Който какъвто си го направи


Представата за възрастните хора в България е именно тази, чийто образ виждате на живо всеки ден по улиците, а и в собствените си баба и дядо. За съжаление, огромната част от възрастните хора у нас са трудноподвижни старци, чието основно занимание е да се оплакват от безбройните си болести…

Когато бях на 12, майка ми се омъжи за втори път и до сега помня първата си среща с новите баба и дядо. Отидохме им на гости и се бяха постарали – имаше печено агне, от което аз получих огромно парче в чинията, а за гарнитура имаше кюфтета. Аз обожавам агнешко, но моето парче беше много тлъсто, цялото в сланини и аз само го ровех с вилицата. По едно време бабата обаче се разтревожи – “Защо детето не яде? Не му харесва ли? Аз най-хубавото, най-тлъстото парче съм му избрала…“. Тази случка се запечата в паметта ми завинаги. За баба очевидно, най-вкусното и най-доброто е най-мазното. Милата, почина от сърце на шейсет и няколко години.

Високо кръвно, сърдечни болести, дископатия, шипове – това са болестите, които имат огромната част от пенсионерите в България. И това е е никак случайно – това са болестите на неправилното хранене и обездвижването. Страната ни е на първо място в ЕС по смъртност от заболявания на сърдечносъдовата система. Масово по-старото поколение у нас ядат много  сладко, мазно, пържено и солено – дори по селата, където би трябвало да се хранят уж с природно чисти продукти. Мас, сланина, баници, мекици… и разбира се, много, много домашно вино и ракия, които са, разбира се, най-добрите, елексир и т.н.

Което ме навежда на мита за българския столетник, който живее в планината, храни се с овче кисело мляко и пие по една домашна ракия всеки ден. Тоя мит е много популярен по медиите, които редовно ни сервират статии за такива старци, и много хора го вярват това, но истината е, че такива случаи са много редки. Продължителността на живота в България е… най-ниската в ЕС. Българските пенсионери са като цяло болни от хронични болести, дължащи се на неправилно хранене, и умират сравнително рано.

Такова им е мисленето

Ще кажете, живота е тежък, пенсионерите нямат пари, здравната система си е умряла в кожата. Но други държави с повече проблеми от нашата имат по-висока продължителност на живота.

Такъв е манталитета у нас просто, това се има за нормален живот – селските  хора бичат на двора като товарни животни до изнемога цял живот, градските си седят по канцеларийките. Вечер мазното и ракийката пред телевизора. Още преди да се пенсионираш си  вече с шкембе и затлъстял и почват болестите, на 60 вече сърцето “се обажда” сериозно и вземаш по една шепа хапчета и основното ти хоби става да ходиш по доктори и да се оплакваш на наборите и на който друг е в полезрението ти от всичките ти болежки, докато не грохнеш съвсем и не си заминеш от инфаркт или инсулт.

Спортът, разбира се, е нещо абсолютно немислимо. Спортът е за млади хора, ние сме стари, уморени, дай ни да присядваме по цял ден пред телевизора и да охкаме и пъшкаме. Не че ни мързи – ще блъскаме на двора или на работа, ще перем и домакинстваме докато се изгърбим, но никога, ама никога няма да спортуваме нищо. Ще си даваме половината пенсия за лекарства, но няма да спортуваме. Не е за нас това.

Каквото си го надробиш…

Така че, може да звучи малко безсърдечно, но аз изобщо не съчувствам на българските възрастни хора, за техните болести и болежки. Като видя някой дядо едва да се влачи по улицата или някоя дебела баба която не може да стане от седалката в трамвая, не ме напуска мисълта, че до известна степен сами са си виновни.  Който цял живот си е дробил сланина и мазни мръвки, тутманици и софри, вино и ракия, ще сърба последиците.

И ми се струва, че съзнанието за по-здравословен начин на живот и за загриженост за собственото здраве още от по-млада, та чак до късна възраст, е най-важната пенсионна и здравна реформа, която трябва да бъде направена.

Бял шоколад
Утре ме слушайте…

Коментари

 1. Картинката горе, както и вдъхновението за тая статия получих от филма Железните момчета за програмата за вдигане на тежести за възрастни хора на проф. Павел Добрев (НСА)
  http://zamunda.net/details.php.....#038;hit=1

 2. не е вярно че не съчувствам , но нали трябваше да се приготвя.Можеше и да остана включена….всъщност ще има и опити в такъв вариант

 3. лилия, нямам ни най-малка идея за какво говориш

 4. Кирил Кирилов
  31/01/2011 - 09:59

  В САЩ от няколко години усилено се дискутира по така наречения “Парадокс на съвременният американец”, който в общи линии гласи:

  Когато американец отиде на доктор той му казва: не пуши, не пий внимавай какво и колко ядеш и т.н., но когато същият американец отиде на психоаналитик (психиатър, психолог) той му казва: живей за мига, не се лишавай от ежедневните радости на живота, прави това което ти харесва, внимавай с ежедневните лишения защото иначе ще откачиш.

  Истината както винаги е някъде по средата, човек не трябва да се лишава от нищо и не трябва да прекалява с нищо. Най-здравословният живот е добре балансираният живот и това е многократно доказано от самият живот.

 5. истината изобщо не е винаги по средата. между това да те застрелям и да не те застрелям примерно, няма среда, а и да имаше, едва ли щеше да е най-добре да те гръмна в крака (средното положение между това да те убия и да не те). факта, че съвременната психология, като методи и като разбиране за същността на човешката психиха и проблемите с които се бори, е на нивото на медицината през 18 в. трябва да ти говори нещо… психоанализата пък за мен гранични твърде много с методите на астрологията, за да я взема насериозно.

 6. Хаха, lilia не е ли някакъв бот (че и на мен ми е коментирала абсолютно безсмислено)? 🙂

  Иначе, мен лично най-много ме впечатлява дълбоката ни (колективна) илюзия, че всъщност се храним изключително здравословно… или айде поне природосъобразно (сякаш между двете задължително има връзка), за разлика от – тъпите американци обикновено, но може да се срещнат и разни други опозиции.

  Ся, спор няма, че американците са тъпи, но що за хора могат масово да смятат, че баничките например са по-здравословни от бургерите, само защото са измислени по-рано, е пълна мистерия.

 7. Опа, грешка на езика. Спор има, че американците са тъпи. Няма спор, че се хранят нездравословно :P.

 8. Средната класа американци (като цяло) се хранят много по-здравословно от българите. Повече месо и зеленчуци и по-малко тестени изделия.

 9. Кирил Кирилов
  31/01/2011 - 10:22

  @Longanlon
  Не съм съгласен с теб. Човешкият организъм е много сложен и зависи от хиляди неща, че здравето да се обяснява с такива елементарни твърдения. Доказателство за това е животът на ескимосите в Канада които от стотици години консумират до 90% мазнини в храната си и въпреки това както и много тежкото им битие боледуват по-малко и живеят колкото населението на така наречените цивилизовани страни.

  А и двете доказано най-полезни естествени хранителни вещества (китовата мас и зехтин)са 100% мазнини.

 10. Много удачна публикация!!! Споделям на 100 процента…особено възрастните хора са много зле в отношението си към храната и към затлъстяването. Мен баба ми навремето (4-5 годишен) все ме тъпчеше насила и си бях дебеличък до 10-12 годишен след това. И сега дори трудно смъквам.
  И не много хора не могат да разберат, че ако като са им малки децата ги хранят по малко и разнообразно ще им спестят една камара “хронични” болести на стари години! Трябва много, много да се говори за това!

 11. Кирил Кирилов, когато ми предоставиш статистика за заболеваемостта и смъртността при ескимосите, тогава ще ти повярвам. До тогава, думите ти звучат точно като легендите за българските столетници… неправдоподобно и измислица.

 12. Лъчезара
  31/01/2011 - 10:59

  За ескимосите не знам, но има изследвания, които отричат негативното влияние на естествените наситени мазнини върху сърдечносъдовата система, за разлика от трансмазнините и захарата.
  http://en.wikipedia.org/wiki/French_Paradox

 13. Донякъде си прав, става дума за навици да се грижиш за себе си, но има и други неща.

  Когато сегашните възрастни хора са били млади, надали се е обръщало такова внимание на грижата за тялото или поне тя не е била издигната в сегашния култ. Жените от снимките от онова време са здрави, снажни, пригодни за по-тежък труд, далеч от крехкия външен вид, към който се стремим днес. На преден план е бил “градежа на комунистическото общество”, “да вземем петилетката за 4 години” и пр. Нямало е списания с нахилени и гримирани закачалки за дрехи и блогове за фитнес и хранене, най-общо казано липсвала е информация и не се е обръщало внимание колко тежиш и какво ядеш.

  Тези възрастни хора, на които безпощадно се присмиваш, преживяха огромния стрес да видят как животът им се промени неимоверно за няколко години по време на прехода, спестяванията се стопиха и пр. Ти и аз сме свикнали на динамичен живот и промени, но за много хора това беше края на една епоха, обхващала целия им живот. Стресът убива, убива постоянната тревога за “утре”.

  И в крайна сметка всичко опира и до пари, а със 100-200 лв на месец не можеш да се грижиш за здравето си, дори да си се пенсионирал в добро здраве, тези пари просто не стигат да продължиш да го поддържаш. Защото хранителни добавки и хормонално заместваща терапия са можели да спестят на българската пенсионерка остеопорозата и да дадат на българския пенсионер няколко повече активни години.

  Липсва култура, но и толкова други неща.

 14. хайде хайде, не ми излизай с аргумента за ниската пенсия. виж линка за статистиките, че много страни с по-нисък жизнен стандарт от нас имат по-висока продължителност на живота.

  никой не говори за хранителни добавки, хормонални терапии и други изгъзици. остеопорозата се предотвратява най-лесно със спорт. става дума за елементарно правилно хранене и спорт, а не тъпчене и заседнал живот.

  колкото до стреса… влиянието му върху продължителността на живота трудно може да се определи, защото в последното столетие нивата на стрес у хората безспорно са се повишили заради по-натоварения живот, но за същия период средната продължителност на живота се е повишила от 50 на над 75 години (по различни причини)…

 15. Като студент имаше един период, когато живеех до Борисовата градина. Майата на хазайката беше на легло с инсулт.
  Когато отивах да бягам в парка, хазайката току ми викаше – ползвай го парка, че аз не мога…

  Какво й пречеше да го “ползва” не знам – мйака й често спеше – можеше дето се вика да излиза отвреме на време и да се поразходи наблизо – блокът буквално опираше в парка. Ама не – по цял ден не излизаше от къщи.

  От друга страна въпросната жена наскоро почина на 98 години…
  И до края беше в добро състояние. А и не не е пазила някакви диети, поне доколкото я помня от времето, когато ми беше хазайка.

  Та верни неща говориш, ама донякъде е и до гени.

 16. За стреса обаче не си много прав.
  В България хората са подложени на много по-голям стрес, отколкото в много други страни.

  Не съм ходил в кой знае колко страни, но във всички, в които съм бил, животът на хората е много, в пъти по-спокоен от нашия.

 17. Еее, за мазното и спорта си прав, разбира се, но само да не искаш да кажеш, че те са причината за ВСИЧКИ болести (освен заразните). 🙁
  Сит на гладен не вярва, здрав на болен – също. 😉

 18. “Яж, пий и си носи новите дрехи” – нагласата на българския младеж е да живее “царски” и да умре млад. Под царски се разбира да пуши, пие и повръща, докато стане отвратителен.

  В един момент си на средна възраст с метаболитен синдром и единственото, за което те бива е да “носиш” на евтин алкохол.

 19. no comment
  31/01/2011 - 11:57

  Нали знаете вица за шопа, на който му обяснили, че яденето на тлъсто и пиенето всяка вечер са вредни рекъл :Ти ми дай на мен свинскоа и винско па ме чекай да умрем.
  Това минава нещо като народна мъдрост между другото

 20. Абсолютно съм съгласна!
  Българите обожаваме да се хвалим с нашата “национална” кухня, която нито ни е национална, нито пък е особено здравословна. Повечето ни ястия преливат от мазнина, а за капак всичко се яде с хляб. Всъщност ядем ужасяващо тежки неща, а се гордеем с това.
  Лошото е, че децата, поверени на баби и дядовци се учат на същите вредни навици – свикват на мазна храна, втълпява им се, че задължително към всичко се сервира и хляб (дори и към картофи и ориз), свинското пък е най-най-най-месото. Не искат и да чуят за пилешко, какво остава за риба.
  Аз лично съм свикнала да питам кое с какво е приготвено, защото от прехвалената домашна мас съм си патила не веднъж…

 21. Владимир Стоянов
  31/01/2011 - 12:09

  То пък за стреса въобще не сме си виновни сами.
  Най-обичаме все някой друг да ни е виновен. 😉
  Сами си правим живота труден в България.

 22. Manuelle, за националната ни кухня, която нито е национална, нито е особено много кухня, съм намислил да пиша друг път…

 23. Твърде вярно е това, като знам колко хора обичат пръжките. Дебелшките старци имат осигурени последователи сред 30-годишните, където “авторитетните” осанки са в добър брой

 24. Пропуснах да попитам: а защо блъскането – мъкнене на торби, пране на ръка, кОпане на двора и пр. – да не е вид спортуване, макар и по неволя? 😛 Това, че претоварва едни мускули и стави за сметка на други, или…?

 25. Влиянието на диетата върхо здравословното състояние все пак е индивидуално, особено ако е запазен (децата го имат) природния усет към храните. И ако няма екстремни вредности – пушене, домашни алкохолни “елексири”, затлъстяване, преяждане, обездвижване. И най-важното – адекватно психическо натоварване. Болестите се предизвикват, като че ли, най-вече от стрес, безкокойство , неотреагирано, неосвободено вътрешно напрежение.

 26. Мира това е много интересен въпрос наистина. Макар че не съм специалист и мога да коментирам само резултата (който е виден – от работа се изгърбваш и получаваш физиологични заболявания, а от спорта има само положителни промени), мога да предположа че спортът много по-цялостно и балансирано натоварва тялото.

  Докато всяка работа натоварва само една конкретна област, при това непрекъснато, спортът натоварва цялото тяло, по характерен начин – на къси интервали, но много интензивно – което е начина да се “включат” способностите на организма за възстановяване.

  Този мой възглед се подкрепя от професионалните спортисти, които от изключително продължителното и натоварващо всекидневно практикуване на един спорт за високи спортни постижения – което практически се явява тяхна професия, също страдат от характерни заболявания.

 27. Здравей! Не съм съгласна с теб по толкова параграфи, че сигурно няма да ми стигне поне час непрестанно писане да ги изброя. И все пак давам накратко: Първо дядовците и бабите ни на село не са се хранили с мазни храни през целия си живот. Като малки много рядко са яли месо, като предимно са наблягали на хляб, сирене и други млечни продукти (и разбира се плодове и зеленчуци). Затова и днес представата им е, че мазните калорични храни са израз на охолен живот и тази случка в детството ти явно се дължи именно на това разбиране. Второ – трудът на село не е нещо, което можеш да избереш да не правиш. Напротив – за повечето хора там това е основният начин да оцелеят… така че не смятам, че наистина можем да виним бабите и дядовците ни за това, че днес ги боли кръста и страдат от дископатия. Това е очаквано стечение на обстоятелствата. Може би обаче тезата ти би се оказала вярна за нашето поколение след около 40 години 🙂

 28. Mariya Ilcheva
  31/01/2011 - 13:27

  В много голяма степен съм съгласна с теб, Longanlon, обаче аз лично за моята баба и начина и на хранене имам обяснение. Тя е селска жена, родена и отрасла насело. И още от първи клас (смятай на колко години дете) е ходела на училище в град на 15 км от нейното село. Това прави 30 км на ден. Цяло лято пък е копала на нивата. Както и цялото и семейство. Тези хора са се хранили с много хляб и мазни неща, защото това е най-питателното, а както описах тия хора в селата са имали нужда от много енергия ежедневно. Баба ми и до днес яде така и не е дебела и неподвижна и не пие шепа с хапчета на ден. Обаче този същия маниер на хранене имат и градските баби, които ти описваш как седят пред телевизора по цял ден. За тях с пълна важи това, което си написал. Трябва да мислим от млади какво и колко ядем и какво и колко спортуваме 🙂

 29. В България доста се лъже за сърдечно-съдовите заболявания заради скъпите клинични пътеки, затова и статистиката е абсолютна измишльотина

 30. Тежкия физически труд, независимо от неравномерното натоварване на мускулните групи, би трябвало да се равнява на кардиоупражнения, които подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система и профилактират заболяванията и. Може би все пак работещите на полето до късна възраст пенсионери са по-добре в това отношение от градските, но нямам статистика която да го докаже.

 31. градинко
  31/01/2011 - 13:49

  Реплика от пенсионер към продавачката в баничарницата: “отърляйте, отърляйте я, да хване от блажнотийката”

 32. В анализа не е разгледана една още по-страшна неестествено жълта течност, съставляваща така популярната “мечка”: лимонадата. Колкото и да е вредно домашното вино, тая химическа бомба е в пъти по-отровна…
  Наистина, прекалено много мазно свинско едва ли е полезно, но препоръчаните по-горе пилешко и риба също не са върха: преди, когато имах котарак и му се дадяха кости от купено пиле, той ги поглъщаше изцяло, без отпадък. С кокали от домашно (наречете го и екологично ако щете) пиле не можеше да го постигне. Рибата пък (освен че според мене не е вкусна) зависи много откъде е уловена – ако е планинска пъстърва е едно, ако е от някое мръсно море е друго, а и наскоро четох изследване, че Световният океан е задръстен с пластмасови отпадъци, което влияело и на морската храна (да, същите отровни вещества, заради които забраниха пластмасовите бутилки за бебета).

 33. Маркуча
  31/01/2011 - 13:59

  > Масово по-старото поколение у нас ядат много сладко, мазно,
  > пържено и солено – дори по селата, където би трябвало да се
  > хранят уж с природно чисти продукти. Мас, сланина, баници, мекици…

  Подкрепям @Мария Илчева, мазната храна влияе по-различно на селската баба, отколкото на градската. Освен това природно чист не значи полезен — храниш прасето с правилните смески, водиш овцете да пасат сочна трева, а накрая ядеш природно чисти мазни мръвки на курбан и сланина. За мекиците и баниците се заблуждаваш, съвсем не се правят толкова често. Виж, ако идват гости…

 34. Най-сериозният проблем в България е с преяждането.
  Тука се яде като за последно… Изяждането на огромни количества храна е повод за гордост и се поощрява при децата.

  в това филмче има интерсни наблюдения по въпроса с
  дълголетието за дълголетието и един пример
  с хората от един японски остров ( не помня как се казваше )
  http://www.youtube.com/watch?v=Sl7Y2n0cmKo

  Между другото, пра-баба ми живя доста над 90 и също проповядваше като правило че трябва от масата да ставаш гладен, за съжаление нямаше кой да я послуша…

  Качеството на храната у нас според мен е сигурно на 3 място… В цивилизованите страни имат същите заболявания, но имат много висококачествена медицина, у нас хората започват да се лекуват едва след като са получили сериозни проблеми.

 35. Окинава 🙂

 36. mrvip – има значителна и много важна разлика между продължителното натоварване и кардио-натоварването. Чети повече.

 37. Лонганлон е прав до голяма степен. Единствено в статистиката, която показва – доколкото знам Чили имат по-висок стандарт на живот от България, но не ми се проверява дали правилно знам. 🙂

  Иначе нашата храна по принцип си е много мазна. За съжаление дори съставът, който четем на опаковката не е сигурно, че е истинският състав на въпросната храна – толкова е сбъркана цялата работа с храните ни. Това щеше да бъде добро оправдание ако наистина не нагъвахме толкова мазно, солено, сладко и пържено, колкото сега и на всичкото отгоре се хвалим. А и не искам да си представям колко трансмазнини се консумират в България!!! В САЩ на българския кашкавал (продаващ се най-вече в полските магазини), понеже тук има регулация да се напише състава на една храна на много видно място и в един голям правоъгълник, изрично си пише количеството трансмазнини. Не, че не ми е ясно, че кашкавалът по начало не е полезна храна, но трябва да е ясно на всеки с една елементарна култура на хранене, че от трансмазнините дори и 1 микрограм не трябва да се приема. Те са едни от големите виновници за гореспоменатите болести.

  Стига вече легенди и сляп и тъп национализъм за това колко ни е полезна храната, колко е вкусна и как на запад, и особено САЩ, тя е гадна! Нека гледаме реално и стигнем до правилният извод, че нито храната ни е здравословна, нито кухнята!

  Проблемът е, че в България на пръсти се броят хората, които наистина си дават сметка какво ядат и наистина имат някаква култура на хранене и водене на здравословен живот. Останалите са свикнали от бай Тошово време (комунизмът наистина не е умрял в България и в близките 20-30 години ще продължава да живее в нашето общество без да го назоваваме с истинското му име) да ядат и пият каквото си искат и после да ходят безплатно на доктор – защото българинът си приема здравеопазването като даденост, нещо като образованието от 1 до 12 клас, и няма да плати независимо дали има или няма пари. Изобщо системата ни е много сбъркана. 🙂

 38. “А дали всичко не е било една дебела лъжа?”
  Преди да се отричат мазнините като добар източник на енергия мисля, че трбва да прочете следната статия:
  И за не влизам после с полемики ще кажа, че всеки сам определя как ще храни и как ще живее с тялото си. То си е единствено негово!
  http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=5476

 39. Дака, аз не отричам мазнините като източник на енергия при един активен начин на живот и прородосъобразно хранене.

  Но при застоял живот, при приемане на пържени мазнини, на голямо количество животински мазнини, на трансмазнини, последиците не са добри.

 40. С изключение на изключение на животинските мазнини всички споменати от теб са вредни за организма.
  Познавам много хора, които са на Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно хранене и са в перфектно здраве и форма.

 41. Човек има нужда от мазнини, но не и в количеството, в което се приемат и не и видовете мазнини, които се приемат в България. Да не говорим за часът, в който се приемат, който така или иначе е по всяко време на денонощието в България (с други думи часът у нас няма значение). Аз като кажа на някой, че след 5-6 часа трябва да се внимава какво се приема и особено много да се намали приемът на мазнини – те ме гледат като полезно изкопаемо, а някои дори ми се смеят. Само това говори достатъчно за отношението на повечето българи към храненето.

 42. Понеже статията, която пуснах е прекалено дълга предлагам един съкратен вариант:
  http://highfat-lowcarbdiet.com/

 43. Прасунсен
  31/01/2011 - 15:36

  Бях гледал някакво филмче (май от ТЕД, ама не съм сигурен), в което цитираха изследвания, че в четирите най-дълголетни области на земята хората не спортуват системно, а по-скоро начина им на живот е свързан с много движение, включително работа в градината. Така че не съм убеден, че класическият “спорт” е по-доброто решение.

  Иначе за плюскането си прав. Като се замисля, сигурно повече от 80% от познатите ми на 30+ са със шкембета, а навремето изглеждахме почти еднакво.

 44. /*
  Останалите са свикнали от бай Тошово време
  */

  га свърши бай тошовото време си ходил прав под масата…

  /*
  защото българинът си приема здравеопазването като даденост, нещо като образованието от 1 до 12 клас
  */

  викаш, лоша е идеята за здравоопазване и образование за всички? кой нема пари да мре необразован.

  /*
  Изобщо системата ни е много сбъркана.
  */

  и коя система е добра? здравоопазването у САЩ?

 45. Ами здравеопазването в САЩ е на светлинни години напред от нашето.

 46. Николай
  31/01/2011 - 16:21

  Вярно е безсърдечно и не е забавно, защото и голямата част от младите са(сме) се запътили натам, но как съм се смял като прочетох “За баба очевидно, най-вкусното и най-доброто е най-мазното. Милата, почина от сърце на шейсет и няколко години.”

 47. Общо взето се опитваш да пречупиш един коренно различен начин на живот през призмата на съвременните разбирания за здраве, спорт и ежедневие. Просто не ти се получава и всичко ти увисва. Когато остареем ние, тогава всичко ще е както го казваш. Първо, средностатистическите баба и дядо нямат пари да се усмихнат и живеят само на боклуци, както и бездомниците, които ядат основно хляб, сол, банички и кашкавалки. На баба ти и е било най-вкусно мазното, защото то си е най-вкусно, а дали е полезно или не въобще не и е минавало през ум. Тя агне я е яла два пъти в годината, я не. Нормално е мазното да и е най-апетитно. Пенсионерите в големите градове страдат от всички тези болести на тоталното обездвижване и отчаяние от мизерията. В малките градове и селата, бабите и дядовците ни се скъсват от работа докато не умрат. Повечето от тях са супер силни и издържливи и на по 70 години и умират от недостатъчни средства за профилактично и реално лечение, както и от мизерията, студа и постоянната натовареност, която имат. Та когато един възрастен човек започне да взима адекватна пенсия, която му позволява, ако е в града да мисли и за движение и здраве, а не как да се наяде с вода,оцет и хляб, а на хората по селата не им се налага да бачкат като волове цял живот и могат да си позволят да се възползват от постиженията на съвременната медицина(не да имат само аналгин и хапче за сърце), тогава ако пак умират по-рано от връстниците си по света, тезата ти ще е вярна.

 48. Говориш, разбира се, през главата си, с някакви обобщения, за които нямаш никакви фактологични доказателства, а само собствената си представа за нещата, която не се връзва с действителността.

  Горе съм дал линк към статистики, показващи как страни които са по-зле от нас икономически, имат по-висока продължителност на живота. Как това се връзва с теорията ти за лошия живот като единствена причина за заболеваемостта на пенсионерите?

 49. @Ники

  “адекватна пенсия, която му позволява, ако е в града да мисли и за движение и здраве”

  би ли ми обяснил как ниската пенсия ти пречи да се движиш повече? Според наш републикански шампион по културизъм най-доброто кардио упражнение е да се качваш по стълби. Колко голяма пенсия ти трябва за това?

 50. Светослав Бацоев
  31/01/2011 - 17:14

  Относно спорта, някой хора просто нямат време за такъв лукс. Баща ми ходи през деня 8 часа на работа 5 дена седмично. Отделно работи втора работа нощна смяна – през 2 дни. Както се вижда, той рядко намира време да спи, да не говорим за спорт.

 51. Собствената ми представа е формирана от собствени наблюдения, пряк досег, общуване и живот около и с въпросните пенсионери в, извън, около и над градовете и селата. Не се базирам на някакви си статистики от някъде си, които са просто едни числа. Какви фактологични доказателства да ти дам за това, че пенсионерите са бедни, ядат боклуци, нямат адекватно здравеопазване и работят до последния си дъх? Ако искаш да извадя статистиките за пенсиите в България и колко сме напред в медицината? Можеш и сам.

  Не отчиташ факта, че в продължителността на живота се включва и ДЕТСКАТА СМЪРТНОСТ, която в България е една от най-високите, всички знаем защо.

  Гледам статистиката:
  Куба – там бил ли си? Безплатно здравеопазване, топъл климат, никаква работа за никой, седиш си в колибата и пушиш по цял ден, хапваш, пийваш и като дойде урагана, слагаш картоните по прозорците. Коста Рика същата работа, само че са горе долу на нашето ниво по икономически показатели, даже GDP (nominal) им е по-високо. Виж колко интересен факт от света на фактологията и статистиката, който няма нищо общо с реалната ситуация, нали?

 52. @mrvip

  Адекватната пенсия, не е директният фактор, наличието й променя много неща в мисленето и стандарта на живот, колкото и да ми се иска парите да не купуват здраве и щастие.

  И аз съм на мнение, че всеки има нужда от спорт и здравословен начин на живот, да не си помислите нещо друго…

 53. Малко е спорен въпроса с мазнините. Познавах един дядка на който на 88 години водеше туристчески групи и си избираше само напреднали туристи, защото по-начинаещите не му издържаха на темпото. Та той винаги си носеше сланинка за хапване, щото из нанагорнището вафлите изчезват в стомаха за секунди, а сланината дава енергия за около три часа.

  В крайна сметка не е важно какво ядеш, а да се движиш и да спортуваш яката.

 54. Всеки познава по едно или две изключения от правилото. Това не доказва нищо – аз познавам хора излекувани след използването на хомеопатия, но… 🙂 Генетичния фактор също е изключително важен в такива случаи.

 55. Относно пенсионерите и “мизерията” – първо, мизерията изобщо не е чак толкова голяма – тия “пенсии по 100 лв.” дето някой ги цитира всъщност не съществуват. Минималната пенсия у нас е 136 лв. и тя е социална – получава се от хора без нито една година трудов стаж. Всеки който е работил нормално получава пенсия над 300 лв. колкото е и средната пенсия. Ta това е колкото много млади хора получават! Прибави факта, че голяма част от пенсионерите притежават собствени жилища, а тия чиито съпрузи са починали получават и част от тяхната пенсия, прибави и (за село) факта че си произвеждат част от храната… и картинката става далеч не толкова трагична, колкото се опитват някои хора да я изкарат.

  Да не говорим, че спортът е изключително евтин. Бягането изисква гуменки и някакви стари дрехи, щангите – такса от 20 лв. месечно. Общи физически упражнения, както и йога примерно (макар аз да не съм й фен) може да си прави всеки в къщи. Замяната на мазната и тестена храна с по-нормална не е скъпо (1 кг пиле е 3 лв. в Lidl по дяволите!).

  Което е по-важно обаче, всъщност в статията изобщо не говоря само за пенсионерите. Това, че човек на 65 г. е дебел и едва си влачи шкембето не е станало за една нощ – а е резултат от дългогодишно преяждане и липса на физическа активност. Навици, които са започнали още в младостта, преминали са една шкембеста и “солидна” средна възраст, за да достигнат до трудноподвижната старост.

  Именно затова казвам, че ай-важната пенсионна и здравна реформа, която трябва да бъде направена, от всеки лично, е осъзнаването на това как начина ти на живот и хранене се отразява на здравето ти когато остарееш.

 56. Абсолютно си прав за всичко в последното ти мнение, без това за раезмера на пенсиите. Да, не всички пенсионери получават по 136 лв, но дори 300 лв са крайно недостатъчни(а тези които получават под 200?!). Само отополението през зимния сезон, който и вид да избереш, ще ти струва поне 100 лв на месец и т.н. и т.н., но тук вече затъваме в битовизми…

 57. >Минималната пенсия у нас е 136 лв. и тя е социална – получава се от хора без нито една година трудов стаж. Всеки който е работил нормално получава пенсия над 300 лв. колкото е и средната пенсия.

  Много си далече, човече, много.

  http://ime.bg/var/images/BG_Pension_System.pdf

  Виж графиката 17 на стр. 7 долу. Над половин милион души би трябвало да получават дори и под минимума, но естествено получават самия минимум. Част от тях не са работили, наистина. Друга част са имали уникалния късмет да се пенсионират в началото на 90-те, след десетилетия непрекъснат трудов стаж. НЕ САМО неработилите получават минимума, поразпитай баби и дядовци, които не са били военни, полицаи, политкомисари и т.н.

  Знам какво ще стане ако не помагаме на моята баба, която получава и част от дядовата пенсия. Повярвай ми, имам данни…

 58. Ето един тайландски пенсионер

  http://bodyspace.bodybuilding.com/oldbutfit/

  Относно мазната храна не съм против, но да не се прекалява, а въглехидратите колкото по-малко толкова по-добре. Аз лично хапвам минимално количество въглихидрати главно мед и овес, солидно количество мазнини от зехтин, сирене, кашкавал, ядки, но пък сланина, курбан и други мазни селски деликатеси никога. Един много приятен ефект, който забелязвам при мен е повишеното ниво на тестостерон откакто намалих въглехидратите и увеличих мазнините.

 59. Много ми е интересно, авторът какви хранителни навици щеше да изгради, ако беше роден 1932 година.

 60. в.к. венков
  01/02/2011 - 00:56

  Всички болести са от нерви, само триперът е от секс. (Мисля, че и без статистика и линкове това е лесно доказуемо.) В момента превеждам една доста любопитна книга, “25 тайни на хора, които никога не боледуват”; по някое време ще излезе от изд. “Колибри”. Оказва се (както подозирам отдавна), че няма hard & fast правила за нищо, и че медицината все още мнооого работи не може да си обясни. И “най-полезните” неща могат също да навредят, а от онези, които смятаме за “вредни”, има и определена полза. Номерът явно е да си поставим някаква лична цел за физическо и психическо добруване и щом с постигането й се чувстваме добре, поне ще живеем оставащите ни дни с мисълта, че сме направили най-хубавото за себе си. Иначе, и с диети и спорт, и без тях — живот и здраве, всички ще умрем. Както казват кардиолозите: “Веднъж умри, но от сърце!”

 61. Ловецът на врабчета
  01/02/2011 - 10:02

  Хубава статия, интересна идея – само дето доста приказки са изказани на килограм (на ангро, както се казва). И в поста, и в коментарите под него.
  Ако единственият сблъсък на автора с кухнята на село е било яденето на мазно агнешко, по-добре да беше изчакал малко и да събере повече впечатления. Колкото до баниците и мекиците – не ги яж всеки ден и няма да имаш проблеми.
  А ако продължава да твърди, че от спорта излизаш само в цветущо състояние и добро здраве, по – добре да се поразрови да види снимки на бивши професионални спортисти – например една много приятна снимка на лявата ръка на Тони Шумахер се намира в интернет. Или да провери здравословното състояние на Мохамед Али.
  Има и друга страна – хората у нас просто купуват това, което доходите им позволяват. Въведоха стандарт “Стара планина”, но се оказа, че продуктите, произведени по него, са по-скъпи и хората продължават да си купуват евтини соеви заместители. То и няма как една фирма да произвежда продукти само от качествени изходни суровини – просто прекалено малък процент от клиентите на пазара ще купуват само от нея и производството и ще се превърне в бутиково, а продукцията – доста скъпа за масовия потребител. А не е само чичо от село балъка, дето купува салам и не се интересува какво има вътре. И в градовете доста хора гледат цената, а не състава.

 62. за професионалните спортисти съм писал в коментарите, а твоите приказки изобщо не са на едро, неееее :Р

 63. Светослав Бацоев
  01/02/2011 - 10:17

  Сега прочетох коментара на Мира. По мое скромно мнение прането на ръка не е спорт понеже не натоварва мускулите достатъчно, но виж носенето на торби може да се превърне в много хубаво аеробно упражнение, както правех аз когато работех на строеж. “Спорта натоварва цялото тяло” – това е много общо казано – зависи какъв е спорта.

 64. Владимир Стоянов
  01/02/2011 - 11:07

  Примерно – шах! 😉

 65. Oтносно заменяемостта на натоварвания от спорт/физически труд, такава няма. Никой спортист не натоварва за тренировка само един или само отделна група мускули, и то с хиляди (!) движения. Както, напр., копане с мотика. Натоварват се (при правилен спортен режим)възможно повече мускулни групи.
  Освен това, най-добър е тренировъчният ефект – особено за сърдечния мускул – от анаеробното натоварване, когато има кислороден дефицит по време (а и малко след) натоварването. Такива са бодибилдингът, джогингът, високопланински туризъм. Какъв ефект от изминаване на ден на пет килиметра със скорост 2 км/ч? Пенсионерска разходка…Че то по-енергичн се ходи по градските стъргала!
  И, накрая, по-добре корем от бира, отколкото гърбица от работа!

 66. “По мое скромно мнение прането на ръка не е спорт понеже не натоварва мускулите достатъчно…”
  Пробвай да переш някой килим или дори калъф за юрган, пък ще видим. 😉 😛

 67. хаха в тоя смисъл и тръскането на одеало или китеник си е чист спорт

 68. всичко друго но не и “чист” 🙂

 69. Борис
  01/02/2011 - 13:48

  с кви пари бе, човек??! с какви да се хранят хем вкусно, хем здравословно.

 70. Както казах горе, кило пиле в Лидл е 3 лв, в повечето други магазини – 4. Изварата е чист протеин и също е по 4 лв. за кило. Скумрия – 2.80 (опулен емотикон тука). Зеленчуци, картофи и т.н. са евтини. Не говоря за професионално спортно хранене, за скъпи био-еко глупости и т.н. Човек просто трябва да знае и малко от малко да внимава какво яде. Кренвиршите са боклуци и… са на цената на чистото сурово месо (6.50/кг)?!?

  Нямало пари… ама от хляб, сирене и кисело мляко, което според много хора била диетата на българския пенсионер, не може да пуснеш такова шкембе, та да не си виждаш краката. Я се огледай по улицата, че поне половината възрастни жени са ужасно затлъстели.

 71. “хаха в тоя смисъл и тръскането на одеало или китеник си е чист спорт”
  Да, но продължава твърде кратко. 😀

 72. А на това за цените Борис може да отговори, че не е вкусно. 😉

 73. С другото съм съгласен, но домашните вина и ракии са си идеални като съотношение цена-качество. И нямат нищо общо със здравословния начин на живот. Все пак е важно количеството – чашка домашно вино (ракия) на ден е почти винаги по-полезна за здравето от литър бутилирана водка.

 74. Зелен Бетон
  01/02/2011 - 15:40

  Позицията “за” здравословно хранене плюс спортуване звучи похвално – но само звучи. Всъщност това са празни приказки. Празни приказки, които се повтарят до втръсване и затова изглежда, че имат смисъл (тъй де, след като толкова хора го казват, значи трябва да има защо…)

  ПЪРВО, на всеки що-годе мислещ човек му е ясно, че НЯМА универсална формула за здравословно хранене. Нито има универсална формула за това какъв спорт, как и колко да се практикува. За един е едно, за друг – съвсем друго. Като под “съвсем друго” имам предвид включително и “абсолютно обратното”.

  ВТОРО, като се зачетеш какво е изписано по темите “хранене” и “спорт”, те втриса. За един нормален човек да се води по писанията на диетолози и фитнес-спецове може да бъде точно толкова разрушително, колкото да чете ендокринология и сам да се мъчи да си регулира нивата на хормоните в организма.

  ТРЕТО, понятието “хранене” отдавна е престанало да се занимава с ХРАНАТА като такава, вместо което се е концентрирало върху различните вещества в нея. Това вече не е “хранене”, а химия (или поне биохимия): последното нещо, за което човек е склонен да мисли, когато се храни. А тези, които са склонни, не са наред – казвам го, без да се извинявам. Ако беше нормално да се мисли така, нямаше да имаме вкусови рецептори, а химически анализатори; нямаше да имаме усещане за глад и ситост, а датчик “пълно-празно”.

  По абсолютно същия начин понятието “спорт” отдавна се е превърнало в някаква маниакална система от ритуали, която има много малко общо с ФИЗИЧЕСКОТО НАТОВАРВАНЕ и ТРЕНИРАНЕ на организма. Защото обслужва “спортната” индустрия (както съветите за хранене обслужват хранителната такава). Никъде не съм виждал написано нещо, от което мога да си извадя заключение, като изнеса от мазето четири кофи дърва и въглища, това на колко време упражнение с гладиатор се равнява. Или прекопаването на половин декар – на колко часа плуване. Или изтупването на един персийски килим 3х3 метра – на колко лицеви опори. И т.н.

  Така че има два варианта по въпроса за “здравословното хранене” и “спорта” (сори, няма как да не ги сложа в кавички):

  – единият е да си избереш един “източник на абсолютна истина” (теория, система, школа, гуру), да го зяпнеш в устата и да изпълняваш всичко, което казва. И да се молиш да си улучил;

  – вторият е да теглиш един сиктир на цялата говорилня, да се научиш да се вслушваш в собствения си организъм и да правиш така, както той ти повелява.

  Слава богу, не сме хептен загубена държава, средата ни предоставя предостатъчно варианти и за хранене, и за физически натоварвания. Който си е намерил подходящ за себе си баланс, спокойно може да стане столетник и без да се НАСИЛВА с хранене или физическа активност по измислени шаблони и графици. Единствената причина, поради която не всички сме столетници е, че не всички успяваме да го намерим тоя баланс. Но е безумие да се мисли, че това може да стане по готови рецепти. Ако се раждахме конфекция и съществувахме в абсолютно идентични условия – може би. Но дори еднояйчните близнаци са различни. И с годините стават все по-различни.

  Мога да възприема акъли за здравословно хранене и спортуване САМО при едно условие: че съществува място, в което екип от доказани специалисти ще ми направят – лично на мен – пълни индивидуални изследвания, и ще ми представят препоръките си. Ама като казвам “пълни”, имам предвид от генетичен анализ през проучване на средата ми и историята на живота ми до анализ на днешния ми медицински и психологически статус, навици и предпочитания.

  Такова място няма. След някой и друг век може и да има – но засега няма.

  Така че засега ям каквото ми е вкусно, когато ми се яде, и спирам, когато се почувствам сит. Не спортувам (и никога не съм спортувал), за сметка на което си карам колело, когато ми се кара, ходя пеша, когато ми се ходи, катеря баири, когато ми се катери, спя, когато ми се спи, и се събуждам, когато съм се наспал. И правя секс, когато ми се прави, и седя пред компа по 10 часа нон-стоп, когато ми се седи. И т.н.

  Пък колко години ще живея и как ще ги доживея – това е нещо, което зависи от толкова много непредвидими фактори, че е пълна идиотщина ежедневно да тормозя вкуса, стомаха и мускулите си заради някакви/нечии хипотези по темата.

  Вместо това се придържам към една проста формула, която (поне според мен) е много по-валидна от всякакви “експертни предписания”: ако човек прави необходимото, за да се ЧУВСТВА ДОБРЕ във всеки момент от живота си, много вероятно е този живот да трае по-дълго. Пък и да не трае, като тегли накрая чертата, печалбата му със сигурност ще е по-голяма от загубата.

 75. Бетоне, по основните неща (наситени мазнини, трансмазнини, преяждане, зеленчуци и плодове, НЯКАКВО спортуване или по-общо – движение) май няма особени разминавания.

 76. Зелен Бетон
  01/02/2011 - 16:27

  Да си призная, никога не съм знаел какво означава “наситени мазнини” или “трансмазнини”. Ако поемам от тях колкото е полезно, то се дължи на организма ми – на когото едни неща са му вкусни, а други – не. За преяждането – ами то просто не е приятно, какво има да се обсъжда. За зеленчуците и плодовете – ям ги, разбира се, но никога не съм държал сметка какви, колко и кога ям. А за движението – то всеки се движи.

  Несъгласието ми не е с това да се храниш и движиш така, че да се чувстваш добре. Това си е заложено в човека много отпреди понятия като “диета” и “спорт” да навлязат в речника му. Когато обаче храненето и физическата активност се превърнат от естествени човешки дейности във въпрос на мода или ЛАЙФСТАЙЛ (sic!), това е масов идиотизъм.

 77. Зелен Бетон, в разсъжденията ти има един фундаментален пропуск, и той е, че човешкият организъм не е еволюирал по начин, който максимално да удължава здравето и живота му (защото еволюцията не се движи основно от тия фактори, а от способността за размножаване и физическата пригодност във фертилна възраст).

  Така, придържайки се към принципа, че инстинктите и приятните усещания са еволюционен механизъм за поощряване на дадено поведение, можем да стигнем до простия извод, че това, което е приятно, далеч не винаги допринася за здравето и дълголетието – то допринася за други неща.

  Човекът е еволюирал в условия на постоянен недостиг на храна. Това обуславя и вкусовите предпочитания на хората – тъй като сладките и мазни храни съдържат повече енергия и са по-лесно усвоими, съответно постепенно те са станали “вкусни” на хората (знаеш как действа еволюцията – хората които са развили вкус за по-калорични храни са имали по-голям шанс за оцеляване и т.н.).

  Желанието за движение и телесната форма са обусловени от същия фактор. Човешкото тяло е пригодено да консервира енергия – при недостиг ограничава движенията, а при излишък натрупва запаси (мазнини). Същевременно, то е силно адаптивно и при наличие на подходяща храна и много движение се адаптира към тези условия чрез изграждането на мускули.

  Сам виждаш, че “естественото” и “това което чувствам че ми се прави” наистина е най-приятно, но не допринася за твоето здраве и дълголетие. Ако беше така, нямаше да има дебели и болни отхронични болести хора.

 78. Лъчезара
  01/02/2011 - 16:54

  “Пък колко години ще живея и как ще ги доживея – това е нещо, което зависи от толкова много непредвидими фактори, че е пълна идиотщина ежедневно да тормозя вкуса, стомаха и мускулите си заради някакви/нечии хипотези по темата”

  Ей заради тая чобанска философия статистиката за сърдечносъдови заболявания и диабет е това което е в България.
  И това, че не знаеш какво означава трансмазнини, не означава, че те не са вредни.
  Иначе за чувстването добре – това е толкова субективно , че няма накъде. Само за пример всички пушачи казват, че се чувстват добре и че цигарите не им вредят, въпреки че кашлят сажди.
  Това , че сме тооолкова различни, че трябва на всеки индивидуално да му се направят изследвания, програма и диета е абсолютно грешно и е резултат на точно тоя фитнес и здравословен маркетинг, който не ти харесва.
  Вземи си купи едни гуменки за 5-10 лв и тичай в парка или на стадиона, а на път към стадиона няма начин да не подминеш някой лост покрай блок или училище- няколко набирания там, сутрин няколко лицеви опори и толкова. И ако ядеш повече отлколкото изразходваш, няма как да нямаш шкембе, още повече ако ядеш предимно кренвирши, хляб, пастички, пържени картофки и пр. джънк.
  И виж след някой друг месец току ти се появили плочки на корема 🙂

 79. Не са ни виновни държавата и парите за нездравословния живот. Просто сме научени на нагъваме. Особено големи количества хляб. Ядем го със всичко. Днес бях на пазар в Кауфланд и имаше някаква истерия около щанда с хляб, защото го пуснали по 50ст. и народа нали е освирепял от “глад” и “бедност” пълнеше колички с хляб, щото нали лошите управници го ‘дигнали с 5 стотинки. Ама то това, че всеки втори човек на улицата вече е дебел е от глад сигурно… Сами се тровим и не осъзнаваме, че взимаме много повече отколкото ни трябва. И стига вече с тия бедни пенсионерки и пенсии от 100 лева. Пенсии от 100 лева няма! Това са някакви митове и легенди и досега не съм чул нито един пенсионер да взима по 100 лева пенсия.

 80. Ивайло Христов
  02/02/2011 - 01:48

  Колкото и да ни е скапана медицината-продължителноста на живота през последните 50-60 години непрекъснато се е повишавала.Основната заслуга е на фармацефтичната индустрия и чат-пат-технологиите ,даващи възможност заболявания да се хващат още в ранна фаза.До преди 20-30 години всичките сегашни пенсионери отдавна да са се преселили във Вечните ловни полета.Който на вярва-да провери-има статистики от 30-те години още.
  За съжаление този фармакологичен и технологичен бум не е равномерен.Т.е.-не е еднакъв при всички болести.Получава се така ,че сме способни да удължим живота на сърцето с 20-30 и повече години,но в същото време-с т.н. ошипяване-нещата са до никъде.Такива примери има десетки.
  Европейските колеги на нашите пенсионери страдат от същите болежки и имат същите проблеми /вервайте на собствените ми наблюдения/.Просто имат друг подход към проблема.Ако за нашия пенсионер шиповете му са основен проблем за коментари и обсъждане,повод за ежеседмични посещения при куп доктори и шепи ненужни лекарства,то за чеха или германеца е малко неудобство докато препуска по света , повод да се шегува с годините си абе всичко друго но не и повод да ляга да мре.И така е с всяка друга болест.
  Викат му -психосоматична зависимост-ама мното ми е интересно как българско GP го обяснява на някоя пенсионерка!
  В бедуинско село в пустинята ни разказаха,че нормално доживяват над 90г.Гледаш -жилави старчета и се чудиш какво става.Ами от къде там мазнини??Маат фурми и козе мляко , та им пращят ушите.Месо се яде при необходимост -и то само козе и много рядко-камилско.Забравих-и гълъби.Значи-никой не им преподава диетология-самия им суров начин на живот им е наложил здравословен начин на хранене.Просто късмет!
  Това обаче не значи,че не умират от един прост апендицит или дори от зъб,или при диабет не свършват за година-две-но виж-с килограмите кръвното и сърцето-нямат проблеми.Сигурно фитнес им е тичането след козите!!!

 81. Борис
  02/02/2011 - 02:54

  имаш право, до известна степен опира и до манталитет, но повечето пенсионери са целите в болести, които принципно рядко се хващат във връзка с хрането – некачествен живот, ядове и бъхтане цял живот са ключовите думи. За дебеланите си прав.

  Другите страни ги остави, кубинците имаха сума ти столетници, но там поне здравеопазването са си направили, без въобще да хваля мизерния режим на Кастро

 82. Стоян
  02/02/2011 - 09:27

  Цар си, Лонг, много добре казано!:)

 83. “В бедуинско село в пустинята ни разказаха,че нормално доживяват над 90г.Гледаш -жилави старчета и се чудиш какво става.Ами от къде там мазнини??Маат фурми и козе мляко , та им пращят ушите.Месо се яде при необходимост -и то само козе и много рядко-камилско.Забравих-и гълъби.Значи-никой не им преподава диетология-самия им суров начин на живот им е наложил здравословен начин на хранене.Просто късмет!
  Това обаче не значи,че не умират от един прост апендицит или дори от зъб,или при диабет не свършват за година-две-но виж-с килограмите кръвното и сърцето-нямат проблеми.Сигурно фитнес им е тичането след козите!!!”

  Точно това има предвид и Лонганлон със статията, както и с коментара за еволюцията. 😀 Условията през хилядолетията са били такива, оцелели са онези, за които тези условия са били най-здравословни, затова се смята, че и за сегашните хора – които са същите онези оцелели през хилядолетията – това са най-здравословните условия. С всичките многобройни и безкрайни спорове за подробностите, за които говори пък Бетонът.
  Не че е моя работа да казвам какво има предвид някой друг, ама – коментирам си. 😀

 84. Това си го писал, колкото да напишеш нещо май. За пръв път съм искрено разочарован от крайно повърхностното плъзгане по проблема.

 85. аха, а сега ако успееш да кажеш твойто задълбочено разбиране на проблема, което да опровергае моето повърхонстно, всички ще вземем коментара ти насериозно…

 86. мира, от еволюционна гледна точка, за оцеляването на рода имат най-голямо значение първите 30 години когато повечето се размножават активно, за това и човек е здрав и енергичен първите си 30 години а след това трябва целенасочено да полага усилия за да си поддържа здравето.

  голямото увеличавване на очакваната продължителност на живота през последният век се дължи най-много на намаляване на детската смъртност. ако се гледа очакваната продължитленост на живота на хората които са преживели детството си, у нас картината не е много по-цветуща

 87. Емо, прав си поначало за първите 30 (и малко повече) години, обаче идеята е, че същите условия, които на 20-30 години те правят да си в добра кондиция за размножаване, на 60 те правят да си в добра кондиция поне за ходене и самообслужване без пиене на шепи лекарства. 😛

 88. Читателка
  02/02/2011 - 17:57

  “Така че, може да звучи малко безсърдечно, но аз изобщо не съчувствам на българските възрастни хора, за техните болести и болежки.”
  От пръв поглед си личи, че статията е писана от млад човек, непознаващ и неразбиращ реалната ситуация. Не искам първо да започвам с недостига на средства, но ако някой може да ми обясни как с пенсия около 200 лв. можеш да заплатиш всички комунални разходи – ток, парно, вода, телефон, интернет, кабелна телевизия, транспорт и след това да ти останат пари за нормално “здравословно”хранене, ще го предложа за нобелова награда :). Ох, да не забравя и разходите за нови книги, театър, концерти, ха-ха-ха.
  Longanlon сам си противоречи с изказването “ Човекът е еволюирал в условия на постоянен недостиг на храна.“. Да, българските пенсионери живеят в условията на недостиг на храна и затова се хранят с боклуци, като мазното засилва усещането за ситост, а сладкото е за усещането на радост. Когато всекидневно си принуден да броиш жълти стотинки, не ти остава никакъв шанс да мислиш как се храниш, а въобще дали можеш да се нахраниш. И не всички пенсионери са от село и си помагат с безплатни плодове и зеленчуци. Някои наистина разчитат само и единствено на жалките подаяния от многогодишния им труд.
  Позоваването на “стъкмистика” от различни страни ми е меко казано странно, като се има предвид доколко може да се вярва на данни, които в повечето случаи са неверни.
  Промяната в психиката стои на първо място. Българските пенсионери са като във времената на война, когато единствата цел е ОЦЕЛЯВАНЕТО. И за които храната е най-важното нещо, те дори се презапасяват с консерви, защото вярват, че някой ден може да умрат от глад. Но сит на гладен не вярва.
  Напълно се присъединявам към мнението на Зелен бетон. Повечето от нас като зомбирани правят това или онова, с цел да получат възхищението на околните или просто защото това е наложеното обществено мнение. А кой е наложил това обществено мнение малцина се замислят. Според мен големите корпорации ежедневно облъчват световното население с реклами за своите продукти от всякакъв характер – здравословни храни или добавки, спортни облекла и уреди, спа процедури и джънк, мода и престиж, нови лекарствени препарати и пр. и пр. (тук списъкът клони към безкрайност), за да получат печалби, следствие на завишени продажби. И облъчените се поддават на рекламите и купуват ли купуват. Неслучайно напоследък получи популярност терминът “шопинг терапия”. Ерзац заместител на човешкото желание да се разтовари след уморителен ден. Но това не е валидно за пенсионерите. Тяхната шопинг терапия се състои в това да си купят по-евтини банани и хляб, пък може и пиле.
  Присъединявам се към мнението на Зелен бетон. Може би трябва да престанем да се придържаме към изкуствени правила, а да се почувстваме човеци и да живеем в хармония със самите себе си, пък било то млади, стари, слаби, дебели, активни, безпомощни, нали в това е чара на човешкото многообразие? 🙂

 89. айде, поредната драматизация с елементи на фантастичен хорър и латиноамериканска сапунка 🙂

 90. Читателка
  02/02/2011 - 18:11

  Ами рзменете си местата тогава – ще дам име и адрес на пенсионер, ти ще заживееш в неговите условия, той в твоите и тогава фантастичният хорър не само ще те преследва,ще се слееш напълно с него, пък аз ще се хиля отстрани. 🙂 🙂

 91. Знаете ли какъв процент от пенсионерите в България са под 60 годишна възраст???
  Няма да се сетите – 80% !!!

 92. Тая статистика е изключително ужасяваща – дай източник.

 93. Беше в едни материали по “Икономика и управление на социалното осигуряване”, но съм сигурен че ги гледах някъде в интернет. Ще поровя и ще пиша.

 94. сигурен ли си, че не е било нещо от рода – 80% от хората над 60 год. възраст са пенсионери 🙂

 95. http://ime.bg/var/images/BG_Pension_System.pdf

  Тук има доста подбробно инфо… ако се сетя къде гледах конкретните цифри ще ги постна. Основния сайт на НСИ не е достъпен, заради преброяването.

  Другата интересна статистика е, че има над 850,000 пенсии за инвалидност! Значи в България, всеки 9-ти човек е инвалид и то без наличие на война и епидемии!!

  Добре ли е, питам аз…знаейки отговора! 🙂

 96. Владимир Стоянов
  02/02/2011 - 18:53

  Тази статистика показва, че в БГ се дават 850к пенсии за инвалидност, а не че 850к са инвалидите. Все пак сме в България – тук всеки (почти) се опитва да мине метър. Ако от някъде можеш да вземеш 100 лева – просто ги взимаш, без да си задаваш въпроса дали не взимаш парите на някой, който реално има нужда от тях. Това е типичен нашенски манталитет.

 97. в документа ти пише че 80% от ***НОВИТЕ*** пенсионери са под 60 годишна възраст
  иначе, само хората над 65 години ( които са общо взето пенсионери ) са близо 20% от цялото население

 98. т.е ако тази година(2002) са се пенсионирали 5 чоека, 4 от тях са били под 60 год. възраст. това не значи че пенсионерите от предни години са умрели вече 🙂

 99. Статистиката която цитирах в началото, не може да се достъпи в момента. Сайта на НСИ работи само за преброяването.

  Ясно е какво се има предвид с тези 850к пенсии. Точно броят на тези пенсии и факта, че някои (повечето) дърважни служители се пенсионират по-рано от останалите, е решаващ за големия брой пенсионери под 60 г. Моят баща например, се пенсионира на 48 години от МВР в най-активната му възраст. И в момента на 61 г. продължава да работи, да е жив и здрав.

  @емо: Прав си, но от 2002-ра до 2010 са се пенсионирали много хора на по 50 години. През този период те все още не са навършили 60 години и са в долната граница. Ако 3ма от 5ма са се пенсионирали на 50 годишна възраст за периода, 1 на 5 се е пенсионирал на 55г и 1 на 5 на 60г, след девет години 27 са пенсионерите под 60г, 9 са на границата от 60г (+/-4год) а девет са я преминали. 🙂

  А иначе

 100. все пак каква е и ползата да умреш на 120 години като си живял само 20 от тях и си се ограничавал от всичко. Като се преяжда поне не се пречи на останалите (както е с пушенето примерно). Виж за движението/спорта си прав – и дойчландерите са тлъстички,но понеже спортуват като цяло изглеждат по-здрави.

 101. За недостига на средства трудно мога да се съглася. В Lidl три филета бяла риба са 1.20 (лев и двадесет стотинки). Вчера обикалях прословутия супермаркет. Longanlon спомена, че килограм пилешко е 3 лева…

 102. Има една приказка: “Да си разорен е временно, ако си беден е за цял живот!”
  Социалният статус не опира само до това колко пари има човек, а и до манталитета и начина на мислене.
  Според мен няма оправдание да висиш един цял ден пред супер маркета, само за да вземещ два килограма банани!!

 103. 🙂 А пък това го прочетох точно преди да проверя дали има нещо ново тук: “Здравето зависи от няколко фактора – генетика, възпитание, хранене, спорт, духовност и подкрепа от социалната група, към която човек принадлежи.”
  За всеки проблем си има решение, но първо трябва да разбереш, че имаш проблем.

 104. Gregory House M.D.
  03/02/2011 - 20:34

  Постът действително е повърхностен, но съдържа факти. Корекция: съдържа факт. Че сме на първо място по смърт от сърдечно-съдови заболявания. 🙂

  Готини коментари, посмях се. 🙂

 105. Ох, има прекалено много коментари и не мога да ги изчета всичките. От биохимична гледна точка не може да се каже, че мазнините(и там други липиди), протеините или въглехидратите са вредни. Всеки клас молекули си има своята роля и е нужен за организма и човек трябва да си яде от всичко балансирано. Ще дам пример – най-достъпния източник на енергия за клетките са въглехидратите. Те обаче не могат да складират в големи количества. Излишните въглехидрати се превръщат в мазнини. Обаче освен енергия човек има нужда от аминокиселини, витамини и т.н. Мазнините носят повече енергия, обаче проблемът им е че не могат да преминават през кръвоносните съдове в мозъка. Така ако не се приемат въглехидрати а предимно мазнини, за да се хранят мозъчните клетки мазнините се разграждат до едни т.нар. кетонови телца, които вече могат да минават през кръвно-мозъчната бариера. Обаче производството на тези кетонови телца е съпътствано с отделяне на ацетон, което не е полезно (дъхът на ацетон може да се усети при гладуващи хора които си горят мазнинните запаси). Протеините пък са изградени от аминокиселини, чието разграждане е съпътствано с отделяне на амоняк. Ето защо хората на протеинова диета си рискуват особено бъбреците. А що се отнася до мазнините – наситени или не – те си се разграждат. Плюс това в продуктите от животински произход се съдържат незаменими аминокиселини и разни други полезни работи.
  Изключение правят т.нар. трансмазнини. Те не са животински и са общо взето “лоши”. По принцип много молекули могат да съжествуват в различни пространствени конформации, наречени цис- и транс-. Тъй като ензимите действат стерео-специфично (т.е. разпознават само определен вид пространствени структури), живите организми, макар да имаме ензими за разграждане/синтез на мазнини, те работят само за цис-мазнини (така се е стекла еволюцията явно). Транс-мазнините се получават при химическата синтеза на неща като маргарин – тях не можем да ги разграждаме и те имат неприятната способност да образуват плаки по кръвоносните съдове и да ги запушват.

  Та мисълта ми беше, съжалявам за чаршафа, че основната причина според мен за болежките не е яденето или неяденето на мазнини или захар, ами небалансираното хранене и най-вече – преяждането! Затлъстяването води след себе си небивали проблеми. Преди работех по един проект с мишки на които им бяха нарочно дефектни рецепторите за апетит, та преяждаха – на няколко седмици развиваха диабет и всякакви проблеми.
  С една дума – хапвайте си от всичко, но недейте да прекалявате. И разбира се, често има генетичен фактор пред който сме безсилни.

 106. Бегемот е обяснила всичко научно, както си му е реда. Аз искам само да допълня някои неща от бита и душевността на средният ни пенсионер.

  Тъй. На първо място идва напълно грешното схващане, че детето трябва да е дебело, за да е здраво. Дебело = здраво. Напълно грешно в наши дни, но обяснението е в миналото и наличието на туберкулоза. За тогавашните хора е било ясно, че дебелите нямат туберкулоза. Александър Стаболийски е заболял от туберкулоза по време на следването си в Германия и поради това през останалата част от живота си е тъпкал безобразно. Това обяснява снимката на по-големият ми брат от село, четиригодишен, дебелан и със филия хляб в ръка. Между другото мен баба ми ме научи да ям повече хляб като малък. Методът: залче хляб, лъжица супа, залче хляб и т.н.

  Допреди това не ядях особено хляб. А този метод вървеше, тъй като мразех супа с парчета лук вътре (мразя я до ден днешен) и така успявах да я изям, хляба замазваше отвратителния лук.
  Второто е също толкова идиотско. Огромната част от възрастните хора не хапват пресни плодове. Доста мъже-пенсионери ядат плодове само под формата на компот и сладка/конфитюри. Някак си смятат, че ябълките, сливите в пресно състояние са само за децата. Както и карането на колело между другото – побеснявам само някой селяк като ми каже да спра да се излагам с това колело, голям човек съм бил. Компот, сладка и конфитюри – всичко с много захар, което е равнозначно на много тлъстини. Трябва да кажа, че това се отнася и за хора, които имат плодове в изобилие, като баща ми например.

  Спорт. Примерно майка ми никога не е спортувала. Ама съвсем никога, никога дори не е изкачвала баир на планина. Не знам някога дори велосипед да е карала. Родена е през 1947 г. Явно за нейното поколение и за децата от село това е било в реда на нещата. Съчетана с пълното невежество относно храненето това е довело до фигура с формата на кюфте, тя така или иначе никога не е била слаба. Баща ми е градски човек и е бил във футболен отбор, паршутизъм и прочие дейности. Нейде в съзнанието на тези хора живее идеята, че не само спортът, но и физическото натоварване са някакви лоши неща. Резултатът е голямо скапване – майка ми постоянно пъшка като ходи с ниска скорост, баща ми идва с колата да я посреща от автогарата – за няма и километър.

  Въпреки това и двамата са абсолютни невежи по отношение на храната. Не знаят какво са въглехидрати и белтъчини. Имам подозрението, че в часовете по биология май са ги занимавали с някакви дивотии. Като си помисля и на нас това в часовете по биология ни се изплъзваше, имам само някакви мъгливи спомени от тогава. Каквото знам, по-късно съм го прочел и научил.
  Относно парите при родителите ми: от пенсии и допълнителна работа имат доходи доста над средните. Но са побъркани на тема ядене, имам чувството, че ги гони постоянен страх, че някой ден няма да има какво да ядат. 90% от приказките им са за ядене, това на деградация ми изглежда. Рядко ме питат как съм като си говорим по телефона, а “Имаш ли какво да ядеш?”.

  Въпреки високите им доходи няма никаква промяна в навиците на хранене и изобщо в начинът им на живот. Все се набляга на свинско, целогодишно ядене на някакво месо, баща ми си пуши и удря боклучава домашна ракия вечер, майка ми изобщо не се сеща за какъвто и да е спорт. Обожават сладките работи, с баща ми се сдърпахме лятото например защото той настояваше да съм слагал 4 (четири!) лъжици захар в един буркан компот, че иначе било блудкаво. Но той нищо не е, има един съсед, който слага 6 (шест!). Изобщо тези хора не се стремят към определена умереност, например поне да не се ядат толкова сладки работи. Да не говорим за кафе по 4 пъти на ден с много захар в него. Но, виж, родителите ми са майстори на оправданията.

  Майка ми робува на някакви представи за какво трябва да прави жената, който май датират от 20-те години. Никакъв спорт, минимални движения, ядене на сладка и тестени изделия. 20-те години ги разбирам, но сега при наличието на автоматична пералня дори и тези движения липсват.

  Е, при наличието на бедност стремежа към ядене на сладко и мазно го разбирам, дават енергия. Идиотското е, че тези навици продължават и при край на бедността, харчат се много повече пари за сладки и мазни неща, продължава се с яденето на сланина и т.н. Т.с. продължават да се държат като бедни, но с повече пари. Това е друга тема между другото…
  С това искам да кажа, че не само доходите в момента са важните. В миналото ако е имало недояждане, това се отразява на човек по-късно. Баща ми е имал период на недояждане като е бил 10-11 годишен (началото на 50-те). Това му се е забило дълбоко в съзнанието и затова до ден днешен яде много, както и много обича сладкиши. Слаб е благодарение на здравото пушене, което пък го съсипва – задъхва се при изкачването на десетина стъпала, кашля ужасно и има всички мъки на пушача. Майка ми не познава недояждането, но пък е от село, където недояждането е било факт при предното поколение и това здраво е заседнало в културата на тези хора.

 107. Светослав Бацоев
  05/02/2011 - 14:25

  Мда, много вярно Xunap. Преяждането е в резултат от някакви страхове. Може би подсъзнателно страха от недостиг на храна, който ни се е предал генетично от минали поколения. И за колелото също. Аз понеже преди време тренирах редовно и маршрута ми минаваше през едно село с един много голям баир, на който изплезвах езика до пъпа, съответно всички селяни ме гледаха и ми се чудеха що за идиот съм да го правя това. Даже един дядо веднъж се приближи докато карах и ми даде идея да спра и да бутам докато свърши баира.

 108. Хах, знчи стигаме до извода, че за да няма дебели хора трябва да им се гарантира получаването на храна. Независимо от това кой какъв е. Да речем, че има възможността всеки човек да отиде на определено място и да получи безплатна храна. 🙂 И никой няма да се тъпче, защото знае, че храната му е гарантирана. Ако кажа, че държавата трябва да го прави, то доста хора ще се ядосат, щяла да падне мотивацията за труд. Сякаш човек тръгва да работи заради единия хляб…
  Чакай малко, това го има май навсякъде в Западна Европа. Има места, в които можеш да получиш безплатно ядене. Хората там не са взели да работят по-малко, хех, и причината е, че да бачкаш там е много по-готино, отколкото да седиш и чакаш безплатното ядене.
  Точка две от Реформата: В учебниците по биология като за идиоти да бъде написано как работи обмяната на веществата, опростачена версия на Бегемот.
  Точка три от Реформата: да се осигурят условия за спорт. Велоалеите са добър начин, тъй като спортът влиза във всекидневието на човека. Знаете ли колко елегантен станах след като бачках в Германия и всеки ден карах по 12 км отиване и връщане до работата, плюс два три пъти седмично по 25 км за ходене на курс по немски, плюс каране ок. 70 км в събота или неделя до околностите на града. И всичко това по велоалеи. Безплатни квартални игрища също е добре да има, както и писти за тичане в парковете – просто една достанция, която е отбелязана с начало и край и е да речем 500 метра – да знае човек колко е избягал.
  Такива неща си мисля.

 109. хипар го е пояснил страхотно с примери, няма какво да добавя. проблемите идват от поведението и храненето през целия живот, не след пенсия

 110. Веселин Анчев
  05/02/2011 - 20:30

  Напълно съм съгласен с хипар,че гладът през ранните години има дълготраини въздействия върху психиката през целия живот(а и в поколенията)доколкото знам гладът през(или ограниченото количество храна)През детството влияе върху всички системи на организма -например сърдечно съдовата и дихателната система се развиват така,че да са адекватни на по-ограниченото количество хранителни вещества,размерите на органите са относително по малки и тн.Обаче при подобряване на жизнените условия,когато същите тези хора(а и децата им)започват да имат възможност да консумират по големи количества храна,сърдечносъдовата система се оказва неразвита за по големия поток от хранителни вещества,което води до неиното претоварване и логично до лесното и увреждане и до последващи сърдечно-съдови заболявания.Затлъстяването също се наблюдава по често.

 111. Georgi Stoilov
  06/02/2011 - 12:42

  “Ако имам това нещастие да доживея чак до пенсия
  Ще разкажа своите спомени
  Въпреки, че няма ползя от това”

  група Контрол

  Всички ме познават като абсолютен противник на даване предимство на възрастните, защото те били такива. Ми като са такива, що го дирят в 6.00 сутринта в градския транспорт.

  След това, за кои пенсии говорим, пенсиите в градовете, особено големите, са си по-принцип мрънкала и то големи. А тези в малките градчета и селца, не мръкнкат, защото отдавна са разбрали, че нито някой ще ги чуе нито някой ще им обърне внимание.

  А относно здравословния начин на живот,отговорът е: “И защо тогава ми е да живея 100 години”

  Наздраве !!! (мм я каква препечена сланинка 🙂 )

 112. Да, не искат да живеят 100 години, ама като тръгнат към умирачка не предават доброволно богу дух ами се почва едно безкрайно тичане по доктори, лекарства, изследвания, болници, не знам си какво. Липсата на профилактика и здравословен начин на живот при младите се отразява после жестоко на здравната система, и после се чудиш що взимат 10% осигуровки… (то не че и осигуровките отиват дето трябва но това е друга тема, нали) а пари за трансплантации на деца няма.

 113. Според мен като цяло хората са свикнали собственото им здраве да не е тяхна грижа – така или иначе за всеки проблем има хапченце, което ще те оправи. Дори не се замислят колко други неща въпросното лекарство би могло да причини на организма им.
  А здравето на всеки от нас зависи най-вече от нас самите. С изключение на малките деца, чието здраве зависи най-вече от техните родители.
  Отделен е въпросът за дълголетието – въобще не става дума, че ако внимаваш какво ядеш и спортуваш редовно ще увеличиш годините си живот. На мен пък не ми се живее, ако не мога де мръдна от леглото без да ме боли някоя част от тялото, без да ми се завие свят от високо кръвно и без дори да мога да си завържа обувките, защото как да си свия 100 килограмовата снага.
  А замисляли ли сте се защо толкова много нещя в България са криворазбрани, тук битуват толкова много заблуди, че ако тръгнеш да четеш и да се задълбаваш се сблъскваш с тях на всяка крачка.

 114. Поли, като хванеш хепатит ще те оставим да умреш на улицата, щото сама си виновна за това.
  “А замисляли ли сте се защо толкова много нещя в България са криворазбрани, тук битуват толкова много заблуди, че ако тръгнеш да четеш и да се задълбаваш се сблъскваш с тях на всяка крачка.” Сещам се за разни мошеници, дето те топят в солена вода, за да се интоксикираш, правят ти нелепи тестове за това към каква храна си предразположен или правят Биомагазини, в които те лъжат най-нагло за качествата на дадена храна. За последното виж: http://www.kukuriak.com/amarant/
  Хубав източник на заблуди за детокс и антиейджинг шарлатаните е предаването “На кафе” и безбройните сайтове.
  Но основата на раздухването на подобни заблуди е непознаването на биологията и сляпата вяра в “магически” методи.

 115. Gregory House M.D.
  07/02/2011 - 10:33

  Хипар, има шарлатании, безспорно. Но някъде там сред измислените тестове за “предразположение” към дадена храна, са и истинските тестове с еталонни храни.
  Както отбеляза begemot, макар и само с едно изречение, в поста си, “често има генетичен фактор”. Има генетичен фактор и то не често – _винаги_ има генетичен фактор.

  В организма ни винаги се случват две неща:
  1. храната оказва въздействие върху генома ни (експресия на гени)
  2. геномът ни оказва въздействие върху храната (усвояването й)
  С първа точка се занимава нутригеномиката, с втора точка – нутригенетиката.
  И, ако оставим настрана простотиите за здравословните храни и шарлатаните, които проповядват определени диететични принципи, то има сериозна научна обосновка за въздействието на храната върху нас и същевременнно как ние възприемаме храната и я усвояваме.
  Един от аспектите на нутригенетиката е как всеки отделен организъм понася типовете храна, как ги усвоява и дали (и как) реагира със заболяване (диабет, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, рак) при злоупотреба с определен тип храна. С помощта на еталонни храни може да се определи какво точно можем да ядем в количества и да не се притесняваме особено; какво да избягваме или ограничаваме; как да балансираме диетата си и т.н.
  Нутригеномиката пък би ни помогнала да въздействаме върху метаболизма и експресията на определени гени чрез съответната храна (пак във връзка с определени заболявания).

 116. тези нуриген*ики (за сега) не са ли поредният накуоподобен шарлатанизъм?

 117. обикновено като чуя за някоя мнбогообещаваша панацея проверявам някой сайт като този 🙂 до сега не са ме разочаровали…
  http://www.quackwatch.org/01Qu.....omics.html

 118. От друга страна, като гледам кривата на графиката с продължителността на живота, си мисля, че надали хората в Куба или Коста Рика или Чили, са си променили коренно навиците на хранене в последните 50 години. Както се вижда, дори в началото сме били над тях и оттогава почти не сме мръднали!

  Според мен, разликата идва в Здравеопазването. Колкото и да говорят, при нас то не е мръднало в последните 20 години. Само дето, сега дори е още по-недостъпно за тези, които нямат пари. Докато в другите държави явно се е работило за да се модернизират здравните услуги, при нас няма такива напъни. Така че може би освен върху по-здравословното хранене, трябва да наблегнем и на правата си повече и да искаме най-накрая нещо да се промени….

 119. Не само здравеопазването, но и ежедневните ни навици трябва да прогресират и да са съобразени със заобикалящата ни среда, с начина ни на живот.
  Разбира се, че ескимосите (имаше пример с тях в някой от по-горните коментари) и ние, в България не може мда разчитаме на едни и същи здравословни навици и средства за предпазване на здравето.

  @Хипар: два от начините да се предпазиш от хепатит е да си миеш редовно ръцете и да не пиеш кафе от кафе автомати. Това изцяло си зависи от мен. Ако все пак се разболея, тогава дори и аз да съм си виновна, ще се намери кой да не ме остави да умра.

 120. Георги Фурнаджиев
  07/02/2011 - 14:08

  Четох, четох коментари … Вижте сега, няма да обобщавам, ще говоря за себе си. От _прекалено_ мазно ядене ми се повдига. Демек – не го ям щото не ви е вкусно или щото след петнайсе минути ще го изповръщам, вие си изберете. Но пък да не ям пържола с пържени картофи … аре ся. За вас не зная, но аз няма да живея дълго – какво са стотина години максимум – и не мисля да си вгорчавам краткия престой на Земята.

 121. Gregory House M.D.
  07/02/2011 - 14:28

  @Emo, нормално е да има такива изгъзици, понеже знаеш, от всяко нещо хората се опитват да правят бизнес.
  За самите нутригеномика/нутригенетика, няма как да са наукоподобен шарлатанизъм. Но нищо не пречи някои фирми да го превърнат в такъв, ако им е изгодно. Доколкото чета статията в quackwatch, то става дума точно за последното. 🙂

 122. нутригеномика/нутригенетика…

  я дай некой линк от pubmed

 123. Gregory House M.D.
  07/02/2011 - 16:41

  Трябваше да се сетя, че пускането на 6-7 линка ще бъде сметнато за спам и автоматично изтрито. 🙂 Пускам линк с търсене, има някои интересни статии.

 124. Gr8: “Според мен, разликата идва в Здравеопазването.”
  Мисля, че не ти е ясно как се е променило храненето в Куба за последните 20 години. Според филма “The Power of Community” (http://en.wikipedia.org/wiki/T.....d_Peak_Oil) след 1991 г. по време на т.нар. Специален период средният кубинец е спаднал с 10 кг поради недояждане. На кубинците им се налага масов да карат велосипед за пръв път в историята или да ходят дълги километри пеш поради недостиг на горива за автомобилите. Резултатът е значителен спад в болестите, свързани с наднорменото тегло. От друга страна има доста бременни с проблеми, както и анемии. Според википедията май основната им храна е ориз и боб.
  Тъй че на кубинците във фактора продължителност на живота се включва промяна на диетата и спадане на теглото. При кубинците е станало принудително. 🙂 При нас може да е доброволно.
  Тоя коментар не е само за теб, а и че смяната на начина на живот донякъде спомага за продължителността на живота въпреки смотаното здравеопазване.

 125. Gregory House M.D.
  07/02/2011 - 19:39

  Помага, помага, а понякога вреди. Както се случи с японците: бяха на първо място по карцином на стомаха (но и първи по профилактика и лекуване още in situ), но постепенно с навлизането на западните храни и маниер на хранене, дебелочревният карцином догони стомашния. 🙂

 126. Не мога съвсем да се съглася, че храненето не ни се е променило в последните 20-30 години. Поради факта, че всичко ни се промени в последните 20-30 години.
  Например: Навремето нямаше банани, сега пенсионерите чакат 4-5 часа за два килограма, ние пък не ги ядем, че “много въглехидратни” 🙂 Какво ли няма в момента по магазините? И въпреки това повечето храни са с много по-лошо качество от храната преди 30 години например. Баба ми навремето не е яла суши например, нито е пила Розе от Каберне на 35ти паралел… не е яла Гауда, риба тон, хайвер, и какво ли още не… Така че доста се е променило храненето..поне според мен. Може културата на хранене да не се е променила значително, но храната със сигурност.

 127. Тези митове “храната каква беше преди 30 години, а сега каква е” ги разправяйте само на бабичките, които тъгуват по комунизма, защото не им се е налагало да мислят. Писна ми от измислени БДС стандарти и митологизиране на миналото. Ако си направите труда да проверите статистиките, ще видите че продължителността на живота на българите се е покачила след падането на комунизма, въпреки че бабите ще ти се оплачат от обратното. Кога забравихте за липсата на храна по магазините, хлебарките в хляба, водата в прясното мляко, което беше и в пробити пликчета, салама кучешка радост, дето и кучетата не го ядяха, кремвиршите, в които имаше всичко друго, но не и месо. Виждали ли сте как се е приготвяла храна по комунистическо? При какви хигиенни условия? Знаете ли как се крадеше и как се заменяха продукти с всякакви боклуци? Хората имат склонност да идеализират миналото си и да го покриват с по-приятни цветове, така че хайде по-леко с “прекрасната истинска храна от тошово време”.

 128. o.l. тогава много хора на село и в малките градове си отглеждаха сами храната, и даваха и на роднините от големите градове, качествени продукти, макар и рядко, а хората имат свойството да запомнят повече нещата които са ги впечатлили, сивото ежедневие…
  това не, че беше много хубаво, защото когато сам си произвеждаш всичко, нямаш целогодишно домати примерно, ядеш хубави пресни домати само 3-4 месеца, през останалото време трушии и консерви, а те не са добри като пресните зеленчуци, дори сорта да е гаден пластмасов…
  но си спомняш най-добре вкусните доматки и прясно овче сиренце които си ял на село през лятната ваканция…

  иначе и салама кучешка радост пак се правеше от живтоински продукти 🙂 а сега от соя… и тогва животните го харесваха, но сега със соя май не чак толкова.

 129. Хм.. не става въпрос за идеализиране на миналото, а за разлика между настоящето и миналото 😀 и дори опитвайки се да ме опровергаеш, направи разлика между храна днес и преди… А каква е разлика в Здравеопазването тогава? 🙂

 130. в последните (десетки) години има нововъведния в храните,
  соеви изолати и протеини, фруктозен сироп, консерванти други химии… които ни дават трайни, полуготови или напълно готови храни. Но това не значи, че не може да си вземеш сурово месо без консеванти и да си го сготвиш

 131. Ами ето ти разликите в здравеопазването – за 20 години продължителността на живота в България се качва. Или твърдиш, че това заради по-лошата храна сега и заради по-лошото здравеопазване се е случило? Хайде сега, никой не твърди, че сега ситуацията е идеална, но фактите показват, че е по-добра отколкото по комунистическо време. Митологизиране на миналото има, само дето не го виждате. В “Капитал” имаше скоро статия за шопската салата – това “древно” българско ястие, въведено от Балкантурист. Ей такива като вас спореха с автора, че бабите им си спомняли и разказвали какво били яли, и че тя салатата си била старо традиционно българско ястие. Фактите говорят друго, обаче. Та и вие по същия начин. Хубаво, живейте си със фалшивите спомени.

 132. Според мен ти се струва, че ситуацията се е подобрила, защото е била най-зле преди 10-12 години и оттогава се е нормализирала на предишните нива и малко отгоре.
  И това идва благодарение не на по-доброто здравеопазване, а на повишения стандарт в известна степен, което води до това, че повече хора сега имат пари за рушвети.
  И още нешо, аз спомени от преди 89’та почти нямам. Не знам защо реши, че защитавам Тодор Живков, само защото твърдя, че здравеопазването не е мръднало оттогава, за разлика от храната! :):) Винаги съм се радвал, че имам що-годе неутрално мнение точно поради факта, че не съм обременен с миналото до такава степен и мога да погледна в историчски план, без да се паля на политически теми. 🙂

 133. Тогава защо твърдиш, че храната преди 30 години била по-добра? Нали нямаш спомени от тогава.

 134. защото така казват хората 🙂

 135. Аз пък имам спомени от началото на 80те, когато бях беден( дори по соц. стандарта) ученик на квартира и ядях на ученически стол, а в квартирата – от най-гадната храна – създарма, салам “камчия”, хляб и маргарин “Калиакра”.
  Ех колко добре беше тогава! Сериозно, като станеш на 40 си готов на всичко за да си върнеш юношеските години, с “камчия” или не…

 136. Защото баба ми не е имала навремето Е204, Е248 Е413 и консерванти.. :):)

 137. да ама е имала пестициди и хербициди от селскостопанската аптека на евтения… да не говорим за амониева селитра която се ръсеше с лопатата

 138. House M.D.
  09/02/2011 - 17:03

  В момента, в който баба ти е отивала да си купи пресен салам от магазина, се е набутвала с консерванти, подобрители, оцветители и добавки. Само дето не е знаела. И не са носели мистичните имена Е203, Е1400 и т.н. 🙂 Даже преди налагането на стартерните култури за консервиране на месни продукти, масово се ползваха нитратни и нитритни гадости.

  P.S. Е204 и Е248 няма, но ако имаше, Е248 най-вероятно щеше да се слага в колбасите. 🙂

 139. Съжалявам, няма да прочета коментарите по-горе. Дано не повторя някого.

  Преди няколко месеца започнах да ходя на фитнес с личен треньор. Връчиха ми един лист, за който трябваше да записвам храната си. До тук- нищо нередно. Абсурдното беше, когато ми казаха “Яж мазно- масло, мас, сланина, свинско. Не яж зехтин, олио, маргарин.” Бях потресена, защото до момента знаех, че това са вредни неща, че от тях се пълнее, вдига се висок холестерол, кръвно и т.н. Но когато се доверяваш на някого, да придържа 12,5кг гиричка, докато правиш странична преса, трябва да му се довериш и за храната.

  Резултатите бяха зашеметяващи- не свалих много килограми, но много от сланинките изчезнаха, а и се чувствах прекрасно. И въпреки това знаех, че това, което правя не е здравословно (освен спорта, разбира се). Това, което ме изуми, беше броя на хората във фитнеса, които спазваха режимът на хранене от години и се гордееха със себе си (включително и един лекар).

  Има ли такъв филм, Лонги? Ядеш мазно и си слаб?

 140. Диети много. Ако спортуваш редовно, общо взето каквото и да ядеш (стига да не са само пълни боклуци и да не преяждаш системно) ще си в добра форма, особено докато си млада.

  Аз лично не обичам мазно, не не избягвам мазнините като дявол – тамяна. Ям нормална храна, без пържено. Ограничавам въглехидратите, резултатите са що годе добри.

 141. Калин Стефанов
  10/02/2011 - 12:00

  Не съм хардкор фен на Лонг, но ми е някак странно по теми, които няма какво толкова да се обсъждат като тази тук – физическото здраве – да се носи вода от 9 кладенеца и да се хаби време в отстояване на глупави позиции. Статията дори не е чак толкова провокативна. За какво толкова спорите? Ако на някого му се занимава да ми каже, че не ми се четат тия романи нагоре…

 142. целия спор идва от опитите на някои хора да оправдаят мързела си и незаинтересоваността от собственото си здраве 🙂

 143. Калин Стефанов
  10/02/2011 - 12:14

  Аха, благодаря ти, Лонг!

 144. http://lubomirivanov.com/categ.....0%BD%D0%B5

  Това е секцията на тема хранене от сайта на Любомир Иванов – републикански шампион по културизъм. Преди да подходите с предразсъдъци към нещо, написано от няква си там горила, прочетете поне две-три статии. Човекът е цяла енциклопедия с маниакално отношение към детайла и научен подход към всичко.

 145. принципите на здравословното хранене са поне от няколко десетилетия известни, и съвсем прости – само да има кой да ги спазва…

 146. Бе като се зачетеш се оказва, че има доста неща които не са точно така както се знаят от десетилетия. Примерно оказва се, че холестерол не се качва от ядене на холестерол… Или например е грешка да не се яде вечер и т.н.

 147. Светослав Бацоев
  10/02/2011 - 15:16

  @ominaeshi, моето некомпетентно мнение по въпроса: краве масло, зехтин и свинско да, маргарин и олио – не, сланина и мас (свинска предполагам) ?!?! – абсурд. Последните 2 не само няма да ти помогнат да отслабнеш ами и са абсолютно вредни за здравето като цяло. Всъщност кравето масло май е единствената животинска мазнина която не е вредна. Не че маргарина и олиото са много полезни, както казах по-добре ползвай зехтин, и то студено пресован.

 148. Бацоев, я си покажи първо дипломата по медицина/биология/химия (специализация органична химия), а после раздавай съвети на непознати.

 149. Светослав Бацоев
  10/02/2011 - 16:13

  Хипар ако не си съгласен с нещо, просто кажи с какво, в противен случай … замълчи завинаги.

 150. Бай Стоен
  10/02/2011 - 16:18

  Добре си го казал – “съзнанието за по-здравословен начин на живот и за загриженост за собственото здраве още от по-млада, та чак до късна възраст”. Кофтито е, че в днешно време дори и да спортуваш и да се храниш правилно (малко е трудно заради ниското качество на храните)…това не е достатъчно. Много често се налага да дишаш вторичния цигарен дим на идиотите покрай теб и да пълниш дробчета с мръсен и запрашен градски въздух…

 151. House M.D.
  11/02/2011 - 08:16

  Свинската мас е по-полезна от маслото. Зехтинът не е кой знае колко по-добър от олиото, даже в някои отношения олиото го превъзхожда. Но в последните години се лудна по зехтина, омега киселините и (добавете още каквото се сетите). Въобще манията по здравословното хранене доведе до развъждането на безброй митове, които циркулират в интернет и останалите медии, “облъчват” населението и го карат да върши простотии.
  Всеки втори започна да разбира от хранене, всеки трети пък стана диетолог. Това обаче е тема на друг разговор и за друг пост.

 152. Мануела
  12/02/2011 - 13:27

  Свинската мас е по-полезна от маслото!? Първо, не съм много сигурна за това. Второ, на мен лично от свинска мас ми става лошо.

 153. Светослав Бацоев
  12/02/2011 - 15:01

  Ама верно сега чета че свинската мас съдържала по-малко наситени мазнини от кравето масло. От друга страна имам един познат дето получи два инфакрта и той хапваше бая мазно свинско месо. От масло не знам дали може да се получи същия ефект. Общо взето, да не се прекалява с мазното и няма да има проблеми.

 154. House M.D.
  12/02/2011 - 16:45

  Нищо в науката за храненето не следва да се разбира твърде полярно, демек – крайно. Това, че свинската мас е с по-добър баланс мастни киселини от маслото не означава всички да се втурнат да мажат филията с мас. 🙂
  Както преди години започна манията по зехтина.:-P

 155. Здравко
  13/02/2011 - 17:31

  Ох болна болна тема!
  Мойте родители и двамата са с наднормено тегло, високо кръвно, баща ми има и други здравословни проблеми, и когато вечер седнат на масата и видя какво слагат за вечеря направо изтръпвам.
  Половин хляб, някакви мазни салами, жълта лимонада или нещо друго газирано или пък от тия пуншове дето са по 1 лв. 3те литра и ако е зимата малко домашен суджук и направо се побърквам.
  В хладилника в къщи има повече сладки работи от колкото плодове и зеленчуци.
  Лошото е, че колкото и да се опитваме да вкараме някакъв друг тип хранене с брат ми не успяваме. Това е манталитет от край време.

  Колкото до мойте връсници – аз съм на 33 години. Спортувам от както се помня, дори и сега намирам време за малко спорт. И макар да съм сложил малко сланинка около кръста през зимата, след месец отново ще съм във форма. Но няма да говоря за една голяма част от хорат около мен. Когато отида да бягам ме питат “Кой ме гони”, като им говоря за рационално хранене и им обеснявам нещо просто по отношение на това как да си балансират менюто те ми казват “А аз без хляб не мога”. Или пък най-често срещаното – “А аз не закусвам” не знам защо пълненя.

  А най-любимото ми е оправданието на жените че са качили килограми от хормоните. Извинявайте ама каквито и да са ви хормоните ако храниш тялото си с 1500 калории и изразходваш също толкова няма как да станеш 80 килограма.
  То на една кола като не и даваш газ и 2000 кубика двигател да има пак няма да гори 12 литра!
  Колкото да бабите и дядовците – моята баба живее в балкана, пие козе мляко, яде краставици, по една филиика хляб на ден, малко домашно сирене и банани и други цитроси като и занесем. Сега е на 80 години и е доста слабичка. От както се помня все взема лекарства, но заради вродени заболявания. Мъжът и, моят дядо е починал на 56 години, него не го помня но всички в село казваха, че обичал да си пиива и е починал от инфаркт. В селото ми повечето жени са вдовици, а повечето дядовци които познавам мааха свински пържоли и ракия колкото им доша сака.

  Така че си правете изводите!
  И още нещо в Япония до началото на 20ти век не е имало инфаркти – след това са дошли европейците и са започнали проблемите!

 156. Някой беше казал нещо за пестицидите.. 🙂
  http://www.btv.bg/videos/novin.....tsidi.html

 157. Мануела
  15/02/2011 - 16:20

  Ооо, Здравко, любима моя реплика – “Аз без хляб не мога”. И защо – защоъо от малък са ти набили в главата, че манджата без поне една филийка не може. Познавам хора, които ядат картофи и ориз с хляб заради това си възпитание.

 158. всеки си мисли, че без хляб не може. че няма как да се нахрани, да усети ситост, без да е изял 2-3 филии. че храната има блудкав вкус ако не е сдъвкана с хапка хляб. и аз така си мислех.

  оказва се, че не е така – колкото и невероятно да ти звучи, човек всъщност може да яде и без хляб, така както го прави по-голямата част от човечеството. аз се убедих в това, убедиха се и доста мои приятели и познати. и се наяждаме добре, и храната ни е вкусна. без хляб. а сега де?

 159. Владимир Стоянов
  15/02/2011 - 16:37

  Ако не ударя 5-6 филии хляб на ядене, все едно не съм ял. А не е да кажеш, че съм пълен, точно обратното.
  Пробвал съм да ям без хляб и се получава, но просто обичам вкуса на хляба. Особено пресен или препечен… пълнозърнест… Дори не ща да си помислям да се храня без хляб. В контекста на темата – готов съм да умра за това си удоволствие. :)))

 160. и аз обичам хляб, но предпочитам да изглеждам добре 🙂

 161. когато ходя на ресторант, ям без хляб, няма проблем…
  обаче аз като се опитам в къщи да готвя…

 162. Мануела
  15/02/2011 - 22:59

  Longanlon, никога не съм яла хляб с основното ястие. Като малка бабите ми ме караха, но бързо видяха, че няма никакъв смисъл. Вкусът ми се губи, ако ми се яде филия – ще си направя отделно. Честно казано, познавам много малко хора, които ядат хляб редовно и са слаби.
  И въобще, дразни ме това маниакално отношение към хляба, че никой не бил по-голям от него и прочее. Това е просто храна. Все едно да кажа, че никой не е по-голям от спагетите.

 163. Владимир Стоянов
  15/02/2011 - 23:14

  Дразни те, защото ти е убягнал смисълът на народната мъдрост. 🙂

 164. честно казано и на мен ми убягва

  ако някой разясни, ще съм благодарен

 165. Светослав Бацоев
  15/02/2011 - 23:21

  Да бе и аз тъкмо това щях да пиша ама ме беше срам да не би всички да знаят смисъла а само аз не 🙂

 166. Владимир Стоянов
  15/02/2011 - 23:33

  “Рънътъ прай бурбътъ”. Не винаги е било толкова лесно да се сдобиеш с храна… 🙂
  Но днес сме разглезени консуматори. Като свърши манджата в хладилника – тичаме до супер-мега-хипермаркета. А когато народът ги е казал тия думи, хората са се бъхтели целигодишно да си произвеждат “хляба”, че да има какво да ядат. Просто отбелязвам, тъй като има повече от очакваното неразбрали. 🙂

 167. Когато баба ми е била малка, са правили хляб веднъж на 1 месец примерно, след което са го яли докато свърши, преди да направят нов. Киснали са го във вода преди да го ядат, тъй като на 3-тата 4-тата седмица вече естествено е бил твърде корав, за да се яде сух. Останалото, което са яли е произведено от добитъка и земята, което е било твърде малко, заради района в който са живеели (високопланинско село). Най-добрата закуска сутрин е била козе мляко с накиснат хляб.. и това е. На обяд боб или картфои, на вечеря картофи или боб…редували са ги :).
  Така че, оттам идва “насъщния”. Както каза Владо, навремето (допреди 70-80 години), не е било хич лесно да си набавиш храна..и хората не са били дебели и не са мислили “здравословно”…

 168. Мануела
  16/02/2011 - 11:42

  Аз хващам смисъла на поговорката и разбирам, че преди време е била неоспорима. Дори нещо повече – хлябът понякога е бил брашно и вода и толкоз.
  Не виждам защо продължава да се натрапва подобни поговорки. Преди време пастата и пицата в Италия също са били бедняшко ядене – тесто (пак най-често брашно и вода) с каквото намерят. От животното се е използвало почти всичко – включително опашката и очните ябълки. Прочутата реплика “Qu’ils mangent de la brioche!” не значи да ядат пасти. Бриош е било почти всичко с яйца (луск), брашно и водичка. Но никъде не съм чула подобна поговорка.
  Стига с това мислене “Ние сме шибани консуматори, трябва да покрием гърбовете си с рани!”. Заради постоянното тъпкане с хляб и мазно, често подкрепяно с довода с недоимъка “едно време”, децата са по сто кила. Но вината не може да е в храната вкъщи, нееееее!

 169. очните ябълки аз и сега си ги ям – на агнешката главичка това й е най-вкусното

 170. Мануела
  16/02/2011 - 13:05

  Той Беър Грилс няма да е сам я 😀

 171. Доводите ти силно ми напомнят на доводите на вогоните в Пътеводител на галактическия стопаджия 1 – при разрушаването на Земята, особено последният абзац 🙂

  ” — Излишно е да се правите на изненадани. Цялата проектосметна документация заедно със заповедта за разрушаване бяха на разположение в местния ви проектантски отдел на Алфа Кентавър през последните петдесет ваши земни години, тъй че имахте предостатъчно време да подадете жалба по официалния ред. Прекалено е късно сега тепърва да вдигате шум.

  Уредбата отново замлъкна, но ехото продължи да се носи над Земята. Огромните кораби без никакво усилие се завъртяха бавно в небето. Откъм долната страна на всеки от тях се отвори люк — празен черен квадрат.

  Изглежда, в това време някой някъде най-сетне успя да се добере до радиопредавател, улучи дължината на вълната и се обърна към корабите на вогоните с молба от името на цялата планета. Не се разбра точно какво е казал — чу се само отговорът. Озвучителната уредба изведнъж оживя. Гласът беше ядосан. Той каза:

  — Какви са тези приказки сега, че никога не сте ходили на Алфа Кентавър? За бога, човечество, та тя се намира само на четири светлинни години от вас! Така де! Съжалявам, но никой не ви е виновен, че не сте се потрудили да разберете какво се прави в собствения ви район. Край! Включете лъчите за унищожение.”

 172. Владимир Стоянов
  16/02/2011 - 15:21

  Съгласен съм с Grimm.
  Едва ли преди 50 години количеството информация и достъпът до нея (още повече актуална) са бил съизмерими с тези, които имаме в момента (и то от 10-на години, благодарение на Интернет). Кой знае какво не знаем и в какво ще ни обвиняват децата и внуците ни един ден. А да не говорим за съзнателно допуснатите грешки… 🙂

 173. хайде хайде, хората преди 50, че и 100 години не са били неуки идиоти, дори на село без достъп до медицинска информация са имали някакви основни наблюдения върху човешката физика и хранене.

  неслучайно скромността винаги е била добродетел, а лакомията и пиянството – грях. въпросът опира и до личен избор как да живееш.

 174. Скромността навремето е била добродетел, днес е за тези, които нямат други качества! :):)

 175. Светослав Бацоев
  16/02/2011 - 18:38

  Подозирах че някой ще изтърси тая глупост.

 176. не е глупост, ами си е вярно. ако сам не се оценяваш, никой няма да те оцени

 177. съвсем не по темата ама гледам че тук хвърляш по едно око та…..нещо съвсем те фана мързела Лонги,цел месец вече нема нова тема …. срамота ! 🙂

 178. глупост е!!! Да си скромен не означава да си принизен. Означава да се не се надуваш допълнително и да оставиш другите да те оценят без сам да се изтъкаваш, схващаш ли. Ако си скромен няма да те оцени този, който е *сляп* или не иска да те оцени по едина или друга причина. В този случай човек трябва да си знае цената за да не го принизят. А ти леко със самооценките да не вземеш да се надцениш :)))

 179. Предполагам, че в CV-то на Светослав липсват неща като: комуникативен, мотивиран, с опит.. и са заменени със: скромен. :):)

 180. Светослав Бацоев
  19/02/2011 - 16:58

  Добре в момента се сещам за няколко скромни човека които иначе имат качества и се ценят. Примерно шампиона по смесени бойни изкуства Емелианенко – http://en.wikipedia.org/wiki/Fedor_Emelianenko , който 10 години нямаше загуба. Абсолютно скромни хора няма, всеки си има своето его, но има такива които се надуват и такива които не се надуват.

 181. Крум Исайлов
  20/02/2011 - 02:06

  Коментирам поста на Светослав Бацоев.
  Пропускаш да споменеш нещо. Федор загуби от Вердум елементарно. И освен това още преди години щеше да загуби от Антонио Ногуейра, и спряха мача заради залозите. Преди 2000 година боищата ставаха за гледане. От 2000година насам са по сценарий. Пълна измама и безинтересност.
  А за пенсионерите и начина им на хранене не ми дреме. Тъпи болни и противни изчадия са. Колкото по-бързо освободят планетата от присъствието си толкова по-добре за младите. Няма да бачкам и половината ми заплата да отива за осигуровки за тая измет.

 182. Светослав Бацоев
  21/02/2011 - 20:55

  И какво като има 3 загуби, евентуално 4 задето спряха мача, и 31 победи, няма качества така ли? За купените/продадени мачове в MMA ще ми е интересно да поговоря но за съжаление не му е тук мястото. За Емелианенко лично за себе си съм убеден че няма нито 1 такъв.

 183. На 27 февруари 2011 г. (неделя – Месни Заговезни), от 10,00 часа на площада в Априлци (област Ловеч) ще се проведе Празник на сланината и греяната ракия.

  Събитието е организирано от Народно читалище “Светлина – 1895” със съдействието на Община Априлци.

  Празникът се прави за първи път тази година. Инициаторите очакват в него да вземат участие гости и местни жители.

  Посетителите ще имат възможността да се насладят на интересна местна кухня и традиционни напитки.

  Около 15 души са заявили желание да премерят сили в надпреварите за най-дебела сланина, най-шарена сланина, за оригинален шашлик сланина на жар, традиционни местни рецепти за консервиране на сланина.

  Жури от трима специалисти по сланината ще оценява кандидатите в конкурса и техните кулинарни произведения. Празникът ще бъде обилно полят с ароматна греяна ракия, съобщава БТА.

  Оригиналните ястия от сланина ще бъдат предложени на благотворителен търг, средствата от който ще бъдат предоставени на читалището.

  На празника ще свири оркестър “Наздраве” от Троян, с изпълнения ще се включат детски фолклорен състав при читалището “Светлина-1895” и женска група за песни и танци от троянското село Врабево.

  Организаторите обещават голям брой награди, томбола и много веселие.

  http://econ.bg/news/article196416.html

  😀 😀 😀

 184. Иван Иванов
  04/03/2011 - 19:11

  Определено здравословния начин на живот трябва да ни е приоритет, но за мен има и един друг основен проблем – финансовите средства. Когато човек е на минимална заплата и има да изхранва и дете как да се храни здравословно като след като плати сметките му остават едвам едвам за хляб за месеца + още нещо малко. Много хора искат да се хранят здравословно, но нямат необходимите пари.

 185. Според мен всичко идва от традициите и начина на живот. Защо например до преди 50-60 г. две трети от жилищата са били с външна тоалетна. Дори и в градовете където е имало канализация. Толкова ли не са можели да се сетят хората, че вътре ще е по удобно. Ами нарича се културна традиция. Така е и с начина на живот на възрастните хора. Свикнали са да работят. Това им е вкоренено от детството. А спорта е нещо, на което не са научени. Баба ми живя до 94 години. До 72 работи в ТКЗС. На 70 г. се катереше се по дърветата да бере плодове. А младите спортисти ги мързеше да си мръднат д-то. За спорт сигурно е чувала само от телевизията, ама тя толкова и телевизия гледаше. Хайде сега сложете един такъв човек в града. Човек се променя докато е млад. В края на живота е много трудно. Затова се събират по пейките и си клюкат с наборите. Да не мислите, че ние като остареем ще се втурнем да усвояваме всяка модерна новост в бъдещия свят?

 186. lafscript.eu
  07/03/2011 - 19:44

  Харесват ми хора,които пишат истината.За съжаление това е реалността.Старците са научени така от малки”да ти блажнее устата и да ти е блажно”.Това е истината и заради нашето мислене сме на такова дередже.

 187. Проблема е на лице. Проблема е до толкова индивидуален, до колкото и обществен. Ако държавата насърчава спорта за възрастни, аз съм сигурен, че ще спортуват. Ако към пенсията ти се полагат 10 часа народни танци или фитнес или каквото и да било, хората ще си ги ползват. Сигурен съм.
  Държавата отпусна на пенсионерите карти за безплатно пътуване. От тогава градския транспорт не остава празен. Винаги има баби, които пътуват само защото им се полага.

  В Бургас откриха фитнес в морската градина. Безплатен и публичен. Там редовно пенсионери се бият, за ред и място. Като ви казвам пенсионери, да хора едва вървящи, ходят да се разтягат там и да правят упражнения, само защото им се полага. Такова е мисленето на българина. Ако нещо му се полага, той ще си го вземе. На аванта, и шамар ще вземе :))

  Поздрави,
  Любо! 🙂

 188. най-тъжното поне за мен е че досега не бях поглеждал така на нещата… а е пред очите на всички ни. 🙁

 189. Написното в статията изобщо не е проблем само на пенсионерите. Същото е и с младите. Мъжете си ходят с шкембета, а жените питат за чудотворни хапчета за отслабване. Вече 11 година спортувам всеки ден, но нито една моя позната не устиска да тренира с мен за компания повече от един път. Не съм някакъв малоумен спортен маниак- като имам време и пари, ходя на фитнес, като нямам-тичането в парка, клякането с гирички и коремните преси са безплатни, тае-бо-то у дома- също. Който иска, намира начин, който го мързи-оправдания.И не, не съм мутреса, а бачкам на три места, защото съпругът ми почина когато малкото ми дете беше бебе, та трябва да ги изхранвам сама и двамата. Но ми е приятно, че на 40 тежа само 4-5 килограма повече отколкото на 14 (58 на 172. И здравословното хранене не е само пари, а и малко култура и организация. Това го казва човек, който се сдухва от работа, точно за изхранването, а не някой на когото у е широко около врата.И не е само външния вид- от спорта наистина се чувствам мнооооого по-добре. Зная, че не съм перфектна, но със сигурност, ако не спортувах щях и да изглеждам и да се чувствам по-зле.Показателно е, че от толкова хиляди живеещи около Западния парк ( само Люлин колко хора са…)редовно тичащите сме 10-на души. И за срам на нас жените- само 2-3 жени, Дълга тема. Но наистина всеки има право да разполага с тялото си както намери за добре. Само после да не се оплаква.

 190. Абе, ти съвсем забрави да пишеш… (отнася се до автора и до факта, че последната му публикация е от 31.01).

 191. Како Сийке, няма ли да драснеш нов блог пост скоро?

 192. Тони Господинов
  27/03/2011 - 21:43

  малко творческа почивка предполагам..

 193. Калин Стефанов
  03/04/2011 - 17:13

  Айде, бе, човече, къде се загуби???
  Диря разни нови блогове, които да чета, но все още не мога да намеря нещо достатъчно интересно, което да замести липсата ти.

  Излишно е да споменавам, че другите (известни и не толкова известни блогъри в България) пускат съвсем малко постинги, за сметка на което са скучни! Идвай си и си поддържай блога, моля те! Бих искал да пускаш по 2 постинга седмично. 🙂

 194. Стаиа Анна
  08/05/2011 - 21:31

  Хаха, така си е точно 🙂
  Само че според мен всичко това се определя от духа на човека.
  Имам 2 съседки, които ще дам за пример – и двете са на около 85, но едната едвам се движи, докато другата бодро крачи напред, носи кожени палта и руси къдрици.
  Излиза всеки ден и пие кафе с другите баби… Животът те мачка всеки ден, но от самия човек зависи дали ще се предаде 🙂

 195. Не разбирам какво толкова има да се обсъждат диети, аминокиселини и наситени мазнини. Някво адски е елементрно всъщност хора, репликите “Трябва да почна да бягам” и “бягам” са на едно шкембе разтояние.Не става въпрос за пари. А ако не се и преяжда, тоест човек е постигнал някакъв елементарен баланс между движение и храна, резултатите са налице.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *