Ще се пържим ли, или ще подрънкваме на арфа?Наскоро се зачудих какви точно бяха десетте божи заповеди и след като ги намерих в уикипедия пък ме загложди мисълта дали е възможно някакви правила, измислени преди 2000 години да имат реална морална стойност днес.

По-конкретно, разбира се, полюбопитствах доколко аз лично ги спазвам и дали, ако цялата тая работа дето е описана в дебелата черна книга с кръста отгоре излезе вярна, ще цвърча на адския грил или напротив – ще припявам елеи и дитирамби из царството небесно.

Малко са ми неясни нещата в тия заповеди, щото нямам религиозно образование, нито някой познат с такова, че да се допитам до него, но като се има пред вид, че все пак книгата е писана от някакви овчари преди сума години, би трябвало да няма проблем човек като мене, дето е може да брои до 12 без да се налага да си събуе едната обувка, да успее безпроблемно да интерпретира прочетеното според както си го разбира в съвременните условия. Заповедите привеждам както са в Еxodus 20, 2-17 с леки съкращения (главно на заканите за отмъщение и какво ще ни направи бигбрадър ако не го слушкаме – май не е чувал за позитивна мотивация тоз човек). И така, по ред на номерата (които пък са леко омешани в различните прочити на библията, та накрая и аз ги оплесках):

 

1. Да нямаш други богове освен мене. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята!

Съвременната религия, разбира се, нарушава тая заповед, като си прави икони и им се кланя, въпреки адвокатските врътки, които си е измислила, за да го оправдае (естествено, измисила ги е след кървавите борби между иконоборци и иконопочитатели едно време, които е видно кой е спечелил). Но да говоря лично. Като се има пред вид, че смятам Тери Пратчет, Тарантино и Джейсън Нюстед за богове, а някои представителки на нежния пол – за богини, както и че многократно съм споделял това, да не говорим, че изобщо не съм вярващ, brother, you’re going down.

 

 

2. Не изговаряй напразно името на своя бог!

Тука имаме леко двусмислие: по-горе ясно си казах кои са моите богове и доколкото знам никой от тях няма нищо против да изговарям името му, напразно или с причина. Освен това аз дори не зная какво значи да изговаряш на някого името напразно, щото се сещам за много хора, които каквото и да кажат все едно нищо не са казали, т.е. всичко което кажат е напразно… Ако погледнем нещата от каноничната им страна, общо взето бог не присъства особено в речта ми. Тука май се отървах.

 

 

3. Пази съботния ден, за да го светиш!

Тука, смятам, постигнахме пълен консенсус с тоя, комуто е царството небесно. Съботния ден е ден за третиране на махмурлук до обяд и опити за придобиване на нов след това, ден за отмора и мързел (повече от обикновено). Свещенодействия като Спане до късно, Дълго излежаване, Благославяне на майката на производителя на водката, Заклеване във всичко свято, че повече няма да близна, Размотаване с приятели (не от сериала, за тях знам, че водят право към геената огнена), а по-късно вечерта и Танци-манци в местния храм на поп-фолка (поради липса на друг), а понякога, ако съм особено късметлия дори Скърцане на леглото по двойки и Възвишени стонове “О, Боже!” отправени към вселената като цяло и спящите ми съседи в частност (тва не знам дали не попада под ударите на т. 2 ама в конкретния момент не ми и дреме), след което приключване с Блажено заспиване. Уцелих кьоравото тука:

 

 

4. Почитай баща си и майка си!

Старая се, мисля успявам. Остава кофти вариантът ако и двамата не са достойни за уважение какво да се прави, но дори тогава, предполагам, едно студено, но лицемерно възпитано и уважително отношение е най-правилният избор.

 

 

5. Не убивай!

Предполагам се има пред вид да не убивам хора, щото християнството не проповядва вегетарианство, а и в ранните му години жертвоприношенията са били задължителна част от ритуала (жертвен агнец и т.н.). Аз не само, че не съм убил никой до сега, ами и да бях убил, щеше да е с причина. А като гледам какви ги вършат древните юдейски герои в библията и какви са ги вършили църковните деятели през вековете, май няма по-лесно нещо от това да си намериш извинителна причина за убийство.

 

 

6. Не прелюбодействай!

Доколкото знам църквата прави разлика между двете деяния, които нарича съответно прелюбодеяние – това е изневярата и блудство – секс преди брака. За което и от двете да се захванем обаче, съм сгазил лука твърде надълбоко. Разбира се, като се има пред вид, че обектите на нечистите ми действия не са били 7 годишни момченца, а аз не съм висш кардинал от Бостън, католическата църква може да не ми обърне особено внимание. Въпреки това, пред себе си няма как да не призная, че съм вкусил от греховния плод, че и от цялата греховната плодова салата със сметана отгоре.

 

 

7. Не кради!

Като малък откраднах няколко лева от портмонето на майка ми, за да си купя сладоледена торта, ама смятам, че си получих наказанието свише, щото я изядох почти цялата, стана ми лошо и два дена драйфах, да не говорим, че и шамари хапнах. Сега на стари години постоянно крада филми, софтуер и музика от разни мастити корпорации, но пак не мисля, че старозаветният под “кражба” е имал пред вид точно насочване на някакви фотони, течащи по оптични кабели. Дори се осмелявам да предполагам, че са му били малко мътни термините “фотон” и “оптичен кабел”, а като опряхме до това и термините “сапун” и “foreplay” и “женски оргазъм”. Но да не се отклоняваме, явно не крада, а честно заработвам заплатата си.

 

 

8. Не лъжесвидетелствай против ближния си!

Това комай е единствената заповед, която съвременният морал е довел до по-стриктно приложение, отколкото библейския. Докато библията ни учи не да не лъжем, а да не лъжесвидетелстваме (при съдебен процес, да не клеветим) и то само ближния си (има се пред вид други християни), днешният морал като общо правило, принципно и в повечето случаи отрича лъжата, а лъжесвидетелстването е направо незаконно. Тъй като никога не съм се явявал в съда, вкл. и като свидетел, нито съм клеветил някого, смятам нямам провинения.

 

 

9. Не пожелавай дома на ближния си и 10. не пожелавай жената на ближния си, нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, (нито никакъв негов добитък,) нито нещо друго, което е на ближния ти!

О, пожелавал съм, как съм пожелавал… Пожелаването като че ли е най-честият грях на съвременния човек (консуматорско общество, ово-оно…) и аз не съм му чужд. И жената на ближния си, и дъщеря му, и колата му (в смисъл не точно неговата, а като неговата) ,и къщата му и компютъра му, и квото друго се сетиш. Пожелавам всеки ден всичко, което видя и ми хареса, независимо дали е на ближния ми или не, че и не само не се срамувам от това, а го смятам за двигател на прогреса на човечеството изобщо. burn motherfucker, burn, при това два пъти за двете заповеди…

 

 

Извод: При резултат само 4-6 в полза на облачетата, съмнителното ми тълкувание на заповедите и отрицанието ми на религиите като цяло (за това точно – друг път), мисля, че що се касае до църковният канон, от сега трябва да ходя повечко на море, за да свиквам с жегата, която несъмнено ме очаква. Добре, че слушам метъл, та кървища, вериги и ликът на дявола отдавна не ме плашат…

От друга страна обаче, като гледам съвременните човешки отношения и закони, като че ли съм горе-долу законобоязлив гражданин, зачитащ обществените порядки. А и си мисля, че оная група неимоверно дребнави и досадни малки гризачи, които се правят на много богопослушни и лицемерно добри, всъщност осират всекидневието на вселената и вгорчават живота на народонаселението много повече, отколкото такива, дето са праснали дъщерята на съседа си и са ощасливили както себе си, така и нея (че и съседа, щото човекът се надява най-после да я ожени, стига е тичала по дискотеки, на 17 вече стана, време й е и т.н.).

Така или иначе, надявам се да милостта Му, щото друго не ми остава (да отида в манастир е несериозно от където и да го погледнем). Макар като се замисля, Той да не е дал много поводи за такива надежди…

Ultraviolet
И от Електроразпределение ще ни изравняват

Коментари

 1. Само за името да те светна. Дори и да кажеш “Боже” като възклицание, пак не си го споменал, щото името му в буквален превод на български е нещо като “Аз съм този който съм”. А това точно име не ми се връзва, как ще го разнасяме наляво надясно напразно…

 2. Определено, никъде не пише за “не споменавай длъжностите на Бог, не споменавай прякорите и никовете на Бог”.

 3. #11 “не споменавай кю-то и скаипа на бо, нито форумите където влиза, нито каналите, на които кисне” 🙂

 4. Сформирам малка бутикова църква, в която ще събирам поклонници от нов тип. Централна фигура на култа съм аз в качеството си на Велик Дизайнер, както и дизайните ми. Присъедини се ако искаш – ние нямаме такава сложна система от заповеди – основен завет при нас е просто да Ме почиташ! И ще ти бъде гарантиран рая – много манекенки и ядене на кренвирши “Сачи” до насита! 🙂

  Милен Сливев a.k.a. mikcname
  Цар на Дизайна
  Принц на Флаша
  неформален лидер на ДА-ДА (Дизайнерска Асоциация на Даровитите Атлети)

  СОФИЯ, Юни, 2007

 5. Тва с малката бутикова религия си спомням, че го имаше в една стара статия на егоист – там предлагаха услуга да ти измислят религия по твой вкус и съобразно зададени от тебе критерии, за да може да си религиозен както ти изнася.

 6. Гери мисля, че “Аз съм този, който съм” става въпрос за JHVH което Моисей по-късно преиначава като Яхве а от там и Яхова което по-късно става и Джа (Jah) този който Боб възпява в почти всичките си песни. Не се знае точно какво е видял Моисей в онази планина.Моисей е можел доста лесно да манипулира евреите които са го следвали, защото е бил доста образован в сравнение с тях. Номерът с разцепването на водата е демонстриран по-рано от египетският жрец Чача-ем-анкх пред фараона Снофру. Не мисля, че Бог и Яхве са едно и също нещо.

 7. в една любима книжка имаше следното: ” и Рая и Ада са натъпкани до горе с глупаци. Там вече не пускат.За живите е необходима Земята.” 😉 с две думи – живейте си живота! какво има Оттатък, така или иначе никой не е наясно…

 8. Лъчезар Томов
  04/03/2009 - 19:07

  Това си е доста превратно тълкуване на заповеди, които отдавна ги има във версия 2.0 :

  Матея, Гл.5 – http://www.pravoslavieto.com/bible/nz/mat.htm

  Слушали сте, че бе казано на древните: “не убивай; а който убие, виновен е пред съда”.
  22. Аз пък ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си без причина, виновен ще бъде пред съда, а който каже на брата си: “рака”*, виновен ще бъде пред синедриона*; а който пък каже: “безумнико”, виновен ще бъде за геената огнена.
  23. И тъй, ако принасяш дара си на жертвеника, и там си спомниш, че брат ти има нещо против тебе,
  24. остави дара си там пред жертвеника и иди първом се помири с брата си, и тогава дойди и принеси дара си.
  25. Помирявай се с противника си скоро, докле си още на път с него към съдилището, за да не би някак противникът ти да те предаде на съдията, а съдията да те предаде на слугата и да бъдеш хвърлен в тъмница;
  26. истина ти казвам: няма да излезеш оттам, докле не върнеш и последния кодрант*.
  27. Слушали сте, че бе казано на древните: “не прелюбодействувай”.
  28. Аз пък ви казвам, че всеки, който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си.
  29. И ако дясното ти око те съблазнява, извади го и хвърли от себе си; защото по-добре е за тебе да погине един твой уд, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в геената огнена.
  30. И ако дясната ти ръка те съблазнява, отсечи я и я хвърли от себе си; защото по-добре е за тебе да погине един твой уд, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в геената.
  31. Казано бе също: “ако някой напусне жена си, нека й даде разводно писмо”.
  32. Аз пък ви казвам: който напусне жена си, не поради прелюбодеяние, той я прави да прелюбодействува; и който се ожени за напусната, той прелюбодействува.
  33. Слушали сте още, че бе казано на древните: “клетва не престъпяй, а изпълнявай пред Господа клетвите си”.
  34. Аз пък ви казвам: да се не кълнете никак: ни в небето, защото е престол Божий;
  35. ни в земята, защото е подножие на нозете Му; ни в Иерусалим, защото е град на великия Цар;
  36. ни в главата си се кълни, защото не можеш направи ни един косъм бял или черен.
  37. Но думата ви да бъде: да, да; не, не; а каквото е повече от това, то е от лукавия.
  38. Слушали сте, че бе казано: “око за око, и зъб за зъб”.
  39. Аз пък ви казвам: да се не противите на злото. Но, ако някой ти удари плесница по дясната страна, обърни му и другата.
  40. И на тоя, който поиска да се съди с тебе и да ти вземе ризата, дай му и горната дреха.
  41. И който те принуди да вървиш с него една миля, върви с него две.
  42. Томува, който ти проси, давай, и не се отвръщай от оногова, който ти иска назаем.
  43. Слушали сте, че бе казано: “обичай ближния си, и мрази врага си”.
  44. Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят,
  45. за да бъдете синове на вашия Отец Небесен; защото Той оставя Своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни.
  46. Защото, ако обикнете ония, които вас обичат, каква вам награда? Не правят ли същото и митарите?
  47. И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не постъпват ли тъй и езичниците?
  48. И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец.

 9. 48. И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец. – в ето това е истината. да се стремим да се самоусъвършенстваме.
  А по отношение на геената, добре, че католиците вкараха Чистилището, та да не се мъчим завинаги в ада М)))

Leave a Reply

Задължителните полета имат *