Longanlon и Наблюдател видяха Белене


Атомната електроцентрала, която алчният Станишев подари на руснаците, затвора, в който комунистите са измъчвали дисиденти – с това е известно Белене, според скромните ми наблюдения.

Е, Симион Патеев (Наблюдател) го видя на живо, а аз си живея там принципно и съм му се нагледал, та затова решихме двамата да споделим впечатления по темата…

Преди около две седмици, докато отивах да тренирам след работа, съзрях насред центъра на Белене характерния образ на Наблюдателя, с рижата му брада и коса на опашка – бил на гости човека. Черпих го един обяд и обсъдихме както апокалиптичните теории за бъдещето на световната икономика, така и развитието на града. Решихме всеки да напише това, което е видял в Белене, което знае за АЕЦ-а и изобщо всичко, за което се сеща по темата – и да сравним гледната точка на един човек, който следи новините, но не живее в града и друг, който точно там живее, но пък не му дреме нито за новините, нито за аеца.

Както мисли Симион по въпроса, може да прочетете в неговия блог.

Белене, град на АЕЦ

Наистина, ако попиташ средностатистическия българин за Белене, ще се сети за строящата се атомна електроцентрала. Тя е по новините, във вестниците, в интернета даже. Всеки се изказва трябваше ли да я строим или не, колко ще струва и т.н. Е, аз пък я виждам тая централа от малък и знам какво става там.

Когато “падна комунизма”, АЕЦ-а се строеше, майка ми работеше в него (още работи де). Бяха стигнали до под кривата круша общо взето – бяха докарали кожуха на единия реактор и до там. След това строителството се замрази – т.е. нищо не бе съборено, а предприятието поддържаше работници колкото да поддържат вече построеното да не се разкапе с времето. В момента навсякъде в града са плъпнали руснаци – фирмата-строител е докарала около стотина свои инженери, които за сега само пият Ариана по пейките вечер, а денем оглеждат и описват какво е състоянието на замразения строеж.

Миналата година от Грийнпийс протестираха срещу изграждането на аеца – какво точно ги болеше за природата, при условие, че атомната електрическа енергия е най-чистата такава, а ако гръмне централата точно природата ще ми е най-малкият проблем, така и не се разбра. Самото събитие бе доста жалко – няколко брадати и некъпани чужденци овесиха плакат на една ограда, журналистите, които сами си водеха, ги снимаха. Трима местни полицаи ги наблюдаваха и един от брадатите им се хвърли в краката в отчаян опит да предизвика някакъв сблъсък тип “навинен активист бит от репресиращи полицаи“, подходящ за централните емисии, но освен отегчените им погледи, друго не получи.

Белене, град на надежди

Ако питате някой беленчанин какви са очакванията му за бъдещето на града, той с готовност ще ви отговори как заради централата градът “ще живне”. Което аз лично смятам за глупости по точно две причини: Първата е, че съм бил в Козлодуй и знам, че живването му някак се е разминало и той е едно сиво село; Втората причина е, че всъщност Белене си е живнал много повече от другите малки градове по Дунава (които имам съмнителното щастие да обикалям редовно по работа) – има доста работни места (военна база, затвора, няколко малки завода) и безработицата е ниска, свищовският университет е близо. Доста млади хора остават да живеят и работят тук, поради което, когато е слънчево, центърът се изпълва с движещи се на стада майки с колички, както и с тичащи и врещящи деца – гледка, доста рядка в България. Изобщо Белене има визията на млад, китен (поне центъра де 🙂 ) и развиващ се град от селски тип – има даже два супермаркета хехехе.

Надеждите са свързани и с цените на имотите – в момента трудно ще намерите за продажба апартаменти за по-малко от 500лв/кв.м. и офиси под наем за под 500 лв/месец, което мене ме радва, щото апартаментът, който купих преди 5 години вече струва три пъти повече.

Белене, град със затвор и парк

До Белене е и най-големият остров по Дунава, на който има затвор и природен парк – до там се стига по интересен плаващ мост. Затворът е бил комунистически концентрационен лагер, в който са пращали дисиденти и политически затворници и малко хора са излезли от него живи – има паметник на загиналите. Сега затворът пак си работи, но си е за обикновени престъпници. Природният парк се казва “Персина” и е много як, с десетки редки водоплаващи птици и водни и мучурливи растения. За съжаление, по-лесно е да се посети затвора, защото достъпът до парка е само с разрешение на министъра на околната среда, който обикновено няма особени причини да е снизходителен към исканията за такова.

Белене, град на комари и католици

Който не е живял около Дунава, той няма как да знае за какво говоря. Не сте виждали мъгла, която отблизо се оказва талази комари, не сте вдишвали комари, не са ви влизали в очите, ушите и други телесни отверстия… Както казват кореняците беленчани: “Два комара надигат завивката ти и другите те връхлитат.“. Всяка година се пръска по няколко пъти с камиони в града и със самолет извън него и това само ни спасява да заприличаме на изсмукани от вампири.Освен комари има и католици – католицизмът е традиционна религия тук, има две църкви и даже един, който ще го правят светец.

Белене, град на Longanlon

Аз съм от Плевен, учил съм в училището на Румбата, но като бях малък, майка ми отиде да работи в аеца и се омъжи в Белене. Аз с нея де, после учих в Плевен и София, но се върнах, щото ми предложиха добра работа. Дали скучая, може да решите сами (снимките на мацки са достатъчно стари, за да не ми се сърди моето слънце ненагледно, която знае, че обичам само нея и то много 🙂 ):

Стенограми, стенограми
Смъртното наказание е шега работа

Коментари

 1. Мацката с айряна… изкърти мрака, брат! Публикувай още снимки, че ми стана интересно.

 2. хехе, най-после и на тебе да ти стане нещо интересно… 😉

 3. ХАХАХАХАХАХАХАХАХ (ХАХАХАХ в период)

  Снимки на мацки, за да докажеш колко си хетеро и колко ти е интересен животът, че току-виж те набедили за селтак… Направи ми деня, дет се вика 😀

  Даже в първия момент си помислих, че ги публикуваш за да покажеш, че са съвсем нормални хората там, а не мутирали от радиация…

 4. баси, колегата ми само мина покрай компа ми и като видя последната снимка в дясно, каза ‘Тая е от Белене, гатрантирам ти.’ 🙂 Иначе мацката с зелените очи …..кърти 🙂

  иначе да живее АЕЦ-а 🙂 Атомът – наш приятел! 🙂

 5. Приятел, ама нещо не забелязвам да привлича много вниманието тая статия… 🙁

  cx, снимките на готини мацки са подходящи винаги и навсякъде – не съществува ситуация или локация, където те не са на място 🙂

 6. А, аз “мацката с айряна” съм я виждал… От де е, Лонганлон?

 7. Ти какво очакваш като комбинираш нечовешки яки мацки със статия за некви атоми. Хората отварят статийката и като стигнат до мацките забравят ума и дума. 🙂 За това коментарите са малко.

 8. хах, прав е Shorgov – какво очакваш:)
  и за да задоволя желанието ти за коментар по написането, а не по виждащото се- едно от най-яките неща, които преживях през малкия си престой в Белене, беше когато маршрутката ме изплю насред НИЩОТО.
  Само един широк соц. път и една единствена табела с надпис – Към ЗАТВОРА.
  Другото мъгла и ….неработеща автогара 🙂
  Рядко ми се случва да се чувствам така дезориентирана както тогава. А достатъчно много пътувам.За мен винаги ще си остане Белене = Към затвора 🙂

 9. пусни снимки на града да го видим. не че последните 6 от поста не са достатъчно интересни 🙂

 10. Ми нямам – що за идиот трябва да е човек, за да тръгне да снима дървета и къщи?!?

 11. Значи от целият материал извода за мен е, че обичаш да мачкаш големи бомби. (кой не обича?) 🙂

 12. Всъщност предпочитам малки, ама някак все големи ми се падат…

 13. Само на мен ли ми прави впечатление снимката с римският легионер, прилича ми на ЛАРП -че, ама какво точно сте правили

 14. не знам какво е ларп, ама това са двама приятели американци

 15. Защо никой не пише за статията, според мен гледната точка на Longanlon е много по-добре представена. Важното е че Белене е малък град, но с много хубави хора отворени към света.

 16. Георги Д.
  14/04/2008 - 18:17

  Може ли два въпроса?
  1) Защо си кръстил Наблюдателя ‘Пантеев’?
  2) Защо си се кръстил ‘Longanlon’?
  🙂

 17. Димитър Н. Mитев
  14/04/2008 - 18:47

  Преди 10-ина години като студент в Свищов писах един материал за АЕЦа и имах възможност да обиколя целия обект……….малиииии ужас! Ако това скоро не го завършат не ми остава нищо друго освен да тълкувам България като една от най-богатите в света държави.

 18. Георги, Наблюдателя съм го кръстил така, щото така се казва (като изключим едно Н дето съм му го подарил от недоглеждане), а аз съм се кръстил така защото това ми е ника от годините, когато циклех куейк2 и делта форс1 в клубовете:
  http://longanlon.bloghub.org/240/

 19. long поинтересувай се какво е ларп…напиши го в ютуба (larp bulgaria)…после може да се порадваме малко 😉

 20. Симион Патеев
  15/04/2008 - 00:45

  Петре, никакъв интерес към Белене, хората от всичко друго се интересуват, но не и отва 🙂 Скучни сме

 21. Ами може би повече за централата трябваше да пишем… далавери, политика…

 22. здрасти, я ми кажи за парка-наистина ли само с разрешително се влиза там, щото аз имам намерение да обикалям парковете???Най-малко по работа

 23. разбира се, че наистина

 24. Аец… затвор… комари… /me чете по диагонала…
  Бе тия зелени очи истински ли са? Леко фотошопнати изглеждат 🙂
  Ама все тая, в крайна сметка и аз кат mindbolt гласувам за мацката с айряна 😉

 25. Свалям ти шапка, че си приел да се върнеш. Ако повече интелигентни хора правеха този избор, провинцията нямаше да е толкоз задръстена (не че градовете не бъкат от простотия и цървули, ако мога така да се изразя).

  Момичетатаот снимките са много красиви, това с бялото потниче най-ми хваща окото 🙂

 26. Обичам да чета репортажи за малки градчета, а ти добре си го написал и интересно.А бе, човек тези момичета не са ли прокурорски чеда?

 27. Нито една мацките не е на по-малко от 14 в момента на снимането, ако това имаш предвид. Всъщност, всички без две (зеленооката и последната) са на по над 20.

 28. @ ASSENORT аз също му правя евала за това, ама има и една подробност – за да се върне въпросният интелигентен млад човек в провинцията, трябва да има и работа. Както разбираме от двата паралелни репортажа, в Белене в това отношение нещата са малко по-добре от на други места и дай Боже, да се подобряват още.

  Но в повечето други градове положението е доста лошо. Да не говорим за случаите цели предприятия да се изнасят в чужбина и работещите там да остават без работа.

 29. Бахти, каква тържественост. Да попиташ колко е часа, след което блондинка с микрофон съобщава на цялата зала “часът е найсе без петнайсе”, а фотограф я снима. А последната снимка знам как се получила. Показал си кулата в Пиза и момичето се е наклонило. Е разбира се и фотоапаратът е изиграл някаква роля. Без него няма снимка. Гледам и облаци си произвеждате над земеделските масиви. Да не ви е зле я! Все така да сте Белене!

 30. Витаминко, от къде го измъдри тва за блонднката и в каква връзка бе ман?!?

  А снимката най-отгоре не е от Белене – централата е на най-малко 5-6 години разстояние от започване на работа.

 31. Борис
  25/06/2008 - 14:55

  Longanlon, mn dobur blog brat…a snimkite nqma da gi komentiram, za6toto mislq, 4e nqma nujda 😉 ina4e ti pi6a to4no vuv vruzka s tazi tvoq statiq i tazi konkretna tema AEC Belene – imam ne6to predvid i mai savsem skoro 6te mi se naloji da posetq tova legendarno mqsto. Ta po tazi pri4ina se nadqvam da me udostoi6 s 4esta da se zapoznae, 6toto 6te imam nujda ot guide. Btw sum kolega s Pateev, ako tva izob6to ima zna4enie 😀 6te se radvam da mi pi6e6 na maila, za da ti obqsnq kvo to4no imam predvid i za6to 6te idvam 😛

  P.S. Poneje mislq, 4e sme edna kruv, ima6 obe6tanie 4e s idvaneto si 6te donesa nqkoi specifi4ni razsteniq ot Sofia i regiona, s koito obsajdaneto na AEC-a 6te stane edna ideq po-priqtno. See ya…

 32. Любомир Попов
  05/01/2009 - 17:29

  Всичко хубаво, но нищо за това, къде да отидем вечер. Прочетох всичко това още през април и понеже ми предстои да идвам в Белене на 11 и 12 януари по покана на АДО, кажи къде може да отиде човек да пие по една бира?

 33. 10:45 – 12:30 часа
  “Общинска администрация”
  г-н Любомир Попов – държавен експерт

  Ти за нашия семинар ли идваш ве 🙂

  Само се обади, ше пием бира. Немай големи надежди де, нощният живот тука се състои главно от пияни от по една бира дванайсе годишни 😉

 34. Любомир Попов
  05/01/2009 - 17:37

  За него да. Най-после да зема да се накана и до Белене да стигна. Аз съм четвърта точка, между кафето и обяда.

 35. zdravei kompania mn mie priatno.naskoro zapo4nahme da ba4kame vav belene i gore dolu mi haresa,makar4e sam ot bs.vikamsi kato otida male tam 6te e ad goliam i 6te ima mn ludi hora i sas tozi zatvor 6te e ujas.

 36. Ами Ванка, като ше идваш насам обаждай се да пием по едно в селската кръчма 🙂

  http://kaka-cuuka.com/contact

 37. Любомир Попов
  23/02/2009 - 09:29

  Вчера намерих време да изгледам един филм – “Проблемът с комарите и други истории”. Страшно много съжалих, че когато бях при теб беше толкова студено и за 2 дни. Ако махнем проблема с комарите, мисля, до колкото мога, че това е едно прекрасно място за живеене. Нямам идея как са подбирали хората за филма, но за мен бяха толкова естетсвени и готини, че чак ми се прииска по едно време да тръгвам към Белене. Даваха и местния драм-съсътав. Много се изкефих. И на една учителка по танци и учениците й. И естествено голямата атракция – колата за борба с комарите.
  П.С.: Обеща ми едни снимки.

 38. aз понеже много забравям…. какви снимки съм ти обещал?

  а аз от къде мога да изтегля филма?

 39. Любомир Попов
  23/02/2009 - 10:17

  Снимките от моето идване в общината. Филма от Замунда

 40. Любомир Попов
  04/03/2009 - 15:05

  Гледа ли филма?

 41. не можах да го намеря никъде

 42. Любомир Попов
  04/03/2009 - 15:09

  Стига бе?!?!?!?! В Замунда. The mosquito problems and …. не пмня сега какво беше продължението точно

 43. дай ми линк, като е толкова лесно…

 44. Любомир Попов
  04/03/2009 - 15:13

  Довечера, че тука нямам достъп. Снимките издири ли ми?

 45. за съжаление не 🙁

 46. Любомир Попов
  05/03/2009 - 09:36

  Изпратих ти на “емайла” нещо. Нямам представа дали по този начин ще успееш да го свалиш. Аз къде е изчезнал самият филм, нямам обяснение. Със сигурност виждам поне 21 които го “раздават”.

 47. Аз съм си от Белене и си ме кефи , защото си е тих и спокоен град 🙂

 48. Жаба-кикирица
  11/01/2010 - 17:44

  Всъщност каква е идеята на статията и какво общо има тя с АЕЦ-Белене?

 49. ако сам не виждаш, аз няма как да ти кажа…

 50. ауе не ти четох всичките коментари, но тъй като съм твой отгледан “трол” ще ти кажа, че вкара мноу романтизъм у Белене, чак взех да искам да се преселя там 😀
  Но всъщност, май само ще дода да го видя 🙂
  За да ти е гадно!!!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *