Да строим живота нов (и АЕЦ Белене де)


Осведомителна агенция “Кака Сийка” предава от местопроише… местопрестъпле… мястото на събитието без коментар:

“НЕК и “АтомСтойЕкспорт” подписаха протокол №2 за откриване на стоителна линия на АЕЦ БЕЛЕНЕ”…

Прессъобщение, пристигнало вчера в мейла ми:

“На работна среща, проведена на 30 юли в Белене представители на Националната електрическа компания (НЕК), ЗАД „Атомстройекспорт”, “Worley Parsons” и община Белене подписаха Протокол № 2 за откриване на строителна линия на АЕЦ Белене.

Подписи върху документа поставиха Главния изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков, иинж.Йордан Георгиев управител на Предприятие „АЕЦ Белене”, от страна на възложителя и от г-н Генадий Тепкян Вицепрезидент на ЗАД ”Атомстрой-експорт”, началник на „Управление на строителството на АЕЦ Белене”, г-н Сергей Худяков Управител на ЗАД „Атомстройекспорт клон Белене” , арх.Пламена Агалова, гл.архитект на община Белене и представители на “Worley Parsons”. С този акт сестартират фактическите действия на строетелният обект. Първи в летописната, своите пожелания отправиха г-н Любомир Велков, кмета на община Белене г-н Петър Дулев, г-н Генадий Тепкян.

Основните акценти в тези пожелания бяха, че това е ново начало за още по тясно и ползотворно сътрудничество за постигане на общата цел «Най – модерната и най-безопасна АЕЦ в Европа»; изпълнение в срок при високо качество на изпълнение и безаварийна експлоатация.

Кметът на Белене Петър Делев подчерта, че даването на строителна линия за продължаване изграждането на атомната електроцентрала в Белене е дългоочакван миг за всеки жител на града и общината. Общинското ръководството има амбицията да създаде условия така, че руските и наши специалисти да почувстват Белене като свой втори роден дом.

Ще припомня, че само преди 20 дни, на 10 юли 2008 година беше подписан Протокол №1, в съответствие с който НЕК официално предаде на „Атомстройекспорт” разрешението за строителството на АЕЦ „Белене”.”

Коментарите тоя път оставям изцяло на вас. Предвид, че живея там, ако някой ме пита нещо ще отговоря де.


Костовистите са странни животни
Ей, low cost, спрете да лъжете

Коментари

 1. Любомир Попов
  01/08/2008 - 09:57

  Е браво. Дочакаха. Сега остава наистина да им създадете добри домашни условия на братските руски спецЯлисти. Готов съм да се обзаложа, че някои за постоянно ще останат във втория си роден дом. Е тогава Белене ще стане космополитен град – американци, руснаци, българи, роми, тук там някой самоопределил се турчин, в същото време католици, източно православни, мусюлмани. Американците ти с каква религия са? А братушлите ще са си най-добре по време на нашите църковни празници – всичко ще им е по 2 пъти.

 2. Роми няма, само турци.

 3. Косьо
  01/08/2008 - 11:11

  Аз лично се радвам за АЕЦ Белене.
  Няма да е лошо да направим още 3-4 подобни.

 4. Да гърми по-бързо, че да се свършва всичката тая простотия…

 5. Ами, честито.

 6. Как не ви е срам там в Белене бе!
  Ше ми строите атомна централа! Ти знаеш ли как се отразява това на глобалното затопляне а! Заради вас ще изчезне леда на северния полюс! После от къде лед за уискито ми 🙂
  Ще се обадя на Ал Гор да спретнем един протест пред вас.
  Ха ха ха ……..

  А сега сериозно по въпроса!
  Стискам палци строежа да върви бързо и по план. Да не се намери някой олигофрен и да “усвои” парите и пак да си останем без централата. Като се замисля, май трябва да се обяви конкурс за строеж и на трета. Имаш ли инфо дали има дейност по този въпрос. А и още нещо – какви са сроковете за завършване на централата?

  Като построят централата, ще ти подаря противорадиационен(ебаси думата) костюм да ходиш без притеснение на работа 🙂

 7. Аз не знам радвам ли се или не. Дано не ни докарат някоя и друга екологична катастрофа… Но както е тръгнало, никой не му пука за природата, за хората да не говорим, така че.

 8. Между другото като казваш АЕЦ Белене се сещам за АЕЦ Козлодуй и спирането на 3-ти и 4-ти блок там. Като се сещам за последното пък се сещам за правителството на Иван Костов, което твърдо се подаде на ЕС и затвори двата блока. Ей това не го обсъдихме в миналата тема. 🙂

  Колкото до АЕЦ Белене, това е добра новина. Надявам се да се построи централата във възможно най-кратък срок и да можем отново да сме лидери в износа на ток на Балканите, а доколкото се сещам – след като ще произвеждаме повече ток сметките за същото нещо ще паднат чувствително. Така че стискам палци да стане колкото се може по-бързо. А и отделно се отварят нови работни места.

 9. Димитър
  02/08/2008 - 15:44

  ДН – в грешка си – Костов не подписа за 3-ти и 4-ти блок, а НДСВ. Още един от митовете на “независимата преса”.

 10. Верно, че беше така. Благодаря за поправката. Факт е обаче, че правителството на Костов първо започна да полягва за АЕЦ-а. Спомням си как имаше пред ЦУМ определени хора, които предлагаха петиции за срещу затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Това, че НДСВ са го подписали е просто защото те бяха вече на власт. С други думи – аз съм абсолютно сигурен, че и Костов да беше на власт тогава нямаше да има никаква промяна по отношение на тези два блока.

 11. Е, ще ви отворят работни места в Белене, ще ви се вдигне стандарта на живота, а и повече ток ще има за изнасяне, а от там парички и т.н.
  А иначе бая време е минало между подписването на протокол 1 и 2.

 12. Блаженни са вярващите, че ще плащаме по-малко ток ако заработи АЕЦ Белене. Дано поне да се отворят работни места в областа. иначе и аз съм за АЕЦ а до такава степен, че ни дава по-голяма независимост от чуждите енергоизточници.

 13. Не всички злини на България идват от Костов, все пак той управлява само 4 години. Нека не приписваме всичко на него. Полягването за 3 и 4 в Козлодуй започна от Любен Беров, нека не забравяме това.

 14. Луди за връзване
  14/08/2009 - 12:19

  Абе, хора, не виждате ли, че това е най-голямата корупционна яма в цялата държава! И какви работни места!? И каква енергийна независимост!? Я се замислете малко, особено тези от вас, които живеян наблизо. Да си спомняте случайно датата 4 март 1977 год?

Leave a Reply

Задължителните полета имат *