Ужасът “Ученическа комедия”


Като отдавнашен фен на американските филми без особени изкуствоведски или артистични претенции изобщо и на комедиите в частност, няма как да не споделя пространните си наблюдения върху един твърде често срещан сегмент от тоя женр, а именно тийнейджърските училищни комедии. Teh horror…

Ако си позволя един своеобразен преамбюл, налага се да уточня, че за мен киното не е толкова изкуство, колкото занаят – един вид, може да си много добър в него и да правиш много хубави и интересни неща, ама само не се оливай в артистизъм и не си въобразявай, че правиш ебати дълбокото изкуство, щото да те гледат деветте фенове на Тарковски и да ти напишат три благосклонни ревюта относно това как майсторски си уловил априорната неопределеност на битието с творбата си, може да е ласкателно в определени среди, но това не прави филма ти нещо повече от претенциозно, негледаемо, скучно, псевдо-артистично говно. Затова гледам филми, а не “кино”.

Казвайки това, целя да се разбере ясно, че макар да обичам хубавите филми със смисъл, се радвам и на хубавите филми без смисъл, стига да не са направени от идиоти за идиоти. За съжаление, с тийнейджърските комедии, най-често е точно така.

Училище

Във всички ученически филми, разбира се, мястото на основното действие е училището. Не какво да е училище, а американско училище и не кога да е, а, съвсем естествено, последната година преди завършването, в навечерието на абитуриентския бал, така наречения prom.

В това училище учениците, за разлика от всяко друго училище, което си виждал у нас и в чужбина (и в САЩ всъщност, като стана въпрос), учениците не са нормални ученици, изучаващи с прилежно усърдие науките, които преподавателското тяло се опитва да набие в иначе празните им глави, или поне запълващи с присъствие в клас времето между свалянето, пиенето, пушенето и компютърните игри. Съвсем не – в американската училищна комедия, учениците са съвсем различни и са разпределени в специфични породи така, щото да са по-лесни за възприемане и категоризация от (очевидно) интелектуално непретенциозния до степен на имбецилност таргет. Те биват 1. спортисти и мажоретки 2. зубъри и 3. неопределени и маловажни за сюжета други.

Популярност

Напук на училищата в реалния живот, където човек си има приятели и му пука общо взето само за тях и за яките пички с които иска да се сприятели със съвсем користни намерения, и се подхилква подигравателно на опитите за готиност на най-различни пипируди, чалга-звездички, пичовье и друга паплач, в американското филмово училище съществува една уникална социално-психологическа концепция, наречена “популярност”. По някакъв неведом за мен начин, там се предполага в цялото училище да има единна система за измерване на … да де, на “популярността”, което разделя учениците по категории в зависимост колко “популярни” са те. Разбира се, спортистите и мажоретките са най-готини и популярни, а зубърите и всякакви там алтернативни (метъли, рок, инди, емо и т.н.) са непопулярни. Което ни води до по-подробно описание на животинските видове:

Спортисти и мажоретки. Най-популярни, защото са най-красиви и най-силни. Винаги слушат поп групи и всеки ден се обличат не с дрехи, а със спортните си екипи.  Само те имат готини коли, защото само готините хора могат да минат теста за красота, задължителен при покупката на автомобил. Физически и вербално тероризират останалите, с което издигат авторитета си още повече. Очевидно идеята, че няколко едри метъли с кубинки могат съвсем лесно, и в реалния живот често го правят, да наритат популярния гъз на прекалено нахалните гъзари, явно е далеч от висините на креативната режисьорско-сценаристка мисъл.

Зубъри. В американските ученически комедии, всички умни ученици са непременно загубеняци и зубъри със съвсем незначителни и дори отблъскващи физически данни. Всеки от тях всячески желае да ебе мажоретките, но не може, поради защото е смотан и не бие и пие, както спортистите. Всеки зубър е девствен до бала си, защото, разбира се, девствеността си той може да загуби само и единствено с мажоретка, и поради липса на съгласна такава кара на чекии.

За ролите на всички герои, независимо от кой подвид са, биват избирани само актьори във втората половина на двайсетте си години, които безмилостния режисьор кара да играят осемнайсет годишни. Защо – един господ знае, след като се има предвид че примерно Дисни ченъл е достатъчно богат на тийнейджърски актьорки, вече достатъчно напълнили  пазвите, за да нямаме търпение да станат на 18, та да се снимат в Плейбой.

Завръзката

Завръзката във филма, съвсем естествено, е свързана с наближаващия бал и неистовото желание на главния герой (винаги зубър и смотаняк) точно тогава да наниже една определена мажоретка, в която е влюбен неистово и несподелено, на могъщия си боздуган, който до сега само е полирал до блясък със завидно усърдие.  Това негово стремление (да я наниже) именно е екстремума на графиката на кинематографичното произведение, чиято същност нищим в момента. Любопитното е, че въпросната мажоретка винаги е гадже на най-популярния спортист, който от своя страна винаги е куотърбека на училищния футболен отбор. Той винаги се държи гадно с нея и не я заслужава.

Перипетиите на нашия човек (използвам това понятие съвсем условно, защото обикновено главния герой е такова говно, че ти иде лично да го сцепиш от бой), които осмислят (силно казано) деветдесетте минути на филма, включват няколко вида излагане пред съученици, пребиване от страна на гаджето на мажоретката, и други подходящи за сюжета неприятности. Накрая обаче тя вижда тайнствения зубърски чар на протагониста, с новопридобита неистова страст му се хвърля на врата по време на бала или точно преди това, и  предполагаемо (но не показано на екран) се съвокуплява с него в заветната нощ, резултирайки в дългоочакваните финални надписи.

Изключения

Всяко правило си има и изключения и такива, дори в неблагодарния откъм какъвто и да е разумен живот  свят на американските училищни комедии не липсват. Добрите примери включват главно филмите подобни на Американски пай, които залагат на секса, тъй усърдно спестен в по-обикновените боксофис провали, а лошите – нефелни опити за “атристизъм” от рода на Napoleon Dinamite и подобни, чиито заглавия ми убягват в момента, режисьорите на които са кино-еквивалента на маймуни, опитващи се да ядат банани със задника си, в стремежа си да се покажат авангардни и различни.

Учените прогнозират…
Тъй като SEO ентусиастите…

Коментари

 1. Точна ‘дисекция’ на жанра.

 2. Борис
  03/11/2010 - 10:35

  И както се казва – “за всеки влак си има пътници”, а коментарите по торент сайтовете го доказват. Всъщност голяма част не само от този тип комедии, а и от други жанрове са като по калъп, а разликата е само как ще убият/насилят героя, а в случай с екшън просто отвличат семейството му в първите 5-7 мин, а той следващите 80 срива поне един мегаполис избивайки минимум 25 до 40 човека(зависи кой е екшън героя). В тези случай полиция не се намесва, а ако го прави, то е да подкрепи героя.
  Ако съдя по филмите последните месеци явно и в Холивуд са го закъсали с тая криза 🙂

 3. “актьорки” 😀
  Жанрът ми докарва силен телесен и ментален дискомфорт, така че съм го ограничила дотам да го разпозная, преди да изтегля нещо.
  Добре си го дисектирал. Не мога да разбера обаче какво те привлича в него?

 4. Забрави да споменеш най-добрите приятели на въпросния главен герой. Те също са смотаняци, и си остават такива, но “благородно” му завиждат. И се радват, че са приятели на човек който, има все по висока популярност. Естествено главния герой забравя от къде е тръгнал, и ги пренебрегва тотално. Тогава без тях не може да се справи в някое от нещастията посипали се по неговата глава. Накрая тои им пада на колене, и се моли да му простят. Естествено те му прощават и му помагат да наниже мажоретката и да прецака готиния но глупав спортист.

 5. Пропуснал си – види се и обратния вариант – тя е грозната, която всички готини мацки правят на гъз, а тя е тайно влюбена в Него

 6. Мда, има го и тоя вариант, макар да не е толкова характерен. И си има приятелки, едната от които е дебела. Едната от приятелките на лошата мажоретка пък винаги е негърка.

 7. Много свежарска статия. Забравил си задължителния негър -обикновенно смотан, но не чак зубър.
  Чакаме пост за боксьорските филми – те са още по-праволинейни и още по-малко заплетени и от ученическите комедии 😉

 8. Всъщност, макар боксът да е безспорно най-филмираният спорт, съм гледал съвсем малко боксьорски филми – роки, оня с бандерас, уди харелсън и луси лиу, и един за женски бокс с мишел родригес като малка, който всъщност е много готин.

  Та нямам пространни наблюдения – може би ти ще искаш да споделиш 🙂

 9. Имам отделен шпиндел за т.нар. college stuff.
  И даже (пре)повтарям някои от заглавията, във часовете си за разтуха. Да ми напомня от какво съм се лишил, когато чисто и просто ме мързи да мисля и помня. А заглавия като “Boys & Girls” – “Loser” – “10 things I hate…” ми се наложи да презаписвам след преексплоатиране.
  Изтощително е да се вкарваш в тенденциозно тупане по гърдите за неприкосновеност Култа на Единственото Концептуално иСкуство. Особено след като си грухтял от идиотизъм и на седемте части на Am. Pie.

 10. Също и родителите (в повечето случай баща му) на главния скапаняк, които в началото на филма са твърдо против намерението на рожбата им, да се премести в друго училище, а в последствие са много горди от “постигнато” завоевание ( оказва се, че баща му бил на времето същия скапаняк и сега се радва не по-малко от “успеха” на синът му, като му намигва, когато ТЯ се обърна с гръб или двамата си плеснат ръцете).

 11. Спас Колев
  03/11/2010 - 12:06

  Хехе, Бунюел беше писал някъде (вероятно поредната му измислена история) как през 40-те конструирал просто механично устройство (нещо като ротативка), което можело да генерира скелета на всички възможни сюжети в Холивуд.

 12. То имаше един такъв разказ за машина, генерираща сюжети за книги. Едва ли ще е кой-знае колко сложно, да ти кажа, при условия, че ако имаш десет променливи (части от сюжета) с по десет възможни стойности (какво да става) всяка, това прави 100 000 000 000 броя различни сюжети… (ако не ме лъжат бледите спомени от часовете по математика)

 13. Аз не съм голям почитател, ама ми прави впечатление, че история обикновено е следната:
  Нашият човек не е нищо особено и бачка някаква не много приятна работа, като хамалин примерно. Тук има вариация, но при всички положения един отритнат от света майстор, го забелязва. Следва половин час яко трениране – скачане на въже, набиране на лост на рамката на вратата,тичане сред природата и разбира се, боксиране в тъмната и гадна зала, която е успял да намери майсторът (най-често не може да си плати наема и лошите заплашват да му я вземат).
  В този момент, обикновено се появява мадамата, за да има кой да се притеснява, когато нашия го бият яко на първите мачове. Следва най-мъдрият съвет на майстора, за който главния герой се сеща тъкмо, когато финалната битка изглежда загубена. Естествено накрая нашият набива най-големия гад и заживява щастливо с девойката, а пък учителят му отново се радва на всенародна любов и започва да тренира жадни за бой дечица.

  Това е общо взето. Горе-долу същото се отнася и за филмите за бойни изкуства, ама там боецът го откриват малко по-млад и тренира само сред природата 🙂

 14. хихихи това не е само за боксьорските филми, ами за всички бойни филми изобщо 🙂 само жан клод ван дам сигурно има десет филма точно с тоя сюжет, които съм изгледал с неописуем кеф като дете 🙂

 15. Много ясно, той си беше голям пич.

 16. Некакъв
  03/11/2010 - 13:01

  Аз съм един от 9-те фена на Тарковски 😀 и протестирам срещу увода на статията, но с останалото съм съгласен 🙂

 17. ххихи ми пожелавам ти приятно гледане на Антихристът примерно 😛

 18. Прекъснах си “Кошмарите на Елм…” – защото темата с учениците и колежаните е основа на мнооооого сюжети. Ето, ако си дойдем на темата, и ужасите (american style) следват няколко общи пътеки. Приятелите, някои са просто прави лопати, двуличните, адският злодей, всичко е сбъркано докато към 2/3 от времето не осъзнаят че се намират някъде по средата на сериозно меле, ръчкане, кольене, изтърбушване, бесене, дърпане, мазане, задължителен сантимент когато се стигне до вдъхване на кураж – нищо че на всеки е писано да пукне ефектно, изкупителните жертви си го отнасят първи и ако няма поне една едрогърда блондинка да се докаже по колко тъп начин можеш да си отидеш от този свят… значи злодеят не е достатъчно зъл. Хм, даже музикалните теми са… идентични.

 19. Точно описание на ученическите комедии. Впрочем на мен затова и не ми харесва особено много да гледам ученически комедии – прекалено предсказуеми са. Винаги някой смотаняк – бил той зубър, бил той всякакъв некадърник в живота – се докопва до най-яката пичка, при все че като двойка изобщо не си отиват (нито физически, нито психически можеш да си представиш такава връзка да трае повече от една седмица). Компаниите на пичката и смотаняка (или пича и смотанячката) винаги са едни и същи – разделени на популярни и непопулярни (които са толкова непопулярни, че са дори отблъскващи – направо ти се иде, както казваш ти, да ги натупаш). Така е и с екшъните – винаги доброто побеждава накрая – но там всичко изглежда далеч по-непредсказуемо според мен, а и в някои екшъни доброто побеждава, но злото не е изкормено от лицето на Земята.

  Затова аз като цяло не си падам по гледането на филми, освен ако не съм с компания. Често пъти се получава една нереалистична, но предсказуема, завръзка и някак си се губи елементът на изненадата. А той според мен трябва да е един от най-важните елементи в правенето на филми и писането на романи.

 20. Комитата
  03/11/2010 - 14:31

  Когато започнах да чета, мислех че е опит за заклеймяване на един от любимите ми жанрове – американската малоумна комедия и нейният важен поджанр – ученическата комедия. Слава Богу, авторът е ценител на шедьоврите в тази област (Американски пай, по-ранните серии) и критикува неизвестни за мен произведения. Ама едва ли е голяма загуба, че не съм ги гледал.

 21. Някъде бях чела, че сюжетните линии в епическите произведения всъщност могат да бъдат сведени до четири, които непрекъснато се повтарят в една или друга степен в различните художествени произведения. Май случаят тук е същият, само не съм сигурна за броя им 🙂 …

 22. Калин Стефанов
  04/11/2010 - 02:45

  За американските училища не знам (истинските, не тия във филмите), но в моето училище готините момчета и момичета бяха и умни, а смотаните момчета и момичета бяха и глупави.

 23. Той жанра сякаш доста се поизтърка. Очаквам да еволюира, но как нямам идея 🙂

 24. Единствено ми се иска да добавя, че все ще се намери и някой симпатяга, който да живее на каравана до училището, отново в графа метъли (луузъри),без пари и усет за готините спортни дрещляци! 🙂

 25. красен
  05/11/2010 - 23:40

  Един добър тийн филм с подобна категоризация на героите и с добро послание с е Breakfast Club (1984). Повече клони към драма, отколкото към комедия, но си струва да се гледа.
  Колкото до малоумните филми, правени на ишлеме и изтъкани от клишета, мисля, че ефектът е търсен, тъй като масата хора обича да гледа нещо познато в нова опаковка.

 26. Toзи жанр се изтърка още през 80-те години,както и ужасите и особено филмите на военна тематика. Иначе има добри такива комедии с Том Ханкс.

 27. Ми аз по принцип мразим да хвалим некой ама кво да направим, като си го написал яко дедо боже, ако го имаше и он надали щеше да го напише по-добре детсевика!

 28. @Калин Стефанов

  “За американските училища не знам (истинските, не тия във филмите), но в моето училище готините момчета и момичета бяха и умни, а смотаните момчета и момичета бяха и глупави.”

  И по какво преценяваш, че са били глупави? 🙂

 29. Гадньо
  18/11/2010 - 17:06

  Искрено се забавлявах, поздравления… описанието покрива близо 90% от U, множеството на всички тийн-филми. И все пак, има такива, които още радват окото — Brick, например.

  Не забравяй, че според именно тези филми, в училище от, близо трети, до не знам си кой там клас, всички учат Хамлет. Усърдно. И последователно. Такива неща оставят brain damage… както всеки едностранен поглед върху света и това, което се случва около нас, в частност. Не, че имам нещо против произведението и Шекспир, като творец, но ако цял ден учиш за разни мисловни терзания на полуидиоти, рядко би стигнал до дълбокомислени проникновения и/или оригиналност.

  Според мен всичко това е просто капка в популяризацията на жизнените ценности от сорта на “Искам да стана принцеса!” и “Искам всички… гимнастички…” (Big Sha ftw…), дълбоко насаждани в учудващо количество общества, включително и нашето собствено. Не, че е лошо, просто е еднообразно.

  И, да завърша с нещо положително… тези филми обикновено не се гледат, да те научат на нещо, а да те разсмеят и да ти вдигнат настроението, за което спомага не сюжета, а съпътстващият го хумор. Макар, че, откровено предпочитам изпипаните филми, като “Despicable Me”, пред всички тези… неща 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета имат *