Национална несигурност


Служителите по сигурността на летищата в САЩ вече конфискуват иглите за плетене и нокторезачките на бабите (съвсем буквално). Учудващо, това не предизвика никакво намаляване на опити за отвличане на самолети от пенсионери

След терористичната така на 11 септември, когато 19 ислямски терористи – 15 от Саудитска Арабия, 2 от ОАЕ и по един от Египет и Ливан, 14 от които имаха “Ал” в името си, правитеството забрани острите предмети на самолетите.  След като наскоро още един ислямски терорист – Тарик Раджа се опита да взриви пътнически самолет с експлозив, скрит в подметката на обувката си, всички пътници са длъжни да свалят обувките си и по време на проверката. След като ислямския терорист Умар Абдулмуталаб се опита да взриви експлозив, скрит в … бельото си  по време на полет за Детройт, правителството на САЩ, загрижено за сигурността на пътниците, въведе нови скенери, през които всички трябва да минават, и които буквално виждат през дрехите, показвайки на екрана пътника гол.

Така че, когато следващия ислямски терорист, който сигурно ще се казва Мохамед ал Джарауи или нещо такова, постави екслозив в задника си и се опита да се самовзриви в самолет, какво според вас ще направи правителството на САЩ?

Профилирането на престъпници работи

Абсолютно безсмислено е да третираш всички пътници като потенциални терористи, да се опитваш да намериш и конфискуваш всичко, което евентуално може би може да изглежда като да може, евентуално, да бъде използвано като оръжие. Трябва да се опитваш да откриеш кои са терористите.

Профилирането на престъпници работи – съществува цял раздел в науката – криминална психология, а ФБР има институт, посветен на изследването на типовете престъпници и на обучаването на специалисти (профайлъри), които да отсяват най-вероятния тип човек, извършил дадено престъпление – този метод прави залавянето на серийни убийци, изнасилвачи и други престъпници, които имат нематериален мотив много по-лесно и ефективно.

Така че, след като всички досегашни терористични опити са правени от един и същ тип хора – мургави, мъже, мюсюлмани, родени извън САЩ, защо служители по сигурността на летищата не проверяват по-подробно пътниците, отговарящи на това описание?

Изглежда, само защото терористите са мюсюлмани, американското правителство много усилено се преструва, че не знае кой се опитва да взривява самолетите им. Говорил съм за изключителния статут, който има исляма в толерантните общества и преди – за това как той неговата политическа идеология за нетолерантност бива толерирана, както и за това как феминистите и организациите за човешки права извръщат глава на другата страна, когато става дума за изключителния физически и психически тормоз над жените в ислямските емигрантски семейства.

Профилирането на терористи работи

Израел го прави от десетилетия – а тази държава живее в непрестанна терористична заплаха от самото си създаване, много по-голяма отколкото американците  могат даже да си представят. Но името “Мосад” на израелските служби за сигурност е станало световно известно като символ  не на  претърсването на милиони обикновени пътници – а на нечовешка подготовка  на агентите си, безмилостното отношение към терористите и най-вече на безупречните резултати в сигурността, които постигат. При това на израелските летища няма да видите огромни опашки изнервени пътници, проверки на голо и конфискация на клечки за зъби.

Ако служителите по сигурността на летищата в САЩ не правеха нищи друго, освен да комуникират добре с тайните служби, които следят потенциалните терористи, и провеждаха петминутен разговор с всеки обикновен пътник преди полета, нямаше да има нужда от стотици хиляди полицаи и агенти по летищата и полетите щяха да са много по-сигурни от сега.

Но… вместо да търсят кои са възможните терористи и да проверяват тях по-внимателно, американските служби за сигурност продължават да прилагат все по инвазивни процедури,  претърсвания и даже безпричинно насилие (<–гледайте го това) за всички пътници без разлика от пол, възраст, заболявания, произход, раса, информация за тях и т.н.

Трябва да бъдем бдителни, защото няма как да знаем кого терористите могат да вербуват за каузата си!” – похвали се по CNN през 2003 г.  шефът на новоучредената тогава служба “Национална сигурност”. И това щеше да звучи що-годе приемливо, ако не го беше казал в отговор на въпрос от журналисти относно претърсването на Рей Чарлз преди полет. И наистина, аз лично ще летя много по-спокойно, след като знам, че всеки  сляп седемдесетгодишен известен в цял свят музикант-милионер е щателно претърсен, за да не може да взриви самолета.

Тръпката на откривателството
От днес приемам, че ме подслушват

Коментари

 1. За американците исляма е приравнен към заболяванията, които те “не виждат”. При тях вече няма думи като сакат, сляп, глух, мюсюлманин… Заменени са с шантави словосъчетания, на които смисъла е пак същият. Това, че “не виждаш” проблема не означава, че го няма.
  А и още на времето, когато Боб Сегет водеше предаването “Най-смешните домашни видеоклипове” съм се учудвал кой най-тъп видеоклип американците избират на първо място. Но вече знам – те са тотално изтъпяли насилствено от държавната си политика в тази област.

 2. Европейските политици също “не виждат” проблемите с исляма – това не означава, че гражданите не ги виждат – даже съвсем напротив.

 3. И аз съм си мислила по този въпрос. Ако служителите трябва наистина да са сигурни, че не си терорист, ще е доста унизително за пътниците и би потъпкало доста личностни права. Даже в един момент може да се наложи и зъболекари, и гинеколози, и уши-нос-гърло да наемат.
  Това с профилирането е добро решение.
  Обаче, си мисля, терористите в общия случай не искат просто да взривят самолета, а да го използват за “оръжие”. Не може ли да се измисли някаква система за сигурност на пилотската кабина? Това изисква решаването на доста въпроси и ситуации, но все пак именно там е проблемът. Както в банката, например, не те проверяват толкова обстойно, за да влезеш, но парите са заключени в трезор, който малко хора могат да разбият (не вярвам камикадзетата в атентатите да са избрани от каймака на обществото).
  Не че имам готово решение, обаче мисля по-скоро в тази посока.

 4. Много експерти по сигурността мислят в същата посока. Поради това в кабините на американските самолети има огнестрелно оръжие (стандартно е някакъв модел Глок, ако не се лъжа), за да бъде използвано от пилотите в случай на нужда.

  В самолетите винаги лети и по един цивилен Air Marshal, седнал на случайно място всеки път – охранител въоръжен с електрошок.

  Обсъждат се и варианти за запечатване на пилотската кабина и бронирането й – така че евентуален терорист да няма начин да проникне вътре и даже да избие хората или да взриви самолета с бомба, поне да не може да го блъсне в някоя сграда.

 5. Най-големият
  29/11/2010 - 12:24

  С електрошок, а? 😀 А камшик има ли? И като се затегне сигурността на самолетите, тия терористи дали няма да започнат да взривяват други работи? Все пак никъде в наръчника им от Осамата не пише, че дейността им е ексклузивно ограничена до самолети. Освен да сложат такива скенери на всеки 100 метра… Бронирана кабина, оръжие за пилота и тоя охранител, дето седи на случайно място и това е – подобни проверки не са нищо повече от подигравка с хората.

 6. Да, не знаех подробно за тези мерки …
  Вариантът със запечатването и бронирането ми харесва. За подобно нещо си мислех и аз. Поне по-приемливо ми се струва от това да се гаврят с теб на летището (гледах и клипчето).

 7. Мисля, че няма оръжие в кабините, а след 11 септември има “човек в публиката” с оръжие ( т.нар. Air Marshal )

  Иначе по целият свят се страхуват от терористите, само израелците не ги допускат до полети 😉 Който е минавал през Бен Гурион – знае.
  Там няма сканиране и препипване – цялата проверка минава за 30-45 минути с чакането по опашките и за това време си говориш с 3 или 4 човека, проверяват ти багажа на ренген ( целият багаж, не само това, което носиш в кабината ) и минаваш на магнитна врата.
  Ако си рискова група – разбирай мъж между 20 и 30 години ти обръщат малко повече внимание, но пак не отнема повече от 5-10 мин и не те събличат гол, нито ти бъркат по дупките…

 8. Фладо
  29/11/2010 - 12:47

  Четох наскоро подобна статия на Ан Коултър, в която се обръщаше внимание на факта, че ако проявиш неблагоразумието да откажеш да ти лепнат рак на кожата докато те оглеждат гол по пистолет, ти пращат някой служител, който съвсем без да пропуска те опипва навсякъде. Ако случайно решат, че си от онези хора, които имат по-обемист ректум, може да те пребъркат и там. Всичко това ми се струва съвсем нормално и адекватно. Разбира се, че баби и дядовци, жени и мъже от средната класа, разни музиканти и тн. представляват същата потенциална заплаха като Мухамад Ал Джибри Ал Хасан Ял Бахур Ал Бомба Ал Екстрем Ал Самоубиец.
  А тия ми ти профайлъри да ги пратят в сибир да цепят дърва, щото полза няма от тях. Само си измислят работа. Престъпници се хващат като претърсваш абсолютно всеки на планетата… Така очаквам да ми намерят и лаптопа, дето ми свиха лани.

 9. Всъщност, няма как да не забележа, че абсолютно същия е и подхода на българските служби относно електронното проследяване.

  Вече няколко пъти и по различни поводи службите се опитват да получат безконтролен достъп до трафични данни на интернет и телефони, и да могат да подслушват всичко и всички.

 10. Фладо
  29/11/2010 - 13:09

  Именно поради тази причина очаквай скоро да те пребъркват за моя лаптоп 🙂 Знам, че няма как да си ти, но все пак не мога да изключа напълно тази възможност 🙂

 11. Не знам защо, докато четях се сетих за една поредица научно популярни филми за Втората световна война. Една от сериите беше посветена на теориите около смъртта на Хитлер и, разбира се, е имало и такава, която е предполагала, че Хитлер е жив и живее някъде в Америка. Достигнали са един вид масова истерия- вестниците и тайните служби са били залети със сигнали от сорта “комшията е Хитлер”, а тайните им служби са се опитали да разследват всеки сигнал 🙂 …

 12. Цялата “активност” на американските тайни служби се обобщава с една-единствена българска поговорка: “след дъжд – качулка”. Презервативът вече се спука, а те затягат “предпазните мерки”. Така е под пагон – винаги те подготвят за една отминала война, за една бивша заплаха. Докато не се появи новата, съвсем неочакваната от някъде. За скенерите знам, че са абсолютно вредни и хората, които пътуват редовно със самолет, са изложени на сериозен риск от редица смъртоносни заболявания, заради радиацията. Унизителното претърсване все пак е за предпочитане, но това не го прави по-малко унизително. Американската държава скоро ще започне да бърка в ректумите на своите граждани, ако вече не го прави, както правилно си забелязал. И Америка все повече заприличва на затвор…Какво стана с идеята за “home of the brave, land of the free”? В тези кадри не видях нито смелост, нито свобода. По-умните хора отдавна знаят, че всичко е лъжа.

 13. Американците не са глупави и вероятно знаят тези неща, но няма как да правят таргетирани проверки, защото веднага ще ги обвинят в дискриминация на мюсюлманското население…

 14. никой не е казал, че са глупави – и точно това е преференциалното отношение към исляма, за което говоря 🙁

 15. Фладо
  29/11/2010 - 15:43

  Carlos Mencia имаше готин скеч относно хипотетичните проблеми на хипотетичен арабин, на едно хипотетично летище:
  ‘Achmed’ – Why don’t you check the women?
  ‘Carlos’ – Because, Achmed, women in this country have been treated like crap for about 150 years when they couldn’t vote. So, unless you want to not vote for that long and possibly give me head, I suggest you get your ass over there!
  ‘Achmed’ – Why don’t you check the black people?
  ‘Carlos’ – And how many gold medals have you won for us lately?
  ‘Achmed’ – Well why don’t you check the white people?
  ‘Carlos’ – Because they gave me the job!
  ‘Achmed’ – Well why don’t you check the Hispanics, is it because you’re Hispanic?
  ‘Carlos’ – No, it’s because Hispanics don’t blow shit up, they clean it up and build it up after you blow it up!
  Те ти един готов профайлър 🙂

 16. Наистина е прекалено това, което става по американските летища. Същевременно обаче ако има профилиране, за което ти говориш, САЩ ще бъдат обвинени по цял свят в расизъм, а отделно от това разните ми ти организации ще оспорят конституционалността му и още повече ще се раздуха.

  Има и още една що годе основателна причина САЩ да се правят на слепи. Сред терористите се намират и американци. Вярно, че са единици, ама не знаеш кой ще е следващият американец-предател. По въпроса с бабичките също – спомняме си наскоро как един азиатец успя да влезне в самолет като мног стар бял дядо. Нищо чудно терористите точно това да направят, а при профилиране те ще гледат да изглеждат възможно най-европейско-американски, че даже може да измислят по някакъв начин и имената си да променят за целта.

  Така че, според мен, си дал лесен отговор на много труден въпрос.

 17. Магдалина
  29/11/2010 - 17:15

  За полет от и за Израел се ходи няколко часа предварително, като повечето пътници са привиквани в стаички и подлагани на 1-2часов разпит от агенти, който е доста по-неприятен от събуването на обувки. Проверките също са жестоки, опашките големи, изобщо, не идеализирането на нещо за сметка на друго, което искаме да представим в по-негативна светлина, отколкото е необходимо е литературен похват, нерядко използван в пропагандата.

  Колкото до проверките – гадни са, но предпочитам да ми пребъркат всички куфари и да се събуя, отколкото някой катил да ме взриви. И освен това на американските летища не е хич зле всъщност, само дето бирата им е скъпа.

 18. Йордан Матеев
  29/11/2010 - 17:20

  За Израел си неточен. Ето малко факти от преди една година:
  – задължително трябва да си на летището 3 часа преди полет иначе рискуваш да го изпуснеш
  – всеки пътник минава интервю; не знам точно какво се случва ако им се сториш подозрителен, но съм чувал, че не е приятно
  – има огромни опашки от изнервени пътници, основно около скенерите, където чаках близо два часа
  – всички задължително събуват обувките, свалят си колана, минават през ръчно опипване
  – багажът, паспортът, лаптопът и всички вещи се минават с един особен уред, който прилича на полицейска палка; след това палката се допира до един апарат и не дай си боже да си пипал барут или нещо подобно в близките дни/седмици
  – можеш да си представиш през какво трябва да мине някой с “ал” в името…

 19. Да – когато става дума за чужденци, влизащи в Израел!

  В статията говорим за вътрешни полети.

 20. Йордан Матеев
  29/11/2010 - 17:27

  При влизане в страната няма проблем.
  Говоря за излитащи от Тел Авив за Виена.
  А дали е за Виена или за Ерусалим от няма значение от гледна точка на сигурност

 21. Градската самодива
  29/11/2010 - 18:04

  А може да платят на някоя баба да се взриви, ако е терминално болна, с Алцхаймер и иска да остави някой лев на внуците.

  Иначе за профилите- имам чувството, че отговарям на някакъв профил, защото преди почти всичките ми полети ме отмъкват настрани и лица от всякакъв пол се редуват да ме претърсват- мен и багажа ми. Сканираха ми лаптопчето- розов Асус, точно с това се прави тероризъм, майна! Ама аз изглеждам съвсем малко близкоизточно, трябва да имаш въображение- вярно, имам кокалче на носа и не съм съвсем бяла и розова на цвят, ама не е като да съм маслинова…

  Само благодарение на личната си перверзност и лека склонност към бисексуалност не бих се оплакала от хубавата какичка на летище София, която на изпроводяк ме награби за чатала.

  Да не говорим, че не съм си и помисляла да прекарам кърма през секюритито, даже само като тест- скоро имаше един случай в САЩ, мадамата не искала млякото за бебето да минава през рентген, а ония ей така за кеф я държаха в един аквариум 40 минути.

 22. Martin Stoyanov
  29/11/2010 - 18:33

  Аз летях с Делта, и точно с този самолет от Детройт до Амстердам часове преди оня се е опитал да го взриви в обратния рейс до Детройт.

  Едно нещо не мога да разбера, какво може да прави човек със 72 девици след си гръмне ташаците???

 23. И Магдалина, и Матеев – София – Тел Авив – София през 2005-та, никой не ме е опипвал, не съм чакал повече от 30 минути, въпреки, че мен ме проверяваха допълнително. Никъде нямаше едночасово интервю.
  Говорих си и с момиче, което ходи тази година – същата работа – 30 минути и без опитване и т.н.

 24. Мартине, според едина от версиите, преводът на Корана в тази част е неправилен и трябва да се чете не като “девици”, а като “бели стафиди”.

 25. Борис Луканов
  29/11/2010 - 19:32

  В тази връзка открих нещо доста остроумно като протест:-): http://cargocollective.com/4thamendment
  4th Amendment underwear 🙂

 26. Най-големият
  29/11/2010 - 19:46

  Абе всеки ден съобщават за разни, които погълнали наркотици в опит да ги пренесат контрабандно. Кво ще стане като некоя арабела се нагълта с пластичен експлозив и детонатор? Тия скенери дали ще помогнат в такъв случай?

 27. Ама вие сериозно ли смятате, че цялата тази суматоха по задокеанските летища има за цел да спира терористи?! Айде с`я! Все си мислех, че наивитетът на нацията чете “Трета възраст” или “Дума”, което си е кажи-речи същото, но не припарва до блогосферата. Очевидно греша…
  Средният американец е дресиран и е щастлив, че “неговата полиция го пази”. Колкото по-очевадно го пазят, толкова е по-щастлив. Колкото по-щастлив е, толкова по-лесно би се лишил от всичките свободи, за които му завиждахме на същия този среден американец преди двайсетина, трийсетина и четиридесетина години. С други думи – продават му страх, той се отплаща с компромиси. Компромиси във всичко – по-високи данъци, камери на всеки ъгъл, вградени в документите и тялото чипове за проследяване… Свободата? Нея кучета я яли! Свободата, Санчо, там където вирее страхът, не я търси! А летищата са входът на Америка, едно от най-удобните места да се демонстрира и наложи този страх…

 28. Ей пичове, пак ме разсмяхте до сълзи!
  Лонги, Господ здраве да ти дава, че правиш този блог!

 29. Лъчезар П. Томов
  29/11/2010 - 21:52

  Проверяват пътниците за мулета. Арабските терористи са наясно, че са арабски и се опитват да пробутат инструментите на злодеянието си в количките на другите

 30. no comment
  30/11/2010 - 03:18

  те тия дни пак даваха по телевизията V for Vendetta, хубаво филмче

 31. Наскоро четох за профилирането по летищата, че имало доста подадени жалби за дискриминация – било същото като рутинните проверки на полицаите по улиците, но там пък 85% от проверените граждани които се разхождали по улиците, били чернокожи.

 32. Aми ако чернокожи извършват 85% от престъпленията, как иначе да бъде?

 33. Зелен Бетон
  01/12/2010 - 03:20

  Идея: вместо сегашните дърварски скенери да сложат нещо по-изтънченo, ядрено-магнитен резонанс например. Като ще ни облъчват, барем да си струва. Вярно, машинките не са евтини – но не вярвам цената им да впечатли особено тия, дето правят бюджетите за сигурност на въздушния транспорт.

  Първо, така ще предоставят на пътуващите една съвременна и полезна услуга с добавена стойност – за която не само че няма да има нужда да се оправдават, а и могат с пълен глас да си я рекламират. И второ, ще се подобри рязко откриваемостта на всякакви видове скрити здравословни проблеми, от кариеси в зародиш до недиагностициран рак в терминален стадий – с което като нищо може да се постави началото на бъдещата глобална система за здравна профилактика.

  А ако комбинират това с ония инфрачервени джаджи, дето дистанционно ти мерят температурата (при това не само на челцето), плюс едно експресно измерване на пулс и кръвно (пъхаш ръката в една дупка за 15 секунди и готово), а може би и още нещо (не съм медик, не мога да кажа), и като прекарат всичките тия данни през един софтуер за обща диагностика, може на гейта да си получаваш спретната разпечатка на здравния статус. Или направо белите престилки да те чакат след чек-ина и да ти казват любезно: “Господине, през следващите 6 часа предстои да получите масивен инфаркт, така че ви съветваме да дойдете с нас, вместо да се качвате на този самолет”.

  И т.н. Ама няма да го направят. Не щото нямат пари, а щото нямат фантазия 😉

 34. Светослав Антонов
  01/12/2010 - 11:50

  Така наречения fearmongering – реалната заплаха от нещо е далеч по-малка от мерките, които се взимат за предотвратяването му. Някъде имаше статистика, че по-малко американци умират от терористчни атентати, отколкото от алергия към фъстъци. Не знам до колко е вярна, но тероризъм има навсякъде – от Израел/Палестина и Индия/Пакситан, Русия, Япония, та чак и до Европа – Германия, Испания, Ирландия, Англия. И влакове са взривявали, и заложници са взимали по разни обществени места, но никъде няма такава паника, че да ги е страх хората да пътуват… само американците се насират в гащите някой като взриви пиратка на 4ти юли. Естествено слуховете са, че сичко е дело на Биг Брадър. Впрочем забелязвали ли сте в БДЖ вагоните каква табелка има сложена след онзи инцидент със запалилия се вагон?
  Нещо в стил: Абсолютно забранено е пренасянето на корозивни, запалителни, радиоактивни,…, течности и материали!
  В която категория попадат примерно ръчните запалки, лака за нокти и т.н. – родна простотия. За щастие живеем в България, и на никой не му минава през ум да спазва някакви си писмени регулации…

 35. Това беше коментирано още във филма на Майкъл Мур “9/11 по Фаренхайт” от 2004 г.
  Очевидно властите използват тероризма, за да стегнат примката около всеки един обикновен гражданин и така да му внушат, че нещата наистина са много сериозни и опасни. Съответно уплашеният гражданин пък вижда закрила единствено в спасителя – президентът и неговият измислен ореол.

 36. Мартин Стоянов
  02/12/2010 - 03:11

  Той Майкъл Муър показа една лъскава болница за чужденци и големци в Хавана и обяви, че всички кубинци получават такова здравеопазване. Искам да кажа, че като се позоваваш на оня дебел идиот само вредиш на аргумента си.

  Гражданите има от какво да се притесняват. Терористичните атаки преди, през и след 2001-ва на американска почва СЕ случиха. Тея дето умират, буквално, за бели стафиди и в този момент търсят начини да убият колкото се може повече американски цивилни.

  Винаги ще има болни мозъци с конспирационни теории за всякакви зловещи планове на Буш, Чейни, илюминатите и ненам кой още. Истината е, че правителствата, администрациите и политиците само това им дай, да намерят причини да се направят на важни/нужни и да растат максимално много, а не да внушават на тъпия американец (чието средно IQ е МНОООООГО над това на на българина)или да го плашат с нещо.

  А ореола на около главата на президента дебютира с Обама и не е измислен, ами истински – вж. кориците на Роулинг Стоун, Тайм и Ню Рипъблик.

 37. Светослав Антонов
  02/12/2010 - 11:23

  Хубаво де, ама защо пък само в Щатите работи тоя модел?
  Как така държави с къде по-дългогодишни “традиции” в тероризма имат къде по-хлабави процедури на отсяване на терористите, и къде по-ефективни при това.

 38. Зелен Бетон
  02/12/2010 - 14:37

  @Светослав Антонов:

  Fearmongering – точно. Всъщност, то не е нещо ново: това е “взривателят” на сума ти войни в историята (“те със сигурност ще ни нападнат, дайте ние да ги изпреварим”); това беше и основният мотор на Студената война, когато едната половина от света плашеше с другата. След нейния край бяха необходими нови опасности – и те биват надлежно изобретени. Някои имат основание (тероризмът) – макар че мащабите, до които се раздухват, са съмнителни; други са локални/инцидентни манипулации от биташки тип (свинския грип). Има и още пò на дребно: “отиваме на избори, ако искате, върнете си Тройната коалиция”. А има и още пò на дребно: “Внук закла баба си, не му дала 5 лв.”, “ХХ% от тийнейджърите носят хладно оръжие”. И т.н.

  Когато уплашиш някого, той се замисля как да осигури безопасността си. И понеже средностатистическият човек не е трениран да го прави (то не му е и работа), той търси кой да го защити. В този момент на сцената се появяват разни, които имат власт, и казват – аз мога да те защитя, обаче трябва да ми дадеш още малко власт. И колкото по-монополно е тяхното положение във властта, толкова по-устремно нещата се плъзгат към оруеловата “1984”. Това е механиката на процеса.

  Ако демократичните механизми не бяха сменили средновековния автократичен модел на управление, Оруел даже нямаше да свари да си напише книгата: по негово време “1984” щеше вече да е факт.

  Не че няма реални опасности – напротив, има. И не че властта не трябва да ни пази от тях – напротив, това е една от основните й задачи. Проблемът е в изкуственото раздухване на страховете и използването на получените психози за непропорционално увеличаване на правомощията на управляващите.
  _________________________

  @ Мартин Стоянов:

  > тъпия американец (чието средно IQ е МНОООООГО над това на на българина)

  Опс-а! 🙂

 39. Лъчезар П. Томов
  03/12/2010 - 19:58

  Всеки от пътниците на летището може да е преносител на оръжия без сам да е терорист, като вирусоносител, който не се е разболял от болестта. Така терористите се опитват да пробутат инструментите през охраната, защото предполагат, че никой разумен човек не би проверявал обстойно подобни хора

 40. Светослав Антонов
  06/12/2010 - 12:17

  Ако говорим за вируси – за такива неща не е възможна проверка, освен ако преносителя не е видимо болен.
  Ако говорим обаче за пренасяне на оръжие, или съставни части на бомба в багажа на пътник, който не е терорист, остават два случая.
  1) Да му е сложено нещо в ръчния багаж (защото иначе ще трябва да си го вземат от багажното) без негово знание. Малко трудно, в общи линии малко по-трудно от колкото да те оберат без да забележиш. При това, да го скрият на такова място, което не се проверява при нормална багажна проверка – едва ли не да ти го пъхнат в гащите. И то без да се брои втората фаза – после терориста да си вземе частта обратно, и да си сглоби бомбата без никой да го забележи или да го спре – за което само по себе си ще му трябва оръжие, което… трябва да си внесе сам. Ако го обмислиш обстойно, мисля ще се съгласиш колко абсурдно звучи това.
  2) Терориста да принуди невинен пътник да внесе част от неговите материали за оръжие/бомба, вероятно с насочено към него оръжие. При което един нормален човек започва да се държи нормално за ситуацията – нервен, притеснен, разсеян… Разбира се и за такива си има профили, и охраната е обучена да ги забелязва. Това разбира се, ако е достатъчно уплашен за да не издаде директно терориста на охраната, защото няма как да минат през чекирането двамата прилепени един за друг.

  Оттук нататък твърдението, че терористите използват невинни хора да им внасят оръжието изисква конкретни примери, за каквито аз поне не съм чувал, но ще ми е интересно да прочета.

 41. разсъждението ти е много на място!

 42. Милен
  07/12/2010 - 23:40

  А защо проверките са само на пътуващите със самолети? Нима няма терористични атаки срещу кораби, влакове, метро, автобуси, сгради? Ами ако терористи наемат самолет и после го забият някъде, ами ако пилота е терорист, ами ако държавния глава е терорист? Кой ще ни спаси тогава?
  От толкова изпит Прозак, как не им мина параноята на американците, не знам. Може терористи да са им подменили хапчетата …
  Най-лошото е, че тази болест е заразна, преди години още на летище Варна ми конфискуваха запалката, но пък от София до Варна нямаше проблем да летя със запалка.

 43. Валентин
  08/01/2011 - 05:04

  ами ако държавния глава е терорист?

  Това е една от хипотезите за 9/11.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *