Oтвори, затвори…


То не беха голи дни, еко дни и други такива масовки, на които така и не можах да им хвана смисъла, освен участващите да се чувстват съпричастни към нещо. Сега обаче най-после една смислена инициатива в блог-пространството: да си кажем плъгините. Велян се е сетил, че от това всеки може наистина да има полза и да направи блога си по-добър.

Ето по-интересните, които ползвам – дано са ви полезни…

Срещу спам:

Akismet-a го знаете, интересното тук е Simple Trackback Validation Plugin – има спамове, които се маскират като тракбек и акисмета не ги лови. Михаил обаче осветли тежкото ми битие с разкритието, че това плъгинче просто проверява дали тракбака е истински и ако не е – в коша. Спаси ми живота направо 🙂

Шаблони за статиите:

Нещата, които пиша в тоя блог имат винаги една и съща структура – центрирана картинка, един збзац текст, подравнен двустранно, таг –more– и после още текст. Article Templates ми помага да задам предварително тоя формат и като искам да напиша нова статия, в прозореца автоматично се задава точно шаблона, който ми трябва. Няма нужда да центрирам, да цъкам –more– и т.н.

RSS:

Пълен RSS не пускам, защото не смятам, че всеки е длъжен да ми чете глупостите в рийдъра си или блогосферата, ако не са му интересни. WordPress 2.5 ме изненада много неприятно, като не зачита тага –more– когато пуска RSS. Когато пък цъкнеш опцията да подаваш частичен RSS, умната система изключва всякакво хтмл кодиране, както и картинките от това, което показва като тийзър. Кой гений го е измислил това, не зная. То обаче е лесно поправимо с Ozh’s Better Feed. Освен това с него можете да прибавите футър към rss-a си, в който да сложите квото си искате.

Цитати:

Забелязвате ли от дясно в сайдбара как се въртят фактите за Бойко Борисов? Това става с Quote Rotator и можете да си сложите всякакви неща в базата данни – цитати, вицове, квото ви хрумне.

Четете още:

Благодарение на това малко уиджетче горе в ляво, блогът ми буквално за един ден след като го инсталирах повиши двойно страниците, които биват разглеждани дневно. Какво прави Random Post Widget ли? Ами просто показва до 10 случайни поста от блога. А хората кликат по тях двойно повече – знам ли и аз защо 🙂

Картинки:

Ако не сте забелязали до сега, картинките в блога ми, които са тъмбнейли, като ги цъкнете с лявото мише копче, не показват голямата картинка в нов прозорец на браузъра, ами в едно готино флаш прозорче с черна рамка. Това става с Thumbnail Viewer. Пример:

Ами тва е

Ползвам още петнайсетина плъгина, но не са нищо интересно – просто стандартните. Надявам се да съм бил полезен и да си харесате някой от гореописаните.

Веляне, номерът с микроблога в десния сайдбар става като направиш една категория Микроблог, изключиш я от показване в средната колона (с плъгин) и я извикаш в уиджет отстрани. Питай pro_01 за точната процедура, мен той ме светна 🙂

Кеф
Жените и тяхното приложение

Коментари

 1. Преслав Ганев
  07/06/2008 - 10:32

  Благодаря много!
  Особено за Article Templates и Quote Rotation – ще ги ползвам, няма как нататък да мина без тях 😀

 2. Хехехе,сега и блог ще ме накараш да си направя блог.Малко офтопик направих си аквариума отново 🙂

 3. Aми направи си, що не? Забавно е 🙂

 4. Стефчо
  07/06/2008 - 10:49

  > Пълен RSS не пускам, защото не смятам, че всеки е длъжен да ми чете глупостите в рийдъра си или блогосферата, ако не са му интересни.

  Ако не са му интересни, ще се unsubscribe-не. Мен малко ме дразни, че вече доста RSS емисии започнаха ги правят така осакатени, и трябва човек да цъка и да отваря сайта, за да види съдържанието.

 5. Това не е осакатяване – напротив, това е разумното решение.

 6. Евала, ама не обясни как става номера с микрото или аз още спя 🙂

 7. Спиш 🙂 – най-отдоле пише.

 8. Ааа, да, ще питам про-то, това си е някакъв вищизъм…

 9. Технологични
  07/06/2008 - 22:06

  Браво, добри плъгини 🙂

 10. веляне, a какво е ‘вищизъм’

Leave a Reply

Задължителните полета имат *