От днес приемам, че ме подслушват


Нещо много взеха да подслушват в тая държава. Нещо много взеха да слухтят, да проверяват, да събират информация. В републиканския бюджет за следващата година има заложени 100 млн лв. за невинно звучащите СРС (специални разузнавателни средства), което на обикновен език значи – подслушване на телефони и снифене на интернет трафик. Което ме притеснява в личен план…

ДАНС идва да разпитва уж по съвсем тривиални теми, току излезе в медиите информация за заловен тоя или оня, някакви лекари ги подслушвали уж по друг повод, ама ги повлякоха из калта преди да е ясно даже има ли престъпление или няма. Цветан Цветанов, Явор Колев и Бойко Борисов се опитват всячески да си изградят имидж като да са го надървили здраво за организираната престъпност, и да са готови да я онодят по най-неприятен за нея начин. Обаче между изявленията и действията им стои огромната пропаст на това да приказваш за борба с мафията и това да подслушваш и тероризираш обикновените граждани.

Опитите да се прокара в различни закони възможност за безконтролно подслушване от страна на полицията и специалните служби са отдавна и продължават и в момента. Стана ясно, че 90 000 граждани са били подслушвани миналата година – при това сега, когато все още е нужда съдебна заповед за това. Едновременно с това успя да се наложи наблюдението, че полицията не знае какво да прави с резултатите от подслушването – до осъдителни присъди то не води, ами сякаш го правят ей така, за спорта. Да са наясно хората, всеки какво прави. Просто превантивно, нали.

Който не е престъпник няма от какво да се притеснява!” Да, ама аз се притеснявам. А уж не съм престъпник.

Притеснявам се, че някой чичо без никаква друга работа може би седи и слуша личните ми разговори, научава подробности за мен, живота и приятелите ми, че даже ги записва, а записите и протоколите отиват незнайно къде, чете ги незнайно кой и се съхраняват незнайно колко дълго. Притеснявам се от това, че някой необременен с особена разсъдливост, но за сметка на това прекомерно активен прокурор или полицай ще получи факс от небесата и ще тръгне да ме арестува за измислени глупости, въз основа на нещо, което всъщност е било бъзик към приятел по телефона, примерно.

От днес приемам, че някой ме слуша

Капна последната капка в чашата на моето лениво безхаберие относно личния ми живот и информация. Без това да означава нещо кой знае колко радикално, минавам в режим “Повишено внимание” – тоест, от днес официално, аз вече нямам доверие на държавата и нейните служби по отношение на моя личен живот.  Не, че имам основание да смятам, че ми подслушват телефона или следят интернет трафика – но мисля, че е възможно да го правят просто ей така.  Заради работата ми с чужденци и министерства, заради блога ми, заради пътуванията в чужбина, заради това, че критикувам политиката на правителството – съвсем обикновени неща за всеки нормален човек… но милиционерския мозък работи по друг начин. Заради тия работи той подслушва. Просто така, превантивно.

Затова от тук насетне, също като хората по времето на комунистическия режим преди 30 години, аз лично вземам решението да внимавам какво приказвам по телефона. Просто така, превантивно.

Национална несигурност
Жените и техните обувки

Коментари

 1. Светла (една от всичките)
  07/12/2010 - 08:32

  Хех! Чак сега?
  Е, да, ти нямаш закалката от десетилетията преди преврата. Ама пак много дълго си живял без тази грижа…

 2. И да ползваш SSL!

 3. Минаващ
  07/12/2010 - 09:45

  Нашата страна още от комунизма е препълнена с ченгета, които не вярват в нищо. То затова сме и на това дередже – в обществото липсват вяра и добра воля, хората са подозрителни към всичко.

 4. Също като Светла – отдавна внимавам. И със трафика от домашния си компютър също. Имам поща, която никога не отварям от къщи.
  От време на време ме поднасят приятелите заради параноята, но сега, след случая с уж “подслушваните за друго” лекари, не са особено активни по темата. 🙂

 5. Филип Петров
  07/12/2010 - 09:58

  Когато знаеш, че това се случва животът става по-лесен – можеш да си се оригваш и пръцкаш на воля. Така знаеш, че си направил денят на един агент по-весел.

 6. Любомир Попов
  07/12/2010 - 10:14

  Предлагам ти всеки твой телефонен разговор да започва с:
  “Здравей … (името на обаждащия се), здравей и ти, който ни подслушваш”

 7. Фладо
  07/12/2010 - 10:19

  Просто така превантивно не водя кой знае какви разговори по телефона, точно защото просто така превантивно могат да ме слушат хора, на които не съм се обаждал. И цялата работа в името на някаква “сигурност” досущ като претарашването на хората по американските летища, за което писа наскоро.

 8. Хе-хе. Сега се сетих. Имаме един приятел, работещ в МВР. Някога, още като постъпваше там на работа, като се събирахме на маса почвахме да потропваме по оливерника с думите
  “Колеги, чуваме ли се?”,за да го дразним.
  А то, виж какви времена дойдоха – явно сме се “чували”.

 9. Магаданс
  07/12/2010 - 10:33

  Отдавна те подслушват, не от днес. И то кой както му падне.

 10. Константин
  07/12/2010 - 10:43

  В момента въпросът за СРС е просто борба между институциите – изпълнителната срещу съдебната власт. При тях, както във всяка друга дейност, контролирана от държавата, основната грижа на скапаните бюрократи не е да вършат това за което им плащаме, а да се ядат едни други и всеки да се мъчи да докаже колко по – важен е от другите.
  Класически пример са приказките “Ние ги хващаме – те ги пускат” и отговорът “Те не могат да съберат едно свястно доказателство”. Същото е и със СРС – контролът върху тази дейност като начало води до по – голям бюджет, нови раздути щатове и т.н.
  Но това е само началото. Независимо от това на кого ще бъде дадено правото да използва СРС, тяхното масово прилагане ще има фатални последици не само за отделни личности, но и за държавата като цяло. Обяснявам – полицаите си подслушват просто ей – така, превантивно, трупат си архивите и колкото по – големи стават те, толкова по – лесно е в тях да се намери основание и за други мерки спрямо отделни личности или групи – пак превантивно я да вземем да ги следим, защото говорят много подозрителни работи, а после… освен това бизнесменът Х дава луди пари да разбере какво са обсъждали вчера Y и Z що пък да не ги вземем.
  Това се нарича скапана полицейска държава, в която цялото население е сковано от страх и затова си мълчи за всичко и се оставя да го тъпчат. В такава държава няма да дойде нито един инвеститор. Нито пък някой ще поддържа нормални търговски отношения с която и да е фирма – просто защото фирмите, които оцелеят в тази обстановка ще са всичко друго но не и нормални. Следват глад, мизерия, престъпност и малоумните обяснения на политиците, че наистина е трудно, но водим война срещу тероризма и затова…
  Най – гадното в цялата работа е, че не виждам как можем да се противопоставим на този процес.

 11. snafuracer
  07/12/2010 - 11:02

  Отдавна слухтят, случай : двама приятели си говорят по телефона за уреждане на турнир по пейнтбол, но за да го направят по-ефектен, искали да има и бутафорни бомби. Единият казва на другия, цитирам : “Ти можеш ли да ги направиш тия бомби ? “, като има предвид точно тия бомби, дето имат ефект на пиратка. Няколко дни по-късно на вратата на втория цъфват отряда, да задават въпроси, после иди обяснявай, че нямаш сестра …

 12. коментар от Свежо: Аз пък имам точно обратната логика- някой ме подслушва: скъсвам се да вкарвам провокативни изрази и думички, да не знае откъде да започне. Няма смисъл да пишеш в блога това, което мислиш, а по телефона да внимаваш, щото лека полека ще започнеш и в блога си да ˝внимаваш˝, и знаеш до къде води това и кой е победител.

 13. И ще дойде времето както в онзи виц:
  “Не можете да проведете разговор. В момента няма свободни подслушващи агенти.
  Моля изчакайте, вашето обаждане е важно за нас.”

 14. demoniceye
  07/12/2010 - 11:38

  Подслушват ни така е. Амен персонално в работата ме и наблюдават. Монтира си шефчето камери по измислена причина и предлог и естествено забрави да ни иска съгласието. Още се чудя дали и къде мога да се оплача.

 15. Ловецът на врабчета
  07/12/2010 - 12:09

  Знаете ли, нека ви разкажа една действителна история.
  Жена ми работи в системата на правосъдието. Преди около година, когато започна да се шуми около “Наглите” на нея и водят арестуван, който “по занятие” е автокрадец. Той е заподозрян, че е осигурил микробус за едно от последните отвличания, извършени през 2009 г. (доста нашумял случай).
  Оказва се обаче, че този юнак се познава с моите кумове, верно – на “здравей – здрасти” са, но покрай разследването срещу него на жена ми и пристигат СРС-та, напълно законни, на няколко подслушани телефонни разговора между кума ми и тоя същи юнак.
  Кума ми ми казва, че самият той е усетил кога го подслушват – това и от други хора съм го чувал – просто се чува едно леко щракване и самият разговор става приглушен.
  За съжаление, авторът е прав, че в момента (а и по навик – от зората на демокрацията) у нас се подслушва от любов към спорта, а не за да се свърши работа (виж, да се подслушват политически противници …. това е друго нещо).
  Какво си мислите, че стана? Дали автокрадецът, с всичките си подслушвания е в пандиза?
  Не, разбира се.
  А като ми разказвала моята съпруга какви обяснения е дал за това, че са намерени негови отпечатъци в съответния микробус; как този микробус е открит в едно софийско село и съответно той какво е правил там …
  И е жалко, че като почнете от редовите полицаи, и свършите до съдиите и прокурорите – тия всички вземат заплати, за да слушат приказки по телефона.

 16. Георги Генков
  07/12/2010 - 12:14

  Това, че имам параноя все още не означава, че не ме преследват! 😉

 17. no comment
  07/12/2010 - 12:18

  не зная дали има модерна държава , в която подобни разговори да НЕ СЕ подслушват. Това, доколко обществото е осведомено за тия действия е друг въпрос. И понеже на ден се осъществяват милиони разговори, а нямаме милиони агенти да го следят всичките, води до идеята, че при споменаването на определени думи по телефона част от разговора ти автоматично се записва , а после се преслушва или поне така ми обясняваше едно бившо ченге от ДС

 18. Купувам си един VPS и отгоре си пускам един VPN и светан и явор могад да ме захапят, единия за ствола другия за топките !

 19. Балтазар Иванович
  07/12/2010 - 12:37

  Абе, ти и сестра може да нямаш, но като й излезе име…
  Онзи лаф, че добрите хора няма от какво да се тревожат, е верен или поне може да е верен, ако замениш “добрите” със “слабоумните”

 20. Разбира се, че те подслушват. Ти си оперативно интересен по много канали. След като подслушват селски лекари, едва ли има виден представител на обществото или на някакъв професионален кръг, който да НЕ СЕ подслушва.

  Същото важи и за e-mail-a ти, btw.

 21. коментар от Свежо: То пък все едно има какво да чуят от Кака Чука 😛

 22. GattaNegra
  07/12/2010 - 14:04

  Това с оливерника е яка идея 🙂
  Ам, чи то те си те слушат от както си на тоя свят. Искаш или не – веднъж ако си пресякъл път с някой person of interest си се започва.
  Относно разговорите по телефона: Не зная с landlines как е, но мобилните не се ли направо записват, че да е по-удобно после?

 23. Както обчам да казвам втасала Мара та се побарала. Г-н Явор Колев лично съм го питал на семинар по информационна сигурност в х-л Радисън в София това лято следния въпрос, цитирам по памет. “Кои са имената и виновните и какви са присъдите за държавните чиновници и институции, които ползваха пиратски софтуер.” г-н Колев много меко заобиколи въпроса. Да не говорим, че виновни няма. Вторият ми въпрос бе за Търговския Регистър – има лични данни и всеки може да види ЕГН, номер на лична карта, адрес и какво ли оше не. Г-н Колев ми отговори, че са получили много законово обосновано писмо-отговор от Регистъра. Но си остава, че данните са там и публични. :)))))

 24. раз, два, три
  07/12/2010 - 14:53

  За майла е невъзможно, мисля. (Не от технологична гледна точка, разбира се, просто няма как да локализират, че е точно моя – влизам всеки път от различно ПЦ в някаква зала примерно.)

 25. Дончо
  07/12/2010 - 15:17

  И аз така! Май ще трябва пак да си слагам оффлайн клиент, да работя само с поща през SSL и да браузвам с анонимизиращ клиент. Баси!

 26. Калин Стефанов
  07/12/2010 - 16:06

  Не знам защо толкова много държавата желае да следи информационните потоци, след като НЕ СЛЕД 50 години, както някои се изказаха по медиите, а още сега страната вече е безлюдна, пуста, бедна… То още малко и няма да има кой да се подслушва… Тия ше ми подслушват вятъра 😀

 27. Според мен няма как да подслушват всички разговори.Може би има компютри които чрез гласов анализ следят за определени ключови думи и като ги засекат тогава ухото прослушва разговора за да чуе за какви бомби си говорите / дали тези на комшийката или тези които пристигат по пощата в колетче 🙂 /

 28. компютри и гласов анализ?!?

  баце, преди 40 години са се справяли по най-старомодния начин с подслушването на цялата държава, справят се и сега

 29. подслушвач
  07/12/2010 - 17:18

  Да… Много си интересен и смешен… Когато си нямаме работа – (но в работно време) – те подслушваме.. Интересн си.. Но.. Не и от гледна точка на изнудване – а то това е целта нали.. Тоест.. Си… Безинтересен… От гледна точка… На… Интерес…

 30. “Затова от тук насетне, също като хората по времето на комунистическия режим преди 30 години, аз лично вземам решението да внимавам какво приказвам по телефона.”

  Само по телефона ли… само по телефона?

 31. подслушвач… ти да не си Лилия 🙂

 32. Hi,Longalon – smart as usual, I missed you.

 33. В Русия съм, в Русия съм…

 34. То така ще е яко една кампанийка да им се спретне – изведнъж всички да станат терористи,дилъри,сутеньори. Ама трябва много народ да е … и всяка дума – бомба, всяко изречение – атентат.

 35. Един смартфон с инсталиран скайп ще хвърли подслушвачите в тъч. Особено родните такива. Още по особено, ако набираш друг скайп, на друг смартфон. Пък ако и ползваш някое свободно вифи за нет – хептен в тъч.

  Доста хора вече изполват тази комбинация, не толкова за защита от подслушване, колкото с цел икономия.

  Мисля, че при слушане дори не се уведомява съответния оператор за това.

  Да не говорим, че втория човек (не тоя за който има заповед) го слушат напълно незаконно, с огромен риск после да го изтипосат по медиите (нищо , че това е престъпление , както видяхме на министъра на МВР не му пука, че нарушава чл.145 А от НК, и то публично , и то с демонстративно незачитане на законоустановения ред)

 36. Аз, лично от познати в Бтк сега Виваком знам, че всички разговори са се записвали и се записват. За другите оператори не знам, но предполагам, че и там е така. Няма да се учудя някой ден да се окажем агенти на ДС без да подозираме.

 37. Знаете ли пичове, тия работи ги приказвате щото чакате някой друг да ви лови престъпниците и от удобната си позиция отстрани недоволствате, че същия някой не е способен на чудеса.

  С какво намеренията на лошия чичо воайор от полицията са по-ужасни от тези на откровения безнаказан престъпник, целенасочено и професионално дебнещ имота, парите или живота ви?

 38. По-ужасни са с това, че докато престъпника е престъпник и зад него не стои никой, зад чичкото полицай стои държавата с цялата си физическа и правна сила. Престъпника може да го осъдиш, а чичко полицай – практически не. Да се защитиш физически от престъпника е право, а да се защитаваш физически от полицай – е престъпление.

  Така се създава ситуация, я която чичко полицай може да прави с теб каквото си иска, а ти си абсолютно безпомощен – няма кой да те защити.

  Ето това е разликата, Боби.

 39. Да повдигна и тук въпроса от e-vestnik: http://e-vestnik.bg/10553/zash.....-po-zakon/

  Защо “органите” не са се намесили за да предотвратят престъплене, за което са знаели, че се извършва в момента.

  Ненамесата също е престъпление.

  Другият номер е да са скалъпили доказателствата. Което също е престъпление.

 40. Longanlon, не е така. Чисто философски погледнато, ти предпочиташ откровеното зло, пред вероятното. Разчиташ само на себе си, на късмета си, отколкото на някаква правораздавателна система. И понеже повечето интелектуалци сте така, фактически искате мафиотите да са недосегаеми, а не полицията всесилна – обществото ни закономерно е на този хал. Би трябвало поне веднъж да си се замислял защо са така нещата в нашето общество.

  Добре. Ти поемаш своята отговорност да разчиташ на мускулите си, бърза реакция и остър разсъдък. И най-вече разчиташ да имаш късмета да минеш между капките. А нас, които не сме толкова яки или умни – ти ли ще ни защитиш? Защото теб може и да те размине, но на нас, жертвите на престъпността, ще ни се случи задължително. 100 % Мен ще ми гепят колата, на майка ми ще й продадат апартамента, а дъщеря ми ще я дрогират, изнасилят и отвлекат да проституира. И как ти, с твоята будна гражданска съвест, смяташ да ни опазиш? С какво комфорта на личната ти анонимност и малки безнаказани лудорийки, ще направи унищожения ни живот по-приятен?

 41. Логиката ти е счупена защото не можеш да си представиш добре работеща полиция, която защитава правата на хората. Ти виждаш само два варианта – власт на мутрите или полицейска държава.

  Както успяваш да забележиш обаче, в държавите, където правата на гражданите са най-добре защитени, престъпността е най-малка. Отвори си очите и виж как трябва да се правят нещата.

 42. коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 43. Мен ми се струва, че ти говориш да полицейска държава, в случая заради това, че се давали много средства за СРС. Което не означава, че са тръгнали да подслушват всичко и всеки, както се опитваш да изкараш. Тоест ти задаваш още отначало посоката за генерализация в крайности. В такъв случай изборът е точно между всевластна полиция или престъпност. Впрочем, аз съм по-близо до релността, защото в момента организираната престъпност наистина е всевластна и недосегаема.

  Някакъв мит се прокрадна тук – в някакви държави с добре защитени граждански права престъпността била най-малка. Така ли? Я дай да видим на какво реално се позоваваш? На това ли:
  http://www.nationmaster.com/gr.....per-capita
  Я ги виж, уж добричките държави с големите права – че са в пъти по-престъпни от някои уж лошички. Може би ще кажеш, че това е защото дребните престъпления не са отразени в статистиките еднакво. Само че на моя страна стои и примерът от нашето собствено битие в днешно и минало социалистическо време. Категорично общественото мнение е, че в мракобесните соцвремена беше много по-безопасно. Същото нещо сочат и статистиките.

  Друго нещо. Не знам дали забелязваш, но подемът към повече полицейщина е на устите на хората не само у нас. В много държави, включително правови, има аспирации за повече наблюдение на средставата за комуникация. Защото сме достигнали до абсурда престъпността да се ползва максимално ефективно от тях, докато са забранена територия за правоохранителите.

  И ако искаш, ще се радвам да ми отвориш очите как трябва да се правят нещата. Честно

 44. Lavinia Lavish
  08/12/2010 - 21:24

  Bobi, организираната престъпност е силна и недосегаема, защото работи с полицията. А ти си спокоен като ни подслушват.

  Това, че в много държави се стремят към повече полицейщина и наблюдение съвсем не означава, че това ще доведе до намаляване на престъпността. Виж како става в Лондон например, където те снимат камери на всеки 100 метра.

  Аз бих била доволна да се разреши личното оръжие. Тогава малко по-трудно ще отвлекат дъщеря ти.

 45. амеро
  08/12/2010 - 20:40

  коментар от Свежо: “Не можете да проведете разговор. В момента няма свободни подслушващи агенти.
  Моля изчакайте, вашето обаждане е важно за нас.”този коментар го бива 😀 😉

 46. амеро
  08/12/2010 - 20:43

  коментар от Свежо: Не можете да напишете коментар под тази публикация защото дежурното ченге по свежо е в почивка 😛 (thumb up)

 47. Аз винаги съм знаел, че ме подслушват. Преди телефона, после мобилния, а сега интернета. Могат по всяко време да хванат когото и да било и да го учернят, дори той да не е виновен.. Това е ералноста в Ръ Бъ..

 48. Lavinia Lavish
  08/12/2010 - 23:36

  О! Каква идея имали за обезопасяване на Студентски град! Да изградят система за…видеонаблюдение. С камери ще борят пияни, озверели младежи.

 49. i_love_nw_bg
  08/12/2010 - 22:45

  коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 50. Боби, аз лично ще ти повярвам на писанията, когато ЦЦ стане клиент на прокуратурата и бъде осъден за нарушаването на 145А от НК.

  Щото самия министър най-нагло демонстрира , че за подслушвачите законите не важат ! Както и за престъпниците, Е и каква е разиката между министъра на МВР и престъпника ? И двамата правят престъпления и никой не ги наказва.

  Е, а мерси държавата да ме слуша. Който има какво да крие и има поне 5 грама мозък в главата ( а доста от наречените от теб престъпници ИМАТ) , знае как да се предпази.

  Ще слущат не престъпниците (щот те имат и финансите и знанието ка да се защитят) , а обикновения човечец като споменатите лекари и посе ще ги изтипосват по медиите , а министъра на физкутурата ще ги съди в НС.

 51. Жилов
  09/12/2010 - 00:49

  @Bobi

  В социалистическите времена престъпленията просто не са стигали като новини до хората. Само като слухове. Затова и е изглеждало, че са били по-малко.

  По това златно време например едно момиче бива изнасилено и пребито почти до смърт от съседите си (двама братя), на които им се разминава като партийни членове, а историята се потулва. Това е златното време без престъпления на комунизма. Впрочем и серийни убийци е имало тогава. А организираната престъпна организация е била самата държава, разбиваща купища невинни човешки съдби заради някаква случайност или нечия прищявка.

  Що се отнася до това как трябва да се правят нещата – “An armed society is a polite society”.

 52. Росен
  09/12/2010 - 11:31

  Смешно и жалко е държавата да се тупа в гърдите как с бюджет от 100 млн. за електронно следене ще се пребори с престъпността, при положение че в България нарушител на пътя, когото са снимали с камера, може да се отърве с обяснението “не карах аз, 70-годишната ми баба беше”. За какво са им камерите и всичките джаджи, щом такива обяснения могат изобщо да се вземат насериозно. Освен, разбира се, за изнудване и за продажба на информация на мафията.

 53. Балтазар Иванович
  09/12/2010 - 15:49

  Лонганоне, хубаво му казваш на Бобито да си отвори очите, но го подсети да си извади и глъвътъ от гъзъ, щото ще стане много мазано 😉

 54. Ако се съмняваш, че ти подслушват телефона – признак завишено “ехо” , постави на същия мобилен апарат предплатена карта и поговори с оператор по някакъв повод. Ако няма ехо – със сигурност си попаднал в някой списък. Поздравявай ги при разговор – хората са на работа и сигурно вече достатъчно добре те познават. Това създава контакт между вас.

  А в Интернет – ползвай масови услуги – по правило те са с криптиран протокол и с динамични акаунти – нали се сещате, че трудно някоя служба ще поиска информация за обикновен гражданин от Google например.

  А за камерите по пътищата в България – допринасят много за дисциплината, но щом като
  има “exclude” списъци … ясно за каква риба са.

  “exclude” списъците, аз ги наричам на връзкарите – за ваша информация, може да ги актуализирате “off-line” с тези, които използват bus – лентите например и ви изпреварват отляво с превишена скорост.
  Бих направил сайт с такива снимки от българската действителност.

 55. Отдясно е bus-лентата – съжалявам за грешката.

 56. Христо Станков
  10/12/2010 - 13:32

  Ами те отдавна те подслушват;).

 57. Зелен Бетон
  10/12/2010 - 15:06

  Нещо много митове и легенди по въпроса започнаха да се витаят напоследък. По принцип – нищо необичайно, такива има за всяка тема, за която информацията е недостатъчно. Неприятното обаче е, че чрез тия митове и легенди започва да се насажда страх. Неусетно и постепенно.

  На страха очите са големи, това е едно на ръка. В добавка, мнозинството от хората нямаме особено ясна представа нито за техническите средства, нито за процедурите на следене. Така че сами си усилваме опасенията.

  И накрая, никак не бих се учудил, ако някои от тия митове и легенди се пускат и подклаждат умишлено. На всеки, който има власт, му е изгодно обикновеният гражданин да се страхува от него. Без значение дали става дума за официална или неофициална власт.

  Така беше насаден страхът от мутрите през 90-те. Тъй се беше наплашил народът, че като видеше някой късо подстриган, с по-дебеличък врат и облечен в черно, го заобикаляше отдалеч. Даже нямаше нужда да бият, само трябваше да се показват. Именно този страх до голяма степен улесни разцвета и на битовата, и на организираната престъпност. Този страх направи така, че – заети с тревоги за собствената си безопасност – хората да не обръщат внимание на безбразията на политиците и да ги оставят да си разиграват коня. Този същият страх направи възможно съществуването на уродливи казуси като Дупница на Галеви.

  Аналогично: за привържениците на полицейщината ще е идеално, ако хората свикнат да внимават какво приказват (с други думи – да си преглъщат мненията мълчаливо). А ако започнат да си шъткат едни на други – още по-добре. Както при соца.

  ТОВА в никакъв случай не бива да се допуска. Никакво тайно “всевиждащо око” и “всемогъща ръка” нямат право на съществуване – ДОРИ И САМО КАТО ПОНЯТИЯ в съзнанието ни. И те няма да се появят, освен ако ние, средностатистическите индивиди, не им позволим. В едно демократично общество следене и репресия са допустими САМО И ЕДИНСТВЕНО в изолирани случаи, спрямо конкретни лица, с ясно основание и с необходимите по закон разрешения. Всички други употреби на следенето и репресията са ПРЕСТЪПЛЕНИЕ – и подлежат на наказание. Кратко и ясно.

  Всъщност, цялата система за следене (ведно със стоящите зад нея мераци за “силна власт”) може лесно да бъде наказана: стига една добре обмислена и достатъчно масова и продължителна акция на принципа на DDoS атаките. Не говоря за претоварване на техническите средства – това хем е трудно осъществимо (защото за тях се знае малко), хем не е ефективно (защото би попречило само временно). Цялата информация от следенето обаче, освен да се събере и запише, трябва и да се прегледа и анализира. И точно там е тясното място. Интелектуалният капацитет на МВР не е трудно да бъде претоварен, и системно претоварван – той никога не е бил особено висок, и няма и да бъде. Възможни са най-различни начини и подходи да се задръсти ресурсът, който обработва информацията – при това без формални закононарушения. Стига човек да седне и да помисли малко.

  Има и едно друго, още по-успешно противодействие (което у нас, за жалост, използваме твърде малко): подигравката. Не възмущението, протестът и противопоставянето, не озлобената критика и сарказмът, а именно подигравката. Ако стратегията и системата за масово следене се превърнат в любимо посмешище на широката публика, възможността им да вредят ще се ограничи значително. А това никак не е трудно.

  Засега (поне според мен) все още им се полага the benefit of the doubt: нали божем се борят с престъпността, което е и в наш интерес. Ако обаче не си опичат акъла и започнат явно и системно да превишават правомощията си, ще трябва да се обърне дебелият край. Няма как иначе. И любителите на следенето не бива да си правят никакви илюзии по въпроса.

  А дотогава не бива да ги вземаме твърде насериозно. Защото именно страховете ни са това, което може да позволи на следенето да се превърне от обикновен полицейски инструмент в средство за масова принуда.

 58. Аз от години внимавам какво говоря по телефона. Още от първия бръмбъргейт, както го кръстиха.

 59. Bobi, гледал си много екшъни с добрите ченгета. Истината е, че зли, завистливи и агресивни хора носят пагон и са навсякъде.

  Some of those that work forces are the same that burn crosses

 60. Запознай се с cryptainer и брат му eraser
  http://www.cypherix.com/cryptainerle/
  http://eraser.heidi.ie/

  И мнда бучим, че тва и онова не работи и всички си блъскаме главите с линукс но малко хора си дават сметка, че повечето линукс системи ти дават опцията да си инсталираш напълно криптирана система която ще ти защити надеждно информацията при кражба на пецето и доста ще поизпоти и дансьорите докато я разкриптират.

  Има и още една хакерска хватка. Ако стане ясно че са на път да ти приберат пецето можеш в бързината да бутнеш от CD, което се прави с eraser и целия диск става на шопска салата за броени секунди.

 61. Любомир Сирков
  10/12/2010 - 18:19

  Логанлоне, ако много държиш да си вярваш (че някой те подслушва, и то с лоши намерения) – вярвай си, щом искаш. По-горе Зелен Бетон вече ти подсказа, че за никого (включително и за тебе самият) няма полза от такава твоя „вяра” – аз обаче ще ти припомня какво си написал ти сам по-горе:

  Longanlon казва:
  December 8th, 2010 at 3:05 pm
  „докато престъпника е престъпник и зад него не стои никой, зад чичкото полицай стои държавата с цялата си физическа и правна сила.”

  СМЯХ, смях в залата, Логанлоне, следва от това твое изявление!
  Дори и да приемем, че сред полицаите в България има един, двама или трима, които по някаква незнайна причина ти мислят злото конкретно на тебе (както ти самият очевидно предполагаш), то при престъпниците не един, не двама и не трима – а всичките 100% от тях със сигурност ти мислят злото (освен ако ти самият по някакъв начин не си се сдружил с част от престъпниците – тогава и само тогава е напълно възможно и една малка част от престъпниците да не ти мислят злото конкретно на теб).

  Това е достатъчно очевидно за всеки нормален и добросъвестен гражданин (не говоря за тези, които предпочитат да се съюзят с престъпниците).

  Така че всякакви разсъждения на Longanlon на тема колко е „лоша” полицията и как е по-„опасна” от престъпниците веднага отиват „на кино” – щом човек осъзнае простата истина, че сред днешните полицаи, дори и да има такива, които са просто престъпници, и дори и те да са една сравнително голяма част, то със сигурност сред полицаите има и много нормални, добросъвестни и загрижени за обществото хора – докато сред престъпниците такива просто НЯМА!

  Затова – избирай: ако не желаеш полицията да разполага с едни или други технически възможности – значи предпочиташ САМО престъпниците да разполагат с такива технически възможности!

 62. biosynthetic
  10/12/2010 - 17:30

  коментар от Свежо: Все повече навлизаме в време в което личните данни и мисли вече не са лични. Изключително много ме дразни че се опитват да го направят легално. Но всъщност системата им е друга…. доколкото знам напбирането на информация по този начин се извършва ˝вътрешно˝ при което се хваща човека в крачка и така тези подсушвания не стигат до самото дело в крайна сметка. Това много намалява ˝видимостта˝ на подслушванията сред обществото за да се получи някакво мнение по въпроса.

 63. biosynthetic
  10/12/2010 - 17:37

  коментар от Свежо: Да не забравяме че нашата система е една от наи-корумпираните в европа и информацията е доста ценен ресурс. Надявам се да сте видели връзката….

 64. Георги Фурнаджиев
  11/12/2010 - 17:46

  Стига драматизира. Не мога да те разбера защо трябваше да шумиш толкова. Аз откакто ползвам Интернет и GSM съм „приел“, че ме подслушват и не съм умрял живеейки по тоя начин. Вярвай ми, доста преди да се разшуми е … Ще свикнеш ми е приказката.

 65. ами ти си приел тогава, аз съм приел сега…

  на някои хора спомените от комунизма са им пресни и никога не са спирали да са подозрителни. аз не съм от тях. ама напоследък май се налага да стана

 66. А пък на мене ми дреме през оная работа дали ме подслушват!
  Нека да си мастурбират хората,това им е основното занимание през целия живот.

 67. Емо Петров
  11/12/2010 - 21:08

  Браво за темата.Много хубаво написано.Става ясно че милиционери управляват държавата.Уж са полицаи ама нещо им куца демокрацията.Каква е разликата м/у милиционер и полицай?
  Ако се знае тази разлика от хората тогава същите тези хора ще са наясно,че милиционер си тогава когато не зачиташ частната собственост и правата и свободите на хората.Сиреч
  няма подписана конвенция за правата и свободите на хората.
  Обаче българия е подписала Женевската конвенция 92г. и от там
  нататък милицията е вече полиция.Но едно е да подпишеш някакъв документ,а друго е дъли милиционерският ти мозък е
  полицайски.Явно на ченгетата не им харесва демокрацията и
  си искат милиционерският начин на мислене.Затова Стразбург
  ще бъде залят от жалби.И с право.
  Но все си мисля,че този милиционерски вятър духа от отвъд
  океана.Щатите са си чиста полицейска и милиционерска държава.И сега като приятели с тях трябва да се слуша по-
  “знаещият” брат какво нарежда.Щатите са станали такава държава заради тероризма.Но повличат след себе си послушковците като българия и др. като нея.

 68. Георги Фурнаджиев
  11/12/2010 - 21:12

  @Madjirski – как така бе, по света има хора дето бизнес искат да правят със страха от подслушване, на тебе не ти пука … аре стЕгни са малко

 69. Зелен Бетон
  12/12/2010 - 04:01

  @ Любомир Сирков:

  Нямах предвид написаното от мен да прозвучи като “Support your local sheriff”. Такава подкрепа може да има редовият полицай, който гони престъпника – но не и политическото ръководство на МВР. Поне не това, което е в момента (нито онези, които са били досега). В този смисъл Лонганлон е прав: дори ако няма конкретни основания да смята, че комуникациите му се следят, той няма и абсолютно никакви основания да е уверен, че НЕ СЕ следят.

  В момента никой български гражданин няма основания за такава увереност – дори ако никога през живота си не е нарушил и едно законче. Нито пък има основание за увереност, че информацията за него няма да се използва неправомерно. Не по вина на редовия полицай, а по вина на разните там политически мераклии и въжеиграчи, и на корупционната среда, която те усърдно си отглеждат. В това е проблемът.

  Тезата ми не беше, че трябва да си заравяме главите в пясъка, нито че трябва да даваме неограничен кредит на доверие на властта – в никакъв случай. Казах, че ако сами раздухваме и подклаждаме страховете си от следене, това ще улесни политиците да злоупотребяват с него.

  Не бива да забравяме и за секунда, че ние, средностатистическите индивиди, сме началниците на министъра на МВР. И на премиера, и на президента, и на цялото там кабинетно-кулоарно войнство – а не те на нас. Ако свикнем с мисълта, че сме им подчинени, в такива и ще се превърнем. Ако свикнем с мисълта, че сме масово и безконтролно следени, няма дори да реагираме, ако се окаже вярно. Все едно “ела, Вълко, изяж ме”. Няма такова кино.

  Така че алтернативата не е “или пълен карт бланш на следенето, или мрете от престъпност”. НЯМА ТАКАВА АЛТЕРНАТИВА. Има средства за противодействие на престъпността, които следва за се използват САМО по правилата, САМО при необходимост, и САМО по предназначение. И за всяка злоупотреба с тях трябва да хвърчат глави.

  За да съм максимално ясен: лично аз нямам никакво намерение “да внимавам какво приказвам”. И преди 89-та не съм “внимавал”, няма да започвам тепърва. А ако някой тръгне да ми слухти из комуникациите, защото не му харесва как мисля, да се моли да не го усетя.

 70. Георги Минчев
  12/12/2010 - 12:17

  Longalon, ако чак сега се усещаш за тия неща…само ще ти кажа ДОБРЕ ДОШЪЛ У ТОПЛАТА ВОДА. От поне 2 години има протести на тая тема, само тройната змеевица на 7 пъти вкарва проектозакон за облекчен достъп до PC-таа, телефони и прочие.
  Не се заяждам /plankov, софльорчето да не рипва/, просто ми е акдски нелепо. А случая с подслушваните доктори е по вътрешни дела на ГЕРБ. Да кажем, че директорът на Търновската се е ядосал на конкуренцията от Оряховската. Да не говорим, че и кметът на Оряховица отдавна вече не слуша герберите.

  Дори да не си подслушван, очевидно челта е постигната. Параноя и масова психоза. Това на физкултурника Ц. и огранителя от Банкя им излиза далеч по-евтино.

 71. Ивайло Христов
  12/12/2010 - 15:57

  Следене на престъпници????Дръжки!!!Значи аз пращам Асан да ми купи десет карти,давам му 20 кинта и ми ловят….
  Дали са толкова тъпи ченгетата да си мислят ,че престъпниците си звънят по телефона- Айде брато да гепиме едно Ауди..или -що не оберем довечера ДСК…
  Неее-те сегашните управляващи добре са си научили уроците от МВР школите и Симеоново.Основната цел е СТРАХ .Нищо ново под слънцто.Следва законопроект за платените доносници-не знам как ще ги кръстят само-агенти под прикритие,полицейски помошници .. И какво стана-върнахме се 20 г назад !
  Както стана ясно-допълнителното заработване като консултант по сигурнноста към някоя фирма е доста доходоносно.Какво включва въпросната консултация -нагледно: Господин подслушващия ме агент или случайно чулия ме такъв слуша как аз ще внеса примерно тикви по 10 ст от Италия ,следва спринт към конкурентната фирма с точното описание на контрагента,цената кога как и т.н.За благодарност-апартаментче..Що си мислите , че това са само хипотетични варианти.ЦВ.ЦВ само се пъне за прочистването на МВР от връзки с престъпния свят , а връзките на МВР и ДАНС с едрия и не до там едър бизнес-мълчат като посрани защото всички са в кюпа.Що да си не реднат далаверки с нашите пари- колкото повече е информацията-толковапо-сигурна става далаверката.
  А всички бъртвежи за контрол на информацията ,защита на данни и подобни-те са за пенсионерите-да се радват колко загрижени са БАЩИЦИТЕ и пак да си ги изберат!!!

 72. За Интернета лесно ще почнеш да минаваш през VPN, но за телефонията била тя мобилна или фиксирана не знам какво може да се направи.

 73. @Георги Фурнаджиев,
  Да си го правят бизнеса без мен!Ако на всички вземе да не ни дреме,животът ще стане малко по-хубав.И милиционерите ще си седнат на задниците.
  Защото истината е,че искат да ни насадят страх и да ни водят за носа.
  А ако толкова им зависи бизнеса от мойто дремене през оная работа-ами да ми плащат процент тогава!

 74. Любомир Сирков
  12/12/2010 - 22:13

  Към “Зелен Бетон”: напълно те подкрепям в това, което си написал в края на предишния си постинг. Именно това е правилната позиция, която колкото повече граждани заемат, толкова по-добре (и за гражданите, и за държавата):

  ————
  “За да съм максимално ясен: лично аз нямам никакво намерение “да внимавам какво приказвам”. И преди 89-та не съм “внимавал”, няма да започвам тепърва. ”
  ————

 75. И все пак не можете да ме убедите, че полицията ми мисли злото повече от някой престъпник, бил той обирджия, изнасилвач, крадец на коли и т.н.

 76. Зелен Бетон
  13/12/2010 - 03:15

  @ .:

  > И все пак не можете да ме убедите, че полицията ми мисли злото повече от някой престъпник,

  Първо, тук не става дума за полицията, а за властта: именно държавната (политическата) власт задава стила, методите и рамките на действие на полицията, тия неща не си ги измислят нито униформените в патрулките, нито чиновниците в МВР.

  И второ – престъпникът може да те измами, обере, изнасили, пребие или убие. Властта може да те КОНТРОЛИРА. Което означава, че може да те мами, обира, изнасилва, пребива или убива (пък макар и само в преносен смисъл) – всеки ден по малко, в течение на много дълго време. И двете неща са “зло”, и са еднакво неприемливи. Затова писах по-горе, че няма “или-или”. Има “нито-нито”.

  При соца властта упражняваше точно такъв контрол. Затова през 89-та се оказа, че сме едно свито и наплашено поколение, което не само не успя да се възползва от падането на бариерите, за да започне да гради свястно бъдеще, а даже и не успя да проумее какво се случва. Парадоксално е 20 години след срутването на оная система да поемаме пак по същия път.

 77. Собствениците на държавата не са се променили, как ще се промени пътя?

 78. Зелен Бетон
  14/12/2010 - 01:46

  @ dzver: Условията обаче се промениха.

 79. marystaneva
  14/12/2010 - 02:53

  Аз пък подкрепям позицията на Боби и на Любомир Сирков. Въпреки че съм родена 30 години преди 89-а, никога не съм била част от онова “свито и наплашено поколение”. И не ми пука дали някой ме подслушва или чете коментарите или блога ми. Не правя нищо незаконно и не вярвам, че съм оперативно-интересна на властите. Нито на предишните, нито на сегашните. Да слушат, ако си нямат друга работа.

 80. Любомир Сирков
  14/12/2010 - 23:18

  по-горе
  Зелен Бетон казва:
  December 12th, 2010 at 4:01 am
  “””
  няма “или-или”. Има “нито-нито”.
  “””

  Само че има една проста истина – няма как да се опазиш от всичко (дори професионалистите не успяват – а какво остава за обикновеният гражданин). Винаги е възможно едни или други твои комуникации да се окажат от интерес за някого: ако не е МВР, ще е ФБР, ако не е твоят работодател, ще е твоят бизнес-партньор или твоят конкурент в бизнеса, ако не е бившето ти гадже, ще е бъдещото ти такова – и т.н.
  Можеш ли да си опазиш всичките лични комуникации от ВСИЧКО това? И изобщо можеш ли да живееш в състояние на едно постоянно “дебнене” дали нещо от изброеното по-горе не се осъществява върху теб по един или друг (нов или стар) начин?

  Ето Логанлон съобщава в началния си постинг: “Стана ясно, че 90 000 граждани са били подслушвани миналата година”. Да приемем, че това е факт. Как анализираме този факт – какви изводи можем да направим – много ли са това, малко ли са?

  Разбира се, намерението на Логанлон е това число да впечатли хората като “голямо”. То действително изглежда такова – докато човек не отвори
  доклада на прокуратурата за 2009 г.
  http://www.prb.bg/php/documents/1661.doc
  където четем:
  “”
  При сега действащата уредба в края на І шестмесечие на 2009г. всички спрени дела, вкл. от предходни години са общо 672616, от които срещу неизвестен извършител са 657606 ( 97,8%).
  “”
  Така… значи в България е имало над 650 000 заведени дела “срещу неизвестен извършител”, които прокуратурата в даден момент е спряла, тъй като извършителят така и не е бил установен. Не знам какво впечатление ви правят тези две числа (650 000 и 90 000), но според мен пред лицето на 650 000, числото 90 000 е твърде скромно.

 81. rottenroll
  16/12/2010 - 01:51

  Баце, ти в тоя блог си се разкрил почти напълно, не знам кво те плашат логове и записи…

 82. хех познаваш ли ме, та да знаеш колко от това което приказвам е истина и каква част от истината е? 🙂

 83. Емо Петров
  21/12/2010 - 21:31

  чл. 177 ал. 1 он НПК. прочетете го и ще разберете,че ченгетата са безсилни ако се спазва закона. но закона не се спазва,защото прокурорите и съдиите са от една глутница.
  и не ми трийте постовете. всеки си има право на мнение според
  конвенцията за праната на човека.

 84. цвинокио
  21/02/2012 - 01:34

  Понеже доста хора лежат на страната – “абе защо пък да подслушват мен – ни съм престъпник, ни пари имам” , ще напиша за един случай само преди 10-на дни.

  Обажда ми се един човек и вика – “Хм, тука дойде едно писмо от ВКП , искат да им кажем собственика на ИП адрес х.х.х.х , и понеже оператора (доста голям , и имащ много за губене) не смее да се опъва на властта – ще им дадем информацията.

  Питам го аз – е какво пише в писмото , на какво основание искат такова инфо и има ли съдебно решение за това ?

  Не . Няма съдебно решение – основанието е ЗМВР – члена дето задължава всички да оказват съдействие ?!?! Ако оператора не “окаже съдействие” ще/може да има сериозни ядове.

  Лицето от което се интересуват е напълно законопослушен гражданин и на “процесното” ИП е било предоставено за хостинг на *литературен* ФОРУМ .

  Та, ако вие си мислите, че сте “законопослушни” , то властта изобщо не мисли така и ви/ни третира всички като престъпници. И вие/ние дори не знаем за това.

  Ще видим какво развитие ще има по въпроса, но обещавам, че всичко ще бъде описано и публикувано .

Leave a Reply

Задължителните полета имат *