Учителите – изнудвачи или жертви?Днес гост-блогър е Боян Калинов *

Темата за учителската стачка е доста актуална в момента, особено в светлината на хилядите деца, изритани от училище и зарязани на произвола от учителите, които искат двойно увеличение на заплатите си. На пръв поглед справедливи искания.

Да, но само на пръв…

Стачката и учителите

Принципно погледнато, стачката представлява изнудване в най-чист вид. Група хора решават да се организират и да причинят загуби на трето лице (техният работодател) с цел да измъкнат повече пари от него. Това е механизъм, който е имал своето място по времето на първоначалното натрупване на капитали, но отдавна изиграл ролята си и сега превърнал се в нещо изключително вредно. В момента самата концепция за стачка противоречи на идеята за свободна пазарна икономика, в която търсенето и предлагането определят пазара, а регулацията от страна на държавата е минимална. Пазарът на труда не прави изключение – ако търсенето надвишава предлагането, заплащането расте, ако предлагането е повече, нормално е заплатите в дадена сфера да са ниски.

В България учители – под път и над път, като голямата част от тях са такива само на книга и са всичко друго, но не и подготвени да дават образование на децата ни. Това всъщност е причината заплатите им да са ниски – предлагането значително надвишава търсенето. В една нормално работеща икономика, каквато нашата вече би трябвало да е, в този случай един рационално мислещ индивид би се насочил към друго поле за изява и би зарязал учителския “бизнес” – това са уж образовани и сравнително интелигентни хора, за които не би трябвало да е проблем да се пренасочат, още повече, че всеки учител си има и конкретна специалност и би трябвало с лекота да се пренасочи към работа, свързана с нея. За съжаление обаче има два много силни фактора, които пречат на това – факторът “мързел” и факторът “синдикати”.

Факторът мързел

Той е ясен – по-лесно е да извиваш ръце за повече пари, отколкото да положиш усилие и да се реализираш в живота. Българите сме мързеливо племе и учителите не правят изключение. И понеже не са свикнали да работят в конкурентна среда, те са неспособни да посрещнат предизвикателствата дори на диференцираното заплащане – всеки от тях знае колко некомпетентен и неподготвен е всъщност, а оттам и страхът от този тип определяне на възнаграждението. Как можем да очакваме от хора, които не могат да приемат дори този компромисен вариант, да се изправят на пазара на труда и да се преборят за реализацията си? Абсурд. Затова се следва линията на най-малкото съпротивление – стачката. Много е лесно да се каже “Не получаваме достатъчно, дайте ни повече”. Логичният отговор би бил “Като не сте доволни, намерете си друга работа “.

В България има глад за квалифицирани работници и служители в почти всички сфери на икономиката – безработни са само онези, които не искат или не могат да работят, безнадеждно мързеливите и крайно некадърните. Това важи с особена сила за големите градове и София, където са именно най-големият брой учители. Никъде по света учителите в държавното училище не получават големи заплати. Затова има и частно образование – там най-добрите учители могат да се реализират срещу далеч по-сериозно заплащане. Да, у нас все още са малко частните училища, но ги има и се увеличават. Да не говорим за недостига на квалифицирани кадри на пазара на труда в други области – елементарна преквалификация ще е достатъчна, за да намерят недоволните от заплащането учители своето ново призвание. И ето точно тук се проявява вторият фактор от смъртоносния капан:

Факторът синдикати

Синдикатите – този тумор в организма на съвременното общество, тази киста на задника на държавата, която се родее с мафията и на практика се държи като нея. Синдикатите нямат полезна роля за друг, освен за собственото си ръководство. Профсъюзните лидери в България карат автомобили за по над сто хиляди евро, а в същото време призовават за увеличаване на доходите на членовете си. Подобно лицемерие е присъщо на тези паразитни организации, смучещи пари от собствените си членове с претенцията, че защитават правата им. С действията си синдикатите обогатяват определена ограничена група хора, като в същото време разстройват нормалното функциониране на пазара на труда и на цялата икономика, допринасят за ограничаването на икономическия ръст, а оттам в дългосрочен план пречат на увеличаването на доходите на членската си маса.

Ако за момент се върнем на учителската стачка и си спомним изказването на синдикален лидер, който отбеляза, че тези учители, които не стачкуват, няма да получат исканото увеличение в приходите, ще илюстрираме много добре мафиотския подход на синдикатите. “Който не е с нас, е против нас” – доста прилича на мото на престъпна организация и разкрива истинското уродливо лице на синдикализма. Още повече, че под благовидното прикритие на искания за увеличаване на учителските заплати се издигат и политически искания – доста ояденият и крайно неприятен индивид Желязко Христов, председател на картела КНСБ, заяви: “Учителите сега искат оставката на министър Даниел Вълчев, а утре ще поискат тази на премиера.” За думите и делата на осивдетелствания шизофреник Константин Тренчев, приятел на гореспоменатото лице Христов и председател на другото пипало на октопода, «Подкрепа», изобщо не си струва да говорим – те са красноречиви и сами по себе си.

И сега?

Стачката на лекарите в Пирогов, в която те отрязаха синдикатите и не ги допуснаха дори да припарят до стачния комитет, беше изключително позитивен пример на справяне с октопода и на недопсукане стачните действия да бъдат използвани за прокарване на лични финансови и политически интереси. За съжаление такива примери са малко – учителите явно са твърде наивни и се оставят да бъдат грубо използвани. С това те сами унищожават и последната капка уважение, което българското общество хранеше към тях.

Нека завършва с един призив – скъпи български учители, ако не искате да сте политически парцал, с който някои хора ще си избършат ръцете и после ще захвърлят, без да изперат, ако не искате да сте мразени и осмивани, откажете се от стачката! Ако искате достойно заплащане, не се противете на реформите в образованието, на диференцираното заплащане, на навлизането на частните училища и университети – напротив, притискайте министъра си да ги прокарва по-усилено и по-бързо. Или, разбира се, си потърсете друга, по-добре платена работа.

——————————————————————-

* Автор на материала е Боян Калинов – Boby_. Той е хардкор либертарианец от Радикалната мормонска църква на Радикалното радикалистично радикалене, което не му пречи понякога да е прав. Самата статия е публикувана първо в неговия блог.

Blogger адски ме дразни. И blog.bg също!
Сиамска котка

Коментари

 1. По същата тема и аз съм писал неведнъж (а цели два пъти хехехе). Ако ви е кеф, фърлете едно око:
  Комунизмът е жив!
  Право на отговор
  ——————————————————————-

  Имам и една забележка де: говориш, че стачката противоречи на свободната пазарна икономика и на принципите на пазара на труда. Така е, но само в идеалния случай, където те действат според икономическата теория. А случаят никога не е идеален, било то дори и само заради фактори като местоположение и местоживеене, да не говорим пък колко неидеален е в България.

  Затова вместо на търсенето на друга работа, не е зле да се наблегне на спешните реформи в образованието, за да си дойде всичко на мястото.

 2. Като съм толкова радикален, нека подхвърля и няколко идейки за справяне с трагичното положение на българското образование. Първият и най-шоков подход би били моментално уволнение на половината учители, закриване на половината училища и двойно увеличаване на заплащането на другата половина. За съжаление това ще означава една или две нулеви години за цялото средно обрзование и огромен хаос, поради което ще си остане само в сферата на добрите пожелания. Но принципът е ясен – образованието трябва да е частно, държавно такова трябва да има само за най-бедните слоеве от населението (малцинствата и белия боклук).
  Постигането на тази цел ще е трудно, след като за 15 години тъй наречен преход все още не са поставени дори основите. Но трябва да се започне отнякъде – намаляване на щата в училищата, закриване и/или приватизиране на някои от тях, държавни поръчки и субсидии под различни форми за създаване на частни училища и т. н. Смятам, че ако се започне в този момент, ще са нужни десетина години, за да тръгнат нещата.

 3. Петър Първи
  25/09/2007 - 09:46

  Модерирано:
  Ангеле, като искаш да си рекламираш статиите, поне пусни нещо като коментар, някаква част от текста, която да е свързана с темата на статията, в която постваш коментара и след нея сложи линка. Така само с линк е просто грозно и неетично.

 4. Васил Колев
  25/09/2007 - 12:57

  Не че нещо, ама де го това огромно множество желаещи да работят като учители ?:) Даже нещастниците, дето завършват някоя учителска специалност (понеже в нашето висше те са най-лесните и най-каплавите) се опитват да работят нещо друго – аз поне не познавам някой, който да иска да работи като учител в гимназия или недай си боже основно училище.
  (познавам хора, които нарочно са завършили педагогическа специалност и пак не биха се хванали в момента да преподават).

  Иначе и аз ако някой ден имам деца няма да ги пратя в някое от тия държавни училища.

  А иначе да кажеш на всички учители “намерете си по-добра работа” е малоумно. Първо, щото това ще съсипе образованието, второ, защото там се намира едно количество съвестни хора, които си вършат работата. Щото тая работа _трябва_ да се върши.

 5. Маркуча
  25/09/2007 - 14:00

  И на мен ми се въртят подобни мисли в главата, обаче откривам, че: а) някои хора вземат въпроса твърде присърце; б) не ми се спори точно за това; в) факторът мързел ме е обхванал всецяло 🙂

 6. Скъпи Колев, драги Василе, малоумно е не да кажеш на учителите да си търсят друга работа, а да си мислиш, че като го чуят, ще се юрнат да го направят.

 7. Не си прав за учителите – според мен те са едни от най-онеправданите хора в тази страна. Мързел ли? Къв мързел бе, ти не си в час…
  Широко разпространено е мнението като твоето – че учителите все искат и искат… Ама замислял ли си се че може би имат причина да искат? Замислял ли си се че от същите тези учители, които ти наричаш мързеливи, и не знам какви, зависи бъдещето на децата ти? Да, зависи – колкото от теб, толкова и от тях, защото именно тези учители, получаващи половината (и дори по-малко) на парите които получава един прост, глупав, мазен, неизкъпан, и с начално образование шофьор на тролей, дават старт на децата. Те им дават знанията които биха ги подготвили за живота. И как един ниско платен учител да има желание да работи съвестно, след като никой не го уважава?
  За да се развива една страна, в нея трябва да има образовани хора. Т.е. образованието трябва да е едно от най-важните неща, а учителите – едни от най-УВАЖАВАНИТЕ. Без учители ще се превърнем в едно стадо неудовлетворени в леглото (упс, исках да кажа живота) прости таксиметрови шофьори. И пак ще правим стачки за по-високи заплати… 🙂
  Мир. Ама… статията ти е по-скоро тенденциозна, отколкото реалистична.

 8. Малоумно е да коментираш проблеми, от които нищо не разбираш. Да не мислите, че учителите не искат реформа в образованието и то качествена.Бях учител, вече не съм.Знам, че от години за министър на МОН се слага човек, който дори не е бил учител, некомпетентен е, полтически обвързан е и не му пука за образованието. Кой допусна учениците да почват без учебници годината, кой допусна да няма дневници в училищата и сега даже?! Кой лъже и обещава пред избори, а после даже забравя какво е казал?
  Вие сами ли се изучихте? Много гениални ще дойдете, но не сте се научили на уважение към труда на хората.
  Може и да има некадърни учители, но това е явление от всички области на живота. А за кадърните , вие велики критикари, какво ще направите?

 9. Винаги съм се чудел и продължавам да се чудя – защо един човек става учител. Не е уважавана професия, свързана е с много, много потрошени нерви, а парите са мизерни. Не мога да си представя защо някои хора продължават да се подлагат на това, че и протестират срещу лошите условия, вместо да напуснат и да запазят нервите си.

  Аз не бих станал учител. Никога – за 400 лв мога да съм общ работник на строеж примерно или сервитьорка, ако бях жена. Вярно, не са перфектни професии, но са по-добре от банда крещящи кретени, които да укротяваш.

 10. Едно време в шести клас ако не би беше купил баща ми компютър да си играя игрички сега нямаше да получавам колкото 5-6 учителя ,ами сигурно щех да съм на някой строителен обект така че не виждам огромната заслуга на учителите, и да – по скоро съм се “изучил сам” – може да не съм гениален но не опищявам орталъка с безумните си искания.
  Учениците незнаели кой е еди кой си а пък знаели всичко за Азис и били много прости – ми нали си имат учители да ги научат ? защо не си вършат работата.

  Странно що не се споменават частните уроци :> лесно е да събереш 5 човека да си преподаващ материала който трябва да се преподава в училище и да им земеш – едно време бяха 20тина лева на човек (защото “Ами те децата са много уми но без допалнителна подготовка няма да влезат никаде”) пък след това да пищиш как се живее с 200 лева заплата.
  Аре у лево.

 11. Не нормално да съдиш за труда на учителите, когато не си наясно с него, да не ги уважаваш и да им обясняваш колко са тъпи. Не прочетох цялата статия -обидно ми беше. Още повече когато прочетох, че “ако търсенето надвишава предлагането, заплащането расте, ако предлагането е повече, нормално е заплатите в дадена сфера да са ниски.” Излиза, че предлагането в сферата на образованието е голямо. Да, ама не -вече не.
  И друго – “това са уж образовани и сравнително интелигентни хора, за които не би трябвало да е проблем да се пренасочат,…” – и ако се пренасочат тези уж образовани и уж интелигентни хора в друг бизнес, какво правим? Така спасяваме българското образование ли?

 12. Ти мани. Ето на, например в момента учителите така да се каже демонстрират нагледно резултатите от предложението “като не ви харесва, вървете си”. И какво става? Авторът е недоволен, че вместо да се махнат и да не са на работа, те са се махнали и не са на работа. Странно.

  А това

  Принципно погледнато, стачката представлява изнудване в най-чист вид. Група хора решават да се организират и да причинят загуби на трето лице (техният работодател) с цел да измъкнат повече пари от него.

  просто не знам как да коментирам. Може би е време за статия “Работодателят – изнудвач или жертва”. Ако той причинява загуби на своите служители какво правят те, освен, че следват съвета на автора и напускат?

 13. наистина забавна ситуация се получава, не мислите ли?
  позицията на автора ,която е агресивно нещоговорене по тема, която явно опознава отстрани. позицията на госотприемника, който не разбира ,защо се случва това нещо и какъв вид по дяволите са това училтелите, и защо няма диагноза още за такива мазохистични занимания.странни са ми и позициите на храта, които и нападат, и не разбират, че и защитават учителите.не искам и да коментирам колко скрити от страничните хора детайли има,които никой така и на направи достояние на аудиторията- за безумните програми на министерството, за кариерното развитие, и най-вече за тази “различност” в заплащането…
  аз съм такава- тъпа даскалица, с някаква заплата, с доста изпилени нерви, с препълнено презрение към хората , които трябва да вземат решение за/заради мен (министър- говедце, който навива на ината си да докаже софистичните си умения на даскал от университетска категория; синдикалното позорище на една развяла уж моята/нашата кауза за “прозрачност”)
  ами да, чувствам се конкурентноспособна да работя други неща, дори скоро отказах оферта, но май ми стига да вляза в клас и да си видя децата, защото те май ми дават доста.а и трябва да има такива като мен ,нали?

 14. На тебе пък специално ти се чудя що си учителка още откак се познаваме…

 15. ами о-чудвай се

 16. Петър
  25/09/2007 - 20:35

  Да, явно имало и хора, дето от шести клас насетне са се самоизучили… Брей, че то щом може така, направо да си купим на децата по един лаптоп за 100 долара (който все още струва 200, но скоро ще “падне”) и да ги пускаме да пасат, аджеба колкото и бедни да сме се 100 доларес ще заделим, той и долара се заклати надолу вече, та решен ни е проблема с гимназиалното и висшето образование, тъй мисля аз. За министър на (само)образованието можем да изберем (жалко, не се избира пряко от народа, но пък тъй и тъй се стачкува все за нещо, можем да стачкуваме докато не го назначат) господина с прякор ZULLHEAD.

  А и още нещо. Ако по някаква случайност детето е просто, мързеливо, геймърски ориентирано и уклон към селски изблици и чалга – няма как да го научи никой учител, то с каничка в главата не се налива. Учителят няма правомощия да изисква научаване, той е там да __преподава__, ако някое пишлеме не “поема” това не е задължително вина на учителя. Но то така е лесно бе, пусхате му синджира на отрочето и другите са ви виновни, учителите, улицата, средата не нам си кое… А едно време си спомням на моите съученици майките знаеха:
  *На кой урок сме точно, защото всяка вечер проверяваха какво сме взели и как сме го взели.
  *Кога ще имаме контролно, какво ще е контролното (какъв материал ще покрива) и какви точно са изискванията на преподавателя
  *Проверява се дали е написано домашното.

  Аджеба колко то вас знаят на кой урок е детето ви? Ма неее, то не е ваша работа. Ми може да не е, но ако дребното ви е “зленце” не само учителя ми и бог не може да ви помогне, така че го стягайте и толкоз. А това за учителските заплати – просто е недостойно от ваша страна да кажете “Ми те учителите не работят, за ко да взимат повече пари” – тя и продавачката в бутика не работи, по цял ден пафка цигари и си оправя грима, ама взима 500+, вие бихте ли й оставили детето си по 6 7 часа на ден, да го гледа и възпитава? Сигурно да… особено бъдещият ни, предложен от мен министър…..

 17. Никога не съм предентирал че съм голям учен даже по скоро съм прост. Завършил съм езикова гимназия – успех тип посредствен вобще даже не се пробвах във университет струваше ми се губене на време место да се занимавам с нещо което ми е интересно(в последствие се оказа че и пари се изкарват тогава само предполагах).

  За министър не ставам – искат висше а аз среднист – иначе с удоволствие ще пратя голям процент от тях на “обекта”.
  Но така кат те гледам тебе си готов за поста.

  Кво имаш против продавачката в бутика – по добре да си седи продавачка в бутик отколкото да е назначена след “конкурс” в някое училище пак ще си пуши и ще си оправя грима по цял ден – само дет в втория случай ще я дразнат и “зленцата”

  Нищо не каза за тия с частните уроци.

  И да поясна нищо нямам против учителската професия – но да ми излизат хиляди хора на година със специялност педагогика и след това да протестират че заплатите са малки – това е безумие.

 18. Петър
  25/09/2007 - 22:34

  Ми, ко’ да кажа за тях? Ходил съм и аз на няколко частни урока, идвали са ми и на крака да ми преподават (дет се вика, който плаща, той поръчва музиката). Не че съм недоволен, но реално – аз кандидатствах с Химия и Билогия (не знам защо ги пиша с главни букви….) особено тази по химия мамата си джасаше – държеше ни 2 3 пъти седмично по 4 часа (астрономически, но се плащаше на 40 минутен училищен час) – абе около 50 60 лева на посещение… за какво? да решавам задачи и да чета докато тя си играе с котките и пийва биричка? Отказах се още втория месец.

  Друг е въпроса, че изпитите в университетите не са никак даже длъжни да се припокриват с материала от учебниците, общо взето могат да те “питат” каквото си искат. За целта ти си купуваш всички учебници налични по предмета (от 9 до 11-12 клас там до който има) на всички възможни колективи и издателства, допълнителни пособия и “матрияли на клиентъ” и сядаш и си ебаваш майката от четене. Понеже често “изтича информация” се презапасяваш и с някой и друг учебник за висше учебно заведение, еле органичната химия била много добре обяснена там, а за семейство слънчогледови да не говорим как добре било написано в учебника на (ха! няма да се сетиш) преподавателката, която по някаква случайност се пада и някаква главна в някаква си катедра в учебното заведение, където си се нацелил да кандидатстваш.И пада едно четене, едни истории…. В тази лудница хората се отчайват, аз и СЕГА бих се отчаял ако трябва да покривам материал за 3 години средно училище по няколко различни автора, макар че най-вероятно бих го опаткал за няколко дни, в уни човек придобива тренинг “да реду кол инф до неоп гран”, ако такова редуциране беше възможно с математически алгоритъм, щяхме да си менкаме филми с HD качество на магнитни дискети, та.. родителите виждайки отчаянието и непосилния труд за детето почват да търсят “решение” – най-лесното и очевидно е да пробягнат до скъпите но пък за сметка на това “доказано качествени” услуги на елитни учители. Как се проверява кой учител е елитен:
  • какъв процент от “неговите деца” биват приети и къде
  • колко взима
  • каква длъжност евентуално има в образователната йерархия (например тази скубалка по химия беше районен инспектор )
  Съвсем друг е въпроса и че на децата изобщо не им е до това. Всъщност много по смислено е да ги оставиш да си поживеят последната година, а после защо не и една ваканция из Европа (или някой друг континент, стига да можеш да си го позволиш) след което да поработят малко и на пролет да си седнат на дупетата и да заучат материала вече на спокойствие и __ориентирани__ искат ли го това (да учат висше) или не го искат!

  Но тук вече твърде излязох от темата. От части съм съгласен с теб, че на човек не му е необходимо да има висше образование, за да е социално и икономически удовлетворен. Така е в нормалните държави… тук не сме нормални, тук имаме максими:
  • всеки трябва да вземе поне по едно висше, няма значение какво и в колко смотан университет
  • всеки който влезе непременно се дипломира, независимо колко е некадърен и колко не му се учи, просто влезе ли излиза дипломиран
  • знанията нямат значение, важното е да си си платил таксите и евентуално малка спонсорска блитзсесия. Ако някой преподавател се заяжда за знанията ти и не те пуска то той е смотан тъп дърт комунист/фашист и разни други такива неща
  В крайна сметка зависи и от средата ти, ако всичките ти приятели и роднини говорят по пет езика и имат докторантури по няколко обществено значими да не кажа планетарно значими въпроса то някак си е естествено и ти да си всезнайко:) Дет се вика – попил си по нещо:)

  Но темата беше частните уроци. Според мен е хубаво че има избор, то е по желание. Но мисля, че услугите на тези преподаватели трябва да са консултативни, а не на принципа на целодневните детски градини, “То моето е тъпо и леко го мързи но аз сега като дам едни 10к левчета, тя ще го научи и ще ми влезе милото е софийския, стига да ходи всекидневно при нея да му налива в главицата” – обратното, ако детето, тоест младежа/девойката е интелигентна но:
  а) послушала е съвета на батко си (еле я) и си е дала една година почивка за да: провери дали иска да учи наистина, не се е оженил/омъжила, и все още си спомня колко е 2 по 15; и се нужда е от малко помощ за да “влезе в час”, тоест да бъде добре осведомен за тазгодишния материал, нови неща влезли като задължителни в предмета, нови неща влезли в допълнителните материали и тн – консултациите са идеалното решение, информацията ти идва синтезирана и обработена. Пестиш време и нерви и получаваш реална услуга за парите си – струва си
  б) няма време/нерви да прави diff на учебниците – много преподаватели правят нещо като сборен учебник, допълват празнотите на един и добавят дори от помагала разни допълнителни материали – това също е вид услуга, макар че вече за нейното качество…. няма кой да гарантира, в този случай се ориентираш по вече споменатите правила за “качеството” – тук е възможно например да се купят така подготвените материали срещу прилична сума
  в) детето не е уверено в знанията си макар да чете много – преподавателят на частно има възможност да провежда така наречените пробни изпити, което си е малко тъпо, но на някои ученици помага, дава им увереност, общо взето пишат два часа по случайно избран въпрос и накрая се оценява работата и се посочват пропуските – обикновено не се минава целия материал, целта тук е не проверка на знанията, а тренинг за бързо писане и мислене по въпроса.

  Вероятно има и други смислени форми на частни уроци (например в математиката има неща които може би не си зацепил добре и е необходимо да ти се обяснят на ново, но в така наречените разказвателни предмети няма смисъл от такива неща).

  Има и напълно безсмислени такива и тогава наистина не е вина на преподавателите че ги провеждат а на “клиентите” че си дават парите на вятъра. В края на краищата никой не ги е принуждавал, нали така? А хората всеки ден си дават парите за слупости, та дорисе възхиюават от това (Еле Епъл)

  И за да обобщя, да, те взимат по 25 30 лева на час. НО те не работят по 8 часа на ден това и да, те плащат данъци на тези пари. И между другото “8 паунда” на час е НИСКО възнаграждение ако някой не знае….

  Така и така се върнах тук, въпроса с частните училища. Чшшш алоооуу, в коя държава частните средни училища са повече от обществените? На Марс ли? Щото аз на Земята не знам такава държава. Ние първенци само в простотиите можем да бъдем, така че няма да се изненадам де…

 19. хареса ми мнението на младежа.
  това може би е правилната дискусия за даскалъка.защото това са уроците,дето не ги учиш от 7.30 до 15.00. банално обобщение,но си е истина.макар че съм обучител по доста популярна кандидатстудентска дисциплина, макар че имам доста подопечни , не ми харесва да го правя. не и за парите въпроса. харесва ми да докажа,че моето гимназиално даскалско мислене е “актуално” ,малко интелектуален гъдел си е.а и не зациклям само и единствено в програмите на министъра,който в 99% от случаите си няма и представа от реалния труд на учителя ,за методистите му да не говорим.
  моята мисъл беше за реформите в училището,които наистина са наложително очебодни.искам да се махне целия този псевдопродукт за европейска и социална ориентация- етика и право,свят и личност…не че са излишни, просто не им е там мястото и времето.защо ти е да знаеш евроконституцията наизуст,като не знаеш коя е твоята първа конституция?защо учиш някакви напомпани автори,дето и езика си не потребяват като хората? или пък другият начин поне да се даде правото на избор какво да учи ученика,не да се затрупава от лавина дисциплини. ама и това не е решение,защото в повечето случи родителя си казва думата.
  понеже си загубих мисълта,нали вече минах 5те години даскалък, мисля да предложа нещо – не знам за марсианците дали ще ни харесат,ама поне някой психиатър да ни назначат. ще даде доста сносни пояснения – както за нас,така и за глаголстващите около нас.

 20. Всъщност освен сантиментално-емоционални изблици на съжаление към учителите и нещастното българско образование и нападки към автора, не видях нещо, което да оборва тезата ми. Преливате от пусто в празно – като видите крайна позиция, не се замисляте защо е такава, а се хвърляте с гърдите напред да се намушите на щиковете на врага. Всъщност точно оттам идва и проблемът – липсата на самостоятелна мисъл е в основата му.

 21. напротив,знам какво те кара да имаш такава крайна позиция. а за самостоятелната мисъл на такива радикалисти не си и струва коментар. нямам предвид персонално насочване.нямам предвид и сантимента. просто всеки трябва да знае блатцето, в което си е компетентен. защото и отговорът на вселената е известен 🙂

 22. Дечев
  26/09/2007 - 20:56

  Частните училища са малко , защото Българинът е мързелив , но е и стиснат – не дава пари за образование така както доскоро не си плащаше и здравни осигуровки…после му ги взеха !Няма частно няма конкуренция!Няма пари!
  Аз самия съм работил като учител около 6 месеца. Като си тръгвах от училището колеги ми казаха че който е минал през това училище като преподавател е станал човек. Може би защото е имал амбиция и му е писнала даскалската сиромашия!
  Най-вероятно!

 23. Димитър Н. Mитев
  26/09/2007 - 21:30

  Г-н Калинов, Вие до кой клас сте ходил на училище и можете ли да ми отговорите, какво означава “Ценностна система!? От отговора ви ще зависи и следващия ми въпрос – на тема еластичност на търсенето…….!!!!!!!!!

 24. Николай
  27/09/2007 - 16:29

  Двамата ми родители са учители. Работят това защото доскоро
  виждаха полза от труда си , защото знаеха хората из града по име
  и им се отплащаха с най-твърдата валута – уважението и удовлетворението.

  Сега и двамата са на тема “ЗЛЕ Е” , и то зле не само от пари , но и от факта, че просто няма полза от техния труд. Те отиват в класс и от 15 човека я има 2ма дето слушат. Останалите знаят – няма да ни изритат или да ни пишат 2ки щото няма да имат бройка после за паралелката.
  Баща ми е полиглот и знае 5 езика , и двамата са с више по френски език и 25+ години стаж в областа.
  И да , аз лично им казвам да зарежат всичко това и да му търсят лесното – зад граница или в софия , където и да е , само да не е в провинцията.
  350 лв заплата , стига толкова глупости. Който иска образование – да си го намери сам , библиотеките са отворени всеки работен ден от 9 до 6.

 25. Учителите не са изнудвачи,а жертви на липсата на стабилна държавна политика не само в сферата на образованието,а и на цялата ни икономика.Нароиха се университети и факултети,които бълват кадри,в същото време се закриват училища и детски градини.Стар комунистически трик е да се противопоставят обществени групи една срещу друга/учители-родители/.
  От векове древното римско правило”Разделяй и владей”върши работа.Факта,че стачката е организирана и дирижирана от тунеядците Желязко Христов и Янка Такева,хрантутници,които не са свършили за 5ст.работа в живота си е достатъчно красноречив,че целта на стачката е не да се защитят интересите на учителите,а да се обслужат нечии политически интереси.Налайте се,изяжте се помежду си.Правителството нямало да работи под натиск!?Напротив!Те точно трябва да работят под натиск,защото нищо не работят.Предизборно време е.Есен е,а иде зима,а ценовото цунами ни връхлита всеки месец.
  Не е нормално в една държава,в която възрастните имат задачата да раждат,отглеждат и възпитават подрастващите поколения,парламента да налага данъци върху книгите и учебниците,а да освобождава хазарта от такъв,нали?Бюджетен излишък 2,5 милиарда,а няма пари за заплати на лекари,учители,интелектуалци!?
  ,а…в същото време грешни пари в Ирак,Афганистан,
  военни сделки за кораби и самолети,Мислете,деца!

 26. Клавдий
  14/10/2007 - 05:20

  и ако се пренасочат тези уж образовани и уж интелигентни хора в друг бизнес, какво правим? Така спасяваме българското образование ли?

  Айде сега още един страдалец ще спасява българското образование,….

 27. дамян георгиев
  14/10/2007 - 11:52

  Очевидно автора на статията е доста некомпетентен по въпроса! За това предлагам на вниманието ви някои факти:
  1. Министърът на образованието е юрист. Как бихте реагирали, ако министър на правосъдието стане учител?
  2. Учителите са хора с висше образование, които получават по – малко от перхидролена продавачка/сервитьорка.
  3.Искате качествено образование. Как разбрахте, че образованието в България е некачествено, след като до сега не са провеждани каквито и да са изпити, показващи какво знаят и могат децата. Как ще коментирате вълната от масово недоволство, което същото това общество демонстрира при въвеждането на задължителните матури?
  4. Искате качествено образование. Какво разбирате под качествено образование? Какво представлява според вас добре образования ученик?Защо смятате, че днешните деца са по-слабо образовани от своите родители? Да не би вашите родители да могат да направят анализ на произведенията на Елин Пелин, могат ли да решават биквадратни уравнения ( и дали въобще знаят какво означава това ), могат ли да изравняват химични реакции, знаят ли какво гласи Закона на Архимед, могат ли да подредят континентите по големина ( дали въобще знаят колко континента има ), могат ли да дефинират понятието фотосинтеза… Да продължавам ли?
  5.Аз съм преподавател по география и биология и НЕ ДАВАМ частни уроци! Също както и колегите по физкултура и спорт, домашна техника и икономика, музика, изобразително изкуство, човекът и природата, физика, химия. А колегите начални учители ( тези които преподават на децата от 1-4 клас )? И те ли дават частни уроци
  6. Частни уроци дават ограничен кръг от колеги по БЕЛ и математика, както и преподавателите в университетите. Причината е, че това е много доходоносен бизнес.
  7.Срамувам се от хората, които дават частни уроци и ми е крайно неприятно да бъда поставян под общ знаменател с тях! И не съм единствен!
  8.Ако си направите труда да отидите до Инспектората, ще видите колко свободни работни места за учители има. Знам че не звучи реалистично, но е факт.
  9. Всяка година в Софийският университет се приемат по 90 студенти в ” учителските ” специалности: география и биология, география и история и биология и химия. От моя випуск започнахме работа като учители – 3..( в моето училище около 1/3 от сега действащите учители се пенсионират след 3 години – изборът е ваш – да излезнат в пенсия и на тяхно място да се привлекат млади специалисти, от които да се очакват високи резултати или да продължат да си работят). В резултат на това възрастовата структура на учителите в България е:
  – до 29г – 7%
  – 30 – 39г – 27%
  – 40 – 49г – 35%
  – 50 – 59г – 28%
  !!! – над 60г – 3 %
  Да ви е честито!
  10. Според сега действащите нормативни документи в един клас не може да има по-малко от 16 деца и повече от 28. На какво може да научите 28 деца едновременно за 40 минути? Сега отговаряте ли си на въпроса защо има частни уроци, на които родителите изпращат децата си ДОБРОВОЛНО! Защото там на детето ви се отделя в пъти повече внимание от колкото в клас!( там в най – лошия случай детето ви попада в група с още максимум 10 – 12 деца и им се преподава минимум 120 минути. Това прави по 12 минути на дете. А сега разделете 40 минути на 28 деца и открийте разликите).

 28. Г-н Георгиев, нека аз ви кажа нещичко :
  Продавачките вземат повече от даскалите само в София, Пловдив, Варна. Моля имайте в предвид, че когато говорим за заплати, София не значи България. Поинтересувайте се как стоят нещата със заплатите тука в прованса, защото сте много бос в това отношение. И не само вие.
  Мисля, че сте много заблуден за образованието в България. ВИЕ как разбрахте, че е КАЧЕСТВЕНО? Имате ли представа колко много деца пишат виш (виж), испусна, аргомент (ако изобщо знаят последната дума), италянски, више образование, обия, убвия, “приписах днес по биология’; не правят разлика между пълен и кратък член за мъжки род, не знаят как да слагат препинателни знаци и пр. и пр. , и това са само грешките им по български език! Тези знания поне някак се осъзнават, ако се чете повече . Което те и не правят. Ами другите предмети? Че почти всички ползват пищови на контролните, това не ви ли е пределно ясно?
  Учителският контингент застарява. На акъла ли ви е какви млади звани даскали и най-вече даскалици ще дойдат? Дето са влезли българска филология, история, география, химия, биология, защото не им е стигнал балът (заради мързел или тъпоумие) за да влязат право, МИО, тирузъм, медицина? И също не блестят с познания по практическа граматика на родния си език. И освен всичко друго, на колоквиуми и изпити преписват като шашави.
  Да ви изясня и друго – часовете в училище НЕ СА за индивидуално обясняване и никога не са били. Те са за съкратено предаване на поредния урок, съставяне на план и издиктуването му, с който план децата да запомнят по-лесно материала и да им се систематизира в главата. Какво внимание от учителя, Бога ми, е нужно на едно дете в клас?! Учителят е този, който се нуждае от вниманието на децата към него, за да преподаде урока.
  Аз съм студентка. В гимназията имахме учители, които ни казваха да си препишам плана на урока от учебника и цял час си приказвахме за всичко друго, само не нещо, свързано с предмета. Винаги, ВСЕКИ час. Доволен е броят на учителите, които нямат никаква дарба за преподаване. Да , иска се дарба за това. Може да си знаят идеално нещата, но ги знаят за себе си, не могат да ги предадат.
  И да, майка ми е учителка. Имала съм часове при нея. Смея да твърдя, че тя е страшно добър учител, обяснява интересно и голямата част от материала се запомня още в час.
  И съвсем в края искам да кажа, че , ако трябва да сме честни, най-големият проблем в образователната ни система в момента са самите ученици. Те нямат никакъв интерес към обучението си. Не влизат в час. Масовата част носят само една тетрадка по всичко, обикновено нямат химикал. Как да преподаваш на такъв контингент и на какво можеш да го научиш? На майка ми часовете винаги са били пълни, отсъстващите са били действително болни, никой не е бягал. Има си уваженито жената. Обаче другите…

Leave a Reply

Задължителните полета имат *