О! боже…


Снощи получих писмо от Еленко Еленков ( elenko@gmail.com ) :

————-
Пич,
Спри да крадеш снимки бе, не те ли е срам?
http://kaka-cuuka.com/
Ще те избложа.
Е.

————-

Аз, освен комунист, костовист, агент на ДС и неофашист (от вчера), вече съм бил станал и крадец на… о треперете… на снимки. Пич, get real, will ya?

Ще оцелее ли Европа?
Кеф

Коментари

 1. Първо Мишел ме заплашва, сега Еленко… много опасни били това блогърите ве 😉
  Да поясня:

  Нямам идея какъв е конкретният повод за тоя изблик на нравственост, ама мога да предположа, че има някаква връзка с едно писмо, което ми писа Еленко преди два-три месеца. Питаше ме отде си намирам такива снимки с СС за заглавките на статиите си. Аз му казах, че ползвам един плъгин за СС снимки от flickr, а други просто си ги намирам с гугъла, като гледам да не са от български сайтове (както забелязал съм, правят половината блогъри… и всички новинарски сайтове у нас). Що Еленко е решил точно в тоя момент, че аз еднолично съм виновен за нарушаване на авторските права у нас, мога само да гадая, да треперя в ужас и да се радвам на новата интернет заплаха: ” ще те избложа”.

 2. Дончо
  05/06/2008 - 07:29

  Лонг, аз познавам Еленко като човек на честта. В смисъл, че не краде чужди снимки (и чужд труд, доколкото аз го познавам), и че “не ги обича тия работи”.

  Аз лично ще изчакам да видя какво той ще “избложи”, преди да си съставя мнение.

  Знам, че си над нещата да слушаш съвети от непознати. Бих обаче искал да ми кажеш кое според теб е по-добре:

  – Да си с репутацията на ТРУП или 24 ЛАЙНА, като човек който не зачита интелектуалния труд и лицензи

  или

  – Да си намираш по-трудно и може би не толкова подходящи снимки

  Според мен последното е за предпочитане, но хора и идеали разни.

 3. ma lol raggaci

 4. Т.Лефтеров
  05/06/2008 - 08:40

  Всичко, изложено в глобалната мрежа, е предоставено за ползване!

  Ако снимка на жена, забулена с флага на евро-съюза, е авторска и защитена, това трябва изрично да бъде упоменато! Ако не – то щом е изложена в нет-а, може да бъде ползвана по всякакъв начин!

  ТРУП и 24 ЛАЙНА имат цяла армия фоторепортери и пак “скубят” отвсякъде! Трябва ли всички БГ-блогъри да се превръщат в Йовко с прескъп апарат в ръце и да хукнат по света, за да снимат?

  Ако пиша статия за Луната, трябва ли да извадя 20 милиона и да се запиша за междузвездна екскурзия? Или да се цаня на работа в NG, ако пиша за папуасите, примерно?

  Ай сиктир, бе, Еленков! Ми като не си се научил как да “щипваш” от нета, не давай акъл на другите, дето го умеят, при това добре.

  Смисълът на WWW е СВОБОДЕН ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ! Отворен е за всички и свободен за ПОЛЗВАНЕ! От нета можеш да вземаш. А можеш и да даваш. Стига да има какво!

 5. Т.Лефтеров
  05/06/2008 - 08:41

  …или Еленков е искал да каже:”ще те изближа”?

 6. Дончо
  05/06/2008 - 08:45

  @Лефтеров: На ужасно различни позиции сме с теб, но светът затова е шарен… Аз не приемам безплатното и безразборно сваляне и преизползване. Има си лиценз, който трябва да се спазва, това е моето мнение.

  Ако НИЩО не е упоменато на страницата, където си открил апетитния материал, тогава важи правилото на Full Copyright, т.е. не можеш нищо да използваш, без изрично (и писмено 🙂 ) разрешение на автора, и вероятно възмездно такова. Ако авторът иска да предложи трудът му за преизползване, има си лицензи, удобни и разбираеми.

  Принципно лесно е да сиктирдосаш някой. Но някак когато това се обърне срещу теб човек започва да вие колко хич не е честно.

 7. Лефтеров, не се пеняви, има повече от достатъчно снимки с СС лиценз и още повече, които могат да бъдат публикувани след питане/признаване на авторството. Може би отнемат малко повече време при търсене, но собственият ми опит гласи, че не толкова много.

 8. Айде да не изпадаме в подробности. Докато някой от нас тегли филмчета от торентите, не виждам как може същия човек да говори за авторски права. Още по-малко пък, когато става дума не за български снимки, и особено когато снимката се ползва не с комерсиална цел.

 9. Дончо
  05/06/2008 - 08:52

  Безспорно целта ти е некомерсиална, аз лично не виждам реклами или друг комерсиален елемент наоколо. И аз като теб тегля и гледам филми, понякога и музика ми се случва да открадна. Макар че напоследък, когато нещо ми хареса, винаги си го купувам ако смятам да го слушам повече. Но и не съм меломан, ткаа че рядко ми се случва, предпочитам радиото 🙂 .

  Казваш “когато става въпрос не за български снимки”. Мисля, че тук говорим точно за българска снимка, или греша 🙂 ?

  Нека оставим и Еленко да си каже думата, подозирам че ще го направи скоро в блога си.

  Честно казано, разбирам реакцията ти – писмото му е малко “too short, too rude”.

 10. Нямам представа всъщност за какво си говорим – както казах, не знам какъв е конкретният повод за писмото. Доколкото ми е известно, общо взето българските снимки в блога ми са тия, които съм правил сам, 5 на бойко борисов и няколко на мацуни от sladur.

 11. Стефчо
  05/06/2008 - 09:00

  Лефтеров, говориш глупости.

  >Всичко, изложено в глобалната мрежа, е предоставено за ползване!

  Не.

  >Ако снимка на жена, забулена с флага на евро-съюза, е авторска и защитена, това трябва изрично да бъде упоменато!

  Не, по подразбиране е авторска и защитена.

  >Ако не – то щом е изложена в нет-а, може да бъде ползвана по всякакъв начин!

  Съвсем не.

  >ТРУП и 24 ЛАЙНА имат цяла армия фоторепортери и пак “скубят” отвсякъде!

  Повечето вестници и новинарски сайтове си позволяват понякога да слагат произволно попаднали им снимки, защото преценяват, че шанса да ги осъдят за това е минимален. Това не е правилно и трябва да им се прави забележка, имало е такива случаи.

  >Трябва ли всички БГ-блогъри да се превръщат в Йовко с прескъп апарат в ръце и да хукнат по света, за да снимат?

  Зависи под какъв лиценз публикуват, и снимки под какъв лиценз ползват.

  >Ако пиша статия за Луната, трябва ли да извадя 20 милиона и да се запиша за междузвездна екскурзия? Или да се цаня на работа в NG, ако пиша за папуасите, примерно?

  Снимките, правени от НАСА, са обществено достояние. За папуасите не знам.

  >Ай сиктир, бе, Еленков! Ми като не си се научил как да “щипваш” от нета, не давай акъл на другите, дето го умеят, при това добре.

  Без коментар.

  >Смисълът на WWW е СВОБОДЕН ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ! Отворен е за всички и свободен за ПОЛЗВАНЕ! От нета можеш да вземаш. А можеш и да даваш. Стига да има какво!

  Понякога криво разбрания уеб е по-опасен от липсата на уеб. Авторското право важи и в уеба.

 12. Христо Манолов
  05/06/2008 - 09:06

  Може би ако просто публикуваш от къде ди взел снимнката ще е някакъв компромис. Намерил си я в интернет – няма проблеми, просто сложи долу едно дискректно:

  Снимка: http://edikakwosi.com

  Виж примерно Нова Визия, или Иван Бедров — там се постъпва по подобен начин.

  Принципът който Еленко застъпва е верен, въпреки че се съмнявам че подходът му е добър — и аз да бях получил такова писмо, и аз щях да го сиктирдосам. Трябва да се научим да си говорим по-нормално, без заплахи и ултиматуми.

  Иначе това за торентите не е довод … все едно да кажеш (прощавайте за мрачното сравнение) “всеки ден по света обират толково много хора, къде е проблема и аз да открадна”.

 13. Христо Манолов – сила!

  Само че има един проблем с позоваването на източника – повечето пъти, когато търся нещо, излизат няколко варианта на една и съща снимка с различна големина, различна обработка и на различни сайтове. Кой е нейният автор? Къде е публикувана за пръв път? Конкретно на тая със забулената жена си пише, че е на Ройтерс… ама на останалите?

 14. Нали е с некомерсиална цел, не е такъв проблем, че чак да те избложват 🙂

 15. бе целата работа ми намирисва, че некой се мисли за по-важен, отколкото е…

 16. Христо Манолов
  05/06/2008 - 09:31

  Ами бих прeдположил, че ако излизат няколко варианта на снимката, ще трябва да посочиш като източник там откъдето си я взел. Важно е да посочиш източника — ако не можеш да посочииш автора. И аз ползвам интернет, и знам че е трудно да намерииш “оригинала” и да посочиш кой е автора, така че посочването на “източника” на снимката е пак вид признаванe на чуждите права. Като цяло важен е принципа, и аз както виждам ти нямаш нищо против него … просто ситуацията е ескалирала заради неправилно подбрания начин да се направи забележка даде съвет.

 17. Георги
  05/06/2008 - 09:41

  Преди години споделих с либералните мислители, че съм скептичен към цялата идея за авторски права, защитавани от държавата за сметка на данъкоплатеца. Тогава всички твърдяха, че без авторски права никой нямало да има смисъл да измисля нищо и т.н.

  След това същите хора започнаха усилено да точат торенти, да са против Майкрософт и т.н. Изглежда промениха мнението си за авторските права /или поне действат така сякаш са го променили/. Аз още съм скептичен към авторските права – макар че гледам да не ги нарушавам.

 18. А възможно ли е писмото да не е от истинския Еленко? Нито тонът, нито начина на изразяване ми приличат на неговите.

 19. ами и аз в началото помислих, че някой се ебава – но писмото е от същия имейл, на който си кореспондирахме преди…

 20. Александър
  05/06/2008 - 09:51

  Има хиляди цнимки със свободни права. Просто човек трябва да ги претърси, за да намери и използва (опоменавайки източник/автор) тази която му върши работа.

 21. Щеше да е хубаво, ако ме цитираш дословно.

  И преди 2 месеца, сега разбирам, че си ме излъгал, но това да си остане между нас.

  И в този ред на мисли, не очаквах, че личната ти кореспонденция свършва в твоя блог.

  1 на ум.

 22. хахахахахахахахахахаха

  значи ти ‘ще ме избложиш’, ама те е срам, че писмото ти е публикувано? Един вид шепнешком и тихомълком ще ме плашиш? тцтцтц

  колкото до това, че неточно те цитирам, ето скрийншот от писмото ти.

  Мога само да те посъветвам добросърдечно – слез на земята. Не те знам за какъв се мислиш и какво се опитваш да постигнеш, ама най-малкото може да се държиш възпитано.

 23. Мисля си, че Еленко Еленков е реагирал така заради аналогията със случая с откраднатата от него снимка. То е ясно, че мюсюлманката с европейското знаме не е снимана от теб, но пък предполагам, че и ти ще се издразниш, ако видиш твой текст в друг блог или пък печатна медия.

  Не съм сигурна дали ще е по-добро решение, ако при използването на снимки линкваш направо от оригинала, вместо първо да ги местиш в албума си във Photobucket. За всеки случай си мисля, че с Еленко Еленков можете да се разберете като големи хора и по e-mail вместо да правите циркове и да забавлявате цялата Блогосфера 🙂 Не се обиждай, но реакциите и на двама ви ми се струват леко детински и несериозни.

 24. Ако има материален двубой между вас, ще е като в японски екшън (летене и шутове). Познай защо? Идвамата не сте на земята!
  Заставам зад каузата на Еленко да съди 24 бяса, но не мога да си обясня що напада от племето?
  Сещате ли се кво се случва с кокошка, която кълве от яйцата на своя кокошарник?
  Еееенкь, пич, не се познаваме, не че и искам… По-лежерно го давай с правата!
  Лонг, личната кореспонденция, знаеш ли защо и викат лична?

 25. забавна сутрин 🙂 някои хора в последно време са решили, че са по-католици и от папата…същите тези хора ще има да отговарят на интересни въпроси, ако им се прегледа домашната фонотека/видеотека/софтуеротека/игротека, ама кат стане дума за ‘снимките МИ’ се държат като ощипана мома на мегданя. 🙂

  бтв, Еленко преди време пусна един свой DJ микс в нетя, не помня адреса…Еленкович, имаш ли всяко едно парче от микса на легално купен носител (винил/це-де)? А чел ли си какво пишат пичовете от PirateBay, когато получат официална заплаха от Големите Компании ™? Aко не си – http://thepiratebay.org/legal – енджой!

  Който фанатизира ‘авторските права’ трябва да отиде да се прегледа. Като не искаш да ти откраднат коня, не го оставяш насред полето, нали така?

 26. Споко другари – Еленко просто има претенции да е капацитет в Web.
  Сетете се как едно време писа в Егоист уж достоверна статия за реални събития как прекарал няколко дни в интернет клуба на един негов приятел на пл. Славейков и докато бил там някаква варненска хакерка му забърсала данните. Та там се заканваше как само ако му били под ръка Unix дискетите щял да й отмъсти. Друга е темата дали Еленко е пипал Unix като хората 😉

  Още ми е забавно това като се сетя след толкова години. Не се връзвайте – всичко е до самочуствие, но проблема е в покритието му 😉

 27. И каза Еленко… Не кради, че шта избложа!
  Еленко явно и като блог-полицай е решил да се изявява освен блог-овчар, а на теб Лонг не ти остава нищо освен да трепериш… Еленко шта избложи

  Интересно какво има да се обяснява с Еленко, ImPRESSed, кой е тоя? сега виждам Дончо-Бонбончо го познавал като човек на честта – “не краде картинки”
  уахахахаха

 28. Дончо
  05/06/2008 - 11:18

  @voxy: За какъв се мислиш, пич? Сигурно за много оригинален? Я марш в дир.бг форумите, там такива като теб еволюират и ферментират…

  Аз лично не си позволявам да говоря като теб с непознати, но по-горе направих изключение. Все пак ти започна пръв.

  Лонг, съжалявам за офф-топика, но на зло куче-зъл прът. Не се свърши кретенията, че и в мрежата изби.

 29. ааааа, вокси го раздава ителигент-простак, комбинация, която много ценя и се стремя да подражавам – недей така

 30. Дончо
  05/06/2008 - 11:27

  LOL, разни хора-разни идеали, нали така :). За мен си е само простак, поне съдейки от това, което виждам дотук.

 31. Балончо, темата е Еленко и мейла му

 32. Кой знае, може и да е зъл ПиАр – заплащи един популярен блогър, той да те изтипоса (заслужено) онлайн и после се кефи на кликовете към собствениоя ти сайт. Което не го прави по-малко смешен 🙂

  “Сетете се как едно време писа в Егоист уж достоверна статия за реални събития как прекарал няколко дни в интернет клуба на един негов приятел на пл. Славейков и докато бил там някаква варненска хакерка му забърсала данните. Та там се заканваше как само ако му били под ръка Unix дискетите щял да й отмъсти. Друга е темата дали Еленко е пипал Unix като хората”

  хаха, това го бях забравил…. 🙂 май наскоро беше се появил филма ‘Хакери’…..

 33. Честно, точно от Еленко подобни детски изпълнения не бях очаквал. Никога не съм крил, че не го харесвам особено като автор в егоист и като блогър, но поне го уважавах като част от Иконмедия и като сериозен човек 🙁

 34. Лонги, Еленко се съди за снимка и е естествено като види нещо такова, да реагира – но писмото е лично до тебе все пак. Твоите писма – погледни си в Sent-a, стават ли всичките за широко обществено обсъждане?

 35. clown-at-war
  05/06/2008 - 11:46

  има неточност в заглавието. вече се казва “О, бложе…”

  някои наистина прекаляват със звездоманията и руменпетковски заплахи.

 36. Нели, ако знаеш виц за негри, който ще те е срам да разкажеш на негър, по-добре не го разказвай на никого.

  В тоя смисъл не ме е срам от никое писмо, което съм изпратил някому. Никога не си позволявам да пиша лично на някого нещо, което ще ми е неудобно да кажа на всеослушание – обратното би било чиста проба лицемерие.

  И руменпетковизъм. Всъщност реакцията на Еленко в коментара му тук удивително напомня на тая на Румен Петков тогава:
  1. което си написал не е вярно (неточно си ме цитирал)
  2. нямаш право да го публикуваш (лична кореспонденция)
  3. ще видиш ти (1 на ум.)

 37. Абе, то и разговорите на един министър с едни лица бяха лични, но станаха обществено достояние и никой не повдигна въпроса за ‘личната кореспонденция’…когато някой се изложи, трябва да бъде разпнат, за назидание и срам 🙂

 38. Дончо
  05/06/2008 - 11:51

  @tL_: Според мен, Еленко, както и Лонг, са два остри камъка. Твърде много си приличат (не само по самочувствие), за да може да мелят заедно брашно :). Спор да няма, реакцията на Еленко е емоционална.

  Не вярвам, че Еленко го е направил това, за да “жъне” популярност. Най-лесната справка, която можеш да си направиш, е technorati.com:
  * eenk.com: Rank 43K, authority 130
  * kaka-cuuka.com: Rank 104,744, authority 63

 39. Виц за негри:
  Как правят асфалта и защо е черен?
  -Мачкат негри с валяк?
  А от къде са белите камъчета?
  -Карат ги да се усмихват…

 40. Дончо, статистиките на стария ми блог бяха some K/ authority 157, a тоя блог е на един месец

 41. Калоян К. Цветков
  05/06/2008 - 11:56

  Абе никой не е перфектен 😉 Като коментарите до тук, и като се абстрахираме от личните нападки и квалификации, мисля че накрая се е получило нещо положително като изводи:

  * никой не е против цитирането на източника/автора на дадена снимка (или друг материал),
  * никой не обича назидателния тон 😉 в интернет е лесно на всеки да има голямо его, но нека да сме любезни и учтиви, и да не изпадаме в крайности като размахване на морализаторски пръст, или изпадане в екстремна простащина.

 42. Смешна история, ама е повече тъжна.
  kaka-cuuka.com VS eenk.com

 43. Леле Боже, Еленко ще избложи друг блогър, понеже не спазвал атворските права. Ужаст. И всички останали 20-30 блогъра ще цъкат с език и направо не знам какви апокалиптични последствия ще има. Направо на секта почва да заприличва. Тц Тц Тц…

 44. Магдалина
  05/06/2008 - 12:22

  О, Боже 🙂 Да си подърпаме брадите 🙂

 45. http://kaka-cuuka.com/269#comment-6471

  Това отразява и моето мнение.
  И понеже също си взимам снимки чрез Гугъл, си правя бележка на ум в бъдеще да посочвам източника не само на линковете, но и на снимките, които ползвам, когато не са лично мои.

  И също смятам, че лична кореспонденция няма място в публичното пространство. За това е лична. Има доста начини да се предаде същината на разговор, без да се изсипва същия в оригинален вид.

 46. Хлапашка работа. Защо си развявате мръсното бельо публично?

 47. имам чувството, че цялата работа прилича на това:
  http://de.fishki.net/picsw/062008/04/anek_2.jpg
  🙂

  А, Бу, и защо смяташ, че не трябва “да се изсипва разговора в оригиналния му вид”?

 48. Лонг, защото е личен разговор. Така ги чувствам нещата просто. Да се преразкаже, да се предаде в цялост, ако се налага – може би, но да се слага 1:1 не ми е бон тон.

 49. Дончо,

  остри или тъпи камъни, това няма пряко отношение. цялата пушилка е заради тона на имейла. честно казано, Лонг малко лекичко е реагирал. Ако бях аз, щях да избухна много по-злобно, и щях да изкопирам всички снимки от блога на Меленко и да ги набухам в някой фрий-хостинг в Танганайка, ад го видим кого по-точно ще ‘изблага’. защото аз съм твърд защитник на пиратството и остър противник на налагането на ‘авторски’ ограничения в Мрежата. още повече когато те се налагат от хора, които не ги спазват. но това е съвсем друга тема и нямам намерение да се разпростираме върху нея. темата тук е – има ли или няма право гусин Еленко да се държи като пъдарин на бостаня, без значение каква е причината (още повече, че не го засяга пряко – снимката за оная с фереджето е на Ройтерс, а той, доколкото знам, не е от тях). всички брътвежи за лична кореспонденция и мавторски права са елементарни отклонения от централния въпрос – кога стана циганче, Еленко, кога ти почерня гъза?

  ПС. Негър пътува със децата си в самолет. По едно време влиза стюардесата и казва:
  – уважаеми пътници, два от двигателите на самолета се преебаха, и за да не се разбием, се налага да облекчим товара, изхвърлим няколко пасажера. За да е всичко по демократичния принцип, ще го правим по азбучен ред. И така – има ли тука хора с А (African-Amerikans)
  Нашия брикет си трае и мълчи. Стюардестаа го поглежда многозначително, но той се прави, че не я вижда.
  – Добре, казва тя, има ли хора с B (Blacks).
  Нашият пак си трае.
  – Окей, а с С (Coloured)?
  Отново никаква реакция от негъра. Децата му обаче не издържат и едното хлапе почва да го дърпа за ръкава:
  – тате, тате, нас викат.
  – Мълчи, бре будала, днес сме Niggers.
  🙂

 50. Longanlon, аз ти разрешавам(великодушно, разбира се) да ползваш всички мои снимки без да упоменаваш като автор.
  Разрешавам ти също да ползваш всички снимки, които съм “откраднал” и ще “открадна” от Мрежата. За тях, така или иначе, аз нося отговорността и вината.
  Толкова коментарии, толкова писане – за какво?!
  Много шум за нищо…

 51. А, да!
  Забравих нещо много важно:

  “Слушай БЕ, Longanlon, аз ти разрешавам…
  и т.н.
  :}

 52. Ангел Грънчаров
  05/06/2008 - 17:34

  Мисля, че със спонтанната си реакция Еленко Еленков е показал точно що представлява, колко струва и колко му е акъла. А именно е показал, че не е нищо друго освен най-нагъл кух грандоман, комуто някой и друг онлайн-подмазвач му е казал, че е велик, че е пич и пр. И той на всичкото отгоре взел, че му повярвал… 🙂

 53. Ангел Грънчаров
  05/06/2008 - 17:36

  Пропуснах да обърна внимание как се подписва: “Е.”, тоест подражава на самия Наполеон, който се е подписвал така: “N”. Това е предостатъчно красноречиво за тия, които искат да разберат що представляват такива като споменатия “Е.” 🙂

 54. Георги
  05/06/2008 - 17:42

  Малко се отива към крайности в този спор. Аз съм привърженик на по-академичнен тип дискусии, с по-малко ad hominem коментари и повече коментари по същество. Не знам как е при останалите.

 55. Алекс К.
  05/06/2008 - 17:47

  Абе не знам кой-кого и как-какво, ама супер много ме изнервят тея претенции…И това “ще те избложа” е много хардкор заплаха.Да го е страх да взима снимки човек.Край вече, взел някой една снимка и светът свършва…Нямам думи.

 56. Калоян К. Цветков
  05/06/2008 - 18:06

  г-н Грънчаров, развеселихте ме: и аз сe подписвам само с “K.”, без да знам че подражавам на който и да е, камо ли някой друг с такова “величествено” име 😉

 57. Жилов
  05/06/2008 - 19:59

  Г-н Грънчаров без съмнение знае какво е това “проекция”…

 58. Жорка
  05/06/2008 - 21:01

  “Ще те избложа” звучи като “ще те обадя на другарката” ха-ха-ха 🙂

  Еленко е злобно човече и вероятно се е самозабравил щом ти пише подобно “писмо”. Май откакто го показаха по “тиливизора” е станал още по-злобен 🙁

  Злобните човечета са злопаметни, не забравят никога. Неслучайно е написал “1 на ум”. Сигурно ще те изключи от блогосферата или пък нещо по-голямо замисля…

 59. Ангел Грънчаров
  05/06/2008 - 21:04

  Аз пък смятам, че същността на спора не е нито юридическа, нито академическа, а е най-вече нравствена. Когато някой престъпи нормалните норми на личностно общуване и обиди най-нагло друга личност, да се възмутиш срещу постъпката на обиждащия и да осъдиш поведението му съвсем не е проява на лош вкус. Така мисля аз. Разбира се, възможни са всякакви реакции, което си личи от коментарите по-горе. Зад всяка възможна реакция стои съответен тип нравственост – или безнравственост. Мълчанието на Еленков прекалено много говори за нравствения облик на този човек…

 60. Жорка
  05/06/2008 - 21:04

  Георги, безспорно по-академичните дискусии са по-добри. Там си перфектен между другото..гледах те преди време по БНТ с една лелка и разказа играта 🙂

  Но тук писмото на Наполенко (Е.) е ясно злобно и как да тръгне дискусия?

 61. Хех, Лонг, бас държа, че таз темичка ще поеме мощен брой тракбакове….след секунди ще последва един и от мен 😛

  PS. ДА ЖИВЕЕ СЪР НАПОЛЕНКО!
  PS2. Да живее и Опера, която ми запази целия пост, след като направих някакъв зулум с мишката 🙂

 62. И аз се подписвам съвсем кратичко. Дали и у мен не дреме нЕ.кой НапУлЬОн?
  http://store2.data.bg/morrt/no.gif

 63. Аман от тия глупости с “краденето” на снимки. “О, те са ползвали моя снимка! А ако ми я бяха платили, wow как щях да се нагуша!”. Досущ като звукозаписна компания 🙂
  Моите снимки си ги качвам на kinkynun.com и apartment88.com и който от вас, пичове си хареса нещо – да влачи, нищо че са “български”, хаха.

  tL_, кефиш, ман!

 64. Технологични
  06/06/2008 - 02:12

  Коментар байтинг 🙂 Искам само да кажа, че ако е авторска, би следвало да се посочи източника, ако е намерена от Google images и я има в 3 сайта други: снимка: Интернет ( както разбрахме правят 24 часа )

 65. Аз лично мисля, че Интернет е свобода. Ако някой не желае да ползваш материали, било картинни, било текстови, от някой сайт той си слага предупреждение да не се хотлинква, да не се сваля и така нататък и тогава е редно да се съобразиш с желанието му. Но другото – нещата си се споделят по всички хора. Свалят се филми, музика, картини, препращат се и това е нормалното. Останалото са някакви празни грандомански изпъленния, както казва философът Ангел Грънчаров. Ако Е. не желае да ползва такива материали, то си е негов проблем. Няма какво да налага правилата си на всички, щото не е Господ да го прави.
  Макар, че, както каза Ангел Грънчаров, за такъв да се мисли…

 66. Христо Манолов
  06/06/2008 - 10:55

  Krull, това със свободата е малко криво разбрано. Да, свободен си да четеш каквото искаш, но проблема настъпва когато публикуваш нещо, което не си направил ти (да уточня, тук ни визирам нито една от страните в спора, а само се опитвам да отговоря на това мнение). Аналогът е малко далечен, но точно както собствеността ти е неприкосновенна, също се отнася и до авторските права — нещата, които ти си направил, са си твои и ти като автор определяш какво да се прави с тях. Знам, че този паралел е малко краен, но точно както демокрацията, за момента не е измислен по-добър. Сигурен съм, че ще си против, ако някой свободно сподели част от вещите ти, без да има позволението ти. Същият модел може да се наложи и върху нематериалните неща, и той се описва с авторските права, при които ако няма нищо указано като лиценз за споделяне, то тогава не може да се споделя.

  За финал да кажа, че не размахвам пръст да ви поучавам, а просто се опитвам да разясня позицията която намирам за правилна. Вярвам, че спазването на елементарни правила, ще направи животът ни по-добър и подреден, а нас по-добри. Така че, ако обичате, нека да цитираме източниците, и … и нека да не цапаме като хвърляме боклуци където ни падне (отново елементарно правило, което изглежда никой не иска да спазва).

 67. Хм, тая тема я пуснах с идеята да обсъдя ползите от доброто възпитание и вредите от прекомерното самочувствие, а то какво стана…

 68. Господин Манолов, вие принципно сте прав, с тази разлика, че Интернет е измислен за свободна обмяна. За това аз смятам, че би следвало спокойно да се пускат неща, освен ако наистина авторът не го е забранил изрично.
  От друга страна, подкрепям пиратството с две ръце 🙂 Може да е егоистично и неправилно, но пък е благо 🙂
  Пък и сума неща съм купил чак след като съм ги харесал на пиратлък…

 69. Филип
  06/06/2008 - 11:21

  Всъщност интернет не е измислен за свободна обмяна.

 70. Христо Манолов
  06/06/2008 - 11:27

  Наистина нищо прекалено не е добро, крайностите трябва да се избягват. Днес някъде четох, че анонимността и относителната “отдалеченост” раздуват егото и самочуствието на хората в интернет, и онлайн те са една хиперболизирана версия на самите себе си, където “демоните” на комплексите вземат връх над характера на човека зад компютъра. Това е вярно само до някъде — до някое време… последните 3-4 години интернет и хората в него стават все по-зрели, и все повече осъзнали безмислеността на “прекомерното самочуствие” онлайн. От време на време прехвърчат все пак искри, и се пораждат спорове като този, но пък ние не сме идеални, и от една такава “кибер” конфронтация трябва за извлечем най-доброто — а именно да си направим правилните наблюдениа и изводи.

 71. Анонимността в Интернет е илюзорна.

 72. Ангел Грънчаров
  06/06/2008 - 12:28

  Интересни мнения и въпреки всичко важни проблеми се засягат. Искам да кажа поне това: ето, да речем, аз като автор на книги съм сложил за свободно ползване (четене) в интернет всичките си книги, които са поне 12 (за сведение: само проф.Вучков ме бие по количество издадени книги, ама къде аз мога да се меря с него! 🙂 ) Забележете, книгите ми са издадени и на хартия, тях можеш и да си ги купиш в книжарницата, но може и да ги четеш безплатно в интернет. Правя това, защото книгите са за четене и аз като автор нямам нищо против да четат книгите ми колкото се може повече хора – нали затова съм ги писал! Добре, но да речем, че някой човек не само чете от книгата ми, ами и да речем, си копира част от нея, принтира си я, слага си текст от нея в блога, а пък ако е студент или ученик може – понеже аз пиша книгите си твърде есеистично – дори да си щепне някакъв откъс и да го даде на учителката си или на професора, като го представи за свой реферат; зная добре, че това се прави. И аз в такъв случай какво трябва да направя: да порева, да протестирам за ощетените ми авторски права, да взема да го съдя “крадеца” ли?! Глупости, та ако исках да не правят така, аз нямаше да си слагам книгите в интернет, а като съм ги сложил, съзнателно съм поел всички рискове, които произлизат от свободния достъп до тях. Така че виновен за такива неща не е друг, а аз самият. Но аз не смятам, че съм обеднял защото някой взаимствал моя идея или текст, напротив, радвам се, когато ги ползват, а ако пък представят нещо написано от мен, но под свое име, т.е. плагиатстват, то това вече си остава на тяхната съвест; ако се разбере, ще се изложат. Не знам как е за другите сфери, но за философията и за психологията е прекрасно ако някакви и нечии идеи се разпространяват по всички (подчертавам: по всички начини!) и по всякаква начини, ако се възприемат от съзнанията и ги овладяват. Впрочем, за това точно съществуват в крайна сметка и философията, и психологията, и литературата: да правят хората по-добри. Значи аз да взема да се сърдя, че някой прочел мой текст, ползвал го по всякакви начини, и в резултат е претърпял някакъв душевен резонанс или ефект?! Глупаво е, разбира се…

  Да, обаче ето че някому някой “взаимствал” снимка и той орева цялата вселена. Авторските му права били ощетени, ако пък този “крадец” е богат вестник, защо да не го дадеш под съд, хем ще ти възмезди всякакви щети, хем ще се прочуеш че си съдил и осъдил вестника. ОК, има хора всякакви, и Еленко мисли, че трябва да реагира така. Но той сега вече почна да се изживява като блюстител на човешките и авторски права, и почна да мъмри всички, които си били сложили някаква снимка; ядосва се дори когато снимката изобщо не е негова. Това вече ми понамерисва на параноя или поне мания, както и да е, проблемът си е негов…

  Аз обаче искам да запитам хора като него, които правят авторски снимки-шедьоври (щото друго едва ли могат да сътворят!). Снимал си някаква кола, която била с номер, в който имало не 4, а цели 6 цифри! Голямо откритие, голяма снимка, шедьовър направо, немам думи! Обаче собственикът на колата, която той снима, питал ли го е, че ще я снима, искал ли е разрешение да я снима?! Едва ли, а, Еленко? Значи снимаш нечия чужда кола, произвеждаш снимка-шедьовър, после почваш да съдиш вестника, който я публикувал, даже почваш да печелиш пари от това, че си снимал чуждата кола – а на собственика на колата малко пари ще дадеш ли от спечелените?! Щото той, представи си, каже: ще го съдя тоз Еленко, щото ми е снимал моята собствена кола без да ме пита, и продава след това изображението на собствената ми кола, и печели пари от него. Какво ли ще каже Еленко, блюстителят на човешките права и на святата частна собственост, след като се оказва, че в някакъв смисъл той самият е крадец, и при това почва да продава краденото, а в същото време си позволява морално да осъжда ония, които, представете си, крадели, и то подобно на него самия! Ами излиза, че наш Еленко май иска никой друг да не краде освен той самия, и се бори с всички сили срещу конкурентите в краденето?! 🙂

 73. Ангел Грънчаров
  06/06/2008 - 12:43

  Пропуснах да кажа нещо важно: в-к ГЛАСОВЕ на Явор Дачков преди около година публикува доста голям фрагмент от моя статия, подписана обаче с друго име!!! Когато им доказах, че това е част от моя статия, публикувана на други места преди това, те ми се извиниха, и казаха, че намерили откъде “някъде в интернет, в един форум” и там тя била с друго име. Аз повече нямах моралното право да ги осъждам, защото съм съм си виновен, че статията ми се е разпространявала така широко в интернет; тя един вид беше станала вече нещо подобно на “фолклор” 🙂 И това в някакъв смисъл е чест за мен 🙂

 74. хехехе да добавя още един въпрос към г-н Е, дали пита хората които снима в гръб за разрешение, включително за публикуване в блог, хохохо, разбира се отговорът е ясен, така че г-н Е може да си го спести, морално ли е да печелиш популярност на блога си, на гърба на добре облечена мацка примерно, която си снимал в гръб без да е питаш? или снимайки произведение на изкуството на нечий гараж? някои хора отделят време и пари за да се облечат атрактивно или надраскат нещо умно на нечия врата, а готованковци като г-н Е го снимат наготово

  М
  (М от морал)

 75. Ебаси снобчето неприятно е “Е.”, заедно с ултра снобския му изказ и италик. “Избложа”……….сигурно цял ден си е мислил как е съчинил тая супер оригинална дума.

 76. трябва обаче да се прояви разбиране, на някои(като Е.) фотоапарата и блога са им живота, хохохо, как да не се сдухат, ебати

  Г.(от гад)

 77. Жорка
  06/06/2008 - 22:32

  Снима я в гръб, защото е страхливец.

 78. Майк Рам
  07/06/2008 - 00:03

  Абе, голяма реклама му направихте на този човек (Е. имам предвид). Това си е чисто SEO. Само на тази страница името му се споменава десетки пъти.

  Мисля, че прекалено много се раздуха темата. Има една хубава поговорка: “Убий простака с мълчание”. Понякога върши работа.

  Лонг, аз спазвам твоя принцип: свалям картинки от сайтове, които разрешават, или крадвам от чужди сайтове. И там не са отбелязали кой е авторът, следователно вероятността да те преследват е много малка. Българските блог-фотографи са много чувствителни: хем се борят за безплатен софтуер, хем си държат на правата и те преследват като хиени. Оставете ги да си гледат снимките сами!

 79. Георги Фурнаджиев
  07/06/2008 - 08:08

  Става интересно. Отивам за бира и се опъвам на канапето. 😀

  Осемдесе и косур коментара без да знаете за какво става дума? На два пъти се прекатурих от стола. 😀

 80. Longanlon,

  Благодаря ти, че ми спести труда от ибложването и го направи сам. Думата “да избложа” впрочем е стара; circa 2004:

  http://neolog.bg/single.php?w=30

  И “да избложа” няма негативни конотации. (Извинявам се за употребата на конотации.)

  Та,

  Исках да кажа, че да крадеш снимки маркирани от Reuters (и впрочем участвали в World Press Photo) е две идеи прекалено:

  http://kaka-cuuka.com/265

  И докато радостта, че блога ти е нерегламентирано шарен днес те топли, в дългосрочен план няма да е така. Ако някога блогърите в България си стиснат ръцете на нещо като “Етичен кодекс” или ти проимаш амбиция да си професионален онлайн издател; подобни хм, номера, няма да минат.

  С краденето на снимки падаш на “нивото” на news.bg и показваш неразбиране от ранга на “Автор: Интернет”.

  Това е.

  С изцяло добри пожелания,
  Е.

 81. Еленко, напълно разбирам подбудите на протеста ти. И както многократно казах, тая тема не е за това, не е за или против авторските права на снимките.

  Това, което не разбирах и което всъщност питах в тоя постинг, е какво си мислил, че ще постигнеш с писмо с подобен заповеден и неучтив тон.

  Прочее, и първия и последния ти коментар тук са пропити със също такава неучтивост и заповедност, та дори заканителност. Съвсем приятелски те питам: ти за кого се мислиш, ебаси?

 82. Жорка
  07/06/2008 - 19:38

  Наполенко какво го бърка, че си взел снимка от Ройтеес, да го ….?

 83. Драматичното преекспониране не е кой знае колко полезно. sxc.hu всички го знаете. Има тонове снимки със свободен лиценз.

 84. Кирил
  12/06/2008 - 16:47

  Чух израза от колегата “ще те избложа” и разбира се, се строших от смях. Викам си, чакай да видя Гуугъл какво ще каже, пускам “ще те избложа” за търсене, гооглето вика : може би искахте да кажете : “ще те изближа” ? ЛОЛ, да бе, е са почвам да ближа, само да си допия кафето 🙂 както и да е 😉
  Първия резултат беше тук, гледам добра дискусия се е заформила – хората които се притесняват за снимките и техните права, нека да им слагат по един “уотърмарк” – така няма шанс да се краде безнаказано. Иначе линк-ването на една снимка не е като да изядеш сиренето на некой, нали ? 🙂

 85. Тотален фън е тая тема. Безспорно повече ми допада непукистко-циничното отношение към живота на пичове като лонг и вокси, отколкото елитарно-снобското като това на Сърничко или Йовко. Дончо пък ми е нов ‘фаворит’, няма как – “и аз съм гепил филмчета и музика, ама тука въпроса е принципен” хахаха, бе къв си ти бе смок ..

  Хората с минимален личен живот намират утеха в меренето на своите патк.. извинете .. фотоапарати, или коментари ‘колко е болно обществото’. ‘Скъпият’ апарат на доайена йовко или пък на оня с пингвина на рамото, досега съм видял да снима основно глупости, като цицорести мацки, и шарени пейки, един грозник как се бръсне, или пък да се снимат помежду си. Някои хора така си повярваха с тия блогове, че скоро ше ни карат да си мием ръцете със сапун преди да им натракаме коментар с клавиатурата. Circa верно си е още от 2004та ..

  Момчето с мазната косичка те е поставило в неравностойно положение, лонг. Но внимавай, все пак той “задвижва” богосферата .. Ще те извади оттам и ще те маргинализира, както стана с горкия бетонен антикомунист 🙂 То и ти не си се проявил много ЖЕНТЛЕменски, като си изтипосал минималистичното му е-папирусче на блога си, ама подмолните писъмца са way too bad, както биха казали семантичните гурута от Дармщат ..

  Ц.

 86. “circa” може би е новият сленг, заместил трудната за произнасяне и писане българкса дума “от” 😉

  Г.
  (като гъз)

 87. Кой е тоя бетонен антикомунист ве?!

 88. circa си е цирк 🙂
  очакваме като се изтърка и блого-сенсеите да почнат да употребяват примерно ‘anno’ ..
  (запомнете къде сте го видели за пръв път! лицензирам го под Криейтив Комънс Атрибюшън-Маймунюшън лиценз, версия 6.9!)

  А в интерес на истината мисля, че и теб те гони лека форма на грандомания, но твоята все още буди симпатия и е в здравословните за егото граници хаха

  Ц.
  (не като цирк, а като Цвилен)

 89. гони ме, ама ше ме стигне нанайси

  дето вика дедо вазов, още не си мисля, че като пръдна мирише на люляк и от гъза ми излазят пеперуди 😉

  Иван, вероятно става дума за Ангел Грънчаров, който е бе изхвърлен от Блогосферата, а после и от Мегафон

 90. интересно ми е какво ли би казал сет годин по въпроса.

 91. Не е “от”, а “ок.” ->
  http://en.wikipedia.org/wiki/Circa

  Еленко си пада донякъде германофил. Поне с такова впечатление оставам от някои негови публикации в небезизвестния блог. Circa (или просто ca.) е сравнително честоупотребявана дума в съвременната немска реч. Oттам предполагам идва и афинитетът му към нея. Не намирам за грандоманско нито желанието му да я използва, нито това, че се подписва само с една буква. И аз го правя от години (при това без да знам за Hаполеон, само за Зоро!), но защото си имам причини. Къде основателни, къде не – те са си моите причини и не смятам, че подлежат на критика от хора, незапознати с тях.

  @Longanlon, би било неучтиво да те критикувам (все пак аз съм гост в твоето web-пространство), затова не като критика, а просто като въпрос: Чуждите илюстрации към собствения текст не са ли в разрез с правилата, които сам беше публикувал, че всичко в блога трябва да е авторско? Веднъж се опитах да ти поставя този въпрос. Тогава доколкото си спомням, отговорът ти беше, че важното нещо в твоя блог е текста. Ако греша – приеми извиненията ми!

  Поздрави! М

 92. Aми така е – отговорът ми сега не е по-различен от тогавашния. Аз съм писач, не фотограф.

 93. Значи можеш да приемеш писмото на Е. като комплимент – намира, че авторският ти текст сам по себе си е достатъчно въздействащ. На това мнение съм и аз (в повечето случаи), между другото.

  Трябва да си призная все пак, че призивът “само лично творчество” не ми се връзва с твърдението “текстът щом е от мен, останалото е без значение”. Но хора разни, нрави разни. В случая това си е твоя блог и твоето виждане за нещата.

  Поздрави!

 94. Ако мейла не беше от Еленко щяхте ли да ревете толкоз?

 95. Палпурина
  21/10/2008 - 14:24

  О, Боже!
  Имам подобен опит… http://palpurina.wordpress.com.....%80%d0%b0/
  Много грозен линк, ама не знам какво друго да го направя…

 96. Не разбирам изобщо какъв му е проблема на Е.
  „Исках да кажа, че да крадеш снимки маркирани от Reuters…bla bla bla“

  Ами така де. Все пак снимката е маркирана. Longi не си е играл на Photoshop-a да трие надписа на Ройтерс, нито пък си е натирил свой си знак.
  Аз трябва да съм ебати тъпото говедо, че да си помился: Я как добре е щракнал Longi таз кака!?!?!?
  Е. доста се е поувлякал…

 97. Ако снимката е качена в Интернет, не е защитена (примерно десен бутон деактивиран или наложено авторско лого), или не е изрично упоменато, че еди кой си държи правата и свалянето става с тяхно съгласие, тогава какъв е проблема фотографията да се ползва и от друг? Пък и дори с логото може да се използва. Или в един ред отдолу да се въведе: фотография: Еди-Кой-СИ.

 98. Мартин Данов
  08/12/2008 - 19:27

  ЩЕ ВИ ИЗБЛОЖА ВСИЧКИТЕ! хахахаха 🙂

 99. Лъчезар Томов
  14/02/2009 - 01:25

  Костовист е точно обратното на комунист и агент на ДС, хайде без заблуди 😉

 100. да бе да – колко от партията на костов са дърти агенти…

 101. Иван Димитров
  23/11/2009 - 00:30

  От всичко тук дето прочетох Ангел Грънчаров се е изказал най-точно особено първия му коментар. Точка.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *