И от Електроразпределение ще ни изравняват


Също както правеше Топлофикация, сега и от Електроразпредление ще ни пращат “изравнителни” сметки, казва в. Сега, а преди това и някои други издания. Консумацията на ток щяла да се засича веднъж на три месеца, а ние ще си плащаме всеки месец някаква усреднена цена, която те са преценили. И след тримесечното засичане ще ни “изравняват” сметката като евентуално ни върнат някакви пари или искат да се доплати.

Само на мене ли ми се струва, че пари ще ни връщат много рядко, да не кажа никога, а ние ще имаме да додаваме в по-голямата част от случаите?

Електроразпределение има стара слава с практиката си да товари крайният потребител с някоя и друга стотинка тук или левче-две там при начисляване на сметките. “Грешка в компютъра”, “техническо недоглеждане”, “неточен електромер”, “месечно изравняване”… това са оправданията на фирмата, когато някой човек реши да се поинтересува защо плаща повече ток, отколкото реално е изразходвал.

На пръв поглед такава стъпка от страна на фирмата разпределител е напълно нелогична. Защо е необходимо чиновници да правят някакви изчисления на средната ти консумация, след три месеца да гледат с колко точно не са познали и да ти връщат пари или да ти искат още? Какво по-нормално от това всеки месец да ти засичат колко си консумирал и да си плащаш точно толкова? Нима не е така с GSM-а ти, с интернета, с телефона?

Интересно какви са практическите ползи от практиката на тримесечното засичане. Аз лично виждам само една такава и тя се нарича НЕПРОЗРАЧНОСТ. “Месечното изравняване” ще стане тримесечно. Потребителите много по-трудно ще могат да си изчисляват личната консумация на енергия и да я сравняват с предишния месец, а служителите в Електроразпределение много по-лесно ще могат да позавишават тук-там сметката, като за оправдание дават “изравняването”.

Въвеждането на тази практика си има един светъл пример – Топлофикация София: фирма, известна с абсолютно неразбираемите си, но пък винаги надути сметки. Там е едно изплащане, разсрочване, усредняване, изравняване, имаш парно 4 месеца а го плащаш цяла година… и на края не ти става ясно за какво точно си даваш парите и защо точно толкова. Мда… Електроразпределение си правят добре сметката.

Ще се пържим ли, или ще подрънкваме на арфа?
Ще ли подобря формата си?

Коментари

 1. Валери Дачев
  07/06/2007 - 08:57

  Другата практическа полза е, че спестяват парички от това, че не търчат всеки месец и да засичат електромерите. Така или иначе обаче това предложение отпадна, доколкото разбрах…

 2. Аз не съм забелязал да идва всеки месец у нас някой от М-тел да ми “засича” телефона. Това, че токаджиите работят с някакви архаични технологии си е изцяло техен проблем…

 3. Светла
  20/01/2008 - 11:53

  @ Валери Дачев
  Не е отпаднало това предложение, напротив. Без да съм видяла текста на нормативния документ, съм абсолютно сигурна. Цяло лято, от юни до октомври, получавах чудати сметки за тока (7 стотинки, 1.24 лв.) или не получавах никакви. През ноември обаче се появи сметка за около 25 лв., което е близо 2 пъти повече от цената на реалното ми потребление на ток за този месец. И Лонги е абсолютно прав, когато казва, че това е начин и Чезелектро да отдалечат фактурата от момента на реалното потребление на услугата им и да я замажат до такава степен, че на потребителя да му стане невъзможно да ги контролира. Тогава ще могат да си пишат в нея каквото им скимне.

 4. да, аз пък се кефя на тримесечните засичания…

Leave a Reply

Задължителните полета имат *