Защо не искам да спасявам българското селоЧесто се чуват гласове от общественици, политици, граждани: “Едикакво си трябва да направим, за да спасим българското село!“. И наистина, населението на селата у нас непрекъснато намалява, жителите им мигрират към градовете, всяка година по няколко села изчезват от картата на страната поради обезлюдяване.

Обаче на кого му пука? Не и на мен.

Забелязал съм, че особено жителите на големите градове и хората, които нямат никакъв досег с провинцията извън ходенето на вилата, имат особено романтичен поглед върху живота на село. В техните представи той е като изваден от разказ на Йовков: китни малки селца насред дивно красива природа, където щастливи селяни с пот на челото се трудят от сутрин до вечер, за да произведат насъщния за нас гражданите, хранят се с чисти продукти и живеят по 100 години, като през това време успяват да възпитат многобройната си челяд в здрав морал, трудолюбие и честност.

Може би именно поради усърдно преподаваната в училище българска литература от края на 19 и началото на 20 век, в която изобилстват подобни идилични картинки, много от хората са убедени, че българското село е пазител на най-добрите традиции на народа ни, че селските хора са солта на земята, пазители на моралните устои и че без техния труд сме обречени хем на гладна смърт, хем на разпад като нация. Е, тия хора, дето го мислят това няма как да са по-далече от истината.

В момента живея в малка община, а и работата ми далеч по-често отколкото ми се иска ме запраща в други, също така малки, че даже и по-малки общини и ме среща с хората, които живеят там, с начина им на живот, с манталитета и мисленето им, с бита и икономиката на българското село. И аз отдавна съм видял, че от гореописаната мила картинка само дивната природа е останала в наши дни и то не навсякъде. Българското село е изтъкано единствено и само от мизерия и просто няма как да е иначе.

Хората в селото живеят в 19 век

Хората в селото са бедни, защото икономиката им е от 19 век. Дядовци и баби нарамили мотики пъплят по малките си градинки и копаят усилено, произвеждайки колкото да не умрат от глад, без да могат да спечелят някакви пари от цялата работа. Но продължават да копаят, защото така са свикнали и са убедени, че “България ши са упрай” само ако всички “гражданя” хванат мотиката и сторят същото, въпреки, че е видно самите те колко са се “управили”. Хората в селото са болни, защото мисленето им за тяхното здраве е не от 19, а от 9 век. Масово на село започват деня си с буркан домашно вино и пушат арда качак, мазната, препържена и солена храна се смята за най-добра, всички блъскат до изнемога непродуктивния си труд без да ги е еня за здравето им. На 45 години започват да вземат първите лекарства срещу сърдечносъдови заболявания, на 55 са вече стари, а на шейсет – едва кретащи развалини. Хората в селото са неуки, необразовани и прости защото образованието им е от 19 век – училища няма поради щото не може да има училище с 5 ученика във всяка паланка, а затвореното селско общество ражда социални аномалии, толерира ниската култура, агресивността и невъзприемчивостта към новото.

Затова младите масово бягат от село

И бягството им е по съвсем разбираеми прични – искат да работят, а в селото няма какво, искат да учат, а в селото няма къде, искат да имат достъп до качствена здравна помощ, a големи болници и квалифицирани лекари има, нормално, само в големите градове, където те могат да помагат на най-много хора. Интелигентните, активните и амбициозните хора отиват там, където са университетите, библиотеките, театрите, интернет, където е икономическият живот, възможностите за развитие, големият пазар – и всичко това просто не може да съществува на село, а само там, където има големи струпвания от хора – в града.

Затова селата обезлюдяват – хората не искат да живеят в тях

Това не бива да плаши никого – селото просто не е нужно да съществува. В белите държави конкурентноспособна фермерската продукция не се произвежда от белчо и сивушка, а от високотехнологични комбайни, а който не иска да се гъчка в панелки живее в къща в предградията и работи в центъра. Няма как да върнем развитието на страната си назад (макар някои политици яко да опитват) – икономиката и обществото се развиват и вместо да се вайкаме за изгубеното романтични минало, нека го оставим в книгите, където му е мястото и да се поогледаме за практическото, реално настояще. Пък тогава току виж и на бъдещето си сме хвърлили едно око.

Чедата божии
Национална гордост – wtf?

Коментари

 1. ДА! Много съм съгласна с теб, просто дори не знам защо пиша. Може би за да спомена, че повестта “Преди да се родя ии след това” на Ивайло Петров е най-готиното описание на селото, което съм чела, без излишни романтични брътвежи, но пък адски забавно.

 2. Димитър Н. Mитев
  04/06/2007 - 21:22

  Смисъла е в бъдещето – в живота си всичко правим за да го имаме (да е по-добро)!
  “Който не планира бъдещето си а живее само с настоящето (ден за ден) ще остане завинаги в миналото”!
  Но съм ставал свидетел на кариерата на хора, които си бяха забравили миналото (на село), пъчеха се с настоящето и ……..напуснаха белия свят – ще минат без бъдеще!!!
  КИМ това не знам защо пиша но съм съгласна не го разбрах – Ивайло Петров – смятам че си заслужава времето!

 3. Борислав Т. Борисов
  09/11/2007 - 11:34

  Много добре написано но малко крайно, разбира се това е мое мнение. Аз живея близо до Варна и ако искам мога да се преместя там, но за нищо на света не бих напуснал малкият си град. За мен големият град е отврат. Работя в БДЖ и пътувам постоянно, преминавам през такива селца в които искам да съм част от тях. Хората са мили, дружелюбни и готови на всичко за теб. Това в големият град не може да се случи. Там има наркотици, безразборен секс, брутално възпитание, чалга издигната на пиедестал и пр. Голяма част от новото поколение са мързеливи и ако трябва с труд да си изкарват прехраната изпадат в ужас. Ще взема отношение най-вече относно храненето за което е споменато в статията, трябва да знаете, че много ама много по здравословно е да се храниш на село. Аз съм работил в оранжерия и малцина знаят, че там зеленчука не расте в пръст, краставиците порастват като гъби за една нощ и народа ги я де. Който е работил в този отрасъл, никога не си купува такава стока , нито пък храни децата си с това. А в града ги ядат целогодишно. А пък за колбасите да не говорим, пък най-интересното е при кебапчетата. Ако едно кебапче трябва да е истинско то би струвало близо лев. Обаче гражданите ги ядат, нищо че месото е от животно тъпкано с протеини и антибиотици. Класическото кебапче се произвежда от свинско вратно месо, а сега се прави от сланина, малко пилешко и понеже трябва да е тъмно се слагат изрезки от говежди джолан. Естествено месото е внос шоково замразено което няма никакви качества. Това се яде в града. Ами пилешкото, малцина знаят , че разфасованите пилета са вносни също шоково замразени и с тази храна хранят децата си. Наблъскани с протеин и какво ли не за 40 дни пораснали. И това не е незаконно това е по стандарт. Някой може да обича телешки продукти, но трябва да знае, че отдавна вече са забравили кога са били телета , дърти говеда смлени на кайма. Как иначе ще се държи по–евтина цена. Друг пък може да обича пушено месо, няма нищо по –вкусно от пушен свински бут на дъбова дървесина. Така се прави или по-скоро правело. Сега нагряваме месото с квантови лампи , малко боя и на вид го докарваме също като истинско пушено. Понякога се прекалява с боята и бутчетата стават оранжеви. А пък свинските кожи, които си ги хапвахме пърлени , сега трябва да знаете , че по стандарт всяка свинска кожа намира приложение в колбасарската промишленост, тя се щави, вари, извлича се меланина и се използва къде ли не, може в мляното месо, в колбасите просто където има нужда. Това е храната на гражданина в момента, с тази култура на хранене определено ще живеем дълго. Ако нашите дядовци и баби са стигали преклонна възраст , то ние не ще ги надживеем със сигурност.
  В статията се казва, че българското село е изтъкано единствено само от мизерия – много крайно е това! В нашите села все още има хора които водят нормален начин на живот, млади хора които нямат намерение да напускат селото. Вярвайте все още се намират такива. С колеги от Варна си говорим и те споделят мечтата си: Един ден да си купят къща на село и да живеят там. Аз лично бих направил това , като дете всяка ваканция прекарвах на село там научих много и един ден ще се върна там. За мен най-хубавото село е Обнова, Плевенско. Пък който иска да живее в града и да се храни “здравословно”. Обичам да съм на село през пролетта, когато зюмбюлите цъфтят, и през лятото, когато дворът ухае на ружи и бял крем, и през есента, когато богородичките цъфтят та чак до Архаангелов ден, когато пада първият сняг. А и да си хапвам “нездравословно” печени агнешки мръвки, пълнени чушки със свинско месо и ориз, малки кюфтенца , които обичам да ги похапвам с пръсти, кокошка която е първо сварена и после препечена, наденички опечени на жар, пушена сланина, прясна кървавица, бито масло, сирене и овче кисело мляко, гъсто като каймак, а в средата на масата винаги има – една леко препечена погача. Всичко това с пивка сливова ракия, и червено вино от Отел което е по хубаво дори от виното в Кана Галилейска.

 4. Йоана
  09/12/2007 - 12:58

  Хм. Интересна статия. Обаче аз не мога съвсем да се съглася, вероятно поради лични причини. Аз пораснах на село при баба и дядо, и до днес ощв ходя там от време на време, и честно казано хората ми се виждат много по-нормални, по-спокойни и по-доволни, отколкото хората в София. Най-малкото не се оплакват постоянно, не мрънкат, не се дуржат неприветливо и грубо. В тях може да отркиеш доверие, съчувствие, щедрос – кото, честно казано, рядко откривам в столицата. А това, дето България ще се оправи само ако гражданите също хванат мотиката – не знам ти как го разбираш, но аз, единствено на базата на личния си опит в общуването със селяни, знам, че те често говорят с метафори/поговорки/символи – така че ако това изказване се вземе в по-широк контекст и по-свободна интерпретация, аз съм съгласна с него – България “ще се оправи” когато гражданите и селяните й спрат да се оплакват, анализират и коментират, и започнат да действат – да конструират. Да вземат живота си в ръце. Не знам, но моят дядо поне почти винаги говори с метафори.

  Всичко това е само моето мнение, изградено на базата на твърде ограничения ми личен опит, така че аз не изказвам несъгласие, а просто друга гледна точка.

 5. Бааа, особено пък по селата кокошките как ги колят – ахаа и преди да са умрели… лошо няма – поне са екологично отгледани…

  А това какво ядем в града – ми квото се яде навсякъде от магазина – квото ти продадат. Пени се не пени – ке го ручаме, нъл пара сме платили за него…

  А, че в селата мизерстват – 100% е така, а който иска – да ходи на село и сега – да видим обаче кво ще яде???

 6. Работя и живея в мръсна, мрачна, сива и мъглива София и истината е, че често си мечтая да изтекат тези 20 години до пенсионирането ми, да си купя малка къщичка в малко селце и да си копая като онези старци в статията ти. Само че дали ще устискам до тогава, защото не на 45, а на 40 год. вече пия лекарства за алергия, за артрит и за сърце, а учих в спортно училище и си мислех, че съм здрава като бик, опссс…бика е здрав като мен.

 7. Къде са тези села, Longanlon?

  Аз раснах в село (с преобладаващо турлашко население). Че се работи много, работи се. От съвсем рано сутрин, до много късно вечер. Но толкова много мизерствахме, че само джобните ми за седмица като дете надвишаваха заплатата на някои граждани. Това бяха пари, изкарани от същото това работене от рано сутрин, до късно вечер, лично заработени от мен (от както проходих, горе- долу от тогава са спомените ми за работа на нивата и предимно за бой с голи ръце с плевели, дето са на един ръст с мен, които отказват да бъдат така добри да се разкарват от почвата без бой, когато се мъчех да ги изскубна от там). Земеделието може да бъде източник на добри пари.
  ————–
  По въпроса с така наречения научно-технически прогрес у наше село… Компютър у дома ми имаше (добрият стар “Правец”, дето като гледаш монитора повече време и после отместиш поглед- всичко е в розов оттенък и когато на мода бяха разни такива игри като “каратеката”) по времето, когато повечето граждани не са си и мечтали, че компютрите така масово ще навлязат в живота.
  ————–
  Продуктите, които ги има в магазина в града (или поне в София)… Нямат вкуса на това, от което претендират да са направени. Защото са направени или от нещо друго, или са с примес неща, които не ми се ще да коментирам…

  Разбира се човек първо трябва да е опитал оригинала, за да разбере защо твърдя така.
  ——————–
  Определено не се изживявам като някой, на който му липсва интелект, нито съм с невъзможност да възприемам новото.

  И не съм някакво изключение- познавам достатъчно власи и българи, които хем са от село, хем не отговарят на представата ти за село.
  ——————–
  В града съм, не защото е по-голям, по-развит (има интернет и каквото там още беше), а защото не се разбирам с родителите си.
  ———————
  Градът не ми харесва. Въздухът е замърсен. Задръстванията ми късат нервите поне по два пъти на ден. Скали и борове + скитосването из тях, ми липсват. Липсва ми реката. Липсват ми историите за самодиви и всякакви подобни. (храната я споменах, но пак да повторя- отвратителна е).

  В града има още едно нещо, което не мога да го понеса. Това е т.нар. гр-АДСКИ тран-СПОРТ. В него прекарва останките от последните си дни пенсионерското съсловие. Много приятен начин да си запълваш последните дни е това. Крайно смислен. Те се бутат с всички и върха на удоволствието за деня им е да овикат някой по-млад от тях, че не им отстъпва място. Едни и същи пенсионери обикалят до безкрай по един и същ маршрут в окаяно очакване на смъртта. И да- случвало ми се е да се озова в превозно средство, където пенсионер умрял. Вътре. Така си е избрал сам. Много се надявам някой ден като се стигне да умирам, да не е в бутане за място за сядане в СКГТ. 🙁
  —————-
  Големият град дехуманизира. Човекът е просто винтче от машина за правене на пари и когато поради някаква причина вече не може да се справи с това- остатъците от него са повече от жалки и животът му е повече от недостоен.
  —————-
  Другото, около което се върти градската култура е в стил: “Аз искам да съм малката тъпа …..” Идеално представена в сайтовете за запознанства, които преливат от образи в стил “малката тъпа ….” , също и представители на “Аз искам малката тъпа ….” .

  ————-
  Упс, извинявай Longanlon, отплеснах се… Май темата беше за селото. Спирам с обсъждане на недостатъците на града.

  Само да си кажа, че един ден, когато се стигне до това да се пенсионирам, плановете ми са да се върна при собствените си гори в онова село (дано никой не те послуша междувременно и да изтрие селата от картата на тази държава). И по ангелите, когато ще да умирам, искам да е сред борове. Поне. Най-големият ми кошмар е да умра насред вмирисаният на умрели катерички с бензинов привкус въздух на някой автобус (респ. тролей, трамвай) посред задръстване в центъра на София. 🙁

 8. Наистина, да живееш в малка общност си има своите хубави моменти и недостатъците на града, които описа са безспорни.

  Но явно отдавна не си живял на село, за да смяташ, че положението там сега е такова, каквото описваш…

 9. Понякога се връщам там все пак.

  Но може би зависи за коя част на България става въпрос.

 10. Смешник
  06/04/2008 - 15:01

  Пълен смешник!!!!
  Какви примери, ужас, …
  високотехнологични комбайни…абе ти си голям смешник бе софиянче, я си стой в мизерията градска!!!

 11. хех, глупако, аз живея на село…

 12. “55 са вече стари, а на шейсет – едва кретащи развалини”

  Айде бе! Баба ми е на 81 години, жизнена и пъргава е, размахва брадвата, а като дойде време за работа не мога и на третината да и се опра!
  ————-
  Унищожаването на селото беше целенасочено и твърде добре реализирано усилие.

 13. Има различни села… В София хората са много агресивни,
  агресията при животните се появява когато се пренасели екологичната ниша и възникне конкуренция за общи ресурси, но това може и на село да се случи, нищо че са по-малко хората, там и ресурсите са по-малко

  Аз лично бих се върнал на село но само ако имам достатъчно
  средства за да не си търся там прехраната 🙂
  Мизерията е страшна… От друга страна, ако забогатея, тъкмо ще има обезлюдени села, не обичам струпването на много хора… май имам някаква фобия 🙂

 14. Селото е зле, защото го държат зле. А го държат зле, за да може една отвратителна личност да организира на юруш хората да гласуват за жалката му партийка.

 15. Абе селата, че не стават за живеене (освен през лятната отпуска) е вярно, ама не прехвалвайте и С(ел)офия, там е абсолютен ужас – тия 2 млн. като се изакат поне по веднъж днеска представяте ли си какво става… Та най-удачно е в среден по размери град (виждам, че пишеш, че си от Белене) и аз съм от един град на Дунава и мога да кажа, че си ми харесва не бих живял доброволно в София в никакъв случай…

 16. За повечето хора – хайде стига под голям град сте разбирали София. Живея там и мога да ви кажа, че София не е голям , а пренаселен град. ДА се надяваме , че целия център ще стане синя зона та пичовете от софииските села да няма къде да си паркират трошките. Толкоз ли не могат да се открият работни места и в Пловдив , Търново, Плевен и Варна, та да се облекчи малко София?
  От друга страна вече го казаха-има си села и села. Идете вижте белогредчишките села и ми говорете за мизерия после. Логично не може повечето малки села да просперират.
  Лонг в УСА не всяка ферма е високотехнологична и автоматизирана-вярвай ми. Много хора си гледат поминъка с двете ръце и това им харесва. Но ти както винаги мислиш радикално-дай да закрием селата, ако може щото не е далавера да ги има…

 17. какво значи “да закрием селата”? да изселим насила хората?!? това е глупаво и не моа да повярвам, че мислиш за възможно аз да искам такова нещо.

  на който му харесва – нека си живее на село. нямам нищо против. това, което имам против е да се наливат парите от моите данъци в това село, въпреки, че хората не искат да живеят там.

 18. Тодор Гечев
  25/01/2009 - 20:38

  Така може да говори човек, който не знае магията на селото… който никога не е живял на воля. За всички които цял живот са били в панелни клетки… отворете си очите!!! И аз живея в мръсен и забързан град и какво? Много са възпитани хората в града ли? Надявам се един ден да мога да си позволя да живея на село дори и само почивните дни! А вие градски чеда ако искате селянин ми викайте. А когато задниците ви трудно се събират по столовете от залежалия ви високоинтелектуален живот. И когато оправяте квадратните си жени… хвърлете едно око на простите селяни 🙂 На доста села вече има доста удобства… бабите вече знаят що е скайп.. и google познават. Така че не ставайте смешни…

 19. То на село като че ли няма квадратни мъже и жени! Като има доста удобства защо не виждам дори някакво загатване на рурализация? Много просто – защото там няма работа като в града.

 20. Пътева
  07/03/2009 - 23:34

  Има резон в това, което казваш! Само дето моите детски спомени са твърде колоритни, за да обръщам внимание на мизерията в селата. Аз не мисля, че старците са чак толкова зле… Нали пушат марихуана, вместо цигари (“Мила от Марс”)… 🙂 Шегичка…

 21. бисер
  12/03/2009 - 20:56

  Единствените истински хора,живеещи близо до земята и реалността са в селата. Разбира се и селата вече не са това,което са. Има интернет,мобилни телефони,кабелна тв и прочие. Живея и работя в средно голям глад но всяка свободна минута прекарвам в къщата си на село. Защото е тихо,чисто,спокойно и както каза някой по горе – мога да живея на свобода. Да сте чули богат и заможен американец примерно да живее в блок? Разбира се че не. Не казвам че трябва задължително да ставате и лягате с мотиката,да доите 3 пъти на нощ кравата си или квото се сетите друго. И аз не го правя. Но не знам нищо по уютно от селска къща и двор. Друг въпрос е че по селата нито има работа,нито развлечения,нито дори свестен магазин,както по градовете. Но точно това ми харесва и не бих заменил начина си на живот тук,в малката къща с друг,в някой прашен и шумен град.

 22. Десислав Друмев
  16/03/2009 - 18:34

  В голяма степен не съм съгласен с повечето възгледи на автора в тази статия. Той и гледа много ограничено на нещата и не обръща внимание на много фактори, които са плюс за селският живот:
  1) в селата са съсредоточени хора от възрастовата група 65-90. Как като живеят нездравословно още не са умрели? Много просто, въздухът е по чист, градската забързаност и нерви ги няма, кърският труд е полезен за здравето. Зимата почти няма работа, а свинското, доматито и компотите са доло в мазата и то без консерванти. Хората не се гъчкат в 2-стайни апартаментчета и не се карат с комшиите си. А живеят в относително широки палати с гараж и се събират с съседите си. Това което ни поднасят фармацефтичните компании наготово го има в природата и е въпрос на дребни познания, които гражданите едва ли имат.

  2) Кой е казал, че в село няма доктори? Има един доктор на 2-3 села и повярвайте ми въобще не са ниско платени нито пък необразовани, щом могат да си позволят охолен пенсионерски живот след пенсия. В малките общини има банки, шивашки цехове, жп гари дори има тенденция да се появяват хотели. Т.е. как си го представяте това село без образовани кадри да ръководят дейността на общината, на банката, на пощата, на шивашката фирма?

  3) Много ясно е, че младите хора бягат от селото, за да отидат да се веселят и тежкарят в големия град, където освен че по лъскаво е и по-опасно, градовете са пълни с дрога, престъпления, проституция, бездомници и много други неприятни неща, които в село лесно могат да бъдат отстранени като част от живота.

  4) Бедни и необразовани хора ли имат къщи с басейни в провинцията?

  5) Западна Европа и САЩ по нашите стъпки ли вървят да бягат от провинцията към големите градове? Осъзнайте се. Всеки иска да живее в предградията на големите градове и да получава прилична заплата от работата си в града.Като казвам провинция, за Америка провинцията е над 100 км. около града. За българия провинция може да значи до 60км. от града в които наистина има доста села с изчезващо население

  6) Селата са привлекателна туристическа дестинация за чужденци и привлекателно място за отдих на наши бизнесмени.

  7) Ако затворят в града 2-3 големи индустриални предприятия какво става? В града животът става по-зле отколкото и на село. Безработица и престъпност по-голяма от всякога. Възможност да си откъснеш едно доматче от някъде никаква.

  8) “…И бягството им е по съвсем разбираеми прични – искат да работят, а в селото няма какво, искат да учат, а в селото няма къде, искат да имат достъп до качствена здравна помощ…” Искат да правят секс, искат да се напиват сред тинейджъри, а не пред майка си, искат да изкарат лесни пари за кратко време и почват – кражби, проституция, започват и с наркотици.
  Кой иска да работи и учи? Я автора пак да си преусмисли изречението. Нито ми се работи на мен нито ми се учи, ама ги правя и двете неща защото в днешно време няма как. А на село винаги ще си ходя. Дори на 2-те села. Ще си отглеждам и домати, и краставички, и тиквички и още много други неща, а не защото да не умра от глад, а да се разтоваря от сивото градско ежедневие. Не искам да седя в проклетия интернет или в вмирисания обществен фитнес. След тежкия работен ден, една биричка на сянка и да видя резулата от положения труд.

  9) Младите бягат, а старите се завръщат на село. Писнало им е в града, оставят панелката на децата си да си чупят главата в града и отиват да си харчат парите, на широко и на спокойствие на село.

  10) “…селото просто не е нужно да съществува…” най-голямата глупост, която съм чувал някога. Като не ти харесва селото не ходи там. Като си имаш собствено село си го направи свой собствен град като искаш.

  11) Хората бягат от село заради лошата инфрастръктура – лоша търговска мрежа, липса на фабрики. Представете си, че един завод изнесе производството си на село, заради еколкогични норми тогава какво? Много просто половината персонал ще си продаде панелките и ще накупува къщи в селото до което е разположен завода. Да обаче цената на земята няма да е както преди и нашия автор на статита няма да може да си купи една тоалетна в това село.

 23. Христина
  17/04/2009 - 12:00

  Е ще пиша в блога задълже 🙂 !

  Разбуди духовете! Аз съм софиянка от както съм се родила и няма нищо по- лошо от това.
  1. Все пак никой не може да ми каже , че по- добре да ида да си купя турски домати от това да хапна такива от градината на баба. Демек тия домати в магазина подчертавам българските, не никнат от софтуер нито пък машина ги бере, но с кеф ги ядем.
  2. Младеща е в градовете , защото не обичат селскостопанската работа. Всички си милят , че тук в големият град е лесното. Важното е да не се копа. Ненавиждат работата… както и ние гражданчетат. Тва мотика оууу не , ние сме много голямата работа работин на компютри !
  3. Образоването-аз учих в елитна софииска гимназия където съм учила в огромната си час с хора от провинцията. Нема що! научих се да пуша, наще се притесняваха, когато закъснявах заради движението до 4 ти клас са ме водили и всимали от даскало. Не съм цъфнала заради Гимназията нито заради началнмото ми училишще. Добре съм защото в къщи са ме научили да съм борбена. Демек ако живеех в село Х , щях да имам същото образование защото всичко зависи от човека , но щях да спестя доста главоболия на родителите ми.

  Ще пиша повече в блога!

 24. Календеров
  01/07/2009 - 23:56

  Това на снимката са руснаци! Сложете заглавие “Защо не искам да спасявам руските деревни”!

 25. Бе я, стига, глупости говорите. Селото си е село, да, който иска да живее там, нека живее. Но определено не считам, че всички требе да се юрнем и да живеем в София ,както стана напоследък. И изведнъж София се превърна в едно голямо икономическо мръсно спално, натъпкано със селско-работническа класа, която си изхвърля боклука от прозореца (щот на село го мятат в задния двор в септичната яма, и си мислят, че прозореца на апартамента им е септична яма), която селско-работническа класа се държи изключително невъзпитано и нецивилизовано (щото са видели свободата от това да те клюкарят на село, и считат че свободата е тъждествено със слободия), която работническо-селска класа няма елементарни хигиенни навици (щото както Талев отбелязва – къпане само в неделя за църква), щото основното образование на тази прослойка е минала на село, дето се учим да говорим на български (а съвсем отделен е въпросът за писането: и дълго ще чуваме “На кой”, “говориме”, и прочие такива недомислици, а за Убразование не искам и да споменавам) и вината не е на трудещите се от селото, които наистина мизеруват стабилно, за да изучат поредния тарикат… а проблемът е в тъпата индустриализация, дето комунистите я направиха навремето.
  Щото, ако я нямаше индустриализацията (постройте Кремиковци и ала бала, че да развиваме тежка индустрия – при липса на суровини), та ако я нямаше – щяхме наистина да имаме модерно земеделие, с нормални села, в които да се възпитават нормални хора/които да не са с комплекс за малоценност/, и които кротко и спокойно да развиват земеделие, и животновъдство. А що не и селски туризъм.
  А сега – ми сега, освен да се примирим с положението – друго не ни остава – поколението на Кремиковския синдром – нема да се върне на село, още по-малко поколението от посткомунистическото велико преселение.
  Апропо – въпреки тежките слова за селяните, искам да кажа, че те не са виновни, те са един уникален резултат на едно уникално управление. И след като българо-мохамеданите, които изключително твърдо държат на рода, и тачат рода (не само семейството), които изключително са закърмени със своята община, изведнъж масово напускат селото и бягат в града, далеч от своите близки – е значи селото е на път да изчезне. А до какви катаклизми ще доведе това – друг въпрос….

 26. Аз също съм отраснал на село и познавам и предимствата му и недостатъците му. Това което искам да кажа е, че да положението на селата е такова – няма достъпно образование, няма възможности на трудовия пазар и мисленето на хората е от друга епоха. Но смисъла на това да спасим българското село е да запазим добрите му черти – живота в една малка и сплотена общност, красивата природа и да променим гореспоменатите лоши.
  Миналата година бях в САЩ и според мен като устройство големите градове са агломерации от свързани малки квартали с китно изглеждащи къщи, добре развита и достъпна образователна и транспортна система. Мисълта ми е, че живота на село в България може да се организира по подобие на този в градовете в САЩ. И за целта не трябва кой знае колко мозък или някаква уникална стратегия. Просто се копира американския модел на разразстване на градовете по определен начин. Това ще даде възможност да се съчетаят добрите американски практики с добрите черти на българското село.
  Спасете българското село!!!

 27. американският модел на разрастване на градовете и аз мисля, че трябва да го копираме:

  там никой не планира да спаси селото. никой не налива пари в изостанали местности, за да ги “възроди”. тия красиви къщички, които си видял, са си ги построили хората сами, с техни си пари, защото им харесва да живеят по този начин.

  това е правилният начин – всеки човек живее там, където повече му харесва, там харчи парите си.

 28. Софиянка
  21/08/2009 - 15:45

  Лонг принципно си прав, че не трябва от нашите данъци да се подпомагат селата.За това съм съгласна.За това,че селата са гадни последните 3-4 години си промених мнението.Зависи си от селото и от нас самите.Единственият проблем е това, че няма абсолютно никаква защита от вандалските набези на малцинствените групи или така наречените цинга манга пук.Имам удоволствието да ходя на село от последните години.В него няма цигани и комшиите ни пазят вилата, съответно успяхме да я превърнем в райско местенце за почивка, дотам че вече не ни се ходи никъде другаде.Като си имаш всичките екстри и удобства от града плюс разни неща, които само селото може да ги предложи/като да си пиеш кафето в градината, да не ти се изрязват мотори и коли през нощта и да те стряскат,да си седиш на открито по цял ден лятото с лаптоп, списание и халба студена бира и т.н./трябва да ти кажа, че кефа е страшен.Никой не те кара да садиш домати-посей си райграс и си вземи едно тримерче за спорт хаха.Разбира се градския ми ентусиазъм не се връзва много с темата, защото парите си ги взимам в Софийски размер и ми е лесно ама все пак си мисля, че ако имаше някаква законова защита от кражбите и вандалствата селата нямаше да са това, което са в момента.Междудругото въпросното село, за което говоря е пълно със Софиянци, които са си купили къщи там и идват всяка събота и неделя да се кефят на спокойствието.Направили са си къщите много готини и бабите и дядовците от селото са доволни, защото пазаруваме в магазина и им купуваме земеделската продукция.Така че ЗАКОНИ МУ Е МАЙКАТА И ШЪ СЪ УПРАИМ!

 29. място с къщи като твоята не е село, а вилна зона. нямам нищо проти тях 🙂

 30. Софиянка
  21/08/2009 - 19:02

  Яяяя ама ти веднага отговаряш даже и по старите теми.

  Ами да ти кажа не е вилна зона ами си е най обикновенно село на 90 км от Софето, с тенденции да се превърне във хубаво село в рамките на година от приемане на някакъв по-сериозен закон против крадене.Но пак ти казвам абсолютно село си е.Има само един магазин/спомни си соца с рафтовете,има и амбалажна хартия/ и по улиците минават овце и крави.Е, и джипове минават де хаха.Красотата идва от това, че много млади хора се навъдихме там/разбирай 20-40 години/ и си правим какви ли не неща по градините и къщите и съответно понеже сме офисни гражданчета спортуваме косене на морави с тримери и косачки, та чак и отвън по тротоарите косим.Но помисли, ако се краде в селото кой би посмял да си измаже къщата с мазилка и да си сложи дограма примерно-нали би се набил на очи веднага.Или пък да си прекара интернет-нали ще му резнат кабела.

 31. Илия Добрев
  31/01/2010 - 18:44

  Аспектът, който развива Софиянка го има и ще се разширява,
  дай Бог повече хора да започнат да се завръщат по бащините
  и дядовите къщи. Това, обаче, е само виладжийският ефект.
  Необходимо е, наистина, държава, общини и бизнеса да наме-
  рят начини за такова съчетание на интересите на заинтересо-
  ваните да живеят на село,че те да не мизерстват,а да имат
  възможности да развиват ефективен бизнес и да живеят като
  хора.Освен крадливите мургавели има различни организирани
  мутренски банди, които контролират изкупуването на продук-
  цията на производителите. Къде са органите на реда? Защо
  компетентните органи на нашата държава не си вършат
  съвестно и качествено работата по подпомагането на селяните
  за подготовка на качествени проекти за кандидатстване за
  помощи по програмите на Европейските фондове? Защо у нас
  се насажда целенасочено едно мракобесно нецивилизовано
  отношение към селяните като към някакви диваци и то това
  отношение се провежда най-яростно също от селяни неотдавна
  станали “граждани”?!

 32. Никакво отношение не се насажда. Болшинството селяни са старци или дребни земеделци. Дребните земеделци с по декар земя нямат място в едно модерно земеделие. За да се кандидатства по фондовете на ЕС трябват ресурси и умения за бизнес, а не да гледаш 1 кравичка и да си копаш нивицата.

  Държавата не й е работа да “подпомага” райони, в които никой не иска да живее – инфраструктура се строи там, където ще помогне на най-много хора.

 33. Илия Добрев
  31/01/2010 - 19:16

  Първо, модерното земеделие не е само американското земеделие,не е само промишленото земеделие, което се развива и в нашите благоприятни за тези цели райони. Има европейско земеделие и с малки и средни
  ферми, запазващо, възпроизвеждащо традиционни сортове и продукти,културни ценности и обичаи, възможности за развитие на екологично чисти производства. В нашата страна има възможности за развитие на много производства,но елементарната опростенческа формулировка на т.нар.Институт по пазарна икономика,
  че “не е работа на държавата” да подпомага развитието на
  земеделието и селските райони, не се споделя в Европа, и
  не случайно представителите на САЩ в СТО натискат страните от ЕС вече няколко десетилетия да прекратят субсидиите за
  производителите и износителите на селскостопански стоки.
  Да се разпростирам ли за интересите на Монсанто и десетки силно заинтересовани американски компании за премахване на
  всички бариери пред ГМО? Така че, не бива едностранчиво и с предубеждения и най-малко с презрение и омраза да се
  низвергват селяните.Тук не е Америка,тя си има друга история, друг начин на живот и изобщо не го насаждайте
  механично тук. Полезните неща от Америка хората ги вземат
  като се започне още от жътварките от началото на ХХ век.
  По-добре да се помисли сериозно какво трябва да се прави,за да не се обезлюдят всички села.

 34. Съгласен съм, че земеделска продукция може да се произвежда и по-надребно, екологично и т.н. Само че себестойността на тия по-качествени продукти е доста по-висока, т.е. те са много по-скъпи. Такива продукти можеш да намериш и в САЩ и в Европа по магазините, но са 3-4 пъти по-скъпи и ги купуват само хората с пари. По-бедните предпочитат не толкова вкусните, но по-евтини, “промишлено” отгледани продукти.

  Обаче никой не натиска Европа да махне субсидиите за земеделие – напротив, точно заради тия субсидии земеделието в Европа е неконкурентноспособно и повечето европейски фермери са станали просяци, които знаят само да стачкуват и да искат пари. Стигна се до там, че над 52% от бюджета на ЕС да отива за субсидии за фермерите и за селските райони. Затова преди 1 г. бяха взети спешни мерки това да се прекрати и до 2015 г. спират всички земеделски субсидии в ЕС, като се почна от тия за тютюна през 2009 (изплащани през 2010).

  И не, никой не трябва да мисли какво да прави, за да не се обезлюдят всички села. В селата хората живеят бедно и зле. Затова те отиват в градовете. Това е избор на хората, не на някой друг.

 35. Илия Добрев
  31/01/2010 - 19:33

  А може би хората имат право и на друг избор,освен градовете,емиграцията,Ирак и Афганистан? И може би затова
  искат да имат съответна държава, а не бантустан?

 36. Изборът е личен, на всеки. Ако иска да живее на село – живее там. Ако не – живее в града. Личи си хората какъв избор са направили.

 37. Илия Добрев
  31/01/2010 - 19:52

  Добре би било снимката на мужиците в началото да се
  избегне, не е на наши селяни. С това не искам да кажа,
  че и сред нашите няма такива мутри, но тази снимка е
  тенденциозна, не бива да натрапваме собственото си
  виждане.
  Колкото до избора, ще Ви кажа, че не споделям такова
  абстрактно и леко определение. Най-малко защото избор може
  да има само когато има възможности за избор, алтернативи
  в богата страна, с богат пазар, с богати потребители,богати
  средни класи… В нашия случай става въпрос не за избор,
  а за принуда, всичките тези мигриращи хора са принудени,
  защото са останали без поминък, без възможности за работа,
  доходи и покриване на елементарните си потребности.

 38. Човек винаги е принуден от нещо – всеки негов избор е продиктуван от някаква принуда. Даже дали да си купи домати или краставици пак е принуден да избира, защото няма манго на пазара, примерно…

 39. Ивайло
  13/04/2010 - 20:39

  Статията Ви изключително много ми хареса. Имам същите впечатления като вашите и напълно подкрепям това, което казвате. Българското село постепенно ще изчезне, защото там живота не само, че не се развива, но тъкмо обратното – върви назад.

 40. КАМЕН
  26/08/2010 - 08:54

  http://www.vbox7.com/play:ee673f90

  я хващайте мотиката и вървете да копаете келеши такива

 41. защо?

 42. Vij sega i az sum ot selo i se gordeq s tova,i ne smqtam che jivota na selo e kato v 19v. vse pak vsichko si e do choveka . Student sum v Sofiq proslovutata stolica i moga da ti kaja che stolichani sa dosta po golemi selqni ot samite selqni vseki den obshtuvam s tqh vijdam manierite im vuzpitanieto im higienata im i kato gi gledam te ne se doblijavat i edin metur do choveka na selo 1. Zashtoto ne sa sviknali da pazqt chistota.Vseki den gledam kak si hvurlqt boklucite bezrazborno i gi pitam dobre zashto pravish taka na nqkolko metra ot teb e koshcheto hvurli go tam a toi mi kazva i kakvo shte se promeni kato go hvurlq tam otgovarqm ami shte ima edin bokluk po malko a negovata replika e “ami tova opravq li neshtata” az kazvam ne no zashtoto vsichki mislqt kato teb zatova sme v tova polojenie tunete v mrusotiq i go priemata( tova na selo go nqma vseki e vuzpitam da pazi chistota zashtoto tam jivee i ne mu e hubavo da vijda bokluci vseki den i da gazi v mrusotiq) 2. Pone malko ot malko trqbva da se znae za jivota na selo i kak se proizvejda tova koeto te qdat- ta te ne znaqt fastucite v zemqta li rastat ili na durvo i sum go chuval mnogo puti, sushto taka kolko puti se kopaelo jitoto xaxa izvinqvai ama tozi chovek konsumira hrana koqto si nqma i na predstava ot kade idva i kak se otglejda. Vqrno nqkoi shte kaje “da ne mu e rabota da znae”, no tova govori za niskata obshta kultura na masa ot naselenieto koeto se vodi stolichanin. S tozi komentar ne iskam da obidq nikogo kakto kazah v nachaloto vsichko si e do vuzpitanieto i do chovek, no ne trqbva da se sudi za tova kakuv si ot tova ot kade idvash

 43. Жоро Пачката
  06/01/2011 - 15:28

  Гледната точка на нещата в тази статия е крайно критична и не мога да се съглася с нея…
  Искам да попитам автора, който казва ,че селяните копаели из градината да имат какво да ядат колкото да не умрат от глад и не изкарвали никакви пари”
  Ти за да печелиш пари ли живееш?
  Човек за да живее са му необходими храна вода и слънце…Парите са конците с които държавата те управлява като кукла на конци…Много от богатите хора в градовете са нещастни и лично мое мнение е, че повечето болести идват от стреса и напрежението на големия град…
  Преди години хората са живяли с много по-малко от сега…Семействата са били много по-големи от сега и хората са били много по-добри от сега……..

 44. Преди години хората са живяли с много по-малко от сега…Семействата са били много по-големи от сега и хората са били много по-добри от сега……..

  абе колко по-добри са били не знам ама са живеели много по-кратко от сега и са боледували от много повече болести от сега…както може да видиш в статистиките за продължителността на живота и смъртността от всякакви болести.

  ако толкова те кефи селото, що не живееш там? май само на романтика го караш http://kaka-cuuka.com/495

 45. Никога не можеш да ме убедиш,че градът е по-добър.Според тебе хората от града са по-качествени от тези на село ли?Статията просто не струва!!!

 46. да, искам да кажа, че като цяло хората в града са по-добри от тези от село. и статията струва 🙂

 47. Иван – чо
  10/03/2011 - 03:18

  Хора, всичко опира до манталитета, толкова сме зле, че просто не виждам дали ще си стъпим на крака … някога.

  Радвам се, че има хора които по някакъв начин, докоснати от българското село проявяват някаква загриженост и съпричастност.

  Скоро с бързи темпове ще си продадем земята и селата Сокойно, ние няма да сме живи :)!

 48. Странно защо всички, които иделизират селото не живеят в него, а са се набутали в София? Елате хиляди природолюбители и след една година друга песен ще запеете. И под секрет ще ви кажа у наше село отчуждението,злобата и омразата е толкова голяма, че хората дори и не се поздравяват,а ако някой те заговори то е, за да ти иска заем , който няма да ти върне. Младите не искат да работят – крадат, бръмчат с моторите и колите си и по цяла нощ пият.Момичетата още от шести клас ходят с големите и са по пропаднали и от магистрални проститутки. Никой не се чувства сигурен и нощем всеки е залостил вратите здраво, а до леглото е сложил брадвата подпряна. В училищната тоалетна няма чешма, а миналата година първолаче падна в септичната яма и по чудо не се удави, в класната стая са смесени групи и нивото е паднало много.ЕЛАТЕ, ЕЛАТЕ на село, но трябва да побързате, защото старите ви къщи и вилите се разграбват , а “опълченците”, които зарязахте на село губят сили в неравната битка с престъпноста, със злобата човешка и скоро ще издъхнат.

 49. Надежда
  15/02/2012 - 08:03

  Очевидно авторът на тази статия си няма никаква представа от земеделие. Интересно ми е домати как се берат с комбайн? Ами ябълки? Ами тютюн? Една голяма част от селяните гледат картофи – ами те нито се прекопават, нито нищо. Дори културите, които имат нужда от прекопаване се обработват рядко и в един момент става невъзможно да копаш и единствено береш продукцията. Тъй че не виждам за какво непрестанно целодневно копане си говорим. Не виждам с какво е по-градивно и по-добро кисненето на стол в офиса и даването на пари, за да извършиш физическа дейност (фитнес)?
  До не много отдавна българите са се изхранвали именно със собствена продукция, като също както сега са си купували това, което не произвеждат. В момента селянте гледат в градините си определени култури, ако имат земи под аренда ги снабдяват арендаторите с брашно и олио, ако нямат – си купуват с пенсиите, пенсиите им служат за плащане на сметки. Една голяма част от тези хора редовно снабдяват своите потомци, които живеят в града, с пресни зеленчуци или пък месо, ако имат животни. А през зимата ги снабдяват със зимнина. Между другото по време на кризата 90-те години много хора от градовете бяха спасявани от роднините си на село. Докато в града храна нямаше, на село имаше. И в магазина на мегдана, и в личните имоти. Хората, които имат роднини на село масово се зареждаха със сирене, месо и зеленчуци именно от там. Тъй че – добре, че го имаше селото тогава. Аз лично в момента всеки ден консумирам я кисели краставички, я печени чушки, я доматен сок, я зелен фасул и грах, я пилешко месо, я яйца от село и това хем ми спестява пари, хем ям хубава храна. След като миналата година прекрасните селяни от с.Жълтуша ме научиха как се бере и ниже тютюн, планирам да отида до селото на приятеля ми да се науча как се засаждат разни зеленчуци (имам опит с това, но си е друго човек, който всяка година се занимава с това да те научи). Дай Боже в най-скоро време и аз да отида да живея на село, че да имам къде да си гледам децата, тъй като градската кутийка не става за качествено отглеждане на повече от едно дете и да си произвеждам сама голяма част от храната, където да имам реални контакти с хора, а не да гледам само начумерени лица, които, ако случайно решат да ти отвърнат на поздрава, промърморват с насочен поглед в земята нещо нечленоразделно.
  На българите ни е генетично заложено да сме земеделци. Ние сме неповторими земеделци. Това е и причината най-редовно дори хора, които никога не са били на село, да си отглеждат домати на балконите.
  Това в какво състояние са селата зависи единствено и само от хората. Ако в селата започнат да се заселват млади семейства и инфраструктурата ще подобрят, и лошите навици на хората ще заличат, и забавления ще си осигурят, и работа ще се отвори, и лекарите ще бъдат привлечени, тъй като и те търсят работа, и училища ще има повече. Проблемът е, че българите винаги чакат на готово, никога няма да се хванат да изградят нещо. А преди време не е било така, но от 40-те години насам промивката на мозъци е пълна.
  Между другото – Софиянка съм. Родена съм в София, израстнала съм в София, и днес живея в София. Със селски живот съм имала пряк контакт 1. Всяко лято във “вилната зона” на Царево (по-точно местността, където хората от града имат обработваеми земи и някои софиянци имат вили) 2. В моето село – Винище 3. Отглеждане на домати в Бистрица 4. Последните 2-3 години обикалам из цяла България. Тъй че общо взето имам представа и от живота в града, и от този на село.
  Най-големият проблем на селата са циганите.

  П.П. На прадядо ми, когато бил на 60год. му се разхлопало сърцето – порок, лекарите му казали, че ще живее още 4-5 години. Тогава човека взел от майката на снаха му кошери, завъдил пчели, купил си биволи и така с живот на село, хубав мед и биволско мляко доживя до 95 години, като когато беше на 90 клякаше на един крак без да се държи.
  По Родопите жени на по 65 години изглеждат с 20 години по-млади. Тъй че тия приказки за краткотрайния живот на село не минават.

 50. Прощавай че не прочетох целия ти коментар, но още при първата огромна глупост в него се спуснах да ти намеря малко образователни материали. Още като дете помня научнопопулярни филмчета, на които виждам немски фермери да берат ябълки с машини и разбира се, такива са измислени и се ползват много отдавна, както и машини за бране на домати:
  ябълки: http://www.youtube.com/watch?v=HpySTOCG8Vc (изисква 4 оператори)
  комбайн за домати: http://www.youtube.com/watch?v=R3EpFTyN26E (3 оператори май)
  колкото до тютюна, само в субсидираните от турското ни министерство села на гъза на Пирин той се бере на ръка – навсякъде другаде ползват огромни комбайни: https://www.google.com/search?hl=en&tok=0nTHLdS3OtFNmEOrBe7meQ&cp=17&gs_id=10t&xhr=t&q=tobacco+harvester&pq=tobacco+picking+machine&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1600&bih=721&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=JFQ7T-y5JNHQsgbb-7z9Bg

  именно за тоя тип мислене като твоя говоря в статиите си за земеделието и селото. излезте от разказите на йовков и влезте в новото хилядолетие бе хора…

 51. Прочее
  15/02/2012 - 18:37

  Не може да се отрече, че домашно произведената храна е в пъти по-хубава от повечето купени боклуци. С това пренаселване на столицата и големите градове е похвално, че има хора, които биха искали да “емигрират” към селата – от това само може да спечелят всички: останалите в града ще могат да си купят естествена храна, а живущите на село ще имат източник на доходи. От друга страна, ако се намали огромното количество народ в столицата поне малко, пак ще е печалба. Проблемът е, че това може да направят само някои по-интелигентни хора (т.е. малко на брой), а огромната маса простаци и селяндури не биха си и помислили да напуснат големите градове, защото там има какво да се краде и авантосва.

 52. Надежда
  15/02/2012 - 19:14

  Ако беше прочел коментарът ми, щеше да разбереш, че градя представите си на съвсем по-реалистични преживявания, от това да прочета разказите на Йовков. Които са твърде идилични дори за неговото време, между другото.
  Машина за бране с четирима оператора. Ами добре. Четирима души също ще оберат ябълките и без машина ,само дето по-бавно, това е и целта на машината – улеснение, а не пълна замяна. Значи все пак има нужда на село, в близост до овощнисте градини, да живеят хора, които ще си имат работа, нали така. Машината сама не се управлява. То и комбайна не се управлява сам, но за разлика от тази машина един комбайн се управлява от един човек 🙂
  Тютюнът се бере на етапи и ако бъде събран с комбайн половината от листата отиват на кино. Не ми се струва особено рентабилно да се използва техника за събиране на тютюн.

 53. Надежда
  15/02/2012 - 19:16

  Между другото тютюн се леда в почти цяла Южна България и дори части от северните склонове на Стара планина. Доста повече отколкото няколко села на гъза на Пирин. Именно турските шмекери и управляващите през последните 10 години съсипаха бизнеса с тютюн.

 54. изобщо няма нужда от село, за да живеят в него работниците

  фермерството и селото нямат нищо общо, освен историческата си свързаност е Европа

 55. Надежда
  17/02/2012 - 23:59

  Желателно е земеделецът да е близо до земята си, както и животновъдите да са близо до животните си. Според мен добичетата трябва да се гледат на село. И растенията, и животните имат нужда от грижи. Сега ако ми кажеш, че машините могат да се грежат за тях искренно ще ме разсмееш. На село може и други неща да се правят освен това, не само изброените. Селото е много повече от земеделско-животновъдска общност. И не всичко се върти около парите.

 56. Александров
  18/06/2012 - 18:20

  Всеки си има свое мнение и своя гледна точка, но лично аз мисля, че ако не са хората на село, ако не са селските земи и тези, които ги обработват…тия в града ще ми ядат..да не казвам кое…

 57. galina aleksandrova
  22/06/2013 - 17:20

  Аз сащо сам против да се спасиава балгарското село.Селианите сами не са готови да си помогнат.Да рм дадесх работа те не могат да иа работиат.Освен двора и животните те друго не могат да работиат прости и завистливи са.

 58. Марков
  16/10/2013 - 12:31

  Всеки си е прав за себе си .Но работата е там ,че ние сами си съсипахме Българското село и продължаваме да го съсипваме .Голям % от населението има някакъв селски имот в който нее стъпвал от и той не помни от кога сеща се за него само когато е на маса как добре си е изкарвал летата при баба си и дядо си на село какви пакости е правил и до там .

 59. Мариана Петкова
  18/12/2013 - 17:00

  Не са прости, нито завистливи.И това, че могат да се справят само със земеделие и животновъдство не е вярно.
  СелЯнин,сЪщо, спасЯва…. и още много други.

 60. Галина
  05/02/2014 - 11:46

  Много ми е забавно ,а много повече обидно ЗАЩО В СТАТИЯ ЗА БЪЛГАРСКО СЕЛО снимката е на пияни РУСНАЦИ ,ядящи кисели краставички от буркан в руско село от 60 години на миналия /20/век.
  Мъжете в българските села не ходят със сакенца”слава на СССР” ,тип колхоз.

 61. Всъщност точно с такива “сакенца” ходят, а също и със сини манти и галоши.

  Източник: живея в “град” от селски тип.

 62. Да мислиш по такъв начин… това е срамно!!! Селото( имам предвид истинското село с млади хора, които са липсващия елемент на българското село) е изключително “умно”, останало във времето образувание. Създадения начин на живот след края на световните воини, този стандарт, невижданото развитие… ох, колко ли е “видяла” Земята такива, самоуверени и “недосегаеми”. Обаче нашето време създаде такива тирани,такива властващи, каквито и най-дяволските общества не са издигали. Обаче има нещо сбъркано във възпитанието, мисленето, приоритетите, но не в другите, а в нас самите.

 63. Срамувай се заради мен тогава 😛

  И ако има нещо сбъркано с теб самия, можеш да си вървиш на село…

 64. зародиш – бебе – дете

  село – град – по-голям град

  това е движението, застоят е небогоугоден, или противоприроден

  иначе, всяка кокошка ботуш в лицето на империалиста, ама повече кокошки значат повече логистика, а повече логистика, по-сложна форма на организираност, иначе казано, всяко “умно” село, неминуемо ще се превърне, по хода на естественото развитие, в град.

 65. николай
  19/03/2014 - 00:53

  Напълно съгласен съм с автора. Не всички, НО МНОЗИНСТВОТО от българските селяни са ограничени, прости, завистливи хора, слушащи скапана чалга. Същото се отнася за селяните в панелките на града – макар че поне там, под въздействието на градската по – висока култура, се получава едно облагородяване. Много се смях на това, как в града имало проституция, престъпност, нам си кво. Да, А НА СЕЛО КВО ИМА ?! Селските курви са най – големите курви, на село се правят на недостъпни, а в града ги минават цели квартали и духат за една доза амфетамини от 10 лева. Обикновените селяни са масово алкохолици – от пропаднали до умерени. Злоба, завист, надути малоумни пуяци са тези, които са малко над средното ниво. Българското село винаги е било извор само на едно нещо – на МАЛОУМИЕ, хора с дребен кръгозор, с дребна култура, дребни душици, вълнуващи се от дребни проблеми. Колкото до машините – въпрос на време е усъвършенстваните роботи да заменят малоумните селяни, които не стават за нищо друго. Всички злини в историята на България – ВОйнишкото въстание, малоумника и национален предател Стамболийски, шибаните комунисти излязоха, изпълзяха от гадните смрадливи, малоумни села. Да умират, АМА УМИРАЙТЕ ПО – БЪРЗО !!!

 66. Аз писах в блога си нещо по въпроса: http://mickideas.blogspot.com/.....-post.html

  С няколко думи, селата са зле, защото не се поддържат, а не се поддържат защото нямаме адекватен данък върху имотите. Селата имат в землищата си хиляди декари земи, гори, пасбища.. но нали няма данък върху тези земи, а данък сгради е символичен – резултатът: селските общини просто нямат с какво да поддържат инфраструктурата си, нямат пари за нищо.

  Проблемът с недофинансирането заради неадекватният данък имоти го има и в градовете, но там все пак общините имат и други приходи. И там успяват да позакърпят улиците поне.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *