Проклятието на мръсния блог


Всеки, чийто блог се е радвал даже на малка популярност, е запознат с феномена на хейтърските коментари, троловете и изобщо на малоумниците, които нямат какво да кажат, но искат да го кажат възможно най-цветисто.

Тази среща поражда моралната дилема – свободата по-важна ли е от сигурността или по-просто казано – да трия или да не трия…

Някои просто псуват автора, мнението му, майка му и всякакви други роднини по съребрена линия и с цялото си сърце им пожелават неочаквани сексуални преживявания с полово неудовлетворени представители на малцинствата или дори с малко известни, но агресивни животински видове. Други са т.н. тролове, които просто гледат да се заяждат, да се карат и да обиждат, защото само подобен конфликт дава пълнота на иначе изпразнените им от съдържание ежедневие и личност. А трети са просто ненормалници, които си мислят, че дават мнение по темата, но всъщност пишат някакви най-често анти- комуно- депесарско- ционистки бълнувания, които никой, освен тях не иска да прочете и не може да разбере.

Всички те искат само едно – да оставят смърдящата си купчинка под вашия текст и открито протестират, че нарушавате свободата на изразяването им, ако я изтриете. Методи за борба с тях има достатъчно, но тук ми се ще да споделя моето мнение защо тия методи трябва да бъдат прилагани от собствениците на блогове безкомпромисно и без угризения.

Мръсният град

Повод за това ми размишление стана статията във в. Капитал, базирана на изследването в сп. Science за това, че в един мръсен град едни и същи хора са по-склонни да мърсят и трошат, отколкото в чист град:

Проявите на бъркотия и безредие, като например счупен прозорец, хвърлен не на място боклук и графити по стените, предизвикват други видове антисоциално поведение и дори незначителни престъпления. Според т.нар. теория на счупения прозорец, ако “знаците на безредие” бъдат премахвани, спазването на обществените и дори законовите норми ще се увеличи.

В средата на 90-те години на миналия век кметът на Ню Йорк Рудолф Джулиани, повлиян от тази теория, започва кампания за изчистване на града от графити, всякакви следи от вандализъм и мръсотия по улиците. Резултатът е сериозно намаление на антисоциалното поведение в града и дори понижение на случаите на дребна неорганизирана престъпност.

Хората правят като другите хора. “Ако всички хвърлят фасовете си на земята, защо точно аз да не цапам? Щом така се прави, значи е приемливо.” Според учените, лошият пример води до копирането му, а оттам и до отслабване и погазване на вече възприетите обществени норми.

Мръсният блог

От дългогодишното си участие и четене на различни форуми, електронни издания на вестници и блогове, ми се натрапва изводът, че тия правила, логично, важат и за поведението на хората в интернет. Забележете – изобщо не става дума да триете мненията на хората, които не са съгласни с вас. В аргументиран спор, че и даже просто споделяне на идеи, даже да не се роди истината, е приятно да участваш. Но проявите на простотия не само привличат още простаци, ами и лека полека подтикват обикновените читатели да не спазват добрия тон. Стара истина е, че троловете могат да превземат един форум и колкото повече са те, толкова повече нормалните читатели се отдръпват от него и го напускат.

Именно затова, макар да признавам правото на свобода на словото на всеки, аз препоръчвам незабавна и безкомпромисна разправа с тия, които смятате, че мърсят личния ви блог, независимо дали те осъзнават, че го правят или не. Те постепенно създават атмосфера на лумпенизъм и простотия и докато се усетите всички коментари в блога ви ще са само в този дух – добре дошли във форума на в. Новинар и клубовете на dir.bg от преди няколко години.

Аз лично имах известни колебания относно някои хора, но от миналата седмица прилагам гореописания принцип и резултатите, лично за мен са повече от удовлетворителни.


Опорочили протеста? Та те бяха протеста…
онзи ден (петък) …

Коментари

 1. Павел Николов
  19/01/2009 - 07:39

  Ха сега де! Да го е страх човек да напише нещо…
  Това като шега, а иначе напълно споделям написаното.

 2. Владо Георгиев
  19/01/2009 - 08:27

  И аз съм на същото мнение. Гледам винаги да съм обективен и да не модерирам мнения само защото са против моето – но определено не пускам коментари с обиди към другите участници в дискусията или с генерални простотии.
  А мен лично не ме е страх да напиша моето си мнение, когато съм в ролята на коментиращ, защото повечето блогове, които чета, биха пуснали грамотно написани коментари, написани с уважение към дискутиращите – даже и когато мнението ми е на 180 градуса от тезата на статията 😉

 3. Т.Лефтеров
  19/01/2009 - 09:38

  Рядко се „обаждам“ тук, въпреки че редовно чета кака Сийка!
  Но не мога да не изразя задоволството си от горната статия!
  Трябва да се прочете от всички автори на блогове.
  И да се запомни.
  И да се прилага.
  Време е някой да изчисти „боклука“!

 4. В тази връзка ми се ще, понеже знам, че има хора дето яко ми се дразнят, да помоля тия, на които не им е приятно да виждат мои мнения в личните си блогове, да ме трият без угризения – така поне ще разбера, когато не съм желан 🙂

 5. При мен няма много такива коментари, за които споменаваш ти. За сега не съм трил нищо, но разбира се ако се прекалява е нужно да се направи и това. А да редактирам коментарите, като пиша че мнението е нецензурно примерно не е ли също добра идея?

 6. Arrowsss, според мене не е никак добра идея – просто няма никакъв смисъл от това. Кого го интересува, че е имало нецензурно мнение? Освен това така подтикваш простака да се изсере още веднъж и още няколко пъти с реплики от типа “що ми цензурираш мненията”.

 7. Да, като се замисля си прав. Най-добре е триене на мнение, а и мисля че един път като изтриеш коментар има по-малка вероятност да получиш подобен от този човек, или пък повече ( в по-лошия случай )

 8. прекалено сериозно приемане на нещата е това с триенето на коментарите, има и забавна страна в идиотските такива, а ако читателите ти се поддават на тролове, то очевидно не са особено качествени или от скоро ползват интернет. Най-честата причина блогъри да трият коментари е силната им самовлюбеност и това че някои коментари ги правят да изглеждат глупави, но пък всеки път се оправдават с липса на аргументи и как с нищо коментарът не спомагал за дискусията и подобни… все едно ще кажеш, че всички положителни коментари(които разбира се не се трият) са особено качествени

 9. има истина в думите ти, особено в частта за самовлюбеността 🙂 не се опитвам да се правя на йовко, просто трия тия, дето ме дразнят.

 10. Абсолютно съм съгласна. На мен лично ми трябваше известно време, преди да започна да трия. Минах през игнориране, но се намериха други, които да продължат; после през заключване на определена тема – резултатът беше, че започнаха да замърсяват други теми. Пращах предупредителни писма и накрая пак стигнах до изтриване.
  🙂 какъв дълъг път, докато стигна до самовлюбването.

 11. Майк Рам
  19/01/2009 - 11:02

  Аз някои тролове ги познавам поименно (или пониково) и директно съм ги включил в спам-филтъра, така че техните коментари директно се трият и нямам никакви скрупули. Това вече не са анонимни хейтъри, които просто си търсят кошче за душевни отпадъци, а фанатици, които са посветили част от живота си на това да тровят моя.

 12. Поли, а ти кога ще започнеш да пускаш по-голям формат снимки в твоя блог 🙂

  Майк, то и аз така 🙂

 13. А ако тези аргументи не ви харесват, може да триете хейтърите просто защото коментарите им дразнят и вас и всички останали.

 14. Марио Пешев
  19/01/2009 - 12:01

  @Longanlon, според доста теории за троловете трябва единствено да се пазиш от разправа и да се включиш в ‘играта’ им, така че аргументацията с истински трол няма да доведе до нищо друго, освен нови ядове. Малко като във вицовете, в които каквото и да отговориш на жена си, винаги е грешно и абсолютно винаги си виновен. 🙂

 15. Триенето на коментарите е адски lame. Рядко ме посещават тролове, но ако някой реши да се прави на мн. голям, хапва малко хляб и всички са щастливи. 🙂 Приемам обаче, че ако нещата станат тенденциозни и даден юзър или случаен посетител има идея фикс да спами и сере из постовете ти, модераторската намеса е по-скоро оправдана. Засега не съм имал такъв случай обаче.

 16. ами да Марио, прав си – ако спориш с идиот, най-вероятно същото прави и той 🙂

 17. Ариман
  19/01/2009 - 12:09

  Чудесна статия, напълно в синхрон с моите разбирания, аз въведох предварителна модерация, крайна, но успешна мярка.

 18. Според мен това е прекалено крайна мярка – от нея страда дискусията, а и ако имаш повече коментари ще трябва много време да прекарваш всеки ден, за да ги одобряваш.

 19. По-странно е нахалството им, като им изтриеш коментар, да почват за пищят за свобода на словото. Сякаш някой им е обещавал.

 20. Марио
  19/01/2009 - 12:22

  @Longanlon, даже има една добра стара фраза: Не спори с идиот, защото ще се принизиш на неговото ниво; но той ще те победи, тъй като има доста опит там 🙂

 21. Редовно чета постовете в този блог и при това заедно с коментарите до последния. За мен е важно да чета смислена и аргументирана дискусия по даден въпрос, без да се препъвам в нечии хейтърски излиания…

 22. Косьо
  19/01/2009 - 12:59

  Лонг, много ми допадна идеята ти!
  А и сега виждам повече смисъл в ленинските съботници 🙂

 23. Аз не че се радвам на огромно хейтърско внимание, но обикновено оставям коментарите, за да говорят сами за себе си. Както е казал Оскар Уайлд: Единственото нещо, което е по-лошо от това хората да говорят за теб, е да не говорят за теб 🙂

 24. Маруся Панковска
  19/01/2009 - 13:41

  Проблемът ни е общ и не е за подценяване. Аз махнах предварителното одобряване на коментарите, защото ме обвиниха многократно в цензура. Но винаги можеш да изтриеш коментар, ако в него се споменават полови органи и всевъзмжни сексуални действия. При мен (понеже сайтът е предимно политически) се случва да има заплахи за убийство на конкретни политически лица, такива ги трия веднага след като ги открия, защото доколкото знам могат да ми навлекат големи неприятности – и за мен, и за сайта.

 25. Маруся, номерът е да се бориш не срещу конкретните коментари, а срещу конкретните хора, които пускат такива коментари – защото те съвсем не са много.

  Един прост и ефективен метод в WordPress (за другите платформи не знам) е да зададеш опцията, че само първият коментар на даден човек подлежи на одобрение. Ако го одобриш – после той си пише без задържане на коментарите. Ако го обявиш за спам – после всички коментари на този човек отиват директно в коша.

  По този начин не позволяваш на простаците да се пожат даже един път.

 26. Маруся Панковска
  19/01/2009 - 13:57

  Благодаря, не го знаех този номер.

 27. Дискусията за или против триенето на коментари май е излишна! Гледайте на блога си както на събстевната Ви къща – не искате някой да влезе и да ви оцапа килима с кални обувки, нали? Имате пълното право да не го пуснете!

 28. Longanlon, мисля, че преди няколко месеца имаше такава тема (подобна, де). В нея разправяше, че от триенето по-яко е да модерираш коментара в стил “Аз съм голям тъпак и моят адрес е 12.142.135.15″… примерно. 🙂 Не си ли противоречиш до известна степен (със сигурност не напълно)?

  П.С. Не ми се рови из блога ти, за да я намеря.

 29. да, имаше как да се справим с навлеците. тая статия днес обаче се опитва да отговори на въпроса защо.

 30. Влади
  19/01/2009 - 15:54

  Longalon, гледам, че отстрани имаш “най-активно коментиращи”. Сега ми щукна – няма ли да решиш дилемата – “Да трия или не?” като преместваш всички хейтърски коментари на едно място. Така хем няма да ги триеш, хем няма да ти пречат под хубавите статии;–) Направи си острани една категория хейтъри и това е:-) Или пък даже може да направиш отделна страничка и на мястото на премахнатия коментар да има линк към нея.
  Бе… сега като го прочетох, май е тъпо… Като си го мислех беше по-интересно:-) Карай, няма да го изтрия, щото може да ти хрумне нещо в тая посока.

 31. Коментарите не могат да се местят, иначе идеята не е лоша 🙂

 32. Какво ти не е лоша-гениална е! И защо да не могат да се местят?

 33. Ами как ще ги местиш? Кажи…

 34. Няма да ги местиш. Триеш ги, а на тяхно място слагаш линка към групата на “избраните”.
  Много готина идея. Така и читателите ще понаучават за този и онзи.

 35. оф, да бе, шсе занимавам…

 36. Влади
  19/01/2009 - 17:02

  Да, и аз си мислех за вариант с триене и копи-пейст. Ама вярно е играчка. Сега ми текна ново: щом можеш да направиш филтър да ги отбелязва като спам, не може ли просто фултърът да ги препраща на новото място. Имам предвид тези, които систематично пречат. Примерно – правиш им едно предупреждение, при второ провинение – бам! филтър за хейтъри.
  Аз не разбирам от wordpress изобщо. Ама като разглеждам разни блогове, оставам с впечатлението, че поддръжката им чете имейлите на потребителите. Та, може да се отправи молба за такъв плъгин. Едно бутонче, видимо само за администратора: “Move-to-the-fuckin-haters” и толкова! 🙂
  Подхвърлям идеи само. Не знам дали могат да се осъществят.

 37. Има си плъгини за всичко, напишете “wordpress move comments” в Google и веднага излиза това, което търсите 🙂

 38. Марио
  19/01/2009 - 17:18

  Тъкмо и аз мислех да напиша, че има такъв плъгин вече 🙂 За съжаление, така и не успях да намеря помощ как да премахна WP_Multilingual от моя блог 🙁
  @Влади, поддръжката е доста избирателна, поне съпорта на сайта им… Аз имам 2 от 3 отворени въпроса там без коментари и 1, на който са отговаряли други ползватели…

 39. Проблемът с преместването на коментарите на “стената на срама” е, че за целта трябва първо да ги одобря, което означава, че написалият ги ще има възможност за немодерирано писане от тоя момент нататък…

 40. Влади
  19/01/2009 - 17:33

  Ами ако има такъв плъгин наистина и можеш само с едно копче да ги местиш, мисля че вроденият на всички ни мързел ще работи на твоя страна:-)
  Той пише пише пише пише, ти – цък. Ха да видим дали няма да се откаже:-) Ако коментарът му е свестен, остава. Ако не – цък!
  Вече май почвам да спамя:) Спирам.

 41. И тъй като не съм от най-толерантните хора на тоя свят…напълно съм съгласна с Longanlon

  Макар че направо ми бърка в душичката като напиша нейде коментар и се появи надписчето, че, видите ли, кометарът ми подлежал на обсъждане/обмисляне/одобрение и чак тогава, ако евентуално не съм засегнала някого някъде – може да бъде публикуван….Само заради това нещо съм се отказвала да пиша въобще.

  То хубуу да се контролират нещата, ама всеки път да ти го навират в очите и да се чувстваш зависим от висшото благоволение на някого…си е гадничко, най-малко от психологическа гледна точка.

  С което искам да кажа, че много се радвам, че тук няма такова нещо 🙂
  иначе….трий ги,тяхната кожа 🙂

 42. аз по-добре да не пиша тогава, че квито търкачи имало… 🙂

 43. Георги Фурнаджиев
  19/01/2009 - 18:12

  И ти ли, Бруте? И ти ли тръгна да обясняваш, че триеш, модерираш и така нататък? И ти ли тръгна да обясняваш защо и какъв е резултата?

  Лошо … освен ако целта не е да заформиш дискусийка 😉

 44. дискусийката е цел винаги 🙂

  ама целта на поста е по-скоро да помогне на хората да се избавят от лайноустниците, щото гледам бая са се навъдили в много блогове

 45. Трий и да не го мисли, те такива ще намерят къде да пишат простотиите си.

 46. Най-удачно е това, което е направено в коментарите под статиите във в. Капитал – “вредното” мнение се замества с един линк към него и предупреждение, че с нещо нарушава правилата – така читателят има възможност да избере дали да прочете мнението или не.

 47. Георги Фурнаджиев
  19/01/2009 - 19:07

  САмо дето не ти разбрах идеята. Ако е “хората се нагаждат според това, което сварват” … sorry man ма нищо ново не казваш.

 48. И аз съм спорил с много хора по форуми, които твърдят, че тряабва да няма модериране на мнения, независимо колко тонове простотия се излива от тях. Сега виждам, че и статистически доказателства има, че съм бил прав.

  Естествено, тая политика водя и в блога си 😉

 49. слави
  19/01/2009 - 20:34

  В новият Дневник са се справили много елегантно с това – има опция самите потребители да гласуват кефи ли ги този коментар или не. Което си е директно прилагане на груповият натиск върху доста чувствително човешко щение – да те харесват. При критична маса от разумни хора резултатите са доста бързи ми се струва. Така без насилие се постига това, което админа преди това трябваше да прави със съмнителен успех и много вложени усилия.

 50. слави, това е интересен метод, но тотално противоположен на личната ми философия за развиването на този блог. а тя е да пиша каквото ми се ще на мен и да правя с блога каквото искам аз, а читателите да четат само ако им се ще на тях и да коментират само ако искат.

  Демек замествам “обществения натиск”, за който говориш с тоталитарния принцип “има човек-има проблем”, засега с определен успех 🙂

 51. Лъчезар Томов
  19/01/2009 - 23:05

  Много трудно е да се прецени къде свърша тролщината и къде започват несъгласните. Много хора се изкушават от властта си и трият мнения от хора, които не им харесват, независимо от мнението (логическа заблуда), друг път границата между мнение по темата и анти- комуно- мнение е тънка. Според мен би било добре модераторът да обръща внимание на обратната връзка от читателите си, при политиката на триене, защото един спад в доверито към него би се отразил лошо и на сайта/блога му.

  Мисля по – нататък да напиша специален пост (ако не и поредица от постове) по темата “Етика на модерацията” (частен случай на “Етика на общуването”), защото моите наблюдения досега показват, че има нужда от популяризиране на тези теми. Има много умни хора, които минават в Тъмната страна, просто като виждат колко по – назад са повечето хора от тях и губят всякакво уважение към по – малко можещите. За такива (не за теб/вас) хора има смисъл да се борим да дойдат “в Светлината” 🙂

 52. @лъчезар-накъде биеш? Много често съм писал мнения, в които обвинявам Стойков в некоректност (главно заради идеологически разминавания). На моменти даже леко съм прекрачвал границата на добрия тон. Резултат-нямам и едно изтрито мнение от него, а на места направо съм наводнявал теми (не съм единствен , разбира се). Стига сте се правили на крайни либерали! Спад в доверие, тъмни, светли страни са измислици. Който иска си чете блога.

 53. размишльотини
  19/01/2009 - 23:31

  Теорията на счупените прозорци е много вярна и важи.
  За блоговете също е чудесна идея да се приложи :).
  Отделно е въпросът как се е стигнало точно дадени градове/блогове да се замърсяват повече от други 🙂

  А, исках да допълня не по темата – радвам се да виждам твои коментари в други блогове. Особено моят, де :). Допълват темата за разговор или обратното, опровергават главните аргументи. Въобще всеки блогър има познания, опит или интереси в дадена област и страшно полезно е когато дава мнение в тема, повдигната от някой друг, през призмата на тези свои знания. Получава се страхотно…

 54. замърсяването на някои блогове повече от други е функция главно на посещаемостта, според мен

 55. Марио Пешев
  19/01/2009 - 23:53

  Факт – вероятността да попаднеш на трол расте с броя посетители въобще. 🙂

 56. Георги Фурнаджиев
  20/01/2009 - 01:53

  Троловете виреят само ако има благоприятна почва за това. Колкото повече хора, толкова по-добре.

  Но дали един плевел ще поникне зависи И от това колко здрави са останалите растения. Зависи кой кого ще задуши – плевела – полезните растения или обратното.

 57. Маруся Панковска
  20/01/2009 - 11:59

  Не е възможно всеки коментар да се хареса на всички, собственикът на блога/сайта решава кой да остави и кой да изтрие. А “душевни онанисти” винаги е имало, те ще продължат да си пишат простотиите, колкото и да ги триеш.

 58. А, и аз трия тролове без угризения. Там няма човек друг изход. Единият препоръчван начин за саморазправа с такива, е да не се отговаря на провокациите им. Да, ама все се намира кой да захване диалог с “трола”, а дори и коментиращите да проявят благоразумие, онуй започва да си приказва самичко. Другият начин е да го нахлебиш, но тъй като тролът с това се храни, човек не постига нищо с подобна маневра. Затова, като видя поредното писание, разбулващо тайните на Световната Юдомасонска Конспирация™, откровението “aMa sI4ki TuKa sTe noGo tAaAapiiiiii!!!! или друга подобна дивотия, трия без угризения.

  А иначе си имам ясни и прости правила за коментиране, които общо взето се изчерпват с “не на шльокавицата”, “не на обидите” и “старайте се да се придържате към темата”. Винаги мога да направя изключение – примерно някой пишел от компютър в чужбина или нещо подобно, но като цяло тези простички правила вършат работа и поддържат съвестта ми чиста 😉

 59. Лъчезар Томов
  20/01/2009 - 21:51

  Изрично съм написал, че нямам предвид нашия домакин – “За такива (не за теб/вас) “. Погрешно си се насочил, daymare, воден от вътрешни контекстни модели, да, но тук не използвах контекст. Писах, воден от впечатления от различни форуми, администрирани от високоинтелигентни хора.

 60. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  21/01/2009 - 03:29

  Тролове, а?
  За троловете само бой, стригане и сръбска музика 😀
  Като видя тролове и полудявам, като пуицаи с паука и питует по време на митинг 😀 😀 😀 и също, като блюстител на реда започвам да ги изблющавам 😀

 61. Сегашния блог, дето го имаме с брат ми не се радва на тролското внимание. Не сме си избистрили концепцията и не пишем на особено популярни теми, може би затова. Преди време обаче имах един, в който честичко се налагаше да трия. И аз като Марфа мисля, че не трябва да има угризения, защото иначе я някой ще се захване да отговаря, я тролът ще зачести или ще си приказва сам. А иначе разликата между тролове и просто несъгласни е много ясна и няма опасност да се сбърка. Идва ми на ум да драсна нещо за чалгата, да видим колко трола ще сбера :)))

 62. Мен лично най-много ме дразни когато примерно се заформи някаква интересна дискусия и в тоя момент някой (примерно А.Апостола) почне да се изцепва за това колко мерцедеса имал от интернет бизнеса си и т.н. Дискусията спира – всички коментират изцепката, аз затварям сайта и оставам с гадно чувство, че съм изпуснал нещо 🙁

 63. E, поне тук може да си спокоен, че подобни изцепки няма да има (освен от моя страна хехехехе 😉 )

 64. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  21/01/2009 - 20:01

  Лонгалоне, като си говорим за мръсни номера, трябва да знаеш, че днес те употребих малко в материала за трафика.
  Моля те, прости мииии 🙂

 65. чувствам се използван… 😉

  освен това не си уцелил посещаемостта ми – вероятно си гледал тиксо, което дава некакви странни данни

 66. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  21/01/2009 - 22:57

  Като държиш отворено всеки си мисли, че може да влиза 😀
  Я дай идея за свестен брояч.

 67. ами аз ползвам google analytics и statcouner – разликате между показанията на двете е към 15% но са общо взето постоянни в показанията си

 68. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  21/01/2009 - 23:19

  статкаунтера не ме кефи, а другия не можах да го сложа преди време и не съм опитвал, но не пречи пак да пробвам. мерси

 69. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  21/01/2009 - 23:24

  изобщо нямам идея какво трябва да се прави с гугълския гад, че да заработи 😀 😀 😀 много съм бос 😉

 70. Марио Пешев
  22/01/2009 - 07:34

  @Балтазар, предполагам има и стандартен начин за подкарване на Analytics – аз поне имам HeadSpace2 плъгина, който е отговорен за глобалното SEO на страниците и има допълнителни модули. Там могат да се добавят 4-5 вида броячи, като единствено трябва да въведеш уникалния номер на брояча или нещо от сорта. Така че регваш се в Google, след това копираш ID-то на регистрацията в HeadSpace настройките и имаш работещ tool.
  Аз също ползвам каунтъра и analytics, както и wordpress-кия плъгин WordPress stats

 71. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  23/01/2009 - 01:31

  Снощи успях да го задействам за малко, но после пак се нулира. Копнах му кода и го сложих в шаблона, както е казано в инструкцията и заработи. После излязох, а днес се оказа, че не е наред и го махнах. Предполагам, че има някаква връзка с профилактиките на blogger.com

 72. СъПерник
  23/01/2009 - 10:33

  Все пак е хубаво да се справя човек с троловете като ги трие след като са се проявили. Ако се използва предварително одобрение на коментарите, човек не знае кога ще бъде публикувано мнението му, губи интерес към дискусията и към самия текст….а и не е сигурен дали изобщо коментарът му ще се покаже, защото някои блогъри използват “тролщината” само като основание, за да прикриват неудобните мнения. Културата на общуване в Интернет трябва да бъде двустранна: читател:блогър.

  Писах по този въпрос преди време в блога си, и ако не се лъжа спорих и с теб.

  Поздрави.

 73. Ами така е, прави като мен, пиши блог който никой не чете, пак ще си изказал мислите си в писмен вид, ще си им придал структура, но няма да се занимаваш с администриране на глупости. Akismet при мен има 100% точност досега.
  Аз лично ако наистина ама наистина не харесвам някой блогър и блога му просто не ги посещавам. В най-общия случай това е много по-голямо наказание отколкото да си оставиш тролската купчинка.
  Усещам, че донякъде генерализираш коментарите, които оспорват мнението ти, като тролщина. Недей така арогнатно. Хората могат да са достатъчно добре обосновани и без да споделят възгледите ти.

 74. Не знам от къде го усещаш това, но в коментарите под текста съм казал точно обратното 🙂 Аз обичам да споря и затова го направих този блог – но нямам никакво намерение в името на спора да падам до нивото на кръчмарски философ (да не говорим, че троловете са и далеч по-зле).

 75. Това е най-хубавата публикация, която съм чел в какъвто и да е блог от месеци! Браво 🙂

  Напълно съм на твоето мнение. Моят блог прелива от просташки и лумпенистични коментари, които все пак си пазя, за да показвам на приятелите си – винаги пада голям смях!

  Най-интересно ми е когато някой каже нещо от сорта: “Тъп си. Аз съм умен. Да ти е*а майката селска…” и прочие. Тогава явно мога да взимам пример за един чист и точен пример за наличие на интелектуалност!

  Няма да трия лошите отговори засега, но някой ден… Хммм. Бих си позволил дори да сложа линк на поста ти в моя блог, нали може? (разбира се с credits!)

 76. :))Аз пък сега разбрах, че се казвали тролове. Някои форуми преливат от тях. Грозна работа, чудя се защо там поне не се трият. За триенето в частни блогове малко не съм съгласна, защото той/тя не само ще те обвини в цензура, ами и ще те изкара неспособен да се справиш по друг начин. Е, не че ще е вярно и не че следва да ти пука. Но според мен добър ефект има и когато го поставиш на място, без да го триеш. Е, яде време. Но все пак. А и ако обичаш да спориш – тогава какво. Това за счупения прозорец го знам, да, но има малка разлика, защото прозореца го виждат как си стои счупен, а трола го виждат как бива вкаран в пътя. Но иска време и може би си заслужава, ако дискусията наистина ти се струва важна.

  Да си призная, веднъж и аз съм пускала некултурен коментар; бях адски ядосана и отреагирах на момента. Не значи, че бях доволна и удовлетворена след това. Не е тва начинът. Направо се чудя какво удоволствие видяха в него тия хора. Троловете де (те пък кво са виновни, симпатяги са:)))

 77. Марио Пешев
  23/01/2009 - 23:58

  @agl, по-горе споменах, че не е добре да се закачаш с тролове. Обърнеш ли им веднъж внимание, измъкване няма. Колкото по-малко контакти с тях – толкова по-добре 🙂

 78. Марио, прочетох ги нещата още 1я път:)); дори ми харесаха идеите на Влади за изнасяне тролските коментари встрани, висящи сами на себе си. Или нещо от рода. Но изразявам и гледната точка, че ако си сигурен в позицията си и водиш чисто някакъв спор, има по-голям ефект да опонираш на оня, който го води хейтърски, отколкото да го “тръкнеш”. Не казвам да стане махленско надприказване, нали, но ако имаш доводи по съответния въпрос, изнеси му ги; не се карай с него – това значи да изпаднеш до неговото ниво. Не изпадай. Но му покажи, че не е прав нито в мнението, нито в изказа. Затова казвам, че отнема време. Но за мен когато човек ръси обиди, излага и обижда само себе си. Вместо да приемаш обидите лично (когато са и когато не са отправени лично към теб), или го игнорирай (изнесен встрани дори), или го опонирай; ако го изтриеш, ще иде другаде – и ще си бъде същият. Нали ме разбираш?

  Е, ако става въпрос за някой, който е дошъл само да се напсува на воля, но не и да изрази мнение – да, изтривай го свободно. Но когато става въпрос за тема и мнения, работата е друга. Според мен. И опасността заразата да мине към останалите читатели/участници не е толкова голяма – ако се включи още някой хейтър, то ще е такъв, който освен гадости ще остави и мнение; с което пак се връщам пак на смисъла от опонирането.

 79. Марио Пешев
  24/01/2009 - 20:21

  @agl – напълно те разбирам, но философията на трола е да мачка и да се заяжда. За истинския трол няма верен отговор – опонетът винаги е в грешка, никога и по никаква причина не може да бъде прав. Ако една позиция може да има само 2 страни, тролът обезателно е на 3-тата. Това са именно хората, които са дошли да напсуват – те нямат познавателната функция на съгласяване просто 🙂 Това е идеята, спорът с истински трол е безсмислен, защото за теб няма правилен изход и е просто безкрайна загуба на време и нерви 😉
  Все пак не всички са тролове, което също трябва да се има предвид (т.е. не всеки на друго мнение иска да ти съсипе блога).
  Поздрави

 80. @Марио: Хм, ти сега искаш да ми кажеш, че истински тролове не съм срещала май:)). Знам ли. Но наистина всички псувачи, на които съм попадала (не при мен, аз блоговете си докато ги почна, и ги спирам:))), са псували някого по някаква тема или идея. Когато са минавали на лични нападки, показвала съм, че не могат да ме засегнат. Спирали са.

  Сега, ако трябва да продължа темата – заслужава си някой да направи пост за това, какво ги кара тия горки хорица да се държат по тоя нелеп начин. Какво ги кара да се чувстват нахранени. Всички ги обсъждаме с пренебрежение едва ли не; но на колко от нас никога не се е приисквало да напсуват всичко и всички, ей така, без да обясняват надълго и нашироко. Да си призная, аз такива моменти съм имала. Потушавала съм ги; но оттогава нататък винаги съм с 1 наум към отсрещната гледна точка. Гледна точка без причина няма. Затова си мисля, че и псуване без причина в крайна сметка няма.

  ОК, айде че нещо се разпрострях:)))

 81. Марио Пешев
  24/01/2009 - 21:06

  Well, не искам да ти убивам ентусиазма, но бях в една група/кръжок по психология и една от тежките задачи беше да влезем в ролята на трол неколкократно. Така че говоря от личен опит – бил съм и от двете страни на барикадата.
  Хубаво е да не се връзваш на тролизми, но предупреждавам, за да не дойде като гръм от ясно небе. 🙂
  Айде, толкова от мен, за повече спам – личен контакт 🙂

 82. Абе знам си аз, че кръжоците са близо до живота;))
  ОК, майтап. Мерси за предупреждението:))

 83. Пътева
  25/01/2009 - 10:34

  Хм, интересно изследване!

  Не е далеч от истината това с мръсния град и мръсните хора. Наскоро се завърнах от Копенхаген. Честно казано, в началото не виждах защо познати и приятели са, едва ли не, обсебени от него. Вярно чисто, добре организирано, спокойни, учтиви хора, където и да се обърнеш. Мен това обаче, някак си, не ме впечатляваше, защото, живеех с илюзията, че видите ли, то и в София не е никак зле, то и тук има хубави хора. Е, вярно, не е много чисто, но…

  Прекарах там около 4 месеца и половина. Когато преди две седмици кацнах на летище София, се сблъсках с действителността… Мръсотия, безхаберие, агресия- от всички страни. Мдам… Контрастът Копенхаген- София ме цапардоса много брутално!

  Btw, графити в Копенхаген има само в един квартал, наречен “Кристияния” (и никъде другаде), но там и без друго не важат законите на Дания. Хипита, какво да ги правиш…

 84. Съвсем случайно попаднах тук и, вярвям, ще приемете снизходително директната ми намеса. Но темата ме интригува отдавна, та да си кажа.
  Ще “захапя” от Копенхаген. Аз се върнах в БГ след 9-годишно отсъствие и ако Пътева е била “цапардосана брутално” след 4 1/2 месечно отсъствие, представете си какво ми беше на мене! Just nukked! Видях се с приятелите и открих, че са подтиснати, огорчени, унизени, но някак си приемат нещата като даденост, срещу която не можеш нищо да направиш. И с ужас констатирах, че преди заминаването си и аз мислех така.

  Принудени (или по желание) живеем на едно и също място с хора, които не са ни приятни, нямаме обща тема, идеали, хумор, каквото и да било. И не можем просто да ги изгоним, да ги накараме да млъкнат; те са на улицата, в кръчмата, в службата, понякога дори в семейството. Защо се държат така, Loganlon е обяснил чудесно. Защо сме безсилни срещу тях? Ами защото са повече и те определят моралните ценности (или по-точно мерзости) на обществото (имам предвид съвкупността от индивидууми в местността България). И културният, възпитан, добър и добронамерен човек страда.

  А сега конкретно. Блогът, форумът и т.п. са места за среща ако не на приятели и единомисленици, то на хора с еднаква култура и изисквания към себе си и (почти) такива към другите. Затова и те си имат някакви правила, които обаче в българския интернет не виждам да се спазват. В англоезичните форуми, в които понякога “влизам” няма такова нещо и то едва ли е само поради по-високата култура на участниците. Убеден съм, че там троловете ги трият, псуващите ги заличават и спамаджиите ги изхвърлят. Те от своя страна си намират форуми, дето си псуват на воля, но аз там не стъпвам. Знаете ли само колко български форуми и блогове съм отписал, именно защото ТЕ са там. Ако в нашата компания попадне подобна /без/личност , просто ще го изгоним, а ако не си тръгне, ще го набием и пак ще го изгоним.

  Та…да не ставам е аз един от тях, с две думи:

  DELETE THEM!

  За изпроводяк – нещо, което прочетох наскоро:

  Never argue with an idiot. They drag you down to their level and then beat you with experience.

  Успех!

 85. Хриси
  01/02/2009 - 12:16

  Чрез Креативен.ком попаднах тук – много интересен блог – моите уважения! :)Та, здравейте всички! 🙂
  Доста позната ситуация – “срещала” съм и тролове, и от този простаковиден тип изказващи се, които просто мърсят блога заради единственото желание да го съсипят. И горко ти, ако ги изтриеш!!! 🙂
  Аз лично трия по две причини:
  1. Не ми е приятно да виждам словесни екскременти в блога си, след като съм пуснала тема за разговор, а замърсяването се прави целенасочено, заради едната провокация или криворазбрано забавление.
  2. Щом има опция “изтрий”, ще се възползвам максимално, за да не се отклонява темата с т.нар. спам – желаещите да бъдат оф топик имат скайпове, но нали целта е да “да се покажат”, “да блеснат”…
  Не мисля, че триенето е проява на слабохарактерност, по-скоро е упражняване на правото да модерираш блога си, запазвайки добрия тон.
  Разправията с подобни блогосъщества само би увеличила агресията и изливането на подобна помия от словоблудства.
  Затова подкрепям горното изказване – Трийте ги! 🙂

 86. Чавдар
  02/02/2009 - 13:28

  Много умно и разумно.
  Попадам обаче на “либерални” блогъри, които просто не носят на критика или на хумор. Трили са ме заради ирония – без да съм употребил нито една неприлична дума, без злепоставящи твърдения за блогъра. А за това, че съм бил прекалено прав.
  И изведнъж нещата заприличват на обичайния български офис или партия или редакция – т.е. на средата, от която в края на краищата бягаме. Иначе за какво си губим времето?
  За да няма усещане за произвол, на ваше място бих се опитал всеки път когато трия, да давам кратко обяснение кое правило е било нарушено.
  Иначе в тези виртуални дневници има нещо нарцисистично и се чудя как толкова хора се набутват в подобна самодиагноза. У нас някъде на седмата година от появата на блоговете се научиха, че това звучи престижно и хоп, се оказаха освен политици, диджей, коктейлна масовка и т.н., още и блогъри. Готови са да говорят за каквото и да било, само и само да напомнят за себе си.

 87. И аз много съм размишлява на тази тема.
  Изводът до който достигнах е, че ако не ми се занимава е добре да игнорирам написаното, без да го трия, а да си стои с идеята и следващите желаещи да знаят, че нямам намерение да отговарям на подобни коментари.
  Лошото е, че в някои случай, аз съм по-заядлива и от заядливците и се получава една никога неспираща “дискусия” с абсурдно съдържание…
  А има и трети момент, в който пък аз не съм убедена в правотата на това което съм написала, защото е било първосигнално и необмислено (за справки – вече несъществуващия пост за протестите, заради който си ме обявил за злобарка) и тогава е най-добре да си трая, защото знам че сама не съм права до голяма степен и има известни причини хората да ме псуват по такъв глупав начин.

  Като цяло по тази тема аз винаги разчитам на игнорирането, но пък се съгласявам с теб, че ако са прекрачени определени граници няма нищо нередно в това да изтриеш коментара

 88. Всъщност това е най-големият проблем на мрежата след web 2.0. Освен усещането за мръсотия, за което става дума, загубата на време също е проблем.Теоретично – вниманието се възприема като оскъден ресурс, едва ли не като валутата на Новата икономика. Ето защо лошите коментари ще ви откажат да търсите зърно в плявата. ..
  Хейтърските постове са едната страна на въпроса, другата е обикновеният спам или некомпетентните мнения, които могат да подлъжат някого…
  На въпроса, а той е труден: сещам се за поне две алтернативи на триенето: едната е подходът на wikipedia, другата е оценяването на коментарите, тоест подхода на youtube. Не са приложими за блогове май 🙁

  А теорията за счупения прозорец я четох за първи път в Повратната точка – чудесна книга.

 89. я раздуй за тая книга

Leave a Reply

Задължителните полета имат *