ОМГ Евровизия – РОФЛМАО


Тва Евровизия е яко известен конкурс по нашите ширини. Всяка година всичките родни естрадни, пост-естрадни, уонаби-естрадни и тайно-естрадни “изпълнители” (т.е. всички поп- лигльовци и лигли на млада и преклонна възраст) точат… да де, лиги да отидат и да покорят Европата с вопли, ридания и квичения, без да ги е еня не само за изтерзаните ни уши, ами и за добруването на нежните слухови органи на нищо неподозиращия европейски слушател.

Тая година тоя фьешън на снимката щял да “ни” представя на Евровизия. Така били решили от пенсионерската телевизия

А на кого всъщност му пука за тъпата Евровизия? Някакво бутафорно състезание, в което по традиция участват разни аматьорски съставчета и изпълнители. От дълги години то е шанс на аматьори – изпълнители от цяла Европа да се покажат по телевизията поне веднъж – и от него никога нищо интересно не е излязло, никога никакъв известен изпълнител не е пял там.

Само че у нас големите музикални “звезди” го приемат едва ли не като техния личен шанс за световна слава и се напъват до насиране да се състезават срещу самодейците от читалището в гр. Пърсис, окръг Съсекс, Англия, примерно. А от тоталния им неуспех до сега си личи на какво ниво са, щото единствената класирала се що-годе добре българска песен беше и единствената на тотално неизвестни изпълнители (тая с барабаните).

Феновете пък са допълнителна атракция в не- особено- европейски- като- манталитет страни (разбирай балканските), и най вече в китната ни рОдина – патриотарите с ниско самочувствие, естествено, го обръщат на състезание “кой е по-по-най” и се хвърлят масово да да гласуват национално за “наште” (техните си де) и така успяват, макар и само за някакви си секундички, да се почувстват значими и важни, че са “помогнали на българското” и запълват с някакъв смисъл иначе жалкото си и празно съществуване.

А на тазгодишния български лигльо толкова ли няма кой да му каже колко всъщност струва

За екстрасенсите и алтернативната медицина
Защо астролозите познават

Коментари

 1. Виждам, че си се събудил в прекрасно настроение. Хайде(от мен да мине), нека и денят ти да е весел.
  А ако не слушаш – осем часа записи на Евровизия, предимно с български изпълнители. 🙂

 2. Ъмм, има едно изключение, колкото да потвърди правилото. Мисля че с 375 милиона продадени албума читалищната група ABBA определено се справят отлично.

  А Миро може и да е лигав, но поне прави прилична поп музика в България, което си е ОК, защото поп музика си ни трябва, а си нямаме.

 3. Бе събудил се – те статиите му излизат на schedule 😉
  Като цяло съм съгласен с мнението ти за ЕВ – нито евро, още по-малко пък визия. Поне у нас, а виж Лорди как спечелиха – е това се казва визия 😀
  Две точки на несъгласие:
  – все пак някога нещо е произлязло от ЕВ – ABBA;
  – Стунджи не беше неизвестен, преди да участва в ЕВ, само мацката ми беше непозната на мене.

 4. Майк Рам
  09/02/2010 - 10:23

  Понякога се чудя защо се занимаваш с толкова дребни въпроси. Хем казваш, че е аматьорска работа този кОнкурс, хем го взимаш твърде присърце.

  Освен това, не си си написал домашното и допускаш груби грешки: има и много големи звезди, които са тръгнали оттам. Аз знам за АББА и Селин Дион, но сигурно другите коментатори ще се сетят и за още.

  Конкурсът не е лош, макар и за аматьори – никой не се е родил професионалист. А това че у нас се вдига голяма врява – прав си – ние сме толкова тежко комплексирани, че си търсим всякакъв повод да си избиваме комплексите, но мисля, че трябва да правим голяма драма от това.

 5. Добре бе, Абба били на Евровизия – уау, за 50 г. голямо постижение. Само забравихте да споменете, че са участвали когато са били световно неизвестни…

  Колкото до селин дион… какво още мога да кажа в подкрепа на своята теза? I rest my case 🙂

 6. Клиф Ричард също е участвал на Евровизия, сигурно и други има известни.
  Иначе вярно, че повечето песни не струват.

 7. Такъв е шоубизнеса в световен мащаб. Предимно лигльовци, неможещи да пеят. А това, че в България нещата се случват по определен начин, споделям мнението на Майк Рам. Спомняте ли си миналата година, какъв шум се вдигна, заради неможещият да пее Краси Аврамов ? Миро според мен дори не е певец. Но пак всички ще гласуват, ‘щото нали сме българи, а след това ще се занимаваме медийно още два три месеца 🙂

 8. Кой е този на снимката?

 9. блажени са бедните духом… 🙂

  миро от каризма

 10. Ат Узунов
  09/02/2010 - 12:57

  Един истински печен тип никога не би си признал, че знае кой е този на снимката.

 11. Ванко
  09/02/2010 - 13:38

  Само да вметна, че е малко трудно ей това да стане : “най вече в китната ни рОдина – патриотарите с ниско самочувствие, естествено, го обръщат на състезание “кой е по-по-най” и се хвърлят масово да да гласуват национално за “наште” “, тъй като правилата на конкурса не позволяват хора от една държава да гласуват за изпълнител от нея.

 12. ;)То пак добре,че е Миро или искаш Софка да изпратят?
  п.п.Да живее метросексуалността!!! 😀

 13. Всъщност има и други известни участници. Миналата година Патрисия Каас изпя песен от новия си албум в стил поп-джаз, за съжаление не беше нещо забележително.
  Англичанката изпя песен от Андрю Лойд Уебър (не знам дали така му се пише името), но и тя не беше кой знае какво.

  Най-успешни са песните на Абба “Ватерло” и на един италианец “Воларе”. Песента на италианеца са я записвали след това цял куп певци и групи – Джипси кингс, Челентано, Бари Уайт, Синатра, Платерс, Ела Фитцджералд, Армстронг, Дейвид Бауи…

  Като цяло обаче, се съгласявам с мнението, че конкурсът е тъпня.

 14. Ако Елица и Стунджи имаш предвид под “тотално неизвестни изпълнители (тая с барабаните)”, по-добре не се изкавай повече на музикална тема. Лично те моля!

 15. Ванко
  09/02/2010 - 13:54

  След като не ги е чувал как да ги нарече -световно изветсни ли?

 16. Това че той не ги е чувал, не значи че не са нали? Или принципа е ако те не ме познават, защо да ги познавам аз ?

 17. @ Anthares, @Ванко

  “Известен” е доста относително понятие. За любителите на рап са “известни” изпълнители, които за любителите на джаз са “тотално неизвестни”. Наскоро един приятел ми изброи няколко “много известни” метъл банди, които, да си призная, чувах за пръв път.

 18. Това определено не е никакъв Миро. Миро беше един висок и слаб келеш, дето хленчеше по Елена

 19. сега е леко затлъстял келеш, само дето се съмнявам някога да е бил висок (освен ако не са измислили начини за скъсяване на хората и той ги е използвал)

  колкото до известността – наистина е относително, но пък за разлика от метъл, джаз и рап, поп-музиката получава солидно медийно присъствие, така че се предполага поп-изпълнителите да са популярни или поне видими и разпознаваеми не само от твърдата си фенска маса, ами и от небрежно незаинтересовани музикални инвалиди като мене.

 20. Ванко
  09/02/2010 - 14:36

  И аз не ги бях чувал. Това, че ти си, не ги прави известни.

 21. Световноизвестен в квартала
  09/02/2010 - 14:43

  Каквато държавата, такива и звездите 🙂 Но няма проблем – човешката цивилизация е изобретила дистанционното! Като ги видя тия, го ползвам по предназначение.

 22. Световноизвестен в квартала
  09/02/2010 - 14:45

  P.S. Да не стане объркване, имам предвид Миро и компания… А Елица и Стунджи ме кефят 🙂

 23. Хайде, като ще се перчим с памет (засега поне, докато можем), да дам и аз my two bits’ worth. Sandie Shaw бе вече международно известна, когато спечели EVSC с Puppet On a String (Кукла на конци) към средата на 1960-те години.
  Което в статистическо отношение всъщност нищо не значи. Приятен ден на всички и не се ядосвайте за глупости!

 24. честно казано, никога не съм чувал за Sandie Shaw 🙂

 25. От самото начало, когато за първи път гледах Евровизия (когато станахме пети с песента Вода) си знаех, че аз повече този конкурс няма да искам да го погледна. Цялата Евровизия е една пародия. Ако в една държава има малцинство от дадена националност, почти със сигурност ще видиш повечко гласове за въпросната нация (най-тъпият национализъм/патриотизъм между другото), а по-често пък ще видиш гласове за съседните държави. На това ли му викате конкурс, който има някакво значение? Абстрахираме се от това, че изпълнителите са световно неизвестни. Аз поне засега не се сещам за едно нещо, заради което да си струва да се гледа Евровизия, още по-малко да се праскат SMS-и за някого.

 26. Мома Ангелинка
  09/02/2010 - 16:33

  kkojchev написа:
  Имам толкова много забележки, че направо ще ги броя.
  1. Катастрофален английски
  2. Неподходящи физиономии
  3. Показване на публиката, когато си тактува с ръце
  4. Необръснатия Миро
  5. Фалшивата въздишка накрая на песента
  6. Не знам дали е от самата телевизия, но как така изрязва лицата.
  7. Мелодията е като тези на телефона ми
  8. Текстът
  С една емотикона –
  ма мноу се кефя на този коментар 🙂

 27. Мома Ангелинка
  09/02/2010 - 16:41

  Чехия всяка година праща разни абсолютни прошляци и геройски завършва на последно място без нито един глас. Мисля че това е единствения правилен подход към този конкурс 🙂

 28. напълно съгласен съм….т’ва е толкова смешен конкурс, че просто не’ам думи. АББА ок, нп….ама не обичам лиготията, честно

 29. Няма да си хабя дубите за тая повърня “конкурса” на Евровизия и ти предлагам и ти да не го правиш
  За Миро – не мога да кажа че съм му фен,но в Българския рок,поп,фолк,естраден Паноптикум има доооста по противни мутри заемащи цялата ми неприязън така че за него не остава нищо

 30. Драго Чая е пръв в класацията на противните мутри
  едва ли има друго човешко същество което така страстно,убедено и яростно да ненавиждам

 31. Николай Иванов
  09/02/2010 - 19:10

  С коя песен ще ни представя? Да не е с оная дето губи контрол в нея. 😀

  Тя има някакво mTV звучене така че като нищо може и малко по – напред да стигне, но като цяло да, конкурсът си е пропаднал.

 32. Точно защото не са “поп” Стунджи и Елица, затова им беше хубава песента. истинската музика не я “дават” по пенсионерската ТВ, нито по БГ радио (бляк).
  Ама много ми е интересно за кокошката и яйцето – дали Миро е “известен” понеже всяко второ момченце по малките градове ходи с такава причесчица и парцалки или обратното, децата стават “Фьешанчита” понеже гледат Миро-подобни по ТВ и списанията.
  И въобще, да вземат малко да четат книжки, да си развиват талантите и да видят какво могат да направят, дето още не е правено. Обаче чашата на посредствеността е дълбока и сладостта й привлича мнозина…
  (последният абзац си ме представяйте с очила с рогови рамки и фиксирана с лак прическа, в дълбок фотьойл на фона на дървена библиотека)
  А сега ще си слушам супер-неизвестна етно-фюжън певица, довечера съм на клубен концерт с 50 души публика, фръц!

 33. абе нека да е Миро, че иначе – Любо от Те 🙂

 34. счетоводни услуги
  10/02/2010 - 00:25

  Българските изпълнители толкова напират за ЕВ, защото няма как да взема световна слава иначе. Лошото е, че дори българин да спечели ЕБ няма да стане толкова известен колкото му се иска – вие си знаете защо – знаем се

 35. Марияна
  10/02/2010 - 01:51

  Повечето постове последно време ги обръщаш на hate и неаргументирани становища… ще загубиш аудиторията be careful

 36. Пичоранката
  10/02/2010 - 03:28

  OH NOES!

 37. Oh noes!!!

 38. Мома Ангелинка
  10/02/2010 - 10:26

  и Карбовски се изказа по темата:
  http://paper.standartnews.com/.....cle=312862

 39. Как се казва една от песните за Евровизия? Мога да позная и без да съм ги слушал. Задължително една от тях се казва “Остани”, а в нея се пее за пореден път, че ти си тръгваш… Ами тръгвай си, майка ти стара, писна ми да слушам как непрекъснато си тръгваш.

  Карбовски кърти както винаги, майна 🙂

 40. Мома Ангелинка
  10/02/2010 - 10:41

  Велик!!!
  ” Покрай клишетата се раждат чудовища – в чалгата има една тенденция, която може да се нарече текстове тип “ДГД” – и мъже, и жени пеят как няма да ти пуснат, защото си смотан, обикновен, беден и прочие. И от нас свирка става, но не е за теб. Феноменалната простотия идва да запуши дупката от нещо наистина необикновено – зад нея обаче си остава неувереността на текстописци и аранжори да правят онова, което трябва да се направи.”

 41. Мда изключително относително е понятието “известност”, щото Дима Билан едва ли го знаехте (ако изобщо го помните кой е, допреди Евровизия), само дето мен ми говореше нещо още преди да стъпи на Евровизия, но не щото си падам по поп-музика 🙂

  Иначе Миро Каризмата е абсолютен нещастник, който изключително много взе да ме дразни след някво гостуване по няква телевизия, в която се изцепи как тряяло вииш ли да взеем да плащаме за да съществува БНТ, и как вииш ли там работели едни изключително големи професионалисти, които вииш ли тряяло всички ние да оценим.

  Да считаш собственото си мнение за правилно и да го отстояваш е нормално, допустимо, даже желателно… стига да е аргументирано. Просто вярно е, че всички артисти и разни такива хора на изкуството по правило са с леви убеждения, но не считам, че пък щото са били известни в една малка държава (която ако тряя сме точни всички се познават), та тряя точно заради това, че него повече го познават от мен – да взема и да му търпя изстъпленията….

  а Евровизия е повече или по-малко чиста проба политическа глупост, и не случайно всички винаги са казвали, че …. това е барометърът в Европа за политическите настроения …

 42. Ако не беше пустата Каризма, от Миро можеше да стане такъв чудесен сервитьор…

 43. Сервитьор??? В някоя квартална кръчма, навярно… щото в един ресторант не боха го взели, ще вземе да обърне таблата….

 44. Мммда, и аз си спомням с носталгия за Lordi

 45. Миро си е талантлив. Ама песента биваше да е по-друга.

 46. Петко Фенерски
  11/02/2010 - 11:03

  На Евровизия като на фестивал!

  Каквото и да е положението, винаги има възможност за нещо по-добро. Надеждата крепи човека. Участието на Източна Европа постепенно променя Евровизия.

  Ако сравните Евровизия с Европейското по футбол, колко разлики ще намерите? И там едни големи пари движат всичко. Повечето участници са разни “селяндури” с добри умения да ритат топка. Голяма работа.

  Смислълът на Евровизия е горе-долу същия, като Европейското. Среща на единомишленици под ръководството на определени финансови кръгове. Не искаш – не гледай.

  Победителят Ръйбак е пример за малка, но добра промяна. Той има истинско класическо музикално образование и наистина умее да композира. Песните му са добри и пее от сърце. В малката Норвегия това е много високо ниво.

  Руслана беше гола вода, но Тина Карол е Но1 в страната си, добра певица и нейната песен на Евровизия изобщо не е най-добрата и песен в Украйна.

  Дима Билан е по-скоро цялостно недоразумение, а Илюжън – масово оглупяване в стил “Царят е гол”.

  “Вода” беше изпята зле и двата пъти. Просто песента си е добра, и им простиха. Рисковете на живото предаване.

  Изпълнението на Мариана Попова в Атина е единстеното нейно изпълнение което харесвам. Цялото и друго “творчество” ми се струва бледо и излишно.

  Миро е добър. Няма да спечели, но и няма да се изложи.

  Харесва ми това което прочетох в един форум:

  “Погледнете участието на България. Откакто участва, всяка година представя нещо съвсем различно.”

  В този смисъл даже чудовищния провал Илюжън има място.

  Ако гледаме на Евровизия просто като на един фестивал, всичко си идва на мястото.

  Нека всеки си гледа работата по-добре.

 47. Мен ме притеснява нещо друго. Снощи, сряда вечерта. слушах по “Хоризонт” Камелия Тодорова и не знам още кой си композитор/аранжьор, после и някакъв друг човек на не знам кое изкуство (вършех още куп работи в това време, псувах ги, като ги слушах, и периодически изключвах умишлено радиото, затова не помня точно имената), при което и тримата пледираха за ДЪРЖАВНА подкрепа и финансиране на изкуството у нас, и най-вече на поп/рок музиката; за ДЪРЖАВНА намеса при определянето коя музика е “добра” и коя — “чалга” и т.н. Освен всичките псувни, които отнесоха от мен, си рекох “Добре, че на Камелия баща й Кирчо вече е покойник, иначе щеше да се засрами от про-комунистическите приказки на дъщеря си.”

 48. Зелен Бетон
  13/02/2010 - 11:42

  “Евровизия” представлява международен напън за нещо като togetherness в културно-масово-развлекателен план за регион Европа и нЕкои прилежащи територии. Проява, за която отдавна е ясно, че няма да се превърне в значимо културно събитие на континента, камо ли да придобие по-глобален престиж. Нито пък може да способства кой знае колко за взаимното проникване на масовата култура, дори и само между поп-музикалните пазари на страните-участнички. Е, ние разбрахме кой бил Дима Билан, в Португалия чуха за Руслана… общо взето, ефектът е от този тип.

  Обаче някакси не върви да се спре – ще изглежда като някакъв провал или отстъпление от позиции (не че има кой знае какви завоювани, де). Затова се оставя да си върви по инерция. Все пак си е занимавка за драгия зрител, а и вади мангизи. И е оставено да се кротне в най-безпроблемната ниша: възпитано забавление за кротки бюргери с не особено високи претенции. Тук-таме с малко привкус на антиконформизъм, но достатъчно дисциплинирано, за да не стават скандали. Общо взето, приятничко. И лъскавичко, разбира се.

  Нещото има обаче една друга страна, с която (май) е уникален казус в световната практика на подобни конкурси – и която страна според мен заслужава вниманието на социолозите (не на културолозите или маркетолозите, а именно на социолозите).

  “Евровизия” е един контролиран отдушник за национални чувства, бална зала за паркетен шовинизъм, сапунена версия на междунационални пехливански борби, един по евгениминчевски елегантен боксов мач между “наш’то момче/момиче” и “другите”. Клапан за изливане, веднъж годишно, на патриотични чувства от страна на кроткия бюргер (който иначе е дресиран да смята, че подобни изблици са ако не невъзпитани, то поне политически некоректни).

  А ако действително процентите на гласуването могат да бъдат обективен индикатор за нещо, то това е: 1) наличието и активността на “разменени” имигрантски общности между страните-участнички; и 2) взаимните симпатии, антипатии или равнодушие между отделните нации. Качествата на отделния изпълнител и песен имат някакво влияние за резултатите, разбира се – но си мисля, че то не е определящо, а е по-скоро смущаващ фактор, който един опитен социолог може лесно да отсее. И да си извади доста интересни заключения за моментната картина на психологическия климат в “общия европейски дом” и неговата близка периферия.

  Точно в това е и безкрайно любопитният парадокс на “Евровизия”: тя не дава естетическа оценка на песни и изпълнители, “замърсена” в известна степен от демографски дадености и (между)национални нагласи, а обратното – дава оценка основно на последните, “замърсена” (при това не много) от естетическите предпочитания на аудиторията.

  В резултат на този специфичен дуализъм човек някак подсъзнателно усеща, че Евровизия е “ни риба, ни рак”. И че старите – макар и също толкова паркетни – поп фестивали като нашия “Златен Орфей”, брашовския “Златен елен” и този в Сопот, Полша (да не говорим за класики като Сан Ремо), бяха много повече песенно-музикални, отколкото странната конструкция, наречена Песенен конкурс “Евровизия”.

  Не, “Евровизия” всъщност не е нито толкова безсмислена, нито толкова скучна. Тя е такава единствено ако човек гледа на нея само като на песенен фестивал… 😉

 49. Нищо й няма на Евровизия, но много ме притесняват “звездите” и техните мениджъри. Никой не иска да спазва правилата и до последно си мислят, че Евровизия е поредната селска проява. Само дето се оказват изненадани накрая и затова си остваме на ниво полуфинал. Така че – Евровизия си струва, само че май родният шоу-бизнес не е дорасъл за нея.

 50. 1. Евровизия не ми харесва като конкурс
  2. Миро е добър певец, слушал съм го на живо
  3. Миро е и музикант
  4. Миро е печелил “Златният орфей” за млад изпълнител
  5. Ако не е Миро кой да е?
  6. Щом всички сме съгласни, че конкурсът е калпав, какво значение има кой е?

  А, да – Миро е работил като сервитьор…

 51. Спиро фен на Миро
  26/02/2010 - 19:33

  Гледахте ли видеото, където публиката му припява?

  http://www.youtube.com/watch?v=LKq3WCHyBzM

  Евровизия не е за изпускане. хахаха

  ;D

 52. Не знам защо още го гледате този конкурс, не разбрахте ли че всичко е нагласено. Макар че Миро е добър певец и нямам нищо против него.

 53. е, чак пък добър… и чак пък певец … :Р

 54. Ми не знам на мен ми харесва като изпълнител, но нали знаеш всеки си има мнение.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *