Слънцето не залязва над британската социална система


* Днес гост-блогър е Ан Коултър

Тези от вас, които следят масовите безредици във Великобритания по телевизията или интернет, вероятно са успели да забележат, че доста голям процент от мародерите, които вилнеят по улиците са бели – нещо, което доста рядко успяваме да видим последните години.

Не само това, но в своеобразен триумф на феминизма, много от тези, които грабят магазините, са жени. Дори “инвалиди” (или поне пенсионирани по инвалидност и получаващи помощи за това) изглежда са по чудо преодолели осакатяващите си болести, защото в ютюб можете да видите как със завидна пъргавина скачат от количките си, за да си гепят я телевизор, я нещо друго. Поздравления, Великобритания! Ти успя да превърнеш гражданите си във варвари, без оглед на тяхната раса, пол или физически недъзи…

Със система за социални помощи, далеч по-развита от САЩ и всъщност която и да е друга държава, британците са постигнали забележителен резултат  – превръщането на цели общности от британския народ в безработни, татуирани, впиянчени зверове. Това разбира се, винаги е било ясно на мислещите хора: подобни мародерства и бандитизъм са резултат от “социалната” политика и “хуманното” отношение към престъпниците – а Великобритания е в крайните етапи на социалната държава, много по-социална дори от скандинавските страни.

През 2008 г., 9-годишното британско момиче, Шанън Матюс, изчезна на път за вкъщи от училищна екскурзия. Медиите веднага подеха случая по издирването й – само за да открият, че Шанън е едно от… седемте деца, които майка й, Карън, е родила от пет различни мъже. Първият от тези донори на сперма обяснява: “Карън просто се хвърля от един мъж на друг, използва ги, за да има дете, прибира семейните и детски помощи и продължава по нататък.” Бедната малка Шанън, впоследствие бе намерена в дома на един от нейните много “чичовци”, чиято  съпруга, между другото, е майка на шест деца от три различни бащи.

Имигранти ли?

Не – The Daily Mail успя да проследи гордото англо-саксонско потекло на това стабилно семейство стотици години назад. Нацистката военна машина не можа да пречупи британците, но модерната “държава на благоденствието” го прави без проблем.

Една година по-рано, през 2007 г., друг продукт на социалната държава, Фиона Маккеън, взема седем от осемте си деца от пет различни бащи и заедно с гаджето си – наркоман си изкара шест месечна ваканция на индийския остров Гоа. Почивката беше платена – както всичко останало в живота й – с държавни социални помощи. Случаят стана известен, защото докато майката беше в Гоа, оставената й при един от бившите й мъже 15 годишна дъщеря Скарлет Кийлинг бе изнасилена и убита от него.

Кога беше последния път, когато вие си позволихте шестмесечна ваканция, пък макар и не в чужбина? Чудно ви е как някой, който никога не е работил нищо и произхожда от семейство, в което никой никога не е работил нищо, може да си позволи шестмесечна почивка в чужбина, интернет, скъп мобилен телефон?

Никак не е чудно даже.

Великобритания има далеч по-голяма социална система от даже Франция – което е и една от причините подобни проблеми (бунтове, мародерство, престъпност) във Франция да създават най-вече  мюсюлманските имигранти от африканските страни, а не френските граждани. Междувременно щедрата социална държава в Англия успява ефикасно да върне населението в 10 век към традициите на дивите планинци и викинги, от които то произхожда.

Излишно е да казвам, Великобритания води Европа по процент на самотните майки и, като следствие, също води или или е в челните места в Европейския съюз по (на глава от населението) тежки престъпление, злоупотреба с алкохол и наркотици, затлъстяване и болести, предавани по полов път.

Но левите елити, философи, политолози и интелектуалци, във Великобритания и навсякъде по света, ще обвиняват за случващото се всеки друг, но не и държавата на благоденствието, която те боготворят. Те с пяна на устата обвиняват “капиталистическата класова система”, безработицата и колониалното минало на Великобритания. Нито едно от тези неща обаче, не обяснява тъжния живот на младите Шанън Матюс и Скарлет Кийлинг, с техните древни англо-саксонски корени и предци, които личат в белите им, руси лица и определено английски черти и говор.

Същите леви интелектуалци и политици биха получили оргазъм, ако безредици и мародерства като тези във Великобритания станат и в други страни – както станаха в Гърция. Това ще им позволи да обвинят капитализма и “неоконсерватизма”, и да прокламират и изискват въвеждането на още повече правителствени социални програми, в които работят още повече профсъюзни държавни бюрократи, на които се плаща с още повече от вашите, изкарани с труд пари.

Подбуждането към насилие на разюздани тълпи е същността идеята на лявото: съвсем по марксистки, насърчаване на извънбрачни деца, бедност и мизерия, живот на държавни подаяния – които да подклаждат любимата им “класова борба”. Както британски лумпени, интервюирани от BBC, левите не се уморяват да твърдят, че  “всичко това се случва по вина на богатите!

Социалната държава създава общество от зверове

Мародерите в Англия изгарят вековни семейния магазинчета, ограбват ранени младежи, лежащи на тротоара в кръв и събличат и открадват дрехите на мирни граждани, оставяйки ги по бельото на улицата.

Продължавме да четем и чуваме, че правят това, защото… нямали работа – каквато, те, съвсем очевидно, си търсят усилено. Или защото някой ги е нарекъл “кафир.” Или защото социалните им помощи са намалени. Или таксите на университетите им били увеличени – ех тези трошащи коли и пребиващи хора “студенти”. Или Twitter ги накарал да го направят…

Няколко изстрела с пушка и безредиците ще спрат мигновенно

По-продължителни и сериозни действия срещу вилнеещите тълпи могат дори да спасят Англия от самата себе си, като най-накрая премахнат пияните паразити с бръснати глави от списъка за социални помощи. Само че Великобритания не може да намери воля да направи това, по морални или социални причини – макар да можем с определена сигурност да кажем, че с решително противопоставяне на мародерите едва ли ще затормозим младостта и живота на следващия Уинстън Чърчил или Едмънд Бърк примерно, криещи се в някоя от тълпите и крадящи маркови маратонки.

Но британските власти и политици са парализирани от безразличието си към собствената си цивилизация. След половин век на самобичуване за престъпленията на британската империя, те са просто морално беззащитни. Те не виждат нищо стойностно Англия, което да си струва да се спаси, нищо,което си струва да защитават – което е щастливо съвпадение, тъй като редовите британски полицаи нямат огнестрелно оръжие така или иначе.

Ето така цивилизациите умират. Ако Великобритания през 1939 г., бе водена от същото правителство като сега и със същото свикнало да получава всичко наготово население, половината Европа днес щеше да поздравява с “Хайл Хитлер” докато пее “Horst Wessel”, а другата половина да чества деня на Сталин всяка година.

* Ан Коултър е американски социален, икономически и политически коментатор, журналист и автор на 8 книги – всичките бестселъри на Ню Йорк Таймс. Настоящата й статия е публикувана за пръв път в едно от най-старите консервативни издания в САЩ – Human Events и е преведено в този блог с изричното позволение на редакцията.

Когато спориш по политически…
Копиране на статиите от блога

Коментари

 1. На продукт на една система, който не осъзнава какво е и защо е – не може много да му се сърдиш или виниш. То може ама като е неосъзнат – няма да те разбере … и с право. Той така или иначе се е родил един бял лист и е рисуван от заобикалящата го среда и мислене.

  И пак стигаме до образованието … и до “необразованието” което се бута в която и да е посока лесно.

 2. Миглен
  11/08/2011 - 11:13

  Много добра статия, добре че си я превел и публикувал.

 3. страхотна!!! тея гадни соц-паразити трябва директно да ги отстрелват и продължават да наричат 16 годишните деца, никви деца не са, напълно осъзнати изроди, за които трябва да важат всички закони

 4. Кирил Кирилов
  11/08/2011 - 11:16

  Както писа в The Washington Times тези дни: “Disastrous policies are intentional steps on road to socialism”.
  http://www.washingtontimes.com.....ing-obama/

  А социализма винаги води до мизерия и катастрофа.

 5. цеко, статията обвинява най-вече пасивността на британските власти и социалната система, която са създали – това са причините за бедността и безредиците.

  както е известно на психологията и икономиката, хората реагират на стимули – щом държавата им ги стимулира да не работят, а да чакат на помощи – те не работят. щом раздава щедри детски надбавки на самотни майки – раждат по 7-8 деца и не създават семейства. щом не арестува мародерите – чувстват се свободни да крадат, чупят и пребиват.

  когато социалните помощи, от предпазна мрежа за помощ на изпаднали в затруднение хора, се превърнат в удобен хамак за излежаване, нещата стават както ги виждаме…

 6. Прасунсен
  11/08/2011 - 11:57

  Много добра статия.
  Няма да е лошо властите в Англия да почерпят малко опит от Китай относно потушаване на безредици, в случая никой няма да ги обвини.

 7. Прасунсен
  11/08/2011 - 12:00

  Между другото събития там ме карат да се замисля къде точно живеят “диваците”. При бунтовете в арабския свят и Иран не видях изнасяне на плазми от магазини и ограбване на ранени хора.

 8. Стойчо
  11/08/2011 - 12:02

  Бива 🙂 как не са те изяли досега не знам 😉

 9. Прасунсен, първо тия хора изобщо не са бедни по нашенските стандарти – в техните квартали се продават такива неща защото има клиенти за тях и второ, безредиците и грабежите се пренасят и в други квартали, където живеят други хора.

  При мародерствата в ЛА през 1992 г. това не стана – всичко остана изолирано в гетата, защото бандитите не смееха да грабят къщи на хора, половината от които имат огнестрелно оръжие и могат да защитават дома и семейството си. В Англия даже патрулните полицаи нямат огнестрелно оръжие…

 10. За бой са хората, които си плащат данъците и осъзнават за какво им се харчат парите и не взимат мерки…

 11. madeinbulgaria
  11/08/2011 - 14:30

  коментар от Свежо: Адски верно написано браво и на този който я публикува.

 12. коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 13. Напълно съм съгласен с авторката. Така си заминават великите империи. Когато в началото на 6 век византийският пълководец Велизарий влиза в Рим, не успява да набере войска за да усили армията си, не защото липсвали мъже, а защото римляните по онова време се били изнежили толково много, че “не знаели как се държи оръжие”. Не приличали никак на славните си предци. Като се сетя за днешните италианци пък, направо ме напушва смях…

  Впрочем и аз писах нещо днес на тая тема… 😉

 14. Прочее
  11/08/2011 - 16:42

  Либия призна демонстрантите в лондон като официалното правителство на великобритания

 15. иронично, но донякъде си е така…

 16. Алчността също е аспект – не може да си изнесеш цялото производство в далечния Изток, защото там трудът е евтин и да очакваш сините якички в собствената ти страна да стоят заети като по чудо. Истината е, че в стотиците сайтове за работа почти не може да се види обява за по- ниско квалифициран труд – всичко е мениджърско ниво, като че ли само директори се търсят (шофьорите правят изключение). Отделно рецесията от последните години изяде хиляди работни места, а сега влизаме в нова. Безработицата е жестока. Авторката добре се спира на детските добавки, но забравя да спомене, че ако си безработен, но без деца таванът на помощите е 58 паунда на седмица, които определено не стигат доникъде. В същото време политиците са милионери. На Камерън му трябваха 3 дни, за да си прекрати отпуската и да се прибере. Това показва колко им пука на управляващите за средната класа, която е основен източник на приходи в бюджета и която по това време губеше имоти и бизнес…

 17. Прочее
  11/08/2011 - 17:13

  Ааа, повече няма да копирам директно от Туитър – от трите имена само Либия написана с главна буква, липсва точка – трагедия…

 18. градинко
  11/08/2011 - 17:20

  Ан Коултър пак представя само нейната си страна, но това е защото е силно сплесната и й е трудно да гледа в повече от една посока. В другата посока стоят въпроси като “Кое излиза по-евтино дългосрочно – да даваме пари за обучение, превенция и кариерно развитие или за затвори и полиция?” и “Защо бедните се бунтуват и в държави, които изобщо не са социални?”

 19. Млекар
  11/08/2011 - 17:29

  Статията е с много пропуски и неточности!
  1. Черните варвари бяха повече от белите.
  2. Общинските жилища са пълни с мюсюлмани с много повече деца от всякакви бели пияници които, както и бръснатите пияници, не подлежат на интеграция.
  3. На лявото правитеслтво не му пука за никoй до толкова до колкото се облаготетелства богатата върхушка чрез внос на евтина работна ръка от цялия свят
  4. Английското правителство по времето на втората световна война може само да бъде благодарно на Хитлер за това че отвори втори фронт с Рyсия.
  5. Лелята пише така както Камерон диктува. Все още никoй не даде сносен отговор на въпросите относто тоталното бездействие на полицията като се има в предвид че заплатата на един полицаи надвишава 35к плюс сериозни боноси при ситоации като сегашната. Аз лично искам да видя дисциплинарно уволнени полицаи заради бездействие по време на работа.

  Реалността е съвсем друга. Днес докато карах случах LBC с Юлия Хартли Бруар и останах разочарован от коментара на една съдиика която каза че много от вандалите са се отървали с по 30 до 100 поунда глоба, тези които получат евиктион всъщност ще бъдат насила преместени и че на малолетните не могат да приложат по сериозни наказания.
  Общо взето приказки от шипковия храст – така го видях преди 24 години така и ще си остане.
  Промяна може да настъпи само тогава когато закона позволи на обикновения човек да се защити както намери за добре.
  PS:Лелята която пише статията е американка! Нека лелята каже какви права има един собственик на малък бизнес в New York!!!

 20. С 2 примера едва ли не се доказва как социалната система е тотално провалена в Англия. Че къде няма издънки и пиавици, които разчитат на помощи? Или всички в Англия са лордове от долната камара? Защо не се посочват примери, в които социалната система реално е помогнала на хората? И с каква лека ръка се отхвърля вината на Капитализма. Ценностите на младите са такива каквито са и на старире: плазма, маратонки найк, ай под, плей стейшън и т.н.После защо не разграбвали книги. Системата иска не иска рестарт, а да се подмени с нова. И каква е тази радост от всички, че мултикултурните обшества в Европа са се провалили. Какъв е смисъла на статията, нека реално да предложи решения на проблема.

 21. градинко, не виждам бунтове на “бедните” в естония, ирландия, българия…

  виждам само в най-социалните държави – англия (която преди тачър си беше направо социалистическа), франция, гърция. предстоят в скандинавските държави и холандия – и то с много по-етнически отенък от тия в англия в момента

  бедните тук са много по-бедни от “бедните” в англия – но българските хора още не са масово научени да паразитират и малко от малко им се работи

  Ягуар, нямало работа казваш – затова ли половината България и Полша се изнесоха в Англия? Напротив – работа има, но трябва някой да иска да работи, а не да се излежава на социалния хамак…

  алекс, “вината” на капитализма е, че успя да произведе всички тия неща, които вандалите страстно желаят – нещо, което социализмът никога не успя да направи (да произведе стоки, които потребителите искат) 🙂

 22. Longalon,
  По времето на госпожа Тачър се приватизираха водата, комуникациите,електроснабдяването, банки и всичко, което можоше да се приватизира. Та, Тачър наистина се постара капитализма да пусне дълбоки корени в Англия.

 23. На мен лично много ми хареса статията и смятам, че авторката е права, макар че твърде много набляга върху упреците, отправени към левите.

  Много ми стана интересна темата за бунтовете в Лондон, но ми отне дълго време да открия истинската причина, поради която се случват – изчетох какви ли не мнения – някои твърдят наивно, че причината (освен спусъка) за тях е убийството на чернокожия Марк Дъган, други пък считат, че проблемът е в лошото възпитание на тийнейджърите и фактът, че никой не поема отговорността да бъде по-твърд с тях…

  Може би именно в липсата на отговорност и пасивността на Великобритания спрямо “нарушителите” (в най-общ смисъл) се крие причината 🙂

  Иначе не мога да повярвам как цялата лондонска полиция “не разполагала с необходимия капацитет” да ги озапти… Не искам да подценявам ситуацията, ама това направо си изглежда несериозно.

 24. Лонгалоне, така наречената половин Полша продължава да се цитира от много хора, но напоследък все повече поляци продават, събират багажа и се прибират. За половин България не знам, мога да говоря само за себе си и това са сайтовете го казвам от личен опит. Пробвай да дойдеш и да започнеш да си търсиш работа с опит, образование и препоръки от чужбина и ще видиш колко агенции и работодатели просто ще те отсвирят… Това, че в крайна сметка намерих и се класирах като кандидат е защото имах страшно много опит в област, в която тук вече няма обучени кадри, защото няма и производство.

 25. чакай сега ягуаре, нали казваше че точно за неквалифицирани работници няма места, сега твърдиш че именно със знания препоръки и образование не търсят 🙂

  верно е, че кризата удари жестоко, но това пък води въпроса какво я докара кризата, защо се проточи толкова и кой е виновен за неспадащата безработица…

  добре дошла Нора 🙂

 26. P.S. между другото, не знам дали някой забеляза, че заглавието е подигравка със слогана “Слънцето не залязва над Британската империя”, описващ факта, че в периода на най-голямата си мощ в края на 19 в. империята се простира на територии от всички часови зони на Земята (общо около 25% от територията на планетата) т.е. абсолютно винаги в някоя част от империята е било ден.

 27. Млекар
  11/08/2011 - 18:53

  Болшинството от полицаите са супер мързеливи и гледат да отчитат дейност чрез писане на продюсари и глоби. Аз живея близо до Клапам и видях с очите си как полицаите гледаха вместо да бранят хората. Мой приятел в Бирмингам е стрелял с въздуша пушка Теобен rapid 7 в краката на вандалите които са искали да му плечкосат магазина. (авточасти) В момента е арестуван за това че е използвал законата въздушна пушка по незаконен начин без да убие или сериозно да нарани абсолютно никoй.

 28. това е то парадокса с полицейските държави – въпреки огромния видеоконтрол и полицейщина, великобритания не е в състояние да предпази мирните си граждани

  същото се случва и у нас – престъпниците си разиграват коня, а полицаите тормозят обикновени хора – защо ли? защото е по-лесно.

 29. Млекар
  11/08/2011 - 19:12

  Подобно нещо не може да се случи в New York! Хората имат право да защитават дома и собствеността си! От там тръгват пародиите. Келешите трошат и грабят защото закона е на тяхна страна. Социалната политика на UK, макар и с тенденция да създава паразити както и да подпомага тези които наистина имат нужда, е третостепенна да не кажа съвсем изсмукана и нескопосана теория.

 30. Веселин
  11/08/2011 - 19:47

  Става ми смешно,като си спомня, как неотдавна беше изразено становището(ОТ Камерън и от други)че мултикултурализмът се е провалил.Та как няма да се провали, при положение че системата не може да интегрира и собственото си коренно население(поне не малка част от него).

 31. има нещо вярно в коментара на Млекар – в САЩ не хрантутят чак толкова ни пак имат достатъчно мързелива измет… ама не рипат толкова нагло
  Вярно няма да могат да ходят и на екскурзия в чужбина, но тези там пак щяха да се същите “подтиснати социално”, “неинтегрирани” и с “културнии” особености. Много преди да се появат тези от другите континенти, в англия(и не само там) си е имало достатъчно от този материал/

 32. най-малко имаше при “диктатурата на пролетарията”, но това е умряла работа все едно да си отрежеш главата щото те сърби ухото…

 33. Млекар
  11/08/2011 - 20:11

  Ситуацията няма никакъв релеванс дали келеша които троши е на социална осигуровка или не. Преди малко казаха по новините че са осъдили дъщеря на милионер която е участвала в бруженията и училищен асистент.
  Нека отделим есенцията на проблема. Социалната осигуровка не е от никакво значение дали някои ще граби и троши! Закона е! А закона за защитата на личната собственост не е на мястото. Това е! Не всеки мързеливец е вандал. А бруженията си бяха чисто и просто на вандалска основа!

 34. Млекар
  11/08/2011 - 20:37

  Веднага давам аналогичен пример с работещи вандали – футболните запалянковци! Болшинството от тях не са на социална осигуровка а погромите които създаваха са що годе близки по манталитет със сегашните!

 35. Longanlon, според официалната статистика на Великобритания, хората взимащи помощи са около 4 % от цялото население. Горе-долу са толкова и тези, които взимат помощи в щатите. Проблема според мен е, не, че социалната система е твърде развита, а в това, че социалната система в Англия поощрява лентяйството като дава право на всеки от бившите си колонии легално да пристигне и живее в нея, като в общия случай получава и всички дивиденти с това си право. От друга страна обаче, полицията няма право да носи огнестрелно оръжие и е практически с вързани ръце при един подобен конфликт. Ако се разходиш из Tottenham ще забележиш, че 80 % от жителите на квартала са черни от най-низшите прослойки на обществото, като в повечето случаи те са от Бангладеш, Еритрия и други подобни дупки. Ти какво очакваш точно да правят хора които не знаят изобщо защо са във Великобритания и коя е тая сила дето би ги накарала да работят? Аз ти гарантирам, че ако на щатската полицията се изземат правата които имат гарантирани от законите, точно за 24 часа в South-central LA, East Harlem в New York City и подобните квартали ще е точно същото каквото беше и в Англия тези дни. ДАже очаквам, че там ще има и много жертви поради факта, че всеки носи свободно оръжие. Това с белите които грабят и ги дават по телевизията беше вече на третия ден, когато на всички беше ясно, че полицията няма да направи нищо за да прекрати размириците.

 36. Иначе и аз не мисля, че социалната система в Европа е адекватна и правилна. Аз също твърдо вярвам в щатския модел който поощрява работещите и пляска здраво през ръцете лентяите, обаче лошото е, че социалистите са мнозинство в Европа и това няма изгледи да се промени скоро. Ти сам виждаш за какво става дума в ЕС и накъде е тръгнал съюза. Дано само започнат страните от Западна Европа да се осъзнават овреме, защото иначе не ги чака нищо добро нито Англия, нито Холандия, а пък да не говорим за Немците които имат 15 милиона мюсюлмани и са една от най-застаряващите нации от развитите страни.

  П.С. Извинявам се за правописните грешки, без да искам пуснах коментара преждевременно, ако решиш слей двата ми коментара в един за да не ти спамя блога излишно.

 37. Маринов
  12/08/2011 - 09:11

  коментар от Свежо: Това е неудобната и премълчавана сред толкова многото приказки истина.

 38. Жилов
  12/08/2011 - 12:18

  Когато бях ученик, можех да си представя някои от познатите си само като бъдещи вандали и престъпници. Какво беше учудването ми, когато десетина години по-късно ги видях да вършат полезна за другите хора работа и да са увлечени от изкарването на пари. Казах си “Капитализмът ги е опитомил, намерил им е занимавка” и ето поредното доказателство, че действително е така. Впрочем мога да си представя какво лекенце щях да бъда и аз, ако не бях принуден да си намеря работа преди години.

 39. Митко Василев
  12/08/2011 - 13:13

  Всичко е много относително. Зависи от коя страна на океана гледаш към ситуацията, но предполагам всички ще се съгласят, че онова на снимката е отвратително. Да го накара да си събуе панталоните насред улицата, къв ужас. Ако тово скоро не бъде прекратено, нищо чудно да започнат да ги изнасилват по тротоарите.

 40. Млекар
  12/08/2011 - 13:36

  Социалната политика колкото и генерално неправилна не е причината за това което става в UK и ще продължава да става. Няма точен закон с които да ти се гарантира правото на самозащита при наличието на подобни бруженя. Колкото и да обвинявате социалната политика, дори и да бъде премахната, инцидентите свързани с грабеж и вандализъм ще си останат като мрачна действителност. Лошото в случая ще бъде че ако някои от нас реши да изтегли кaш от улична кaш машина може да бъде неприятно изненадан от някои идиот които вече няма какво да губи и желае да си усигори по дълъг престой в луксозен пансион, пардон затвор.

 41. Баси, двеста и четиринайсе шервания във фейсбук енд каунтинг…

 42. Дискусията за това коя социална система е по-добра за обществото ми се струва безмислена, тъй като обществото вече е надживяло системите… толкова често ляво правителство използва десни способи за управление на държавата, както и обратното – дясно правителство да се заема с леви. Как може тогава да се говори за ляво и дясно,това е само за заблуда на масата хора! Има нашите и вашите! Политиката се върти само около икономически интереси. Някой да не рече, че винаги е било така, защото ако е било винаги така, нито училището, нито семейството като институция, нито медицината щяха да съществуват. На младите, както и на всички останали хора им се вменява, че щастието се крие там, където то всъщност не стъпва – в портмонето. Защо всички ги е страх да говорят за това къде наистина е щастието, ами всичко се върти около социални проблеми, икономически кризи и дъра-бъра. Политиката е толкова далече от човешкия живот! Какво може да се очаква от това? Точно това, което се вижда на снимката…

  Първото нещо, което ме изуми в Англия (2008), беше, че в магазините, възможно най-бляскави и скъпи, дрехите се търкаляха по пода. Какво ти е нужно за да вдигнеш дреха, която си бутнал по невнимание? Възпитание, уважение, срам? Това явно липсваше… и не се сещам с каква държавна, социална или каквато и да е програма това би се променило. Всичко това трябва да дойде от семейството. Как се въздейства на едно семейство? Може би само телевизията и интернетът влизат толкова дълбоко. Но телевизията е повече от комерсиална (а дали не е тя истинския възпитател на обществото); интернетът пък може да е полезен само при правилен избор, а за него вече е нужно съответното съзнание…

 43. наистина, партиите прокламират леви и десни политики, но повечето действат по един и същ начин – което още повече иде да покаже, че лява и дясна политика не съществува – има само популистка и рационална политика:
  http://kaka-cuuka.com/251

  Колкото до това къде се крие щастието и просперитета, позволи ми да отбележа, че е е доста наивно да твърдиш, че “училището, семейството като институция, медицината” са създадени от нещо по-различно от икономически интерес.

  Образованието е именно стремежът към по-голям просперитет и успех в живота и първите училища са създадени за да дадат бъдеще на децата.

  Семейството като институция се заражда в патриархалното общество горе долу тогава, когато човечеството започва да се занимава със земеделие – съответно тогава възниква недвижимата собственост, нуждата от унаследяване на земя – точно това довежда до институционалния брак – гаранциятата, че децата ти са твои собствени и ще наследят владенията ти

  за медицината няма какво да говоря толкова – никой не прави нищо даром, шаманите едно време не са лекували безплатно, нито лекарите се изхранват от въздуха. медицинските открития се правят с пари и носят пари и медицината е икономическа дейност като всяка друга.

 44. Жилов
  12/08/2011 - 16:29

  @nArchi По впечатления на моя колежка в Англия хората не ти се бъркат в личното пространство, извиняват ти се, правят ти път, любезни са съвсем искрено. Да вдига дрехите от пода си е задължение на персонала на магазина…

 45. Оу, колко си бърз! Респект!
  Училището е създадено от църквата. А бъдещето на децата свързано ли е според теб задължително с икономически интерес? Какво наистина те кара да искаш бъдеще за децата си? В този ред на мисли – и семейството, то май съвсем вече не е свързано с “децата ти са твои собствени и ще наследят владенията ти”. Ако контактуваш с вашите защото ти дават пари, май нещо не е наред.
  За шаманите пък от къде си толкова сигурен, че са взимали пари? Ти на шаман ходил ли си? Без майтап, знаеш ли им ценностната система?

 46. едва ли са вземали пари, но стимулите и възнагражденията в икономиката не са само финансови – може да са материални, може да са под формата на уважение и престиж и много други.

  за пример за престижа и нематериалното възнаграждение ще ти дам покупката на чанта Гучи за 1000 долара – тя струва толкова не щото е здрава или красива – а защото осигурява статус и престиж на този, който я носи

 47. @Жилов: Според теб ноормално ли е, ако блъснеш нещо в магазина, да не го вдигнеш? Предпочитам хората да са просто искрени с мен, отколкото да ми любезничат. Моите впечатления от англичаните са, че могат доста добре да любезничат, но и с това фийчърите им свършват. А, че навсякъде има добри и лоши хора, това всеки го знае. Но каква е тенденцията?

 48. @Longanlon: Чувал ли си за “Дясната ти ръка да не знае какво прави лявата”
  Чанта Гучи за 1000 долара, ако не ми харесва, колкото и пари да имам, няма да си купя.

 49. Жилов
  12/08/2011 - 17:04

  @nArchi

  Това какво е нормално според мен няма значение. Според мен е нормално да си изяждаш винаги яденето докрай, дори да е пълен боклук. Това не означава, че това е правилното действие винаги и за всяка ситуация. Това да им беше кусурът на британците – че разчитат някакъв персонал да свърши работа вместо тях. Ние, българите, сме безхаберни за истински важни неща…

  Битува разпостраненото заблуждение, че чужденците са любезни, защото са лицемерни. Не, не е това причината. Това е отношение към света, което ние нямаме. Както нямаме и елементарно уважение към другите – шумните абитуриентски балове са пример за това, начинът по който те блъскат на улицата е пример за това. В Англия на моята колежка не й се е случило продавачи да й досаждат дали могат да й помогнат с нещо и дали нещо не иска – тя не обича да й се бъркат и го е оценила. Мои впечатления при общуване с британци пак водят до това така внимателно отношение към личното ти пространство (за което си имат специална дума, която в нашия език – странно защо – не съществува).

  Виждам, че си “духовен” тип, но условията за истински добрите в чисто духовен план неща всъщност идват от долни материалисти, които осигуряват условията за тях. Постоянните войни за ресурси вече са част от миналото, например. Иронията е, че там, където ти виждаш за причина “бездуховност” има съвсем механистични причини, които водят до проблема, и пак чрез тях той се и решава. Но докато се рееш в света на трансцендентното, няма как да видиш това.

 50. Училището не е създадено от църквата.
  Нито в античността нито съвременното училище което в по-прогресивните страни дори е отделено от религията въобще,
  от около един два века наса. Да, в някакъв момент религията е основавала училища… и сега го правят, особено в мюсулманският свят имат едни хубави религиозни училища

 51. @Жилов: Как така “няма значение, кое е нормално според” теб? Как си взимаш решенията в живота? Чакаш някой друг да те насочи или правиш нещата, въпреки, че не си сигурен дали е правилното действие? Или действаш, въпреки че знаеш, че не е нормално? Много странно изказване… Пък и кой говори за винаги и всяка ситуация?

  Не си мисли, че “всичко българско и родно любя, тача и милея”, съвсем не е така. А и въобще не сравнявам българите с англичаните. Говоря за личен опит. Нямам представа какъв е твоят с англичани, както и преди това казах – добри и лоши – навсякъде… Ти живял ли си на острова?

  Не знам, какво имаш предвид с “духвен” тип, но ако с това визираш етичен тип, благодаря, точно такъв тип се опитвам да постигна.

  Не ти разбирам примера “войни за ресурси”, за кръстносни походи ли говориш?

  Може би не ми разбираш идеята. Малко по-просто казано, не смятам, че един закон или страхът от наказание може да те спре да извършиш престъпление. По-скоро ще те откаже осъждането, което знаеш, че ще получиш за това си деяние от средата, приятелите, семейството и собствената си съвест. Ако не вярваш в човешката съвест, значи наистина нищо не мога да ти кажа.

  Ако се отнасяш с някого като с тинейджър, той започва да се дърши като такъв, това го знае всеки мениджър човешки ресурси.

 52. Това,което се случва сега в Англия е сблъсък между стари и млади,между поколенията,а основната причина е икон. криза и безперспективноста у младото поколение англичани…Донякъде подобни са причините и за “Арабската пролет”.

 53. @emo: Училището е създадено като възможност за богати и бедни именно от църквата. В античността само единици са били децата с някакво образование. А за мюсюлманските религиозни училища говориш май малко наизуст?
  Както и да е – това беше само за пример…

 54. nArchi не ставай смешен, училища е имало в китай преди християнството изобщо да е изобретено

  тервел57, боя се, че не си прав – вандалите са на всякаква възраст (разбира се, повечето са млади, но те винаги са по буйни и склонни към такива престъпления) – и не безперспективността и кризата са причина, защото безперспективност и криза има в много други държави, но в тях няма подобни безредици

  аналогията ти с Арабската пролет е изключително некоректна – арабските протестиращи се борят за свобода, а английските мародери за плазмени телевизори

 55. не говоря на изуст а с ирония

 56. Ето една оригинална статия по въпроса, която не е писана от (нео)консервативни мозьци

  http://www.guardian.co.uk/uk/2.....vidcameron

 57. Наистина интересен поглед върху нещата. Обаче нека помислим следното: Защо Великобритания раздава социални помощи на хора,които нямат никакво намерение да използват помощите по някакъв смислен начин – а именно за образование, за култура, за наука и т.н. (дано не звуча твърде утопично). И все пак, този случай до голям степен прилич на случая с нашите…да ги наречем роми. Правителството дава пари, апартаменти, имущество и т.н., но няма никаква възможност да установи контрол върху това, което по-нататък се случва с тях. Именно и затова ромите изгарят паркета си в хола, за да се топлят през зимата, предават учебниците на децата си за вторични суровини и отглеждат по някое друго прасе в банята. Точно там е проблема – държавата дава права на хората, но не изискава от тях никаква отговорност. Дава помощи на необразовани, мързеливи отрепки, които са лоши само в едно отношение – социалното. А няма значение дали те са черни или бели, мъже или жени, младежи или старци.Всеки може да бъде паразит, когато е мързелив и необразован.
  Дълг на държавата е да дава помощи на хората, но е и неин дълг да ги образова, възпита и обучи как да използват тези помощи. Тя не трябва да дава пари на ръка, с които всеки може да прави каквото си иска, а различни материални и духовни продукти, които впоследствие да следи как се използват.

 58. ей го един форекс трейдър ли е какъв е, практически ми се скара, каза ми че не разбирам от авторско право и че едва ли не съм му виновен за нещо, че го накарах да свали статията ми която беше копирал. статията бе за бунтовете в лондон, дето вандали изискват да вземат безплатно всичко, твърдейки, че им се полага… ирония?

 59. Гледай Англия днес – виж България утре! Както винаги тук всичко идва със закъснение, така че дано не излезна прав. Нещата не опират толкова до бедност, а до ценности и възпитание. Ако някой си въобразява че ние тук не си възпитаваме чрез умишлена държавна политика аналогични празноглави и необразовани лумпени, се лъже. Вижте само каква е политиката ни спрямо циганите в последните 20 години…

 60. @Longanlon: Хващаш се за думата, но – fine, радвам се, че те развеселявам. Все пак училището, каквото го знаеш днес не е онова китайското. Апропо, то това първото в Китай, май е било на тема конфуцианство, което си е вид морална система, не мислиш ли? Излиза, че китайците наистина отдавна са го измислили…

 61. Те поне да се бореха за плазмени телевизори. Видях една снимка – някакъв катил се беше снимал с 20-тина откраднати DVD-та и няколко други боклуци, от сорта на компютърен микрофон.

 62. хех, тоест всяка “морална система” е религия, тоест църква, значи училищата са изобретени от църквите, а? като дъвка го разтегли тоя арумент, несериозно е.

  учен, това на което викаш липса на възпитание и ценности, аз му викам усещане за безнаказаност, породено от “толерантността” към престъпниците само защото са бедни и малцинства.

 63. neuromantic
  13/08/2011 - 12:32

  Абе… британските жертви на капитализма просто не са научили още изтънчените форми на протест присъщи на нашенските червени бабички – дрънченето с празни тенджери на площада. Само излагат лявото с действията си.

 64. то лявото само се излага с практически всяко свое действие…

 65. А на вас кой ви каза, че в арабския свят не са обирали магазините? Не го видяхте по телевизията ли? Там ли бяхте? Щото яко са обирали магазини, включително и на мой бизнес партньор в Сирия. Хората приемат за истина това, което им се предоставя за истина. 🙂

  А що се отнася до католическата фанатичка Ан Коултър, ще взема да й подаря една карта, барем следващия път не бърка Швеция с Швейцария, а сега поредната й безмозъчна статия – още малко ще приземи Обединеното кралство до социалистически пан-блок. Неописуемо тъпа статия, с поредните й лайна. Цяло чудо е, че не обвинява мюсюлманите и евреите за пореден път.

  Аз й предлагам да се забрани демократическата партия в и без това двупартийната система на САЩ, та да могат републиканците най-сетне да си осъществят мечтата за тоталитарна система. Виждам как патката му с патка се моли на католическия й Бог за да стане това.

  А англичаните ( от години там консервативната партия е водеща, някой да й напомни) са се оправяли далеч с по-сложни проблеми – например с т.нар. “The Englsh decease”, т.е. проблемите с футболните хулигани по стадионите и трагедиите, които се случиха на Хейзъл и Хилзбъроу. Ето, сега англичаните печелят всяка година допълнително място в турнирите чрез феърплей, а стадионите са им най-добрите и най-обезопасените.

  Ан Пелтър си има английска версия – за щастие тя е само телевизионен вариант и се казва Алън Копле.

 66. * Ан Коултър
  Пелтър е друг образ 🙂

 67. Макар че Ан Коултър до голяма степен да е права в случая с Великобритания, която макар и управлявана от дясно правителство все още е доста социалистическа държава, за пореден път се изявява политически. Изобщо от такива като нея, Глен Бек, Ръш Лимбо, Майкъл Савидж и Марк Левин не съм очаквал различна реакция, както и по други въпроси мога да очаквам какво биха написали Кийт Олберман, Рейчъл Мадоу и други привърженици на лявото.

  Социалната политика не може винаги да се изкарва като проблем. Трябва да се разбере дали въпросната социална политика е изработена така, че да поощрява злоупотреби със системата. Благодарение на социална политика някои хора се възползват да си стъпят на краката, но ако има по-утопична социална политика ще има злоупотреби. Социалната политика не е единственият проблем тук, колкото и да ѝ се иска на Ан Коултър. Проблемът е много по-комплексен и включва още как тези престъпници са били възпитани от техните родители, от училищата, в които са учили, телевизията и музиката, която гледат и слушат, компанията, която си избират.

  Някой социалист може със същия успех да обвини капитализма в тези безредици, защото заради мантрата to maximize profits е създал Биг брадър, Джързи шор, Ейми Уайнхаус, Азис и т.н., които днес според някои научни изследвания показват, че са причина за оглупяването и престъпната култура на младото поколение.

 68. Калин Стефанов
  14/08/2011 - 18:17

  Чета само коментарите на Лонги. Другите не си заслужава да се поглеждат. Съжалявам. 🙁

 69. @Longanlon: Моралната система не е задължително да има нещо общо с религия или църква. Не казвам, че всяко училище е изобретено от църква, грешно ме разбираш. С това, че китайците май са го измислили, имах предвид, че не е лоша идея моралът да се преподава в училище с цел да се подобри моралът на обществото. В момента с това се почва към 10-ти клас, когато човек е на… 16-17 години и рекламата вече му е изпила мозъка, а и доколкото си спомням, не се наблягаше особено на това в училище.
  Относно това, че “лявото само се излага с практически всяко свое действие…” е така в България, а то и в БГ лявото не е ляво.
  Ако дясната политика беше перфектна, нямаше да има лява.

  @Калин Стефанов: Това в какъв смисъл го казваш?

 70. то лява политика наистина няма:
  http://kaka-cuuka.com/251

  моралът обаче, не се преподава, той се възпитава. той не е математическа формула, която да напишеш на дъската – той се живее и предава с пример. училището не е място за морално обучение – него могат да го дадат само семейството и обществото

 71. Абе училището е част от обществото…
  ако учителите са аморални … няма как да очакваме добър морал у подрастващите…
  ако учителите създават чувството на несправедливост у учениците (толерирайки по неясни критерии определени ученици, и цакат други… ако всеки път критериите им за оценяване са необективни, учителите са корумпиране, лъжат и тн) – та като има създадено чувство на несправедливост …

 72. @plankov: “та като има създадено чувство на несправедливост …” се връщаме пак на нашата тема – някой хваща патлака и започва да стреля в тълпата или си мисли, че му е позволено да ограбва невинни. А има много други варианти да реагираш на една несправедливост, но с нагнетяването на агресия в хората, най-вече чрез медиите (според мен), това е естественото развитие на нещата. Не, че без медиите нямаше да се стигне до това, просто не и толкова бързо. Медиите ускоряват процеса, основите на който са поставени от посоката на развитие на цивилизацията – към все по-голям индивидуализъм (по-скоро егоизъм) и лично (безогледно) трупане на богатства (предимно пари).

  @Longanlon: Не мога да се съглася. В такъв случай, според теб, циганите няма ли смисъл да ходят на училище? Дори и да схванат математиката и химията, пак ще си крадат, така ли? Възпитанието е една от главните цели на училището като институция. Това, че не се получава в момента, се вижда много добре.

 73. достатъчно много хора крадат, въпреки че са ходили на училище – това включва както цигани ходили до 3 клас в най-западналото училище, така и банкери с отлично образование от най-добрите университети в света

  това че по-образованиете хора като цяло крадат по-малко, се дължи на факта, че имайки образование, имат повече перспективи в живота си, по-добра работа и повече пари, поради което не им се налага да крадат.

 74. Всъщност колко точно са соц. помощи в Англия или Франция? Защото винаги съм живял с убеждението, че Англия е най-малко социалната държава в Зап. Европа.
  Ще добавя гласа си към тезата на Пепий, че полицейската държава води до тормоз над мирните граждани “по устав” и непроменени условия за истинските престъпници.

 75. Свидетели сме на началото на края на неолиберализма, който се оказа също така несъстоятелен, както комунизма и всички
  други подобни утопии.
  Причината според моето скромно мнение е в това ,че те не отчитат РЕАЛНО противоречивата природа на човека.

 76. @Longanlon: Струва ми се, доста крайно се изказваш – ти, като образован, ще почнеш ли да крадеш, ако имаш по-малко перспективи в живота?
  Нещо, за което се сетих – защо в Япония нямаше мародери според теб?

 77. съвсем определено ще почна

  защото 1. са възпитавани от хилядолетия да са единни при бедствия и 2. не са заразени от епидемията “човешки права на престъпниците” и полицията не си поплюва

 78. Муахаха, “съвсем определено ще почна”, муахахахах! Тава го казваш, само за да кажеш нещо набързо. Няма ли да те е срам? От тебе си? Я си помисли пак! Не ти говоря да нямаш никаква друга възможност.
  В Япония хората наистина са възпитавани хилядолетия. Точно за това и няма мародери. Социалната система е наистина по-пестелива, но е следствие на това възпитание и традиции. Колкото до полицаите, нали не мислиш, че “не си поплюват” повече, отколкото английската полиция “не си поплюва” (с техните ИРА, футболни запалянковци и -янковци от Близкия изток)?
  Виж сега, какво искам да кажа, да оставим разните примери и отяждания. За всяко стъпало от своето развитие, човек, респ. обществото има нужда от съответното духовно развитие (разбери – просвещение, нека оставим религията). В някои страни смъртното наказание и рязането на ръце за крадците е ок, в други – не. Защото са на различно ниво по пътя на своята еволюция.
  В Англия е пълно с народ от държави с по-ниска култура. После – там въпреки старата демокрация, масата хора са прости работници, дори и англичаните. Към това се прибавя и поп-културата, която съвсем обърква ценностната система (това вече го обяснявах) и резултатът е готов – социалната система не работи, а напротив – пречи и развращава. Но това е следствие на простащината. За това и се казва, че кризата е духовна. Ако хората бяха възпитани, образовани и културни, нямаше да се стигне до всичко това. Да се спрат социалните помощи на такива хора никак няма да помогне, ще настане по-лошо. Чувството за несправедливост ще стане още по-изразено (и за това говорихме). Директно да ги изтрепем, също не става – вече не се прави така :-). Трябва си училище.
  Един възпитан, образован и културен човек би прозрял, че с аморалните си действия, като кражба например, поразява бъдещето не само на другите, но и на себе си. Не мислиш ли? Да, има такива философи, които казват, “не ми пука и искам да си живея живота”, но нещата в глобализирания ни свят вече се развиват толкова бързо, че последиците от това философстване те застигат преди да си изживееш живота. Без полиция. Виж финансовата криза.

 79. nArchi, за какво училище говориш в последния си коментар? Тези престъпници са вече на такава възраст, че няма училище, което да ги възпита ако приемем, че функцията на училището е чисто 100% възпитателна. Както се казва – липсват им първите 7 години.

 80. lammoth по-леко с епитетите

  тука не е форума на в. дневник и няма да допусна да стане

 81. ау, леле, колко шокиращо 🙂
  хубаво айде трий 🙂

  ПС Не вися по форуми, нямам представа как е там. Но изглежда има негативно влияние 🙂

 82. @Д.Н.: На това, че “липсват им първите 7 години”, мога да ти отговоря с “човек се учи докато е жив”.
  Да, първите седем години са много важни, защото тогава трябва да получиш основите на възпитанието. Напоследък се говори, че дори първите 3 години са от изключителна важност и след това само с много труд и постоянство може да се постигне успех. (Виж нещо от Михаел Винтерхоф (Michael Winterhoff) в този ред на мисли, може би в Щатите са го превели, в БГ няма такова животно…)
  Все пак, хората се отличават на фона на флората и фауната по това, че могат да усвояват и прилагат нови знания цял живот. Просто трябва подходяща мотивация.
  Апропо, чух по новините, че в Англия, осъдените покрай горе-обсъжданите събития, освен по-строги санкции (4 години за кражба!), трябва и да участват в изграждането на същите обекти, които са потрошили. Възпитателно.

 83. Пич… да ти кажа много ми е ПРО-Американска статията.. и след като видях кой я е писал разбрах и защо. Не мисля, че за всичко в Англия е виновна социалната им система. Има вина…но не за всичко, а най-големия проблем и най-голямото недоволство в САЩ е точно от тяхната социална система…оп сори те нямат такава 🙂 Тази госпожа която е писала статията … си е заслужила хонорара … добра е, но невярна 🙁

 84. Преди няколко години живях и работих във Финландия. Системата за социални грижи е така развита, че ако не си инициативен, може да лежиш дълги години на нея. Но повярвайте – за около 5 години живот, бях без работа за около 3-4 месеца. Тогава разбрах, че социалните им помощи от около 500 евро са демотивиращи за социално активните хора. Даже бяха въвели допълнителна помощ от 5 евро за хронично болни от алкохолизъм -безработни индивиди. Аз прецених, че ако си достатъчно морално деградирал, би доказвал че си алкохолик и то само и само да получиш доп. бонус. Е, всичко сочи колко сбъркана е социалната политика на някои общества…

 85. Лина Йосифова
  19/08/2011 - 00:27

  Чудесна статия!Просто си мечтая и някой в България да напише нещо на такова ниво…Или може би има, но аз не съм попаднала?
  В умален мащаб не се ли опитват да живеят по тази схема и някои малцинствени групи в България?Да не ги споменавам, че току-виж някой се обидил…

 86. FIN59, зависи за колко време ти се дават тези 500 евро на месец (година, две?), но пък и не знам колко демотивиращо би било, след като с 500 евро не знам как би живял. Когато животът ти струва повече пари, отколкото получаваш (дали с работа или с помощи) обикновено се опитваш да промениш нещо, за да имаш по-висок бюджет и да не стигаш до просешка тояга (тоест търсиш си по-добре платена работа).
  nArchi, явно и в САЩ не са го превели. Книгите му са на немски, страниците също. Бързо проверих, но ми беше достатъчно. По принцип това, което се опитвах да кажа е по-скоро в буквалния смисъл на думата и си послужих с известната фразичка за първите седем години. С други думи ако си на 15-на години и си боклук като тези гамени – и през целия си живот си бил такъв боклук – обикновено е за цял живот. Такива често даже и не слушат какво им се казва. Спомням си преди 3 години като ставаше въпрос за първия гей парад лумпенът Боян Расате разправяше наляво и надясно как вече е на 40 години и не подлежи на възпитание. Та същата работа и с тези престъпници – нищо, че са на по 15-20 години.

 87. Явор, социалната система на САЩ е много по-напред от българската да речем, относно осигуряването на всичко необходимо за живота на всеки мързеливец. всъщност, именно след въстанията в ЛА през 1992 г. (които бяха много подобни на тези в Англия и като причина и като развой, макар да бяха по-масови и с повече жертви и щети) законодателите в Калифорния малко се освестиха и въведоха принципа work first – т.е. за да получаваш трябва да докажеш някакъв трудов стаж в близко време и поне старание да си намериш работа

 88. tutankhamon661
  25/08/2011 - 05:26

 89. Споделям в голяма част изразените от nArchi (August 15th, 2011 at 00:40), sanvean (August 16th, 2011 at 01:11), tervel57 (August 12th, 2011 at 18:59) и aleks (August 11th, 2011 at 17:55) мнения.

  Колкото до веригата семейството-училището-обществото, за която спомена Longanlon, именно дивият и нерационален мафиотски капитализъм, родил се от полителита на екскомунистическите тайни служби, докара най-много поквара в обществото. Има си и народна поговорка за това: „Рибата се вмирисва от главата“. Съответно, при
  свръхкапиталистически мафиоти, които феодализирха България през последните над 20 г., и на които са слуги политиците ни, за какъв морал може да става дума въобще?

  Щом децата израстват в една дистопична среда, която взе най-лошото както от фалшокомунизма (комунизъм никога не е имало реално, а само на думи, плюс това е неосъществима утопия и остаряла и неадекватна на съвременните технологии идеология), така и от неолибералният корпоратокрационистки хиперкапитализъм на масовото лумпенизирано и изманипулирано свръхконсуматорство с привкус на неофеодализъм с наченки на ново световно робство.

  А Longanlon да не се прави на ударен и да не пренебрегва морето от себекритика от страна на американците към собствената им държава и политика след 2000 г., което в общи линии звучи така „Корпорациите завзеха властта изцяло чрез тоталната приватизация на военно-промишления комплекс и всички партии са на заплата при тях, а средната класа изчезва поради факта, че се шири нечовешка социална дупка между средната класа и бедните, от една страна, и свръхбогатите, от друга.“
  Когато са приватизирани вода, енергетика (предимно електроснабдяване), банки и т.н. инфраструктурни мрежи и тези картели имат останалата част от обществото като свои робски слуги, нещата отиват към революционни действия, първите наченки на които са мирни протести, а после и леки социални размирици.

  Плюс това е факт, че самата култура на нереално фалшосвръхиндивидуалистичния хиперкапитализъм набляга на свръхманипулация и промивка на мозъците чрез масмедиите, а не на развитие на наука, технологии, философия, изкуства, литература, обществена култура, човешка добронамереност и т.н. Именно защото без тази манипулация „елитите“ (срасналите се корпорации и държава в Големия брат на Големия бизнес + Голямата държава) чисто физически ще бъдат изтребени, защото паразитират над 99% от населението, което реално извършва цялата физическа и интелектуална работа, а „елитите“ само го издояват.

  А за проамериканско настроените мога да кажа, че сте в дълбоко заблуждение. Отидете да живеете в САЩ и ще видите неофашистка тоталитарна система, която надминава и тази в Русия, но в последните години вече това хич не е поприкрито, както беше допреди. САЩ се превърна в новия корпоративен СССР клонинг и „ученикът (американския империалистически корпоратокрационистки клептоолигопол) надхвърли учителя (тоталитаризма от 20-век: нацизма + фашизма + сталинизма/фалшокомунизма) си“. С всичките тези камери, датчици за следене/проследяване, мониторинг, контрол, сателитно следене, сателити с лазерни устройства, ваксини със съмнително съдържание, и ширеща се бедност, не можеш да очакваш хората да не се бунтуват срещу несправедливостта. Иначе е вярно, че част от тези „хулигани“ във Великобритания са бедни имигранти или закъсали и мързеливи англичани, но това не са всички. Много от протестиращите наистина не могат да си намерят работа, която да поддържа минималното ниво за английския среден стандарт на живот. Тъй че САЩ хич не са добър пример, напротив, американската политика, копирана по времето на Татчър във Великобритания, а оттогава насилствено вграждана из цяла Европа, е именно това, което ни докара Световната финансово-икономическа криза (2008-????), която, забележете, пак започна от прогнилия и тотално работещ с виртуални пари паразитен банков сектор, който не произвежда нищо, а е сложен като „регулатор на паричните обороти“, с което злоупотребява масово, а оттам и кризата.

  Кризата е криза на човечеството като цяло, а най-големите проблеми са именно социалните и интелектуални неравенства, експлоатацията; също и политическите борби за власт, които са безсмислени, защото в крайна сметка не решават нито един проблем, а само изкуствено поддържат самите условия, които усложняват и влошават повечето проблеми.

  А че политиката е просто неприкрита игра на частни икономическо-социални интереси в глобални мащаби, това би трябвало отдавна да е ясно на мислещите (по-разумните).

 90. баце, иди се прегледай, е моя съвет 🙂

 91. @Д.Н.: Виж, малко повърхностно го караш. Ако беше погледнал наистина, какво има да каже човекът на света, нямаше да ги пишеш такива. Михаел Винтерхов е детски психиатър. Това, което споделя в книгите си, са случаи от собствената му практика.
  Та важното беше, че точно този психиатър наблюдава връщане към нормално състояние на момче на 18 години, което преди това е имало сериозни поведенчески проблеми, дължащи се на грешно възпитание. А лечението не е било с медикаменти, а с подходяща мотивация и подход. Случило се е дори за изненада на доктора, даже и не с негова помощ (някой да не каже, че човекът си прави книги за реклама).
  После, по мнението на същия този психиатър, човек едва на 16 години е в състояние да различи, ако някой се държи неправилно. Просто не му е узряла кората по това време. Би ли нарекъл някого на 15 години “боклук” или “гамен” и би ли го отписал за “цял живот” ако знаеше това? На едно бебе не можеш да му се сърдиш, че ака в гащите. Ако не му обърнеш внимание и му оставиш памперса, и на 4 години ще си ака там.

  @Sah War: Добри си ги разсъдил, ама накрая май ти се е доспало и е станало банално с обобщението на това, какви са проблемите на “човечеството като цяло”.
  А от последното изречение направо лъха дрямка. Единственото нещо, което политиката не е, е да е нещо просто. Погледни само сложно-съставните думи, които ти се налага да използваш за да я опишеш. 😉

Leave a Reply

Задължителните полета имат *