Интернет книжарниците у нас са кофтиЕдит: 2010 г. – написаното се отнася до 2007 г. от когато е статията. От тогава нещата се развиха в благоприятна посока. Разбира се, в Пингвините продължават да бавят поръчката ти по седмица-две, без да ти се обаждат, ако не могат да намерят някоя книга, но в момента аз лично съвсем задоволително си пазарувам от book.store.bg.

Освен, че са маркетингово луди, интернет книжарниците у нас предоставят некачествени услуги и правят лъжлива реклама. Пазарувал съм няколко пъти, все от различни книжарници (защо ли) и никога не съм бил напълно доволен.

Когато влезете в сайта на някоя интернет книжарница, можете да намерите всякакви книги – направо неизброимо количество от всякакви жанрове. Всичките ги има в наличност, дадени са цени, може да ги добавяш в кошницата и да ги поръчваш. Само че поръчаш ли, започват проблемите…

Пазарувал съм от bgbook, хеликон, book-bg и booksbg – по веднъж от всяка. В нито един от случаите не съм получил това, което съм искал.

Още докато си поръчаш книги е дълга и широка – в някои книжарници не знам колко често си отварят имейлите, но отговор на направената поръчка получавах след седмица-две. Телефоните пък никой не ги вдигаше.

От Хеликон отговориха веднага, но не знам дали изобщо може да се каже, че съм пазарувал от тях, защото от 6 поръчани книги ми се обадиха, че могат да ми доставят само 2 и аз отказах. Подобно е положението и с останалите – винаги има по няколко книги от поръчката, които се оказва, че “не са в наличност”, макар да ги има на сайта и да пише, че са. Работата е там, че никоя от тия книжарници всъщност не държи никакви книги в наличност – просто получават каталози от издателските къщи и включват всички книги от там в сайтовете си. Когато някой си поръча книги, чак тогава тичат по борсите да търсят дали ги има и естествено често се оказва, че са вече изчерпани. Това се нарича лъжлива реклама, защото заблуждава, че фирмата разполага с продукти, които тя всъщност не може да достави на клиентите си.

И не, не свършва до тук. На два пъти от тия четири (реално три) мои пазарувания не ми доставиха книгите, които съм поръчал – по една беше сменена с друга. Вярно, с близко заглавие, но не това, което съм поръчал.

На мен обаче ми е удобно да пазарувам чрез интернет и искам да продължа да го правя. Знам, че не е лесно да се поддържа подобен бизнес. И именно за това вие, които се занимавате с него трябва да полагате всички усилия клиентите ви да останат доволни, защото това ги прави лоялни. В интернет търговията доверието към търговеца има огромно значение – за да спечелите, постарайте се обслужването ви и продуктовите ви каталози да са на ниво. Не гледайте на клиентите като на някакви бунаци, далеч от вас, които само ви достаждат с претенциите си – защото тези бунаци могат просто да не пазаруват от вас, ако не са доволни.

Следващият път смятам да пробвам Пингвините, пък каквото сабя покаже.

17 години Държавна сигурност и досиета на мен ми стигат
Продавачески неволи

Коментари

 1. Доверявам се на преценката ти и не смятам да използвам услугите на ‘оплютите’ по-горе онлайн книжарници. Всъщност имам непреки наблюдения на такива гафове в books.bg
  Но искам да похваля http://www.soft-press.com – два пъти съм поръчвал от тях и двата пъти всичко е било перфектно – книгите си идваха точно навреме и точно които трябва. Плюс това нямаше рискови предплащания, наложен платеж – плащаш при доставка-тогава единствения риск остава да ти е сгрешена книгата или да получиш кашон с вестници, коеот не се случи.

 2. Боряна
  03/05/2007 - 11:31

  Разбирам те напълно – аз упорито продължавам да пазарувам от и-нет книжарници, но поради изброените от теб причини – вече само от Пингвините (където хората бяха много любезни и дори ми спешиха една поръчка да я доставят за по-кратък срок от упоменатия) и от “Българска книга”. Успех с тях!

 3. Поръчвал съм от http://www.soft-press.com и всичко беше наред 🙂

 4. Росица
  17/05/2007 - 09:50

  Не съм ползвала услугите на споменатите книжарници, носъм ползвала на http/www.soft-pres.com, наистина са перфектни, получих книгата навреме и която съм поръчала. Усхех с тях!

 5. и аз съм ползвал http://www.soft-press.com и http://www.bard.bg и досега е нямало проблеми… незнам ако не си от софия, може да е кофти обслужването ама тук няма проблеми… май

 6. Аз пазарувах скоро от books.bg по неволя и с много мрачни предчувствия, тъй като попрочетох разни отзиви за тях в интернет пространството. Наложи ми се, тъй като две от търсените заглавия бяха изчерпани на други места, а ми трябваха… Другите заглавия можех да поръчам от всяко друго място, но се пробвах при books.bg ако щете и заради отстъпката. 🙂 Та, направих поръчката с много резерви. Можете да си представите приятната ми изненада, когато 2-3 часа по-късно ми се обадиха за потвърждение и любезно ме попитаха кога ще ми е удобно да ми донесат поръчката. Казах смело “Утре! Между 14 и 16 часа, ако обичате!” и на следващия ден, някъде около 14:30часа ми донесоха поръчката, платих си, при което получих рестото си до стотинка (за пръв път ми се случва при наложен платеж), една усмивка и “Приятен ден!”.
  Често пазарувам “онлайн” и да ви кажа подобно обслужване не съм срещала. Истината е, че подобен тип пазаруване е нещо ново за България и израза “клиентска лоялност” не значи нищо за фирмите от бранша… Дано това се промени в скоро време и дребните печалбари от днес се превърнат в интелигентни предприемачи с приоритет клиентската удовлетвореност. Поздрави!

 7. Аз съм пазарувал много пъти от mobilis.bg, може би повече от 15, и те се изложиха само последните 2 пъти, когато липсваха по 2-3 книги. Обясниха ми, че съм започнал да поръчвам все стари неща и не им се намират в склада. На въпросът защо ги има с обявена цена, след като не разполагат с тях, ми казаха нещо за базата данни, уж че е трудно да се ъпдейтва и прочие смешки.
  Но ако поръчвам книги, го правя винаги и само от там. Отстъпката е най-добра и работят в срокове.

  А, отстъпката е най-добра в bard.bg, те си продават само собствени книги и правят зверски отстъпки + безплатна доставка над 30 кинта. Техният сайт обаче е умишлено нефункционален откъм регистрация, данни и прочие. Уж се събират някакви точки, ама колко са, къде са, ама каква ми беше паролата.. само те си знаят.

 8. Много съм доволен от Profibooks.com – Специализирани книги онлайн. За съжаление предлагат само професионална литература, но всичко е перфектно там – доставка на другия ден, обаждат се за детайли и потвърждение, безплатен телефон, до сега не ми се е случвало да случа изчерпан тираж …

 9. Елена
  04/12/2007 - 13:00

  Поръчка от Пингвините ли…не! Никога повече:

  (извадка от моето гневно писмо до Пингвините )” …и определено предпочитам пазаруването в онлайн книжарница най-вече поради времето, което успявам да спестя и което смятам , че е особено важен фактор предвид забързаното ни ежедневие. Предимно пазарувам в „Хеликон” и съм доволна,за първи път реших да пазарувам в онлайн книжарница „ Пингвините” и с огромно съжаление трябва да съобщя, че най-вероятно ще бъде и за последен.

  Разбира се ще обясня и защо:

  Направих поръчка за следните книги в неделя вечер:
  (тука имаше снимка на поръчката както я бях получила на мейла: общо взето беше на стойност близо 100 лв без някакви стотинки и имаше два луксозни тома + две по-обикновени книжки)

  Както и предположих заявката беше обработена в понеделник и очаквах да получа пратката във вторник.Дотук всичко беше коректно. Неприятните изненади започнаха именно днес. Понеже бях направила още една поръчка онлайн от друг магазин, куриерът им се обади, за да потвърди с мен , че в момента на адреса има лице на когото може да бъде доставена пратката. Какво беше изумлението ми, когато отворих вратата и освен чуждия куриер видях буквално набучено на дръжката на вратата известие за получаване на малък пакет на място от близката пощенска станция . (много съжалявам, че вече си взех пратката и не съобразих да заснема в какъв вид беше известието).

  Няколко неща: разбирам, че е Ваш изборът да използвате BULPOST , но при условие, че по-горе ясно пише: Начин на плащане/доставка: Наложен платеж+ Булпост куриер, все пак човек очаква да получи пратката с куриер, а не като най-обикновен колет в пощата.(не виждам никакъв смисъл в това куриерът да дойде до вратата на адреса и да не направи опит за доставка , какъвто очевидно нямаше, и просто да остави известие за получаване на пратката в най-близкия офис!) Не на последно място трябва да отбележа губенето на 1 час за разходка до съответния пощенски клон от моето работно време, и носенето на цялата пратка от два тома книги по 600-700 страници с дебели корици + останалите две.

  Както и да е..понеже вече държах в ръка ценните за мен книги реших просто да им се радвам и да забравя инцидента. Какво обаче беше неприятното преживяване да отворя кашончето, и да намеря 2 от доставените книги в занемарено състояние. По някакъв начин кориците им бяха много замърсени (една от книгите е единия от луксозните томове !), което се дължи или на неправилното съхранение в склада Ви или на изцапания отвътре кашон от вафли, в който получих пратката. Наложи се да отделя още известно време за почистването им, след което най-накрая добиха по-нормален вид.

  СЪЖАЛЯВАМ но това е под всяка критика! Когато човек си плаща за нещо известна сума, все пак очаква да получи качествено обслужване. След като е толкова трудно да предлагате добра доставка и опаковка поради „безплатната доставка” по-добре доставката Ви да е платена, НО изрядна. ”

  и тн и тн….

  БЕЗ ДРУГ КОМЕНТАР!

 10. Ето затова аз пазарувам офлайн. 🙂

 11. Здравейте! Аз използвам услугите на http://www.bard.bg/ и до сега оплакване нямам. Дори мога да видя колко точки са ми начислили 😉 А отстъпките им са наистина доста хубави. Поздрави

 12. Георгиева
  25/01/2008 - 17:06

  Аз редовно пазурав от сайта на “Бард” – предлагат най-големи отстъпки, имаш промоция при натрупани 200 (сега вече 300 лв.), доставят навреме, и ако има рекламация подменят книгата за своя сметка.
  Реших преди 2 седмици да ползвам услугите на books.bg и съм отвратене – можеш да си избереш дата и час на доставката, когато си правиш поръчката, обаче…две седмици ни вест, ни кост от тях. Телефонът обявен на сайта им дава свободно вече седмица и половина.
  Пратих им мейл, че не им искам доставката. И никога повече няма да си поръчам книги от техния сайт.

 13. Пламен Райковски
  10/02/2008 - 22:39

  Здравейте, пазарувах от Хеликон-София. Исках да направя подарък на дъщеря ми. Несъм доволен. Три дни не се обадиха, а след това излъгаха, че са идвали до дома ни (къща с много хора) и ни е нямало. След това се обади на дъщеря ми по телефона и я накарали да отиде и си вземе книгата, до баня Мадара, като и взели пари за доставката + 2 лв. над касовата бележка.
  Така изненадах с подарък дъщеря ми!
  Всичко скапваме в тази Държава!!!

 14. аз такъв проблем дося не съм имал, а почти всички книги съм ги купувал от нета…. цъ цъ, и супер много е-книжарници съм ползвал

 15. ма никой отгоре описаните

 16. Аз си поръчах наскоро книги от една християнска книжарница http://futurehope-bg.com
  Никакви проблеми – веднага ми пратиха книгите и имаше и някаква безплатно

 17. Е, статията е писана преди 3 години – от тогава много се промени, вече пазарувам без проблеми.

  Все пак си позволявам да ти препоръчам да не прекаляваш с християнската литература – все пак като стане на определени години, човек е време да изостави четенето на фантастика 🙂

 18. Не е фантастика това приятелю. А надежда. 🙂

 19. По времето, когато е писана статията ми бяха първите и последни поръчки от онлайн книжарница – съответно http://www.soft-press.com и http://www.bard.bg. И от двете съм изключително доволен (бърза доставка, точно изпълнение и т.н.). Все пак (макар, че принципно предпочитам пазаруването онлайн) купуването на книги в истинска книжарница носи едно определено усещане, което за съжаление онлайн книжарницата не може да донесе – да се заровиш в книгите, да прелистиш, да прочетеш случайни пасажи, да се насладиш на аромата на книгите…

 20. E, да, не е точно като истинското усещане от книжарницата, но пък е доста удобно. Аз нещо взех да се кефя доста на интернет шопинга. И оттук ,и от чужбина. За книжарница от известно време много ми харесва в http://www.booktraffic.bg, много са точни, носят на другия ден и са евтини.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *