Оковите на майчината любов


Пътувам си аз във влака и срещу мене една жена. Заговаряме се и тя казва „Тръгнала съм да видя синчето си!„ Къде е това синче? „Военно училище завършва мъничкият ми, за дипломирането му отивам!„ Такааааааа…. „синчето“, още известен като „мъничкият ми“ е явно мъж на най-малко 23 години, лейтенант в армията. Вместо да се гордее, че е отгледала  здрав, прав мъж, женицата живее с мисълта, че се грижи за детенце…

Това е преразказана случка от една иначе доста тъпа книгата, която обаче ме провокира към някои мисли, които са ми минавали и друг път, а и далеч не само на мене (ами например на баба ми, която укоряваше майка ми да не ме глези, че “да не стане детето педерас“). Макар да съм далеч от психо-поведенческите прозрения на баба ми относно ранното сексуално развитие, на път съм да отбележа, нещо, което е ясно на всички – че възпитанието на едно дете и отношението на родителите му към него имат огромна роля за неговото развитие като човек и възрастен. Така че да си поговорим за любовта на майките към децата им, и по-точно към синовете, особено когато синът е единствено дете – върху което имам пространни впечатления, при това дори от първа ръка, а форумките от бг-мама – дори още по-пространни, ама за това след малко.

Това е една изключително интересна тема, по която обаче почти не се говори или поне аз не съм срещал. Във всякаква литература, майчината любов е представена като нещо отвъд съмнение, неподлежащо на анализ – което колкото е повече, толкова е по-добре. Да, ама не.

Понякога, по стечение на обстоятелствата или по лично убеждение, майката започва да отъждествява собствения си живот, и смисъла му и семейните отношения, единствено и само с грижата за детето. Особено, ако това дете е единствено и особено, ако животът на майката не е особено добър така или иначе, та детето й е единственото хубаво и заслужаващо любов нещо в него.

Понякога, в такива случаи, тази любов, изпълнена с жертвоготовност и най-добри и благородни чувства, за която пеят песните и която възхваляват поетите, започва да задушава и убива дори в ранна възраст. Тя задушава детето, прави го разглезено, мамино синче, пречи у него да се развие самостоятелност, дух на независим човек. Виждали сте майки-орлици, готови да се карат и бият за всяко съвсем дребно истинско или най-често въображаемо нещо, свързано с детето им – и се гордеят с това, имат именно него за истинска майчина любов и грижа.

Любов и грижа, която продължава непроменена, дори когато „детето“ е на 30 и повече години и би трябвало отдавна да е мъж и да се е пуснал от полата на майка си – но в случая не е. Най-интересното е, че майките на такива отдавна пораснали “момченца” продължават да ги виждат като малки деца и активно да се противопоставят на всеки опит на “детето” да се освободи от тяхното влияние – възприемат стремежа към самостоятелност като лична обида и отхвърляне на техните най-искрени чувства…

В много семейства монолитният образ на могъщата свекърва хвърля сянка върху мекушавия и безволев съпруг и нефелните му опити да гради самостоятелно семейство. Но докато това е, така да се каже, почти традиция в нашите географски ширини и никой не му обръща кой знае колко внимание,  всъщност има много по-нелицеприятни примери за резултатите от прекомерната майчина любов и обсесията към сина върху психиката и развитието на детето/младия човек и в последствие –  мъжа.

А всъщност и на жената, ако се базирам на скромните си наблюдения по въпроса – двайсе и пет-шест годишни жени, които или живеят с майките си макар да имат сериозни гаджета от същия град, или живеят другаде, но се обаждат по два пъти на ден на мама и се съветват с нея за всяко решение, вкл. и какво ще ядат довечера.

Вижте тия истории, голяма част от които са за мъже в трийсетте, докладващи на маминка как е минала срещата с новото гадже … и това е най-невинния разказ. Прочетете линка, ако не сте вече – осигурява часове забавление и задълбочен полеви опит на множество жени от форума на бг-мама с печалните резултати от описания в статията феномен.

Не мразете София
Американска политика for n00bs: Чаеното парти

Коментари

 1. Залагам един лев, че в последващите коментари някой “профайлър” ще ти спретне един бърз и едновременно с това задълбочен анализ – ранно детство, първи стъпки в секса и т.н.
  После ще дам IBAN за превода. 🙂

 2. вечеимам анализ: http://kaka-cuuka.com/1052

 3. >Това е една изключително интересна тема, по която обаче почти не се говори или поне аз не съм срещал.

  Пиер Дако имаше нещо преведено на български, с по една дебела глава за тъщи и свекърви. Но не мога да се сетя заглавието. Чел съм я около 2000, не е излязла скоро.

 4. Живко
  24/09/2010 - 09:34

  Един колега, някога отдавна, ми беше разказал случка от банката, в която работеше – на интервю за работа идва млад мъж… С МАЙКА СИ!

  Понеже аз лично съм във възраст, в която повечето хора решават да имат деца и съм мислил по темата, пуснах една анкета в бг-мама с въпрос “какви бяха причините да решите да имате деца”. Разбира се, веднага ме оплюха 1000 луди жени, твърдейки че това бил абсурден въпрос (без да се аргументират, естествено). В крайна сметка най-много хора отговориха, че “децата са смисълът на живота”. Моят извод от това, както и от всичките отговори по темата, е че повечето хора първо имат деца, пък после рационализират, т.е. после решават защо ги имат. Е, ако за една майка детето й е смисълът на живота й – как ще го остави да ходи на интервю за работа само?! 🙂

 5. Помня, че някой беше правил изследване на проблема в цяла Европа и се оказа, че най-зле са италианците. Те се чувствали момчета до 40, когато средно напускали детската стая.

 6. Майк Рам
  24/09/2010 - 10:08

  Хубава тема си захванал, но някак си съвсем повърхностно ми звучи поста. Можеше малко повече да задълбаеш и да дадеш повече примери, а и не виждам авторовата позиция в целия материал. Аз самият също съм отгледан от такава майка и точно нейната задушаваща любов ме накара да напусна семейния дом още на 18 години и никога повече да не се върна в него. Децата ми също вървят по този път и това ме радва.

 7. Владимир
  24/09/2010 - 10:14

  Интересно как една тъпа книга може да провокира някой да мисли?! Според мен, или книгата не е толкова тъпа или това, към което провокира не е мислене. И внимателния прочит на този пост показва, че в този случай е второто. Тексът съдържа споделени наблюдения и няколко клишета – могъща тъща, безволев съпруг, би трябвало да се е пуснал от полата на майка си и др. Точни наблюдения и не дотам прекрасни клишета събрани заедно правят ли мислене?! Това, че майката има някакво отношение към сина си и му казва “мъничкият ми” говори за нея, а не за него. Живко го е казал великолепно, въпреки че го е казал с усмивка накрая – ако детето е смисъл на живота й, какво има да се учудваме на поведението й. Нека да проявим малко толерантност към такива жени, защото те всъщност никак не са малко на брой у нас.

 8. Владо, мисленето е процес, който при някои хора протича през цялото време и те осмислят всичко, което видят/чуят/прочетат. Ако при тебе не е така, аз не съм виновен 🙂 Освен туй, те и пияните шофьори “не са никак малко на брой у нас”. Това значи ли, че и и към тях трябва “да проявим малко толерантност”?

 9. Димитър Димитров
  24/09/2010 - 10:38

  Аз съм свидетел, как в университета майка попълваше документите на вече приетия си син и му избираше чуждия език по своя преценка, а той стоеше и я гледаше, ‘щото много и сложни документи били…

  Междувременно питаха тоя и оня как се пише “Аграрно-индустиален”. Та такива хора ходят по белия свят. Висшисти.

 10. Тематичен кратък филм:

  http://www.youtube.com/watch?v=V1zFeHJzS5E

 11. Стойчо
  24/09/2010 - 11:11

  Не се бъзикай с инстинктите на жените…

 12. Абе, не знам, ама има и жени, които обичат да се държат като майки със съпрузите си, така че и за тези мъже си има влак.

 13. Off. Като видях схващането на една за “най-голям муньо”, а именно – “един по-нисък от мен … направо ми се додрайфа като си спомних”, и се чудя има ли смисъл да се чете нататък, или преживяванията и на другите мами ще са все такива шокиращи и оригинални. 😉

 14. коментар от Свежо: Имаше навремето един филм ˝Мечката˝. Много ме впечатли и реших, че това е номерът и задачата на всяка майка – да научи детето си да няма нужда от нея. (thumb up)

 15. Владимир
  24/09/2010 - 12:19

  @ автора
  ще се хвана на закачката и ще кажа, че да проявяваме толерантност към онези, които не са малко на брой у нас не е моето предложение; а що се отнася до мисленето, ако реша, че една книга е тъпа, аз не я мисля повече. вероятно обаче авторът обича да осмисля нещо през цялото време и когато няма нещо по-добро за осмисляне е готов да осмисли и една тъпа, според самия него, книга. и както казва авторът, никой не е виновен за това.

 16. По скромните ми наблюдения, образът на маминка е по-силен и по-влиятелен при южните народи.
  В Италия като се каже “мама” – все едно Господ се казва. Големи, уж зрели мъже продължават да я слушат за всяко нещо, включително възпитанието на децата им, проблемите в брака им, в по-екстремни случаи дори и за секс. Там образът на свекървата, естествено, е като на ходещ Сатана, по разбираеми причини.
  Тук също имаме много примери за властни майки, отровили живота на децата си – свърх-амбициозни, свръх-командорещи и прочее. Нещо като синдром си е…

 17. Очевидно рационалното отношение към живота си го наследил от баба си. :)Интересно ми е дали ти е баба по майчина линия или по бащина.
  Иначе аз съм свидетел как мъж на 50 години вече, дотолкова е бил деформиран от властната си майка в детството си, че до ден днешен това му съсипва живота и семейството. Под маската на загриженост и всеотдайност всъщност се крие такъв monster, че винаги я сравнявам с медецинската сестра от “Полет над кукувиче гнездо”.
  Добре че съм омъжена за по-малкия й син, към който амбициите не са били така големи, та си е расъл на воля :).
  Неин любим израз е “ако трябва, ще легна да ме тъпчат, само те да са добре”. Това при положение, че в прав текст си й заявил, че не й искаш нищо помощта, нито всеотдайността, нито туршиите. Познайте обаче какво мислят хората за нея? Жена със златно сърце.

 18. Жилов
  24/09/2010 - 12:51

  На един познат майка му му беше скрила паспорта, за да не може да избяга от къщи. Той тепърва откриваше какво е това магазин, пари и т.н. Това да определят какво да обличаш, и да ти набиват постоянно, че сам нищо не умееш (но то ще бъде свършено за теб, ако си стоиш в златната клетка)… покъртително е. Най-вече това как всяка собствена воля бива пречупена.

  Това е една връзка, която създава осакатени хора. Майката не живее заради себе си (което е перверзия), а децата й не могат да направят и крачка сами. Всякакъв опит да се освободят бива блокиран.

  Това е едно доказателство, че не можеш да обичаш другите, ако не обичаш себе си. Ако не си в състояние да имаш собствени интереси, твоята жертвоготовна “обич” ще създава само робство – за теб и за другите.

  @Владимир
  И от най-тъпото нещо може да бъде извлечено нещо много интересно и ценно. Стига да знаеш как. Това може да го разбереш, ако мислиш повече, Longanlon ти го е казал ;). А и той не осмисля книгата, а проблема, поставен (неуспешно) в нея.

 19. Комитата
  24/09/2010 - 12:54

  http://www.amazon.com/Pussific.....B002ACLJHO има литература, но не я превеждат. заговор 😉

 20. Комитата
  24/09/2010 - 13:14

  Лонги, линкът към bgmama кърти мивки! Готова литература, само опаковай и пращай на сергията.

 21. коментар от Свежо: ….но, за нея винаги ще си остане …дете 😀 😀

 22. Владимир
  24/09/2010 - 13:29

  @ Жилов
  Longanlon вече е голям и остави сам да отговори какво осмисля и какво не. Недей да влизаш в ролята на майка. А дали от най-тъпото може да се извлече нещо ценно и интересно не знам, тъй като избягвам да мисля за подобни неща.

 23. коментар от Свежо: Да, и нека винаги да му бъде подкрепа (като идея и при поискване), обаче иначе… се опитвам да се контролирам. Веднъж като му писах у фейса към 2 през нощта ˝що не спиш˝, ме заплаши, че ще ме ънфрендне 😀

 24. коментар от Свежо: хахахахха,….аз пък им се радвам на моите….не ми пречи, знам че ме обичат и затова го правят… 😀 😀 😀 😀 (thumb up)

 25. коментар от Свежо: а, обичта изобщо не се поставя под въпрос 🙂

 26. коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) така е

 27. Градската самодива
  24/09/2010 - 14:30

  Виж сега, човек непрекъснато пресмята какво е инвестирал и какво може да загуби- това си е животинско. Майчината биологична инвестиция е голяма- години на гадост и бдене, а загубата при по-нехайно родителство може да е драматична.

  Само на по-интелигентните като мен ни се позволява да погледнем отвисоко собствения си майчински инстинкт, да видим, че той има времеви граници и колкото и да е завладял мозъка ни, някой ден ще трябва да го изтрием.

  Та някой хубав ден ще изритам синковеца заедно с трактат за воденето на война и съблазняването на жени и само ще си пием бирата с него. И ще чакам внуци, щото все пак биологичната инвестиция е важна за нас, атеистите.

 28. “да не стане детето педерас“ – е това е култово 🙂

  Баба ми, откакто станах на 6, просто казваше “…утре ще отидеш в казармата и ще видиш…”

 29. Градската самодива
  24/09/2010 - 14:37

  Парадоксално обаче, във военно време от майките се очаква с радост да пращат синовете си на война.

 30. Ако минете пред клона на Пощенска банка във Велико Търново на ул. Васил Левски, ще видите пред него мъж на около 45 години, който кръстосва от единия ъгъл на банката до другия и така през цялото работно време и при всякакви метеорологични условия. Доколкото знам, майка му работи вътре.

 31. Градската самодивa, ами да, ама поне не се очаква да отиват с тях за да им гладят якичките… 😛

 32. коментар от Свежо: Обичта на родителите към децата няма нищо общо с вманиачаването да им дават тон в живота. За съжаление този синдром е най-изявен при мъжете и техните майки, не че няма изключения. Мъж, който след 25 годишна възраст, изключвам крайни материални и здравословни състояния, продължава да живее с майка си, която му готви, пере, глади и т.н. по никакъв начин не може да ми направи впечатление. Не ангажирам никого с мнение 🙂

 33. Колкото по-неравностойно е положението на жените в едно общество, толкова повече мамини синчета се пръкват. Когато една жена няма за цел да работи над себе си непрекъснато, да има собствени интереси и работа, да има кариера – тогава й остават само домът и децата като основно поле за изява. В такива общества на синовете винаги се гледа като на нещо много ценно, а на момичетата – едва ли не като на ненужен товар, като на нещо, от което ще се оттървем рано или късно. Затова се започва с едно внимание и грижи за на мама мъничкия, ум да ти зайде. Затова даже и да се отдели синковецът някой ден от полата на мама физически, то психически никога не се стига до истинска самостоятелност. Мама ще продължава да звъни по 3-4 пъти на ден, да се сърди ако случайно й откажат манджичките, да прави драми, ако не може да вижда ценното чедо всеки ден и т.н. и т.н. Нейният мироглед се върти около скъпия син. Четене на книги, учене на езици, намиране на хоби, пътуване до някъде (и за пенсионерите има евтини и поносими опции) – на тези неща се гледа като на нещо егоистично и ненужно. Къде ще сравниш ходенето до някой национален парк с приятелки на твоята възраст с готвенето на туршийка за децата, ами че те гладни ще останат. Оттам и образът на властната свекърва или тъща по нашите земи. Те нямат други занимания и интереси, за тях само детето е важно. Властни свекърви има много и в мюсюлманския свят, между другото. Особено ако са вдовици. Тежко им на съпругите на златния на мама в Саудитска арабия или Афганистан.
  Една позната пък също разказваше как й се наложило да интервюира за работа в нейния отдел мъж на средна възраст, който идва на интервюто с мама, като на всичко отгоре мама притеснено го държи за ръка докато той си чака реда. Красота 🙂

 34. Най-вероятно не е добре психически този кръстосващ 45-годишен мъж. ?

 35. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  24/09/2010 - 16:08

  Фройд е доста обширен по темата за майчината любов, а хората не са се променили особено през последните няколко хиляди години, така че…
  Абе темата не ми е интересна, но така и така сме събрали бая народ, я някой да ми каже к’ва е тая полицейска логика, според която техниката на стрелба с пистолет изисква стрелеца да е застанал на една страна, а не фронтално 🙂

 36. 😀
  Ми щото изглежда по-яко и е по-малък шанса да го уцелят 😉

  http://vbox7.com/play:d6ca564d

 37. И понеже 99.9% от българите вече са фенове на японската култура,
  а останалите 0.1% са временно пребиваващите японски емигранти у нас, редно е да прочетем нещо малко по-смислено по-темата –
  http://moetobebe.net/index.php.....;task=view

 38. Николай Константинов
  24/09/2010 - 16:36

  Съгласен съм, как Сийке, с тезите ти в поста ама не виждам какво толкова се коркат коментиращите по-нагоре от въпросните орлици и техните синове и щерки, че даже и сочат с пръст и обясняват къде може да се видят такива спесимени. It’s all about natural selection, you know!
  Така, че наличието на този контингент от хора може само да ви радва, че сте една крачка по-напред от поне част от конкуренцията.

  Колкото до мамите и техните муньовци – чета и пиша всичко това в обедната почивка и затова прочетох само първата историйка за молдовеца.
  Но успях да си припомня защо не гледам “Секса и града”.
  Може и да ме наречете “сексист”, “току що зарязан от някоя” и т.н, но ще ви кажа това:

  Мили мами (визирам тези пуснали описания на муньовци), това, че сте описали най-големите лузъри, с които сте излизали няма да ви направи да изглеждате по-високо в очите на другите, напротив – само говори лошо за вашето ниво. Все пак никоя жена от класа, колкото и неопитна да е, няма да тръгне с някой толкова зле.

  It’s all your fault. Дано поне да сте придобили качествени изменения от тези уроци.

 39. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  24/09/2010 - 17:09

  Хахаха, въпросът беше риторичен, но мерси за отговора. Отстрани е най-уязвимото място на жилетката, но тия наш’те карат по фанела и мускули 😀

 40. коментар от Свежо: Едни обсъждат и коментират, защо майките обсипват с обич децата си постоянно, а други никога не са и няма да изпитат това чувство…
  Кое е по-добре?

 41. коментар от Свежо: А и по-лошото е, че без родителската помощ децата най-често завършват като неквалифициран персонал и с тежък живот.

 42. коментар от Свежо: бнт много ти е омешано в главата относно обичта, помощта и другите работи

 43. коментар от Свежо: На колкото и години да е рожбата,то винаги ще си остане мъничето в сърцето на майка си!!!!!!!!! 🙂

 44. Аз пък си обичам мама 🙂 Утре ще ми носи пълнени чушки със сос!!!

 45. коментар от Свежо: Обсесия – много точна дума. Няма нищо общо с любовта.

 46. коментар от Свежо: Всичко е хубаво,когато е с мярка!!!!!!!!

 47. chrisbrown2
  24/09/2010 - 17:54

  коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up)

 48. Не успях да ви изчета всичките философии
  ама понякога си е далавера майката да бъде орлица 😛

  Иначе кво да ви кажа – я прочетете пак Железният светилник и вижте размишленията за децата на Султана
  щерките са чужди кучки, на чужд дом ще слугуват
  А и като си представим колко много мъжът иска син, и като си представим как … тя не може да му го роди, ами му ражда щерка… и като си представим, че Фройд казва, че майката вижда в сина си, нейния собствен баща, с когото тя подсъзнателно иска да спи
  Какво да си говорим 😀 😀 😀 😀 😀

 49. коментар от Свежо: Простете на майките си ,че непрекьснато ви звьнят -интресуват за вашите проблеми! Какво да правят милите! Знаете ли какво е да се тревожиш за порасналото си вече дете? Нека си наставляват,и ние ще дойдем на ˝тяхното˝ и ще искаме да знаем какво става с нашите деца пьк дори и те да са вече големи. 🙂

 50. @БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ

  Това е техника позната от стрелбата със спортен пистолет. Позволява по точна стрелба постредством стягане на всички стави (китка, лакът, рамо) осигуряващи свобода на движение при изстрел. По този начин въртящия момент на силата при откат се поема от цялото тяло и влияе по-малко върху оръжието.

 51. коментар от Свежо: съдба кво да го правиш 🙂 кой както се научи не изцяло майките са виновни 🙂 а и ˝ децата ˝

 52. Светлина
  25/09/2010 - 01:38

  Направо не знам откъде да започна 🙂
  Първо да си кажа, че в Шуменско маминка е баба ти. После да кажа, че не е луд тоя, дето яде баницата, тоест че жените, взели си мамини синчета, трябва да питат и себе си какво правят в тая ситуация 😉 Разбира се, вече са ме изпреварили с уточнението, че някои жени точно такива си ги търсят. Защо ти е мъж, като можеш да си вземеш готов-отгледан, предан и любящ… трийсетгодишен син 🙂
  Някъде из коментарите имаше мъж на 30+, дето правел опити да се откъсне от майка си и не успявал. В такива неща не вярвам. Щом аз успях да се откъсна от майка си, всеки може. Явно желанието му не е истинско или достатъчно, или пък не е негово, а на съпругата-осиновителка 😉
  За десерт няма как да не отбележа, че и най-тъпата книга (по-скоро “неподходяща за теб самия”) може да предизвика размисъл. По време на и след прочита. Не съм съгласна с Владимир, че щом един човек е произвел мисъл на базата на една книга, книгата е добра.

 53. Аре стига бе, тоя дето се чуди как е възможно от тъпа книга за мамините синчета да се замислиш за мамините синчета в истинския живот и майките-орлици на въпросните синчета изби рибата бе!

  Иначе, сериозно, такива майки са като напаст божия. И под това имам предвид, че въпросното синче не може да се откъсне от майка си нито от нейните напътствия,което превръща живота му в истински кошмар(АКО това синче разбира, че да си на 18 и майка ти да ти казва как трябва да се държиш мъж е крайно грешно, да ти звъни къде си, да ти казва да се прибираш до 10!!!). Наистина е жалко и болезнено, когато подобни синковци не намират в себе силата да се откъснат от майките си – това говори, че нещо вътре в тях куца или липсва. Трагичното е, когато не съумеят да го поправят и да си подобрят ситуацията(а тя е поправима и има решение за нея).

 54. коментар от Свежо: Така е,така е делпорт! (thumb up)

 55. коментар от Свежо: все пак, отговорността е на майките

 56. no comment
  25/09/2010 - 12:18

  live and let live, guys!
  човек има право да е идиот, да живее цял живот с майка си, да е против нормите, да е каквото си иска…не мога да разбера какво е това желание за унифициране на обществото и спазването на какъвто и да е идеал за поведение. Нали се разбрахме , че не сме диктатори, религиозни водачи или каквото там си харесате. Истинската свобода е да приемеш правото на съществуване на тези различни, които съвсем не ти допадат, иначе не би имало различни

 57. Мариана
  25/09/2010 - 12:25

  Не е вярно, че почти не се говори по темата, доста се дъвче при разговори между българските жени, защото почти всички сме попадали на зависимия от майка си мъж, ако не като гадже, то като познат, приятел, състудент и т.н.
  Според мен обаче това е някакво явление от последните години. Дядо ми например се е отделил рано-рано, дори и с цената на това сам да меси тухли от кал край реката.
  Може би причината мъжете в България да станат такива е това, че стандарта ни на живот не е висок и те нямат възможност да си купят жилище или да излязат на квартира. Така че са принудени да зависят от родителите си, а това от своя страна насърчава майките им да мислят за тях като за неспособни да се справят с живота и следователно имащи нужда от помощ. Получава се омагьосан кръг.
  И искам да отбележа, че за една жена е много гадно да има такава свекърва, но смятам че на мъжа и му е по-трудно. Защото свекървата е избор, а майката е завинаги.

 58. Е, хайде, хайде, това явление не е от скоро. Винаги си го е имало, просто заради далеч по-патриархалните нрави в миналото, по-малко е ставало проблем и се е обсъждало по-тихичко. Мамини синчета и кифли от как свят светува си живеят живота. Чак през 20 и 21 век с еманципацията на жените започват да се променят възгледите на много хора спрямо брак, семейни взаимоотношения, кариера, семейство и т.н. Ако поразпитате бабите и дядовците си как са се оженили, гарантирам че все някой ще се изпусне да каже как родителите са му/й намерили подходяща половинка за брак. Това любовта, живеенето отделно от целия род, общите грижи за децата – всичко е по-ново явление. Поздрави за дядото, който сам си е градил живота, но той е бил и тогава индивидуалист. По традиция младите са отивали да живеят в дома на неговите родители, а от младите булки се е очаквало да говеят – да мълчат и изпълняват всяка прищявка на семейството на съпруга си. В българските обичаи има доста унизителни за жените ритуали.

  А пък аргумента със скъпите квартири и жилища е само за извинение. Човек знае и 2 и 200, ако държиш на свободата си, никой хазаин и наем няма да ти е причина за волско търпение. Но е по-лесно мама да готви и тати да плаща тока. За справка – проверете наемите и ипотеките в Лондон, Ню Йорк, Сан Франциско, Хелзинки, Копенхаген и пр. Вижте какъв дял от заплатата си дават хората там за самостоятелността си. Хич не е по-евтино от тук, но далеч повече хора живеят самостоятелно.

  Лонги, мерси за линка към бг мама. Толкова потресаващи истории не си и представях, че има 🙂 Някои преди мен са споменавали, че и жените, които се примиряват с такива екземпляри не са стока, но пък специално в този случай да спомена, че темата не е за настоящи съпрузи, а за гаджета и ухажори. Та на тези мами поне им е дошъл акълът навреме явно, не е съвсем безнадеждно положението 🙂

 59. коментар от Свежо: и на двамата

 60. Светлина
  25/09/2010 - 16:19

  Глупости 🙂 Баща ми нали при родителите си живееше с мама. Те заявили, че вече е мъж и че ще се срамуват, ако им иска помощ.
  Смешно е да се твърди, че мамините синчета съществуват поради териториални причини.

 61. Преди време, когато Берлускони поде инициативата да бие шут в гъза на всяко мамино синче над двадесетгодишна възраст, се заговорихме по темата с едно италианче двукратно и нещо попрехвърлил тази възраст. Трудно ще пресъздам италианския му монолог, както и жестикулациите, които го съпровождаха, но горе-долу смисълът бе следният – “Остави го този пуяк! Решил е, че като изгони пет милиона мъже между двайсет и трийсет от домовете на майките им, ще има нужда от пет милиона нови апартамента и икономиката ще дръпне. Това никога няма да стане! Спагетите на мама са най-добрите спагети! Дори и сега, когато ми се дояде хубава паста, зарязвам жената, паля колата и отивам при мама. И всичките ми приятели го правят. Знам, че някога и синовете ми ще го правят. Италианците не сме американци, и никога няма да станем!”…
  Доколкото ги познавам, прав е. А доколкото познавам и сънародниците си, имаме доста обща черти с италианците…

 62. Потърси на Муша Буша една публикация на нейния блог относно майка й и после пак говори само за синове, контрол и пр.
  Колкото до това явление, според мен е напълно естествено, набиват ти в главата, че всичко, за което си родена е да имаш дете, да отгледаш дете, да се занимаваш с него и задължително ще се намерят хора, които се вкопчват до степен лудост в децата и които губят тотално идентичност и се посвещават само на отрочето.
  Но много семпъл текст бре, хайде по-задълбочено 🙂

 63. Йоана
  26/09/2010 - 15:15

  Ами патриархат – какво очакваш

 64. Йоана
  26/09/2010 - 15:25

  Николай Константинов: “It’s all your fault.” Класика. Защото разбира се винаги жените са виновни, а мъжете никога, сори когато действително са пълни кретени, които не стават за нищо. Мъжът не е виновен, че е груб, невнимателен, зъл, че обижда, че се държи зле с теб, че те е ударил – не, ти си виновна, че не си го подбрала по-добре. Ами само пълен идиот може да гледа на нещата така. Пълен идиот или завършен продукт на една женоимразка култура, в която жените са виновни за абсолютно всичко, без значение кой всъщност го е свършил.

 65. Йо, мисля, че Лонги се опитва да зачекне темата на обсебването между майки и деца, което се случва, а не че говори за отглеждане на деца в семействата по принцип.
  Или поне на мен така ми се струва.

  Ако тръгнем да нищим причината ЗАЩО се случва това обсебване, на каква основа, по какви причини…
  макар че може ли да се анализира темата обсебване, без да се зачекнат причините родителството да бъде в този вид и какво е довело до това?

  Лонги… очакваме да развиеш темата. 🙂

 66. Николай Константинов
  27/09/2010 - 23:12

  @Йоана, крайната част от първия ми коментар се отнасяше САМО и ЕДИНСТВЕНО за мамите, пуснали описания на муньовци, а не за жените като цяло!!! Изрично съм го споменал в скоби.
  По абсолютно същият начин гледам и на онези мъже, които като започнат да обясняват за някоя, с която са скъсали по една или друга причина и все те – перфектни, а тази дето ги е зарязала – някаква долнопробна курва едва ли не.

  Колкото и нескромно да звучи, аз винаги търся вината за несполуките си първо в себе си и НИКОГА не си позволявам да клепя пред приятели и познати, тези с които съм ходил и да обяснявам как аз съм бил перфектен, а те – кучки, просто защото аз съм ходил с тях и те са един вид отражение на мен самия. Какъвто си – с такива се събираш, нали знаеш. В една огромна част от случаите всеки сам си е виновен за несполуките, както в личния живот, така и извън. Всичко останало ми се струва бягство от проблемите и егоцентризъм.

  Тази с молдовеца от форума не я ли виждаш – онзи ще пребие човек за нищо пред нея, ще го знае, че е някакъв рекетьор, в последствие била “открила”, че Молдова била една от най-бедните соц. страни (това говори за нея, че е полуграмотна) и т.н. Има ли смисъл изобщо да изброявам?!?
  Е ти какво искаш от такава? Да ходи с Брад Пит или Карл Сейгън? Еми няма да стане. Даже и с по-сериозен роден бизнесмен няма шансове. И след това – леле с какъв муньо съм се била хванала. Има и много други нейни събратя и посестрими.

 67. Росен
  28/09/2010 - 07:56

  piperikon, я кажи какви са били по-точно тези идеи на Берлускони, защото, ако не е било шега в типичния му стил, ми се струва абсурдно в европейска страна държавата да може да решава с кого и докога да живееш.

  А, малко извън темата, обаче…ако майките от bg-mamma възпитават децата си в такова отношение към хората (в частност мъжете), каквото имат те самите – много жалко за тях.

 68. много ме кефи мария сапунджиева в ролятата на мама божка (футболни свекърви, пълна лудница)

 69. винаги ми е било много забавно как хора, влезли в личното пространство на даден човек коментират качественото ниво на споделеното там.
  все едно някой да ти дойде нагости, само за да т каже колко ти е кичозно обзавеждането. обикновено ми се иска да шибна поне един шамар на такива хора.

  та качеството и/или задълбочеността няма да ги обсъждам. факт е обаче, че тоя път съм изключително съгласна с написаното от теб, Longanlon. вярно, има и жени, които доживотно не порасват, но при мъжете контраста е по-голям и за това дразни повече.
  ставала съм свидетел на всякакви изцепки (слава богу не на всички пряк). от ранно прибиране на маминка, заварване на секс в банята и притеснено възклицание “Гоше, маме, бос на цимента??!!!!!?!”, до проверка на току-що освекървилата се жена как върви първата брачна нощ на синчето и дали не му е отвит кръста и/или друга някоя силно настиваща част от тялото.
  и Vanilla е много права. доста е труден живота с такъв човек. и моята свекърва беше същата – тъжно е да гледаш как един чове проектира неосъществените си болни амбиции върху децата си. в резултат на което същите тези деца израстват със силно изкривени представи за връзка, партньорство, взаимност и семейство.

  п.п. на мен пък цялата история ми напомня на “Сърца за изтръгване” на Виан.

 70. Росен
  30/09/2010 - 11:03

  midnight, да смяташ един интернет форум за лично пространство е почти толкова смешно, колкото майката, която се притеснява, че синът й е бос в банята. Който си излага “обзавеждането” на всеобщ показ, не трябва да се учудва, когато някой го намери за кичозно.

 71. Докато четох коментарите и аз си мислех за “Сърца за изтръгване” на Борис Виан.

 72. Росен, защо според теб да не е? ако имаш кафене позволяваш ли на хората да серат посредата на заведението? или го приемаш като свое, макар и обществено достъпно?
  колкото до “обзавеждането” – ако статията е за него е ок, ама ако не е къфф е смисъла от субективни коментари не по темата?

 73. Спорът ви е леко безмислен. собственикът на блога определя какви коментари ще търпи и какви не. Той има и правото и възможността да изтрие които коментари реши.

 74. Мариела
  01/10/2010 - 22:43

  Винаги съм се удивлявала на този блог. Също и на себе си, че идвам отново и го чета 🙂 макар и веднъж на месец, но все пак идвам. Вероятно защото е провокиращ. Неимоверно ме дразнят повечето разсъждения. Както каза някой по-горе – доста са повърхностни. Аз съм майка на момче. Също съм майка и на момиче. Не знам кой от двамата ще стане педераст :)но искам само да кажа – никой, който не е майка, не може да разсъждава по тази тема и да се докосне до макар и малка част от истината. Защото никой, който не е майка не се е докосвал и никога няма да се докосне до тези чувства, които майка изпитва към детето си. Не съм глезила моите деца до безобразие, защото съм достатъчно мързелива за да ги оставя да се справят сами в повечето случаи, НО, те винаги са разчитали на безрезервната ми подкрепа и любов, а повярвайте ми – ако един човек е раснал без нежност и без любов, той никога не може да ги изпита тези двете по-нататък в живота си – просто не може да знае какво е това. Защото само една майка може да покаже на детето си безпределна обич и човещина. Отвращавам се от грубостта на някои майки по улицата. Не знам какво си мислят. Може би, че възпитават. Много често съм имала усещането, че децата са по-умни от възрастните че имат много по-ясна преценка и по-истински реакции, а с течение на времето – изтъпяват и се превръщат във възрастни хора, които пишат блогове 🙂

 75. Маринела, защо не ми целунеш г..а??? Ще си коментираме колкото и каквото си искаме.
  Поста ти е типичен за майка-орлица, която се кара на 36 годишния си син задето не се е обръснал сутринта и му носи шкембе-чорба с термоса за обяд в работата. Жал ми е за момченцето ти, доста презрение ще събере от пичове като мен и Лонги. 🙂 Хубаво е да се обичат децата, ама само до време. Станат ли на 19 годнини – да се оправят сами. Ако ще учат – нейсе, издържай ги, ама да си живеят на квартира. Ако ще бачкат – също да се изнасят. Иначе ще стане като един мой познат, дето не може да се оправи с елементарни ситуации, щото майка му не е наблизо.
  Интересно защо никой не споменава за ролята на бащата в цялото възпитание? Къде, по дяволите, е бащата? А? В подобни семейства има едноличен тоталитарен режим, наложен от майката и когат тя кресне, всички се свиват в ъгъла. Момченцето й не е ходило никъде, тъй като “там е опасно”, не се е било, не е пило алкохол, не е цомбело женки, не е дишало лепило на тавана на технкума, не е бягало от къщи поне за ден, абе изобщо не е минало през дивотиите на пубертета. Такива после стават пълни задръстеняци или се опитват да наваксат това впоследствие. Изобщо тъжна картинка – 45 годишен мъж да прави пуберски номера. В такива ситуации си мисля, че задължителната военна служба не е толкова лоша. Поне да отделят момченцето от цицата на майка си. А, знам за една, дето събота, неделя и сряда (???!Сряда???!) е ходила при сина си в поделението в Кресна, та да му носи ядене. Даже и когато е бил караул. И никой офицер не успяваше да я спре да се домъкне до поста и да му носи мекици. А, да, и после е преспала с една дузина военни лекари, та да го уволнят предсрочно. Та момчето стана пълен мухльо, логично де… Сега се е пооправил малко, има надежда.

 76. Мариела
  03/10/2010 - 21:05

  Xunap бих ти го целунала.. ако си заслужаваше 🙂 Кой ви е спрял да си коментирате, коментирайте си колкото си искате. И аз си коментирам. Кво толкова. Но мисълта ми беше следната: никой, който не е майка, не може да изпита Чувството, което една майка изпитва към сина си или детето си, няма значение. Пък по въпроса за бащата 🙂 и аз бих попитала – АБЕ КЪДЕ Е ТОЯ БАЩА – уж го има, пък никой не говори за бащина любов, защо ли??!!!! Що се отнася за моя син – въобще не ме интересуват по-горните разсъждения. Моят син си е достатъчно готин, точен и т.н. Аз си го харесвам. И О! изненадата идва тук – и другите го харесват. И мацките го харесват 🙂 още от детската градина се бият заради него, така че.. даже и да съм майка орлица и т.н, пичът си е готин! И знаеш ли защо си мисля че е така? Защото човечето е разбрало какво е човещина и любов от малко. И сетне знае как да ги практикува. Хич не мисля, че трябва да ме е срам, ако му нося мекици, без значение къде. Аз правя чудесни мекици! И други чудесни неща 🙂 (ако трябва да се върнем към първото изречение :)) Та – да обобщя – от обичани деца, се получават добри хора. От “възпитавани” деца – не е ясно точно кво ще се получи.

 77. Светлина
  04/10/2010 - 07:38

  И какво като постът е типичен за майка-орлица? Нали пак е човек?
  Или трябва да обичаме различните, но да мразим техните майки?
  Плюс това Мариела коментира като добра майка, а не като обсебваща майка – тя обича децата си, грижи се за тях, сравнява се с другите майки, старае се да преценява нещата. Не знам как е при хипарите, но при нормалните хора родителското тяло би трябвало да е опора на децата, те трябва да са наясно, че има откъде да получат безрезервна любов и някакво количество доверие. Ако не родителите ми, кой ще ме харесва и кой ще се грижи за мен? Докато съм дете 😉
  Между другото… майките-орлици имат свекърви-орлици 😉

 78. Майките “орлици” всъщност заслужават уважение, защото дават хубав пример на детето си за борбеност, за преодоляване, закрила и т.н., но същевремено порастналите им деца, често търсят не само съвет, а по-скоро одобрение за действията си, защото зависимостта в ранна възраст несъзнателно се транспонирала и по-късно. Това смятам аз.

 79. сама казваш, че дават пример на детето си за борбеност и преодоляване… а в същото време детето им в по-късна възраст търси одобрение и е зависимо от тях – какъв пример са му дали тогава?!?

 80. Ирония Идиотова
  15/10/2010 - 15:16

  Има майки, които шантажират със здравето си “невръстните” синове. Припадат, охкат, симулират..За мен изобщо не са никакви орлици, ами един вид” да си е до мен, да си ме гледка на старини”. Тотални хипохондрички. И за тях няма (никога) подходяща жена за “детето”. Като вечното мушкато на прозореца. Та се питам- в кого е вината? В 30 и кусур годишното дете, или в баба-маминка?

 81. Хайде да разкажа един анекдот, който сигурно на-N-твам за тези, които са го чували, но… все пак…

  Питат Тримата кой повече си обичат – жената или любовницата.
  Американеца казва жената. Това са семейството, децата, сигурността и дома. И прочие.
  Французина казва любовницата. Това са младоста и страстта. И тръпката да не те гепят.
  Българина казва, че “аз тях жената и любовницата си ги чукам така или иначе….. ама най-си обичам мама”.

  Мама е различно понятие. За всеки. Както и те, майките са толкоз различни. Дори в грижите си или във грижите във кавички.

 82. “а повярвайте ми – ако един човек е раснал без нежност и без любов, той никога не може да ги изпита тези двете по-нататък в живота си” ако това ти помага да вярваш, че правиш нещо смислено в живота си – ок 🙂

  Мерси за линка в bg-mama, доста материал за смях има там.

 83. Мариела
  22/10/2010 - 14:10

  На някои хора мислите им текат странно 🙂 Бих могла да ти обясня връзката между “любов” и “нещо смислено” но се съмнявам, че има значение за теб мистър Х!

 84. Thumbs up – за избора и представянето на темата, за кратките, но остри и точни наблюдения, за това как в края споменаваш и друг аспект на проблема – жените. Много, много thumbs up.

 85. усещам, че си попадала на такива индивиди 🙂

 86. Совичка
  07/11/2010 - 15:32

  Хареса ми това, за което говориш и за повечето неща, описани от теб, мисля по подобен начин.
  Но ето, ще ти дам една различна гледна точка, моята.
  По стечение на обстоятелствата, аз винаги съм била привързана към родителите си, малко повече към майка ми, по-малко към баща ми, но почти по равно.
  Въпреки че съм на доста години вече, все още усещам нуждата от контакт с тези хора, дори и за елементарни неща.
  Причините за това са няколко. Още от детството си имам едно такова мое усещане, че животът е кратък и трябва да се радваме на хората около нас, докато все още ги имаме край себе си. Може би съм била странно дете, по отношение на това мое чувтство, но откакто се помня знам, че тези хора един ден няма да ги има и използвам всеки един удобен момент, за да ги опознавам все по-добре и по-добре.
  Другото, за което се сещам е, че майка ми е най-добрата приятелка, която някога съм имала. Т.е. каквото и да споделя с нея, нито ще ми се присмее, нито ще го вземе за маловажно, нито ще отиде да го раздуха на още 10-тина души, нито ще го използва за лична изгода. В най-лошия случай просто ще каже: “Това не е проблем, има по-важни неща, успокой се…”. Но от приятели, все пак чужди хора, можеш да очакваш всичко. Не и от най-близкия си човек, т.е. човек, който никога няма да ти мисли лошото, дори да става дума за елементарни неща.
  Според мен, описаните в мнението ми неща, не засягат по никакъв начин самостоятелността на едно дете/човек. Т.е. няма връзка между това да прекарваш много време/разговори с родителите си и това да можеш да си сготвиш, изпереш сам, да вземеш важно решение. Или казно така – едно е да си бърбориш с майка си/баща си дълго, родителите ти да се тревожат за теб, съсвем друго е да си свикнал мама да пуска пералнята, да готви, да напътства във всеки удобен момент.

 87. Абе моля ви се, още като се роди дъщеря ми, тази prosta venica се довлече в нас, за да готви на детето си, т.е бащата на детето ми и държеше да контролира всичко- още като се сещам за нея ми става невъобразимо тъпо и неприятно. То пък бивам бива, ама такова същество за първи път срещах в живота си, което искаше да се настани в домът ми и да ме тормози. Още се браня от нея, но на синът и не мога да помогна, животът ми обаче с него е ад, пак благодарение на маминка. Още първата брачна нощ ни раздели на отделни легла, а тя се туфляса на спалнята!

 88. Ето едно артистично филмче, което показва до какво довежда прекалената майчина любов към сина:

  http://www.youtube.com/watch?v.....e=featured

 89. Когато някой те подтиска, най-логично е да се разбунтуваш – това се отнася и за синовете, подтискани от майките си. Не съм съгласна, че майките трябва да носят изцяло отговорността, че синовете им, вече големи хора, не могат да взимат решенията за себе си. Светът е пълен с хора, постигнали доста въпреки лошите си родители, в много от другите случаи става дума за келешлък и за това какво им е по-удобно.

 90. Много актуална и наболяла тема, за съжаление обаче трудно се прави разлика между здравословни семейни взаимоотношения, независимо колко близки, и патологичното вкопчване, което криворазбрано се приема за най-висшата форма на любов.
  От първа ръка знам какво е да растеш в подобна задушаваща атмосфера, където постоянно ти се повтаря “ти си смисълът на живота ми, ако не беше ти, сигурно щях да се метна от някой мост” и т.н. Това не ме кара да се чувствам обичана, а напротив, стоварва огромна и несправедлива отговорност върху плещите ми, защото прехвърля отговорността за чуждо щастие и смисъл върху мен.
  Родителите трябва да се научат, че да създадеш живот не е равнозначно на това да го притежаваш за вечни времена и да очакваш вечна благодарност, излизайки от всеки спор и опит за вмешателство в живота на детето си с думите: “аз съм те създала”, и отравяйки всеки опит да има свой живот, сякаш е безобразно предателство и кръвна обида.
  Към настоящия момент живея самостоятелно (вече няколко години), и постепенно съм успяла да балансирам повечето нападки, но все още се случва да ми правят мелодрами, в случай че ми се звънне за 1500 път и аз нямам време да говоря, понеже правя друго. Да са живи и здрави, но този тип родителска обич си е направо токсична!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *