Уго Чавес по утъпканите коловози на Жан Виденов


Всички сте запознати, поне от медиите, с Венецуела и нейния “харизматичен” (както го наричат журналистите, неизвестно защо) президент Уго Чавес, под чието мъдро управление страната, въпреки, че е един от основните световни износители на петрол, има режим на тока. Но не само по режима на тока Уго Чавес прилича на Жан Виденов…

Че Чавес е социалистически диктатор ще познаете както по това, че Ноам Чомски, Шон Пен и цяла плеяда други американски “интелектуалци” и известни личности се надпреварват да ходят на посещения при него, така и по това, че е практически несменяем на поста си – безкрайния му мандат на управление съперничи по дължина само на речите му.

Стилът му на управление също е типичен – за което ние можем да си направим много добър паралел с близкото и малко по-далечното минало, когато нашите светли социалистически лидери приказваха същите празни приказки за “напредък” и “справедливост” и резултатът беше същия (а именно – режим на тока).

Напред, науката е слънце

Политиката на Уго Чавес е типичната лява политика – харчи много държавни пари, за да се “грижи” за бедните. Венецуела обаче няма чак толкова много пари, поради което се налага да бъдат печатани голямо количество – достатъчно, за да задоволят амбициозните планове на президента.

Логично, финансирането на държавни разходи чрез печатане на пари води до обезценяването на тия пари – т.е. хората усещат, че това са просто хартийки и не ги ценят – ценят повече стоките, съответно все по-малко стоки могат да се разменят за определено количество хартийки. Това се нарича инфлация / поскъпване на стоките / обезценка на парите.

Същото се случи в България през 1996 г. когато правителството на Жан Видено правеше същото – печаташе пари, защото нямаше от къде другаде да вземе. Резултатът беше инфлация. И това се случва във Венецуела в момента – само за миналия месец парите са се обезценили с 27%.

Какво направи БСП преди 19 години, за да се бори с поскъпването на стоките? Опита се да “контролира цените” – т.е. правителството да казва на хората и бизнеса коя стока за колко да купуват и продават. Според Анатомия на прехода – стопанската политика на България през 1989-2004 г., по времето на Жан Виденов 47% от стоките са били с контролирани цени. Резултатът – помним го всички – магазините бяха почти празни, а след това започна хиперинфлация.

В момента във Венецуела, Уго Чавес се бори с инфлацията (предизвикана от него) … по същия начин. Той възнамерява да “замрази” цените на над 15 000 стоки. Според неговият икономически съветник Карлин Гранадило, “законът за търсенето и предлагането е лъжа” и най-добре е правителството да определя “справедливи” цени на всичко.

Това изказване ми напомня на усилията на креационистите в САЩ да ни убедят, че “еволюцията е лъжа”, само защото на тях не им изнася. Отдавна твърдя, че социализмът е религия като всички други – вярва в глупости и отрича научната истина, само на база идеология.

Всъщност, аз знам какво ще стане във Венецуела – не само Жан Виденов, ами и безбройни други страни са вървели по същия утъпкан път, водени от същите популистични лидери, пропагандиращи същите обещания за “справедливи цени” и пренебрегвайки икономическите закони. Резултатът винаги е бил един и същ.

Правителството просто не може да “определя цените”. Все едно да “определи” гравитацията. Разбира се, може да има закон, който казва че гравитацията е 5 м/с2, но… на гравитацията едва ли й пука за това.

Когато цените са определени със закон по-ниско от реалните, производителите просто…. не произвеждат. Защо да произвеждат на загуба? Спомняме си много добре празните рафтове на магазините по време на Виденовата зима. Такива ще са и рафтовете във Венецуела.

А ако продължат да печатат пари и хиперинфлацията не е далече.

Медийни манипулации
Магазинерски трикове

Коментари

 1. Защо ли си мисля, че правителството на Жан Виденов не беше на власт през 1993 ?!

 2. Принципно си прав, но Жан Виденов беше 1995-1996 и немаше режим на тока. http://bg.wikipedia.org/wiki/%.....0%BE%D0%B2

 3. 1996 – поправям се веднага и си посипвам главата с пепел 🙂

  mooner не знам за какво си го дал тоя линк в него никъде не се говори за енергийна политика

 4. Това е добре за Венецуела, като тотално фалират ще изметат тоя малоумник

 5. Цоциалистите с тези контролирани цени се вкарват в тежкия парадокс, че това съвсем не отговаря на идеите на устойчивото развитие и екологията, което подвида Зелени пропагандира.
  Дано венецуелците имат имоти и роднини по селата, защото без тях 96/7-а в България щеше да настъпи истински гладомор.

 6. Николай
  02/12/2011 - 11:06

  Лонг-и, радвам се на снимката която си публикувал 🙂
  Аз си спомням едно интервю със посланника на Испания от далечното минало, там го питаха, в коя страна би живял, ако не броим Испания. Той каза – Венецуела, и се спусна да обяснява колко е хубаво там, не само като природа, но и като политика…

 7. воксис няма тотално да фалират, заради нефта който имат – затова ще се мъчат и ще кретат още безброй много години…

  така крета саудитска арабия, дето шейха усмирява с петролни долари населението да живее в средновековието, така крета и Русия чиято икономика произвежда изключително малко и баланса на бюджета се крепи на износ на горива и сурови ресурси

  има една теория относно това че богатите на ресурси страни разчитат на тях и все кретат щото могат, докато развитите страни са такива щото имат малко ресурси и на хората им се налага да станат предприемчиви за да оцелеят. не я мисля за 100% вярна, но има нещо такова като цяло

 8. @voxy
  Няма природен закон ограничаващ човешката глупост и пречещ мотиката да се настъпва многократно. Мугабе си е жив, здрав и на власт.

 9. Bisser Stoyanov
  02/12/2011 - 11:18

  Поздравления – този път коментарът е кратък и ясен.
  В навечерието на настъпващите Хуго Че – трактористи към столицата на “Жан Виденовата република” цитатите Ви напомнят максимата , че
  нешата колкото повече се променят – толкова повече остават същите,
  дои и у дома.

  “социализмът е религия като всички други – вярва в глупости и отрича научната истина, само на база идеология.”
  “Правителството просто не може да “определя цените”. Все едно да “определи” гравитацията.”
  “еволюцията е лъжа”, само защото на тях не им изнася.

 10. Следващата статия май ще е Борисов по стъпките на Уго Чавез :-D.

 11. е той отдавна йордан матеев го е казал за бб – говори като маргарет тачър, управлява като уго чавес

  добре че е един дянков там да казва когато съвсем вече няма пари…

 12. Няма да фалират толкова бързо, щото изнасят петрол. Ние нямахме петрол. А Уго Чавес едва ли го харесват венецуелците. По-скоро фалшифицира избори след избори. Нищо не се оставя на случайността от комунягите.

 13. Рая (Пари & лични финанси)
  02/12/2011 - 11:31

  Какво общо има това, че имат петрол и режим на тока? В смисъл очаква се от петрола да имат достатъчно пари и да не им се налага режим на тока ли?

 14. Много хубаво и просто написано – като за празните глави на левите другари. Не че ще разберат нещо, най-много да се вдъхновят и да опитат да ‘определят’ гравитацията 🙂
  Особено ми хареса “Че Чавес е социалистически диктатор ще познаете както по това, че Ноам Чомски, Шон Пен и цяла плеяда други американски “интелектуалци” и известни личности се надпреварват да ходят на посещения при него” – позволявам си да допълня ” но не са си и помисляли да се преместят да живеят там – в условията на все по-настъпващ социализъм”.

  Сега очаквам да се включат другарите от 23 септември, индимедия и други знайни и незнайни паланки 🙂

 15. Ами то този тиквеник е последния от отбор “Кретени”. Ометоха Садам и Кадайфа, Куба е на път май само този на Северна Корея се държи още ама и той ще изгърми.

 16. С толкова петрол и с това географско местоположение, не ги чака нищо хубаво венецуелците.

 17. Рая, могат да го горят и да правят ток. Цената на добива на петрол е 1$ за барел… Да не говорим, че дето има петрол има и газ – той пък главно за производство на електроенергия се използва…

  Грим, те тия другари от индимедия, 23 сеп и щатните активисти от централата на бсп отдавна са тук, само че попадат направо в спама 🙂

 18. Градската Самодива
  02/12/2011 - 12:06

  Без Норвегия, където използват петрола, за да са още по-предприемчиви и разумни. Но там пък казват, че имали много расови и разбрани жени, високи и руси, които бачкат цял живот: на младини като манекенки, след 40 като изпълнителни директори и накрая като ментори и доброволци.

 19. Градската самодива, всъщност Норвегия откриха петрола си доста наскоро – 1970, а сериозния добив е след 1980 г.
  http://en.wikipedia.org/wiki/E.....ssil_fuels

  от тогава насам всъщност производството и износа на нефт има доказан негативен ефект върху икономиката й – в съответствие с т.н. Холандска болест
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_disease

 20. бай Кольо
  02/12/2011 - 14:55

  Гравитация не съществува (или е само теория), така че какво остава за някакъв си закон за търсене и предлагане. Щом вождът и учителят е казал разни там закони на физиката и икономиката не важат.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_falling

 21. Това е така в икономиката с изключение на случай на монополист. Тогава с намеса на правителството за контролиране на цената монополистът може да започне да се държи като конкуретна фирма, произвеждайки повече и на по-ниска цена.

  http://www.youtube.com/watch?v=pJmdNBsvGMQ

 22. Спас Колев
  02/12/2011 - 15:22

  Тези дни гледах, че са започнали да превозват златния резерв на централната банка от Лондон във Венецуела (http://www.bbc.co.uk/news/worl.....a-15900885). Та работата може би отива на уволнение или поне на още по-драстично изпрошване.

  А режимът на тока се дължеше на липса на вода – произвеждат 70% от електричеството във ВЕЦ (включително една 10 хиляди мегаватова). Официално – заради сушата, по-вероятно – заради нечия глупост (някои помнят режима на водата в София при Янчулев).

 23. Мома Ангелинка
  02/12/2011 - 16:38

  Абе или нивото на четящите е паднало или нещо ти става.
  Тези обяснения за “що е инфлация” са си направо обидни.

  Снимката ми напомня един виц от тогава:
  Какво е Виденова криза?
  Един пенсионер стои с празна чанта пред магазин за хранителни стоки и се чуди дали да влезе или току-що е излязъл.

 24. ммм интересно според теб какво е инфлация, ако не това, което описах…

 25. Мома Ангелинка
  02/12/2011 - 16:58

  Можеше и без дефиниция.
  Инфлация – “Левовете в марки”
  Сашка Васева
  🙂 🙂 😛

 26. Какво е Виденова криза?
  Един пенсионер стои с празна чанта пред магазин за хранителни стоки и се чуди дали да влезе или току-що е излязъл.

  Какво е Демократична България – един пенсионер влиза в магазин и се чуди какво да си купи с мижавата си пенсия. И излиза с празна чанта….

  Какво е Т.Живкова България? Пенсионера е добре нахранен – пенсията му стига. Цените за 40 години са се вдигали 3 пъти и му викаха корекция 😉 Сега се вдигат всяка година.. за разлика от заплатите.

  Хаха 🙂

 27. Истината е, че никой не може да пребори спекулантите. Но пък всичко да е спекула, пак не е добре. Щото така не се създава принадена стойност.

 28. човече не приказвай глупости моля те. в коя година се намираш? “принадена” стойност?

  думата “спекулант” е абсолютно безсмислена извън борсовите операции

 29. Маркуча
  02/12/2011 - 18:47

  Венецуелците скоро ще разберат какво е мазазин за оцет 🙂

 30. Пенсионерите бяха добре нахранени… и те да вземат да спрат да ни дават повече заеми. Гадни капиталисти!!!

 31. И аз се сетих за Норвегия, като страна богата на ресурси, която не би трябвало да разчита само на тях. Освен нефт те са богати на пълноводни реки. Мисля, че около 80% от електроенергията им е он ВЕЦ-ове. И при тях социализмът е на мода. Май ще се окажат скандинавския вариант на Венецуела?! Интересното е, че от прима виста не мога да се сетя за една популярна норвежка марка, освен за браузера Opera и поп групата A-ha. Докато асоциацията ми със Швеция е IKEA, Volvo, Saab, Ericsson, FLYGT, ABS Pumps, Absolut, ABBA, Europe, Roxette, с Финландия е Nokia, Linux; с Дания Carlsberg, Tuborg, Grundfos, C++, както и вятърните генератори на ел. енергия. Датчаните мисля че са лидерите в този бранш.

 32. наистина норвегия е яко социална, но както знаем в северноевропейските държави социалния модел успява да работи по-добре от другаде – причините са както дълговековните традиции на трудолюбие, трудов морал и социална сплотеност на общностите, така и във факта, че при тях тя е комбинирана, за разлика от навсякъде другаде, с голяма бизнес свобода, силно местно самоуправление и разнородни (а не просто държавни) методи за предоставяне на социалните услуги

 33. Да, то и в Швеция и във Финландия социалистите са силни. За Дания не знам. Съгласен съм с теб и моите впечатления макар и не преки са същите. Мисля, че и холандците се вписват в този модел на сплотеност, поне с такива впечатления останах. Те нямат и друг избор, борейки се с морето.

 34. Ние имаме шанс да станем като Япония. Имаме планини, море, в сеизмична зона сме, бедни сме на ресурси. Какво още чакаме?! Къде са нашите Тойота, Сони … ? Обаче и при японците май има сплотеност. А при нас …

 35. Каква ти политика къв ти Жан Виденов. Тогава беше далавера, да изгорят спестяванията на обикновените хора. Сега ква ти дясна политика какви фантасмагории, номера е никой да не може да си върне кредитите. Що не стане сега инфлация дай боже всеки ще се разплати с банките, а стана тогава когато хората имаха пари зад гърба си.

 36. @vitaminko: В България не сплотеността е проблем, а мързела. Пословичният български “труженик” отдавна е в пенсия или по-зле – два метра под земята. Не може и не трябва да има икономика в която работното време се уплътнява с четене на новини в интернет, копане на виртуални ферми и оглавяване на е-мафия.

 37. Емил, не виждам как това, че хората си губят спестяванията, може да е от полза на политиците – та нали ако не друго, по-бедна държава и по-скапана икономика означава, че има по-малко пари за крадене?

  мнението ми е, че огромната част от проблемите в държавите не се причиняват нарочно от политиците, а са просто резултат от тяхното политическо късогледство, тотална икономическа неосведоменост, и накратко – просто тъпота и некадърност. повечето политици са просто селски хитреци в костюми, а от такива не можеш да очакваш да са много кадърни в друго, освен да се ритат един друг и да се драпат за кокъла, докато останалите хора отиват на майната си

 38. Какво ти късогледство и некадърност,твърде надалеко си гледат нашите политици, искат да сгънат кинтите на обикновения човечец, да му вземат панелката в Люлин , таратайката втора употреба, съборетината на село, и нивите на дядо му,да властват над него и да си играят на богове.Не знам кво ще стане във Венецуела щото не съм живял там, но виждам кво ще стане тука.

 39. нещо много наедро ги приказваш. как точно някой ще вземе на обикновения човек панелката в люлин и колата ве? айде не приказвай глупости. политиците гонят парите от данъците ни, щото с тях имат властта да оперират – и колкото е по-богата икономиката, толкова повече са данъците с които те да си играят на богове. проблема е че повечето политици са прекалено неуки за да знаят кое е добре за да расте икономиката и кое не.

 40. Ама ти предполагаш, че те мислят като тебе 🙂
  Ами ако мислят като Емил 🙂
  Сам твърдиш, че са тъпи и некадърни да управляват, следователно може да са водени от грешни мотиви, Напълно възможное е и целенасочено да правят някои неща… независимо дали са рационални или не

 41. “Всъщност, аз знам какво ще стане във Венецуела…Спомняме си много добре празните рафтове на магазините по време на Виденовата зима. Такива ще са и рафтовете във Венецуела.”
  Защо в бъдеще време. Рафтовете по магазините във Венецуела са си празни от години. Обаче докато цените на петрола са високи Чавес не го мислете – ще се държи на власт. Трябва или наистина много сериозно да омаже нещата или цените на петрола да стабилно да паднат.

 42. Ивайло Христов
  03/12/2011 - 21:44

  На кой му пука за инфлацията във Венецуела.Важното е петрола да тече безпроблемно.Иначе Големия Брат до сега щеше да е спретнал я военно превратче я атентатче или скоропостижна кончина.За такива правителства и при централизирана система инфлацията въобще не е проблем-следва деноминация и после пак докато му се изгуби края.Лумпенизацията на всяка страна изкарва на власт такива като Уго Чавес/или по-точно той е напипал правилната религия нужна на лумпенизираната страна/
  Ако оставим икономическите измерения-задавам си един въпрос-кое е по-морално или по-поносимо-дали празните рафтове или препълнените рафтове със стоящо пред витрините и преглъщащо природонаселение.Защото при пълни рафтове се налага допълнителна лумпенизация за да се прикрие некадърноста на управляващите.В този случай речите и популизма са еднакви-няма ляво и дясно/Берлускони и нашия ББ-по различни ли са от Чавес?!?!/

 43. Обаче пък имат прекрасна природа страхотни плажове и най- красивите жени на света.

 44. Лонги, сходството между социализма и религията не е твое откритие, а на Бертранд Ръсел и още дузина политолози 🙂

 45. чакай сега, как хем на ръсел, хем на още дузина? нямало ли е на някой от тая дузина кой да му каже “Пич, сходството между социализма и религията не е твое откритие, а на Бертранд Ръсел и още 11 политолози” 😛

 46. Georgi Stoilov
  05/12/2011 - 19:23

  Лонгалон, най-лошото е, че тази статия си я четем и коментираме само ние. Да не мислиш, че разните тоталитарчета – обединително на анархисти, комунисти, неонацисти и … пенсионери ще разберат за какво става въпрос ? Ноу ченс. А венецуелците да му мислят. Те бодро върят по пътя на Куба

 47. баце, те анархистчетата и комунистчетата направо на друга планета живеят. гледай тука примерно кво пише един за северна корея, дето тогава имаше глад и 300 000 умрели и ядяха трева и кора от дърветата:
  http://septemvri23.com/KNDR_Kakvo_vidiah.htm

  на мене идеята ми не е да ги променя тея – те са неспасяеми. ама обикновения човек дето е отворен за различни мнения вижда къде е логиката ако му се представи обективно и тва се опитвам да правя

 48. В момента правя обмен във Венецуела и за три месеца живот тук не съм усетила режим ни на тока, ни на водата. Супермаркетите са си пълни и има асортимент, друг в въпроса, че някои продукти са си явна пропаганда със печат на опаковката “направено в социализма (hecho en socialismo)”. Иначе аз съм доволна от социализма на 21 век – пътищата са оправени,венецуелските студенти получават безплатно качествено образование и храната в стола на държавните университети е на символична цена.
  Това за инфлацията е вярно и също е лошо за тукашните, че не могат да разполагат с валута и това акумулира черен пазар за долари и евро от което ние чужденците доста се облажваме.

 49. е, то всеки е доволен от социализма… докато не се налага да плаща за него 🙂 инфлацията изяжда спестяванията на хората, а политиката на правителството малко по малко намалява възможностите на бизнеса да произвежда…

 50. Лъчезар Богданов
  09/12/2011 - 11:17

  Само да кажа за “социалната Норвегия” – там средната ефективна възраст за пенсиониране е 65, докато в България е около 56 години.

 51. Гравитацията не е 5м/с2
  Земното ускорение е g=9,8м/с2, а гравитационната константа G=6,63.10 на -11-та 🙂
  Просто казвам.Виждам, че темата е друга 🙂

 52. у статията пише за закон който я определя на 5, не че е 5

Leave a Reply

Задължителните полета имат *