Само бой за краварите!


Все по-нагли стават просяците-млекари и кравари, все повече пари искат и даже вече са агресивни и заплашват. Т.е. вече не са просяци, ами рекетьори.

И затова, докато не почнат да правят нормален бизнес, а не да изнудват обществото, ще ядат боя…

Европейските фермери били силно субсидирани. Да спрем субсидиите за българските фермери означавало да внасяме по-евтина храна от други държави и да убием българското земеделие.

Ако българското земеделие не може да излезе на печалба, за какво ни е? Нямам никакво намерение да плащам за храната си два пъти – веднъж с данъците си, които отиват за субсидии за земеделието, и втори път в магазина. А ако пък европейските данъкоплатци искат да плащат с техните данъци, за да може ние да купуваме евтино храна от техните фермери, аз не виждам ама никакъв проблем в това.

Селското стопанство в България е от години отрасъл със затихващи функции. И държавата, и Европейския съюз го регулират всякак, отпускат квоти, чертаят стратегии, правят програми, дават му стотици милиони най-различни субсидии всяка година. И резултатите от това са повече от очевидни – вместо като всички други предприемачи, да се опитват да оптимизират производството си, да въведат нови технологии, да развиват бизнеса си, да направят продуктите си по-качествени и на по-конкурентна цена, българските фермери само знаят да просят пари от моите и твоите джобове.

Това, разбира се, е така, защото бизнес чрез държавни планове, стратегии и субсидии не може да се прави. Не и при пазарна икономика. Практиката да се дават държавни пари на земеделските производители е изключително вредна. Именно пазарните принципи помагат за развитието на бизнеса, а чиновническата намеса, вкл. и финансова, го руши. Това млекари и кравари да протестират е все едно Кока Кола да протестира – защото лимонадата, видите ли, била по-евтина от кока-колата и те не можели да си поддържат бизнеса при подобна нечестна конкуренция. И да настояват държавата да субсидира всяка произведена бутилка Кока Кола с, да речем, 30 ст. Абсурд, нали? А какво му е по-различното от исканията на фермерите?

За разлика от кока-колата, храните били продукт от първостепенна важност за хората. Не бивало да рискуваме производството им, ще измрем от глад.

Всъщност, именно защото храните са продукт от първостепенна важност, винаги ще има пазар за тях. Каквото и да става със света, хората винаги ще искат да ядат и именно затова производството на селскостопански продукти винаги ще е добър бизнес. Ако разглезените от дългогодишната държавна хранилка български фермери не могат да се възползват от това и не могат да се справят с конкуренцията и фалират, значи не са никакви бизнесмени, а обикновени просяци.

Затова и опитите им да рекетират държавата и данъкоплатците трябва да бъдат смазвани. Хрантутници си имаме предостатъчно в държавата, не ни трябват още.


8 статии, които няма да пропуснете
Романтичните кравари

Коментари

 1. Дончо
  01/09/2008 - 07:43

  И на мен ми харесва всяка приказка за прилагане на истински пазарни механизми, а не субсидиране на губещи производства.

  Какво обаче да се прави в случаите, когато всички в ЕС (т.е. съседи) ще субсидират земеделието си, а ние – няма? Факт: фермерите ще фалират, просто няма да имат пазар, защото няма да могат да бият цените на външните. Земята пуста ли ще стои, или ще построим и на нея бетонни колоси и дисни-мисни-писни лендове, и ще чакаме Големото Турист да дойде и да остави Големото Пари?

  Лонг, и аз мразя политическите протести (този е именно такъв – лупменизирани и насъскани хора). И аз мразя хрантутниците. Но си мисля, че в ЕС (чети: Европа, Стария континент) правилата отдавна са други. И ако няма субсидии – няма бизнес. Тъжно и тъпо, но факт.

  А земята не трябва да пустее.

 2. И какво, да субсидираме земеделието, да наливаме пари в губещ отрасъл без никаква печалба? И то само за да си го имаме? Каква е ползата от това?

  Ами дай тогава да субсидираме производството и на грамофонни плочи. Никой не иска да ги купува, но не бива да оставим производителите им да загинат под напора на нечестната конкуренция на емпетриплеърите и сидитата, нали?

  “без субсидии няма бизнес”
  СЪС субсидии няма бизнес. Бизнес, който не носи печалба не е никакъв бизнес. А земеделието не носи печалба – нито на фермерите, нито на държавата. Както казах, аз нямам никакво желание ДА ПЛАЩАМ, за да може някой да произвежда нещо на загуба, ДА ПЛАЩАМ за да изнася някой продукция. Отново питам – каква е ползата от това?

 3. Аз пък съм за горките хора. Искам да ви кажа че ако една държава няма обезпечаване в подобен ключов отрасъл и е зависима от външни фактори, то в такъв случай се създават условия за манипулиране на цените и въобще криза в съответната пазарна ниша. Т.е. днес се правим на пичове пред краварите, утре киселото мляко изчезва.
  ПОМНЕТЕ НАКЪДЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ, ДРАГИ ГОСПОДА, ЗАЩОТО АКО ЗАБРАВИТЕ ЩЕ СТИГНЕТЕ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ.

  П.С. еми не може всички да са икономисти, журналисти, пр-и, мениджъри. Не става слезте на земята.

 4. Любомир Попов
  01/09/2008 - 09:01

  Абсолютно си прав. Само дето ше го плащаме това мляко 3 пъти, че и повече. Първо на млекаря 20 ст., после 20 ст. в касичката на ЕС глоба, след това го плащаме в магазина, ама няма да е с 20 ст. по евтино от миналата седмица, когато не са плащани субсидии, че и с начислено ДДС отгоре.

 5. бико, всъщност тръгнали сме от клоните на дърветата, ама днес никой не субсидира хората да живеят там, нали?

  любомир, както казах, предпочитам да плащам наведнъж цялата цена в магазина, където решавам дали да купя или не, отколкото да плащам пак същата (че и по-висока) цена на два пъти – веднъж с данъците си (които отиват за субсидии сега) и втори път в магазина.

 6. Според мен проблемът е, че на никой не му се работи в селското стопанство. Казваш, че не искаш да плащаш 2 пъти. И си прав. А искаш ли да плащаш социалните помощи на някой който не му се работи? По цял свят селското стопанство се субсидира. Не вярвам хората да са такива балъци и да не са си направили добре сметката. В САЩ, примерно, държавата плаща към 50%, доколкото знам. Произвеждат много повече отколкото им е нужно. И после продават на такива като нас, дето не щем да имаме земеделие. И съм сигурен, че при това печелят. А ние като не произвеждаме ще си ядем мляко и сирене от нишесте и кюфтета от соя и това е.

 7. Аз съм съгласен да плащам повече за кисело мляко, отколкото за ток.

  “Владо,
  с когото играехме баскет и ходихме по компютърните клубове да се пуцаме, взел, че одма станал Председател на съвета на директорите и Изпълнителен директор на ЧЕЗ България. Ами да му е честито :)”

  Токът ми беше надписан с 1000%. Да няма гршка. Една нула отзад. От 15 лева на месец, в който не съм бил вкъщи стана на 150 лева. А плащайте за ток пък продайте българските традиции. Извянявай обаче не всичко се купува с пари.

  п.с. Не мога да разбера защо толкова фрубо заглавие си сложил. Ти кво голям бияч ли си а?

 8. Земеделието НЕ Е и НЕ ТРЯБВА да бъде ключов отрасъл. Технологично погледнато се изискват много малко техника и вложен труд (в човекочаса) за да се изхранва една европейска държава. Земеделието е ключов отрасъл в банановите републики, където формира голяма част от БВП. Ние към това ли се стремим?

 9. иво, както може би си забелязал, много често политическият популизъм и лобитата са много по-силни от здравата мисъл и прагматизма. именно затова навсякъде има субсидии за нещо. и не, няма как нещо да е на печалба, след като му даваш пари, за да съществува.

  бико, в едно си прав – държавните регулации и монополизма не са добри нито в земеделието, нито в електроснабдяването. щото държавата ти е наложила да купуваш ток от монополиста и да го субсидираш с данъците си – точно както ти налага да субсидираш с данъци земеделските производители. точно както на енергото и чез не им дреме за теб, защото чрез държавно уреден монопол ти изсмукват парите, така и на земеделците не им пука за развитието на бизнеса им, защото знаят, че колкото повече са на загуба, толкова повече пари ще могат да изпросят от държавата (пак от теб).

 10. предпочитам държавата да дава по 5 лева за да си запази 500 вместо тези 500 да отидат в Турция

 11. Момчил
  01/09/2008 - 09:35

  Ние си плащаме членския внос в ЕС и субсидираме френските млекари, докато нашите нищо не получават.
  И относно затихващите функции на земеделието, трябва всички да се молим да спрат да затихват, защото и без това харчим повече евра и долари, отколкото влизат от чужбина, че не ми става ясно с какво ще си купуваме пшеница за хляб, ако затихне селското ни стопанство съвсем… винаги разбира се остава План Б да ядем пасти.
  p.s. Проблемът със земеделците, както и доста от останалите са заради монополизирането на много дейности от разни трибуквени сдружения от хора.

 12. Важно е да се протестира! Няма значение за какво! Да им е гадно на тройната коалиция. Затова подкрепяйте всички протести и блогърски инициативи без да се замисляте ахаха! Да спасим Иракли, българското мляко и свободния софтуер!!!

  ПослеPiss: Дончо, програмистите вече и от мляко ли разбирате, ПИЧ ..

 13. Аз пък не разбирам какво му пречи да е на печалба! Парите не растат по дърветата. Във всяко производство се иска да вложиш първо, за да спечелиш накрая. Но както и да е. По-важното е нашите управници да осъзнаят, че за да си кротува народа, му трябват хляб и зрелища. Иначе става лошо. А в България хляб няма. В същото време земята ни пустее. А на мен не ми харесват турските домати…

 14. “в България хляб няма” ли?!? интересно, какво си купувам, когато ида до магазина…

 15. Георги Ангелов
  01/09/2008 - 10:18

  Средна кравеферма:
  – в България: 2.8 крави
  – в Нова Зеландия: 350 крави
  – в САЩ: 128 крави

  Не е учудващо, че Нова Зеландия успешно се конкурира на международния пазар без НИКАКВИ субсидии (а пазарът на мляко е международен и страните, в които няма субсидии, се справят най-добре на него).

 16. скункс
  01/09/2008 - 10:38

  Автора на статията е донякъде прав.
  Защо- субсидията се дава с определена цел, но въпросът е изпълнява ли се тази цел или на тези производители им идва дюшеш тази субсидия?
  За да успеят да са конкурентно способни на пазара освен цената, трябва да се предостави и качество на продукта, а без инвестиции от самите производители това няма да стане. Искат да са конкурентноспособни, но влагат ли тази субсидия в нещо, за да подобрят качеството или процеса на производство.

  Ключовата дума тук обаче не е субсидия на производството, а милостиня за отрасъл, който не показва никакво развитие…

 17. @nik666 Как така земеделието не трябва да е ключов отрасъл? Това, което го ядеш на обяд откъде идва, от Африка? Земеделието е ключов отрасъл във водещите световни сили – САЩ, ЕС, Китай, Русия. Ние какво, пак ли ще се правим на по-хитри от останалите? Друг е въпросът, че самото земеделие може и трябва да бъде високо технологично. Нещо, което при нас го няма, а и няма кой да го разбере.

 18. Ако тези хора вярваха, че са необходими, биха вдигнали стачка. Самия факт, че реват за пари пред парламента, вместо да се опитат да кажат “На ТАЗИ цена няма да ви дадем нито яйца, нито мляко”, показва че го осъзнават.
  Приказките за кризи и катаклизми ако не се дават пари за еди какво си, са еднакво безсмислени и от устата на млекаря, който иска субсидии и от устата на гадателката, която предлага да развали магия.

 19. фен на млякото
  01/09/2008 - 11:48

  Истина е, че в земеделието и животновъдството почти във всички страни се дават субсидии. Но те се ползват за това, за което са предназначени. А аз позвнавам “фермер”, който чака субсидиите, за да си стегне новопостроената къща. А кравите ги гледа в примитивна постройка на 100 метра от жилищни сгради. Не можем да си отворим прозорците от смрад, защото всичката тор и урина са под прозорците ни. При това кравите пасат покрай оживен път, та млякото е “екологично чисто”. Всички от квартала очакахме, се с влизането ни в Европейския съюз ще забранят да се отглеждат около 15 крави в населеното място, но … не би. Лом е на светлинни години от изискванията за високотехнологично животновъдство. И ако такива псевдо ферми се закрият, ще има пари за останалите, които наистина заслужават.

 20. Bloodymirova
  01/09/2008 - 11:49

  Може би умира митът ‘българската стока е най-качествена’. И все пак трябва да се намерят начини да се подпомогнат българските стопани – било със субсидии, облекчения или по-регулиран процес на изкупуване на продукцията. Факт е и че фермите са прекалено малки за да постигнат оптимални пазарни резултати и да бъдат конкурентно способни. ТКЗСто му е майката. Или поне кооперациите 🙂
  Другото не ме интересува, ама искам да мога да ям вкусни, слънчеви, розови български домати вместо разните вносни пластмаси. Иначе ще трябва да ги садя на покрива на блока.

 21. Хасан-Асен
  01/09/2008 - 12:01

  Отвори някой атлас и погледни добре картата на България. Страната е ЗЕМЕДЕЛСКА държава. Това значи, че тук се гледат крави, овце, кокошки, също пшеница, слънчоглед, царевица и други култури. И 1000 години назад да се вършне пак ще видиш същото – тучни поляни с млекодайни четириноги нагъващи звучно трева.
  Няма такъв вариант като ЗАТВАРЯНЕ на селското стопанство в България. Тове е все едно да спреш да дишаш !
  За двойното плащане си прав, но последните които са виновни за това са ‘млекарите’ и ‘краварите’ , не мислиш ли ?
  Истинският проблем е унищожаването на пазарите за слеското стопанство. Когато хората няма къде да изнесат продукцията си, изкупвачите диктуват цените, от където и производството се оскъпява. Правилният ход в случая е осигуряване на пазари, чрез държавна политика, което всъщност е и приоритет на държави, както момченцето по-долу писа: Нова Зеландия, САЩ и други.

 22. Bloodymirova: Ако субсидиите са много, никога няма да има обединяване на ферми с цел ефективност. Ако субсидиите спрат напълно, отделните фермери ще си платят скъпо за годините държавно дундуркане, но ще има окрупняване.

 23. краварите просто искат да ДОЯТ бюджета вместо да работят, ако има как и някой друг да им гледа кравите вместо тях пък те само с тунинг да се занимават

  исканията им не са адекватни на политическото устройство на страна-членка, в кой век жиеят тези хора?

 24. Мисля, че тук отдавна не става въпрос за субсидиите, а целта им е да се свали правителството и да има предсрочни парламентарни избори. Явно на инициаторите са им обещали доста повече лични печалби, отколкото могат да свият от субсидиите. Поне с такова впечатление оставам.

 25. Хасан-Асен, това, че държавата ни общо взето винаги е била изоставаща и … да речем небогата, дали има връзка с това, че селското стопанство винаги е бил един от основните сектори в икономиката?

  Такива изказвания, като “да затворим селското стопанство е като да спрем да дишаме” са просто смехотворни. Никой нищо няма да затваря – както казах, хората винаги ще искат да ядат и затова производството на храни винаги ще е добър бизнес. Само че държавните субсидии му пречат да се развива, потискат бизнесмените и поощряват просяците.

 26. алекс
  01/09/2008 - 12:21

  здравейте г-н Стойков,
  няма да споря с никого тук.Само искам да кажа,на младите хора тук,да изказват мнение по вапроси,по които са компетентни…
  …т.е.отвори ми ти една ферма,хвани лопатата да изринеш малко лайна и след това ми давай акъли кое как да баде…

 27. алекс, това, че ти си изривал кравешки тор показва само, че … си изривал кравешки тор. схващаш ли, това, че някой рие тор не го прави бизнесмен и това точно е един от проблемите на селското ни стопанство.

  там е работата, че “селското стопанство” по света не е селско стопанство. белчо и сивушка не могат да произвеждат конкурентна продукция и българските фермери това още не могат да го разберат. те като тебе си мислят, че ако от сутрин до вечер рият тор, това е то фермерския бизнес. да, ама не става така. хората имат по хиляди хектари земя, използват комбайни за по половин милион долара, големи поточни линии за месо и мляко.

  тия, които рият тор са ратаите и те вземат минималната заплата. ти ако искаш да си ратай на две кравички, да им риеш тора и да си щастлив от това, не карай държавата (аз с моите данъци) да ти плаща за това.

 28. Кирил Кирилов
  01/09/2008 - 12:44

  Млекопроизводителите искат ни повече ни по-малко от КОМУНИЗЪМ, да получават според потребностите им и да дават според възможностите им. Само, че вече всички би трябвали вече да сме се убедили, че КОМУНИЗМЪТ е УТОПИЯ.

  Препоръчвам още едно добре обосновано мнение по въпроса
  http://delian.blogspot.com/200....._4781.html

 29. Бай Киро
  01/09/2008 - 12:56

  Пишман от бизнесмени бе другари ! Когато ти се обещае нещо от държавата и след това не се изпълни,ревът не е достатъчен,тябва и бой.Но не за краварите и селяните,а за ония мазньовци от жълтите павета,дето не знаят как се изкарват 5 лева с труд.И не ми обяснявайте как финансовото подпомагане на фермерите,щяло едва ли не да ги затрие!Как не се затриха испанските ферми,след толкова здраво наливане на пари от ЕС?В момента тяхното селско стопанство цъфти,а нашето
  го виждаме на какво дередже е.Обаче не си мислете че там е било по-добре положението преди да се намеси ЕС,напротив!
  Така че другари консумолци аз предлагам да се дават пари за крави ,а не за мерцедеси на крадльовците от парламента!

 30. Нямам думи ,нима може да бъде толкова късоглед човек?Вдигни се от офиса си и иди виж какво се случва в страна .Сложи се тъмни очила ,защото ако имаш малко ум и сърце няма да можеш да гледаш хората в очите .Прав си няма нужда да инвестираме в губещ отрасъл ,но кой го доведе до там и чия е ползата ?Това се очаква да каже всеки ,който не вижда по- далече от днес, но какво ще стане със земята на дедите ни ,изхранила ни с под и кръв през вековете да стигнем да чудесните офиси ,удобните кресла и да кажем за какво ни е вече тази земя Българска нали си имаме Европа.Колкото до храната Ти от години плащаш много скъпо ,но никоя от чедесните реклами няма да ти го каже!!!!!само да я гледаш плащаш няколко пъти повече от жълтите стотинки който отдавна трябваше да получата селскостопанските производители.Иди и виж при какви условия живият тези хора и учат децата им ,кога ходят на почивка !!! или предлагаш и те да дойдат в София и така да сме като едно голямо семейство.Ще се оплакваме ,ще пием кафе ,ще бистрим политиката ,а ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИЯ нека да пустее, нали съседите се грижат за нас ,я колко сме доволни от почивките си при тях това лято. По този повод сетих се така и така елиминираме губещите отрасли ,нека запишем и Българският туризамА колкото до боя ,казват че е присъщ на недемократичното общество и мутрите ,но и те пият мляко!!!

 31. оФФ Мързела много мори добитъка,
  това ни е основния проблем 🙂

 32. inaccessibility
  01/09/2008 - 13:20

  Проблемът може би е в мисленето. Все още остава възприемането на земеделския труд и животновъдството за обвързани с държавата. Ние работим за народното благо, а държавата стои зад тази кауза… Проблемът на пазарната икономика е, че се наложи нещо толкова “селско-стопанско” да се превърне и в “съвременен бизнес”. Някои хора така и не стигнаха до осъзнаването на тази необходимост. Една част от тях нямат и най-малка представа как се прави бизнес, а и не може да се очаква това от тях. Затова ролята на държавата е да вложи ресурси точно в това – в изграждането на пазарно-ориентирано земеделие, в обучението на част от производителите. А те самите би трябвало да се реорганизират, ако трябва да се обединяват в дейността си, да извличат опит от вече успяващите и т.н.

  Разбира се това не е водещ отрасъл, но е достатъчно значим за държавата, за да не се оставя без никакви проекти… В тоя смисъл предпочитам кола пред лимонада и български домати пред гръцки…

 33. Pippilota Mentolka
  01/09/2008 - 13:22

  Членски внос за ЕС плащаш, искаш или не. Тия пари като си толкова ларж и не щеш да са за нашите фермери ще ги вземат френските кравари. И ще пиеш мляко френЦко и със соя, щото иначе докато ти го докарат от французко ще вкисне. Проблемът не е в субсидиите, а в това, че вместо да отиват у тия хорица, за да си развият стопанството, те отиват при краварите от обръчите на млечния път, капиш? Тия тарикати същите взимат млякото за двадесет стинки и после ти го продават по-скъпо от френското. Така хем прибират субсидиите, хем взимат суровината евтино, хем на теб ти прибират парите. Тъй че проблема си е и политически, няма какво да се лъжем. Ама за да разбере народа, производителите наистина трябва да си дойдат с яйцата и млеката на площада, да излеят всичко и да ни оставят всички нас гладни, и ще видим тогава кой какво. Щото аз и ти нищо не произвеждаме, а докато си поръчаме френския камион…

 34. В България винаги печели прекупвача. Проста справка 1кг мляко се купува от производителя за 20-30ст а в магазина струва 2 лева!
  1кг грозде (сорт Широка Мелнишка или Мелник55) се купува от производителя за 20-25ст а 750мл вино(75%вода и химия с минимално количество гроздов сок) надхвърля 5лева, 1кг домат от производител е 50-60ст а на пазарчето в Младост бяха 2,50+лв.
  Да прав си, че не трябва да има субсидии. Но докато изкупните цени са толкова смешни хората ще очакват субсидии.
  А и всички говорите са тия субсидии сякаш на калпак ще дадат по няколко милиона лева. За 10дка лозов масив в планински терен субсидията е 250лева 🙂

 35. Разбира се, че печели прекупвача, а не фермера – и причината за това… са субсидиите.

  Държавните пари поддържат раздробеното земеделие и животновъдство, малки стопанства с по няколко животни. Как тия дребни стопани могат да се опълчат на големия изкупвач на продукция? Как могат сами да намерят пазар, като нито имат ресурсите да търсят и транспортират, нито възможности за това?

  За един крупен фермер с много земя и голямо производство няма да е проблем да прескочи прекупвачите – защото има много продукция, има възможности и техника да транспортира, може да сключва големи договори.

 36. Хей “LONG ALONе” – дългия и самотния.
  Разбираш от бизнес и икономика колкото баба Илийца от корабоплаване, а от земеделие още по-малко.
  Проблемът със земеделците е , както написа МОМЧИЛ е заради монополизирането на много дейности от разни трибуквени сдружения от хора.

  Имам три ВЪПРОСА към теб:
  -Каква е международната цена на пшеницата и каква е в България?
  -Каква е средната цена на литир прясно мляко в магазините в ЕС?
  -Какво разбираш под думата “СУБСИДИЯ”? Защото ако ти дадат да ползваш безвъзмездно 5000дка земя също е субсидия.

  Дали да имаме земеделие или да нямаме. Бих попитал защо ни е АРМИЯ като нищо не призвежда, а само харчи нашите данъци?

 37. Немога да се съглася че субсидиите са причината! Дядо ми беше земеделец а сега баща ми се опитва да се прави на такъв. Никога не са получавали субсидии(само въпросните тазгодишни 250лв). Като малък помня на 7 километра преди селото спираше един джип с 3 мутри, сядаха на чешмата до реката и спираха всеки опитал се да стигне до селото за да купува грозде. Естествено един от куповачите преминаваше без проблеми (нали мутрите си бяха негови). Само за информация това беше първата година в която цената на 1кг гразде стигна 30ст. и повече никога на се покачи. Предходната година (когато мутрите ги нямаше) цената беше 1,20лв.
  Факторите за окаяното състояние на земеделието са много и субсидиите далеч не са проблема! В България винаги решаваме проблемите наобратно.
  Пример – за много катастрофи решението беше да се забрани на младите шофьори да карат след 23 часа смех!смех! смех!
  Тук си играем на държава. Със или без субсидии земеделието в България никога няма да го бъде(или поне за земеделците).

 38. Хайде да не замесваме земеделците със скотовъдите, които стачкуват. Скоро си говорих със земеделец, който също има проблем с тях. Ето какво ми обясни той:
  – Тези които стачкуват са кравари, на които им се плаща за пасбищата които са декларирали(с пръсти прави кавички) че ползват… Там е и проблема на земеделеца – не може да обработва земя, която е декларирана от някой си кравар като пасбище. Да не говорим че кравите не са и помирисали тревата, камоли да са отишли до там да пасат. Виждал ли си пустеещите земи? Да не мислиш че няма кой да ги обработва? Просто ги е заплюла една друга мафия и се използват за други цели. Човек, говорим за порядъци от 100-200декара и нагоре на стопанство от нема и 100 крави! На мен ми излизат 120-150лв/декар инвестицията в оран, садене, пръскане, събиране – това дали че взема още 20лв субсидия няма да ми сбърка толкова сметките. Важни са технологиите и механизацията. Докато за повечето кравари това си е мастиката за в кръчмата… защо да я губят? В европа е същото… Гледа ли филмчето по телевизията за френския фермер дето регистрирал една коза, не е продал и литър мляко а си живее от субсидиите. И там като ги резнат вдигат шум до небесата. А в Нова Зеландия? там преди няколко години спреха субсите у селското стопанство от губещ отрасъл не само не се загуби, ами вече и износ правят. Яко работа си трябва, с мързел нищо не става…

  Това ми каза човека. Млад е, сам си ремонтира трактора, оборудването и бачка.

 39. IndiviD, сравнението, което правиш между земеделието и армията е съвсем уместно:

  преди сто години и двете са били много необходими и без тях не е можело. и в двете България е била силна. и двете са изисквали усилията на много голяма част от населението (армията ни е била милион през първата балканска война). и двете са били ниско технологични тогава. България е била сама и е водела войни с всички.

  сега и двете са също необходими, но времената са други. добрите армии не са масови, а професионални. основната сила не са войниците с щикове, а самолети и танкове. добрите ферми не са с магаренцето и плуга, а с огромни комбайни. България не е сама и може да разчита на подкрепата на НАТО и ЕС, както и да внася продукция от където си иска. сравнително малко хора могат да осигурят безопасността и прехраната на всички останали, които могат да работят друго и да произвеждат други неща.

  p.s. никът ми няма общо с английския, а с виетнамския 🙂

  shorgov, значи ще борим мутрите не със съд и полиция, а със субсидии, а?

 40. Не бе човек! Съгласен съм на 100% че субсидии не трябва да има. Но те трябва да се едно от последните неща които да се премахнат. Първо трябва да се сменят министрите (да се сложи един полуидиот щото се вижда че пълните идиоти не вършат работа), да се прекрати практиката на изкуствено занижаване на изкупните цени и т.н. Субсидията сама ще отпадне като фактор. Естествено винаги ще има такива които да искат субсидия за нещо. Баба Пена и дедо Ставари от Горно Нанадолнище нямат представа от бизнес и си правят простата сметка – щом млякото е 20ст значи държавата е длъжна да ми даде още 20ст да не умра от глад. Ако цената е каквато трябва да бъде едва ли ще искат субсидя (поне се надявам да нямат това нахалство)

 41. скункс
  01/09/2008 - 14:38

  По повод коментара на Баце Коле, субсидията за която говорим не е от еврофондовете, а е държавна и идва от бюджета.

  Проблема е точно политически, както беше отбелязано в един коментар по-рано и той е в резултат на манипулация на определени хора.
  Нека и дискутиращите се запознаят конкретно с тази субсидия, условията и проблема, а не да си говорим общи приказки за земеделието и кой има кал под ноктите. 🙂

 42. Правилно си схванал, че има връзка в сегашния глобализиран свят между АРМИЯТА и ЗЕМЕДЕЛИЕТО.
  Има една стара поговорка. – Които не храни собствена армия, ще храни чужда.
  Перефразирана за земеделието е – Които няма собсвена политика за земеделието помага за “реализирането на комшиската”.

  Не ми отговори на трите въпроса.

  Няма да борим мутрите със субсидии, всеки ден има статии в пресата на тема “как са взели евросубсидии” /САПАРД, ФАР/ братлетата, а тези “мижатурки” млекопроизводителите немогат и не трябва.

 43. да, Batse_Kole, не ме грее, защото такова нещо като “публично благо” не съществува. Съществуват само отделните блага за всеки един отделен човек. “Публично благо” е комунистическа измислица, с която радетелите за държавни регулации и контрол се опитват да обосноват безумията си.

 44. скункс
  01/09/2008 - 14:43

  Лонгалоне, публично благо е термин и много добре го знаеш, не можеш да отречеш съществуването му и да го раздробиш на индивидуални блага

 45. термин е разбира се, но философски. социалистическата философия, както казах, го е създала, но за всяка останала философия той няма смисъл.

 46. коментар от Свежо: Към автора : Тъй като се изгубих из многобройните важни и маловажни коментари , ще си изкажа мението тук.
  Може да се изисква някакъв по стриктен контрол в/у даваните субсидии (които между впрочем не се дават толкова лесно ,а изнервят хората до дупка). Закриването на отрасъла е немислимо, тъй като няма със какво друго да компенсираме… на какво да наблегнем на металургията ли – да внасяме като едно време метали и суровини от други страни и да ги преработваме в новопостроените тогава заводи които днес не стават за нищо ? Прав си нека бием шута на животновъдството и земеделието … да оставим тея кравари там … ще го караме само на интелектуалци и въздух. Хубаво ще си живеем.

 47. скункс
  01/09/2008 - 14:48

  По-скоро постсоциалистическата философия на чуждестранната валута и частните интереси са го превърнали от публично в индивидуално.
  Пример полицията, която трябва да осигурява публичното благо- “ред”, обслужва частни и индивидуални интереси. 😉

 48. и факт е, че никой не купува американски автомобили, защото са скъпи и горят много…

 49. Много добре го каза Batse_Kole. Това си е истината

 50. Batse_Kole, не се оливай в празнословията и епитетите, щото това тук не е форума на дир.бг и няма да бъде.

  на социалистическото земеделие му имаше това, че беше… социалистическо. заграби земята и добитъка на хората, караше насилствено ученици и студенти да работят, не се развиваше, а остана на селско ниво и стари технологии, защото държавата няма стимул да развива бизнеса… повече причини трябват ли ти?

 51. скункс
  01/09/2008 - 15:14

  Баце Коле,

  много ти е крайно мнението. не може да ми даваш за пример протекционистката политика на САщ в автомобилостроенето и да го свеждаш до конкретния пример с млекопроизводителите.

  Субсидиите са инструмент за насърчаване на производството, а не реглементиран доход и начин за изхранване на определени хора. Защо те не протестират срещу прекупвачите и рекета?
  Защо не теглят кредити с цел повишаване на качеството на млякото, инвестиции и т.н.?

  В случая имаме паразитиране на гърба на данъкоплатеца, който заплаща за един продукт, който е неконкурентно способен, защото субсидията потъва някъде си.

  Реалното решение на проблемите не са в постоянното наливане на пари от фондове и бюджета, които да потъват в остарели методи на работа, неизползване на модерни технологии и т.н.

  Реалния проблем е качеството и конкурентноспособността на тези производители, а докато те продължават да си седят със старите възгледи- положението ще става все по-зле.

 52. Миглен
  01/09/2008 - 15:18

  Каква приказка разказа направо думи нямам. Не са честни и това е. Месопроизводителите се чудят какви ли не лайна да слагат в салама, млекопроизводителите никой не им контролира преноса на млекото до крайния потребител и го разреждат яко с чешмяна вода. Дори ако в твоето село има кравар, и решиш да си купиш няколко литра мляко все ще е разредено.
  За “кренвиршите от месо” и “сиренето от мляко” не виждам смисъл да се говори. Тия, които искат субсидии са си чист тумор за държавата и не искат да приемат факта че просто от тях бизнесмени и производители няма да стане и това е.

 53. Longanlon, Tрябва да се свиква с такива неща.Колкото по-бързо се свикне,толкова по-добре. Когато парламентарният коректив липсва,идва извънпарламентарния коректив.Нали всички искат силно гражданско общество, а при първите наченки на някакви организирани действия за някаква промяна се започва-ама какво искат тия, егати ненаситниците,тъпи селяни, учители,атакисти и т.н. Всъщност това, – земеделие, образование, здравеопазване и обществен транспорт – са проблемни области дори и в най-развитите страни.Казвам ти го от лично наблюдение. Специално за земеделието съм направо шокиран от отрицателното отношение по и извън форумите,от което лъха на неразбиране на материята- не ми се ще да си мисля ,че е напълно съзнателно(дори и д.и.н. всезнаещият икономист Емил Хърсев написа една унищожителна статия за “лакомите” млеко и месопроизводители!?!).Истината,според моето скромно мнение, е точна обратна.Най-дотираното земеделие в света е на САЩ.(една трета от бюджета им – около 600 мрд. долара!!! Който не вярва да напише american agriculture в търсачката и да прочете.Резултатът е,че цял свят купува евтина земеделска продукция от САЩ.Известни са “войните” на дотираната амер.продукция с ЕС,Канада и др.държави.(Стигна се дотам, че Украйна-житницата на бившия СССР да внася пшеница от САЩ).Една държава (примерно България)може да се лиши от автомобилна промишленост да кажем,от самолетостроителна промишленост.Но да оставиш изхранването на нацията си в ръцете на извън държавни субекти (при положение,че имаш всички природни дадености дори да печелиш от това) , e меко казано,достойно за съжаление – за мене граничи с абсолютна некомпетентност или престъпление.
  Има един термин в икономиката, който се нарича икономически мултипликатор.Това ше рече държавата решава да поддържа земеделието и животновъдството примерно.Какво произлиза от това?Ами тези два отрасъла имат съпътстващи производства – торове,преработваща промишленост-консервни фабрики,фабрики за капачки и буркани,мелници,фабрики за фураж,мандри т.н.Т.е. съзават се работни места и поминък за хората.В противен случай хората си хващат чуковете и отиват да дразнят софиянци и други по-големи и по-малки граждани по градовете като увеличават безработицата и социалното напрежение.Защото държавата не може да се управлява като частна фирма.Ако една частна фирма фалира, то това се отразява на пренебрежимо малък брой хора.Ако фалират цели отрасли или държавата -тогава става страшно.

 54. Batse_Kole биде отстранен от дискусии в тоя блог.

  Радвам се на мнения, противоположни на моето, особено ако са обосновани. Старая се да им отговарям съответно.

  Троловете, псуващите и кръчмарските лайноустници обаче не ми го вдигат, поради което отиват в коша.

 55. tzvetinabg
  01/09/2008 - 14:36

  коментар от Свежо: Хубаво е човек да разсъждава и да има мнение по актуални въпроси. Но не мога да разбера защо този автор се изказва толкова “компетентно” за всякакви теми, когато е очевидно, че е ДАЛЕЧ от тях?! Често разсъжденията му са изключително повърхностни, а претендира, че разбира от политика, земеделие, пазарна икономика и т.н.! Ако толкова държи да публикува подобни неща, поне да прочете малко повечко предварително, защото става смешен.

 56. скункс
  01/09/2008 - 15:38

  Реплика за Мом,

  хубаво си говорим за мултипликатори, но тази субсидия отива къде?
  Нали говорим за инвестиция в производствения процес и т.н., а тази субсидия отива, за да се покриват загуби от рекет и далавери на прекупвачи.
  В случая наистина имаме неразбиране на проблема, защото Лонганлон е прав, че крайния потребител НЕ трябва да плаща два пъти за една и съща стока или услуга, държавата трябва да се намеси като коректив на отношенията производител – прекупвач, които са основани на спекулативни и силови методи.

  Да, но тези, които протестират пред министерствата го осъзнават това, но искат друго. Искат субсидии, а не примерно помощ от държавата да се спре с изкупуването на продукцията на нереално ниска цена – това как трябва да се тълкува? 😉

 57. Това че не ми отговори на въпросите ще го възприема като некомпетентност и непознаване проблемите на отрасъла, както и практиката в държавите за които хранителните продукти са “стратегически суровини” и реализират политики чрез тях.
  Longalon каза – “Batse_Kole, не се оливай в празнословията и епитетите, щото това тук не е форума на дир.бг и няма да бъде.”

 58. Тези производители са последните ,затова се борят отчаяно Те са до земята ,те са израсли с нея Който я напусне не се връща вече ,тази работа е изключително трудна и не благодарна. Борят се ,но едва ли ще успеят , никой не иска да ги подкрепи , никой не иска да инвестира в този бизнес, защото е обречен. Тези хора не са завършили мениджърстки школи по-света и им е необходима квалификация за да могат да се справят с конкуренцията .Тези който имат нужната квалификация и умения вече работят в чужбина или в друга област ..Затова провят каквото могат ,а те само това могат !да се грижат за земята и животните с не конкурентна стратегия ,техника и без подкрепа от никого.
  Скоро отчетоха едно проучване относно интереса на малките и средни фирми към Еврофондовете и казаха ,че над 90% не се интересували Истинската дума е че
  не вярват. Кой да им окаже помощ в изготвянето на проекти ? Ще кажете: консултанти
  “Пази боже сляпо да прогледа “!
  Нека да си представим какво ще се случи след 10 години ?Какво би направил ти ,ако производител и трябва да вземаш решения ?.Въпросите са към всички който желаят да опитат

 59. скункс,та нали затова се стигна до тези протести.Вие забравяте, че едно от исканията на протестиращите беше държавата да си свърши работата и да контролира прекупвачите и преработващите фирми.Всъщност,ако следваме твоята и на longalone логика – нищо ненормално няма.Те това е пазара-който не му харесва,да не гледа животни, да не купува млечни и месни продукти.За бога ,братя,не купувайте!За бога, братя, не произвеждайте!Това вече сме го чували и то показва абсолютна некадърност, ако не и престъпен умисъл.Защото субсидията има съвсем друг смисъл. При запазване цената на крайния продукт, първият по веригата- в случая млекопроизводителят,получава достатъчно за да може да възпризвежда.И него не го интересува , че ти си обещал, ама после си крал и затова са ти спрели някакви пари,точно тези,които си обещал, ама ние ще дадем от ‘нашите’ пари, ама то не можело, щото имало глоба в същия размер, та ставало двойно – на мене,честно, ми се повръща.Повръща ми се от тази крещяща некомпетентност и некадърност.Та ти като първи по веригата твоя работа ли е да контролираш другите до крайната цена?Нали затова се нарича държавата България, а не фирмата България?Ако това наистина е фирма – да обявява фалит и да се свършва. Ако това наистина е държава – да започне да си върши работата.Не е нужно пак да откриваме Америка, топлата вода, че земята е кръгла и слънцето е в центъра.Тези и много други неща са открити отдавна- ний просто трябва да се научим да ги използваме в ежедневния живот.

 60. коментар от Свежо: Аз също съм на мнение като автора, че субсидиите са прекалени. Отрасъла може да се компенсира много лесно. Цялото Българско земеделие (включително животновъдство) в момента създава по-малко БВП отколкото е икономическия растеж годишно. Безработицата в страната е под критичния долен минимум поддържащ растеж на икономиката (няма кадри). Земеделието пък е отрасъла, който почти единствен има регрес в икономиката на държавата, докато практически всичко друго има растеж. Сиреч ако това е въпроса държавата може да си позволи да закрие целия бизнес от днес за утре без да афектира бюджета, икономиката или безработицата. Така че резонният въпрос е единствено какво печелим от това всеки работещ Българин да дава между 15 и 30 лева годишно за млекопроизводителите и още няколко пъти по толкова за другите отрасли. Всеки може да употреби тези пари за други цели, каква е нашата (на останалите) печалба?

 61. коментар от Свежо: С изключение на заглавието което е малко крайно, статията е много точна.
  Аз съм на същото мнение. А и болшинството хора като гледам гласуването.

 62. МОМ радвам се че мислиш така ,дано да има повече хора като теб .Аз вече не вярвам на никого от управляващите в тази държава .Ходя по света на изложения ,работни срещи и почивки виждам как хората използват всяка петя земя и се грижат за растение и животно и как всеки си знае мястото,но нищо не ме радва там,сърцето ми е тук в България.Пътувам постоянно в цялата страна и виждам как хората от страната затъват .Демографски срив ,мизерия и нищета в малките села.Никой не може да се оплаче ,няма на кого.Двете ми сестри са ветеринарни доктори .Едната даже учи животновъдство в Тракийският университет.Станаха такива защото обичат животните ,но сега и двете се чувстват измамени ,защото искат да работят ,но няма кого да лекуват и отглеждат . Останали са само клиники за кучета и котки.Аз съм завършила хуманна медицина ,но хората по селата свършиха още преди 15 години ,та се наложи да завърша още една магистратура и сега вместо да обикалям селският участък и да помагам на хората аз си говоря с Вас .Доста удобно!!!Да живее търговията.
  По-щастливи ще са в малките градове следващата година ,почти във всеки ще открият МОЛ ,да се разнообразят хората ,НО МЛЯКОТО от къде ще бъде не знам?

 63. Петре, личи си, че не се занимаваш с крави и овце…
  Трябва да ти кажа, че имам доста познати, които го правят и които печелят от това…при това не малко.
  Протестът е за съвсем друго. И ако я няма цялата спекулация около него – може и да се разбере, макар да не вярвам.
  За мен най-изумително тъпото е, че вървим по същите стъпки, по които са минали повечето страни, без ни най-малко да се поучим от тях.
  Пример – все повече пространство се използва за отглеждането на био(невероятно какво прави тази думичка) – горива. След време, както в други страни, засятото ще бъде повече от това, което е засято с жито. И понеже няма контрол над пръскането над него – земите после не стават за ре-интродукция на жито (как звучи само). И после – духаме!
  :)жито – йок, хляб – йок – ша внасяме….
  като животните!

 64. Лъчезар Ангелов
  01/09/2008 - 18:24

  Петре, статията ти е чудесна, напълно поддържам казаното от теб.

 65. Еха, накъде се обърна логиката. Трябва, значи, да си Робер Шуман за да имаш позиция по политически въпроси, и да си поне Георги Ангелов за да не си съгласен с начина по който ти се формира заплатата? И това ако не е забавна идея

 66. коментар от Свежо: Заради такива здравомислещи хора като вас ще сме винаги на първо място по всички немислимо глупави параграфи- изивнявам та ние не сме сме изпускали челната позиция. Щом искате да подобрим вноса на храни и стоки тип “Мейд ин ЕУ”(ънкноун кънтри) ,защото са по евтини (което не значи качествени) и ще облекчат финансовото благосъстояние на българския народ… така да бъде. Колкото повече внасяме тооолкова по-добре и изобщо ,ще се радваме колко сме независими икономически и как икономиката ни прогресира на хартия радвайки Брюксел, а селяните ще затворим по селата там да не се обаждат много. 😉

 67. коментар от Свежо: Искам да добавя и аз нещо по темата. Значи първо си задайте въпроса,защо е губещ отрасъл земеделието? В недалечната ни история,този отрасъл съвсем не беше губещ. Запитайте се първо,как стана така? Не мисля че фермерите са рекетьори. Аз също съм се занимавал със земеделие,но като сравних изкупните цени на моя труд,и на този в Гърция….. Просто видях че ми остава единствено “фитнеса” по родните ни поля.
  А за тези които мислят че вносното е по-добро… Ами купете си една ябълка,внос от някъде и я сравнете с една която е расла на село,без изкуствени торове и препарати. Тогава ще видите за какво иде реч.

 68. Лонги, подписвам се под всяка дума от поста ти. За съжаление познавам не повече от 3-ма човека, които мислят като мен и теб на тема държавна намеса в икономиката. Имам чувството, че повечето хора, и то не само в България, имат имплантиран някакъв чип пълен със социализъм и популизъм.

 69. коментар от Свежо: doko_06 Просто ме изпревари и този път. Бих добавил само, че бизнисът е дребен, а не губещ.Има нужда от селско стопанстви, но би трабвало да е уедрено. С 5-6 кравички не може вече да се издържа семейство през цялата година. Разбира се една субсидийка няма да навреди на тия дето са на барикадката. То цялата пушилка е за тях, а не, че ще поевтинее млякото в магазина.

 70. Байчо, това е проблема, че всички мислите, че става с по една мотика, а мотики в съвременното земеделие няма. Ако всички хванем по един скалпел, дали здравеопазването ще дръпне мощно?

  А новозеландските фермери явно нямат нужда от пари…

 71. Ъъъ, що така ми дръпна мнението, което коментирам, изпод краката 🙂 Ще ходя да протестирам пред ДАИТС !

 72. сори, много трябваше да трия днеска, май съм станал прекалено раздразнителен…

  некои хора май много навътре приеха, че идеите им за развитието на земеделието са идиотски…

 73. Много е забавно, как краварите са станали пълни крави, и утъпкват пътеката на Зоров (рядко прост врачански селяк), като му намалят изкупната цена на суровината.Ако имаха двата грама разсъдък, да си сформират синдикат, да наложат цени, да изреват за защитна политика на правителството (трудно в ЕС, но далеч не невъзможно), много отдавна щяха да спрат да висят на гърба на данъкоплатеца, и да имат къде-къде по висок стандарт.Уви, освен кравари, друго не става от тях.Затова и са по-прости от дупнишките педерасти, които излязоха на митинг да защитават Галевите.

 74. @ nakom

  Ааа тука не зачеквай темата, че биеме лошо 🙂 . Митинга си имаше обективни предпоставки, май съм писал по темата.

  А иначе съм напълно съгласен – никакви субсидии. Ако бизнеса им е губещ, да фалират и да се занимават с друго (проблема е обаче че няма с какво) , или да си намерят начин да си повишат печалбата с пазарни методи. Мен някой субсидира ли ме ?

  А това, че в ЕС дават субсидии и може да внасяме евтина храна само ме радва, щото друг ще плаща , за да купувам евтино.

 75. коментар от Свежо: Как така само бой – а еб*не и сръбска музика?!

 76. За съжаление докато всички европейски страни субсидират земеделската си продукция, ще трябва да го правим и ние. Иначе се получава допълнително изкривяване на пазара, който и без това си е достатъчно изкривен. Единственият шанс е да поведем битка в европейските институции за пълна реформа на безумната земеделска политика, но това правителство – а вероятно и следващото – няма нито акъл, нито топки, за да го направи.

 77. Истината

  Истината, както добре знаем всички, има една основна отличителна черта – тя е проста и очевидна, но за сметка на това никой не се възползва от нея.

  Longanlon, моля Ви отворете си учебниците по микро и макро от първите години в университета ( в Свищов). Там е първото място, където по-опитни (щях да напиша по-умни, но това е малко вероятно) хора коментират субсидирането на държавните сектори, като цяло. Коментарите на тези хора често биват обвързани с примери от близкото и далечното минало, които показват чисто, ясно и просто, че субсидирането е инструмент, който може да помага и да пречи.

  Безспорен факт е това, че земеделието е губещ сектор. Безспорен факт е това, че не съществува икономика, която де е прогресирала въз основа на добре развито селско стопанство, но въпреки това на света не съществува държава, която да има дългосрочен икономически напредък без добре развито селско стопанство (Япония май прави изключение, но все пак трябва да имаме предвид геополитическите й особености.). За това как точно трябва да се случат нещата е писано. Моля никой да не си въобразява, че току виж е прозрял истината за живота и смъртта, а да си наляга парцалите и да чете, проучва и научава, защото, съжалявам че се повтарям, “Истината, както добре знаем всички, има една основна отличителна черта – тя е проста и очевидна, но за сметка на това никой не се възползва от нея”.

  При все всичко:

  1.ЕС ни дава пари, които може да използваме за субсидиране на селското стопанство и млеко производителите планират производство въз основа на тях

  2.Представлението, което изнасяме пред благодетелите ни, поли-икономо-административно, не задоволява изискванията им.

  3.ЕС спира парите за субсидии.
  4.Земеделието няма как да осъществи плановете си, които вече са в действие

  5.Хората иска изпълнение на предварителната договорка

  6.Правителството обещава да изпълни първоначалната уговорка

  7.Правителството не изпълнява нито едно свое обещание до край

  8.Longanlon е на мнение, че възмущението което е обзело потърпевшите млекопроизводители е несправедливо, като се има в предвид бляскавото представяне на правителството

  9.Страх и поквара на жълтите павета

 78. скункс
  02/09/2008 - 16:46

  Стигаме до точка 3 и се оказва, че парите не са по еврофондове, а са част от националния бюджет. ЕК отбелязва, че субсидията е в пъти по- малка от тази в други държави членки, но не е стартирала инфринджмънт процедура, но ако бъдат отпуснати още пари (пренасочени от бюджета), това ще е политическо решение и ще доведе до наказателна процедура.

  Имаме два варианта в ситуацията:

  1 правим нещата като хората, което за жалост означава да не задоволим исканията на млекопроизводителите до края на тази година

  2 политиците взимат политическо решение на своя глава, без да се съобразяват с много други фактори и следват наказателни процедури. Политическите обещания са хубаво нещо, ама политиците ни се оливат с тях, а после други хора им оправяме бакиите, които са натворили.

 79. @Touche много добре го каза, единствения смислен коментар.
  Поздравления.
  Longalon статията ти е на човек, който все едно вчера се е събудил от едногодиишен сън , пуснал си е телевизора и е видял някакви кравари да искат Пари от държавата. Тези хора са най-ниското звено от веригата, повечето са необразовани , какво разбират те от икономика, пазари алата-балата. Беше им казано че ще ги субсудират и ги излъгаха. Хората се дигнаха на бунт. Вместо да ги подкрепим.. дай да настройваме хората срещу тях.
  Без земеделие , България е обречена. По-добре е да спасим каквото е останало и да градим нагоре , отколкото да затрием всичко. Или Ви се ядът пласмасови домати (нов внос), жито на двойна цена (нов внос) , нискокачествено мляко (нов внос) и тн.

  Поздрави

 80. coprophagus
  02/09/2008 - 19:06

  Такам… Намирам се в Северна ирландия на студентска бригада (в ферма за зеленчуци) фермата е сравнително малка като обработваемата земя е около 50-60 хектара (мисля толкова каза шефката ми веднъж след като я попитах, като от тях собственост на Рой Литъл (шефа ми) са около 10- 2 ниви всичко друго е под аренда). Северна Ирландия не получава собсидия от ЕС за отглеждането на зеленчуци (има субсидия за отглеждане на крави и овце). Въпреки липсата на Субсидия фермата печели и то много. Една от вероятните причини е че по голямата част от продукцията се продава директно в Теско (верига магазини подобна на Била) няма прекупвачи=по ефтино в магазина повече пари в джоба на фермера.

  това което искам да кажа с всичко това, е че пари могат да се печелят и без субсидиране просто трябва да има човек търговски нюх. И да субсидирането пречи защото не могат да се отсеят предприемчивите от паразитите това е, а в нашата мила родина всички си мечтаем да сме паразити на държавна работа един от хилядите ненужни чиновници или да стоим по цял ден и да ни капят субсидиики за това че не работим…

  на българското земеделие, и не само на земеделието, просто не трябва да му се пречи… като не разбираш не ръчкай, дето се вика с отвертката. НЕ ви щем субсидиите спрете да ни пиете кръвчицата с данъци и спрете да ни занимавате с чиновнически глупости ние сами ще се оправим.

 81. коментар от Свежо: … тесни обувки и никакви пари на ръка. И ще ги оправим. anabolic харесва ми чувството ти за хумор. Надявам се, че не се сърдиш, че довърших този крилат девиз?

 82. коментар от Свежо: Ехехееее 🙂 майтап – тая добавка дори и аз не я знаех ЕВАЛА!

 83. коментар от Свежо: Идеята ти ми я припомни. И аз я бях забравил.

 84. Бой, бой, бой! ама не за краварите, а за тия,
  дето окрадоха Еврофондовете.

 85. Борис
  03/09/2008 - 09:31

  Така като чета коментарите и вече всичко ми е ясно. Животновъдството и земеделието в България западат поради простата причина, че всички разбиращи от това вече не са навън по нивите и краварниците, а водят блогове и коментират по темите, които са им близки.

  И автора нека не живее в заблудата, че щом е направил два аквариума разбира от животновъдство. То едното камионче не може да се съизмери със другото. Аз на жената колко пъти съм и казал, ти викам иди във Гърция вземи вземи две кила картофи, щото човека иска натюрел.

 86. Абсолютно не ми пука за запазване на “българското” земеделие, туризъм, производство на трактори, кораби и космически ракети. Аз с това не се занимавам.

  Искам да не ми се пречи да си купувам най-евтиния и най-търсения от мен продукт. Ако гръцките, македонските или турските домати или датското сирене са по-евтини и ме устройват като качество /мен, а не певците на “най-сочните български домати”/ искам да не ми се пречи да си купувам евтини домати призведени примерно около Кавала или където там ги произвеждат. Не желая да се дават бюджетни /т.е.и моите/ пари на хора, които произвеждат домати в Труд- пловдивско или в Торос-луковитско. Нямам сантимент, че те са български и няма да давам пари заради етикет “произведено в България”.

  Онези, които искат “да мога да ям вкусни, слънчеви, розови български домати вместо разните вносни пластмаси.” да си ги купуват на двойна тройна или петорна цена щом намират важна за тях разлика в качеството, а не да искат дотации за онези, които им ги доставят. Иначе и аз може да искам дотации, за онзи, който ми доставя финландска водка или шотландско уиски, защото искам да са ми по-достъпни и защото са вкусни и слънчеви, а не български сурогати.

  С две думи – кравари с по три крави – фалирайте. Ще освободите място за хора които ще правят кравеферми и ще продават по-евтино млякото.

 87. Нещо не ме трогват фермерските касапски протести
  Я виж още на 6 август тука? http://e-vestnik.bg/4394
  Ами това ми прилича на тотален комунизъм. Правим си ферма с 50 крави и чакам да ми дават по 20 ст. на литър мляко годишно от държавата, плюс изкупната цена (това прави поне 30 000 лв. годишно). Да ми плащат на глава добитък – 300 лв. на крава (още 15 000 лв. годишно). Да купувам евтин дизел. Да ми изкупуват телетата по гарантирани цени. Ами всеки врат ще иска да си направи по една ферма и да капе оттам.

 88. Ангел Грънчаров
  03/09/2008 - 22:51

  Статийката е в стила на Петър, доста опростява ситуацията и се перчи излишно 🙂 ама както и да е, да става шум… ей, кога ще сваляме правителството, как можете да се занимавате само с такива глупости?! “Бой за краварите”, а не трябва ли да бием който трябва?! Лееее, баси народа!

 89. Ami Long dai po sushtata logika da zakriem polovinata instirucii, zashtoto sa neefektivni, i da orejem kachestveno administraciqta, puk posle da se zanimavame s polezni deinosti kato plasirane na droga, prostituciq i prochee blaginki poneje sme dobri v tova otnoshenie.
  Maitapa nastrana-otrasulut e vajen. Ako zavisim tvurde mnogo ot chujdi investitori, puk posle si razvalim otnosheniqta s tqh kakvo stava? Duhame vsichki. Jivotnovudstvoto e vajen otrasul-ot mlqkoto stava i sirene i kashkaval i e mnogo po-umno da se izmisli kak da se vuzrodi tozi otrasul, otkolkoto da se zakrie. Ako vsichki sledvame tvoqta logika , ako se razboleq ot nqkakva seriozna bolest po-dobre da umra, stoto lechenieto mi e skupo, a edin chovek poveche ili po-malko na zemqta ne e ot golqmo znachenie.

 90. скункс
  05/09/2008 - 11:53

  daymare,

  отрасъла е важен, но трябва да се реорганизира, защото сега е просто една тежест, която няма ефективна и качествена продукция. Дребните производители вместо да разчитат на разни измислени субсидии е по-добре да се кооперират и инвестират в производствения процес, качеството на стоките и т.н.
  Въпроса тук е- какво се иска реално?
  Да има производство и да сме конкурентно способни или да цоцаме субсидии и да преживяваме от ден за ден?

 91. Краварите искат пари от бюджета, а млекопреработвателите (имам си рабо с такива) реват за що-годе КАЧЕСТВЕНА продукция. Всеки знае, че в българските мандри масово се добавя сухо мляко, но много малко зная защо е наложително. Млякото масово се “кръщава” с вода, а за да се получи по-висока масленост се добавя свинска мас – все от онеправданите бедни андрешковци, пардон, производители. От тая помия (+инженерна химия) другите тарикати – млекопреаботвателите добиват “българското кисело мляко”, сирене, кашкавал и т.н. (масово забранени за износ).
  Нормален бизнес с държани дотации няма и не може да има.

 92. Скункс-най-добре е да се дават субсидии, ако произведената стока е качествена. Не зная как сума фирми пласират на пазара продуктите, които меко казано не са вкусни и/или са една трета вода в тях..Ама, за да се следят тия неща е хубаво да има некорумпирани контролни органи , а такива май нямаме. Знайте само, че закрит отрасъл , поне в България няма възстановяване и веднъж затворим ли вратата, ще забравим за млекопроизводството. Не е лошо да си дясноориентиран, ама Лонг малко прекали изкарвайки въпросните кравари мързеливци. В крайна сметка и там играят политически интереси, дано наш кръстник като го изберат догодина оправи нещо (по-скоро правителството му-той самият нищо такова не може да оправи)

 93. Бико казва:

  September 1st, 2008 at 8:57 am

  Сетих се нещо забавно(поне за мен е)
  Ако се правим на пичове пред краварите киселото мляко няма да изчезне, защото то вече не се прави от мляко.

  Ех липсва ми истинския вкус на кисело мляко- Сердика.

 94. Че то отдавна киселото мляко не се прави само от мляко 😀 да живеет картофите и картофените нишестета.
  Така, тук некой нагоре каза, че не му се ядат турски домати.
  По целиот телеекран, вестници, списания и сичко де може е гракнало, как на митницата нема контрол срещу нелегалниот внос на турски, македонски и тн домати. как онея от турция и македония видиш ли – внасяли еФтини домати по триесе стотинки, пък нашите българи го правели домата по лев и пеесе.
  Как чрез митата турскиот домат ставал на лев и пеесе, и така вииш ли спасяаме българскиот домат, и вииш ли сичките сме щастливи… без мен, оти аз трее да плащам вече по лев и пеесе, вместо по триесе стинки. не ми пука дали турският домат бил хубав или не, искам евтин домат, оти че варим лютеница, пред блоко.

 95. Фладо
  09/04/2010 - 09:40

  Ха, колко добре написано. Доста коментари има тук, няма да изпадам в излишно ръчкане на тези проблеми, само ще споделя скромни познания и опит.
  Холандия и Нова Зеландия са доста успешни икономики, развиващи се основно на база земеделие. Няма икономика, просперирала на база земеделие, ако не изнася продукцията си – това по изказване малко по-горе.
  Г. Ангелов, с много простички цифри показва какво прави липсата на субсидии – само читавите остават на пазара (не щеш ли).
  Преди около година се запознах с бизнес плана на една холандска кравеферма, която започваше тогава дейност в Щатите. Инвестицията беше за 1.575 милиарда долара, на няколко транша, като към момента над 1 млрд. вече е усвоен, ферми са изградени и вече печелят. В съответните щати, в които са тия ферми няма никакво субсидиране за производството – схемата е кредит, изграждане, експлоатиране, продажба, реализиране на печалба, изплащане на кредитни и други задължения, нетна печалба(положителна и никак не лоша). Разговарях с техни експерти, които казаха, че поради липса на професионализъм и знания, нашата производителност е с поне 30% по-ниска от средната в техните ферми, разходите ни (в разходното перо на една кравеферма всички разходи, различни от храната на животните са пренебрежимо малки; съотношението при тях беше 85:15) са твърде високи, тъй като никой не инвестира в качествена храна. И, представете си, според тези успяващи предприемачи, докато нямаме бизнесмени и обучен персонал, никога няма да започнем да изкарваме пари от земеделие.
  Докато работих с тях се нагледах на БГ ферми – експертния персонал (масово) е от мангали, които нямат никакви познания, предприемачите казват “ама тая храна е скъпа, е тука има люцерна из селата” и после “ама как така вашите крави дават 50% повече мляко?!?”… върху ветеринарите нямам наблюдение. Имам само наблюдение, че няма смисъл чрез субсидии, да се изкарват на печалба хора, които нямат желанието и нуждата сами да развият бизнеса си до печалба. Веднъж излязъл на плюс, такъв фермер повече не инвестира в модернизация – ръста му идва от повече добитък/обработваема земя и в това се фокусира – нали на база на това му се отпуска субсидията.
  Относно качеството на млякото (само с него съм запознат) – масово се ползва хомогенизирано сухо мляко по простата причина, че “Произведено в България, от чисти, натурални продукти” надвишава недопустимо ЕС нормите на замърсяване.

 96. Това за земеделските субсидии, че като икономически похват са пълна глупост, ни го обясни навремето най-добрия преподавател във вуза по подобен начин. Фермерите да почетат за правилото на сравнителните предимства- основен макроикономически закон. Браво за статията! 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета имат *