Не бъди г-н Никой


Анонимността в интернет, казват специалистите, е само илюзорна – всеки може да бъде проследен. Но обикновените хора не могат да направят това, поради което във форуми и блогове изобилства с анонимни коментари.

Затова ви предлагам да не бъдете като г-н Никой, а да стоите зад коментара, пък било то и само с ник и картинка…

В моя блог има вече повече от 11 хиляди коментара. Повечето хора са си избрали име, с което да пишат тук (и на други места в интернет) и стоят зад мнението си. Може би не с истинското си име, но поне, по някакъв начин, с интернет – репутацията си. Анонимниците от своя страна, се подписват като “някой си“, “даасдфсдф” или каквото и да е подобно безсмислено съчетание от букви. Те се страхуват да застанат зад това, което казват, защото в повечето случаи им е ясно, че приказват глупости.

Както може би вече сте забелязали, моят и много други блогове имат едни малки картинки на всеки коментиращ. Някои са си сложили снимчица, на други това място стои празно или е заето от някакви случайно генерирани символи. Тия снимчици се наричат граватари. Ако си качите картинка в сайта Globaly Recognized Avatar, всеки път, като пишете в някой блог, който поддържа граватари, тази картинка ще се появява автоматично до мнението ви. Граватарът се асоциира с името и имейла, който оставяте при коментиране и така “познава”, че сте вие и слага правилната картинка.

Тъй че с настоящият пост аз ви приканвам да се регистрирате в Gravatar, да си качите снимка или картинка по ваш избор, да я асоциирате с имейла си (не забравяйте да го направите, иначе въпреки, че сте я качили, тя няма да се появява в коментари ). Така ще имате картинка, когато коментирате тук (и на други места) и ще сте по-лесно разпознаваем за останалите четящи, мнението ви ще тежи повече.

И изобщо, препоръчвам ви да не пишете анонимни мнения никъде по блогове и форуми. Само човек, който го е срам от себе си и от това, което казва, прави това.

Разум – Религия 1:0
Честно казано…

Коментари

 1. Аз тоя Даасдфсдф го познавам, живее в Люлин. Комшии са с Фгхфгхгф.

 2. “Само човек, който го е срам от себе си и от това, което казва, прави това.”

  Звучи като присъда, човече, наистина ли го мислиш?

 3. По-различно, отколкото очаквах, но все пак близо до темата…на прав път си

 4. Аз пък съм против снимките.Дълго време нямах нито в скайп, нито някъде другаде.
  Защо някой трябва да ме асоциира с външността(то и до колко тя се разбира е друг въпрос)?
  Мнението си е мнение,нали?
  Друг е въпросът ако един път коментирам под едно име, а следващият с друго.

  По принцип съм и срещу даването на каквито и да е данни – снимки, адреси и тем подобни.
  Не че не ми е ясно,че няма никаква секретност…ама пак не обичам.
  Тъй че и да имам и 5 мейла и да пиша от 10 имена,какво?

 5. Биляна
  06/11/2008 - 10:33

  Съвсем несигурно е, че някой ще ме асоциира по-добре по миниатюрната снимка, която агитираш да сложа. Някой може да сложи снимка на младоликата си баба, както и да пише под различно име, сякаш.
  Остави хората да коментират който както иска и с каквото иска име, мейл и страница. И снимка. Все пак ти решаваш кои коментари да махнеш и оставиш под постовете си, нали??? Или бъркам.

  Със здраве

 6. Валя, Биляна:
  нещо не сте разбрали идеята на граватарите. Изобщо не е задължително това да са снимки, нито да са ваши снимки. Идеята е да сложите някаква картинка, по ваш вкус така, че когато човек погледне кой е писал мнението, да вижда името ви и картинката. Както можете да напишете какъвто си искате прякор вместо име, така може да сложите каквато си искате картинка. Идеята е просто да се отличавате от останалите.

 7. Майк Рам
  06/11/2008 - 11:08

  Longanlon, тъкмо щях да напиша подобно обяснение и ти ме изпревари 🙂 Трогнат съм, че използваш мен за пример – името, макар и измислено, както и граватара, дори и да не е твоя лична снимка, са неща, които ти дават идентичност.

  Категорично заставам зад твърдението ти, че анонимните коментатори се страхуват да се разкрият, защото се срамуват от това, което са написали.

  Разкриването на идентичността, разбира се, носи голяма отговорност – не можеш просто да напишеш някоя простотия и да се скриеш, защото оттук нататък тя винаги ще се асоциира с твоето име. Много по-лесно е да хвърлиш лайното във вентилатора и да се скриеш сред анонимната тълпа.

  Човек не бива да се страхува от това да бъда разпознат. Никой не се е родил научен и никой не е безгрешен. Дори и понякога да напишеш нещо необмислено, това е част от твоята същност. По-късно може и да поумнееш или просто да промениш възгледите си. Лошото е, че винаги ще се намери някой, който да те окаля и може би поради това, хората, страхувайки се да не опетнят доброто си име, просто го крият.

 8. Косьо
  06/11/2008 - 11:38

  Хубава идея, мерси!

 9. Тури си снимка ве, Апостоле! 😀

 10. Полезна информацийка – благодаря!
  Между другото едно благодаря (доста закъсняло) и за линка към copyscape, където можеш да провериш дали те копират някъде из Нета.
  🙂

 11. Добре де… като си подхванал темата и казваш, че било добре да си персонализираме картинката, значи няма да се цупиш, че тествам точно при теб 🙂

  (btw оказа се, че съм имала акаунт в този граватар, само дето ме е домързяло да си адна снимка)

 12. и мен не ми харесват тези анонимни, но не смятам че е защото ги е страх от нещо, не ги вълнува особено персонализацията на мненията

 13. Uzumaki, зЕми си слОжи и ти една картинка ве 🙂

 14. Абсолютно съм ЗА.Обаче такава работа си отворих с тази регистрация, че ……Вече един час.за това поста ми е без граватар.

 15. егати, каква работа? тя регистрацията заедно с качването на снимка е 2-3 минути…

 16. Интересно мнение. Анонимността в интернет все пак я има, въпреки че не е ебсолютна, но пък и не винаги е толкова лесно да бъде разкрита. От друга страна, на първо четене, ми се струва, че тоя gravatar създава възможност за лесно identity theft. Достатъчно е примерно да изкуша(по някакъв начин), примерно Майк Рам, да постне коментар на мой блог, за да мога аз после да поствам коментари на други блогове от негово име.
  На мен ли така ми се струва или греша?

 17. може би имаш право… затова ли не си остави имейла 🙂

 18. мнехехе..

  аз съм си намислил някой ден да си направя интернет страница, където да си напиша и всичките интернет-никове (ей, че хубава дъма стана!)..

  хъхъ.. “всичките”? всичките три, да 🙂

 19. *дУма

  сееба

 20. QNA PLATOVA
  06/11/2008 - 21:03

  Zdrasti, Longanlon!

  Ti mai si pro4el moq komentar na Kurvavi istorii i si se zamislil nad molbata mi za poqsnenie na blogiraneto 🙂

  Blagodarq ti mnogo, sledva6tata mi spirka e Gravatar. Mejdu drugoto Qna Platova e istinskoto mi ime!

 21. Не разбирам, защо да показвам нещо от себе си, освен ако някой не поиска да го види. Също така не изпитвам никаква нужда да привличам внимание върху личността си, а това със снимката наистина е забавно, но от естетическа гледна точка. Изобщо интернет е място, където можеш да обмислиш внимателно репликите си, да бъдеш неща, които не си в реалния живот…Защо тогава да не си шизофренясаме виртуално, пък на кой му пука за истината зад синонима.

 22. съгласен със с daymare – не ми допада идеята да показвам истинския си ‘аз’ навред и всеки да може да ме огледа едно хубаво, когато си поиска. далече съм от мисълта, че съм анонимен, но защо да улеснявам всеки скучаещ 13-годишен пройдоха да ми научи името, адреса и т.н? аз *държа* хората да не ме знаят по име, по този начин си избирам сам приближените 🙂

  освен това, никът ми шества по нетя вече 4+ години, а оригиналният, от който е дериват ‘tL_’, беше жив още 2 години преди това. с това искам да кажа, че ти-ел е не по-малко реален от ‘Иван Драганов’, поне в Нетя 😛

 23. Le_Grand_Elf
  07/11/2008 - 05:38

  Хаааа, отново анонимност в интернет :)))
  Че даже и аз съм се изказвал по въпроса 🙂
  Вземете си противогазите, щото смърди там:

  Въпросното там

  :))

 24. Светла (Енчева)
  07/11/2008 - 06:58

  В Gravatar ще се регистрирам, мерси за идеята. Иначе винаги съм писала името си в коментарите в твоя блог, ама ти май ме асоциираш с и с някоя адашка (дали не онази, която се подписва с “една от многото”), така че ми приписваш много повече коментари, отколкото съм ти изпратила, въпреки че при всеки коментар си оставям линк към блога и имейл адрес. От много време насам умишлено не съм ти оставяла коментар, но виждам, че всеки път, като вляза в блога ти, коментарите от “Светла” (с линк към моя блог) са повече. Ще си сложа снимка, пък дано така пресека тази несправедливост по отношение на адашките.

 25. Napalno sam saglasen. Tezi, koito sa anonimni, sa strahlivci ili ne darjat na mnenieto si…

 26. Тихомир Тодоров
  07/11/2008 - 15:27

  Тук съм напълно съгласен с кака сийка – ако човек е решил да поства сериозни мнения трябва да има някаква индентичност, за да може да застава зад мненията, без значение дали са правилни или не.

 27. И какво, моля, ми пречи да си застана зад коментарите, ако вместо името ми има просто точки…..примерно?
  Ще ви звучи несериозно?
  Ако е така значи съдите повърхностно, което е жалко, защото точно това е мястото, където уж странични фактори като външност, облекло, мимики и т.н. не би трябвало да влияят.

  Защото, видите ли, ако нямам снимка или име(било измислено или не, псевдоним или…ми то и точките са си обозначителен знак???) значи ме е страх, срам или не зам си какво.
  Категорично не съм съгласна и честно казано, едва се сдържам да не си изтрия снимката и да си сменя името на коментарите…..

  Това е ограничено бре хора

 28. Валя, когато човек говори с някого, когато обмисля думите му, той винаги има пред вид (подсъзнателно) с кого говори.

  Думите на един непознат, г-н Никой, означават за мен много по-малко, отколкото на някой редовен коментиращ в блога ми. Аз тоя редовен коментиращ може да не го познавам лично, но като видя името kanew примерно, очаквам умна приказка и вземам думите му сериозно.

 29. Longanlon “Идеята е просто да се отличавате от останалите.”

  а аз точно това харесвам на интернет пространството – отличаваш се с това, което си написал, а не с друго.

  Ползвайки едно име, вече отговаряш на някакви предварителни нагласи у този, който те чете. Ако аз срещна твоето име в друг сайт, ще прочета коментара ти защото си ти (а не защото ми е 100 процентово интересен) като вече знам и какво да очаквам от теб(до някаква степен разбира се).

  Не си сменям името, просто защото ме мързи и ми е по-лесно, не поради друга някаква причина.
  Използвам 1 мейл и една парола почти навсякъде, защото ако са повече – ги забравям.
  не да се отличавам или да значт, че съм аз
  боли ме…

 30. Прав си разбира се за това.
  Ама тогава идеята ти трябва да е слагайте си, моля ви, обозначителни знаци, за да мога да разбирам кои сте и да чета тези, които са ми интересни и които вече познавам.

  Значи не говорим за страх да не си застанем зад коментара, което ме подразни всъщност, а за предварителните нагласи.
  Очакването, че като видя някъде твой коменттар, ще го прочета защото знам, че няма да е идиотски

 31. Точно страх е – анонимникът знае, че приказва глупости и го е страх, че ако си напише името, хората ще придобият отрицателна нагласа спрямо него и в бъдеще ще асоциират това име (или прякор) с простотиите, които той някога е изсрал някъде.

 32. Zvuchi ujasno, no e taka – anonimnikat go e strah da ne se promenyat nagalsite spryamo nego zaradi tova, koeto e kazal ili izsral. Valia_bg prava si, che internet e myastoto, kadeto mojem da se otlichavame s nasheto mnenie i mislene. I ako naistina kazvame smisleni neshta, redno e da zastanem zad izrechenoto bilo s ime ili snimka. A ne da anonimnichim. Vseki ot nas znae, che mojem da poluchi informacia za kogoto si iska, osobeno v neta…

 33. Аз например знам, че дори когато чета статия в този блог, която не ми харесва особено, качвам кликовете по сайта ти. Трафика също(и самочувствието ти качвам, но това е тема за друга беседа).
  По същия тоя начин знам, че услуги тип Gravatar не са доставяни от съображения за благотворителност и “един по-добър свят”. Предлагащите услугата просто събират голям обем статистически данни за потребителите и ги продават на различни комерсиални организации за да могат те по-добре да адресират потенциалните си клиенти.
  Защо според теб трябва да пълня джоба на тия типове, които заявяват, че услугата е от добра воля и безплатна, а зад гърба ти продават информация за навиците ти само за да може да те адресират(зомбират) по-добре с рекламите си разни търговци?
  Овчедушие…

 34. ако четеш тоя блог, трябва вече да си разбрал, че съм твърде негативно настроен към всякакви приказки за “един по-добър свят”. нищо не е безплатно, даже гугъл не е безплатен, само че си го ползваш.

  ако ми отговориш как точно ти страдаш от това, че някой (ако изобщо) събирал данни за теб като потребител, може и да се съглася с тебе. даже някой да събира такива данни (фейсбук го прави и ги продава, за него се знае официално), остава въпросът как точно активността ти в моя и други български форуми предоставя информация за твоите потребителски предпочитания…

 35. Светла (една от всичките)
  08/11/2008 - 08:35

  Ами той daymare го е казал вече по-горе. Аз съм си Светла и ин риъл, но понеже Светлите са изобилни в твоя блог и другаде, аз съм се “уточнила”. Смятам, че това е достатъчно.

  В една малко по-различна област на интернет-общуването се появявам с друг ник и образът зад него е малко по-различен от този тук. Пак съм си аз, разбира се, но под другия ник се изявяват различни аспекти от моята личност. Там има и картинка, но не е граватар – и ако някой непременно иска да асоциира името с изображение, трябва специално да се потруди да отиде и да погледне.

  Изобщо не гоня анонимност, нито пък бягам от отговорност за мненията си. Картинките са по-примитивната форма за предаване на информация и емоции. А блоговете (както и форумите, разните чатове и т.н.) са вербална комуникация. За какво да натрапвам изображение и да лишавам теб и другите читатели от удоволствието да градите образа ми по това, което пиша?

 36. Светла (една от всичките)
  08/11/2008 - 08:50

  На въпроса на Лонги към sepuko, който е точно преди предишния ми пост тука: “ако ми отговориш как точно ти страдаш от това, че някой (ако изобщо) събирал данни за теб като потребител…”

  Ами много просто е. Аз, както можете да предположите, имам и други имейли, освен този, с който се представям тук, в други блогове и форуми. Спамът в този имейл за 24 часа е 50-80 пъти по голям от спама в другите ми 3 имейла, взети заедно. Това досажда, без съмнение. А освен това иде да покаже, че “Mail (няма да се публикува)” не е точно самата истина.

 37. Относно мейловете и спамовете – аз ползвам само 1 за абсолютно всичко – работа, лични писма и т.н и почти, ама почи не получавам спам.Най-много по 1 заблудено писмо на седмица.
  За разлика от служебната ми поща 🙂

  Петре, “Точно страх е – анонимникът знае, че приказва глупости и го е страх, че ако си напише името, хората ще придобият отрицателна нагласа спрямо него и в бъдеще ще асоциират това име (или прякор) с простотиите, които той някога е изсрал някъде.” – за средностатистически писач ли говорим или за някой дето сериозно се занимава с интернет пространството.Щото е важно.

  Мисля, че много по важна причина е, че свикваме да пишем под 1 име или псевдоним и си караме с него. Казах вече за улеснението да ползваме 1 име с 1 поща и 1 регистрация и т.н…

  ама страх!!!????кой ще го е страх от коментари в интернет????
  страх???от какво – да не те помислят за тъп????
  страх???защо – за да не ти кажат някъде след време – е, ти колко тъпо се беше изказал по еди кой си въпрос???
  страх!- да не си помисли някой нещо лошо за мен…в ИНТЕРНЕТ????
  я стига…
  ако съм просто идиот, дето пише идиотщини и си сложа името какво става?
  ако наистина ме интересува мястото и темата дето пиша – ще внимавам и какво пиша

  ама страх….!!!!

 38. Стоян
  08/11/2008 - 14:28

  В голяма част от случаите изявяващите се под формата на “никой” или “псевдонимен някой” обикновено са негативно настроени, изказват мнение което няма за цел конструктивен диалог или пък имат някакво лично отношение към автора или статията, може би заради това предпочитат тази форма.
  Има пък други които са на работа и заради часа на постването язбягват да се легитимират, да не разбере шефа им че по цял ден щъкат из нета за неслужебноугодни дела 😉 тц,тц,тц каква хубава дума 🙂

 39. Veche me hvashta smyah! Slojete si imeto zad dumite, a ne se pravete na specialisti po Specialni Razuznavatelni Sredstva za intelektualno izmervane.

 40. лонганлон, човеко,
  не знам за бутиковите блогове, но твоят все повече заприличва на домашно бТВ.
  Все по-трудно намираш какво да кажеш, а? 🙂
  Мерихме пишки, стискахме ръце, коментирахме темплейти, а сега – аватари.
  Плънка.
  не се сърди 🙂

 41. Оооооо, тази тема ми е любима 🙂 Много обичам анонимните злобни малки коментарчета 🙂 Няма нищо по-забавно от тях.
  Регистрирах се (и) в това чудо да го видя какво е 🙂

 42. Хайде честит ми граватар:)Хубава инициатива.Поздрави от мен.

 43. Викам да те послушам 😉 Честит ми и на мен нов граватар 😀

 44. Барем мястото за аватар да беше по-голямо. Като искаш такова нещо от пишещите в блога ти защо не ги накараш да се почувстват по-видими? Колкото до мен и тези, които следват примера ми, анонимността е демократичното ми право да се правя на нещо, което искам и да бълвам анонимни глупости във всяка тема, която ми хване окото. С други думи-харесва ми да съм никой 🙂

 45. daymare, увеличаването на картинката на коментиращите е една от промените в дизайна на блога, които замислям в края на тая година 🙂

 46. Самата концепция за “идентификация” без никаква оторизация е велика! Това издигна мнението ми за техническата неграмотност и липсата на мисъл в раздаването на лични данни на нови висини.
  Интернет си е доста (псевдо)анонимен. Епитетите ти за хората, отказали да се регистрират при трета страна са най-малкото недообмислени. Всъщност издават и лека дребнавост, съчетана със склонност за прибързано създаване на мнения за хората.
  Ако не искаш “анонимни” коментари в блогТа си, просто направи регистрацията преди коментар задължителна.

 47. Олеле!
  Извадка от:

  http://en.gravatar.com/site/faq/

  Please delete my account!
  I’m sorry, we currently don’t delete accounts. If you remove all the images from your account, however, this simulates your account being deleted as far as the outside world is concerned

 48. И аз си сложих граватар…за момента не е нищо особено, ноо понеже съм влюбена и не ми идва никакъв по -як аватар наум и затова засега така ще я караме 🙂

 49. Даниел
  12/11/2008 - 17:40

  Уффффф…. мързи ме….

 50. Hamaelleon
  20/11/2008 - 22:46

  Не помня да съм писал някъде по блоговете анонимно. Седя си зад написаното и аватара ми винаги е бил един и същ: моя снимка. Мен също ужасно ме дразнят жалките анонимни мишки, които знаят само да църкат и да цвъкат..

 51. Ми аз съм си ягуарче, прякор и в реалния, и във виртуалния живот. Когато правихме блога с близнака ми, дълго се чудихме дали да си сложим снимки в страницата за нас. Накрая надделя мнението да оставим всичко на въображинието и да се покрием като сивите кардинали. Все пак аватарът ми си е винаги един и същ:)

 52. Aз точно това исках да кажа – не знам защо много хора си помислиха, че апелирам да се пишат с истинските си имена и да слагат истински снимки за аватари…

 53. аре чисто нов gravatar си направих нали даваш зор…

 54. Цветан
  31/03/2010 - 16:11

  Готово.Благодаря за инструкциите.Ама то какви ли не полезности може да узнае човек,като те чете…Оставям изцяло на твоята съвест дали е етично читателите ти да ми виждат недотам прекрасната физиономия.

 55. Е, винаги може да си сложиш просто картинка някаква – важното е да разпознават визуално ника ти.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *