Кучешки истории


Бездомните кучета са проблем, на който очевидно е много трудно да се намери общественоприемливо решение. Около споровете за методите за справяне с него се разгарят ожесточени биологични, философски и политически дискусии. Има хора, които подкрепят една или друга позиция.

А има и откровени малоумници, които го създават…

Dogo: Да разкажа и аз една случка. Една вечер се пребирам от работа и си вървя по светлото… и почти сам стигнал до вкъщи..трябва да премина през разтояние което е около 100 метра кадето е абсолщтен мрак. Чувам кучешки лай…еее казах си “Едно куче какво ще ми направи” и продалжих по пътя си. В момента в който влязох в мрака около мен имаше 10-тина кучета с оголени зъби..бяха полудели…толкова бързо съм бягал че сигурно съм поставил нов Световен рекорд на 100 метра.

Тези кучета сме ги хранили с майка ми 100 000 пъти. Толкова бях ядосан в момента, че бях решил всичките да ги изтровя. Слава богу на другия ден като се събудих реших, че кучетата може би не са виновни за това си поведение, а най-вероятно някой човек. И до ден днешен продалжаваме да ги храним с майка ми…

Дет се вика, коментарът е излишен… ама просто не мога да се въздържа. Ама разбира се, че някой човек е бил виновен – вие продължавайте да ги храните, добре правите [тука си представете емотикон с пръст въртящ се около слепоочието].

Разбирам гнева и желанието за саморазправа с уличните кучета, които много хора изпитват – нежеланието да изложиш себе си и семейството си на болести и паразити, на нападения. Знам как се чувства човек, който няколко нощи не може да спи заради лай и вой под прозорците си (неслучайно лишаването от сън е упоменато в Хартата за правата на човека като жестоко отношение, както и че може да бъде част от процедура за мъчение) – в такива моменти не само към куче, ами и към човек бих подходил агресивно.

Разбирам и хората, които обичат кучетата, мило им е за бездомните и изоставените и осъждат гореописаните хора като садисти. Не ги подкрепям, но ги разбирам и донякъде съм съпричастен към теоретичната им, но хуманна позиция. И на мен ми се иска да беше възможно всички бездомни кучета да бъдат настанени в хубави приюти, където да са гледани добре, а от там осиновени от любящи стопани.

Това, което истински ненавиждам обаче е тъпотата и безотговорността на тези, които активно помагат за създаването на популации от бездомни кучета – идиотите, които изхвърлят кучето си на улицата, когато им омръзне да го гледат или когато порасне и вече не е малко и сладко кутренце, както и лудите, които хранят бездомните кучета, вместо, след като са толкова загрижени, да си ги приберат у тях и наистина да се грижат за тях, или да се опитат да им намерят стопани.


Умилявам се от усилията…
Поради практиката ми…

Коментари

 1. Хриси
  18/04/2009 - 09:28

  Съгласна съм, че проблемът е болезнен. Решението е единствено създаването на такъв приют, в който кучетата ще получават полагащите им се грижи по обезпаразитяване, дресировка, докато бъдат осиновени. Това няма как да стане по следните причини:
  1. Държавата все се извинява с по-належащи проблеми, и ако се заеме с въпроса, ще е с далеч по-радикални мерки (виждали сме въпросните приюти, за които и приют не може да се каже, че са!).
  2. Докато на кучета и котки у нас се гледа просто като на нещо, което може да бъде малоумно изхвърлено ей така, какво тук значи някакво си животно…не можем да говорим за хуманност у нас.
  3. Там, където я има, хуманността е именно в това дистанционно хранене – хем на свобода, хем и не е гладно, хем и вкъщи няма да цапоти и да притеснява комшиите :/
  4. Бездомните кучета са често плод на всевъзможни кръстоски, от които целият им вид добива непривлекателност, поради което за всички те са просто “помияри” и “мастии”. А знайно е, че българина такова куче в дома си не би взел. Освен ако не е чобанин в някое диво селце…
  5. Домашните кучета също имат нелека съдба – освен, че са заплашени от изгонване поради омръзван, също така и от закони, от изисквания за чипове, за разрешения от съседи (тук списъкът е безкраен)…

  При такава картинка, кучетата все по-често ще се озовават на улицата.
  Решението: да се изготви проектозакон за изграждането на свестен приют, в който да се назначат на работа служители с подходящо ветеринарно образование, гледачи…В който приют всички кучета (ако не бъдат осиновени), поне да получат всички нужни грижи – кастрация, обезпаразитяване, храна и подслон, до естествената им смърт.
  При всички случаи е по-хуманно, и е редно държавата да помисли и за това, когато гласува бюджета. Че нямало средства, не е оправдание.
  Но очаквам най-много нещата да опрат до смс-и от граждани, видите ли…щото и кучетата, дето са на улицата, щом по вина на гражданите са там, гражданите да се погрижат. Туй то.

 2. Миро Христов
  18/04/2009 - 10:15

  Много е кофти като си на едно мнение с някой, защото почти няма какво да кажеш.

  Само ще допълня, че кучетата около жилищното пространство могат да се “възпитат”.

  Редовно ги очесвам с въздушната си пушка. Така хем не ги убивам, хем само при звука на отварящия се прозорец изчезват на минутата.

  Лошото е, че го правя само нощем, за да не влизам в излишни конфронтации с идиотите, за които говориш.

  Условният рефлекс е кофти работа. През деня се навъртат, но почне ли да се свечерява се омитат. Трябва да ги пуцам и през деня…..

 3. Ама като автомобили паркирани 🙂
  2 до тротоара и 2 върху него.

 4. Анализирайки илюстрацията към материала стигам до няколко основни извода:

  1] Присъства скрита символика, внушаваща ликвидиране на помиярите 🙂

  2] Ако все пак няма такава символика и кучетата просто спят, тогава следва, че фотографът, които ги е снимал, смее да ги снима само докато спят…

 5. Селин
  18/04/2009 - 11:33

  Според мен трябва да се кастрират. Не да се убиват, не и да се хранят от кварталните бабки. Колкото и нехуманно да изглежда кастрирането, нехуманно е и да ни преследват кучета по улиците и човек да не смее да замръкне. Пълно е с квартални баби, които се умиляват от кучетата – вместо да си вземат някое, развъждат уличните, които към тях са добрички, ама на минувачите показват зъбите си редовно.

 6. Миро Христов очевидно е един от онези отговорни люде, които под грижа за света, разбират “стреляне по него”.
  Като се абстрахираме от факта, че увеличаваш шанса някой да бъде нападнат, решението ти е повече от временно. Просто ще ги накара да се изселят в друг квартал.
  Или е достатъчно да не се мотаят около теб и проблемът решен?

  Наличието на такива индивиди и отношението им към света около тях, абсолютната им убеденост, че те са на върха на хранителната верига и никой и нищо друго няма значение, освен техния височайши вид…
  Просто плаши.

  Определено не съм от хората, които ще седнат да тровят бездомни кучета, но това е защото съм убедена, че има други методи за справяне с проблема.
  Най-елементарния е кастрацията.

  Разбира се, по-лесно е да хвърлиш малко отрова или да стреляш по кучета/котки/птици/а защо не и хора? през прозореца, околкото да отделиш някакво време и да направиш нещо смислено и полезно и в дългосрочен план.

  П.П. Лонги, след текста на г-н Христов, не мислиш ли, че цитирания от теб човек може би е имал право?

 7. абсолютната им убеденост, че те са на върха на хранителната верига и никой и нищо друго няма значение, освен техния височайши вид…

  Енея, аз съм точно от тия индивиди. Човекът наистина е на върха на хранителната верига и честно казано, не бих заменил съшествуването на собствения си вид за съществуването на някой друг.

  Всъщност даже си позволявам да смятам хората, които мислят, че на света има нещо по-важно от човека (и от самите себе си в частност), за страдащи от върховна мизантропия и стремеж към видово самоубийство 🙂

 8. Мда, като изтребим всичко живо, освен хората, ще те видим дали ще ти е много гот.
  Самия факт, че имаш мозък, умееш да поемаш отговорност и можеш да мислиш за последиците те прави длъжен да не вършиш глупости, които в дългосрочен план е повече от ясно, че ще ни излезне през носа.

  Защото ти си на върха на хранителната верига, това основание ли е да убиваш всичко около теб? Птици, животни, растения, насекоми? Без нужда, без цел, без мисъл? Има бездомни кучета заради хората, заради тяхната безотговорност и глупост. Дали способа за справяне с проблема е да изтребиш проблема или да научиш отделнте “връхчета на еволюцията” в по-отговорно отношение към съществата около тях?

  Аз съм на мнение, че светът е съществувал много преди нашия вид да се пръкне и най-малкото, сигурно ще съществува и след като успеем да се затрием по някакъв идиотски начин.
  Не виждам причина да унищожаваме светът заедно с нас.

  Твоят подход според мен е много по-мизантропски и сега ще ти обясня защо.
  1. Избиват се все повече животни, намалява биоразнообразието.
  2. Унищожаваме бавно и замърсяваме планетата.
  3. Дробовете на нашата планета са едни такива ми ти дървета, които като изчезнат не знам какво ще правиш.

  Но пък… защо трябва да мислиш за другите, които нямат твоята сила.
  Така де… защо да се съобразяваш с някого, когато можеш да го пребиеш/удариш/нараниш.
  И не ми обяснявай, че принципа не е същия, разликата е просто в мащабите и във вида.

  Отношението към едно животно се смята за нещо много по-маловажно, отколкото към даден човек.
  Но да ти кажа, трудно ми е да вярвам, че човек, който стреля по кучета е добър пример за “човек”.

 9. Смърт за уличните кучета
  18/04/2009 - 12:46

  Да се отстрелят всички нерегистрирани ,неваксинирани и необезпаразитени песове ,а кучезащитниците да се пребият с тояги. Заради един пумиар направих катастрофа.

 10. albert venn dicey
  18/04/2009 - 12:48

  Кастрация, кастрация и пак кастрация и глоби.
  Аз съм повече по котките, но и кучетата са мили животинки и трябва да се намери хуманно решение.

 11. Eneya, улиците в градовете не са място за биоразнообразие. Ти намаляваш ли биоразнообразието у вас като видиш някоя хлебарка? Или и оставяш паничка с мляко и сладки (както някои правят за дядо Коледа)? Същото се отнася и за миличките бълхички, въшчици, кърлежчета и каквото още се сетиш.

 12. Гореща тема, като за край на страстната седмица. Предчувствам вълната от размисли и страсти…

  До мен похърква домашната ми кучка, взета преди 10 години като малка от улицата. Не съм се завтекъл да храня уличните, но забелязвам един факт – въпреки че е налице миграция от други квартали, поне в моя има един стабилен контингент от 4-5 доста стари улични кучета, които наистина лаят нощем, но не нападат никото. И да, кастрирани са.

  Изтребване? Не мисля. Докато не закачат хората, би трябвало да бъдат оставени да изживеят старините си на спокойствие. Тровене? Що за безобразие? Аз се смятам за нетолерантен, но наистина не мога да преглътна подобно отношение. Окей, цапат, шумят, ходят къде ли не, периодично нападат хората (най-вече когато хората са агресивни към тях). Ето, ще бъда безцеремонен – и без да бия на расизъм, нима например циганите не правят почти същото? Нима не цапат, не шумят, или не ни нападат, когато сме враждебни към тях? Но тях не съм забелязал някой да иска да ги трови или отстрелва. И слава богу 🙂

  Самодоволството на хората, пребиваващи “най-отгоре в хранителната верига”, не го разбирам. Като си най-отгоре, имаш задължението и да имаш поне маааалко отговорност за другите наоколо.

 13. Енея, забелязвам, че спориш не с мен, а със себе си – с някаква представа, която си въобразяваш, че е моето мнение и която аз никога не съм подкрепял, няма и как да подкрепя.

  Аз обичам природата, но я познавам достатъчно, за да ми е ясно, че това “да спасим Земята” е пълна глупост. Даже хората да се самоубият като вид с ядрени оръжия, Земята ще съществува още милиарди години и животът на нея ще продължи и ще се развива – правил го е преди появата на човека, ще продължи и след изчезването му.

  Поради това, единственият смисъл, който опазването на природата има, е оцеляването и удобството на човека. Ако не я опазваме достатъчно, тя ще стане непригодна за живот за нас – не изобщо, а само за нас.

  За кастрацията и последващото пускане:

  Това е най-, ама НАЙ- безсмислената дейност, която мога да се сетя, освен примерно да им се прави педикюр на кучетата. Тя не постига нищо, защото е скъпа и не може да се направи в достатъчно голям мащаб. Кастрираните кучета живеят и умират, а на тяхно място идват нови – пуснати от “стопани”, мигриращи от други квартали.

  Така се създава безкраен цикъл, при който по улиците винаги има бездомни кучета, но той постига едно много важно нещо – непрестаннен приток на пари, които се дават за справяне с проблема. Тези пари са оползотворявани от организациите, адвокатстващи, че “кастрация-пускане” като работещ модел. И как няма да адвокатстват – ако бездомните кучета изчезнат, ще спрат и парите, затова тия организации нямати никакъв интерес от решаването на проблема, а само от продължаването му.

 14. На 14ти март глутница от кучета в Сицилия напада 2 деца на 9 и 10 год. По-голямото умира, а 9 годишното е настанено в болница с жестоки разкъсвания. Полицията установява, че преди това 40 годишна жена е станала жертва на същата глутница. Докато карабиниерите разследват случая в същата зона отново глутницата побесниели кучета праща в болницата германска туристка. С обвинение за убийство, безстопанственост и неспазване на служебните задължения е арестуван държавен служител. 15 000 евро годищно получава всяка община за изграждане и поддържане на кучкарници, но според общинарите това съвсем не е достатъчно.
  В България има около 200 дечица с Цистична фиброза или Муковизцидоза (Cystic fibrosis), които нямат собствен специализиран център, достатъчно средства за жизнено необходими лекарства и които държавата-майка е осъдила на геноцид. Някой да има обвинен за това? Да не говорим за осъден.
  К’во остава за кучетата…

 15. По света са пробвали всичко – избиване, кастрация, приюти и т.н. А истината е една: има храна – има кучета, няма храна – няма кучета. Елементарен принцип на всяка екосистема.

 16. Лонги, моето впечатление за твоето мнение по тези теми е изградено въз основа на собствените ти коментари и публикации. Какво мислиш и какво казваш, както и как го казваш са различни неща
  Това първо и второ, не смятам за глупост “спасете земята” по твърде простата причина, че вече ясно казах, да унищожаваш всичко, което не ти е “полезно” или само защто така ти се е приискало е връх на безумието, глупостта и простотията. Ако за теб е ок, за мен не е. Това е.

  Колкото до кастрацията, тук можем доста да спорим, но аз също казах, че ми се вижда по-смислена в сравнение с тровенето или стрелянето по животните, но че начинът е да се промени самото отношението на онези, които изхвърлят кучетата си.
  Видя ли го в предния ми коментар конкретно този ред?

 17. Както винаги българите искаме да откриваме пак Америка,за съжаление проблема с кучетата у нас в БГ вече 20 г не е решен….а е решен в другите страни на ЕО, е то и за това сме си на опашката..
  Скитащи кучета в другите европейски страни не се виждат по улиците,ако се появи някое веднага сигнализират и се появява екип за залавянето му и поставяне в съответното за целта място…
  При нас е друго ние си ги гледаме и дори пред Президентството на пъпа на София съм виждал 5-6 да се излежават или да пресичат с предимство по кръстовищата..това сме си ние и така ще си бъдем,никаква ЕО не може да ни вкара в пътя ..

 18. Даммм… ама кучето,макар и кастрирано продължава да има зъби и да хапе 😉
  Преди години,като имаше повече народ от Виетнам,КНДР,… и кучета нямаше.Както беше култовия лаф тогава – ” 2 бау за едно дънки”.Та такива ми ти работи.

 19. На мен това, което ми прави впечатление (специално за София говоря) е, че имаше един голям проблем с кучетата до към началото на 21 век. После броят на тези кучета рязко спадна, но напоследък отново се увеличава. Странна работа.

  Лонг, мое мнение е, че винаги ще има поне 1-2 бездомни кучета, най-малкото защото винаги ще се намери някой стопанин да си изостави кучето. Но при всички положения ще е по-добре от сега.

 20. Аз живея в щатите и системата е много проста тук. Всяко бездомно животно се прибира от специална служба към всеки град. Животното се преглежда, обезпаразитява, и кастрира. Ветеринаря прави специална оценка по общоприет метода дали жишотното става за осиновяване. Ако не става или е прекалено болно при първата стъпка – евтаназия. Ако става, слагат обява и снимка на сайта на приюта и понякога в някой местен вестник/кабелен канал на общината. Чака се определен период (зависи от общината, ама обикновенно между 2 седмици и месец), и ако не е осиновено – евтаназия.
  Службата за прибиране работи по сигнали на граждани и са със статут на полицаи. Ако случано ти е избягало кучето и има нашииник с телефона и адреса ти, получаваш обаждане, плащаш си глобата (ако е имало нужда от ветеринарно лечение плащаш и това)и ти го връщат. Ако не го искаш вече може да го закараш директно в приюта ама трябва да си платиш разноските докато или някой го осинови или го приспат.
  Тествана и ефективна система – тука бездомни къчета няма. Не виждам никаква причина да не работи и в БГ…

 21. А ако искаш да храниш кучета – приютите приемат дарения…Повечето приюти работят със граждански организации които им помагат да намерят осиновители и със дарения. Така хем няма безздомни кучета, хем защитниците на прават на животните не се оплакват, пък и помагат за решаването на проблема…
  Тук ако те ухапе бездомно куче ще осъдиш града почти гарантирано…

 22. Всички кучезащитници, трябва да се заведат в МБИ и да им се покаже как изглежда човешки черен дроб с кучешка тения. След това, нека отскочат до “Пирогов” и хирурзите да им обяснят как точно се оперира тения и какви са рисковете, нека им разкажат и как чуждестранни хирурзи са сащисани от бума на тения в България. Как във Франция, ако има такъв случай се събират специалистите от цялата страна да гледат, защото това е абсолютна казуистика за тях, а тук е ежедневие. И да уточня, “оправдания” като ” Ама те са ваксинирани!” не минават, защото ваксинацията означава, че кучето няма да се разболее, а не, че няма да пренася тения.
  Ако трябва да избирам между здравето на хората и живота на кучетата ще избера първото. Но не възразявам кучезащитниците да викнат Бриджит Бардо да събере помиярите и да си ги носи във Франция.
  Поздрави!

 23. Колкото до кастрирането – някой, някъде в подобна дискусия съвсем на място беше казал “Абе те ще ме хапят, няма да ме е5ат!”…

 24. Хубаво го рекохте, можем да внесем малко строителни работници от Р.Корея. Така хем корееца ще е сит, хем гражданина спокоен 🙂 В Щатите имат парички, но не са чак толкова луди за колкото ги мислите-една малка част от кучетата са в приюти, за да се убедят гражданите колко хуманна е държава, другите са…ами избити…и следват зверски глоби за всеки идиот който си изхвърли кучето на улицата (даже може и до глоба и затвор да го докарат). Та идеята е, че докато има такива кретени, ще има и бездомни кучета. С други думи за България няма оправия в това отношение!

 25. Обичам животните и знам, че тия кученца с нищо не са виновни. Те са си животинки, какво са криви, че някой е решил да си изхвърли кучето навън, понеже му писнало или не си преценил финансите или нещо от сорта. Честно казано, не мога просто да си представя какъв човек трябва да си за да си изхврлиш навън животинчето, но явно, че се намират такива…

  Тук обаче проблемът е съвсем другаде. Факт е, че по улиците ни се разхожат свободно кучета и е меко казано опасно. Нападали са ме убични кучета няколко пъти – отървавал съм се с доста ритници и бойни викове 😀 , ако бях дете обаче ? Природозащитниците са добри хора, но тея кучета не трябва да са им кауза. Да, и на мен ми се ще да има приюти, където да се грижат за тях докато не се появи стопанин, но при все, че сирачетата няма какво да ядат и да облекат, би било абсурдно да се грижим за кучета. Решението е много гадно, но като въпросът е те или ние, какво да се правим на по – католици от папата.

 26. Лъчезар Томов
  18/04/2009 - 22:07

  Имаше един период при Софиянски, когато кучетата ги убиваха и продаваха кожите им. Сега само ги кастрират, но това не решава проблема с хората, за които целият свят е кофа за боклук и всичко освен тях е боклук. Има твърде много социопати, просто

 27. Петър
  19/04/2009 - 00:47

  Абе хора, вие болни ли сте бе!? Хуманно отношение към животните!? Що за оксиморон!? Абе какво ми навързвате тука някаква Земя, биоразнообразие и такива подобни простотии!? Обяснете каква е връзката на това с бездомните кучета, че не я виждам? Прост народ, Божее! Ще ми се да можеше бездомните кучета да не бъдат хранени или пък въобще да не се изхвърлят от домовете. Но за това се иска: първо – съзнание, че това, което правиш, си има последствия, и второ – да можеш да понесеш отговорност. Е това просто няма как да стане в България, съжалявам. По обясними причини (колосални разлики в цивилизационното развитие) опитът на Америка, примерно, не е приложим в момента. Затова трябва да се избият (по-добре чрез евтаназия, разбира се).

 28. @Петър-щом не са ги избили досега, значи някой все пак иска те да бъдат там. На лелките/какичките, дето работят на пазара им е много весело когато Куджо ги гледа жално и върти опашка, с надеждата, че някой ще му подхвърли храна. Освен това бездомните кучета имат и друго значение-те са символ, че едно домашно животно може да съществува в градска среда без да има стопанин. С други думи много хора са привързани към тези кучета. Най-големият проблем за мен е, че като се захлади времето вечерта кучетата се активизират и започват да лаят. Ама на младостката ми глутница им минава мерака за лаене някъде между 1 и 2 часа след полунощ. За агресивните кучета-ясно е, че е по-добре и за тях и за нас да се ликвидират, колкото и жално да ни е, защото са пряка заплаха за обществото ни.

 29. Петър
  19/04/2009 - 21:13

  Ша ви еба в лицемерите. Отвличат посред бял ден, пред 20 свидетели, а те ми се загрижили за някви помияри. Аз предлагам първо за хората да се замислим, а после за бездомните животни, ОК? Ебахти сбърканата държава, честно!

 30. @Петър и като мислим за хората какво точно ще измислим? Я кажи, ти като активен гражданин какво правиш за татковината и населението и?

 31. Principessa
  19/04/2009 - 22:53

  Тук не можах да се въздържа и реших и аз да кажа нещо по въпроса (дано не се повтарям с някой от коментатиращите, защото не съм чела всички коментари).

  Където и да съм ходила в друга държава (без Македония и Сърбия), няма улични кучета. Защо? Защото никой идиот не изхвърля кучето от малката си гарсониера на улицата, защото има закони, които забраняват това. Разликата е, че там законите се спазват.
  Пак там- в белите държави, едно куче се гледа в нещо повече от апартамент- в къща с двор, евнтуално. Има си кучешки паркове, където животните се извеждат и си вършат кучешките работи. Ако кучето не издържи до парка, стопанина просто прибира акото (: в торбичка и готово! Това го видях на живо, но не тук.
  Ако се появи някой на който му е писнало да стъпва в лайна по улиците, да търчи като откачен, гонен от кучета и накрая реши да каже как иска да ги изпотрепе всичките, веднага ще се намери някой “природозащитник” който ще надигне голям скандал за нищо време, как животните имат права… бла бла. Същите тези природозащитници не си мърдат пръста за тези животни- само ги хранят и насърчават размножаването им. Защо не започнат да събират отпадъците на същите тези кучета от улиците, като толкова ги обичат? Защо не накарат хората да правят същото със собствените си любимци? Само се говори общо взето, защото българина много говори и нищо не иска да направи, ей това е

 32. Петър
  19/04/2009 - 23:49

  daymare, мързи ме да ти отговарям. Просто се огледай около себе си и сам все ще видиш нещо, което да е къде-къде по-належащо и има смисъл да се дискутира.

 33. @Петър не схващаш смисъла-с дискутиране не става. Действия трябват! А дали ще коментираме уличните кучета или действията на Барак Обама е все едно и също

 34. Мнооого съм съгласна с написаното за законите и прилагането им.
  Колко от собствениците на кучета, писали тук, плащат данък за своето куче, редовно го обезпаразитяват – външно и вътрешно и му водят паспорта?
  Защото ако ви глобят 5 пъти, че си разхождате животното без намордник,пуснато и не на определените места за това – е, повярвайте ми…ще се замислите дали да го направите отново.

  За съжаление на този етап не виждам начин за справяне с проблема – едните ще говорят за кастрация, другите за убиване, но докато не си променим начина на мислене нищо няма да се промени. Та ние още си хвърляме торбичките с боклук през балкона от 8мия етаж…какво остава за кучетата?!

  Няма закон за бабите и другите,които хранят бездомните животни. За съжаление.
  Щото моя квартал се е превърнал в котешки рай!!!! Котките тук не само не се страхуват от кучета, но на няколко пъти нападнаха моето! А веднъж и мен, което би било смешно, ако не сте виждали котка в атака, пазеща малките си!

  И не слагайте всички природозащитници в един кюп.Щото не те хранят котките в квартала ми!Нито кучетата, повярвайте ми.А най-малко аз, нищо че се занимавам професионално с природозащита.

  А за стрелбата. По закон в Бургас е забранена стрелбата в рамките на града, с всякаква пушка. За отрова въобще няма и да говоря даже. Но ако разбера кой е идиотът, който в моя квартал среля от блока си и трепе за сега само птици, с удоволствие ще звънна на полицията. Никога не можеш да си сигурен, че ще уцелиш само птицата! или кучето или котката….не и в град.

 35. “Котка в атака” 😀 😀 😀 😀 😀

 36. Ахам и на мен сега ми е смешно и честно казано никога не си бях представяла, че може да ме нападне котка 🙂
  Гледайки я тогава как тича към мен, злобно съскайки, с явно недружелюбни намерения…в първия момент даже не успях да зацепя, че мишената не е кучето ми а аз!
  ….след това изчаках да стигне на подходящо разстояние…и я пресрещнах…с крак.
  Нищо й нямаше, а аз чак после видях котенцата, които пазеше и незнайно защо бе решила, че съм заплаха за тях.
  А моя тъп кокер дори не й бе обърнал внимание 🙂
  Та…не харесвам особено много котките, но пък и не бих тръгнала да ги изтребвам.

 37. Като някой се изцепи как “природозащитницте нищо не правят” или просто използва масовото определението “ама те всички нищо не правят” и ми кипва.

  Извинявай, ама на всеки един отделен индивид ли му светиш, та знаеш?
  Мои близки приятели се занимават активно и мога да ти кажа, цялата компания си спазва плътно разпоредбите и законите. Нещо повече, едната мацка има куче и винаги чисти. Покрай нея целия й блок вече си чистят след кучетата си. Всъщност не е само тя, но конкретно за нея знам, че тя инициира отговорното отношение в нейния блок.

  Хубаво, обяснявай как има хора, които само плямпат и не дйестват, но просто не се излагайте с подобни генерализации.
  Защото е смешно и най-малкото, мнението ви олеква в очите на околните.

 38. Всички обобщения са грешни, включително и това.

 39. Principessa
  21/04/2009 - 00:35

  ех, добре че има цял 1 блок в София, който чисти след кучетата си!!! Ура!!!

 40. Тия “стопани”, които си изхвърлят животните трябва да бъдат стопанисвани и задължавани да работят някой и друг месец в приюти за бездомни животни.

  Както обаче long казва, проблемът няма да се реши, защото има хора, заинтересувани да не се решава.

  Както и с безкрайното преасфалтиране на пътищата, които 2 месеца след “ремонта” са пак като сирене.

  @Eneya- за стрелбата по хора, до сега животно не ме е докарвало до такива мили чувства, ама хора много пъти…
  (Още не съм гръмнал никого де…)

 41. С желание, воля и пари проблемът е леснорешим. Но имам чувството, че от тази троица липсват елементи в момента.

 42. Михаил
  21/04/2009 - 16:30

  В момента в България е ЗАБРАНЕНО да се махат принудително кучетата от улиците. Пише го в закон, няма майтап. Ако някой не си прибере улично куче в къщи, то може да си живее завинаги на детската площадка и да сере в пясъчника на децата. Законът нарежда то да бъде там.
  Вече писах за тази законова глупотевина, натворена под натиска на “природозащитници”, там ме обвиниха в “варварство”, аз пък им казах че са мицемери (малко загрубяха нещата 🙂
  Енея, като си родиш дете и отидеш на площадката сутрин пак ще си говорим, сега недей да се обаждаш с плосък “хуманизъм” без да си имаш и идея как да решиш проблема.

 43. цитирай въпросния закон или дай линк към публикацията си – стана ми любопитно

 44. Най-новият пост в блога му
  http://www.kenanoff.com/blog/archives/272

 45. Метода, който се прилага в САЩ изглежда прекрасен, но в България всичко, което работи по света е неприложимо – Българинът ще подкупи кучешките инспектори, но няма да плати глобата. Директора на кучкарникът ще присвои парите за “обработка” на кучета, а надзирателите ще изпият отрова, защото ще се окаже, че след преваряване става чудна ракия от нея… Накрая в конкретното заведение за бездомни помияри ще се отглеждат свине и ще се продават по Коледа… Американският модел е за Америка. За България е приложим само един – масово изтрбване на псетата с два изстрела и един контролен в главата.

 46. Longanlon@ – “Аз обичам природата, но я познавам достатъчно, за да ми е ясно, че това “да спасим Земята” е пълна глупост. Даже хората да се самоубият като вид с ядрени оръжия, Земята ще съществува още милиарди години и животът на нея ще продължи и ще се развива – правил го е преди появата на човека, ще продължи и след изчезването му.” – а ти забелязваш ли как сам се въртиш в кръг или да ? О, забравих, ти обичаш да се хващаш за думите и да спориш сам със себе си :)))
  Steliyan@ то, хубаво, ама ако сам довършиш следвайки собствената си логика, ще се окаже, че и патрони не са останали, кучета да се стрелят …
  Eneya@ това за биоразнообразието в градски условия Кърти! 😀
  chernobyl@ те, кучетата, храна ще намират, дори хората да не ги хранят 😉
  Петър@ едното поражда другото.
  gendarme@ ти от дрогаря Славчо ли се учиш да разправяш вицове ? 😛

 47. до всички участници в дискусията:ако знаете колко кърлежа съм извадил от пациенти само тази пролет,колко ще извадя до края на есента,колко деца/и възрастни/ ще се разболеят от ,,марсилска треска” и ,,лаймска болест” и ще останат с трайна заплаха за здравето и живота/и 2-те увреждат доживотно черния дроб/ няма живо куче да оставите в квартала си.
  Живея в 30 000 град,централна България,циганите са много повече от кучетата, и докато ми се правите на хуманисти и природозащитници няма да усетите как след 20 години България ще остане само географско понятие без нация и държавност!!!

 48. Абе малко не е по темата, ама явно на любителите на “Славчо” им се привиждат вицове под път и над път… Колкото до темата – чувал съм, че един патрон бил 40-50ст….

 49. хахаха тва “масово изтрбване на псетата с два изстрела и един контролен в главата” може да го каже само човек, който нищо не разбира от лов. 🙂

  “контролен в главата” хахахах много филми гледаш, стелияне 😉

 50. Mindilizator
  22/04/2009 - 21:47

  За съжаление е истина. Колкото и грозно да звучи кучетата трябва да се махнат от улиците,парковете и най-вече районите в които играят ДЕЦА. Тия клупотевини с кастрацията, не на мен ако обичате. Ти го кастрирай пук то да е заплаха от болести и охапжания о6те 5-10 години.
  Айде “еколозите и “хуманистите” да помислят малко…?
  Дали един ЧОВЕШКИ живот струва колкото всички кучешки…?
  Има ли някой от вас представа колко ужасна е смъртта от
  КУЧЕ…..? Независимо дали е от разкусване….или от болестите които пренасят….?
  Защото имах съученик който почина при операзия от кучешка тения. В Плевен не в някое забутано селце. Мен ме е хапало куче…няколко шева на глезена и един милион инжекции.
  и за капак преди 5 години ми вадиха курлеж….
  …..лепнал ми се е при разходка в….”Скобелевия парк” в Плевен. Изследванията за Лаимска болест не са евтини.
  ……Което не ме кара да мразя животните. В София ж джора на фирмата има Немска овчарка с колибка и синджир. Всеки ден си играя с нея…ръся я против бълхи храня я подсещам пазачите нощем да я пускат в ДВОРА. Но ако/когато….видя помияр (уличен) да се спусне срещу човек….въобще не се замислям. Както казах за мен живота на всички кучета не струват колкото ЕДИН човешки. Никога не бих поставил отрова или да стрелям по кротичко животинче…..Но за злите песове имам 45-ти калибър КУБНКИ .“контролен в главата” 🙂

 51. Хе, кучетата са адски издръжливи животни. Така, че контролния не е излишен.

  Преди няколко години два помияра влязоха в двора ми и ми удушиха котката. Казвам ти – тия животни не умират лесно и освен това се защитават едно друго, щото ги бях приклещил.

  Едното така и не успях да го пречукам, въпреки упоритото налагане с тояга фи 50.

  И пак са се навъдили помияри, ама тоя път вече ще се въоръжа по сериозно.

 52. @Longanlon: Филми специално с контролни в главата не гледам. Препоръчителна практика обаче е да се “отконтролира” убийството защото може да си отстрелял някой със бронежилетка висок или среден клас – не е гот да оставиш някой зад теб, който да не направи твоята грешка и да те отстреля – за по-сигурно в главата. Бил съм войник, бил съм и военен, а Ричард Марчинко препоръчва конкретната тактика – два в тялото щото е по-лесно и един в кифлата от близо, за да е сигурно.
  А по темата с кучетата – хайде, няма да ги стреляме – нека си живеят и да се множат – напук на мен и теб 🙂

 53. дедо Изкуфелий
  24/04/2009 - 08:11

  Ако нямаме огнестрелно оръжие, може ли да ползваме тактиката две тояги по гърба и една контролна в задника? 🙂
  А по сериозно – като са ви мили уличните кучета, направете ги домашни, лошо няма. Иначе – ей го де е екарисажа. Аз съм от Пловдив и не знам как става, но тук уличните кучета са в много по-малки количества отколкото в София. Най-малкото няма глутници от 5-6 дзвера, които да се разхождат из препиканата от тях територия.

 54. ayreonautiqus
  24/04/2009 - 16:33

  Извън темата:

  Long, моля не приемай това като спам. Просто току що научих нещо, което не мога да дефинирам дали повече ме уплаши или шокира. Считам, че ако ти пуснеш нещо по темата, ще достигне до доста по-широка аудитория (отколкото няколкото читатели, които се гордея, че имам) и съответно ще бъде подкрепено от доста по-голям брой хора. Ако решиш, заповядай: http://ayreonautiqus.blogspot......st_24.html

 55. Miro Hristov
  24/04/2009 - 19:38

  Издържливи са псетата, да. Оцеляват при headshot с въздушна пушка.

  Целя се в гърдите и стомаха, но в гърдите е трудно, защото рядко се случва да застанем face to face. 🙂

 56. Не мога да разбера едно: Ловните дружинки редовно отстрелват “вредния” дивеч – вълци, лисици, чакали … Че и полезния – елени, сърни, зайци, … И никой “природозащитник” не протестира! А за уличните кучета – вой до небето! Ако може някой да ми обясни този феномен!

 57. До ayreonautiqus и Longanlon :
  Вчера/24.04.09/ и дъщеря ми ме алармира за проектозакона.Това само потвърждава втората част на коментара ми от April 22nd, 2009 at 1:54 pm.Ето Ви и линк към петицията:http://bgpetition.com/knijoven.....index.html

 58. Ами “природозащитниците” живеят в панелки и не са помирисвали гора, поле, дивеч и така… Освен това там има много заплашителни чичковци с пушки, може нещо да се ядосат и после кво?

 59. Аз съм доста възрастен и си спомням преди развитият социализъм,имаше кучета от тези,които има сега в градовете,имаше само в селата.Кучетата стояха само в дворовете на стопаните си.Можеше да има нахапани хора ,които влизат в двора,без разрешение на стопанина.По улиците не може да се види да се разхожда свободно куче.Имаше една приказка:”Какво бе ти да не търсиш село без кучета?”.През Тодор Живковоро управление,можеше да се каже,че и в селата нямаше кучета.Имаше решение да се изтровят всички кучета и то беше изпълнено.И все пак някои е бил запазил такива да се разпостранят толкова,че да се постави въпроса:”Кой има повиче право,Кучетата или хората?”Много ми се иска да се отделят кучетата и хората ,дето страдат за лошето отношения към кучетата в отделни райони.Аз не искам да се страхувам за себе си и за децата си и внуците си че ще бъдат нахапани или изядени.

 60. Според мен лека полека общините се заеха да решават този проблем. В смисъл нещата не са толкова отчайващи колкото преди 7-8 години.

 61. Не знам vasil при кой социализъм е живял, но аз израснах на село по времето на социализма и помня няколко кампании за поголовно избиване на всички кучета без на ловците и овчарите – през 2-3 години. А щом са няколко значи не са решили проблема.
  Не пожелавам на никого децата му да виждат подобна гледка, още по-малко да я приемат за нормална. Просто “избиването” на последствията не решава този проблем, а само имитира “решимост”.

 62. В нашия квартал котките уплашиха кучетата 🙂

 63. Храня бездомни кучета, които съм водила на лекар за кастрация, обезпаразитявам ги на 2 месеца вече за вътрешни паразити (доскоро на 3 месеца, но на два е по-ново лекарско предписание)и всеки месец за външни паразити. Когато се разболеят, ги лекувам. Имат паспорти, редовно попълвани от ветеринар за извършените манипулации. Имам дете, хапана съм от куче.

 64. Aми като толкова те е грижа за тях, Ния, прибери си ги у вас. Това, което правиш сега е безотговорно и глупаво.

 65. Кое е безотговорно и глупаво? В състояние съм да прибера едно и вече съм го направила.

 66. Безотговорно и глупаво е да храниш улични кучета, с което поддържаш популацията им.

  Може да се изненадаш, но на повечео хора не им е приятно по улиците да се разхождат кучета, независимо колко кастрирани, обезпаразитени и маркирани си въобразяваш, че са. Кастрираните също хапят, а обезпаразитяването отива на кино при първото отъркалване на кучето в боклука или отъркването му в друго куче.

  Кучетата нямат място по улиците.

 67. Кастрирането не може да е колко и доколко. Върша нещо, за което тук се писа, че ставало в приютите в държавите, където са решили тези проблеми. Там също така стрелбата по кучетата е криминално престъпление със съответните последствия. Mоже би ще се замисля да поема и тези функции – на правораздаването. Tези с въздушните пущки не са недосегаеми, нали?

 68. Кучето в общия случай се държи вкъщи – ако ухапе някого, то той си е виновен, защото е влязъл в чужда собственост. Ако пък го ухапе на обществено място докато е със собственика си – виновен е собственикът. Какво става обаче като тия и кастрирани и напарфюмирани кучета ухапят някого? Или в Интернет ще се похвалиш само за общественополезната дейност?

 69. Кучетата нямат място по улиците.По повод кастрацията на кучетата искам да кажа следното:не се страхувам,че ще ме изнасилят,страх ме е,че ще ме ухапят.

 70. Нека уточня, че за това, че са се родили на улицата,нямам вина. Не разбрах какво предлагате – нито авторът на блога, нито другите. Насилието срещу животни, харесва ли ви или не, ще стане и тук, в България престъпление с ефективни присъди. За разлика от вас, очевидно правя нещо. И, да, ако нещо се случи, ще отговарям за куче, което при кастрация е записано в паспорта си на мое име. Нещо друго?

 71. Ще стане престъпление с ефективни присъди друг път. Единици са случаите на осъдени в другите държави и няма как да е иначе – на всички е ясно, че тези закони за “права на животните” нямат никакъв правен смисъл ( http://kaka-cuuka.com/136 ) и се приемат само под натиска на кресливи активисти, нямащи нищо общо с истинските природозащитници. Затова и никой правораздавателен орган не си дава особен труд да ги прилага. Май много анимал планет гледаш…

 72. Точно затова се замислям да поема нещата в свои ръце, е, не само аз, де.

 73. Отново нещо интересно в твоя блог.
  Моето скромно мнение е, че е достатъчна и една проста кастрация. След което природата сама ще си свърши работата. Като няма как да се размножават – постепенно ще изчезнат.
  Не е нужно да се убиват.
  За приют за бездомни животни, за съжаление, в БГ, е още много рано да се говори. То приюти за хора няма, а ние сме тръгнали да търсим правата на животните. Затова, на този етап, трябва да търсим най-лесното решение, а според мен то е кастрацията.
  Сещам се, докато учех във Варна, че там кучетата бяха значително по-малко и всичките с “обици” на ушите (кастрирани).
  Хората, които хранят тези животни, никога няма да спрат да го правят, то е ясно.
  Хората, които по една или друга причина решават да пуснат своя любимец на улицата – също няма да се променят (освен, ако тук не се въведе закон със следене паспортите и задължителното чипиране на дом. любимци)
  Боклукът, които е натрупан край кофите, а и не само край тях е добър пример за един вид “развъдник” на такива кучета – сами там намират винаги по нещо за ядене.
  Може би проблемите не са само един или два, но след като не могат да се решат в краткосрочен план, най-ефективна и бърза си остава кастрацията…

 74. Кастрацията би била ефективна само ако се направи в кратък срок на всички кучета и едновременно с това никой не си изхвърля кучето на улицата – две абсолютно невъзможни за случване неща.

 75. За бездомните кучета има едно решение – смърт. Повсеместно и навсякъде – така аргумента, че остава празен ареал и той ще се запълва с нови кучета отпада – понеже няма да има от къде да дойдат, а че щяло да се напълни с нови пуснати на свобода домашни кучета пак не струва – като ги пуснат, ще ги избият и готово, те не се пускат на малки групи по милиони ами по по-малко.

  А природозащитниците да ми кажат – преди да се опитомят вълците имало ли е бездомни кучета? И каква е разликата на замърсяването на природата с найлонови торбички и един изкуствено създаден вид като кучетата? Защотото бездомните кучета са точно това – замърсяване.

  И щом толкова си ги обичат и същевременно милеят за опазване на околната среда и чист въздух – да дойдат да покарат малко велосипед из София, аз понеже се грижа за хората а не за кучетата и колело ще им дам, и удобни маршрути далеч от големите пътни артерии ще им намеря – само дето точно там има големи глутници кучета – по парковете и кварталните улички да видим след като ги погонят малко дали няма да си сменят мнението … ако могат …

 76. @sencko Сталин и Хитлер биха се гордяли с теб! Гении си! Щом нещо пречи – смърт…есть собака-есть проблема. Природозащитниците са хората опитомили вълците.
  А немците трябва да избият турските гастарбайтери, защото по процентност на престъпления-всяко второ е извършено от турчин (един бивш съученик дето учи в Дюселдорф ми смъкна тая статистика, та не зная дали е вярна). Бездомните кучета невероятно много замърсяват отровната среда. С изпражненията им, които се разграждат за има-няма седмица, те скапват озоновия слой и причиняват появата на киселинни дъждове, заради разградените микроби в почвата. Опасните глутници кучета в София, не са много, щото поне в Младост , Гео Милев, даже Люлин, нещо не го виждам. За провинцията не се наемам да говоря.
  Колко идиоти има на този свят, Боже…

 77. daymare, престани да правиш сравнения за изтребването на кучета и геноцид на хора. Надявам се осъзнаваш, колко безумно е първосигналното ти (и на много пишман “еколози”) приравняване на кучета към хора.

  Може би сме канибали, защото както ядем пържоли, така утре и хора ще почнем да ядем, а?

 78. Някои хора може да са кучета (осбено тия, които приравняват кучетата към хората), но никое или почти никое куче не е човек(айде, ако е много породисто може, каквито уличните не са такива).

 79. аз защото съм загрижен за хората искам всички бездомни кучета да бъдат унищожени. Разлика между тях и плъховете няма, дори плъховете са по безобидни.

  Офертата ми остава – давам колело и приятно маршрутче за разходка през паркове и квартални улички, ако имаш време за приятна разходка.

  От утре захвърлям колелото и с възможно най-голямата кола започвам да се придвижвам – до тук с подкрепата ми за разни еко движения.

 80. В отношението си към всяко живо същество човек показва колко човек е всъщност. ДА искаш да избиеш ВСИЧКИ кучета , защото някой са злобни и хапят, и други някои пренасят болести (ако ги пипаш, което никой не те кара) е абсолютна крайна мярка.
  @Лонганлон-познавам помияри в пъти по-свестни от някой хора. Това, че вторите имат ПОТЕНЦИАЛЕН разум не ги прави нищо повече. Някой хора трябва да умрат, но никой даже не ги осъжда качествено. Аз например бих убил рецидивист-изнасилвач, вместо мурджо от улицата, понеже втория може да побеснее или да ме ухапе…бе ще ме извинявате, ама всички радикали не сте много наред, в това число и Стойков

 81. @сенко – дай ми колелото моля и ми кажи къде искаш да се разходя, ако искаш аз ще ти дам моето колело и ще поакараме заедно. Ако искаш да си вземем оръжия да трепем озверели глутници…не честно- и аз съм ЗА изтребването на ПОБЕСНЕЛИ кучета

 82. emergensy_doc /venci/
  08/05/2009 - 09:08

  Кучетата трябва незабавно и с всички средства да бъдат премахнати от улиците.Ето Ви 2линка, статиите са малко дълги,но ги прочетете поне Вас си да предпазите,доколкото изобщо е възможно.Имайте впредвид, че заболяванията са доста ,,меко”описани-всъщност протичат много по- тежко, а смъртността от кримска хеморагична треска е 100%, а за другите има приблизителни ,сумички’ за лечение/честито/.
  http://www.riokoz-vt.com/kyrleg.htm
  http://www.riokoz-vt.com/kuce.htm
  После може да си поговорим за екология,хуманизъм блаблабла.

 83. emergensy_doc /venci/
  08/05/2009 - 09:27

  След 11.05.2009 ще изровя националната статистика на заболеваемоста, дължаща се на ухапвания от кърлежи и кучета, но отсега мога да Ви кажа ,че цифрите ще Ви смаят, а парите за изследвания и лечение са ……….Ами всеки да рещава сам много ли са или малко.

 84. заболели от ,,Лаймска болест”:2005г.-12,6/100 000души,от трипер и сифилис общо-9.9/100 000;
  2007г.-9,1/100 000 ,,Лаймска болест”,трипер и сифилис общо-8,1/100 000.
  проблемът с бездомните кучета има много измерения-както виждате,заболеваемоста само от ,,Лаймска болест” надхвърля общата заболеваемост от венерични болести. Източник:НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО ЗДРАВНЯ ИНФОРМАЦИЯ

 85. Добре де хора, живеете в цивилизация. Не може всичко да ви е хубаво има си рискове. Всяко трето или четвърто дете се раждало с някаква алергия, вследствие на замърсения въздух, в големите градове. Като ви пука толкова за здравето, сигурни ли сте, че колата ви си има съответните филтри, които намаляват изхвърлянето на вредни емисии?(хубаво, че соц-а попремина-още помня ония черни опашки, дето се носеха след ладите и москветата, като се замисля и след трабантите). Като ви се живее здравословно-ей ги селата-почти са обезлюдени! Там проблемите ви ще са от съвсем друго естество.
  П.С. Към Сенко-кога ще тепем глутниците, батка?

 86. само кажи – винаги готов. Особено за тея дет ме нападнаха :-)другите не са ми в таргет групата

 87. Писна ми да гледам разлагащи се кучешки трупове, като са живи не ми пречат, ма смърдят ужасно след 3 дена на улицата..

 88. Верно – и аз съм се натъквал. Винаги ми е било интересно – кой ги чисти тия? Май в САЩ имат специална служба, която върши това…

 89. Mindilizator
  10/05/2009 - 15:11

  Ivo като не искаш да ти смурдят…….ръкавичките…наилоновия чувал и кеф ти в контеинера кеф ти да си ги погребваш! Ааа ма ха.

 90. Principessa
  10/05/2009 - 15:29

  Не мога да повярвам, че все още се води спор дали да оцелеем ние или кучетата… Да не живеем в някакъв кучкарник???
  Обожавам животните, обаче си има някои недопустими неща, едно от които е да живееш в голям град, където да те е страх че някой пес ще те изпохапе или както си ходиш, може да скочиш в някоя кучешка ‘мина’. хубаво, че има някой, който е решил да промени нещата, обаче по този проблем, сам воин не е достатъчен.
  Проблемът е много по- сериозен и задълбочен. Не кучетата, които причиняват най-голямата лудница. Както един приятел казва- докато има други дребни проблеми, в които хората да се вглеждат, политиците обират държавата, а това няма кой да го забележи. Между другото- това с кучетата е нещо с което правителстовото тряба да се занимае, не ние- гражданите.
  Така или иначе обществото ни е твърде разединено, както виждаме и тук- до 1 решение не можем да стигнем, а сме толкова малък брой хора 🙁

 91. Трябва да се вземат неотложни мерки! Защо всички, които защитават бездомните кучета не прочетат инфо относно кучешката тения, пък да ги видим после?! Страх ме е да си помисля колко невинни деца, играещи си в градинки с кучешки изпражнения са заразени вече. Агресивни или не бездомните кучета са опасни по всякакъв начин! Пред моя блок 20-тина кучета ровят в кофите по цял ден и разнасят мръсотията и вонята навсякъде. По цяла нощ обикалят на глутници и шума от лая е неописуем. Да го е страх човек да се прибира вечер.Защо не ни пречат котките??? Явно появилата се омраза към кучетата не означава, че мразим всички животни и сме зверове! Досега не съм чувала за нахапано куче от човек, а обратното слушаме всеки ден. Закона за защита на животните вече е в сила, а къде е закона за защита на човека? Защо трябва да ставаме съдисти и да убиваме, нима няма организации занимаващи се с бездомните кучета? Как така пред блока ми роди маркирано куче??? Нали е кастрирано? Явно прибирането и пускането им няма да реши проблема, на път са да станат повече от нас.

 92. rottenroll
  03/08/2011 - 02:50

  Мен пък ме дразнят хората, които ги е страх от кучета и предпочитат да пишат в нета за кучешки геноциди, вместо да се справят със страха си – най-вероятната причина за кучешка агресия.

  Мен пък как не ме хапят псетата? От малък не съм хапан (а тогава си го заслужавах). Живея близо до циганската махала и около блока ми има поне 4 глутници кучета, които еженощно провеждат войни и вендети. Нито едно от тях не ме е хапало. Учих в даскало пак на края на София, около което пак имаше 3 глутници. 5 години нищо не ме захапа.

  Пък като ви е толко страх от кучета, вземете си един лют спрей и го дръжте под ръка, докато се прибирате в тъмното. И доминирайте на улицата, еби му майката. Човек, който се чувства добре в кожата си по-рядко бива нападнат от човек, а от куче да не говорим.

 93. баце нали се сещаш, че изказването ти е толкова тъпо, колкото да кажеш на изнасилена жена че тебе не те е страх от изнасилвачи и че тя си е виновна че са я изнасилили, щото я е било страх?

 94. rottenroll
  03/08/2011 - 11:27

  Баце, на тебе сравнението ти е тъпо. По-горе някъде обясняваше как е малоумно да поставяш куче до човек и ето че го правиш. Мислех, че е всеизвестен факт, че животните усещат явно страха и разчитат много добре езика на тялото. Съответно, когато усетят адреналин:
  1. стават агресивни, тъй като и на тях им се покачва адреналина.
  2. усещат, че можеш да бъдеш надвид и осъзнават, че им предаваш командата. Тогава улицата/територията става тяхна и ти си натрапникът. Потвърждаваш властта им като почнеш да ги заобикаляш и отбягваш.

  Абе гледай the dog whisperer и ше научиш повече за тия неща.

 95. rottenroll
  03/08/2011 - 11:47

  А, да, и за да не извадиш пак думите от контекста, ще вметна, че горните 2 точки важат за почти всички бозайници в различна степен. Акцентирал съм върху кучетата. Много ясно, че на една мечка не й пука много обядът й самоуверен ли е, не е ли, при наличието на физическо превъзходство.

  Второ кучетата по природа са “подчинени” последователи, дивите животни не са. Следователно поведението на доминиращ стопанин е поне 80-90% печелившо.

 96. всъщност, самото куче изобщо не е, така да се каже, обект на изследване за мен

  тъпото е да поставяш жертвите на нападения, в позицията на отговорни за злощастието си, чрез действие или бездействие

  ако по улицата се движат тигри, едва ли хората, които те разкъсват, ще са виновни, защото са направени от месо което тигрите обичат, или се движат и бягат, което кара тигрите инстинктивно да ги преследват. по-скоро тигрите не бива да се разхождат по улиците.

  ако един изнасилвач нападне жена, тъпо е да казваш че тя е виновна, защото е носила къса рокля. по-скоро не бива да изнасилваш, независимо кой с какво е облечен.

  ако кучета наръфат лицето на дете, трябва ли да ти обяснявам що за кретен би твърдял, че са го направили защото детето се е страхувало от тях? май по-скоро мястото на кучетата не е по улиците, а?

 97. rottenroll
  04/08/2011 - 14:56

  Ще ти дам пресен пример. Малкият ми братовчед, който тази година завърши първи клас бе отгледан в ранна възраст главно от баба ни. Нашата баба имаше немска овчарка и като цяло обича кучета (не фанатично). Докато беше при нея, малкият ми братовчед си играеше с кучетата (големи, малки) и дори навираше ръката си в устите им. По-късно се наложи да го гледа другата му баба, а тя много се страхува от кучета. Така наплаши горкото дете, че в момента застава зад полата на баба си и при вида на кокер шпаньол. Те по природа са дружелюбни и подходящи за деца. Резултатът беше, че както шпаньолчето не му обръщаше внимание, когато малкият застана зад нас, кученцето почна да ръмжи към детето и да върти опашка заканително.

  Какво искам да кажа с горното… искам да кажа, че страхът се насажда, възпитава.

  Разсъжденията ти за тигри и насилвачи няма да ги коментирам, защото са яко плитки, а и вече съм се изказал по въпроса.

 98. Разбира се, че страхът се насажда и възпитава – даже имам статия за такива истерични родители:
  http://kaka-cuuka.com/528

  Само че това не прави кучетата безопасни – и относно агресия, и относно болести, и относно мръсотия. Кучетата са хищници, латинското им название означава буквално Домашен вълк. Те си имат инстинкти – за нападение, преследване и убиване, а също и за защита на територията, които се усилват когато са в глутница.

 99. rottenroll
  04/08/2011 - 18:03

  Със статията ти за истеричните родители мога да се съглася на 100%.

  Но за агресията не съм съвсем съгласен. Тя намалява правопропорционално с липсата на страх. Да, тя не може да изчезне напълно, поради хищническите инстикти, но случаите с ухапванията щяха значително да намалеят, ако масово хората не ги беше страх от кучета от една страна. От друга, ако я нямаше тая селяндурска неприязън (често пак породена от страх и невежество) към уличните псета, която се изразява в стрелба с въздушни оръжия, прашки и бой с най-различни предмети. Кучетата доста помнят добро и лошо. Правят постоянно аналогии със случващото се около тях. Така че, когато съседът ти днес удари с дъска някое бездомно, за да го прогони пред блока ти, същото куче може да захапе теб утре, задето държиш летва за битови цели. Или по-лошо – да наръфа лицето на дете, понеже си играе с нещо продълговато в ръка.

  Истината е, че ако ги нямаше тия индивиди, които денем се гаврят с де що видят бездомно животно, а нощем пропагандират “геноциди” в нета; ако не беше насаден този обществен страх; и последно ако масово се спазваше добра хигиена, а детските площадки бяха изолирани от кучета (домашни/улични), днес нямаше да коментираме подобен проблем.

  Впрочем искам и да вметна нещо за прословутия феномен “хранене на кучета”. Инстинктът за преследване и убиване се притъпява именно, когато кучето е нахранено. Затова тези, които хранят бездомните псета по-скоро помагат за редуцирането на ловната агресия.

  Що се отнася за територията – глутниците кучета действително воюват за нея… с други глутници кучета. Аз, както казах, живея точно между 4. Но когато се прибирам, те знаят, че това е моята територия и не ме закачат. Слизал съм вечер до колата в разгара на битката, така да се каже. Те ме виждат, разпознават ме, по-близките до мен спират да лаят, докато аз си свърша работа и се прибера и тогава чак продължават.

 100. Отдавна пиша по форумите, че има един хуманен начин да се отървем от кучетата и той е:
  Ферма за кучета….хващане на бездомни кучета, обезпаразитяване, стабилно угояване, изследване за вътрешни болести и тн, клане … и износ за Виетнам…
  Проблемът на този бизнес-модел е, че е забранено да се колят кучета, съгласно ЗВМД…. ебаси простотията, значи овце мога да коля, (малки прасенца сукалчета, тоже), ама видиш ли кучета не мога… Гарантирам, че няма да ги пласирам на българския пазар, стига да ми разрешат да го правя … и веднага се свързвам с виетнамци (Които да го внасят във Виетнам, Китай и изобщо където това е традиционна храна)

  По-разумно от това решение, здраве му кажете

Leave a Reply

Задължителните полета имат *