Учените прогнозират…


Голямата новина и притеснение относно идващата зима е разбира се мнението на полски метеоролози, че предстоящата зима ще е най-студената в последните 1000 години. В последствие се оказва, че не само полски, ами и “учени от цяла европа” го твърдят това – и виновно било, разбира се, глобалното затопляне…

Виждате ли сега, понеже планетата като цяло се затопляла, полярните ледове се топели и студената вода от тях се вливала в океана. Тази студена вода охлаждало течението Гълфстрийм, което принципно е топло океанско течение, минаващо покрай Северна Америка и Западна Европа – и тоя по-студен от обичайното Гълфстрийм тая зима ще охлади Европата до кански -30 градусови студове.

Разбира се, наслушахме се не толкова отдавна, от същите “учени” и медии, как 2010 г. направо ще бъде ужасяващо гореща и ще постави невиждани температурни рекорди – заради глобалното затопляне, естествено. Е, както може би сте усетили, лятото на 2010 не беше особено горещо, а прости изчисления на температурните статистики показват, че не сте се излъгали в усещанията си. Може би именно затова ледовете в Антарктика всъщност се увеличават, а не намаляват… но някак без да се топят, успяват да охладят Гълфстрийма, нали.

Сега пък и зимата се очертава да бъде сравнително студена – което, както са забелязали отдавна старите хора, е част от цикъла на климата и през няколко години си има по-студени и/или снежни зими така, както има и по-кишави и топли и както се редуват през няколко години по-хладно с горещо лято.

Естествено, това не е нищо ново – всички отдавна сме свидетели на все по-френетични твърдения как последните години били най-топлите през последните 1000 години. Всяка новина за горски пожар или по-големи горещини някъде по света бива раздувана и разтръбявана до втръсване от всички медии, за които сензацията, ужаса и паниката са техния хляб насъщен. Сега, както много пъти преди, същите хора (в някои случаи съвсем буквално същите учени преди са били първи клечки в теорията за глобалното застудяване, а сега са в челото на движението подкрепящо теорията за глобалното затопляне) твърдят че ужасяващи студове идат. Е, температурният апокалипсис все нещо се бави, но не пречи вестниците да продадат малко тираж, а учените жадни за слава да попривлекат малко внимание и финансиране в своята посока.

Всъщност, може би е редно да спомена, че изобщо не съм от хората, съмняващи се в научния метод като такъв, или отнасящи се с пренебрежение към науката – четящите блога са го забелязали, надявам се. Но хората, дори и учените, са хора и нищо човешко не им е чуждо – затова много може да се каже за настройката  и подхода в академичните и други научни институции относно теории, нагласи, финансиране и публикуване. Който е гледал “Двойникът” с Тодор Колев, или е работил в научна институция ще ме разбере и ще се съгласи колко често търсенето на научно знание бива пренебрегвано в интерес на модерните и политически коректни теории, за които обаче се дава финансиране от някого. А дотогава ви оставям със следния виц:

Живял един индиански шаман, на когото всяка есен племето идвало да принесе дарове, а той, с помощта на древен ритуал разгадавал по вътрешностите на жертвено пиле дали идващата зима ще е студена и съветвал индианците дали да се запасяват с дърва.

Дошли и тази година индианците – О велики и мъдри шамане, ще е студена ли тази зима? попитали те. Шаманът извършил ритуала, заклал пилето… но единственото видение, което го споходило било, че май ще яде пиле за вечеря. Трябвало обаче да каже нещо на индианците и се замислил “Ако им кажа че зимата ще е топла, и те не съберат дърва, а тя се случи студена, ще мръзнат а после ще дойдат и ще ме спукат от бой. Я да им кажа че е студена, пък ако не е – дървата ще останат за догодина“. И рекъл: – О индианци, страховита зима ви чака! Събирайте дърва ако ви е мил животът! – и те хукнали да секат и събират.

Обаче шамана после си рекъл че е добре да провери и се обадил в местната метеорологична станция да пита: – Абе, я кажете прогнозата – ще е студена ли тая зима? – дежурния метеоролог казал – “Гражданино, да знаете, много ще е студена! – “Ама от къде сте сигурни пък чак толкова? – попитал не съвсем убеден шамана”

– Ами как от къде бе гражданино, не ги ли виждате индианците в резервата събират дърва като луди…

Кризата на съвременния феминизъм
Ужасът “Ученическа комедия”

Коментари

 1. Марин
  28/10/2010 - 08:15

  Забелязах една странна зависимост между глобалното затопляне и подмяната на българския термин “въглероден двуокис” с “кабонатен диоксид”. Предполагам, че карбонатният диоксид отговаря за глобалното затопляне, а въглеродният двуокис за охлаждането.

 2. Така е.
  Eдна от най – студените зими беше тази от 1983 год.
  -27 C
  Но тогава никой не говореше за глобално застудяване.И какви са тези карбонатни диоксиди 😀

 3. Дано да не познаят, че тогава как ще ни надуят главите с едно голямо “Казвахме ли ви!”…

 4. И да не познаят, ще кажат, че лютият студ е бил неутрализиран от общото глобално затопляне на климата на земята.

  Добре са се позиционирали – каквото и да стане с климата, независимо дали е топло, студено, неутрално, суша, наводнение, буря, липса на бури – всичко е резултат от “глобалната промяна на климата” причинена от човека. Доказателства за друга теза просто не може да има – каквото и да се случи, е доказателство за тяхната.

 5. така ще е докато черпиш информация от жълтата преса.
  какво очакваш да публикуват, освен глупсоти.

 6. едва ли прогнозите на НАСА за невероятно горещото лято с рекорди, са “жълта преса”: http://sulla.bg/2010/10/07/1649.html Което не им пречи да се окажат пълни глупости.

  Отделно, усилията на “алармистите” са насочени в огромната си част именно към това, което наричаш “жълта преса” – масовите медии, защото те оформят обществените нагласи и мненията на политиците.

 7. в тази статия вжидам да се цитира Нюз.бг, а не НАСА…

 8. нюз.бг е едно стъпало по-долу от “жълтата преса” 🙂

 9. Мануела
  28/10/2010 - 12:14

  Любим мой виц. Винаги се смея като го чуя.
  Вчера Емил Чолаков (онази ухилена физиономия от bTV) каза точно обратното – че зимата щяла да бъде много мека и не се чакали никакви почти паранормални температури.
  Единственото сигурно е, че зимата (както и всеки сезон в България) отново ще ни изненада, времето ще преобладава и ако четвърти ден вече не ви се бачка – значи е четвъртък.

 10. troubadour
  28/10/2010 - 15:28

  Винаги се кефя на закръглени и недообмислени глупости в медиите. Какво значи “от 1000 години”? Това значи десети век сл.Хр., нали така?

  Казвам го, защото хиляда години звучи някак абстрактно. Ама хубавото на цялата работа е, че всъщност не е, а даже имаме данни, останали документи, история и т.н. останали от 10в. Специално през този век случайно се пада и царуването на Симеон, ама това е друг въпрос.

  Идеята ми е, че ако е имало толкова зверска и световно разпространена зима, то поне някой щеше да седне и да напише нещо по въпроса.

  И учените нямаше да го наричат “векът на желязото”, ами “векът на бахти му и гадния студ”.

  И всъщност данни са времето започват да се трупат по-късно, подробни пък още по-късно… Как така заключиха, че точно зимата на десети век е била по-студена тези на 9 или на 11?

  Разбирам търсенето на сензация, а и последните няколко дни си дават заявки за солена зима. Но дори и температурите да паднат под -30, сериозно, на кого ще му пука, че по телевизора са казали, че подобна смрад е било и преди хиляда години. -30 при квито и ще да са обстоятелствата са си неприятни, а и определено щеше да звучи по-добре като заглавие.

 11. Владо
  28/10/2010 - 16:39

  не само жълтата преса печели, и Ал Гор също…много приятен човечец с добре направена презентацийка. if you know what i mean 🙂

 12. коментар от Свежо: Те един ден напред не могат да познаят,ама дрънкат! За медиите това е супер новина. Да има с какво да плашат хората!

 13. Балтазар Иванович
  28/10/2010 - 17:35

  Само Ейяфятлкутл е виновен 🙂
  Сериозно.

 14. Да, в началото са прогнозирали голямо застудяване. После обаче е станало модерно затоплянето. А сега очакват времето никога да не е едно и също :)))) Но това разбира се отново е резултат от глобалното затопляне! Сега чакам с нетърпение да стане 10 години подред едно и също (едва ли), че да чуя най-най-най новата зелена теория 🙂

 15. Маринов
  28/10/2010 - 18:25

  коментар от Свежо: Да бе да…По -добре да преброят дивите зайци.

 16. коментар от Свежо: 😀 😀 😀 😀 Шамана ма гътна 😀 😀 😀 😀 (thumb up) (thumb up) (beer) (beer)

 17. Всичко е един модел, а моделът е опростяване на реалността и като такова опростяването води до грешки. Руснаците са казали: “Поживем увидим!”.

 18. Николай
  28/10/2010 - 20:35

  Ето два доста интересни материала. Борис Комитов – български учен, обяснява с математически модел глобалното застудяване.

  Файловете ще бъдат там до 11.11.2010 – забравил съм си паролата за абв-то и трябваше да ги кача като нерегистриран потребител 🙂

  http://dox.bg/files/dw?a=64989f3a08
  http://dox.bg/files/dw?a=d6b04fef5f

 19. Уви, за политическата коректност си прав, особено когато става въпрос за политиката на фирмата…

  Иначе тук проблемът са главно журналистите, които раздухват проблемите далеч непропорционално, и политиците, за които апокалипсисът винаги е бил байракът, под който си движат кампаниите…

 20. snafuracer
  29/10/2010 - 10:56

  Абе, каквото и да си говорим, нали знаете ? 2012 е краят на света така или иначе, според маите … А смешните подобия на журналисти побързаха да разпространят тоя скам, че даже ходиха и при некви астрономи …

 21. Само Емо Чолаков знае каква ще е зимата 🙂

 22. Мариана
  29/10/2010 - 11:16

  Откакто дойде “глобалното затопляне” си изхвърлих есенните и пролетните дрехи. Събличам дебелото яке в края на май и го обличам в кроя на септември.
  И това ако е затопляне… 🙁

 23. коментар от Свежо: Ама как звучи: ˝Гражданино шаман˝, а той си е селянин. Турист на палатка (вигвам).

 24. аз пък не съм си купувал зимни обувки от 2 години и в момента съм по къс ръкав 🙂

 25. Калин Стефанов
  29/10/2010 - 12:43

  Супер статия! Няма какво да кажа. 🙂

 26. Мома Ангелинка
  29/10/2010 - 12:57

  Какво ще бъде времето утре изчакайте да видим вдругиден.

 27. бай пер
  29/10/2010 - 15:16

  Страхувайте се! Страхувайте се! Много се страхувайте!Това се иска от обитаващите обора…

 28. Венци
  29/10/2010 - 15:33

  Тия учени като чуят нещо по Нешанъл Джиографик и се надреварват после ,кой първи да каже новина,която ние отдавна знаем това го има отдавна в филмите Шест Градуса, Които Могат Да Променят Света http://www.vbox7.com/play:6d579845
  и Топенето На Ледниците http://www.vbox7.com/play:80e32bb5
  Гледайки тези филмчета и аз прогнозирам същото за да не остана по назад.:)

 29. Bate Zarko
  29/10/2010 - 16:55

  Както е казал поета – За каквото и да ми говориш, всичко е за пари.
  От тия прогнози най-много ще спечели енергийния бизнес.

 30. Верда
  30/10/2010 - 09:11

  Времето на Земята се променя в зависимост от движението й около Слънцето, Луната и планетите, а най-вече от движението на Земята около земната си ос, чийто градус се променя в определен цикъл. Затова казваме, че циклите на Земята определят времето, т.е. времето на Земята е циклично. Навремето хората са били на ТИ с тези цикли и наистина са предсказвали какво ще е времето.
  А това за ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ и ГЛОБАЛНО ЗАСТУДЯВАНЕ са пълни глупости!
  Земята е жива и тя контактува по свой начин със Слънцето,Луната и останалите планети!

 31. И гумаджиите – днес си взех нови бриджстоун, защото ме е шубе да карам със старите зимни гуми, след като миналата година до края на март падаха снегове и закъсвах като куче по офроудните ми маршрути.Но,разбира се, снегът е падал през пролетта заради глобалното затопляне.

 32. По въпроса относно причините за глобалното затопляне има много спорове. Не човешката дейност е виновна за това и увеличените емисии на “въглероден двуокис” или “карбонатен диоксид”. Просто това си е следствие от слънчевата активност и се случва периодично:
  http://photos.mayaiv.com/index.php/global-warming/
  Но, търговията с квоти за емисиите си е доста доходна. 🙂

 33. Росен
  02/11/2010 - 21:54

  Какъв карбонатен диоксид, бе хора, такова вещество няма. Ама някой прочел-недопрочел carbon dioxide, и хайде…

 34. Според моите наблюдения напоследък се говори не за “глобално затопляне”, а за далче по-зловещите “климатични промени”. А навремето имаше вицове за сушата, кишата и Гришата… 🙂

 35. Хм, малко офтопик, но на тази статия не ти е излязъл филтъра с фрейма който слагаш върху картинките на всички статии.

 36. При второ заглеждане забелязах защо.

 37. най-вероятно си забелязал, че фрейма не е с филтър 🙂

 38. Утремер
  03/11/2010 - 21:24

  Това е казал Иван.Преди половин година 🙂
  http://sulla.bg/2010/05/24/1419.html

 39. Георги Фурнаджиев
  05/11/2010 - 15:22

  Простите изчисления на температурните статистики вярно са много _прости_. От там нататък спрях да чета _ти_ какво си написал – в какво се състои основната идея?

 40. чукча писател, не читател, а?

  нищо, те и повечето еко-зомбита са така…

 41. Георги Фурнаджиев
  05/11/2010 - 16:01

  Не съм еко-зомби, просто подбирам какво да чета. След като се основаваш на смукано от пръстите псевдоизчисление получено с откровено дефектен метод (забележи – прочетох внимателно и мога дори да ти го обясня, така както и автора му си няма идея, че може да се обясни) едва ли има смисъл да ти чета … излиянията.

  Айде де не се цигани, кажи каква ти е основната идея – на втори коментар за статистика ти написах 😉

 42. ми поясни къде е сбъркал автора на изследването и може и да ти повярваме.

  ти как би изчислил това, което изчислява той?

 43. Георги Фурнаджиев
  05/11/2010 - 16:23

  Ами първо не отговаря на въпроса, който задава, не доказва „теоремата“, която формулира … Не е чел какво е определен интеграл – много по-чисто и по-естествено е, а и в момента губи информация. 😉

  Това не е изследване – това е ужасно много труд, хвърлен на вятъра.

  Не ми отговори на въпроса …

 44. гледайте http://en.wikipedia.org/wiki/Earth_2100
  и се страхувайте 🙂 boooooooo 🙂 scary 🙂
  по-скоро http://thepiratebay.org/search/earth%202100

 45. http://news.ibox.bg/news/id_1945379062

  Явно изстудения от топящите се ледници Гълфстрийм си е дал почивка. Или зчаква да настъпи астрономическата зима, за да започне да изстудява, защото все пак хората са казали – студена зима, не студена есен. Баси предвидливия Гълфстрийм.

 46. Fight fire with fire
  10/11/2010 - 10:40

  Аномалии на времето в България или колко сме затворени в собствените си пространствено-времеви калъпи 😉 http://weather.bg/bg/indnew1.p.....ri=climate

  Интересно е и самото разпределение на аномалиите през миналия век.
  Дори и аз съм се подвел заради застудяването след 1971 г.

 47. Обаче всички цитирате някакви ала-бала източници или лични наблюдения над времето във вашия град.

 48. Нищо чудно обаче прогнозата за студената зима да се състои. В пълен унисон с доста влажното и бая мразовито в някои държави лято.
  Щото тази година имахме поне един вулканизъм, силно замърсил атмосферата с пепел. Говорим за големи мащаби, до степен да се затрудни целия европейски въздушен трафик. Пепелните частици имат свойството да отразяват слънчевата радиация. На този принцип действа един от проектите за борба с глобалното затопляне – чрез придаване на горните атмосферни слоеве на по-висока отражателна способност чрез насищането им със микроскопични прашинки от серни съединения.

  Известна е климатично променящата роля на мощните вулканични изригвания над глобалния климат. Подозирам и че учените, формулирали тазгодишните мразовити прогнози, се базират на някакви прогнозни модели въз основа данни за температурни колебания и разпределение на въздушни потоци.

  Ако е така, всичко съвпада и аз залагам на по-студена зима в северното полукалбо.

  П.П. Блога ми харесва, иска ми се да подкокоросам автора да обърне внимание на една все по-популярна конспиративна истерия, наречена Chemtrails. Голямо щоу, даващо възможност за интересни изследвания над човешката идиотия.

 49. “Може би именно затова ледовете в Антарктика всъщност се увеличават, а не намаляват… но някак без да се топят, успяват да охладят Гълфстрийма, нали.”

  Разбира се – Гълфстрийма тече в СЕВЕРНОТО полукълбо. Антарктика е в ЮЖНОТО полукълбо. Един бегъл поглед към картата веднага дава отговор на въпроса защо горното изказване звучи меко казано нелепо.

 50. Хвана ме 🙂 Понякога не позволявам на фактологичната точност да стои на пътя на моментния ми наративен плам 😛

 51. Йордан Янков
  18/02/2011 - 11:04

  Помагайте – в този дебат зелените са налазили като въшки и няма отърване – ще вземат да спечелят 🙂 :
  http://www.capital.bg/interakt.....addcomment

 52. Георги Фурнаджиев
  07/04/2011 - 20:01

  За мен викат, че забавям, но не забравям 😉

  Нали питА как аз бих изчислил? Моля – http://gfurnadzhiev.blogspot.c....._8802.html

  🙂

  Не работя в НАСА, но мога и да ти го пратя като PDF, ако четенето в тоя вид ти е трудно … 😉

 53. Кухолейка
  15/02/2012 - 16:08

  Какво ли ще кажат учените за тази зима със “сибирски” студове? Прекалено много организации се възползват от незнайно защо прекалено податливото на масови психози от всякакъв характер население.
  Един мнооого стар лаф: “Група граждани, разярени от сметките си за парно, разбили офиса на организацията, бореща се срещу глобалното затопляне”
  Май всичко опира до: има проблем – усвояват се средства за “разрешаването му”, няма такъв – създаваме.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *