Толерантни към нетолерантността


Преди време се запитах ще оцелее ли Европа под натиска на многобройните емигранти от ислямски страни, които не само нямат намерение да се интегрират, но и агресивно налагат собствената си култура, поради което в европейските столици се виждат все повече забулени жени и стърчащи минарета. Зачудих се къде е границата при сблъсъка на толерантността с фанатизма. Обвиниха ме, разбира се, в нетолерантност и расизъм.

Днес, обаче Вести.бг съобщава, че са арестувани кмет и учител по религия от село Рибново, защото били радикални ислямисти. И аз няма как да не видя връзката…

Европа винаги е била люлката на либерализма в света – на идеята, че индивидуалната свобода е най-изконното човешко право, на което трябва да са подчинени всички закони. Свобода, която не може да бъде ограничена от никого – нито от чужда идеология, нито от нечия религия, нито от собственото ти правителство. Свобода на словото, свобода на личността, свобода да избираш в какво да вярваш, как да се обличаш, къде да пътуваш, какво да работиш. И, както се казва в Аниматрицата, всичко вървеше добре.

Вървеше добре до момента, в който много “интелектуалци”, политици и активисти и лобисти на различни групи започнаха да израждат идеята за толерантност. Те замениха толерантността, позволяваща на различните хора да живеят в мир заедно, споделяйки общата идея за свобода. На нейно място, чрез законите за “политическата коректност” на словото, поставиха самоцензурата и страха – страха да кажеш какво мислиш, защото сакън да не обидиш нечия самобитна култура и нечии религиозни вярвания. Свободата се превърна в страх, идеята за “права за всички” се превърна в “права за някои”.

Ислямът и ислямистите

Най-лошото в тази трансформация на либерализма от свобода в страх да не засегнеш расата или религията на някого е, че европейската култура, основана на либерализъм, губи в сблъсъка си с фанатична такава. Европейците се избиват да са толерантни, да признават правата на различни етнически и религиозни групи – дори и на тези, които най-безсрамно се възползват от дадените им права, за да действат активно и агресивно срещу европейската култура и начин на живот.

Да, говоря за ислямския фундаментализъм – за идеята, че религията трябва да стои над държавата и че начинът на живот на всички трябва да е подчинен не на свободата и закона, а на предписанията на корана. Основан на съвсем други ценности, ислямският фундаментализъм използва желанието на европейците да уважават всяка култура, за да руши европейските ценности и да налага своите. И го прави много успешно, усилвайки натиска си по всички фронтове.

Хващам се на бас, че не знаехте:

Във Великобритания от няколко години, благодарение на усилиения лобизъм на множество финансирани от Саудитска Арабия ислямистки организации, вече има легитимни съдълища, опериращи според Шериата (закона на корана) – те са независими от официалната съдебна власт в страната, а се ръководят от “религиозни водачи” и всеки мюсюлманин, извършил престъпление, може да избере да бъде съден от тях, според Шериата, а не от официален съд. Ще припомня само един пример за закона на корана – Шериатът предписва правила, според които мъжът може да бие жена си – позволено е само с пръчка не по-дебела от палец…

Това разбира се, е само логичното продължение на кампанията за подронване на европейските ценности и култура, която тече отдавна и продължава с пълна сила. Аз лично останах изумен в края на миналата година, когато ООН прие резолюция с незадължителен характер, според която богохулството срещу исляма става престъпление (!?!). Не, не се шегувам – прокарана от 57 ислямски държави и подкрепена от няколко други, тази резолюция дори съвсем слабо се опитва да се маскира като закон против враждебната реч срещу религията. (още инфо). Подготвя се внасянето й за гласуване като резолюция със задължителен характер за всички членове на ООН.

Всъщност това е резолюция, директно насочена срещу свободата на словото и то гласувана от държави, в които проповядването на омраза към другите народи и религии е всекидневие и национална политиказа да осъзнае в цялост за какво става дума, човек трябва да е виждал масова молитва в Иран, където мюезинът, а след него и коленичилите на площада хиляди хора повтарят “смърт на Америка, смърт на Израел” десетки пъти и след всеки път бият чело в земята.

Фалшив ислям и фалшива толерантност

Всъщност обаче не само идеята за либеразлизъм е изродена в случая – в тази битка изродена е и другата страна, ислямът. Той не е зъл, поне не повече от всяка друга религия. Той има милиони мирни последователи по света и в Европа, които, като всички нормални хора, искат да си гледат децата на спокойствие, да ходят на работа и да си живеят живота.

Но идеята на исляма се изземва от фанатичните групировки, от крайните ислямисти, които, финансирани от Саудитска Арабия, се обявяват за гласа на “истинските мюсюлмани” и правят митинги, горят знамена, хвърлят камъни и заплашват с насилие всеки път, когато някой им откаже преференциално, специално отношение. Всеки път, когато сметнат, че някой прави нещо, което не им изнася, което е в несъответствие с варварските им представи за религия. Можете да ги видите в новините най-редовно.

Тъй че очевидно е, както казах и миналия път, че либерализмът, макар и прекрасна идеология, има граници на приложение, след които започва да се обръща срещу себе си. Защото всеки начин на живот, всяка култура има нужда от защитни механизми, чрез които да може да оцелява и да се развива – без тях тя е обречена да бъде постепенно измествана от други култури, които не се интересуват от нейните ценности, които използват слабостта й. В културно и цивилизационно отношение Европа в момента прилича на крава – най-хубавата крава, която дава най-много мляко, страхотна отвсякъде, дава даже вълна и снася златни яйца – прекрасна крава наистина, но доброволно отрязала рогата си, да не би случайно да убоде вълците, които се навъртат около нея и за сега само се облизват.

А аз не искам много – не искам дискриминация на мюсюлманите. Просто някак, ако може, ми се ще законите да важат еднакво за всички, да няма привилегировани и който иска уважение, първо да дава уважение. Не е сложно, смятам.

За два дни …
Връзки от сърце 2

Коментари

 1. Марио Пешев
  17/03/2009 - 08:03

  Нещата никак не отиват на добре – още повече ако Турция влезе в ЕС. Тогава ще е най-голямата държава от присъстващите на Балканите, както и граница към Изтока, и реално ще ни абсорбира нас, останалите държави, които сме по нейната периферия и преди сме били поробени…

  Някъде бях чел отворени досиета, в които висши турски служители обсъждат (цитат по спомен): “България е наша територия и пак ще бъде наша. Но този път не с оръжие, а с пари, власт и вяра”…

 2. Нямам думи за предложената ООН резолюция… Предложението би било неконституционално в почти всички западни демокрации.

  Още по темата от CNN:

  http://www.youtube.com/watch?v=YHcwL5S1OSw

 3. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  17/03/2009 - 08:14

  Аз преди време писах, че евростандартите за свобода на вероизповеданията, не са приложими по отношение на Турция. Турция си е намерила баланса и се крепи, като светска държава, но по собствени правила. Европейските норми в това отношение ще върнат Турция право в Средновековието, а и нас.

  Тук идва и абсурдността на ситуацията с приемането на Турция в ЕС. Ако иска да влезе в ЕС, Турция трябва да позволи на духовенството, да практикува исляма, както намери за подходящо, а това ще е пагубно за Турция и за съседните й държави.

 4. Ами съгласен съм че нещата не отиват на добре! Аз пък наистина съм против турция да влиза в ЕС!

 5. Не знам защо обсъждате Турция в ЕС – тя няма да влезе в близките 30 години. С ислямисткото й управление напоследък шансът за “скоростно” присъединяване за 10 години безвъзвратно си отиде.

 6. коментар от Свежо: Ей, много мразя някой като добавя моя статия в свежото, да не слага картинката!!!!!!!!!!!

 7. ======================
  Просто някак, ако може, ми се ще законите да важат еднакво за всички
  ======================
  Не и в този свят, съжалявам.

 8. Balthazar.Ivanovich
  17/03/2009 - 09:26

  коментар от Свежо: сега ще те поправя, ако може
  ПП: готов си 🙂

 9. Не знам за кво изобщо обсъждат Турция в случая – доста по-цивилизована държава от териториите от другата и страна.

 10. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  17/03/2009 - 10:42

  Абсурдът е, че никой няма да приеме Турция, ако Турция не позволи на ислямистите да си развяват …

 11. Ако Турция влезе в ЕС ще стане страшно.

 12. Калин
  17/03/2009 - 10:45

  Ето ти днешен пример колко са неадекватни от ЕС: http://news.ibox.bg/news/id_1992478529

 13. Весела
  17/03/2009 - 11:00

  Хора, недейте се връзва на глупости. Няма такова нещо като “радикален ислямизъм” в България. Имам чувството, че преживявам поредното “deja vu”. На такива глупости се бях наслушала по време на възродителния процес. и тогава “турците” се канеха да ни “колят”, да ни превземат… Аз съм българка и живея в Търново. Но съм учила в Шумен и познавам доста турци – няма нищо вярно в тези приказки. Защо точно сега се пускат същите глупости? Връзката е проста – и тогава, и сега някой се опитва да измести въпроса и да го прехвърли на някого. И тогава, и сега имаше сериозни икономически проблеми. Тогава за доста време турцзите бяха виновни за всичко. Сега пак. Ами помислете, на кого му трябва това. И колко точно “радикални ислямисти” познавате лично? Не казвайте “при нас ги няма, ама иди в Родопите”. И там е същото като при вас, повярвайте. Или идете и проверете. Но не повтаряйте тези глупости само защото сте ги чули “по телевизора”. Една лъжа, повторена много пъти често става истина.

 14. tania_2605
  17/03/2009 - 10:07

  коментар от Свежо: Иванович, само виж това :”Религията, разбира се е права за всичко. Затова при едно демократично управление като нашето, религиозните предписания и църквата, естествено, стоят над закона. Също както в Иран, Ирак и други демократични и правови държави.” – това е част от писане на Петър Стойков. Аз лично, против теб нямам нищо, защото си “взел” статията на човечеца ;), но защо не го остави той сам да си я публикува?

 15. ммм, а тва, че искат да строят ислямски университет в софия и то ли е лъжа? или ще ми кажеш, че парите за него са дарени от българските мюсюлмани? що си мисля, че я Сирия, я Саудитска Арабия подкрепя финансово тоз проект?

 16. коментар от Свежо: Проблема не е в исляма или християнството. Проблема е в религиите въобще.В 21ви век, когато почти сме изяснили матерялната осново на заобикалящият ни свят, продължаваме да толерираме наличието на религии. Те са само оръжие в ръцете на манипулатори, чрез което използват овцете за собствени интереси. Ватикана и Мека са еднакво вредни за света. За да се реши проблема трябва в БГ конкретно, да се забранят ВСИЧКИ вероизповедания, храмовете да се разрушат (а проповедниците да се изпратят в трудови лагери, та да поработят малко и те 😉 ). Само така народа ще се събуди . А колкото до това ,че в Англия има Ширият равностоен на законния съд , не се учудвам. Там само до преди няколко столетия инквизицията е горяла кой и падне за какво ли не.
  А и аман вече от тая толерантност. Изприщиха се вече да я повтарят всички медиини и политически мижитурки. Това е все едно да питаме прасетата с какво да си правиме скарата. Аз мисля , че различните трябва да се бият и тормозят. Това е природен закон.

 17. tania_2605
  17/03/2009 - 10:13

  коментар от Свежо: Бих ти сложила едно “плюсче”, но се въздържам, не за нещо друго, а защото наистина не разбрах от кое точно се възмущава Петър – дразни го, че не вижда бели панталони с черни пражки, или защото някой ден да речем и Турция може да влезе в ЕС?

 18. Чудесна статия! Много добре и конкретно написано!
  Съгласен съм с доста от нещата, които си казал. Радикалният ислямизъм настъпва. Има ли нужда да припомням думите казани преди има-няма 15 години:”Велика исламяска държава – от Средна Азия до Дунав (става въпрос за териториите до извора на р.Дунав)”.
  @Весела – Само 1 нещо ще ти кажа. За разлика от преди … ако сега тръгнат турците кой ще ги спре?! Армията? Полицията? Ха-ха. Или НАТО, ЕС? Ха-ха-ха-ха. Ти в Сърбия не явидя ли какво стана? В една европейска държава, каквото щем да си говорим.
  Аз и ти ще трябва да ги спираме турците сега. Щото тези които трябва да работят за благоденствието и положението на тази държава си “питат ушите”.

 19. tania_2605
  17/03/2009 - 10:22

  коментар от Свежо: Хаусер ти пък си много краен:)!!! Хайде сега, чак да се разрушават всички храмове.

 20. Севар
  17/03/2009 - 11:23

  Не знам колко традиционно либерална е Европа. Относително либерална е от около стотина години. От друга страна българите сме наистина традиционно либерални не от вчера. Проверете ако искате кореспонденцията на Борис с Фотий и с папата. Според мен трудно ще ни ожесточат наистина масово срешу иноверците. Все пак дори частична конфронтация би била фатална (за справка проверете отношението на тъмно сини (костовисти) срещу светло сини и до какво доведе то).

 21. Стефка
  17/03/2009 - 11:28

  Няма място за чак такава толерантност, щом сменяш местожителството си трябва да се съобразяваш с новите условия и правила и да се приобщиш. Ако не, каква полза има обществото от теб?

 22. Весела, работата е там, че тези готини, миролюбиви турци които аз и ти и повечето българи познаваме и с които общуваме не са фактор. Нищо не зависи от тях. Не средния турчин/мюсюлманин е движещият механизъм зад радикалния ислямизъм. Проблемът, сам по себе си не е че ислямът се разраства като влияние и явление, проблемът е че всичко останало отива по дяволите. О да, аз съм бил в Родопите. Бил съм в местности населени 80-100% с мюсюмани (определяха се като турци). Дружелюбни, отзивчиви и усмихнати, никому не желаещи зло турци. Ми…все пак… не, мерси.

 23. Виктор Минковски
  17/03/2009 - 11:30

  Проблема е, че в 21-ви век продължава да се насърчава вярването в богове, религии и други такива глупости измислени с цел да се контролират масите, които както всички знаем за глупави. Нали не мислите че арабелите, които дават пари наистина вярват – просто са намерили начина да контролират нарастващ брой хора. А нашите тук са обикновенни крадци, които гледат само как да откраднат някой и друг лев. Етническата принадлежност на хората е друго нещо и няма нищо общо с религията…

 24. коментар от Свежо: Ами само така ще се заличи спомена и младите няма да знаят нищо за тези психо-религиозни клизми които се провеждат от столетия

 25. Весела
  17/03/2009 - 11:38

  Longanlon, не става дума за това. Българските мюсюлмани са кротки хора. ТЕ едва ли ще допуснат да ги въвлекат в подобно нещо. Ако има терористи, то те ще са привнесени от вън.
  HeBpoTuk, кой и късе ще тръгва, та да го спирам? И тогава никой не искаше да ходи никъде. Голямата част от хората бяха принудени да заминат.

 26. Весела, не само в България повечето мюсюлмани са кротки хора – повечето хора по света изобщо са кротки. И ако опираше до тях въпросът, проблем нямаше да има, защото заедно българите са живели стотици години безпроблемно. Но виж какво е казал Galin преди тебе.

 27. само гост
  17/03/2009 - 11:56

  Проблемът на вас, които живеете в България е, че сте като коне с капаци, невиждате какво става в цивилизованите държави. Защо да не влезе Турция в ЕС, за ваше сведение тя е много по-напред от БГ в много отношения. Само за пример ще ви дам, че в един град Бурса има над 15 църкви които са поддържани, защо имат повече туристи от БГ и т.н. Тука нашите политици умеят само да насъскват българи и турци един срещу друг, това е типичен балкански манталитет, “Разделяй и владей”… поздрави

 28. Може би просто трябва да се подготвим психически да защитаваме отново вярата на дедите си, както някога преди дедите ни са правили…В човешката история няма нерелигиозно общество и всеки опит да се създаде такова се изражда в създаване на налудничави култове(към личността) или връщане към диви езически ритуали свързани с човешки жертвоприношения, магия или други извращения на човешката духовност…А настъпването на Исляма няма как да се спре, защото му е дадена пълна свобода, а Християнството е повсеместно хулено…човешката история върви напред, към логичната си развръзка…Бавно и полека…Накрая всички ще си платим обяда.

 29. Христо
  17/03/2009 - 12:01

  Вместо да се обсъждат правата на тоя и оня, нека излезе закон: който не му харесва в християнска Европа – да си върви откъдето е дошъл. Не е нормално в собствените си страни да се съобразяваме с всеки новодошъл, особено ако е фанатик; за такива паразити, дето се възползват от толерантността – затвор и принудителен труд 🙂

 30. Nekoy, Христо: на точно противоположното мнение съм. Християнството с нищо не е по-добро от исляма – то е просто религия (да не говорим, че и двете произлизат от юдаизма).

  Именно религията и вярата в нея, в това, че тя трябва да управлява живота ни, е големият проблем. Когато човек започне да вярва не в логиката и свободата, а в старинните писания, плод на пустинни халюцинации, тогава думата “цивилизация” губи смисъла си.

 31. Весела
  17/03/2009 - 12:06

  Да, видях. Но ми се струва, че въпросът се раздухва повече от нужното (имам предвид новините). Терористи винаги е имало и за жалост, ще има. Но най-лесния начин да приобщят много хора към себе си е да бъде забранено на тези хора да живеят по своите правила. Спомнете си ИРА и баските.

 32. Наистина не трябва да се бърка проблема с ислямистите и проблема с турците. Тези т.нар. радикални ислямисти в Рибново са си сто процентови помаци, те жив турчин през живота си не са виждали. И както виждате, паричките не идват от Турция, а директно от арабите “съюзници” на една велика сила. И още по-очевидно е, че радикалният ислям хваща корен само там, където има мизерия. Село Рибново е тотално изолирано от света, там цари пълно невежество и мизерия. Дори и самите помаци в другите околни села се дистанцират от тях и им се подиграват. Така че вместо да ги привикват в ДАНС, по-добре да им асфалтират пътя.

 33. 🙂 Нали всеки има право на мнение? Мога само да повторя, че историята не познава нерелигиозно човешко общество и опитите да се изгради такова винаги са завършвали с провал.
  А пък мястото на традиционните култове и вярвания се заема от всякакви други(както е видно у нас), които нито са по-човечни, нито по-съвършени, и още по-малко истинни. А комунистическата теория за религията е позната, но тя се провали като цяло, тая система…

 34. Това е само теоритизиразне Некой.
  Колкото до вчера, случайно го гледах… беше много интересно как децата бяха обвинени, че лъжат, че са лъжци и измислици.
  Хм.

 35. Теоретизиране*

 36. “историята не познава нерелигиозно човешко общество”

  Въпросът не е дали хората имат религия, а дали тази религия управлява живота им.

  Както виждаш у нас много българи са християни или мюсюлмани, но законите на страната не се съобразяват с библията или корана. Това не е религиозно, а светско общество, в което всеки може да вярва в каквато си иска религия, стига да спазва законите.

  От друга страна, исторически, примери за управлявани от религията общества има достатъчно, за да видиш печалните резултати, до които води това. Европа през средновековието, Сирия и Йемен днес…

 37. Муцунка
  17/03/2009 - 12:23

  Да… както и други казаха преди мен, нещата трябва да са двустранни. Няма мирно съжителство, при положение, че само едната страна трябва да прави отстъпки и/или компромиси.

  На 50 метра от дома ми има джамия- лошо няма.. но от няколко години всички живеещи наоколо имаме притеснения- 5 пъти дневно мюезина вие, надувайки тонколоните до дупка (започва в около 5.30ч сутринта)
  В квартала живеем само християни.. защо сме заставени да слушаме този вой? (поне да пееше хубаво)

  А наскоро сина ми ходи в Турция, и при посещението на християнски храм в Истамбул, едно дете от групата туристи понечило да дръпне въжето на камбаната (църковната камбана е на много ниска камбанария, защото по закон не може да е на еднаква височина с някое минаре- трябва да е по- ниска.
  Свещеника в църквата, уплашен спрял детето- сакън, не да не звънне камбаната..не разрешавали, защото живеещите в близост мюсюлмани се обиждали от камбанния звън!
  Пак наскоро разбрах, че на християнските духовници в Турция (“светската” държава) е забранено да ходят с облекло, показващо че са такива. Това пък разбрах от един наш епископ, монах, който е длъжен да ходи с расо..и който трябваше да получи разрешение от владиката в Турция да ходи със светско облекло.

  Къде е границата на толерантността?

 38. Най-лошото ни е, че прочели една две книжки с популярна литература, а често непрочели и една даваме оценки и заемаме позиции, носени от вятъра на модната за деня философия.
  Работата с терминология, която не отразява реалността, а цели да я създаде е метод познат от близкото минало…и все още използван, но дори и плодоносен за целите си, не е истинен…Теократичните общества и религиозните общества са различни неща, драги…ама..книжки има. Там пише.

 39. @Виктор Минковски: какво пък му е етническото на българските “турци”? Объркани хора, населяващи една територия, твърдящи, че принадлежат на друга територия, които са нежелани точно в нея. Интересно ми е, колко от творците в този пост всъщност познават български мюсулмани и знаят ли какво е мнението им?
  Познавам такива от Шумен и от Шуменско. Познавам такива от почти всяко кътче на България, а познавам и двете крайности – кротки такива, които не си върнаха турските имена, а си останаха с Български, защото цитирам “Ние сме си Българи”, но познавам и такива, които с нож защитават “турцизма” си…

 40. Муцунка
  17/03/2009 - 12:34

  Мисълта ми е простичка- нека сме толерантни, но нещата да са двустранни- както от нас се изисква да уважаваме правата на мюсюлманите, нека и те спазват в своите страни правата на християните по същия начин.
  А в някои мюсюлмански страни духовниците плащат със своя живот, и с този на децата си за своята вяра. И живеят под постоянна заплаха. Защото в повечето мюсюлмански страни изобщо не са толерантни към не- мюсюлманите. И същите тези хора реват за правата си, идвайки в Европа.

 41. Темата, която поставяш Лонги е интересна, аз я тълкувам така: трябва ли свободата (от всеки тип, слово, вероизповедание и т.н.) да се защити от налагането на мислене противоречащо на него, макар тази защита да е в разрез с концепцията на свободата.

  Сложен казус, ще ми бъде интересно да ти чуя разсъжденията, но да са по-конкретни, ако може. Например… КАК да се защити. 🙂

 42. Теоретизирането,Eneya, явно го търсиш и предизвикваш, като чета горното.
  Аз споделих факти от историята и действителността, което не е теоретизиране.

 43. Не се впрягай чак толкова. Преди 20 години и тук се говореше за смъртта на Америка, скандираха се глупости на манифестации, а лозунгът “Рейгън – враг номер едно на Тутраканската селищна система” си стоеше гордо на видно място.
  Според мен шериатските съдилища във Великобритания ще доведат до разцепление вътре в общността – тарикатите ще лавират между тях и гражданските, а това ще вбеси праволинейните.
  Либералната система подкрепена със силна икономика е печеливша в дългосрочен аспект и ако си че историята на Османската империя или Арабския халифат ще схванеш какво имам предвид – те са във възход, когато Европа е фанатична и влизат в упадък, когато започват радикализация.
  Мегаполисите и масовите комуникации асимилират неусетно емигрантите след 2-рото поколение, затова в момента ислямските организации са толкова активни – след 20-50 години днешните емигранти и децата им ще са твърде погълнати от “неправоверния” си живот, за да ги интересува прекалено живо исляма.
  Отделно си остава въпроса, че откритото и безогледно фаворизиране на Израел от евро-атлантическия съюз вбесява мюсюлманите и е чудесен повод за “обща кауза”, под която да се пласират и други интереси.

 44. коментар от Свежо: автора, не си в час момче. какви са тия глупости че “Европа винаги е била люлката на либерализма в света”? Какво либерално видя в:
  – комунизма
  – фашизма
  – великата инквизиция
  Все хубави неща произлезли от такива “либерални” европейски умове като теб сигурно? 🙂

  Дори сегашните цености на Европа са далеч от либералните. Запознай се моля те по-добре с политиката на страни като Франция, Германия и Англия към емигрантите. За страни като България пък няма какво да си говорим. Тук нетолерантността е господар дори в рамките на най-основната единица на обществото – семейството.

 45. коментар от Свежо: Таня, относно цитата който си дала в първия си коментар… ако не разбираш, че статията която цитираш е написана иронично, значи нещо ти куца чувството за хумор… 🙂

 46. Темата, която поставяш Лонги е интересна, аз я тълкувам така: трябва ли свободата (от всеки тип, слово, вероизповедание и т.н.) да се защити от налагането на мислене противоречащо на него, макар тази защита да е в разрез с концепцията на свободата.

  Сложен казус, ще ми бъде интересно да ти чуя разсъжденията, но да са по-конкретни, ако може. Например… КАК да се защити. 🙂

  Енея, това наистина е същността на статията и обектът на чуденката ми 🙂 Но отговорът според мен си е достатъчно очевиден – за да получиш уважение, трябва да даваш уважение. Нека се спре с преференциите, с толерирането на фанатизма, нека стане ясно, че “мултикултурното общество” е химера и че някои култури, колкото и еретично да е днес да се каже това, са по-добри от други.

  Толерантността си има граници и те са там, където започва страха да не обидиш някого, който изобщо не се страхува дали ще обиди теб. Свободата на словото е висша ценност, много, много по-важна от “правото” да не бъдеш обиден – и на тази идея трябва да почиват законите.

 47. Mila Vesela,
  Jiveia v Ispania. S uvelichavane broia na musulmanite, zapochna proces na “tolerantnni” zabrani varhu tipichni simvoli na religiozni katoicheski praznici (vkl. Koledni), simvoli po gerbove na gradove i sela, pisania po presata, i t.n. V sashtoto vreme se uvelichi neimoverno broiat na djamii, paralelno s iskania ot vsiakakav harakter. Interesnoto e, che ako v nachaloto na tozi proces imashe protesti i pisania, sega te poichti otsastvat-kazva se, che e “politicheski nekorektno” da se obsajda dori podoben vapros.
  Na fona na zaguba na cennosti v evropeiskite strani, vsichko svarzano s temata e strashno vajno, no oshte po-vajna e poiavata na reakcii i aktivnosi za da se spre isliamizaciata ne samo v BG.

 48. 100% съгласен.

 49. Демокрациите свършват с тирании…а тираниите се свършват сами, ако правилно си спомням… А как ще се разберат Израел с мюсюлманите не знам, но Византия, при идването на турците не е фанатична, а по-скоро раздробена от междуособици…Това в Европа е друго, а ние го отнасяме, поради същата раздробеност и Европа не си мръдва пръста за нас…Така ли беше или греша?

 50. Жилов
  17/03/2009 - 13:27

  @Eneya

  Ще дам “особено подходящ” пример.

  Ти не искаш да използваш оръжия. Насилието те отвращава; затова никога не си докосвал оръжие. Но градът ти е атакуван от зомбита; те поглъщат всичките ти познати.

  Ти продължаваш да не използваш оръжия, защото си цивилизован, а не варварин.
  Най-накрая зомбитата идват за теб и ти също ставаш зомби.
  Но нищо, важното е, че си защитавал принципите на хуманизма докрай.

 51. Няма ли да стигнете най-накрая до извода, че тия толерантност и плурализъм са кухи понятия, идеологеми…пясък в очите на хората и повод за празни дискусии на безделниците?

 52. Копче
  17/03/2009 - 13:37

  Лонг,това е много трудна тема.Ако погледнеш тази религия в дълбочина,ще видиш,че някой неща,за които сега се борят да ги прокарат(визирам правата на хомосексуалистите) в тази религия не се толерират,а в страни от арабския свят има смъртно наказание.Т.е става мазано – от една страна равноправна членка,от друга с религиозни правила относно личната свобода? И каква стана тя?
  И още нещо Лонг – за да получиш уважение – преди да даващ трябва да си го заслужиш 😉 Прави разлика между толерантност и уважение.

 53. Вътрешното благородство и уважение към другия не се градят с граждански закони, бих добавил…

 54. Копче, абсолютно си прав за уважението 🙂

 55. И.Е. Станков
  17/03/2009 - 13:42

  Добра, разумно написана статия.
  Между другото толерантността в България в много отношения е доста по-голяма от в “цивилизования свят”. Примерно за огромния ислямски комплекс планиран в столицата ни. Особено като се има предвид географското положение и историята ни.

 56. Жилов
  17/03/2009 - 13:45

  @Nekoy
  Да бе, затова да заменим толерантността с християнство, нали? За щастие християните вече отдавна не сте на власт… 😀
  А вътрешното благородство си е работа на личността. Работата на обществените механизми пък е да ни защитават от опитите на други хора да ни обсебят – било то с благородни намерения или не.

  @Eneya
  Децата никога не ги взимат насериозно, по простата причина, че не са приемани за личности. Те са приемани за невежи и емоционални животинчета, които нямат право на мнение, докато не навършат нужната възраст.

 57. Децата са приемани за невежи и емоционални животинчета, които нямат право на мнение, докато не навършат нужната възраст.

  Жилов, а те не са ли? 🙂

 58. Жилов…я намали часовете пред компютърните игри 🙂 зомбита

 59. Жилов
  17/03/2009 - 13:54

  Не са. Но това е тема на друг разговор.

 60. Съгласен съм със всичко, което казваш, но само с едно не -“Европа винаги е била люлката на либерализма в света – на идеята, че индивидуалната свобода е най-изконното човешко право, на което трябва да са подчинени всички закони”. По-скоро Европа признава прават на групи в обществото, за разлика от САЩ, където индивидуалните права на личността и чожека са безценни. Това всъщност е основната разлика в двете демокрации. В Европа, ако ти си част от една малцинствена група – трудно можеш да се изкачиш на горе, ако на тази група не са й дадени някакво статукво и право от институциите. А в САЩ не е так. Типичен пример е Обама.

 61. Мда, имаш право… но все пак идеите за либерализъм, на чиято основа бащите-основатели на САЩ изграждат конституцията са европейски. Никъде другаде в света не се е развила подобна философия.

 62. Der flammende
  17/03/2009 - 14:58

  Абсолютно си прав. Също и за неудобния факт, че някои култури са по-добри от други. Или по-скоро – по-изостанали. Повечето днешни ислямски държави изживяват периода, в който е била Европа през Средновековието. И също като тогава, се опитват да наложат своята фанатична вяра и религиозна назадничавост чрез ръстоносни походи, джихади и прочие. Къде явно с гранатомети, къде с терористични “клетки”, индоктринация на младите, религиозни училилища…

 63. Dreams’ Hall – за вкуса към живота
  17/03/2009 - 14:59

  @Муцунка – а, това че Вселенската Патриаршия се намира в Истанбул не ти ли говори нещо. Междувпрочем, българската църква в Истанбул – Св. Стефан беше в много лошо състояние. Появи се някаква фондация, която събираше пари и доста от “българските турци” са дарили пари, след което се сещаш, че тази фондация става фантом и изчезва. Пари за реставрация са отпуснати от турска страна, доколкото знам.
  п.с. и научете, че Истанбул се пише с “н”, а не с “м”

  Ето и малко инфо за Църквата ни в Истанбул http://bg.wikipedia.org/wiki/%.....%B0%D0%B4)

  И още нещо интересно… Подвизаваше се една фондация “Св.Стефан”, която имаше и сайт – svstefan.com, явно си е изпълнила задачите, защото сайт вече няма.
  Регистриран е от името на адвокатска кантора kambourov.biz
  Същата е регистрирала и домайна svstefan.BIZ 🙂
  Голям бизнес, наистина!

 64. В битките между твърдия разум и варварството, обикновено печели второто…мислете каквото искате, пък ще стане каквото стане 😉

 65. Историк
  17/03/2009 - 15:33

  Първо трябва да се разбере има ли проблем, второ може ли да се направи нещо, трето как, и четвърто да се опита да се стори!!!Приканвам всички да не бъдат крайни песимисти относно бъдещето на свободното и толерантно общество. В много по голям шок са се озовали балканските народи при инвазията на османските турци през 14 и 15 век. Но виж ни сега ние пак сме тук, и още дълго ще ни има! Хитлер също подцени демократичните общества и изгуби. Най ценното човешко качество днес е не да вярваме в по доброто бъдеще, а че може сами да го постигнем!

 66. Историк
  17/03/2009 - 15:36

  И още нещо, християнството отдавна изживя своята реформация, сега е ред на исляма! Трябва да спрът да бъркат грях с престъпление!

 67. Единствената толерантност, която трябва да се прилага към всякякви мюсюлмани, е тази на Влад Цепеш (по известен с друго име). Където и да погледнеш в Европа в разни ислямски диаспори, е същата свинщина, от която уж са избягали.

 68. Историк
  17/03/2009 - 16:31

  И както казва Йода на Люк Скайуокър в Междузвездни войни:Не подценявай силата на Императора! И аз ви казвам: Не подценявайте силата на демокрацията! Всъщност, аз го казвам, а историята го доказва!!!

 69. коментар от Свежо: От мен-един плюс.

 70. Историк, силно се надявам, че това, което казваш ще излезе вярно, и в тоя случай ЕС ще се разпадне (е, не и преди бюрократщината да го погълне и срине отвътре, всъщност това май ще стане много преди още радикалния ислям да успее да го направи 🙂 )

 71. Историк
  17/03/2009 - 17:17

  За ЕС не знам добро ли е или лошо, но знам че когато загубим надежда че нещо зависи от нас,и че хората заедно могат да живеят със своите различия, тогава демокрацията ще бъде мъртва! Дълбоко съм убеден че този ден е далеч! А и от историята знаем че и много по лоши неща са се случвали, проблемите са изглеждали невъзможни за решаване, но вярата че трябва поне да се опита, е доказвали противното.

 72. Der flammende
  17/03/2009 - 17:35

  Ето нещо съвсем по темата:http://www.dnevnik.bg/bulgaria.....chilishte/ над 4000 ученици в България изучавали ислям..

 73. Силно ти препоръчвам да прегледаш книгата на Ориана Фалачи – “Силата на разума”. Докато четях поста ти на моменти ми се струваше, че чета точно тази книга.

 74. @Весела – “Няма такова нещо като “радикален ислямизъм” в България. ”

  Там е работата, че има. Това с Рибново далече не е първият случай.

  От началото на 90-те години в чисто мюсюлманските села идват разни проповедници от арабски държави, водят някакви лекции, до които достъпът е забранен за друговерци. Имаше доста такива сигнали, но бързо нещата се потулват.

  @само гост – а ти не виждаш ли, че до сега за да не вземат власта крайните ислямисти в Турция, заслугата беше единствено на военните, които свалиха едно-две крайни правителства, но май вече и те не удържат фронта.

 75. Болният въпрос според мен малко дори излиза от темата за чистите религиозни спорове – и не опира само до ислямизма. Дълбоко сбърканото изначално е т.нар. “политическа коректност”, която по идея противоречи на свободата на словото. Не само на религиозна тематика, но изобщо във връзка с всички области, по които човек смята, че може да бъде подложен на дискриминация – раса, религия, пол, възраст, езикова и така нататък. Самата идея по принцип е порочна. При желание човек може да се почувства оскърбен практически от всичко – но това е негов личен проблем.

  Толерантността не бива да се превръща в самообезличаване в името на това нетолерантните да наложат своето. Ако хората не бяха успешно насъсквани от пропагандни организации от рода на фанатичните арабски ислямисти, едва ли повечето от сегашните проблеми с мултикултурализма щяха да бъдат така болезнени. Сега каквито и санкции да бъдат приложени спрямо въпросните ислямисти в Рибново, те ще изглеждат “дискриминирани” – най-малкото заради отнетата им свобода да пропагандират ислямизма по своя си начин. Да бъдат оставени да правят каквото им хрумне е вредно, да бъдат санкционирани – недемократично.

  Всъщност демократичното общество по начало е по-уязвимо на идеологически атаки отвън, защото при него постигането на консенсус и зачитането на правата и чувствата на “другите” е по-важно. Само че, честно казано, не виждам как нещата биха могли да се променят – освен чрез изоставянето на демократичната политическа система. Това обаче май сработва само по време на войни…

 76. Дълбоко сбърканото изначално е т.нар. “политическа коректност”, която по идея противоречи на свободата на словото. Не само на религиозна тематика, но изобщо във връзка с всички области, по които човек смята, че може да бъде подложен на дискриминация – раса, религия, пол, възраст, езикова и така нататък. Самата идея по принцип е порочна. При желание човек може да се почувства оскърбен практически от всичко – но това е негов личен проблем.

  Страхотно го каза, наистина!

 77. Копче
  17/03/2009 - 19:11

  Лонг,как нацели тази тема – не е истина 🙂 Има и още един много важен въпрос – националната идентичност.Какво имам в предвид.Визирам циганите.Като хванат някой манго да краде в друга държава и го питата какъв си – отговора винаги е един “Българин”.Като си дойде тука в България, същия този “Българин” вече не е Българин а циганин.И иска да се възползва максимално от всички благинки,които като представител на малцинство има.Парадокс!Кой какъв е? Никой не е против обичаите на циганите,това да си пазят културата, но пред закона всички са равни.Това,че бил от малцинство – той не се изправя пред Темида,като член на малцинство,а като гражданин на РБ(когато се наложи).Като БЪЛГАРИ не трябва да си губим националната идентичност и култура,даже и в мултикултурна общност,защото допуснем ли такова нещо сме обречени.

 78. Копче, хич не ми дреме за “националната идентичност” честно. Аз самият, ако ме попитат какъв съм, в дългия списък бих сложил “българин” някъде след “”акварист”, “блогър” и “синеок”. На първо място ще са “либертарианец” и “циник”, разбира се 🙂

 79. Копче
  17/03/2009 - 19:47

  Ами то това си е твоя работа,но аз,като съм в чужбина и се заприказвам с някой местен не искам той да ни сравнява с циганини.На мен не ми е приятно.Въпрос на гледна точка.

 80. Хехехе, Копче, разсмя ме. Не знам колко пъти си бил в чужбина и колко пъти си се представил като българин, но ще ти кажа само едно – българин звучи по-зле и от циганин в Европа. Причините ги знаеш. Абсолютно съм сългасен с Пешо – хич не ми дреме за националната идентичност. Или си човек или не си, ако щеш африканец или неандерталец бъди!

 81. Тъй като не страдам от особена толерантност, мога да кажа нещо по въпроса 🙂

  Нямах особен проблем когато един от близките ми приятели почна връзка с циганка, ама от онези най-бруталните селски девойки с 3 деца на 20 години. Преживях шока.Той си спи с нея, не аз.
  Обаче и до сега не мога да преглътна факта,че между 2 арестувани групи младежи,ромите биват пускани,не защото са невинни, а защото на полицаите не им се иска да ги обвинят в нетолерантност,расизъм и дискриминация.
  И това е устното обяснение на полицаите…ха

  Та за каква толерантност,за какви закони говорим 🙂

 82. И още нещо – ако оставим на интилигентните циганите да ни представят в Европа, определено ще го сторят по-добре от така наречените българи в правителството. Това което го казваш за циганите, кражбите, благинките и самоопределянето като българи, е старо комплексарско клише на страхливите националисти-анонимници. Чужденците им гледат личните карти и гражданството, а не в устите за да чуят “Аз съм българин…”

 83. Валя, съгласен съм с тебе. Всеки трябва да си получи заслуженето. Както казва Карбовски – “В България не трябва да има уволнени полицаи, обвинени в расизъм и насилие спрямо циганите, а уволнени полицаи за неизпълнени задължения.” Колко до пускането, то не се отнася само за ромите. То се отнася и за грамадните риби. Циганите просто са цацата.

 84. Марио Пешев
  17/03/2009 - 20:57

  @Longanlon,

  Личното ми притеснение с исляма е предпоставката за свещена война. Православното християнство не е много обединено и е ‘лабава работа’, общо взето, за разлика от мюсюлманската вяра. Затова е и по-лесно да се обединяват масите с терористическа цел – защото са им по-промити каските от тези на християните.

  Впрочем, малко лирическо отклонение за целияЦИНИЗЪМ в страната…

 85. “Фалшив ислям и фалшива толерантност”
  Ти сам си го каза. Това в Европа си е фалшив ислям (пример: повечето турци в Германия въобще не са чак толкова религиозни, макар да се пишат мюсюлмани) – а толерантността на немци/британци/италианци към него си е просто една много тънка обвивка (veneer), като тоя либерализъм в повечето случаи си е само на приказка.

 86. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  17/03/2009 - 21:43

  Виждам, че мюсюлманин и ислямист май се възприемат, като синоними.

  Ако е така, значи нещата не са на добре, защото то е все едно да казваме, че християнин и кръстоносец е едно и също.

  Някои от коментарите ми напомнят на онези истерични писъци, според които Обама е терорист.

 87. Съгласен съм с автора на статията (а.к.а. Петър Стойков:)).

  Само нещо да вметна за:

  Европа винаги е била люлката на либерализма в света – на идеята, че индивидуалната свобода е най-изконното човешко право, на което трябва да са подчинени всички закони. Свобода, която не може да бъде ограничена от никого – нито от чужда идеология, нито от нечия религия, нито от собственото ти правителство. Свобода на словото, свобода на личността, свобода да избираш в какво да вярваш, как да се обличаш, къде да пътуваш, какво да работиш. И, както се казва в Аниматрицата, всичко вървеше добре.

  Лонг, не знам дали си говорил с твоите американски приятели от Корпуса по тази тема, но като студент в САЩ ти казвам, че тук постоянно ни се налива в главите как всички трябва да се стремим към постигане на “мултикултурно общество” (чак вече ми се повръща от тия приказки) и как американското общество е такова (не съм напълно съгласен, но имат право като цяло). И най-важното (конкретно отговарям на пейстнатото от статията ти) – прочети някои текстове писани от бащите основатели на САЩ и от новите заселници. Те са нещо от типа: “дойдох тук, защото обичам свободата”, “дойдох тук и станах свободен”, “край, вече няма правителството да се бърка в свободата ми”, “в Европа навсякъде е диктатура, а тук е свобода”.

  Така че това с Европа и люлката на либерализма е спорно като цяло.

 88. А като стана въпрос за село Рибново и радикален ислям, ето една интересна новина, която е от вчера:

  http://www.bnt.bg/bg/news/view....._s_ribnovo

 89. Лъчезар Томов
  17/03/2009 - 23:27

  Абсолютно съм съгласен с тази статия, с две ръце се подписвам. Само ми е чудно как са позволили на мохамеданите да нарушат обществения договор като прилагат шериата доброзорно.

  “който иска уважение, първо да дава уважение. Не е сложно, смятам.” – С две ръце се подписвам тук – всеки човек заслужава базово уважение, заради това, че е човек. Ако той обаче не дава уважение, не трябва и да очаква такова

 90. КОСАН
  18/03/2009 - 00:52

  Един смущаващ аспект е коренно различната философска същност на исляма.На първо място няма равенство между половете. Това е основен постулат в съвременното модерното общество.Жената е изолирана и тази изолация не само не изчезва с времето, както виждате и у нас тя се засилва под предлог ,че това било запазване на традициите.Това не са никакви традиции, това е нов начин на сегрегация на големи групи от населението(по-специални българомохамеданите) с цел да се осигури безмерна и безпрекословна власт над тях. В това се състои и основната политика на ДПС спрямо неговите избиратели. Покажете ми една ислямска държава с демократично управление.Няма такава.

 91. КОСАН
  18/03/2009 - 00:59

  Към ДН. Според мен не сте прав за Съединените щати. Когато са възникнали преди малко повече от 200 години.В Европа с малки изключения е владеела монархическата институция,която далеч не е била образец на свобода и равенство.Стъпвайки на американска земя, хората действително са придобивали права и възможности, които просто са били немислими в Европа през тези години.

 92. От доста време твърдя, че след екологичните проблеми най-голямата опасност за тази планета е именно мохамеданската религия. И не се успокоявайте, че това, видите ли, била мирна религия, и само некои радикални калпазани и създавали лошо име. Тази религия по същество е зла, и трябва да бъде изобличавана като такава. Разумно би било да се разработи политически приемлива нейна версия която да се противопостави на традиционната, а всякакви арабски мисионери учтиво, но категорично да бъдат изритвани като мръсни псета. Точно както те постъпват с християните в своите страни. Друго спасение за европа не виждам. Е, виждам де … ама не е никак политически коректно.
  Някои любопитни факти по темата:
  http://www.thereligionofpeace.com/

 93. Ще я подхвана откъм заглавието Толерантни към нетолерантността. 12 март беше деня, обявен от Репортери без граници http://www.rsf.org/, за ден против цензурата в интернет. Това е списъка на страните обвинени в тежки нарушения спрямо свободата на словото и обявени като “Враговете на интернет”: Саудитска Арабия, Бирмания, Китай, Северна Корея, Куба, Египет, Иран, Узбекистан, Сирия, Тунис, Туркестан и Виетнам. Няма да коментирам списъка, мисля че е безсмислено.
  Не знам дали Исляма е нетолерантен, никога не съм имала желание да се задълбочавам, по простота причина, че я определям като екстремна религия. А всичко екстремно, ми замирисва веднага на доктрини, каквито и да било те, свързвам ги с налагане на мнение и идеи, тоест с вид насилие.

 94. Аз точно това и казвам. Самите те са го написали, което е достатъчно доказателство. Аз оспорвам тезата на нашия блогър, че Европа била люлката на либерализма. И Лонганлон, ако оправдаеш думите си с “те като са отишли в САЩ – тогава са били европейци, следователно фактически европейците създават либерализма” (не, че очаквам така да ми отговориш, ама все пак), то аз казвам, че в момента, в който те решават да останат в Новия свят и кроят планове за създаване на нова държава и на нова нация – те автоматически се откъсват от групата наречена европейци и единственото общо с тях остава единственото нещо, което все още не се крият да кажат – откъде е родът им (аз съм ирландоамериканец/италоамериканец/имам норвежка, датска, полска, френска и немска кръв).

 95. Марио Пешев
  18/03/2009 - 12:15

  Това разбирам аз под реакция на католиците. Не вярвам да не са притеснени, а да се разхождат за спорта.

 96. Fight Fire With Fire
  18/03/2009 - 13:13

  Единственият начин, който виждам е да се приеме в световен мащаб политика, която да не толерира религиите като цяло до степен на нетърпимост въобще – доживотен затвор например!

 97. Некой
  18/03/2009 - 16:02

  @Жилов @Fight Fire With Fire
  “…Time moving slow…If this is truth, just let it be…”
  Нема лабаво! Изпраните от комунизма мозъци, продължават пътя начертан в главите им и не искат да се поровят, за да разберат, но утвърждават христоненавистническите идеи, които са вятър в поднебесната шир, който ще премине…но откъде идва злобата срещу християнското управление на България или някои хора не го различават от властта на папите в Западна Европа?!?

 98. коментар от Свежо: Нека някой доктор обясни професионално що е то толерантна имунна система, а стардартният ислям е радикален, все пак това е млада религия, за тях сега е средновековие, и е напълно нормално да избиват различните, и съответно търсят дотатъчно толерантни (глупави) овни.

 99. Лъчезар Томов
  18/03/2009 - 23:22

  Имам чувството, че писах вече тук, но все пак ще се изразя по същество:

  1) Толерантността към нетолерантността е проява на нетолерантност

  2) Свободата на хората не може да е безкрайна, защото са повече от един (множество)

  3) Налагането на обичайно право в Англия, маскирано като доброволно за мен е нарушение на обществения договор там – кой изобщо е позволил това нещо?!

 100. В момента мога да определя българското общество като голяма група сурикати. Оглеждат се без да виждат конкретна заплаха.
  И защо? Защото едни хора им казали че има някаква опастност!
  А защо тея заплахи все идват от хора, на които, аз лично, не мога да вярвам. Едните, вечните – Атака, а другите “Ред, законност, справедливост” с вожд Яни Янев.
  Нали постояно хора от Родопите се изселват към София. Защо не мога да прочета техни мнения по въпроса, а винаги обвиненията текат от личности, нямащи нищо общо с този район.

 101. Longanlon,

  Забелязах, че се чудиш защо в твоя блог има толкова много коментари – повече отлкото много други със същата популярност.
  Според мен, начина ти на писане поддиква хората към това да споделят своето мнение, успяваш да накараш хората да погледнат от твоята гледна точка и дори да я приемат. 🙂

  По темата – смятам, че ако има радикален ислям в България, трябва да има и доказателства срещу това, а не да се компрометира цялата Държава, заради популизма на един или двама депутати.

  Опасенията ни, че ако Турция влезе в ЕС ще ни асимилира, ми приличат много на опасенията на македонците към България :)..да не забравяме, че все пак не са успели за 5 века да го направят, така че не вярвам много в тази теза..

  Поздрави!

 102. много релевантна на темата сентенция:

  “Не жали без мяра –
  безмерната жалост ще бъде убита
  от безмерната жестокост.”

  Тангра – Сказание за Чулман

 103. А аз не искам много – не искам дискриминация на мюсюлманите. Просто някак, ако може, ми се ще законите да важат еднакво за всички, да няма привилегировани и който иска уважение, първо да дава уважение. Не е сложно, смятам.

  и аз не исках много когато за първи път ми се наложи да си търся работа…бях на 21 и всички казваха че ще ми се обадят до момента в които не кажех че съм българо-мохамеданка,естествено не ми се обаждаха…намерих си трудно работа и още по трудно се доказах пред колеги и шефове нищо че съм интелигентно момиче и изглеждам доста добре…и знаеш ли какво сега 2год по късно по- малко наивна не ми пука за всички онези който имат някакви предрасъдаци към религия,цвят на кожата и каквото и да било…в краина сметка проблема си е техен,аз проблем нямам…
  искам да кажа че абсолютно никога на никого не съм натрапвала религията си,никога не съм носила кърпа на главата и се казвам десислава…

  уважавам всичките си приятели който са християни и не искам да съм прелигирована…
  просто искам хората да се научат да се оценяват заради качествата си…

 104. Деси, а защо си казвала на евентуалните си работодатели, че си българо-мохамеданка? Това каква връзка има с кандидатстването за работа и какво им влиза на тях в работата, та да го знаят?

 105. Десислава
  19/03/2009 - 18:44

  Деси, мисля че малко предубедено расъждаваш и търсиш под вола теле:) И аз много трудно започнах първата си работа(след повече от 6 месеца търсене и откази).Не съм мохамеданка, нито пък съм споделяла с някого от потенциалните ми работодатели религиозните си предпочитания. Просто за един млад човек без никакъв опит, все още студент, недоказал уменията си е трудно да започне работа. И на мен много работодатели са ми обещавали че ще се обадят и не са го правили – не го отдавам на религията:) Повечето мои връстници също са се сблъсквали с този проблем.

 106. Чудя се от къде да започна. Проблема според мен идва в самата идея на религията като обяснение за непозатото. Феномен, който не би трябвало да съществува в днешните времена на интелектуално и техническо развитие.

  Не вярвам на нищо ако няма логика в думите на човека, който ми обяснява. Трябва да видя някакво доказателства и тогава ще му мисля!

  Лонг каза по-нагоре, че Америка е основана без религия и това е така да кажа “натъртвано” не веднъж в официални документи. Да де ама в момента там е религиозен рай! Там религията е бизнес и има хора които искрено вярват. И макар всички да са се метнали на Исляма, към момента в америка се образуват фанатични християнски и католически общества. За Еврейте няма и да започвам.

  Тук искам да вметна че съм учил в училище, което се спонсорира от 2 големи еврейски организации. В очилището можеше да се изучава Иврит (по желание) за 5 години един път не е имало религиозни учения. Имаше празнуване на еврейски празници, но съвсем по детски! Стига да има пиене и торти всичко е наред. Хора които искат да си гледат децата и да си живеят живота.

  Трите основни религии са произлезли от Юдеизма. Всяка от днешните религии се опитва да получи статус на недосегаема . Нямаме права да критикуваме религиозни възгледи и т.н. Защо? Ако те попитам защо подяволите се кефиш на акваристиката ще ми се обидиш ли? Или просто ще ми кажеш да си гледам работата?

  Получава се изкуствена манипулация и се налива страх точно заради основната идея на всяка религия. Вярване в нещо без да има собствена мисъл. Аз съм казал и това е то! 🙂

  Тъй че все е тая дали са християни, католици, мисюлнани еврей или каквото и да било. Ако наистина вярват във свръхестествено същество (колко смешно звучи) значи не искам да са около мен. Ако “Гошо” му каже, че е имал видение и техният год е казал да ме убият! 🙂

  Само да вметна, че старият завет е адски агресивна книга, И така наречените христяни дето си мислят, че знаят за тяхната религия и колко е миролюбива хич си нямат на идея какво изповядват.

  Аз съм виден противник на всякаква организирана религия и това не е тайна, но никога не съм наранил човек само заради обежденията му. Всички трябва да имаме право да спорим и да защитаваме позициите си!

  От този проблем Лонги (да не се разсърдиш само) няма излизане докато не се оттърсим от този лош вирус да вярваме без да мислим до екстремни стойности.

  Аз продължавам да повтарям, та и тук да кажа: Вижте писанията и филмите на Richard Dawkins отностно религията. Има много интересни неща и доста плашещи на моменти. Проблема не в една религия а в концепцията като цяло. И докато има хора, които вярват без да задават въпроси и са готови да действат по акъла на други хора в името на недоказано митично създание няма да има спокойствие, мир или разбирателство.

  Обратно на общоприетото мислене моралните ценности не идват от религията!

 107. Лъчезар Томов
  19/03/2009 - 21:53

  Библията може да бъде прочетена по хиляди начини и оттам да се изкарат вярващите какви ли не, това е несериозно. Относно до Бог, който ни кара да правим разни неща изобретих термин – Argumentum ad Dominem

  http://lachezartomov.blogspot.com/2009/02/i.html

 108. Хайде и аз да добавя нещо към хубавия пост:
  – В Министерството на просветата има утвърдени две програми за релиозно образование:1. История на религията и 2. Ислям
  Другите рилигии куччета ги ели.
  – Днес Етем, като заместничка на Станишев е провалила разглеждане на проекто-закона за образованието.Причината: има точка забраняваща носенето на дрехи и други атрибути в училище, подсказващи религиозната пренадлежност.
  Те това е=

 109. tania_2605
  20/03/2009 - 03:55

  коментар от Свежо: Longanlon, не ми липсва чувството за хумор :). Гледам те и ти си доста усмихнат човек на снимката. Да цитата е от твоя друга статия, който не я чел си е негова работа :), но нито аз, нито ти можем да променим Европа или Америка, та дори и България. Защо не приемете просто шала като аксесоар бе хора, така както вратовръзката и толкова :)! А що се отнася до другата ти статия ;), и аз не съм съгласна, ама кой да обвинявам за това, че хомосексуалистите нарастват с всеки изминат ден ?!

 110. tania_2605
  20/03/2009 - 04:03

  коментар от Свежо: Tonkoff, незнам какъв доктор ти трябва пък на тебе :). Само като се замислиш, че всички се оплакват от 500 годишното турско робство, и тази религия е само с толкова назад – 1430 е годината. 2009-1430= 1579. По математически изчисления значи и България е на това ниво ;)- средновековното!

 111. tania_2605
  20/03/2009 - 04:05

  коментар от Свежо: Като извадим и руското робство, и сега и американско-европейското, и от преди турското, чисто сме и ние там някъде 1430 :). И без да съм доктор ти го сметнах на бързо.

 112. Balthazar.Ivanovich
  20/03/2009 - 04:13

  коментар от Свежо: Бъркаш сметката с 1000, но карай, сигурно не си се събудила още 🙂
  Иначе за това, че са ни дръпнали назад в развитието – спор няма. По-лошото е, че ние продължаваме да си се сдърпаме и сами. Аз малко не разбирам, как може един народ, който е подлаган на ограничения и забрани почти 5 века, днес пак да се стреми към същото. Все се намира някой психопат, който да иска да забранява и да ограничава, да контролира. На мен ми се види, че мазохизмът е основното национално чувство 😉

 113. tania_2605
  20/03/2009 - 04:18

  коментар от Свежо: Хайде сега пък не “изкрейзвай” посред петъчната сутрин, едва ли си мазохист :). Но пък не ние сме тези, които ще кажем какво да прави Европа с емигрантите си. Не забравяй все пак, че същите те минават през нашите граници и допринасят за нарастване бюджета на България ;), та да си ходят и да се връщат колкото пъти искат, нали не ползват намаление при преминаването през България 🙂

 114. tania_2605
  20/03/2009 - 04:24

  коментар от Свежо: Честно да ти кажа Иванович, не са ни дръпнали кой знае колко назад, изпуснали сме някоя нова френска прическа само :), иначе бързичко се настройва българина на какво да е. Добре, че сме си гъвкав народ и не се предаваме толкова лесно, но понякога спорим и за неща, които видимо са ясни за всички, само ние не го признаваме. За толерантността става въпрос все пак!!! Да си еднакъв към всички.

 115. Balthazar.Ivanovich
  20/03/2009 - 04:26

  коментар от Свежо: Тези хора може и да са имигранти за Европа, но за нас са си местни. Няма голямо значение дали са дошли сега или преди векове. По-важно е да се види дали са пълноправни граждани или не са. Аз се сещам за острата обществена реакция и към нетрадиционните християнски секти, които проникнаха у нас след 90-та. Тогава обществото успя твърдо, но без грубости да окаже съпротива и днес подобен проблем няма. Никой не им пречи да развиват дейност, стига да не се опитват да натрапват разбиранията си. Със странните версии на исляма е същото. Мисля, че самите мюсюлмани трябва да си решат проблема, а държавата да им окаже помощ, ако някой външен ги притиска, защото имат право на подкрепа.

 116. tania_2605
  20/03/2009 - 04:42

  коментар от Свежо: Иванович, да си бъдем честни. За кои мюсюлмани говорим, ей богу повярвай ми, ако говорим за някой от ръководния пост, то той по никои правила не е мюсюлманин, пък ако ще и 2000 минарета да издигне! Пие алкохол, занимава се с …(меко ще го кажа – много жени 🙂 ) и т.н., само за първите 2 ако всички са правени мюсюлмани знаеш ли къде трябва да е сега, на някой кол и с камъните отгоре. Да така си е.

 117. tania_2605
  20/03/2009 - 04:48

  коментар от Свежо: Но, ако трябва да говорим за другите, които са в райони отдавнааа забравени и са назад наистина с векове, мислиш ли че те искат да живеят така? Да копаят тютюна там и картофите и да са радостни, че живеят в една европейска държава. Че кое му е европейското? Иди в някое родопско село, или там някъде където ти е по-близо на теб и тогава ще видиш точно къде сме европейци. Има райони, където хората още нямат водопроводи. Към Якоруда пък селата нямат някои и пътища до тях, ходят с магарета по малки пътечки. После иди във Варна и виж какво има там 🙂

 118. Balthazar.Ivanovich
  20/03/2009 - 04:50

  коментар от Свежо: Говориш все едно си наясно какво знам и какво не знам за мюсюлманите. Несериозно е така.

 119. tania_2605
  20/03/2009 - 05:07

  коментар от Свежо: Е да, незнам какво знаеш и какво не. Но пък нечовешко е да обсъждаме защо в Европа ги приемат със или без забрадките. Картинката е жалка. Ще ти кажа защо, сигурно и ти си наясно с това. Приемат ги – да, но за колко ги приемат, те и там гледат животните на британците да речем, или копаят нещо – чесън, картофи и т.н., но…. поне им оставят мъничко гордост, оставят ги да си имат своя душевен мир – казвам, за тези които са си бачкатори на всякъде. А спор изобщо няма за другите, които пропагандират тероризъм, то и аз съм против тях с 2 ръце, ако трябва и крака 🙂 да се смятат стават 4.

 120. tania_2605
  20/03/2009 - 05:14

  коментар от Свежо: Аз още с първия си коментар отбелязах – нямам нищо против теб и това, което ТИ си писал до сега, ако се върнеш назад в публикациите си можеш да видиш – когато съм имала време, съм прочела и съм си давала моето “ЗА”. И искренно ти пожелавам да си с все такъв голям реален успех тук в “Свежо”, защото си откровен, достатъчно добре агументиран във всяка една статия. Уважавам всеки един блогър, че е намерил време да седне и напише нещо свое. Но тези, които наистина пишат са малко, повечето само добавят от някъде, нещо което всеки може да си го види и от бг новините. Просто няма смисъл от дублажни новини, нали така?

 121. Balthazar.Ivanovich
  20/03/2009 - 05:15

  коментар от Свежо: Струва ми се, че загубихме началото на разговора. Всичко изглежда, че почна от скандалите в Гърмен. От тая гледна точка казвам, че ако българските мюсюлмани са притискани от някого, то е редно сами да потърсят решение. Просто трябва да се наблюда какво се случва и да се търси и тяхното мнение. Трябва да имаме предвид, че българите мюсюлмани – помаците, са податливи на асимилация. Преди поколения са се огънали и са приели насилствено исляма, а сега са достатъчно бедни, че да са уязвими от внесени отвън пари. По начало беднотията и безнадежността са в основата на големите обществени преструктурирания. Същите са били в основата на християнството, комунизма и националсоциализма.

 122. tania_2605
  20/03/2009 - 05:30

  коментар от Свежо: В повечето мюсюлмански държави го има този натиск отвън, дори и те вече не могат да се справят с този тероризъм, който се позовава на вярата им. А що се отнася до предателството и огъването, преди 2 дни гледах филм точно за това което пишеш и ти – точно беднотията ги тика към това. Масово използват това да им решават уж проблема чрез вярата, че са братя и ще им помогнат. След това тези същите хора не могат да се адаптират към реалния свят и просто стават фанатици.

 123. Balthazar.Ivanovich
  20/03/2009 - 05:32

  коментар от Свежо: Същото беше ползвано от северноамериканските и швейцарските църкви, които за кратко ще наричам секти. Те точно по този начин ползваха внесени отвън пари, за да разширяват влиянието си у нас. Изпаднали християни – малко българи и повече цигани, се вързаха и сега са последователи на тези учения.

 124. tania_2605
  20/03/2009 - 05:36

  коментар от Свежо: Във филма ставаше въпрос за мюсюлманите изпратени в Пакистан и Афганистан, които са изпратени когато са нападнати от Русия. Да тогава за онова време религията им е помогнала да се освободят от войната и да дръпнат малко, но после същите тези хора връщайки се по държавите си те нямат какво да работят, просто защото там живота не е война. Тръгват към Косово и Босна, някои се женят там, адаптират се към реалността, но други не могат. Остават си фанатици – на тези не трябва да се позволява да влизат в България. Срещу тях трябва да се борят. Това са хората с парите, които са получили от мисиите си в другите държави, това са хората които създават интригите в държавите.

 125. Balthazar.Ivanovich
  20/03/2009 - 05:37

  коментар от Свежо: Нали направиха същото преди няколко месеца в Мумбай. За 1000 долара и малко ядене…

 126. Balthazar.Ivanovich
  20/03/2009 - 05:38

  коментар от Свежо: Преде време се опитах да предизвикам малко внимание по темата за цената на човешкия живот, но нямаше никакъв интерес.

 127. tania_2605
  20/03/2009 - 05:44

  коментар от Свежо: Да разбира се, че е така, за сектите. И за това съм коментирала, моля ти се с Малинита имах голям спор за това. Как на черното казва бяло и аз незнам. Нещо което виждам с очите си – заради 3 кг брашно и няколко консерви, които след 20 дни им свършва срока хората се продават. Не цигани, остави циганите- тях сякаш ги оправдавам в случая. Нямаш си на идея колко интелигентни хора има в тези секти, хора с висше образование. ИЗПОЗВАЧИ им викам аз. Та нима детето им не може да си завърше образованието в БГ, непременно трябва да е в Лондон или Америка? Или непременно трябва да обличат някакви си дрехи маркови? Нашите българи, отишли от тия секти в други държави, ходят и събират чувалчетата към червения кръст оставени пред домовете на хората, връщат се и част от тях даряват в сектата, другата част магазин “Втора употреба”. Ужас, направо е ужас.

 128. Balthazar.Ivanovich
  20/03/2009 - 05:51

  коментар от Свежо: На мен ми се вижда абсурдна платената набожност 😀 😀 😀
  Смятай, дават ти кинти или чифте кебапчета и вече верваш, а после се чудим защо има далавера с купуване на гласове 😀

 129. tania_2605
  20/03/2009 - 06:00

  коментар от Свежо: Не само в Мумбай, то и на други места взривяват и създават вътрешни и външни конфликти. И не са само фанатиците. И други го правят за пари. За пари Иванович, нашия народ с извинение и гъза си продава. Но това вече е до самия човек, не опира нито до религия, нито до образование, нито до това дали е в ЕС или НАТО, просто опира до вътрешния мироглед на човека, до това как и до колко може да приеме човека до него. Защото, ако един човек си има работа и получава заплатата – реална, не 5% за вилата на шефа, 2% за нова кола на любовницата му, и %- който уж отива в бг хазната, и чистичко нищо не му остава на работягата. Като гледа как живеят шефа, министри и сие, ще убива и ще взривява, защото никой от изброените не е пил вода изпотен, ама се потапя в басейнчета с хубави декори.

 130. Balthazar.Ivanovich
  20/03/2009 - 06:04

  коментар от Свежо: Допускам, че има доста замогнали се големци, които по-скоро са склонни да колят и бесят, отколкото да допуснат това положение да се промени. Който има пари се продава по-скъпо 😉

 131. tania_2605
  20/03/2009 - 06:08

  коментар от Свежо: Че кой се отказва от хубавото :). Обаче, знаеш ли какво, лично мене не можеш ме врътна с порция кебапчета, нито с некоя блузка на Гучи, нито с какво да е. Аз до сега съм спала спокойно вечер заради чиста съвест, и надявам се все да е така. За другите не мога да отговарям, обаче и аз ще взривявам, ако някой ми взриви дома, който съм построила с честен труд, или е посегнал на родителите ми. Стигнахме пак на твоята – мазохизъм. Айде да лягам да спя 😉

 132. Balthazar.Ivanovich
  20/03/2009 - 06:09

 133. Husein Yuseinov
  20/03/2009 - 16:08

  Пълни глупости, личи си че имате познания за Исляма придобити само от телевизията, колкото до законодателството и биенето на жената, пак сте в грешка. Да не говорим че тук в България жената се бие профилактично и без закона да го разрешава.

  Защо не кажеш че исляма, забранява лихварството, че се отсича ръката на крупния крадец, че жената има правото да не работи а мъжа да изкарва изцяло прехраната за семейството, освен ако жената не пожелае друго.

  Аман от интелектуалци като вас, с лопата да ви ринем вече!

  Заради хора като вас се насажда религиозна омраза и етническа нетърпимост, именно хора като Вас, Яни Янев, Волен Сидеров и др., трябва да ви смятан като заплаха за националната сигурност.

  Искате или не в България има над един милион мюсюлмани и те стават все по-образовани, както по отношение на своята религия, така и по отношение на светските науки.

  Всеки има правото да изповядва религията която иска. Ние мюсюлманите живеещи в тази страна имаме пълните права като на всеки друг гражданин на България. Не искаме друга държава, ние си имаме държава, и настояваме за правата които ни се полагат като на всеки Българин, а това ще изпълняваме религия Ислям, то това си наше право и се гордеем, че сме такива.

 134. Хюсеине, явно си остаал с впечатлението, че плюя принципно против исляма и мюсюлмманите. Това не е така. Исляма е като всяка друга религия – приказки за деца, в които общо взето няма нищо лошо, ако искаш да вярваш в тях – твоя си работа.

  В България има много мюсюлмани и щеше да има още повече, ако комунистическата власт не беше се изгаврила с тях и не беше ги накарала да избягат. Аз няма как да имам нещо против тях, защото те са точно като мен. Нормални, обикновени хора и граждани, които плащат данъци и си гледат семействата като всички други хора. Повечето мюсюлмани в Европа са точно такива и от точно такива хора се състои европейското цивилизовано общество.

  Аз имам против само тия, които вземат себе си и собствените си тесногръди и варварски представи за живота твърде насериозно и използват своето перверзно и изродено виждане за исляма, за да потискат европейската култура и начин на живот, да казват на мен, че трябва да живея според техните правила и да уважавам варварските обичаи в техните държави, от които дори те са избягали.

 135. Абсолютни глупости, написани от “обща култура”, ако това може да се нарече “култура”. Забележка – това ли е толерантност – да се обвиняват другите в нетолерантност и да се пише Коран с малка буква, т.е. да се омаловажава мисленето и вярата на другите?
  Хм, явно българите обичат да четат и да вярват в написаното, вместо да поразмислят сами.
  Освен това Ислямски университет има отдавна в София – не е ли малко смешно, а?

 136. Знаеш ли, Милена, точно това е проблемът с религиите (не само с исляма, с християнството още повече) – че изискват уважение. Приказват ми разни измислени от овчари преди хиляда години глупости и искат да ги уважавам…

  Ами няма да ги уважавам – както не уважавам никой друг, който не само твърди неща, които не може да докаже, ами и сляпо вярва в тях. Аз уважавам науката, не вярата.

  Но аз, за разлика от вас, не изисквам уважение към вижданията сиаз знам, че уважение трябва да се заслужи, преди да се даде. Знам, че в спора се ражда истината. Знам, че всяко твърдение подлежи на съмнение и обсъждане. Знам, че всеки може да бъде обиден от нещо и не ми дреме.

  Да, ще пиша корана с малка буква, ако така ми се ще. И библията ще я пиша с малка буква, ако може даже и с още по-малка. Защото не ми пука за религията. И ако на вас не ви пука за мене, можете да пишете моето име с малка буква и аз няма да имам нищо против това, а и да имам – какво ви дреме?

  Това е свободата, не е ли прекрасна? 🙂 Ако не ти харесва, иди да живееш в Сирия – там корана винаги е с главни букви, ама свободата трудно се намира – билети продават на летище София, даже и по интернет.

 137. коментар от Свежо: Иванович, хубаво и вярно си описал проблема.Най- голямата и фатална грешка на ЕС ще е ако приемат ислямсака дьржава.Тогава всички в Бьлгария ще сме с фереджета и отново под робство. 🙁

 138. Относно изказване за неуважението на религията и уважението на науката. Наистина е жалко да се коментират теми, за които дори не знаеш нищо. Още по-жалко е, че много хора си мислят, че знаят… но за съжаление са мн заблудени. Както и да е… няма да пиша сега по този въпрос, а за науката и религията. Съветвам ви да прочетете една книга на Морис Бюкай (ръководител на клиниката по хирургия в парижкия университет). Казва се Библията, Коранът и науката. Предполагам, че ще останете изненадани, когато прочетете частта за Корана и как в него всички изказани твърдения относно мн неща са научно доказани. Така че, науката и религията си вървят ръка за ръка, не си пречат.

  С най-добри пожелания.

 139. Balthazar.Ivanovich
  20/03/2009 - 19:17

  коментар от Свежо: Момент, момент, статията е на Лонганлон, аз само я добавих тук.

  ПП: Но там – в блога му, съм казал нещо подобно. Мисълта ми е, че европейските стандарти за свобода на вероизповеданията не са подходящи за Турция. В Турция нещата са много по-строги, което противоречи с европейските норми.

 140. Diff, Морис Бюкай не е никакъв “ръководител на клиниката по хирургия в парижкия университет“.

  Никога не е работил в Париж, още по-малко в Парижкия университет, а хирургия не е помирисвал даже.Той е бил просто доктор, специалист по гастроентеорология (стомашни болести). Работил е в Саудитска Арабия, на служба за кралското семейство.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Bucaille

  Твърденията, които прави в книгата си са съмителни, а прословутите “научни факти” в корана, които той описва са “научни” само според сауди-арабската комисия, която ги разследва, но съвсем не и според независимите специалисти:
  http://en.wikipedia.org/wiki/C.....ontroversy

 141. Лъчезар Томов
  20/03/2009 - 22:06

  Моята концепция е, че респектът се заслужава, уважението се полага по право на всички хора, защото е породено от любов, а не от страх или преклонение.

 142. “The only freedom which counts is the freedom to do what some other people think to be wrong.
  There is no point in demanding freedom to do that which all will applaud.
  All the so-called liberties or rights are things which have to be asserted against others
  who claim that if such things are to be allowed their own rights are infringed or their own liberties threatened.
  This is always true, even when we speak of the freedom to worship, of the right of free speech
  or association, or of public assembly. If we are to allow freedoms at all
  there will constantly be complaints that either the liberty itself or the way in which it is exercised
  is being abused, and, if it is a genuine freedom, these complaints will often be justified.”

 143. Васил Шумаров
  20/03/2009 - 22:17

  Бих искал да кажа няколко думи за страха на европееца да не би да го заподозрят в расизъм. Заради една поначало глупава доктрина, подета от нацистите, ние сега не смеем да кажем открито, че в България малцинствата не само че не са дикриминирани, но ползват с нищо незаслужени привилегии. В моя град Петрич например през последните 20 години придойдоха над 5 хиляди цигани от цялата страна, които си завзеха общински парцели и си построиха къщи без всякакви разрешение и документи просто си заграждат парцел с варосани камъни и толкова! Имаме си вече два нови квартала – без улици, без канализация, в които обаче по необходимост е прекаран водопровод и ток. С малки изключения нодошлите се препитават от търговия – по сергии и на улицата. Уличните търговци разбира се не издават касови бележки, нито пък плащат данъци. Тези атрибути на пазарната икономика са задължителни само за българския етнос!
  А кажете ми тогава кой е дикриминиран в България?

 144. десислава
  20/03/2009 - 23:09

  Деси, а защо си казвала на евентуалните си работодатели, че си българо-мохамеданка? Това каква връзка има с кандидатстването за работа и какво им влиза на тях в работата, та да го знаят?

  естествено че не съм го казвала това никъде не ми ко пише/изискват в cv-to нали?
  просто ми казват остави си точните данни…което ще рече трите имен и тел. номер баща ми се казва Исмаил…после следва въпроса който най много мразя …ти туркиня ли си? знаеш ли турски? и спират с въпросите относно работата и дали бих могла да се справя…
  разбра ме нали?

 145. Лъчезар, думата “respect” означава точно “уважение”

  Деси, за съжаление разбирам – наистина има много тесногръди хора. Именно това, което описваш е истинска дискриминация, срещу която трябва да се борим.

 146. коментар от Свежо: По-големия проблем за ЕС е, не това дали Турция ще влезе,а милионите емигранти-мюсюлмани,който не искат да се интегрират.Които вдигат въстания и джамии в сърцето на Стара Европа.

 147. хора, само едно ще ви кажа: пътувайте.

  И първо, ама първо пътувайте из Турция. И тогава ще видите, че никой всъщност не се интересува от вас, никой не дебне да ви нападне в 2 часа посред нощ. Ше видите, че изглеждате като някакви смешни мишоци, които са се скрили по юргана и шепнейки си разказват страшни истории за ислямизъм, радикален, който ДЕБНЕ и тогава ще ви хване срам от вас.

  После идете в Европа – в Холандия, в Германия. Там ще видите не само турски университети, джамии, училища, турци с шалвари, туркини с фереджета. Никой, ама никой тук не се притеснява от тях, дори не прави впечатление.

  и не на последно място: една статия на Дилмана, нещо смислено по темата:
  http://dilmana.web-log.nl/mijn.....ost-2.html
  поздрави

 148. Лонги, засрами се – нямало доказателства – Мохамед е разцепил луната за такива неверници като тебе, по-голямо доказателство от това – здраве му кажи. Не е като да превръщаш водата във вино и темподобни лесни фокуси;)

  Остави майтапа, ама скоро четох някъде сериозна публикация, че религията е някак си заложена в психиката ни. Даже може да се направи паралел с новоизлюпените атеисти и неофилитите – всеки новобранец, независимо на кой от двата фронта гори от желание да натрапва вярванията си. Вярващите живеят по-дълго и по-рядко получават инфаркт. Друго си е да верваш, че наш човек дърпа конците и щом той така е преценил, всичко е наред:)

  Иначе си абсолютно прав, ама не си ти, който ще реши кой да кара влака – виж, изредиха се сто човека и почти всички са на различно мнение. А наближават избори – кебапчета, кюфтета, еврофондове, туй-онуй. В интересни времена живеем…

 149. @Eneya
  Децата никога не ги взимат насериозно, по простата причина, че не са приемани за личности. Те са приемани за невежи и емоционални животинчета, които нямат право на мнение, докато не навършат нужната възраст.

  Мисля че в случая с Рибново, точно те са ключа към каквото и да е възпитание, защото децата, това са още неформирани личности, и като такива, е много важно как ще бъдат възпитание и какво мислене ще им бъде дадено.преди няколко дни даваха предаване по Шоуто на Слави и там показаха деца от същото с.Рибново.Не били конфликтни въобще, били кротки, били даже много възпитани…възпитани според исляма, който като порастнат, сами ще почнат да налагат, и тогава ще стане лошо.и за какво по дяволите е било нужно да се налага изучаването на Исляма като ЗИП ? Ами защото нямало достатъчно ученици кандидати за ЗИП по християнство…хм, и това е част от отговора, при това не маловажна, само да припомня че (пише го и в Конституцията на Република България) “В Република България официалната религия е православно християнство” . който иска да учи друга религия да я изучава като СИП, не като ЗИП, ако има кандидати така или иначе СИП-а
  Защо по дяволите каквато и да е религия трябва да бъде НАЛАГАНА ДА СЕ ИЗУЧАВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ? Защото знаят къде да започнат да го правят. Нека да дойдат в Бургас, или София, или Варна да предават Исляма като ЗИП … С камъни ще ги изгонят.Тяхната основна цел са децата, защото като израснат в такава(мюсюлманска) среда, независимо дали са добри, учтиви, ученолюбиви и т.н., те един ден ще порастнат и ще почнат да мислят като мюсюлмани.никой не казва че ще станат фанатици или фундаменталисти, но ние трябва да мислим в перспектива, защото каквото посеем “днес”, това ще пожънем “утре”
  ако отсега позволяваме на турците и мюсюлманите въобще да контролират политиката(по време на избори са обичайни явления масовите “преселения за по един ден”) и не мислим отрано, много ще съжаляваме, а според мен, ние вече съжаляваме, само дано да не е късно да се осъзнаем, или поне тия, от които зависи политиката и икономиката на България да се осъзнаят, преди да е станало прекалено късно

 150. коментар от Свежо: Емиго,това е истина,ама аз си говоря за нас, за нашия народ, какво ще загуби от това,това ме интерисува пряко.Наистина проблема е много голям и косвено засяга и нас,прав си,ама какво ще стане с нас ми е по-важно. 😛

 151. Ооо, лонг, виждам, че си почнал активно да махащ коментари… Жалко 🙁

 152. unplugged, всякакви фашистки (а и каквито и да е други) идиотщини отиват направо в коша – винаги съм процедирал така, ще продължавам и за напред 🙂

  и не, никак не е жалко – напротив, необходимо е:
  http://kaka-cuuka.com/970

 153. LOL 🙂 Не си спомням да съм казал нещо фашистко, но все пак 🙂 Няма проблем, мен – трий го тоя коментар, че нещо съм на оффтопик/спам вълна : ))))

 154. коментар от Свежо: Ако имат възможноста ще ни натикат в на кучето гъза а това ще стане в близките 15 години като на филм гледам как България ще баде разделена.Ако влезне турция в европа България ще се ислямизира за много кратко време, ако ли не влезне то тогава тези територии с мисюлманско население направено на сила мисюлманско на сила ще бъде накарано да се нарича турско ще бъдат отцепени от България.Вмомента в моя град турчин изкупи почти всичката земя и има наи хубавата техника за обработка на земята или на кратко земята около нас е турска само градът е Български. Ако искаш пари по сапард трябва на турци да се кланяш .Полицията също е тяхна минава българска кола покраи полицаите редовна на външен вид спират я минава турски трактор с турска регистрация а на ремаркето няма номер не го спират защото така им било наредено трактора бил на много богат турчин и за него законите не важат е това се казва вече дискриминация.Гласуваите братя за да не ходят нашите деца с фереджета.

 155. Xaxa gledam vseki e ostavil neshto za Turciq v ES….
  Da znaete,Turciq e po-evropeyska dirjava ot BG.Zashto li?Em lesno v Turciq ne diskreminirat horata po rasata i po religiq im,a prosto si jiveqt kito edin obsht narod.I v TR ima mnogo bilgari,no te ne se vdigat sreshtu tqh ima i mnogo evrei,no tova go priemat kito neshto obichayno.V vsqka dirjava ima hora ot razlichni nacionalnosti.A kakvi sa tiq gluposti za djihat? 😕 Djihat xaxa kak moe da izlizat v efir da kazvat,che v BG se gotvqt za djihat?..
  Djihat e svirzano nai ve4e s religiqta a pik v BG ne jiveqt takiva turci,koito vqrvat chak tolkoz mnogo na kurana i na alah.V arabskite strani sim saglasna,no v BG takova neshto nqma i ne moje da ima.Ne moga da razbera za kakvo e tova vdigane na krak za tiq djamii?Xaxa kakvo im prechi na den po nqkolko molitvi da chuqt az razbiram da izrichat gluposti i alabalistiki,no tova sa molitvi :).Nebih kazala,che bilgariq trqbva da komentira toq problem nikak dori :(.Tova ne e problem ami samo vrqva,no vse oshte ne se znae s kakvi celi e vdignata.
  Ako na nqkoi tva ne mu haresva zanchi ne priema istinata..aaa izvinqvam se za pisaneto mi 😀

 156. Марио Пешев
  04/04/2009 - 22:27

  Никой не коментира “БТВ – репортерите” тази вечер, но ще кажа няколко думи за тези, които не гледат БГ телевизия.

  Темата отново бе с. Рибново, което стана тема на разговор преди 2 седмици. Интервюто бе с мюсюлмани, които са вярващи, но не искат да парадират публично с това. Да носят забрадки, да се обличат по указания начин и да ходят на джамия редовно. По думите на всички интервюирани, те са били отлъчени от обществото, като последните страняли от тях. Натиск е бил прилаган от мюфтията и ходжата на хора, които са си позволявали такъв ‘произвол’. Да не говорим за мюсюлмани с български имена или такива, които напускали селото. В такъв случай цялото семейство до 9-то коляно го отнася.

  Повече за темата – в dir.bg

 157. До автора на статията – моля, отбележете че Коран се пише с главна буква. Както и Танах, и Библия – това са Божии книги, би следвало да имате елементарно уважение.

 158. Няма как да имам “елементарно уважение” към книги, написани от миризливи овчари, живели в палатки от кози кожи на майната си в пустинята и никога не са се къпали, които са халюцинирали че са хванали всевишния за шлифера и затова са написали, че собствените им примитивни дивашки комплекси са неговата воля:
  http://kaka-cuuka.com/332

 159. Весела казва:

  March 17th, 2009 at 11:00 am
  Хора, недейте се връзва на глупости. Няма такова нещо като “радикален ислямизъм” в България. Имам чувството, че преживявам поредното “deja vu”.
  Аз казвам:
  Не Весела не преживяваме никакво тъпо deja vu.Думите ми ще прозвучат мюсулмански (парадокс при положение,че обсъждаме именно мюсулманите,който са просто едно стадо тласкано от един устав-корана)обаче…Какво им става не жените?Имам чувството,че нямат трезва преценка.Колко били мили и добрички турците, и свестни хора, и разбрани.Последно време забелязвам жените(българките)да придават някъкви несъществуващи качества на Турци,Араби и т.н.
  Познавали много Турци и те били едни прекрасни хора.Странно защото и аз познавам доста Турци и немога да говоря с уважение към тях.Виждал съм злобата в погледа им неведнъж.Да не говорим в какви настроения изпадат около изборните дни.Глупавите ни съграждани с турски произход са един инструмент в ръцете на фанатиците в Истанбул.Само чакат нареждания и изпълняват без да мислят.Слушал съм изказвания от рода на:
  -Аз ще гласувам за нашето,за вярата.Какво повече да кажа?
  Та не е ли очевадно за всички, че сме заобиколени от ислямизъм?Просто както Турция така и остатъка от арабския свят използва либералността на ,,Евроцивилизацията” за да заема по-силни и по-силни позиций.Незнам само гадните фанатизирани мюсулмани вярват ли си,че ще победят ако сътворят някой ден така мечтания от тях джихад.Все лаят и проповядват омраза към останалите култури,но не осъзнават ли,какви ще са последствията за тях след евентуален военен конфликт породен от болната им неизлечима психика?Явно не ако бяха по-умни щяха да си траят.Плъзват като вирус и в развитите държави.Незнам защо поне те освен може би Франция не осъзнават надвисналата опасност.
  А сега до shane
  shane ти също си жена доколкото разбрах от написаното от теб.Жал ми става като чета такива откровени глупости.В Турция нямало расизъм .По-голяма глупост не бях чувал.Там ако изкаш гражданство трябва да си смениш името с турско и автоматично да станеш мюсулманин.Християните за тях не са хора.Как да го обясня това на глупачки като теб?Какъв бил проблема с джамиите?Какво лошо имало да чуе човек няколко молитви на ден?Поредната мозъчна пръдня от жена разбира се.Тук глупачке предците ми са се борили българското духовенство да е независимо от Византия и молитвите да се слушат от хората на български,а ти питаш какво е лошото да слушаме молитви на непонятен и за самите заблудени ,,български турци” език.500 години дедите ни са умирали за ХРИСТИЯНСТВОТО и за свободата отнета им от башибозуците.В.Левски ,Хр.Ботев ,Л.Каравелов,Н.Обретенов, Г.Бенковски ,Т.Каблешков,П.Волов още хиляди родолюбци са ДАЛИ ЖИВОТА СИ за да слушаме църковните песнопения,а не противните звуци разнасящи се от джамиите.От такива като теб ми става толкова криво.Нима е възможно да има такива глупци.Боли ме за РОДИНАТА.Такива като Вас я карат да отслабва и да отстъпва пред инвазията на фанатиците.Българи събудете се!!!!!!!!!

 160. Бе нямало баш ислямски радикализъм у нас, аре да не си лафим глупости, че аз мога да ви кажа едни неща, дето като ги чуете не само косите ви ще настръхнат ми и ще вземете да сънувате кошмари.
  1995 година – СИП по турски език в едно село, в което има бол мюсюлмани – говори се: ” ТОва е било турско и пак ще стане турско” Нтака, аре да строим джамия – пари нема, Мюсюлмански братя ще дадат. В същото това село, дето не е Кърджалийско, а до Попово, имаме силно влияние на Мюсюлмански Братя, които са финансирани от Алкайда.
  През 1999 година в същото това село се говори за масови атентати срещу гяури включително срещу САЩ – просто известен факт, който никой не взима за истински. Е 2001 стана факт. В същото това време в същото това село продължаваме с обучението на хора в Йордания в институти, в които има яко промиване на мозъци и джихад.
  Заеби ти радикалния ислям… Ма у нас за да оставим мюсюлманите, а дори и тези в Турция да си изповядват исляма като религия без да им пречим, и без да ги трепем и презледваме – следва да им припомним, че в техното вероучение съществува един пророк, когото ние наричаме Исус, а там при тех е Иса… Бе изобщо образованието на тема Ислям е важна… Всяка религия преминава своето средновековие… И ся Исляма го преживява – 15 век е според тях /Хижра/, е и християнството е било фанатично през 15 век. Та, у нас е топката да ги вкараме в Ренесанса…

 161. Emms McCary
  20/11/2009 - 23:19

  Знаете ли , че…? В България има два милиона и петстотин хиляди турци , а в Турция вече има регистрирани над милион и триста хиляди българи , а другите които са си “пуснали” корените там , не се знае колко са…Също така , Турция има десет милионна войска , а България има осем милиона граждани. Само за дванадесет часа , цялата войска може да обземе територията на България . Мислите ли , че държавите от ЕС ще дойдат да ни защитят ? Знаете много добре , че водещите сили – Франция и Испания дори не искат да чуват , че България е в ЕС . Мислите ли , че всички държави ще се вдигнат заради една малка дупка , защото не в хората , а в религията е проблема , то се знае … Дали Англия ще защити малка-България с риск да загуби своите територии , разбира се , че не ! И аз да съм , и аз ще играя на сигурно , но България на какво играе , на кого разчита ?!? Ако се вдигне война , ще скочи и Северна Америка , а знаете , с днескашният им президент със сигурност ще бъдат за Турция , но тогаз няма да има България vs. Турция , а ще има Християнство vs. Мюслюманство… И познайте кой ще се върже на България – НИКОЙ ! Така че , трябва да се говори с покритие , а като нема покритие , да се мълчи и да се оставят хората на мира , къв е проблема да изповядват религията си тук ?

 162. Предсказание на Ванга за 2043-та година:
  Икономиката ще процъфти. В Европа ще са главно мюсюлмани.

 163. Кирил
  07/06/2010 - 01:03

  Съгласен съм с повечето от написаното в статията, но само да допълня, че една от първите крачки от прехода от толерантност към политическа коректност, е преследването като углавно престъпление на простото отричане или дори подценяване на холокоста. Не казвам, че хората, които го отричат са прави, но нека да имат правото да го правят. Това за мен е едно грубо и с нищо неоправдано ограничаване на свободата на словото.

 164. До бай “Кирил казва: June 7th…”

  “…на холокоста. Не казвам, че хората, които го отричат са прави, но нека да имат правото да го правят. Това за мен е едно грубо и с нищо неоправдано ограничаване на свободата на словото.”

  Чудя се тъп ли си или обикновен фашист

 165. Може и да е тъп, може и да не е. Може да е фашист, може и да не е. Но определено е прав.

  Отричането на Холокоста срещу евреите е изцяло исторически въпрос – въпрос на наука и факти. Целият научен метод се гради на постоянно търсене и оборване, на факти и доказатества. Политическата коректност, която забранява да се казват мнения и факти, защото можели да обидят някого няма място в него. И където и да било другаде, всъщност.

  Сигурно и мнението на Коперник че Земята не е плоска е обиждало съкровените религиозни вярвания на голяма част от човечеството и е било в разрез с традициите на самобитната им култура… ама си е било неговото мнение … и се е оказало вярно. Днес много от научните теории нямат доказателства, някои по-радикални хипотези звучат идиотски даже… но точно такива търсения и предположения дават основата на научните изследвания и да се ограничат е варварско и назадничаво. Като всички идеи на крайното политическо ляво, което всъщност прокарва политическата коректност.

  Това, че главно идиотизирани фашисти отричат Холокоста не е проблем, а симптом на проблем и прилагайки политическа коректност с която им забраняваме да казват нещо, 1. си правим мечешка услуга, ограничавайки собствената си свобода и свободата на всички други не-фашисти и 2. замазваме истинския проблем със съществуването на нео-фашизма.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *