Твърдо ЗА матурите


Като бях ученик, аз не исках да има матури – и как да искам, като цяла година съм се трепал да изкарвам шестици, а изведнъж оценките ми няма да важат и трябва да полагам допълнителен изпит.

Само че аз и на училище не исках особено много да ходя, нито да си мия зъбите всеки ден, да хвърлям боклука или да си подреждам стаята – ама го правех, щото трябваше и защото имаше смисъл. Също както и матурите…

Имам един далечен братовчед, който … бе да речем че е леко глуповат. Пратиха го да учи в “специално училище” в едно село наблизо. Тва училище, както разбрах в последствие, не беше нищо специално, просто там пращаха тъпаците да изкарат поне средно образование. Щото по някакво мълчаливо съгласие на учители и родители, там беше лесно. Не знам какво са учили и какво са ги изпитвали, ама тоя ми глуповат трети братовчед завърши гимназия с отлична диплома, както и всеки от това училище, който не точеше лиги по чина си и не се опитваше да изяде тебешира. Виждате ли проблема? Ами той е очевиден – липсата на обективно оценяване. В селските училища нивото е супер ниско и получаваш шестица дори само ако знаеш какъв цвят е учебникът. Същото е и в повечето гето-училища из Люлин примерно и далеч не само там.

Всяка година университетите в страната биват нападани от орди кандидат-студенти, завършили с отличие строителни, механо, винарски, готварски и всякакви незнайни техникуми, които гордо размахват отличните си дипломи. А те, познахте, в класирането тежат точно колкото дипломите от най-елитните училища в страната. Което не е правилно.

Какво ще стане

Образователната реформа, дето толкова я мъчат няколко години вече, още се бави, но базата, върху която трябва да се гради едно ново, модерно и адекватно на съвременния свят образование е ясна и се нарича единни стандарти за оценяване. Викайте му матура, викайте му стандартизирани тестове, не ме интересува. Важното е който учи много и знае много да получава по-високи оценки.

Въвеждането на независимо и обективно външно оценяване ще има два много важни оздравителни ефекта върху българското образование – както казах, единият ще е върху учениците, но другият, който е също толкова важен, ще е върху учителите:

Сегашната лудост, наречена кандидат-студентска кампания, с всичкото търчане по изпити и даване на пари, ще стане излишна и ще може да се кандидатства с оценката от дипломата. Защото кандидат-студентските изпити са само и единствено резултат от усилията на университетите да въведат някакви обективни критерии на оценка, които системата на средното образование очевидно не предлага в сегашния си вид. Критерии, които не зависят от това кой е любимец на класната и на кой баща му е брат на кмета на селото. С независимото оценяване ще е ясно точно колко знаеш и ще получиш адекватната оценка за това – съответно и адекватно място в университета.

Сега работата с парите – която е много хубава. За това обаче е необходима по-сериозна реформа в образователната система и най-после някой министър, който има топки, та да вземе да я проведе. Първо, училищата ще се финансират не на калпак, както до сега, а на база оценките на учениците в тях. Което учлище произвежда глупаци, ще получава малко пари, а добрите училища ще получават много. Оценките от външното изпитване ще покажат ясно кой е добър учител и кой просто пише шестици ей така, без да си дава зор да преподава. И училищата ще дават по-високи заплати в стремежа си да привлекат добри учители, а смотаните учители ще вземат малко и няма да имат право да протестират за повече, щото на всички ще е ясно, че само за толкова могат.

Така постепенно ще се оформи група от елитни училища, които години наред произвеждат качество, а умните деца ще се натискат да влязат в тях. То и сега е така, само че тогава тия училища ще получават много повече пари, за сметка на останалите, ще могат да създадат отлична учебна база, да привлекат най-добрите учители и да им дадат големи заплати, което още ще качи качеството на образованието в тях. Останалите училища ще произвеждат таксиджии, продавачки и общи работници – такива хора също си трябват на икономиката и обществото, при това в големи количества, а и за ученето им не е необходимо да се харчат кой-знае колко средства.

тъпо
ех, Аланис…

Коментари

 1. Никола
  19/05/2008 - 08:15

  Без да добавям нищо смислено само да кажа и аз ЗА матурите и за това финансирането на училищата да зависи от успеха на учениците. Също така против частните уроци…

 2. Т.Лефтеров
  19/05/2008 - 09:01

  Твърдо “ЗА”!

  Матури до спукване – не само в края на годината, ами и по средата – като сесиите във ВУЗ-овете и както е в нормалните европейски държави. Или както беше навремето в БНА(войската)-
  ШЗО за висшистите, ШМС за учените среднисти, редова аскерия за останалата маса от посредствени и слаби среднисти, Трудови войски за тепигьозите и неуките. И дисцип за криминалните!

  И да се възродят спортните училища и школи – не за да захранват мутренските среди, а да възродят спорта на България, да потекат пари и към масовия спорт, а не само към една шепа елитни спортисти и то най-вече от спонсори!

  И-разбира се, спонсорирането на спорта и културата да се освободи от данъци, както и лекарствените средства, а да се обложи с двоен данък хазарта. И с троен наркоразпространението, което да се легализира – като в Холандия.

  Поувлякох се, но това са само част от необходимите условия, за да се измъкне България от блатото, в което затъва! Все от някъде трябва да се започне. Нека да е от матурите!

 3. И аз съм ‘за’ матурите, но не мога да се съглася с последната част от изложението. Според мен, това да обучаваш тъпи ученици е не по-малко достойно от това да учиш гении. Геният, вари го, печи го, ако искаш на нищо не го учи, той и сам ще си научи ядрената физика.
  Няма нищо трудно, нито предизвикателно да преподаваш на предварително селектирани деца. Но да направиш тройкаджия от един двойкаджия, ето това различава добрия учител от лошия. Казвам го от лични наблюдения – и двамата ми родители са учители. И преподават в не дотам престижно училище. И мога да ти кажа, че си скъсват задниците за някакви жълти стотинки. И ако трябва да дам логична причина, както и да го мисля, не мога да измисля друга такава освен любов към професията. Не мисля, че е демократично хората в неравностойно положение (каквито смятам, че са глупаците) да бъдат орязвани от всякъде още в детска възраст. Ако орежеш средствата за един не дотам умен човек още в най-ранна възраст, ти го обричаш. А при добра работа с него, той евентуално би могъл в крайна сметка да покрие образователния минимум. Нали не искаме в държавата ни да има 20% неграмотно население? Или повече? Защото някак си ми се струва, че това ще е резултатът от това предложение. И аз бих могъл да говоря егоистично, от гледната точка на отличник, но не мисля, че това най-правилната гледна точка.

 4. Съгласен съм. Голяма неравнопоставеност има. Аз съм завършил елитно училище в Долна Оряховица. Редовно проявявах писателските си способности и даскалката по литература ме хвалеше. Печелил съм олимпиади в Провадия и Първомай ..
  Но като дойдох в София, нивото тук се оказа много ниско. Добре, че съм велик дизайнер, та като се занимавам с това поне получавам голямо удовлетворение.

 5. Т.Лефтеров, за да се “измъкне България от блатото” е необходимо само да се намалят данъците и бюрокрацията, не да се облага с двоен и троен данък това или онова. Той бизнесът сам ще му намери цакатата, ако държавата не му изсмуква парите…

  loxs
  , изобщо не говоря за гениите – освен ако не наричаш умните хора “гении”. Говоря за тия ученици, които имат интелигентност и мотивация – и сега те отиват в по-добри училища, но там нямат толкова добра база и толкова добри учители, колкото може да бъде.

  Казваш, че родителите ти си скъсват задниците за жълти стотинки – ами защо трябва да се мъчат да преподават на глупаци? Ако са наистина добри учители ще могат да отидат в добро училище с по-високи заплати и по-умни ученици, ще могат наистина да видят резултати от труда си.

  А да направиш тройкаджия от двойкаджията може да е трудно, но едва ли има голямо значение. За хамалин не се иска диплома.

 6. И аз съм “ЗА” матурите, само че (както повечето неща в България) и тази добра идея е опорочена още преди да се приложи. Защото познайте кои мили хорица ще оценяват матурите – мда, учителите. Разбра се, че няма пари за външно (следователно независимо) оценяване и така резултата ще е точно същия, както и преди въвеждане на матурите. Има следната зависимост – като че ли колкото по-малка е общината, в рамките на която е дадено училище (респ. колкото повече хората се познават в града), толкова е по-голям делът на отличните дипломи. Не казвам, че Пешо от Дупница с диплома 6.00 задължително е прост и не я заслужава, но трябва ли около 95,43% (грубо казано) от съучениците му да имат също 6.00? Защото в моето училище (което претендира да е елитно), имаше нещо като нормално статистичеко разпределение – само около 25% от хората имаха над 5.50. После се чудех защо колежката от Димитровград, гордостта на мама и тати пишеше “данак” и “одовлетворение” в университета, в който иначе беше влязла като “първа шпага”…

 7. Основният проблем, който поради една или друга причина не си сезирал, е следния – разликата на профилите в гимназиите.

  Какво имам предвид.

  Ти Лонганлон си завършил МГ, а аз ДТГ (държавна търговска гимназия). Да речем, че завършваме по едно и също време и се явяваме на една и съща матура по математика. Какво се получава, ти си имал по 100 часа математика на седмица, а аз по 2. Следователно ти изкарваш 6, а аз 3, което хич не е лоша оценка ако се вземе в предвид това, че съм го карал на самотек по математика.

  Това, да стане ясно на всички, не означава че съм против матурите. Напротив съгласен съм с всичко изложено от Лонганлон, но за да се започне с единно оценяване, трябва да има единен образователен процес, поне по основните дисциплини. Също така е важно, това да се направи преди ерата “Матури”, за да не се получи така, че някой който си е спуквал дупарата от учене, не може да влезе където си иска, не защото го мързи, а защото с времето щели да се нагодят нещата.

  И при все всичко, представяте ли си това да се случи на вас или вашето отроче.

 8. Ами нормално – ако си влязъл в търговска гимназия и не си учил математика, защо ти е да кандидатстваш с математика? Естествено, ще кандидатстваш с икономика, щото много си я учил.

 9. Павел Танков
  19/05/2008 - 10:40

  Лонги, естествено, пак от всичко разбира и за всичко има готова рецепта. 🙂

 10. Матурите са хубаво нещо, ама нали се сещаш, че повечето пубери ще наблегнат на точно 2 предмета, с които ще кандидатстват, а за другите ще ги боли уя, още повече, че текущите оценки така или иначе ще са без значение.

  Платено обучение му е майката – от детските ясли до университета трябва да има яко бецален. Както – между другото – ежегодно корегиране на квотите по различните специалности, дори евентуално обявяване на нулеви години. Щото в момента в БГ е бъкано с икономисти и адвокатчета, а качествени инженери няма и скоро няма да има. Вместо УНСС да избълва още 1000 некадърни икономиста тази година, обявява се нулева година и субсидията се дава на Техническия, за да приеме повече ‘техничарчета’.

 11. бе направо кърта мифки с гениалността си, дума да няма…

 12. Лонг, малко прекалено опростено ги виждаш нещата – намалят се данъците и всичко цъфва аи връзва, а за ефектът от матурите си описал ебати идеалистичната картинка, изпитите в авторитетните унита няма да отпаднат, а дипломните оценки в повечето от тях нямат почти никаква или много малка тежест при формирането на бала, на простото момченце няма кой да му реши задачките на изпита. Факт е че университетите към които няма особен интерес приемат по документи/с оценки от дипломата/ то при тях и изпита така е направен дори да си олигофрен да хванеш заветната тройка та да могат да те приемат

  иначе и аз да кажа че съм за матурите, но доста трябва да се внимава какво има в тях

 13. Търдо ЗА матурите.

 14. Лонганлонг: Ами нормално – ако си влязъл в търговска гимназия и не си учил математика, защо ти е да кандидатстваш с математика? Естествено, ще кандидатстваш с икономика, щото много си я учил.

  Естествено, всеки тинейджър на 14-15 години, знае какво висше образование иска да завърши.

 15. “Естествено, всеки тинейджър на 14-15 години, знае какво висше образование иска да завърши.”

  За сметка на това явно родителите на този тийнейджър (и бабите, и бабите) са нясно по този въпрос 😉

  Все едно пък на 19 години всеки е ориентиран, нали? (Справка – бакалавърската степен на Лонг :-P) Да не говорим, че повечето учат, за да отложат необходимостта да работят и да се самоиздържат. Добре, че махнаха казармата. 🙂

 16. “Вместо УНСС да избълва още 1000 некадърни икономиста тази година, обявява се нулева година и субсидията се дава на Техническия, за да приеме повече ‘техничарчета’.”

  Не се ли сещаш, че въпросните 1000 са си там, защото НЕ ИМ се учи инжинерна наука или не ги бива за това. Освен това кадрите ни завършили техническия ги оценяват по-високо в чужбина, отколкото у нас, щото повечето учат чужд език и логично – бягат някъде другаде да упражняват професията си.
  Иначе и аз съм “за” матурите, но още не ни е дошло времето, понеже почти всеки гледа да изкласи или да избута образованието си, вместо да научи нещо смислено. Пък и преди 20 годишна възраст на повечето хора им се живее живота, щото не виждат смисъла в това да блъскаш цял живот и накрая да получиш 150-200 лв пенсия, с които няма да си живее старините спокойно.
  Лонг-абе има още едно две неща дето трябва да станат-нещо като лека социална еволюция на частния сектор (то хубаво да се работи качествено, ама няма как да стане това, ако висиш повече от 8 часа на работа, а това често се случва) другото е развитие на държавния сектор (не зная колко от вас знаят, но в един щатски супермаркет е много трудно да си намериш алкохол, по-силен от бира или вино. Не зная що не им се пие на американци, ама на мен ми мяза на някаква съвсем недемократична постъпка)

 17. Продажбата на алкохол в САЩ зависи силно от местните щатски закони, които навсякъде са различни.

  В някои щати всички магазини за хранителни стоки могат да продават всякакъв алкохол. В повечето щати – само специализирани спиртни магазини (има ги и у нас) продават високолакохолни напитки, а бира и вино се продават навсякъде. В някои щати пък, където са религиозните маниаци, даже бира се продава само в специализирани магазини, а те са супер малко.

 18. Каква е тая матура бе !!! Простотии.
  Решението е едно, да се затегне държавния изпит или дипломната работа. Немога да си обясня защо трябва да полагам матура по /примерно/ литература или математика след като уча изобразително изкуство или музика.
  Не съм ходил на матура. По мое време имаше само по литература и математика и ако имаш ср. успех над 5.00 се освобождаваш. Ср. успех по математика ми беше 5.00 точно толкава изкарах и на кандидат-студентския изпит. Приеха ме точно това което исках. И тук идва тънкия момент. Ако се бях явил на матура оценката щеше да е около 3. Оценката на кандидат-студентския изпит я получих в следствие на 6 месеца четене на учебници по математика за математически паралелки и сборници задачи. Защото това което получих в училище като знания беше доста под необходимия минимум за каквото и да било.
  У нас нивото на образиванието в различниет училища е различно за това неможе да има единен изпит за всички. Пак се тръгва на обратно. Нека да се уеднакви (не съм сигурен дали това е възможно обаче) нивото и тогава да се въведът изпити, не матури. Учиш за шлосер ще държиш изпит по шлосерство 🙂 ама не както сегашните държавни изпити колко да кажат че си се явил! Зрелостния изпит (матура) трябва да бъде по специалността за която учиш и да обхваща целия материал от обучението ,практически и теоритичен с по-голяма тежест за практиката

 19. Да се уеднакви нивото във всички училища?!? И как предлагаш да стане? А и кому е нужно това?

  Има елитни училища, в които отиват добрите ученици. Има училища за шлосери, в които се учи шлосерство. Не виждам защо те притеснява, че бъдещият шлосер ще получи ниска оценка на изпита по математика. Може би в завода ще му калкулират входящ бал?

  Целта на единното оценяване е да се види кой колко знае. Мен не ме интересува, че някой не е учил математика колкото мене – щом не е учил, ще има по-ниска оценка.

 20. Не съм се изразил правилно. Имам в предвид да се уеднакви минимума. Тоест 3 по математика де си е 3 без значение от училището. И шлосера да защитава шлосерските си умения а не да ходи на матура по български език, литература, математика и каквото ще да е. Аз примерно по биология редовно имах 4ки и тва въобще не ме притесняваше, не ме и притеснява сега тъй като съм програмист 🙂

 21. “Ами нормално – ако си влязъл в търговска гимназия и не си учил математика, защо ти е да кандидатстваш с математика? Естествено, ще кандидатстваш с икономика, щото много си я учил.”

  Лонг, за всичко съм съгласа с теб, освен за това. В периода 1-7 клас исках да уча мода, журналистика и програмиране. В крайна сметка влязох в пловдивското ОМГ, специалност “програмист по ФАР”. До 12 клас научих че искам всичко друго, освен да съм програмист. И тъй като не си осъществих мечтата да уча мода или нещо свързано с изкуство, започнах да ходя на частни уроци по рисуване, и днес 15 години след първия ми учебен час, уча архитектура.

  Има специалности, които са невъзможни без специализирания изпит. Не може да се кандидатства атхитектура, без тритр изпита по рисуване, не може да се кандидатства медицина без изпит по биология и химия. Невъзможно е да се прокопса без частни уроци и хиляди курсове, наистина.

  Просто няма как да стане. От друга страна съм твърдо зад матурите. Заради специалните си предмети, в 12 и 13 клас имах държавни изпити, с които да получа диплома за професионалната си квалификация. Аз до момента за срока и за годината съм имала само 6-ци и по една петица всяка година. На държавния изпит за професионална квалификация, обаче едва вързах 5. От друга страна, обаче всичките шестици по специалните предмети, които се изкарваха повече от лесно ме спасиха ежегодната петица почти да не повлияе на дипломата ми (5,97). И това беше много, много несправедливо спрямо хората от останалите нормални математически паралелки, които със същите знания по общообразователните предмети, имаха 5,60 и 5,80 с една петица годишно.

  Аз не мога да си представя онзи унифициращ модел, с който да може да се кандидатства навсякъде. И мисля, че вместо да откриваме топлата вода, трябва просто да вземем готов модел от някоя друга страна. Да видим те как го правят и да се справим и ние. Лично аз смятам, обаче, че не могат да се заклеймяват нещата по този начин, защото и след 7 и след 12 клас (поне по мое време, което не беше все пак толкова отдавна) системата произвеждаше умни и средни ученици и от кварталните училища.

 22. Алекс К.
  19/05/2008 - 16:53

  Айде, всички които са ЗА матурите.На 1 и 3 юни имате възможността да отидете да си ги направите като толкова сте ЗА. 😉 😛

 23. “Невъзможно е да се прокопса без частни уроци и хиляди курсове, наистина.”

  Не съм съгласна с това, ама въобще. По-скоро това важи за конкретната специалност (архитектура).

  Никой не може да ме убеди, че оценяването на тези матури ще е обективно.

  И айде няма нужда от още унифициращи модели, които “произвеждат” хора със средно образование, от които фактически 90% нямат професия, т.е. не са годни за някаква работа, за която се изисква квалификация. Такава квалификация може би 90% от тези 90% придобиват от университета. И какво се случва? По-голяма част от хората започват активен трудов живот едва на 25 години.

  Нека да е задължително всеки да учи до 16 години, да се даде там някакво базово образование (повече от средното) и – кой откъде е – или ще бачка здраво, или ще учи професия в колеж. Ааамаха, аман от айляци! 😀

 24. ако матурите се признаят от университетите и не трябва после да бъхтиш от град на град за да кандидатстваш във всеки – ОК. Ама ако не се признаят…си е доста тъпо, извинете.
  А знете ли, че сега се провеждат изпити и след 4-ти клас? И за какво ще съм учила 6 години и имам само 6-ци, ако се спатъкна на изпита и изкарам 4-ка????За какво съм си скъсвала гъза тогава от учене….Примерно?За какво са всички междинни оценки тогава????

 25. Дечев
  19/05/2008 - 18:20

  Стандартизирани тестове -да, но матури Не!!!
  Особено с тези критерии за оценка! Необходими са Тестове с твърди оценъчни критерии за цялата страна. Матурите Нямат Такива критерии – оценяват се спрямо средното ниво на Училището! Т.е. най добрите са за 5 и 6 най-лошите са за 2, но само за конкретното училище!
  Но за дипломите съм съгласен – аз съм завършил МГ в Русе и съм се старал известно време за дипломата си!

 26. Не съм голям фен на междинните оценки. Те единствено трябва да дават представа какви са текущите ти знания (ако оценките са обективни). Определяща трябва да е крайната оценка само и единствено по специалноста която учиш.
  На някой да му се е случвало да не вземе стипендия зещото неможе да тича 50 метра за под 7 секунди, или защото неможе да пее или рисува.
  Винаги съм бил фен на следното:
  до 8ми клас учиш задължителна общообразователна подготовка (тук мърдане няма биология, химия, литература, математика и т.н.)
  след 8ми клас се специализираш в дадена област – архитектура, математика, литература и изучаваш само предмети свързани с областа
  висшето образование е естествено пръдължение и разширяване на ученото от 9 до 12 ти клас
  Магистратура – тук нещата са ясни (по-висока степен). И да се премахне сегашната простотия да завърша бакалавър рисуване и да запиша магистратура информатика (макар и неспециалист)

 27. Твърдо против матурите и против цялата дискусия! Ето причини:
  1. Основната матура (май единствената задължителна) е по литература. Това пряко ощетява хората, които имат други интереси и умения.
  2. По литература у нас са изучават (почти) само български произведения от периода 1870-1920, тълкуват се по само един единствен правилен (каноничен) начин, и се пишат теми в един единствен художествено-научен стил с утвърдена структура и т.н. Папагалска работа в стил “медресе”. Почти не се учи чужда или по съвременна литература, не се разсъждава критически, не се учат други стилове на писане.
  3. Матурите не гарантират единен критерий за оценяване и сходна компетентност на оценителите. Като всеки изпит у нас и те са уязвими на изтичане на информация.
  ———————
  Най-наложителното днес е да се осъвремени материалът, който се преподава в училищата, както и методите на преподаване. Но това май е съвсем друга тема.

 28. Много хубав пост. Нямам какво повече да кажа освен ЗА матурите 🙂

 29. Аз съм ЗА матурите. Минал съм през мелницата на съветския учебен модел – от 8 до 11 клас всяка година матура / изпити/

 30. Напълно съм съгласен, когато беше времето да кандидаствам дойдоха някакви играчи от провинцията със отлични дипломи и с тройки на изпитите си влизаха без проблеми. А ние глупаците които сме имали нещастието да учим при по взискателни учители(или по “хейтърски настроени”) бяхме прецакани, меко казано могъщо. Ако имаше матури нещата щяха да се развият по различен начин .. 🙂

 31. Не знам защо си мислите, че като се въведат матурите, нещата ще се променят. Хората, отговорни за отличните дипломи на “провинциалистите”, ще са отговорни за оценяването на матурите на възпитаниците си. 😉

  Не мога и да разбера какво се притеснявате. Някой беше предложил хипотезата, че 4 години се бъхти за 6-ци и накрая изкарва 3 на матурата. Ако си учил както трябва не би трябвало да има разлика между матурата и средната оценка от предмета.

  Та матурите са хубаво нещо принципно, и аз съм ЗА, само че ако могат да се появят едни хорица и независимо да ги оценяват… Примерно на случаен принцип работите от Смолян се дават за проверка на учителите от Айтос, чиито работи се преглеждат от Монтана и т.н. Ама не, това би усложнило иначе добре смазаната ни образователна машина, а? 🙂

 32. хехе, разбира се, че матурите не се оценяват от собствените ти учители – нали именно за това му се вика “независимо оценяване”

 33. Вчера се подписах ЗА матурите.? Бях убедена.

  Днес се опитах да попълня теста по бг език и литература публикуван във http://www.frognews.bg и вече не съм на съвсем същото мнение.

  Изпокарахме се с мъжа ми за възможните отговори на някои от въпросите.например австралиец.
  той е убеден,че отговора е австриец, но аз не съм.
  За мен всеки, който не е австралиец от А до Я не е австралиец, и е чужденец и отговора предполага не само автстриец, а и от абориген до жител на Ямайка/ примерно/ 🙂

 34. Като няма пари за външно оценяване, нека бъде вътрешно тогава. Но направено като хората – оценяващия да не знае чия работа оценява и матурите на учениците в Бургас да се оценяват примерно в Русе. Последното е задължително – учителите от определено училище да не оценяват собствените си ученици. И за да не бъде хамалогията пълна да има единни критерии шибнати на някой сайт примерно и не във всяко училище да се оценяват работи а само във по-елитните, от по-големите градове. Транспорта на матурите няма да е много скъп, задължително трябва да има по две копия. Онлайн система която да управлява цялата работа се пише за 1 седмица от 1 програмист но да кажем че задоволителния и вариант няма да е повече от 10000 лв. (без. рушветите), но ако се плаща само програмисткият труд може да стане и за 1000лв. На матурите естествено не пише името на ученика а номер, както на изпитите в университетите. Разпределението кои работи къде ще се оценяват се прави след приключването на изпита когато самите работи са опаковани и запечатани. Набързо казано това е.

 35. Аз този път съм силно против. Тук:

  http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=54

  съм опитал да обясня накратко защо.
  На дълго няма смисъл да обяснявам, защото никой няма да има нерви да го прочете 🙂 но и така общо взето става ясно какво имам предвид.

 36. Много странно, как всички тук, дето сте ЗА матурите, вече сте завършили и не ви предстоят сега матури, чиито критерии и точки за оценка са неясни?! Другото странно е, как същите тия дето са за матурата в момента (полагали такава или не) не са чак толкова грамотни, колкото гръмогласни!
  Дори и да има матури, те не трябва да са точно сега и учениците от випуск 2008 да са опитните зайчета на министъра. Защото ни беше съобщено едва по средата на миналата година, че ще имаме матури на следващата. И който е спал в часовете, бая имаше да наваксва.
  Плюс това, ВЕСЕ ОЩЕ не се знае колко точки са за шестица, петица, четворка, тройка и т.н.
  И не виждам как матурите ще допринесат за ‘лудостта, наречена кандидат-студентска кампания’ да стане излишне и да се кандидатства само с оценка от дипломата. Нима университетите по архитектура, медицина и т.н. ще приемат само с някаква си кирлива дипломка ли ?!

 37. @Dayo – това “който е спал в часовете, бая имаше да наваксва” май ще ме накара да си преосмисля позицията 😉 Ако резултатът от матурите е много ученици да се стреснат и да си седнат на задниците да учат, май и аз ще се присъединя към мнението на Лонг 🙂

  Но все още продължавам да смятам, че е по-удачно за образованието, ако има освобождаване от матура. Но както съм писал в линка даден по-горе, целта на радетелите за матурите съвсем не е да се оправи образованието 🙁

 38. Твърдо против .

  За тия които си остават със средно образование, единен критерии за диплома не трябват , дали са със 6-ци или с 3-ки все тая.

  Обаче за другите , които ще кандидатстват най-добрия критерии си остава кандидат-студентския изпит. Той е много по-обективен, отколкото оценката от разни матури (оценявани на различни места от различни хора)

  Не съм завършил “елитно” училище, ама в МЕИ-то колегите от “елитните” едвам изкараха 1 и 2 курс. А матури бяхме държали всички.

 39. Матурите са просто последният кусур на образованието ни. Министърът другите проблеми разрешил, па тръгнал и матури да слага. Наистина имаме нужда от една ГОЛЯЯЯЯЯМА реформа и чак тогава матури. А не, ей така, през просото и отбий номер да се налагат матури.
  Абсурдистан.

 40. Миглен
  23/05/2008 - 22:57

  Много добри аргументи Лонги, абсолютно си прав за положението на училищата и това как в едни е доста по-лесно да вземеш отлична диплома при това 80% от учебното време да си отсъствал и да не си отворил учебник, не че ти трябва да го отваряш защото ще изхабиш едната си тетрадка от писане за 4 години обучение.

  А Т.Лефтеров ме изкефи, много добри идеи 😀

 41. В цяла Европа има матури, само в България тази мело-драма се разиграва вече не знам колко години. Учениците са свикнали да не си дават зор изобщо, срамно неграмотни са голяма част от тях и имат наглостта да скачат срещу матури. После заплатите били ниски. Ами за неграмотни простаци толкоз!

 42. Мишел
  30/05/2008 - 23:56

  Лонганлонбончо, защо отношението ти към “незубърите” е толкова нетолерантно? Да не би да си бил зубър и да избиваш комплекси, а?

  Цитирам:
  “Говоря за тия ученици, които имат интелигентност и мотивация – и сега те отиват в по-добри училища, но там нямат толкова добра база и толкова добри учители, колкото може да бъде.”

  Ами кое им е доброто на тези училища щом нямат база и учители?

  Искам да обясня как стои въпросът в моето семейство и околните:

  Майка ми,която е със средно образование, взима 10 пъти повече от класната(например).

  Баща ми,човек с 2 висши и 5 чужди езика, 2 от които със сертификат, взима 300 лв. на държавно.

  Леля ми и чичо ми, избутали по едно средно в кварталното даскало, държат 2 вериги магазини.

  Една позната- с 2 висши и БЕЗ работа.

  Аз,която след няколко дни ще държа ДЗИ(матура), изкарвам 2 пъти повече от майка ми. Предполагам, че успехът ми след матурите ще е около 5,80 и си го заслужавам. Но оценката не ми трябва. Аз освобождавам едно място за УНСС, например, тъй като избирам да не участвам в кандидатстудентската кампания.

  Не споменах, че ние всички в нашето семейство сме честни хора, с изграден християнски морал и ценности, изкарваме всичко както си му е редът и плащаме всичките 10 000 вида данъци…

  Изводът е, че не е щастлив този който много знае,а който малко знае, но знае как да го използва.

  За това четете и в университети влезнете,ние имаме нужда от работна ръка.Утре може да вземем на работа точно теб,който четеш мнението ми сега!

 43. Ирена Иванова
  02/06/2008 - 07:23

  Знае ли някой как са стояли нещата по дискутирания въпрос във времето,когато в България е бъкало от истински умни,образовани и интелигентни хорахора?Всящност всяко ново е добре забравено старо.Та по онова време,за което говоря,куцо и скато е влизало в Софийския университет например,но е излизало след края на първата година,преминавайки през ситна цедка.Така в Алма Матер са оставали наистина само будните,можещите и жадни за знания млади хора.Така че какво значение имат матурите в такава схема.Важното е вузовете да изработят стабилни критерии за оценка на знанията на първокурсниците и да се освободят от онези,чието място не е в тях.Но в днешни времена и там,за съжаление се носи прословутият мирис на “нещо гнило в Дания”,защото БГ си е просто една болезнено корумпирана държава.

 44. Ами аз съм за сегашните матури, каквито са в момента. Не мисля, че трябва да се оставят децата без средно образование, но си мисля, че не е и редно една диплома от някое посредствено училище да е равна на такава от НГДЕК или Първа Английска например. Сегашните матури са добре измислени. Нито ще има много двойки, нито всичко ще е шест.

 45. Матурите са едно от малкото хубави неща напоследък – не изчерпват проблема, но са добро начало.

 46. Забравих да напиша и че 12% (или колкото са там) двойки НЕ СА много-голяма-трагедия, а са необективно оценяване – в пъти повече са тия, дето са за двойка…

 47. Бате Зарко
  19/09/2008 - 23:27

  Твърдо за матурите. От лични впечатления знам как се изкарват днес дипломи. Рушвети и рушветчета. Не случайно именно родителите на абитуриентите са против матурите, защото те на-добре знаят колко им чинат децата.
  Тук чета как някой с 2 висши и 5 езика изкарва 300 лева, а другите с по едно “квартално даскало” имат търговски вериги.
  Вярно е. Днес да станеш търговец акъл не се иска. Отиваш на борсата в Слатина, купуваш зарзават за сто лева и после на сергията си вече “бизнесмен”. Един мой познат внася резервни части за автомобили по 10 евро и ги продава за по 90 лева и плаче, че не върви бизнеса щото му тежели данъците.
  Като толкова висшето образование за нищо не става, защо са тогаз тези сополи и ревове? Взимай си дипломката (тя нали за нищо не става) и ставай бизнесмен.

 48. твърдо Проотив матурите..

Leave a Reply

Задължителните полета имат *