Опорочили протеста? Та те бяха протеста…


И по телевизията, и по блоговете чета една и съща глупост – “маскираните хулигани опорочиха протеста”, трябва да се “вземат мерки срещу тях”.

Че те ви направиха протеста ве…

Сблъсъци на демонстранти с полицията, ранени, маскирани младежи хвърлят павета, разбити заграждения – това наблюдавах с интерес онзи ден на повторението по канал 3, това даваха и по CNN и румънската телевизия. Иначе казано – протестът срещу тройното коалиционно правителство влезе в новините, българските и световните. Всички разбраха, че българският народ иска едно – станишев и компания да си ходят.

Ако не бяха маскираните, щяхме да си останем с флашмобове, пиене на вода и каране на трактори. Ама нахален комунист с флашмоб не моеш изгони от власт, трябват си павета, както видяхме предишните два пъти – 1989 и 1997 г.

Тъй че спрете да ревете, щото ако не бяха маскираните, никой извън блогосферата нямаше и да чуе за поредното протестче с два автобуса участници.

Няколко злобни блогъри
Проклятието на мръсния блог

Коментари

 1. Така си е. Какво пищят хората, че имаше безредици не мога да разбера. Те безредиците са си необходими.

 2. Абе писна ми от протести и глупости. За кво ‘да си ходят’ и къв е смисъла като има избори след няма и половин година. Ама на тях повечето ‘модерни млади’ няма да гласуват щото нали … ‘ох няма алтернатива’ или ‘ние сме над тия неща’ или ‘ох нямам възможност защото съм в чужбина, но много милея ..’.

  А виртуалния ‘протест’ какъв майтап е само. ‘Не мога да отида, но пък ще простестирам под формата на пиксел на някакво сайтче, и съм спокоен че съм дал своя принос…’ Понеже пичовете от Парламента всеки ден по 5 пъти отварят нета, хеле пък блогове.

  И тия дето ше почнат сега да ми обясняват къв съм бил прост, добитък и какво ли не – ходете да работите, безделници!

  – таг за сериозно мнение 🙂

 3. Големи думи за никакви дела са действията на протестиращите. Изразявам личното си разочарование от това, което се случва. Аз пуснах няколко пъти постинги “За” протеста. Не съжалявам. Но съжалявам, че хората, които участват в него са смешни и анонимни. Какви са тези маскирани лица? Какви са тези качулки? Какви са тези фенове на Левски и ЦСКА? Като студент ужасно съм разстроен на колегите от страната. Какво всъщност правят всички пред Народното събрание? Какво? Та те едва не се сбиха по между си. Ужас и комедия. Срам е от тях. Аз не подкрепям в никакъв случай днешните управляващи, но не подкрепям и голяма част от протестиращите. Защото преди всичко те са анонимници. Единствените, които си показаха лицата, бяха по-възрастните – може би фермерите. Това показва, че младежта ни само се разхайтва с качулка на глава в опита да наложи бъркотия. Аз не подкрепям такъв протест. Но в никакъв случай не оправдавам действията на полицаите. Но всеки си върши работата в края на краищата. Язък, че се вложиха толкова надежди в желание за проливане само на кръв. Вече съм готов да приема твърдението, че някой им платил на качулатите. “За какво протестирате?” – “Ами срещу управляващите!”. С такива подходи много има да чакаме. Защото точно тези качулати ще гласуват за тези, срещу които протестират днес. На тях не им пука. Ако ти отиваш на протест – би трябвало да си себе си, а не качулатко. Ако отиваш да проливаш кръв, може вместо революция да викаш менструация. Едва ли мога да го кажа по добре от Мартин Карбовски: http://ognyanisaev.blogspot.co....._3615.html

 4. ама защо да спират да реват? като така се създава допълнително усещане за несправедливост, по-скоро всички се възползват в момента от “лумпените” :))
  Мене ми е интересно колко бързо се забрави, че 1997-ма точно “лумпените” бяха сред основните причини комунистите да се уплашат и да върнат мандата

 5. Между другото аз съм чувал неща от типа, че на качулатите им били платили властимащите, за да се сблъскат с полицията и оттам да дадат повод на същата тази полиция да използва сила.

 6. Constanttine
  16/01/2009 - 09:02

  коментар от Свежо: АБСОЛЮТНО!

  Браво, че каза истината! Аз си мислех същото.

 7. Много е възможно да им е било платено, но въпроса е на коя политическа партия и е най-удобно да плати и го е направила 🙂

 8. Димитър
  16/01/2009 - 10:11

  Преди две години, когато имаше протести в Унгария и всички бяха във възторг, в основата на протеста беше агитката на “Ференцварош”.

 9. Наистина Вокси, и на мен ми е много любопитно това – през 1997 с павета изгониха Жан, изпочупиха парламента и бяха герои. Сега обаче – не, вандали са! Колко бързо се променят обществените настроения, като няма режим на тока…

  И да, Димитър – и в Гърция преди седмици като станаха безредиците, всички тука бяха възхитени – “ето, това се вика народ, а не като нашето – мърша”. А сега какво? Свиха крилца.

  Де си, Бай Далай, нали много те кефеха анархистите в Гърция, дето се бият с полицията? Защо сега нещо обърна страницата, прабългари и нацисти били? http://baidalai.blogspot.com/2009/01/source-1.html

 10. През 1997 г. не си спомням да имаше лумпени с качулки, които мятат камъни от самото начало. Не си спомням и Боян Расате да ги ръководеше. Ако ще сваляме комунстите с помощта на фашистите – мерси. Аз не искам да участвам, 99% от протестиращите мисля, че също не го искат.

  Друг е въпросът, че като си отидат тези, сигурно ще дойде невероятната комбинация от Бойко Борисов и Волен Сидеров.

 11. Донякъде си прав, но в случая целта оправдава средствата.

 12. Абсолютно съгласен. Ако се чакаше на овцете, дето със седене и четене на конституцията си мислят, че ще впечатлят някого, щеше да се чака дълго. В българия ще се промени нещо, когато 100 хиляди паразита виснат на стълбовете.

 13. Протеста наистина изглеждаше доста недодялан, защото (според мен) нямаше ясно оформени искания, като например искания за увеличение на заплатите/пенсиите или за спиране на корупцията и т.н. А тези дето бяха на протеста всъщност не бяха наясно за какво точно протестират. Ще кажете “Ами за смяна на правителството”. Е, да, ама то тъй или иначе на правителството му е изпята песента. Изборите са след няколко месеца. Ако живеех в столицата аз също щях да отида на протеста, но живея на другия край на Бг, където положението е още по-отчайващо отколкото в София.

 14. И само да допълня. Може би стачките ще имат ефект ако се направят едновременно във всички градове на държавата и всички излязат ама без изключения.

 15. Какво ще рече “мятат камъни от самото начало”? Имаше ли осеян с камъни площад?(през 1997г,май, имаше и то павета). Нямам време и гладах малко тв кадри, но разкарваха 1 камък, за който Бареков се чудеше дали е паве.
  А пък при тези направо невинни обстоятелства (някакъв жандармерист се оплаква, че старци го плюели и ритали), ако действията на полицията са “адекватни”, то не ми се мисли какво ще е “адекватно”, ако е като в Гърция, Франция, Сърбия – може би, ще гърмят “на месо”. КПП-тата и проверките на документите на другия ден пък са “върха на сладоледа”…

 16. бледозелен
  16/01/2009 - 11:15

  Аз бях пред парламента с идеята да протестирам срещу конкретни неща – отнемането на гори от защитени територии и застрояването им, както и срещу бездействието на държавата по отношение на ставащото в Студентски град, което завърши със смърт, но продължава с години. Не отидох за да викам просто “срещу управляващите”. Не съм съгласен, че хулиганите “бяха протеста”. Те наистина го провалиха, и аз лично станах свидетел как ултрасите изблъскаха хората, които много пъти призоваваха по уредбата да не се влиза в конфликт с полицията. След това няколко полицаи на два метра от мен с палките си направиха на парчета шатрата, където преди това бяха студентите, майките и зелените, а не хулиганите. Смятам, че няма оправдание за действията на полицията, както и за бездействието й по отношение на хулиганите. Причината за това е или че нападенията са били платени и организирани предварително и на полицаите е било наредено да не правят нищо, или е поредното доказателство за пълната неадекватност и неспособност на държавата да се справи с каквото и да е.
  Хората, които дори тук обвиняват младите, че не гласуват, нека ми посочат български политик, който не би се възползвал от футболните хулигани. Няма такъв. Да ми посочат политик, който би се отказал от подкрепата на фирма, която стопанисва заведение като “Амнезия” например, или която печели от незаконно строителство. Няма такъв. И от мен се очаква да подкрепям с гласа си тези хора?!! Няма начин.

 17. Васил Колев
  16/01/2009 - 11:16

  Това са пълни глупости. Лумпените бяха най-елементарния трик да се разгони протеста от 3-4000 човека и се оказа успешен – даде повод на полицаите да натиснат и разгонят митинга. Има много свидетелски показания как се били изнесли 10-20 минути преди да започне разгонването, от много хора и на различни места.
  (реакцията на полицията беше много показателна, оставиха ги докато си тръгнат и нищо не правеха, а ония па ги ритаха само по щитовете. Имам една прекрасна книга по темата, издадена от един кадър на МВР от военното издателство за контрол на тълпата, и там почистването на провокаторите е основна задача – това тук не се случи изобщо).

  Иначе тва са същите ония, дето се бутат на всеки протест без да знаят какво става, само да си веят знамената и да си прокарват фашистката идеология, и при малко по-свястна организация на протеста такъв бой щяха да ядат, че щяха да ги пратят директно в Пирогов.

  А за 97ма – тогава бяха много повече хора, а големината на тълпата помага много. При 10-20-30 хиляди човека не е нужно много, за да се тръгне да се троши парламента (а определено не може да се докара достатъчно полиция, за да е наравно с тълпата в тоя случай).

 18. Бледозелен, ти спомняш ли си колко протеста срещу отнемането на гори от защитени територии и застрояването им имаше през последните две години? Аз също не си спомням. Щото им отделиха, в най-добрия случай, по 7 сек. в новините на по-смотаните ТВ канали и по едно каренце 5х5см във вестниците.

  Един протест има цел – и тя не е да се видиш с единомишленици и да постоиш два часа прав. Целта е да бъдеш забелязан, да ти се обърне внимание. А дебелооките ни управляващи обръщат внимание само на павета, за съжаление.

 19. @Longanlon-значи смяташ, че деструктивните действия на маскираните са най-ефектния начин за протест?
  Искаш ли да хванем един бас, че правителството ще си изкара мандата? Циркът ще е на изборите. Искаш ли да те светна и, че заради действията на “тия” ядоха бой студенти, момичета и не зная кой още? ДА зная, полицаите са малоумници, но в Щатите щяха да са доста по-грубички, срещу такива лица.
  Лесно ти е да пишеш подобни неща от Белене, но те моля следващия път да присъстваш на подобни протести, за да се увериш на живо какъв е фиилинг-а…

 20. Полицаите не са малоумници, те са на работа. Ръководителите им не са особено кадърни де:
  http://kaka-cuuka.com/80

 21. бледозелен
  16/01/2009 - 11:38

  Ооо, да, определено обръщат внимание – като хора, които гледат шоу и се забавляват. Много се забавляваха и когато унижиха онази жена с “ин витро” скандала.

  Колкото до това дали ще бъда забелязан – да, особено след последния протест съм още по-твърдо убеден, че няма. Мирните протести в България биват просто игнорирани.

 22. “Мирните протести в България биват просто игнорирани.”

  Именно това е мисълта ми. Не съм фен на анархизма, нито на фашизма, не ме кефят футболните хулигани, още по-малко оня расате. Но факт е, че без тях, това щеше да е просто поредното протестче, на което никой не обръща внимание.

 23. бледозелен
  16/01/2009 - 12:01

  Lоnganlon, щом не си фен на фашизма, наследниците на Тройната глупост няма да ти харесат. Нито пък на мен. При тях проблемът с протестите ще бъде разрешен радикално – ще ги забранят. Вече има идея за закон, според който ще бъде забранено да се протестира пред парламента и другите институции на властта. Няма протест – няма проблем.

 24. В една демократична държава би следвало да има референдум и, ако повече от половината гласували не са доволни от правителството-то да си ходи и да се провеждат нови избори. Проблемът е,че този протест е наистина ТВЪРДЕ късен, и както бледозелен отбеляза, едно правителство което е подкрепено от тия с бръснатите глави няма да разреши изобщо подобен масов израз на негодувание.
  А за полицайте-може и добър мениджмънт да ги оправи, но това не е частна дейност,а действията им бяха твърде крайни.
  За капак изкараха Б.Б. Бесепар, ебаси!

 25. Любомир Попов
  16/01/2009 - 12:16

  Приятелю, няма как да се съглася с теб по няклко причини:
  1. До 14.01.09 сутринта всички “организатори”(щото после казаха че не са организатори на всички, а само инициатори) заявяваха най-безотговорно, че нямат политически искания. Това означава, че само искаш някакви промени да се направят, но не и в управляващата коалиция. Както каза момчето с БМВ-то, сутринта по Канала отново, искаме да се строят само неща носещи образование. Човека с кравите каза, че иска субсидия. Наистина няма политически искания, ако е само това. Обаче, освен картината, на протестите е записан и звук. А аз понеже съм с много добър слух чувам “Оставка”, “Вън”, “Всеки ден ще е така до победата”. А “организаторите” категорично отказваха политическа подкрепа. Пък скандиранията са си политически.
  2. Извинявай, ама със сигурност 97-ма не си бил на площада, поради годините ти (предимство е да си по-голям понякога) и със сигурност не помниш, че там никой не е замерял полицаите и не е налитал на бой с тях(аз поне такова нещо с очите си не го видях). Картинаката обзи ден която заварих на Кристал беше следната:
  200-300 незнаещи какво искат минаваха покрай Кристал. И спряха. В общи линии малолетни. Замеряха със снежни топки полицаите. Крещяха “Убиийци” по неясни за мен причини. А и “Всеки ден ще е така до победата”. Явно на полицаите им писна и решиха да поспрат безмислените замерания с топки по тях. Естествено “смелчаците” хвърлящи снежните топки по тях бяха първите разбягали се. Присъствах и на явна провокация на двама малоумници (за мен това са абсолютни малоумници). Единия седеше на 2 метра от полицай без щит, каска и палка и го замеряше в лицето със сняг, а отстрани друг, с фотоапарат в ръцете и насочен към полицая, крещеше “Само да го докоснеш и излизаш на първа страница утре”. Всичко това, няма няма нищо общо с 97-ма. Тогава атаката беше срещу политиците, а не срещу полицаите. Тогава имаше политически искания, а тези, никой ясно не каза какви са. Аз лично от цялата работа, така и не разбрах, кои са тези всички, които са разбрали, че народа иска да се махат Станишев и компания.

 26. На същото мнение съм!
  Ако не бяха тия маскираните, никой нямаше да забележи, че е имало протест!
  Лошото е само едно – 97 няма да се повтори. Пенсионерите пак ще си гласуват за посеркото Станишев – щото идеалите били същите и тем подобни глупости!

 27. Филип
  16/01/2009 - 12:20

  Ама трябваше размириците да станат на последния ден от протеста, а първите 2 дни да расте масата от хора. Пък ся много се уплашиха и спечели правителството.

 28. Ако протестиращите бяха 30 000 вместо 3000, протеста щеше да влезе в новините и да има тежест без никакви къмъни и боища. Че комунягите са крадливи некадърници е ясно, но (почвайте да ме плюете) икономическа ситуация в момента изобщо не е сравнима с тази от 96/97-ма. Самия брой и профил на протестиращите тогава и сега е мерило за напредъка. Тогава имаше и лумпени, сега има само лумпени. Нормалните хора днес са заети да си вършат работата и да си изкарват хляба, пък какво мислят за управлението ще си кажат на изборите.

 29. Отставката на Жан Виденов е приета на 28 дек. 2006
  Никой не го е гонил с павета през 97-ма.
  На 8 януари 1997 г. номинират Николай Добрев за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат на комунистите.
  На 10 Желев отказва да им даде мандат за ново правителство,
  А народа се събира пред народното събрание да ги изгони.

 30. Мартин Сотиров
  16/01/2009 - 12:44

  mname.org и Любомир Попов добре са формулирали мнението ми: жалък “протест” на сбирщина хора без работа, като всеки е там със съвсем различна цел и желания, а половината са изобщо само заради сеира. Никакви ясно формулирани искания, никакви сериозни лидери. Абсолютно селяшка работа.
  Дори тези, които горе-долу знаят, какво искат, си остават с това: “Ще сваляме правителството!”… И после кво, бе мамин? (Щото тва са малолетни разни главно) Сменяме Гошо с Тошо? Браво! Страхотни идеи за промяна, няма що… пълно разочарование е цялата работа. Още като видях, че Слави също агитира за тоя “протест” ми стана ясна работата.

 31. Мартине, ами тогава да гласуваме всички за БСП, а? Като смяташ, че останалите са по зле…

 32. Мартин Сотиров
  16/01/2009 - 13:15

  За БСП посмъртно няма да гласувам, просто знам, че който и да качим там, ще е горе-долу еднакво зле, щото просто системата ни е такава. Предоставя такива условия.

 33. Longanlon, радвам се, че си на това мнение и ни подкрепи… Бях останал с друго впечатление!

  Ще направя цитат от моя блог за един спор:

  Някой от вас писа: То,ако там са повечето като тебе,сигурно ще отнеса и аз един бой в следствие на глупавните ви провокации!?
  Аз: Ако бяха повече като мен – сега щеше да се мисли за ново правителство. За жалост обаче бяха повече като теб, затова ще ядем пишки още доста години.

 34. Какви ясно формулирани искания в края на мандат може да има бе Мартинчо, аз НИЩО не искам от това правителство освен да се разкара, убеден съм в некадърността им и всъщност не искам и да се опитват да правят нещо защото и да имат доброто желание, знам че ще оплескат нещата, некадърни са и хората които излизат, са на площада за да им кажат точно това – не ги бива и толкова, искания може да има към някой, от който се очаква, че може да ги изпълни

 35. Ми от протест в момента няма смисъл – защо същите тези лумпени не гласуват за нещо смислено ами за Сидеров и ко – дето щял си дарява заплатата и да не ходи в парламента… Ми той като не ходи в парламента трябва да не получава заплата… Да сложат дисциплинарно уволнение на депутати като не ходят и ще ги видим такива тарикати – ем няма да ходя ем ще съм с имунитет и ще бия по магистралата.

  Та за протеста:
  – има 6 месеца до изборите, по смислено е да се създаде партия, да се обяви програма – дори и да падне правителството какво? Всички ще ядем лайна – никой няма да иска да прави бизнес тук, щото сме размирни и условията за живот ще се влошат, а смея да твърдя, че бяха почнали да се подобряват въпреки управлението, което колкото и глупости да направи има и добри идеи – лично на мен само от плоския данък ми се дигна заплатата…Ако имаха кураж и осигуровките да намалят и да останат само косвените данъци, ех мечти. Сега поне все още има работа, но ако протестите продължават скоро ще стане като 97ма…
  – Някой чете ли исканията:
  1. дайте ни пари, щото не можем си обършем сами задника… Аре бе пари ще дават за щяло и не щяло, кат не можеш да правиш домати на цената на конкуренцията, явно не си за бизнесмен, оди да копаш при други вместо да искаш ти дават пари за сините ти очи. Никви субсидии – кредити да, субсидии не. Мен пари никой ми не дава – не мога съм солидарен с това искане просто.
  2. Направете нещо в студентски град ама не е ясно какво – аз ли ходя всеки ден по тези заведения, че е икономически изгодно да са отворени? Аз ли се напивам там и скачам на бой? Не са ли това съшите тези протестиращи – като искат решения – бойкотират заведенията, те ще затворят и ей ти на целта изпълнена. Ама това не е като да протестираш и после в Плаца след като се прибираш с денонощното 280 … Ако искат да учат да кажат – не искаме завдения в студентски град и не искаме денонощен транспорт, че ние учим и нямаме нужда да обикаляме по цяла нощ и да идват маргинали от “Левски Запад” да създават проблеми с него – ама не искаме да си кажем нещо, щото е яко като в Гърция да порушиш и да поскатаеш по време на сесия с оправдание. За общежитията – хмм американския университет да не би Серго и Бойко са му ремонтирали сами базата? Високи наеми и възможност да работиш за университета да си ги избиеш – ремонти, учебна дейност и т.н.
  3. Бият децата – а те какво правят там, а не са на училище? Кой ги е пуснал? Какво отношение имат изобщо към другите искания? Щом по цял свят са решили, че поне на 18 ставаш пълнолетен и може да отговаряш за действията си, освен да искат от Бойко баница с боза не виждам какво правят там.

  Та това е моето мнение за протеста – Дайте, че не остна време, а после може да няма нищо за даване с тая криза …

 36. Мартин Сотиров
  16/01/2009 - 14:05

  Voxy, нямах предвид искания към това правителство, а изобщо идеи за качествени промени. Идеи за управлението СЛЕД това правителство. Явно не си ме разбрал.

 37. Алекс
  16/01/2009 - 14:12

  Само едно ще попитам и желанието ми е да се замислите сериозно. Докъде се стига с насилие?

 38. Айде сега, насилие… Никой от протестиращите не е искал сериозно да нарани полицай, нито политик. Хвърлянето, ритането и чупенето на ограждения, виковете – това е просто израз на недоволство, начин да бъдеш чут.

  Ако не беше така, щеше да има ранени полицаи, ония метални решетки щяха да бъдат хвърлени върху полицаите, а не пред тях…

  А ако приема въпроса ти буквално – цялата човешка история е резултат от насилието, тъй че – стига се до луната.

 39. Мартин Сотиров
  16/01/2009 - 14:24

  До луната се е стигнало благодарение на няколко мозъка, защото тези с насилието сами до под кривата круша няма да стигнат. Всъщност технологията дърпа напред, а не политиката или насилието!

 40. о, разбира се – но насилието е съществена част от политиката в коя да е част от историята

 41. Любомир Попов
  16/01/2009 - 14:56

  Ей сега реших да отскоча до парламента, че ми е близо и какво заварвам: 200-300 души максимум крещят “Оставка”, а една кака се дере по микрофона:”Мили полицаи, ние Ви прощаваме, ние знаем, че не вие сте виновни, а са Ви издали заповед да биете децата”. Последва – “О-став-ка”. А каката призоваваше да сме викнели приятелите си, за да се присъединят към нас. Да сме им се обадели по телефона. Тя сигурно е ПР на мобилните оператори. Това ако е протест…

 42. Росен
  16/01/2009 - 15:33

  Точно така си е, никой няма да си подаде оставката ако не бъде на сила искаран от парламента ! Само със сила може да се промени нещо в тази държава ! Какъв мирен протест с/у тази измет, те да не би да бяха мирни докато крадоха, прикриваха и поръчваха убийства, защитаваха убийци на деца и тн. Заслужават ли управниците мирен протест според вас ? Само с насилие може да се постигне нещо, каквото повикало – такова отговорило това е положението !

 43. Кучетата си лаят…

  …а хората ни го показаха-колаж от турски кенефи с червени, сини и едни по-малки жълти лайнопроводи, но за сметка на това нереално лъскав и бял, като за пред ЕС.

 44. @Мартин Сотиров Напълно съм съгласен с теб. Всички скачат да викат и да замерят полицаите/парламента/съученика си, но никои не казва, какво ще стане след изборите независимо предсрочни или редовни.
  Като се замисля картинката след изборите ще е още по-неприятна. Вариант 1 е по някаква случайност в парламата влязат така наречените десни (люспите от СДС) да направят коалиция с НДСВ или ГЕРБ… Не ми се мисли за това управление, какъв ужас ще е за народа, а и за тях самите. То ще е едно дърпане, едно биене… Олеле. И едва ли ще изкарат пълен мандат.
  Вариант 2 е по-вероятния, коалиция ГЕРБ и АТАКА. И тук сценария е тъмен и мрачен. Мутра и психопат ще управляват. Не ми се мисли… Със сигурност ще изхвърчим от ЕС. Един депутат от Атака вече се омаскари в Европарламента, та какво остава за половин правителство от тях.
  Вариант 3 е да се запази правителство от същата или подобна коалиция. И той също е доста вероятен.
  За това Мартине съм абсолютно съгласен с теб, че ако се ходи на протест да е в средата на мандата. Сега е по-добре да се състави едно ново гражданско движение от млади хора, неопорочени от политиката, които наистина да мислят за България, а не за джоба си. Със сигурност едно такова движение ще спечели изборите…

 45. Та и аз си мисля кога би било най-правилно да има голям протест като целта е по малко хора да гласуват за БСП(иначе съм съгласен че няма за кой друг,въпреки че за мен съм си решил). Иначе за мен лично по голямата цел на протеста би било добре не толкова управлявашите да се научат да не крадат а гражданите да се научат да не ги търпят и да се сещат че държавата е направена за гражданите а не за политиците.
  Усещам как домакина ще ме свали на земята само с едно остро изречение относно местните реалности.

 46. Едно хубаво искане на протеста би било също изборите да са в един ден, и то не в активния сезон на отпуските(може ли), та да им се припоти под гъза на управляващите

 47. Палпурина
  16/01/2009 - 17:11

  С огорчение признавам това, което си написал. Не сме (или по-точно комунягите не са) достатъчно съзряли като общество, че да падне правителство с мирен протест. Някой беше написал един коментар в днес.бг, че “кокал от куче и власт от комунист се взимат само с тояга”. И е бил прав!!!
  Ужасно много съм разочарована от протестите, от “организаторите”, които и да са те, от всичко!

 48. Прасунсен
  16/01/2009 - 17:14

  Пешо, правителство се сваля с павета само когато има намесени по-големи политичекси игри отзад. Сигурен съм, че не мислиш, че камъните свалиха Жан.

  Цивилизованият начин е да се почне с мирни протести, а ефективният е стачки и бойкоти (вж. Франция). Почваш с първото, ако говедата не разбират, минаваш към второто.

  Лумпените с качулки правят шоу, вярно е, но те са там за да се забавляват и нищо повече. Ако някой ги събере да хвърлят павета върху природонаучния музей, ще го правят също толкова вдъхновено. А, да и пак ще влезем “у сиенена”, гарантирам ти.

 49. Прав си, разбира се, но капка по капка – вир. Всичко, което допринася за негативния имидж на БСП е добро, според мен.

 50. Любомир Попов
  16/01/2009 - 17:18

  Е какво па му направиха на имиджа? Накривиха им шапките. Както каза една колежка днес “само им става задника по-голям”.

 51. Странно, но протестиращите са по-леви от управляващите, исканията са за национализация и безвъзмездни субсидии, това не е пазарна, а планова икономика.
  Какви са тези ученици на протест срущу правителството, те нямат право да гласуват.
  Какво се получава:
  студенти с леви искания + фермери милеещи за колхози + десни ултраси = смешна история
  Хората са заети с пазаруване в Мол-а и ядене в Макдоналдс, никой не иска революции, ако се надигне революция същите тези протестиращи очите няма да им се видят по площадите.

 52. На имиджа на БСП няма какво да се направи, защото такъв просто вече няма.

 53. А пък според мен БСП – не е много добро. Та то в тази държава вече какво ли е добро. Не само Станишев трябва да си ходи, а както казахте цялата компания. Не само неговата, а цялата парламентарна. Иначе да съгласен съм за протеста. Добре че бяха маскираните, та малко да се случи нещо, иначе все на същият хаус си стоим.

 54. искаш да кажеш, че ти е било кеф да гледаш как едни побъркани хорица удрят и мерят полицаите, които си гледат работата за 600 лева…да, това се разчу – добре щом така ще се разчуваме нека сложим бомба на всяка депутатска кола или не – по-добре да ги пречакваме пред домовете им и да ги пребиваме, още по-добре ще нахлуем в парламента и да го изгорим-лелееее колко внимание ще превлечем тогава – и по CNN и по BBC, абе и по мароканската телевизия ще ни дават! Ако за теб насилието е начин да се разчуе мнението ни за правителството ни или си написал поста само да превлече повече посетители с нестандартното мнение….мисля че не си прав.

 55. Напълно подкрепям мнението на sencko. Всичко което е казал той е така, но къде къде е по яко да има бой и сейр. Всъщност единствения смисъл на този протест би бил да се представи като един вид агитация на следващите избори да се гласува, срещу БСП и там другите подобни, а не след това да ходим да се бием пред парламента. И още една тема, че се правят нещо съпоставки с 1997, като ги мразим много тея комунисти и всички сме наясно че са негодни, що пак ги избрахме бе другари?

 56. Отде да я подкарам… тъй:

  1. Този простест не се разбра дали беше за сваляне на правителството или за промяна на неговата политика, защото хем викаха “у” и “Оставка!”, хем съвсем прилежно си бяха написали 19 искания към него.

  2. В този протест участваха студенти, земеделци, еколози (мисля че и кардиолози и майки.). Проблемите им са много различни. Как аджеба очакват да насочат общественото внимание към всички. Имаха и 19 искания. Аз ги чух по Канал 3 в 2 часа през нощта. Никой не знаеше какво точно искат тия хора. И плакатите не бяха на ниво. Накратко, работата много се разплу.

  3. “Лумпените”. Тея лумпени, които цяла България днес мрази са най-големите жертви на демокрацията-свободия у нас. Хора, необразовани по нито един параметър, готови да продадат здравето и свободата си за 300 лв.

  4. “Куките”. Какво ги обвинявате, че не отговаряли, когато ги замерят с греди – те си имат ръководещ, те изпълняват указания. И все пак те не се различават от агресорите – само че са от различни отбори. Изпълняват и от време на време вкарват “лични чувства”.

  5. “Протестът бе опорочен от група пияници.” НЕ!. Протестът опорочиха медиите, които абсолютно инстинктивно тръгнаха след “СЕИР!”-а.

  6. Последно. Към водачите на протеста. Как станахте такива? Кой ви избра? Аз не виждам вашият образ. Естествено виждам ви за по 20 сек. по ТВто как обявявате протеста, как казвате, че той продължава… и толкоз. А под “образ” разбирайте характер.

  Longalon, благодаря за предоставеното място за мнение 🙂

 57. Мартин Данов
  16/01/2009 - 21:39

  Тези “лумпени”, за които говорите са първата вълна от най-недоволни, негативно настроени към правителството хора и не бяха само фенове на Левски. Колкото до Расате той даже не беше там. Реално БНС бяха там неофицялно.Та “лумпените” са ония хорица, които освен да гласуват и да отидат на протест и да създадът паника сред реалните лумпени в Народното няма какво да направят. Медията е политическият инструмент, а не това, че са били платени хората на протеста. Четете вестници, гледате телевизия и вярвате… Ако бяхте на протеста щяхте да видите друго. Съвета ми е свалете си розовите очилца излезте от релсите, в които са ви поставили волю/неволю и си осигурете по-добро бъдеще (ако искате разбира се) като почнете да вярвате на нещата, на които сте свидетели. Анархията не е на протеста, а навсякъде около вас, протеста е светлия лъч, че може би не сме съвсем потънали в тази анархия и че има хора дето ще направят каквото е нужно, за да се стреснат определени хора и да се катализира унищожаването на бацилите наречени “управляващи”. Ако се смята, че хората отишли там да се борят физически и вербално са глупаци или “лумпени” то значи сме доста далече от желаната промяна. Имаше хора от всички части на България, за да изразят какво мислят и да вметна боят възникна не от футболните фенове, а от мъже на видима възраст около 30-те. Това че са заловили непълнолетни и са ги осъдили без право на адвокат е най-нелепата мярка, която може да приложат, за да вдъхнат страх у хората. Тази контра атака се изразява и чрез медията, на която така вярвате. Ми вЕрвайте им и така до кога? Стойте си кротичко и наблюдавайте химичните свойства на кенефа България(спокойно вече ни знят в цял свят така чрез изложбата на чеха Давид Черни), пък то ще си върви с или без вас. Ония горе дават милиони за подслушване, за нови патрулки, за нови униформи на полицията, за НСС, правят си ремонти в Народното, карат на спецялни режими, карат си яхтите с 18 год. “манекенки” в тях, мечтаят си за летящи чинии и всичко това е чудесно, но ако и всичко друго, което зависеше от тях беше наред. Тия милиони вместо да ги дадът за образованието и медицината – не дайте ще се подслушваме. Икономиката ни се купува и разпродава и разпада от чужденци. Раздават наши земи на разни измислени царе, които щели да оправят България за 800 дни… е да “оправи” ни въпросният “цар”. Защо по-дяволите трябва да използвам кавички? Щото се налага. В мътните води се хващат най-големите шарани и на маймуните с гранати в Народното в такива води им е най-добре да плуват. Ето сега се обвиняват един друг кой бил виновен за протеста, че бате Супер Бойко вил платил, че Костов бил виновен и куп подобни клишета. Жалки некадърници са там горе и ще си отидат било с павета като през ’97, било със седмични протести започващи с насилие и завършващи с цветя, било с бомбен килим или каквото и да е било. Спрете да плюете хората целящи желаната промяна. Моля Ви!

 58. Какво се промени между 1997 – 2009 ? Едно влизане в НАТО, още едно за ЕС, едно излизане от пубертета (все пак БГ-демокрацията ще навърши 20 г. тази година)
  И ако в училищевсеки скача на бой в горните класове, в университета се обличаш по-улегнало и търсиш алтернативни начини да решиш проблемите си ;о) Просто днес хората мислят преди да скачат и онези с маските са “гамените от стадиона”.
  Радвам се.Хората започнаха да мислят. Сега е важно да почнат да мислят напред за бъдещето;о)

 59. Тъй… Спрете да нападате депутатите. Около 90% от тях са некадърници, с това сме съгласни всички, няма нужда да се убеждаваме повече един другиму, губи се енергия.
  Не мога да приема, че биячите на протеста са били “хорицата”, които най милеят за родината, които ще оправят държавата. Те не могат отбора си да оправят, па камо ли нещо по-стойностно. С насилие нищо добро не е направено.

 60. Проблема на депутатите е че са твърде много, а не че са некадърници. По мое мнение няма случен или прост депутат, но има депутати с различни интереси… И един общ интерес – да останат в парламента да се грижат за другите интереси (поради това няма намаление на администрацията и си остават 240 депутата, въпреки че по 1 депутат на парламентарна сила да гласува като в общо събрание на АД е достатъчен).
  За всички проблеми в момента има решения и те просто трябва да се копират, но те ще накърнят нечии интерес. За това има 2 много явни примера: Завода за боклука в София и системата с глобите в КАТ 🙂
  1. Всички са съгласни, че завод е необходим и че дори би бил печеливш – но никой не може да почне да строи… Какво пречи да се тегли кредит и да се построи завод и в последствие да се изплати с генериране на ток, топлоенергия,редки метали и други? – Пречат си помежду си.
  2. Какъв е смисълат при нарушение талона да се взема в кат и да нямаш възможност да си платиш на място? В талона не пише колко точки имаш, нито пречи на тези които те спират да проверят дали си изряден я с компютър, както сме гледали по реалити тв, я с безплатните ГСМ-и с централата, В такситата в Европа можеш да платиш с кредитна карта ( или дебитна такава), но при катаджиите не можеш (ех тез капиталистически таксита каква организация имат само). Целта е явна – ех като те гледам си изряден шофьор, вярвам просто не си го видял този знак, а трябва да се разхождаш до Н-ския град за талона, ама сигурно няма да е пристигнал като ти изтече акта … Вместо – ако си платите сега с кредитна или дебитна карта – 50% по малко точки ви се отнемат, ако си платите до 1 седмица – 25%, а след първия месец книжката ви става невалидна … Вярвайте ми ще има бум на платените глоби – но няма да има мотивация за налагането… А може и камери и системи да се сложат навсякъде – ако КАТ даде местата за слагане на камера на концесия – примерно 30% от нарушенията регистрирани първата година са за спечелилия концесията съм готов дори аз да тегля кредит и да участвам за някой места ( дори не държа да са невралгични, стига ми превишена скорост по краен булевард или междуселски път).

 61. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  16/01/2009 - 23:07

  Лонганлоне, днес направо трепеш сичката риба. Класически подстрекател, такъв 😀 😀 😀

 62. @Балтазар-брат, Пепи много се забави, да ти кажа. Мислех, че ще пусне темата още преди две нощи, но явно изчака да попремине малко медиината истерия та да постне тук.
  Ако нещата се оправяха с мнения по форумте, България щеше да е вързака, та цъфнала. Казал съм го преди: Керванът си върви…
  @Мартин Данов-проблемът е,че ако се отпуснат пари за образованието или медицината не едрите, ами дребните риби ще си ги разпределят набързо. Една част, естествено ще бъде разпределена ефективно, но като цяло няма да се усети кой знае колко. Както беше казал едно време поета Ботев- “не народ, а мърша”.

 63. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  17/01/2009 - 00:17

  Пълни глупости говориш. По форумите преобладават предимно тъпизмите. Има 20-30 блога, чиито автори имат някаква що-годе изяснена гражданска и политическа (собствена, а не партийната)позиция, а останалите просто гледат да се подложат.

 64. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  17/01/2009 - 00:40

  това беше към daymare казва:

 65. Яруков навремето го каза, но много хора набързо го оплюха.

  Хора, ако искате от протеста ви да има ефект – *спрете да плащате данъци*

  Не е незаконно. Нарушение е да не се декларира . Но може да забавите плащането на даници до края на мандата на правителството.

  Като казвате, че правителството краде – ами спрете им парите !

 66. “кучетата си лаят, а кервана си върви…”

 67. @Балтазар- е то е ясно, че щом всеки има достъп до нещо ще преобладават безсмислиците. Но аз като видя дължината на един пост, даже да чета диагонално много бързо разбирам дали има смисъл за мен, или не. И не бъди толкова язвителен-споделянето на мнения през интернет може доста да обогати общата ти култура, ако четеш където и каквото трябва!

 68. Разочарован от някои коментарии сравняващи протестите 14.1.2009 с януарските 1997 г.
  -Протеста беше срещу БСП, Първанов и Добрев. Виденов си беше подал оставката.
  -Не Желев, а Стоянов не прие ново правителство на БСП.
  – Колко хора биха се събрали на 14.1.2009, ако долара би скочил около 90 лева, а спестяванията ти са се стопили и банките не работеха?
  – И тогава имаше насилие, несравнимо с сега. На Филип Димитров му строшиха главата.

 69. има нещо вярно …

 70. Как може да казваш, че хулиганите били протеста? Ти изобщо беше ли там?! Това което гръмна по медиите беше онова което се случи в левия ъгъл на първия ред от 10-20 души. Виждайки тези кадри останах с впечатлението, че показаха някакъв друг протест, но не и онзи същия. Вярно имаше хлапаци и крайно настроени, които си вярваха, че с насилие ще постигнат нещо, но ако те се бяха включили в трошенето щеше да има много по-големи последствия. Тези грозни кадри с оградите, които се повтарят до болка са били в рамките на минути от целия протест. Ако тях ги нямаше, щяха да дойдат много повече хора и определено щеше да има много по-голям успех! Но естествено всичко това е било обмислено предварително, насъскаха жандармерията и изплашиха народа! За нас младите, които не сме потърпевш от комунизма за пръв път усетихме как възкръсна от миналото!

 71. Мартин Данов
  17/01/2009 - 17:36

  kanew, прав си. Просто няма друг протест наскоро, с който да се сравнява. Ако помните тогава как е било то определено сега е по-различно. И ето как медията отразява под различни ъгле какво се случи http://nabludatel.blogspot.com.....st_16.html .

 72. me …Точно в това е идеята – показаха само ония от левия ъгъл, които дигнаха адреналина. Другите…ми все едно и също и неатрактивно.

  Разбира се, че Петър е прав.Елементарно е.
  И кога, моля ти се щяха да дойдат повече хора???Когато спонтанно излязат водени от личната си отговорност и ангажираност към някаква идея…трънки.

  Протестите до голяма степен са организирани предварително – срещи,правене на плакати, надъхване,мейли и т.н. и тъй като го знам от личен опит – не е лесно да изкараш хората на улицата.
  Стихийният ефект, като този в Гърия, се получава при други обстоятелства

  Онези с маските :)каквото и да си говорим – заради тях всичко получи такава известност.
  и резултатът,дами и господа е http://www.bluelink.net/index.shtml?x=40137

 73. Тц. Както винаги, не си прав. 🙂

 74. коментар от Свежо: Прекаляваш како, ела веднъж на площада вместо да търсиш евтина сензация. Гледай си аквариума, политиката я остави не я разбираш, далеч си от нея – като топките си – близко си до събитията, но никога не си част от тях, нищо лично.

  Аз не искам да ни има в новините с агресия, можем много повече, това че псевдо журналистите, масовият зрител и ти търсите евтина сензация е твърде жалко.

 75. Зелен Бетон
  18/01/2009 - 06:22

  Явно е, че пак пускаш фитили, което е добре 🙂

  Но извън фитилите:

  Предпочитам протест, който да си го знаем само ние (и скъпите ни управляващи, разбира се), но да няма павета, и дори псувни да няма – отколкото няколко озверели хлапетии с маски да ми се появят по световните медии. И цял свят да си вика – тия там в клоаката “Източна Европа” пак излязоха от землянките и почнаха да се избиват.

  Предпочитам да се присъединя към хора, излезли с простичкото (но ВЯРНО и ИСТИНСКО) послание “Аз протестирам”, вместо към такива, дето си изсмукват от пръстите “протестни искания” само за да има с какво да оправдят публичното изливане на агресията и омразата си.

  Никой да не ми приказва, много моля, че управляващите “само от камъни разбирали”! Разбират те всички форми на протест, и то много добре ги разбират. И със сигурност тия с камъните им са най-белият кахър. Защото за тях имат готови рецепти за потушаване, и то не една или две.

  И имат също така готови рецепти за подклаждането им (ако се окаже случайно, че никой не носи камъни) – за да може да действат като срещу камъни, и покрай няколко хвърлени камъка да разкарат и ИСТИНСКИТЕ протестиращи.

  И до такава степен са уверени, че това не им е проблем, че таже използват подобни ситуации да си въртят междупартийните, и дори вътрешнопартийните лични игрички.

  Какво стана на този протест:

  Дискредитиран беше бат’ ви Бойко – който в ситуацията с вероятната бомба на площада просто нямаше полезен ход (защото давате ли си сметка какво щеше да стане, ако НАИСТИНА беше избухнал някой самоделен боклук и беше убил някого?).

  Беше подготвена почвата (ако се наложи) за смяна на Миков с някой пО-хардлайнер (защото брожението сред полицаите очевидно няма да е ден до пладне – а Миков по отношение на тях играе “доброто ченге”; “лошото” сигурно вече е готово да поеме поста).

  Въпреки много внимателното и дистанцирано “присъединяване” на ДСБ и СДС, те пак бяха оплюти всячески. А никой друг не понечи да се присъединява не защото някого го е страх да “яхне” протеста. Боже господи, ами сума ти полит- и кандидат-политсубекти само чакат такова нещо; включително и индивиди от средите на любимия ни троен лешник, на които е ясно, че лешника след изборите няма да го бъде. Но не понечиха, защото им е било предварително ясно, че този протест ще се използва без никакво притеснение за политическо компрометиране.

  В добавка изгониха Сидеров и хората му от парламента до края на мандата. Това не знам дали са го предвиждали или им е дошло като неочакван бонус, но и то е факт.

  А подводните политически течения и боричкания (включвам и президента) не само че не намалиха интензивността си, а даже я увеличиха.

  И за капак на всичко вниманието се отклони от ДПС. Доган май пак изкяри най-много от всички. Защото за него в момента всеки миг на сянка е като мехлем.
  __________________________

  Та така. Според мен от всички публични политически протести откак се водим демокрация, този беше НАЙ-ЯХНАТИЯТ.

  И излезе, че тройният лешник е толкова солиден, че преживява и всякакви протести, не само вотове на недоверие. И толкова им е през оная работа, че дори Станишев с характерната за партията му безпардонност заяви, че гражданските протести били нещо естествено и нямало нищо нередно в тях (!).

  Лошото е, че това яхване дори не се усети.

  А не се усети именно защото у нас “протест” се брои само когато има счупен прозорец на парламента и кръв по паважа. Тъпа щампа. Защото НЕ МИСЛИМ, когато протестираме.

  Не си даваме сметка, че в 21-ви век метежите и революциите са музейни експонати. Както и това, че когато подобни неща се случват при демократична конституция, те имат само една посока: ДИКТАТУРА.
  ___________________________

  Българският протест трябва да бъде МАСОВ, МЪЛЧАЛИВ, С НАЦИОНАЛНОТО ЗНАМЕ ОБЪРНАТО НАОПЪКИ. Тогава вече т.нар. “политически елит” наистина ще се стресне.

  Защото знаят много добре СРЕЩУ КАКВО се протестира. И няма да имат конкретни искания, за да преговарят, да се надлъгват и да залъгват с временни, половинчати и нищонезначещи “отстъпки”.

  По старите морски правила обърнатият наопъки флаг означава бедствие и призив за помощ. А положението вече си е точно бедствие. И никак няма да е зле и от чужбина да се понатисне малко по-силно, за да влязат нещата в пътя. Хем ще ги видим дали наистина искат нещата у нас да влязат в пътя, или сме им по-удобни така…
  ___________________________

  Пък гърците нека си трошат витрините и автомобилите, то си е тяхна работа. Навремето баба ми казваше: ако ще подражаваш на някого, недей му подражава баш на магариите.

 76. Constanttine
  18/01/2009 - 11:36

  коментар от Свежо: Кака е кака ти! Я кротко с изразите, малкият! 😉

  Да. Права си. Правителство се сваля от 1000 човека. Спокойно, свободно и с музика.
  Пфффт.

 77. коментар от Свежо: Кака се отнася за кака сийка, са не се меси.

 78. Абе не знам,ама в същия тоя 14-ти, англичаните бяха изкарали 20 000 (двадесет хиляди) протестиращи срещу войната вгаза.Война на хиляди километри от тях. И имаше и сблъсъци и всичко. В една друга европейска държава също имаше безредици. С тихо протестиране никой няма да ти обърне внимание, особено ако е безпардонен като наще политици….

 79. Constanttine
  18/01/2009 - 19:52

  коментар от Свежо: Ша са меся къдието си шта бие! :))))))

 80. Пътева
  25/01/2009 - 11:08

  Преди ден- два прочетох в блог-а на Ланджев т.нар. “Трудна тема”, в която става дума и за въпросния протест. Авторът казва, че управляващите надушват, че сме безсилни пред тях. Естествено! За какво им е да правят каквото и да било. Стоят си кротно и чакат суматохата да отмине, щот не им се занимава със стадото. Затова и пратиха провокатори да “опорочат” милия протест.

  Станишев замина за Русия точно в деня на протеста, ако не се лъжа, уж, за да оправя работите с газта. Да бе, не му се щеше да е в кабинета си, в случай, че има

 81. Пътева
  25/01/2009 - 11:12

  … офанзива.

  Не, не че няма смисъл от протести, обаче нещата въбще не бяха организирани като хората. Пълна пародия. Излезли ми хората с 19 искания… дискотеките, пчелите и не знам си какво ще оправят…

 82. Марти
  18/02/2009 - 17:15

  Пфу, некой експерт с администраторски права на блога ми е изтрил коментара. Хвала!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *