Все някой му е виновен


Още откак Бойко Борисов започна да заема някакви значими постове в държавата, първо секретар на МВР, после кмет на София, все някой му е виновен за нещо, неуредиците в държавата все са по вина на някой друг, все някой го спъва да си върши работата.

А може би за това си има причина…

И ето, бате Бойко стана премиер, държавен глава, дет се вика (щот президентът ни е само лице, а не глава на държавата, дефакто) – и наистина превърна поемането на управлението в някаква латиноамериканска сапунка от розови беемвета, носни кърпички за 72 лв., дадени 10 млн. за copy-paste и google translate. Точно както правеше и докато беше кмет, предшествениците му са виновни за всичко, Станишев е виновен за всичко, някой го саботира, източил хазната. Много хора се дразнят от подобен PR подход.

Само че може би не им идва на ум, че след като в държавата ни не всичко е цветя и рози, значи за всяка грешка или умишлено действие или бездействие, действително си има виновник.

Софиянски на съд ходи (измъкна се, естествено) за корупцията по времето на кметуването му, а после кой трябваше да се оправя с бакиите в София? През последните месеци на управлението си Станиш лъжеше и мажеше за “стабилност”, “развитие”, “запазване на постигнатото”, а накрая изхарчи държавната хазна като за последно, за да не би благодетелите на БСП и ДПС да останат без парички следващите четири години. Антикризисните му мерки се състояха в това да остави бюджета на червено и да крие това 3 месеца до изборите зад мазната си усмивчица.

Какво очаквате, какво искате? Тия толкова гнусни, че даже смешни и невероятни глупости на предишното управление, да бъдат подминати и забравени?!?

Това, че някой винаги му е виновен на Бойко Борисов може би значи, че … някой наистина е виновен. И че, ако се отдам на с нищо неоправдан оптимизъм, държавни служители (избрани или назначени), за пръв път в новата история на България, може би, О! чудо! ще бъдат все пак осъдени за глупостите, които са натворили и за парите, които са позволили да бъдат откраднати. Или поне тия глупости няма да бъдат повтаряни.

Но времето ще покаже.

Глупост на деня:
След изказването на “Дядо Фанатик” –

Коментари

 1. Мда, обаче пък и попрекалява 🙂

 2. Това преждевременно закриване на агенции и министерства се прави с една единственна цел – да няма после виновни. Замитане на следите.

 3. Ангел Грънчаров
  03/09/2009 - 09:18

  Господа джентълмени, моля, не стреляйте по пианиста: он толкова може…

 4. Ivan, aко знаеш колко агенции и агенцийки има в държавата, чията работа е само да си измислят работа, и ти щеше да искаш да ги закриеш.

 5. Господ дал, като цяло обаче имаме склонноста хем да правим мегаструктури, хем да дробим агенции и служби.
  Аз не мога да разбера що ДВСК и РИОКОЗ не са обединени, например? Щото в момента идва РИОКОЗ /демек ХЕИ/ проверява ти в магазина нещата, после идва ДВСК и той ти проверява само животинските… баси… като откриваш магазин, бегом и до двете институции.

 6. Петко Фенерски
  03/09/2009 - 09:31

  Не, не прекалява, напротив.

  Имам личен поглед върху МОН, вкл. като независим, частен и съдебен експерт, а също и като експерт по дело в НС (Комисия за защита от дискриминация) в което МОН и негов инспекторат за замесени.

  Разюздени псевдо-управленски, пвсевдо-административни ОРГИИ – това е точния термин за работата на МОН при Даниел Вълчев. Обратната страна на медийния култ към личността на този нарцис, изграждан системно вкл. с обаждания по телефона до медии, с указания какво да правят, с даване на шпрокурор на хора писали мейли (напр. мен, с провал на Вълчев естествено; Това царско протеже реално е полуграмотен юрист и администратор и не може смислена жалба до прокурор или съд да напише), наказателни акции срещу служители, пълна липса на контрол, всеки началник и “експерт” свободно може да прихване всяка жалба срещу себе си, като това се прикирва в самото МОН и при дела от върховни съдии във ВАС (председател – кадъра на НДСВ Пенчев).

  ДПС кадрите, с редки изключения, са полуграмотни професионално, но са били прикривани от другите служители, вероятно от страх. НДСВ и БСП са замитали системно следите на ДПС оргиите на догановите протежета.

  За това трябва да се носи отговорност. Ще бъде героизъм обаче, ако ББ постигне поне 5% възмездие. Защото ако не измете кадрите из министерствата, който са виновни, няма да направи нищо и ще провалят и него. Нормативната уредба е разработена така, че да не се носи отговорност, и ББ ще се провали както предишните, ако не я преработи.

  Министъра в МОН се смени 5 пъти, но сестрата на бивщия шеф на СДВР си е все там, в сянката, и участва активно в срамни наказателните акции (под формата на “проверки” на протестиращи учители, директори и т.н.). Ако Фандъкова не разкара Катя Никова, а също Любомир Йосифов, Лъчезар Станоев, Евгения Костадинова, ДПС кадрите (и не обнови на 100% правния си отдел, след 4 години ще се сгромоляса и тя, каквото ще друго да прави.

  Ще направи 1-2 добри неща, но никой здарвомислещ човек в системата, който има идей, няма да ги даде на палачите си в предходните 8-10 години, защото те просто ще ги отграднат, а него пак ще го натирят.

  Затова само яка чистка му е майката. Много яка. БСП, НДСВ и ДПС никога не трябва да се връщат във властта. /Не казвам, че ББ трябва да остане 🙁 ./

  Защо трябва да уволни толкова много хора, нали не са виновни лично?

  ЗАЩОТО СА ГЛЕДАЛИ И СА МЪЛЧАЛИ, ЗАЩОТО СА ЗНАЕЛИ, ЗАЩОТО СА ИМАЛИ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НА ЗНАЯТ, ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА СИГНАЛИЗИРАТ ПРОКУРАТУРА, НО НЕ СА ГО ПРАВИЛИ!!!

  Например директор на дирекция, Евгения Костадинова, е участвала като експерт в дело, като е премълчавала отвратителни неща за директорката на НУКК Горна Баня Величка Велчнова.

  Ако си бе отворила устата, Първанов нямаше да даде орден на Велянова.

  ЕТО ЗАТОВА!

  И в заповедта за уволнеие на Евгения Костадинова трябва да пише ясно “несправяне със служебните задължения и липса на професионален морал и етика”

  А за Катя Никова трябнва да пише: за прикриване на побой над дете в 6 клас, извършен от сина и(учител в училище).

  Дали ББ ще прикрие обаче бившия от 1 година началник СДВР (брат на въпросната К.Н. и така роднина на побойника), е интересен въпрос.

  Да видим….

 7. Аз що ли съм скептично настроен… Принципно най-омразно ми е ДПС, не щото ДПС е съставена от малцинство /аз съм толерантен човек и антирасист/, а щото ДПС са банда крадци и са най-вредното нещо, което е стъпвало на бг територия…
  Има свойството точно на вирус, те си е законна мафия.
  БСП/БКП ги ненавиждам, щото са банда некадърни популистко настроени мечтатели, обаче…
  За да направиш каквото и да е трябва освен политическа воля, трябва и подкрепа. А когато надолу по веригата виновните чиновници започнат да саботират, става лошо… много лошо

 8. Петко Фенерски
  03/09/2009 - 09:44

  Закриването на агенции, и даже ПРЕИМЕНУВАНЕТО на някаква дирекция в рамките на министерство, винаги води до замитане на следите.

  Много смешно бе, когато НДСВ “размести из дирекции” служители в МОН чрез едно такова реформиране на дирекции.

  Гледаш, същата мърла в “новата” дирекция сега проверява жалбата срещу себе си, докато била шеф на старата.

  Типичен пример бе Цонка Кенарова, като ВрИД Началник РИО на МОН София проверяваше жалби срешу Цонка Кенарова като експерт в това РИО. А Красимир Николов (ОДС) като зам министър – себе си като началник РИО (Николов и Кенарова израстват едновременно, тя заема неговото място, а ВАС прикрива ставащото….). Те сриваха Костов, после следващите

  Така “вечните” задкулисници в МОН сгромолясаха Атанасов, Дамянов и Вълчев, като не им дадоха да проверят и изметат след работата им в предния мандад

  Смях или сълзи …..

 9. коментар от Свежо: Тръгна Бойко с хъс,ще видим.Искренно му пожелавам успех и дано след тяхното управление да няма виновни 🙂

 10. Ангел Грънчаров
  03/09/2009 - 09:52

  Моля, помогнете за разпрoстранението на този документ и за достигането му до адресата; има пряка връзка с темата тук:

  Отворено писмо до госпожа Министъра на образованието, младежта и науката – отправено чрез всички медии

  Благодаря!

  Извинявайте за безпокойството!

 11. много дълго бе ангеле…

 12. Преди Батман ми беше смешен. После взе да ми става симпатичен. Част от съмненията ми в благородническите му намерения отпаднаха. Други останаха. Но имам тъжна новина: дори Батман да е най-честният, вярващ си, трудолюбив и изпълнителен премиер на света, с най-компетентния екип в света, резултатите от неговия зор пак ще бъдат “little to nothing”. Защото хората, които реално управляват държавата, не ги дават по телевизията. Не ги сменят на всеки 4 години. И не ги викат в съда. Но за сметка на това всички сме слуги на тяхната алчност – от обикновените граждани, които получават най-ниските заплати в Европа, през обикновените бизнесмени, които плащат най-високите лихви в Европа, та чак до Батман. Престъпността и държавата са се слели на генетично ниво преди десетилетия. Ще се изразя образно: ако държавата е тялото, а престъпността – душата, то корупцията е онази връзка между тях, която прави живота възможен. Прекъснеш ли я – цялата система ще се разпадне. Дотам сме я докарали.

 13. Маркуча
  03/09/2009 - 10:39

  @Петко Фенерски
  В горната тирада ми мирише на някакъв личен елемент. Нека закриват агенции, ако са всичките — още по-добре. Агенциите открай време са място, където нищо не се върши и служат само за хранилка на разни партийни другари-клатикурци.

  @Иван
  > Това преждевременно закриване на агенции и министерства се прави с
  > една единственна цел – да няма после виновни. Замитане на следите.
  Т.е. Бойко замита следите на Станишев?! Хайде по-сериозно…

 14. Ангел Грънчаров
  03/09/2009 - 10:42

  Няма начин, темата го изисква: за ситуацията в българското образование не може и не бива да се пише кратко – ако трябва да се изявят поне главните проблеми. Защото принципа “Най-мразим да мислим” в тази област е съвсем неподходящ. Който може, ако иска, да опише всичко това с две думи: аз не мога, понеже не съм факир 🙂

 15. @asktisho За съжаление не мога да кажа, че не си прав…

  Иначе, факт е, че тези безобразия трябва да се намалят. То, че няма да спрат, няма 🙂

 16. johndaddy332
  03/09/2009 - 11:19

  Хич не го харесвам тоя, мисля да спра да гледам ТВ заради него, но въпреки всичко е по добре от предните свине!

 17. Дано осъди представителите на червената мафия 🙂 Пък после да се намери някой да осъди и хората от СИК.

 18. johndaddy332
  03/09/2009 - 11:42

  Дано ама надали, за съжаление!

 19. Иво Апостолов
  03/09/2009 - 11:59

  Че има виновни има, че трябва да се гонят, трябва. Но не може това да ти е основната дейност.
  Рано е още, да поизчакаме как ще тръгнат нещата и дали и кога въобще ще тръгнат.
  Бойко не ми е фаворит, но пък за Плевнелиев, Трайков и Дянков имам добро мнение.

 20. Ако една власт е престъпна,винаги се намират хора,които искат не само да я съборят,но и да наложат възмездие за престъпленията.Такива хора са се скитали немили-недраги,хващали са гората,ставали са хайдути,партизани, ятаци и т.н.,но винаги и навсякъде по света са били извън закона.Двойният мозък от Банкя има дългогодишно участие на различни нива на властта,но се преструва на борец за правда и свобода.Дали пък неговите имоти и разходите му не надхвърлят заплатите му за последните 20 години?Нека отгатна-може би не са негови,а на Цветелина.А банката е личен подарък от Т.Живков и конфликт на интереси няма.

 21. Не е нужно някой да има “чисти помисли”, за да върши работа. Може просто да иска да се изкара велик, затова да гони мръсотиите на предишните управляващи – хич не ме интересува.

  Важното е да прави каквото искам и за сега повечето инициативи са добри – освен описаното горе, в общи линии спазва обещаната икономическа политика, което е най-важно особено в момент като сегашния, в който държавата и бизнеса са без пари.

 22. За извиненията може и да има право, но когато се хванеш с политика е повече от ясно, че другите ще ти подливат вода и ти трябва да можеш да се справиш с това. Ако не ти изнася – не се захващай, но на нас ни писна от оправдания. Като има виновни – изправи ги на съд !

  Ако бяхме хора като хора, по време на кризата с боклука (например) трябваше да ги изринем и Станишката и Бойко и тогава може би нямаше да си правят трикове, дето са все за наша сметка !

 23. Много точно си написал това, което мисля и аз! Абсолютно съм съгласен с теб 🙂

 24. House M.D.
  03/09/2009 - 17:04

  Е, как ще сливаш двск и риокоз, бре, Планков. Все едно да слееш ветеринарния университет с медицинския. 🙂

 25. Ми тогава РИОКОЗ да не ми проверявт яйцата след като ги е провелил ДВСК

 26. Да направят една мегаструктура, както направих с НАП 🙂 ефективността бавно,но сигурно се покачва

 27. Формулата”тея преди нас таковаха мамата на всичко ние сега ще я оправим” е изпитана и работи от 1990 🙂

 28. Поли Козарова
  03/09/2009 - 22:56

  Една формула работа само ако се прилага върху вярната задача, а не изобщо. Доколкото си спомнят от математиката!

  В случая – мисля, че съмнения относно некадърността, корумпираността и зловредието на предишните управници, проста няма. Така че – да, формулата е вярна. Особено ако най-после някой виновен си понесе заслуженото.

 29. Egati…

 30. Ирония Идиотова
  04/09/2009 - 17:44

  Ами по-добре някой да е виновен, отколкото никой да е невинен.На мен лично ми е интересно как така изведнъж индивид се появява на българския небосклон, изглежда не толкова политически- тоест не чете от разни листове, няма строг офишъл костюм и не яде кралски скариди по партита, изразява се по-ангарската и моментално “осанна” от всички, барабар с подозренията.Колко му трябва на човек , за да повярва?Хм?:))))
  Ама защо ли и аз се обаждам…

 31. Както каза един от СДС след кметските избори – “радвам се, че г-н Борисов стана кмет и получи мнозинство в СОС, защото досега все някой му беше виновен, а сега ще има пълната власт”. Е, оказа се, че и правителството му е виновно, та да видим сега (сега май само президентът може да му е виновен за нещо, пък макар и без реална власт).

  Искрено му желая успех, защото иначе сме загубени.

 32. Калин Мариов
  04/09/2009 - 20:38

  На Бойко всеки му е виновен НАИСТИНА защото всеки Е виновен.
  Т О Ч К А.

  Еба ти безсмислените коментари, честно.

  Няма да се уморя да го повтарям. Макар и да съм го казал общо взето един път и тоя път – два пъти общо. Хм…

  Хубав блог – тъпи коментари.
  Сигурно колкото по-добър е блога – толкова по-трудно е някой да БЛЕСНЕ, разбираш ли, с нещо остроумно или поне ДА НЕ Е БЕЗУМНО ТЪПО. Мисля, че има логика в това. Поправете ме, ако бъркам.

  Лонги работата му в коментариума е да ви връща в правия път на трезвите, лишени от световно-конспираторско-емоционално-личностни преценки. Защото всички, почти без изключения, залитате натам. Да не кажа, че на някой даже е трудно да се разбере каква е връзката на това, което пишат със статията най-отгоре на Лонг. Всякви ги има…

  Здраве и спокойствие и до следващата статия!

 33. Да откриеш нередности в която и да е държавна институция е детска игра. Това и аз го мога.
  Да оправиш бакиите на тези преди теб и да ги накараш да си понесат отговорността е доста по-сложно. И това май аз го не мога. Затова не се кандидатирам за шеф на държавна институция 🙂 Щом г-н Борисов се е кандидатирал (че и спечели даже), значи смята, че може. Дано да е така. Ще видим 🙂

 34. Бат Петьо
  07/09/2009 - 11:55

  На калпавия …. вълната му пречи!!!

 35. s towa mislene na parche pak donikyde nqma da q dokarame.no si e istina,che chovekyt si izjivqva lichnata idiliq kak trqbwa da izglejda edin dejstvast politik. a starta i razlichnite stypala sa prosto detajl

 36. Абе хора! Не виждате ли?, Не чувате ли?, Не четете ли ?,
  за два месеца ?????? се направиха толкова регулярни и не регулярни неща от това правителство, че всичките досега ги слагат в малкия джоб!
  Аз съм оптимист и пожеланието ми към тях е: в този дух до припадък!!! :-)).

 37. абсолютно съм съгласен, крайно време е да вкараме 10-15 знакови политически фигури в затвора и да видим колко им стска на всички други

 38. La Roshfuko
  08/09/2009 - 10:23

  Уважаеми ,здравомислещи Българи , помислете, че все пак доста години ,около 20 ,всички ние сме свидетели на крадливите навици на българските политици ,особено министри. Около 20год.сме свидетели ,а продължаваме да бъдем такива на набезите и скоростното придвижване на мутренските джипове! В този момент избрахме един човек в лицето на г-на Борисов ,който ни обеща да направи каквото е по-силите му за хората на България! Тогава ,ако той успее поне 60% от това, което вероятно иска ,нека да забогатее колкото трябва ,по-добре да виждаме ,че един или 10 политици са богати ,отколкото да цари хаос в държавата!Борбата обаче ще е доста трудна ,навиците на крадците трудно се елиминират? Лошото е ,че до тук не се вижда успех във възстановяването на сигурността на хората! М-р Цветанов моли полицаите вече 2 месеца да излязат пеша по улиците ,да се появят отново кварталните инспектори. Не искат и това си е ! Все пак ,да бъдем коректни и търпеливи! Да пожелаем успехи на всеки ,който ни мисли доброто!!!! Ако обаче отново се направят на велики крадливи папуаси ,вече ще трябва пак да излезем и да прекъснем спокойния им комфорт!!!!!!!!!!!!!!

 39. Костов
  16/09/2009 - 22:09

  Значи, ако Бойко продължи да повтаря, че за всичко му е виновен някой друг, накрая всички трябва да вземем и да му повярваме ?

  Странна логика 🙁

 40. Абе нали трябва да има някои виновен

 41. Според мен би било по добре да станем президентска държава. Кому са нужни толкова партии.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *