БНТ под ножа


Има едно нещо, наречено Българска национална телевизия. Никой не я харесва – тя е тъпа, скучна и излиза скъпо.

И въпреки това тя продължава да съществува.. и да ме дразни…

Българската национална телевизия, ми се ще да кажа, не е нито българска, нито национална, нито е телевизия. За съжаление обаче, аз не мога да го кажа, защото тя не само е национална (над 99% покритие) и си е телевизия (макар и тъпа), но и несъмнено е българска – с цялата шуробаджанащина и некадърност на всички нива, тъй характерни за милата ни рОдина. И всичко това с моите пари (и вашите).

Първо, нека да кажа, че БНТ е една много, много тъпа телевизия. Не, не само тъпа – тя е направо смешна и жалка.

Да, жалка. Вижте бутафорните декори – сякаш са извадени от пиеска на селско читалище. Има едно предаване за народни танци, в което показват как се танцува. Или пак за народни песни там – разни състави в студиото пеят. Огледайте се за декорите – някакъв плат разпънат по пода и картонени “паравани” и “дръвчета” на заден план. Или онова ‘културно’ предаване, дето цяла вечер разни седят около едно пиано…. “Памет българска” – едно предаване с потенциала да е интересно (не за мен, но принципно) – вижте му студиото, вижте му логото с пламъка, се едно аз съм го рисувал с paint…

A като стана дума за рисуване, вижте надписите, компютърните надписи по екрана (освен тия в новините) – толкова ли нямат един компютър, произведен след Втората световна война, та да ренднат малко тия букви?!? То, че нямат хора да работят с компютрите и повечето работещи там са връстници на лили иванова е едно на ръка, ама с токова милиона бюджет поне това можеха да оправят.

Вижте й смешните и жалки предавания – Чай примерно. Чай, човече… можеш ли да си представиш нещо по-жалко от дебелия женственик, дето го води това? Някой изобщо НЯКОГА гледал ли е интересно предаване по БНТ? Раследваща журналистика? Някаква журналистика изобщо, различна от повтарянето на правителствените прессъобщения без никаква редакция? Предаванията на БНТ са, както съм казвал и преди, чисто и просто лайна. И то не топли, вонящи, пускащи пара, пресни лайна, а стари, вече не миришещи, отдавна изсъхнали и изветрели фъшкии.

Аз обаче не се чудя защо това е така – аз знам защо:

Типична държавна, шуробаджанашка и бюрократична институция

В БНТ работят малко над 3000 човека. За сравнение – в MTV Europe работят към 1000, а в RTL – 630. Това, разбира се е твърде логично, защото се налага с количество да бъде компенсирана липсата на качество – тия 3000 човека са утайката на утайката, некадърници и мързеливци ДО ЕДИН.

Защото БНТ е една шуробаджанашка клоака, която застаряващите пост-комунистически ‘културтрегери’ са си спретнали и в нея допускат само ‘наши хора’. Там при назначенията не търсят качествени и квалифицирани хора. Търсят сина на тоя, племенника на оня, любовницата на другия… Дето беше казал Карбовски едно време, в Канал 1 всички се поебават и на това се крепи тая телевизия – операторът го слага на редакторката, тя ебе младите репортери, те пък, за да са назначени, са правили свирки на Хачо Бояджиев (образно казано).

И няма как да е различно – това е една държавна институция, а в държавните институции у нас е така: назначава се с връзки, не се работи и се краде. Много се краде. 60 милиона бюджет и още няколко милиона допълнителна субсидия годишно потъват без да произведат нищо качествено. На никого не му пука дали тая телевизия произвежда нещо, което е интересно и/или полезно за тоя, който дава парите (зрителя) – защото, както в повечето държавни институции в България, контрол няма. БНТ не се отчита на никого за нищо: оная седмица уволнили един от директорите и… отказали коментар. Как ше откажеш коментар бе?!? Аз ти плащам заплатата на тебе – ше коментираш и хоро ше играеш!

Какво да се прави?

Аз ли да знам, ебаси? Какво правят в частните телевизии, като вземе да спада гледаемостта? Събира собственика всички директори и почват да ги кастри – щото хем трябва да направят телевизията по-интересна, ако искат и другата година да им е топло мястото, хем трябва да се справят с по-малко пари, щото като намалява гледаемостта, намаляват и рекламодателите.

Та това е моето мнение – трябва да им припари под гъза на тия роднински плужеци там! Първо, уволняване на половината персонал от БНТ одма – на случаен принцип, с жребий. Не да се запазят по-силните роднински кланове и да уволнят само тия дето не са чак толкова наши хора. Едновременно с това бюджетът на телевизията се намалява двойно. Назначават се директори на редакциите – мениджъри с големи заплати и без връзки, ако трябва им давайте по 15 000 лв. месечно и ги хедхънтнете от големите телевизии, за да са качествени хора – и те за 2 години трябва да намалят персонала до 800 човека – така ще се изрежат повечето кърлежи, които са се налепили на държавната хранилка през годините и смучат ли смучат, без да правят нищо, а останалите ше тичат сякаш и горят петите и ше се изтрепват да работят, ако искат да си запазят службицата.

Едва ли ще е достатъчно, но с аматьорския си акъл мисля, че е добро начало.


O, да – гладиаторски битки на живо
Гръмна склад, телевизиите се насраха, Бареков – най

Коментари

 1. O-o-o-oчарователно (бих казала) описание на един конкретен модел – bnt! С малко въображение (и конкретен фактологичен материал) този модел би бил валиден и за още много-много bg-организации (държавни администрации и служби, приватизирани РМД-та и не само, поне няколко “чужди” банки, електроразпределителни компании, ВиК-та, част от интернет-доставчиците и разни други доставчици, множество “наследени” по заслуги частни компании и пр., пр. …).
  Неотдавна констатирах, че едва през 2007-ма на някои такива места (от връзкари и заплатаджии) изведнъж рязко се е почувствала нуждата от инженерни (ама наистина, не само по диплома) специалисти (дано смогна да опиша това явление, което ме изуми)…

 2. Има само едно нещо, което е по-тъпо от БНТ – това е бТВ!

 3. Васил Колев
  02/07/2008 - 08:58

  Не че нещо, ама то има ли телевизия, дето си струва да се гледа? Иначе за БНТ си съвсем прав…

  (btw, ти кога ставаш, че да пускаш post-овете в 7 сутринта, или си ги написал от вечерта ?:) )

 4. bTV е тъпа наистина, ама това е защото ние не сме основната й аудитория – повечето хора с простичкия си акъл я имат за много интелигентна и за най-добрата телевизия и тя им дава точно това, което те искат – което е й работата й.

  (ставам в 9 без 10 що?)

 5. Васил Колев
  02/07/2008 - 10:17

  @Longanlon, ми всяка сутрин като стана ти си пуснал нещо, пишеш го като станеш, или само го качваш, като станеш ?:)

 6. Сещам се за много показателен пример към всичко което описваш. Имах познат, който (незнайно как) успя без връзки да започне работа в местното РТВЦ на длъжност монтажист. Е, тръгна си сам три месеца по-късно, тъй като бяха го усетили че е способен и го бяха натоварили с работата на още 3 човека. И това сещаш се за каква заплата. А във въпросния РТВЦ работят 80 човека, които излъчват сумарно час и половина авторска програма на ден.

 7. На БНТ мисля че напълно и приляга наименованието обществена телевизия. За да бъда правилно разбран ще изясня какво е обществена телевизия. Това е телевизия която никой не гледа. Тя цели да угоди на максимален брой хора(млади, възрастни, хомо, хетеро, малцинствени групи и т.н.) което се явява основната причина за провала и. Няма такова животно дето да се хареса на всички и крайния резултат е – никой не го харесва. Работат в БНТ си е държавна работа, а на държавна работа не се работи. Ако те плесна с 60млн. през ръцете ти ще имаш ли някъкъв стимул да се развиваш или просто ще скалъпиш нещо, колкото да мине време! Грешиш за хората които работят там. Има и такива (за жалост 1-2%) които могат и знаят как, но на фона на общия мързел и безхаберие си морзелуват и те.

  Снощи докато вечерях, се загледах в новините по БНТ. ха ха ха ха … пълна трагедия. Ако си смениш цветовата схема на черон-бяло няма да видиш никаква разлика с декорите, начина на представяне и маниерите на водещите от преди 10-15години. Машина на времето 🙂

  Да се самопрекратявам, че стана мноо голем тоа коментар 🙂

  p.s. – Абе ти нали не гледаше телевизия 🙂

 8. Огнян
  02/07/2008 - 10:28

  В интерес на истината новините на БНТ са единственото, което става за гледане и дори напоследък ги предпочитам пред останалите ТВ.
  За мен, БТН има една огромна треска с размерите на 4 метрова греда – Петър Василев от спортната редакция. Този човек ако го махнат или вземе сам да се разкара – некомпетентността е БНТ ще намалее с едно 25% 😉

 9. Shorgov, според мен тия 1-2% кадърни отдавна са си намерили по-добре платена работа в частните телевизии, а роднинските плужеци са останали, защото никой никъде другаде няма да ги вземе. И тоя процес тече от 15 години – представи си кой е останал в БНТ до сега…

  Огнян
  , да, новините са единственото, което става за гледане. А бюджетът им вероятно е доста по-малък от тоя на останалите предавания. Спомняш ли си преди седмица-две как стана някакво мини-скандалче: някакъв щял тихомълком да вземе 5 млн. за да прави 8 часово предаване в неделя… 5 млн. човече – лицензът за Евро 2008 струва два пъти по-малко…

  Васил, просто си пиша статиите през уикенда и ги програмирам кога да се публикуват 🙂

 10. Айде бе байо – гледай си тогава ТВ2.

  Аз съм гледал смислени предавания по БНТ – примерно Атлас, детски филмчета от типа на Арабела и т.н.
  Вярно, че това беше отдавна :), но доброто на тая тв е, че няма вредяща помия от типа на чалга, много педереси и кървища и трупове.
  Имат някакъв остатъчен стремеж към морал и ценности – може да не го реализират по най-добрият начин, но поне не ме заливат говна и реклами като мина през нея.

 11. Огнян
  02/07/2008 - 10:52

  @Longanlon
  Не беше просто “някакъв”, а Димитър Цонев (ако не греша). И в БНТ явно се опитват да капитализират оставащото от мандата на тройната коалиция.
  А иначе идеята за 8 часово предаване е просто… ще кажа само “идиотско-грандоманска”, за да не ти замърсявам блога с попържни 🙂
  Кой ще изтрае Митко Цонев (който по едно време беше известен като “пъпеша”) 8 часа. Всъщност, кой ще изтрае, когото и да било 8 часа.

 12. Огнян
  02/07/2008 - 10:55

  @tom
  Не споменавай ТВ2, че ще оцапаме блога… 🙂
  За рекламите – “не сте прав колега”. И там е същия спам.

 13. tom – имаше хубави предавания по БНТ и аз си ги спомням. Ама това беше по времето, когато друга телевизия практически нямаше и преди всички добри кадри да се пенсионират или да избягат по другите телевизии и по чужбина.

  Колкото до Пъпеша – едва ли той е щял да води предаването, просто си е измислил схемичка, по която да прибере парите като продуцент, с подкрепата на партийката, за която работеше.

 14. Калин
  02/07/2008 - 11:58

  Като гледам програмната схема на БНТ, а именно: актуални, публицистични, предавания за култура, за общество, за спорт — селекцията им е прилична. Честно казано, следя някои *отделни* предавания, когато мога. Единствени БНТ създават и някаква продукция за и по различните градове и райони на страната (ехо, София не е България, колкото и да изглежда така по новините и в статистиките за Интернет посещаемост). Изключително слаби са обаче в забавните и детските предавания. И то много.

  Нещото, за което мога да се съглася напълно с Петър, е липсата на атрактивна или поне стилна визия на цялата телевизия. Но не това е проблемът. bTV например имат що-годе прилично графично и видео оформление, обаче са толкова повърхностни и комерсиални (телевизията на Idiocracy поколението).

  Когато някой плюе така зверски нещо и накрая казва само „Какво да се прави? Аз ли да знам, ебаси?“, значи можеше поне да не е така зверски. А ако цениш един продукт (в случая ТВ) главно по това как изглежда (шрифтове и фонови пана), говори, че най-вероятно вече си част от тази технологизирана и разглезена проамериканска аудитория, дето не може да потърпи и 2 секунди за каквото и да било, докато не си напълни търбуха и не си вкара *** някъде. И която, разбира се, трябва да се покаже и оцени от всички предостойно.

 15. БНТ има дълга и славна история / виж тук: http://predavatel.com/bg/n/bnt.htm /, всъшност допреди 10-тина години, тя беше историята на телевизията в България, там са работили и работят много качествени хора и добри специалисти, но …….. програмата не става за гледане, безнадежно са остарели не само декорите, но и хората, повечето работят там цял жинот, нямат развитие, твърде много са, абе мъка.
  Затова не нож, а брадва и трябва на тази дърта слоница БНТ.

 16. аз преди време предложих да се закрие БНТ, а всички данъкоплатци да получаваме по 20 лева коледна годишна премия, с които да отпразнуваме липсата й 🙂

 17. “най-вероятно вече си част от тази технологизирана и разглезена проамериканска аудитория”

  хехехе 🙂 айде още един социален плановик, който си мисли, че знае какво е добре за ‘обществото’ и как да накара хората да не са ‘технологизирани’ и ‘разглезени’ 🙂

 18. Не гледам телевизия, ама предполагам, че онова предаване от плужеци за плужеци “Панорама” още го има.

 19. Нямах нерви да изчета коментарите на другите, защото все ми “боде съзнанието” един въпрос. Абе много ми е интересно, ти като по принцип си изписал толкова много относно това, че НЕ гледаш телевизия, ама как точно допусна пък Канал 1 да те дразни? Интересно, че всеки има мнение е ясно, аз пък твърдя, че Канал 1 в много от случаите ме радва повече от БТВ примерно. Ако трябва да избирам игралния филм на Канала или БТВ в повечето случаи избирам по Канала, и да, веднага ти назовавам предаване, което ако засека си зяпам – на Марта Вачкова “Жените”. Супер леко, ефирно предаване, защо трябва всичко да е сложно, нали затова уж е телевизията(освен за промивка на мозъците) – за да те РАЗТОВАРИ? Относно декорите, абе всички големи разбирачи станаха, ти имаш едно виждане на нещата, някой друг намира пък точно тези семпли декори за по добри от лъщящото, светкащото, златното във всички останали предавания по другите телевизии. Въпрос на вкус – казало кучето като си …нали. Не работя в Канал 1, дано не решиш така, ама по скромните ми наблюдения има неща, които грабват вниманието – това, което трябва да правят всички телевизии, да впечатляват. И смятам, че да нариваш с лопатата обиди е най-лесно :), а не видях нито един смислен довод. Освен за тия ГОЛЕМИТЕ пари, които уж си вложил, а да….и всички плащаме данъци :).

 20. Аз че не гледам телевизия е вярно, но по-важното е да се правиш, че разбираш от всичко, нали 🙂

 21. Калин
  02/07/2008 - 12:33

  Благодаря, но не се чувствам нито социален, нито плановик.

  Просто се сещам за една голяма маса народ в техните тийн-, двайсет и трийсет години, за която всичко американско е едва ли не супер (европейското кино кино ли е), точат филми и игри за секунди, без да плащат, висят в нета (и сайтовете за запознанства), за да се намерят нещо за сваляне, оплакват се от всичко офлайн и мечтаят за работа, свързана с Интернет, ама ако може и да началстват.

  Никъде не споменавам, че и аз не съм част от тази Idiocracy.

 22. бе не знам за теб, ама се едно описа мене 🙂

 23. Браво! Много добър коментар-напълно съм съгласен с теб. Няма по жалко и отвратително предаване в целокупния български ефир от Чай на драго-мазния педал. Единственото което все още може би си заслужва да се види са централните новини по бнт,но и те не могат да оправдаят огромния бюджет!

 24. Маркуча
  02/07/2008 - 14:10

  В общи линии съм съгласен, с изключение на две точки. Първо, в БНТ все още има професионалисти — малко, но има. Второ, бидейки национална телевизия, трябва да разнообразяват програмата си с щуротии като “Бразди”, народни песни и танци, Божидар Димитров. В последно време — и с откровено гъзолизни предавания като “Акция”.

 25. а стига бе, Акция не е лошо 🙂

 26. На мен ми харесва само БНТ такси, защото е доста оригинално 🙂 НО като цяло всичко SUX. Тази телевизия се гледа само от хора 60+ и работещите там сигурно не са по-млади… На тази телевизия и трябва много по строга ръка 🙂 Със 60 млн. бюджет могат да се направят чудеса 🙂 БНТ може да стане най-гледаната телевизия и да изкарва малко допълнителни пари на държавата 😉 Ама няма кой да се сети – това е проблема 😉

 27. @Mariyana
  Ако bTV не ти харесва – не го гледаш.
  Ако Канал 1 не ти харесва – не го гледаш… но му плащаш бюджета.
  Там е разликата 🙂

 28. бнт-преди години го харесвах но само и единствено заради “Милион и едно желания” .. много му се кефех на това предаване.
  но пък вече не го излъчват.. верно са много зле тия и ако има начин въобще да я разкарат тази телевизия ще стане най-добре !

 29. Маркуча
  02/07/2008 - 18:28

  “Милион и едно желания” няма как да го излъчват, щото кака Лара стана леля Лара…

 30. Избягвам до гледам телевизия, предпочитам радио.

 31. E, да, няма как да не си спомням с умиление “Милион и едно желания” – като бях ептен малък, кака Лара още я нямаше на хоризонта и то се водеше от кака Лили (Лилия Вучкова май). След като тя стана леля Лили, а после взе леко да клони към баба Лили, Лара излезе на сцената 🙂

  Предаването беше добро, щото по единствената телевизия тогава имаше съвсем малко детски предавания и да гледаш, па макар и веднъж годишно, детски цял ден, ми даде да разбра концепцията на оргазма (т.е. върховното удоволствие) когато бях на 7 😉

 32. Никола Енчев
  03/07/2008 - 00:40

  Относно телевизията като цяло : гледайте Good Night and Good Luck и се средоточете на изявленията на Мъров в началото и края… не че са нещо ново, но просто заковават проблема както си трябва…

  иначе и Мерилин си го е казал: “God is in the TV”
  а какъв друг господ, освен господ на изповръщаната и извратена простотия…

 33. Георги Неделчев
  03/07/2008 - 03:36

  Подкрепям Огнян за Петър Василев-Петела. Също така твърдя, че новините горе-долу стават за гледане. Имат и една късна емисия която е поднесена по-раздвижено. Сутрешният им блок също не е толкова лош – двама интелигентни младежи анализират печата по-добре от Коритаров или Бареков, а и блондинката в студиото им не е чак толкова дразнеща, колкото би могло да се очаква.
  Като цяло има някакво оживление в БНТ, не бива да се отрича абсолютно всичко. Но за раздутия щат си абсолютно прав. Прави са и всички, които смятат, че там лъха на соц. Пълно е с ретроградни личности които не само нищо не вършат, ами и правят всичко възможно да попречат на някой по-свеж да свърши нещо.
  Но минус номер едно си остава Петър Василев, а и спортът като цяло. Сашо Йовков също много ме дразни с начина, по който изобщо не се радва, когато волейболистите размазват и наказват жестоко. Коментира все едно нищо не се е случило, а като вземат да падат, в тона му се усеща някакво назидателно ликуване.

 34. Калин
  03/07/2008 - 10:44

  Петре, ето затова съм доволен, че не гледам телевизия, а се информирам от писмении източници (преса, Интернет): http://e-vestnik.bg/4176 „Гръмна склад, телевизиите се насраха, Бареков – най“.

  Друго си е да четеш новините, а не да ги гледаш. Особено така емоционалните bTV, които ако можеха и барабани и тъпани щяха да вкарат в озвучаването на драматичните си събития.

 35. “Имат някакъв остатъчен стремеж към морал и ценности…”
  Така си е. Точно в това и е чара.

 36. много точна оценка на една отдавна безсмислена телевизия. за чий *** сега ще се прави неделно блок предаване 7 часово с колосален бюджет (заради който между другото не бяха купени правата на европейското. а най-големия проблем на БНТ е техниката. там няма нито една светна камера бе хора! ако трябва са се преоборудва неционалната телевизия ще са нужни към 10-20 милиона лева
  само за справка един професионален статив за камера струва към 200-250 хиляди лева. за заснемане на новините примерно са нужни поне 2.

 37. Абсолютно.
  Само за “Паме българска” не съм съгласен.
  За това предаване едно такова консервативно студио е много подходящо.
  Колкото за пламъка – не съм се замислял, би могло и нещо по-добро да е, вярно.

  За компотните графики – така си е, макар че добрата графика не дава гаранция за добра телевизия. Пример – недоразумението 7 дни – добре че вече не е ефирна (аз кабелна не гледам). Там винаги графиките и ефектите им бяха на много високо ниво, но съдържанието… – някакви оръфляци седят и си приказват, както аз и компанията ми примерно си лафосваме. Само дето не ервират салатки и ракийки – тогаз глеш ми харесало, та и аз да се включа в лафа 🙂

  Та прадпочитам бнт-то изобщо да изхвърлят хората дето им правят графики и да пишат на ръка, ако в замяна на това предложат добро съдържание.

 38. Не знам дали сте гледали телевизия Европа. Не знам кой я притежава, а и не ме интересува. Страхотна телевизия, винаги когато я пусна, ме задържа поне за половин час пред екрана. Може би това е нещото, на което Канал 1 трябва да прилича. Просто се местят 2-3 предавания там и готово.

 39. ТВ Европа е на брата на Петър Стоянов

 40. Ми то така става, като го няма конкурентният натиск. Нали знаеш, че конкуренцията винаги е в услуга на крайния потребител – намалява цените и вдига качеството. А тези от БНТ си имат гаратиран държавен бюджет, който да ги храни. Защо да се напъват?

  Въпреки всичко, аз не съм за закриването на една такава телевизия. Защото само тя може да си позволи да обръща повече внимание на културата, на социалните и не-комерсиални въпроси от живота на българина. Ако зависеше от мен, обаче, бих поствил заплатите на служителите и директорите й в пряка зависимост от рейтинга на предаванията, които правят…

 41. “Нещото, за което мога да се съглася напълно с Петър, е липсата на атрактивна или поне стилна визия на цялата телевизия…”

  От есента това ще се промени към добро. Самата БНТ – също. (Дали към добро, не знам.)

  “…само за справка един професионален статив за камера струва към 200-250 хиляди лева…”

  Леко с нуличките, баце 🙂

 42. @лонг: мерси за инфото! Блогът ти е много готин и информативен бтв!

  @Rwit:
  “От есента това ще се промени към добро. Самата БНТ – също. (Дали към добро, не знам.)”
  Човек, не знам как си успял да събереш в един абзац “БНТ” “промени” и “към добро”.
  Иначе за нуличките май си прав лол 🙂 200 бона са си 200 бона ей! Тоя статив трябва да е от злато за да струва толкова. 20 хил. макс и пак е много.

  Иначе това пияния бар и полет през нощта с гошко бяха просто класически л*айна. Рядко съм виждал в световния ефир по-скучни и смотани предавания (а съм гледал доста – немски, френски, италиански ТВ). Да не говорим за Каналето. Последният път като го гледах (преди около 8 месеца), просто нямам думи… Направо зяпах с отворена уста и не можех да разбера: “Абе някой въобще смее ли се на това? В смисъл дори да си бавноразвиващ се, пак не би ти било смешно?! Изобщо защо ги мъчат тези хора да се потят там? А те си и вярват даже че са интересни! Уау! Горките…” По едно време взех да се депресирам (винаги така става като си пусна канал 1 – много подтискащо е) и го изключих. Интересно колко ли хора отнемат живота си от скука след като са гледали Канал 1 :/ ?!

 43. Винаги с умиление гледам новогодишните предавания по БНТ. Толкова са жалки, че чак смешни 😀 Иначе според мен, като за българска телевизия е ОК. Не можеш да очакваш в нашата провинциална родина, където всичко е аматьорско, да има медии на ниво. Има някакъв чар във всичко това…

 44. Като изключим BBC, май няма друга държавна/обществена телевизия, която да се конкурира успешно с частните по гледаемост. Напр. ARD има по-нисък рейтинг от RTL, но пак получава публично финансиране.

  Това не значи, че са излишни. Напр. в момента в България е важно да има поне една ефирна телевизия, в която:
  * да не се излъчват малоумни т.нар. реалити програми
  * водещите на сутрешния блок да са общо взето интелигентни хора (и да се държат като такива), а не да им личи закалката от чалга концертите (Бареков)
  * да не те облъчват от сутрин до вечер с подкани да изпратиш SMS
  * да има предавания за литература, култура, история и т.н. Вярно е, че имат по-нисък рейтинг от “Сблъсък” и “Сделка или не?”. И аз не ги следя. Но има хора, които ги гледат, или просто попадат на тях от време на време, и сигурно им влиза нещо в главата.

  Струва си да се отделят 10 лв. от данъците ти за една година за тази цел, след като явно с нормална програма една телевизия трудно може да излезе финансово дори на нулата. Приеми го като инвестиция, в резултат на която ще има малко по-малко тризначкоподобни около теб. Да, знам, че си либерал и няма да приемеш този аргумент. Аз съм консерватор и не съм против да се похарчат малко държавни пари за заглушаване на чалгата. Иначе за раздутия щат сигурно си прав, макар и малко да преувеличаваш.

 45. Георги Фурнаджиев
  05/07/2008 - 21:45

  Абе ти нали не гледаше телевизия 🙂

 46. @ ед:
  Говорех само за опаковката, защото съм в течение. Новото лого и шапки са на изключително ниво. За самото съдържание на програмата – там вече не гарантирам кво ше става 🙂

 47. djasta prasta
  06/07/2008 - 08:16

  И понеже на моменти наистина е скучна следва неминуемо, че е тъпа, така ли? Сорка, ама изобщо не ти споделям менението. Най-малкото защото адски харесвам Панорама, защото новинарските им емисии са по-добри от тези на останалите ТВ-та (изключвам донякъде тези на Нова), защото макар и рядко, все пак можеш да видиш някой стойностен филм от европейското кино. Но най вече заради липсата на каквито и да било реалити глупости нонстоп.
  И незнам откъде ти хрумна, че цялата програма на една телевизия трябва да отговаря на нечии критерии. Може разбира се, отиваш, абонираш се за желан пакет и оп готово.
  А ако не искаш ти остава опцията да си избираш какво да гледаш. Или да си губиш времето с нещо което не ти харесва. Твоя работа.
  Само моля те, запази си омразата скритичко в себе си, и като не ти харесва, знаеш къде е копчето.

 48. “И понеже на моменти наистина е скучна следва неминуемо, че е тъпа, така ли?”

  По-скоро понеже само на (редки) моменти (на щастие) не е. А на коментара ти за АРД и РТЛ – ЦДФ е доста по-сравнимо с Канал 1 по статут. А ЦДФ е на светлинни години като качество и гледаемост пред блатняния бизнес на Сан Стефано – справка: ЕС по футбол, освен ако не си гледал мачовете по Канал 1, разбира се. Само един пример давам, щото темата свързана с тая телевизия лично за мен е подтискаща.

  Иначе моето скромно мнение като българин е, че хич не трябваше да закриват Ефир 2. Беше много по-свеж от канала. Но разбира се, всичко в България е either or. Either Ефир 2 or БТВ. Причината, както в повечето случаи когато се взимат такива решения в БГ, най-вероятно е била в това някой да бутне още едно мильонче в банката и да ни се смее ква нация от овце сме.

 49. cybercrackerbg
  13/07/2008 - 12:20

  БНТ е на светлинни години от модела на обществена телевизия.
  Според мен е недопустимо да продължава смесеното й финансиране – от държавния бюджет и от реклама. Колкото до промените, които се готвят – едва новата визия ще промени стереотипията там.

 50. Ste vi uspokoia, che i amerikanskata televiziq ne stava za gledane. Reklamite sa po-chesti, otkolkoto pri nas, polovinata ot vuprosnite siakash sa napraveni za umstveno izostanali, a po-inteligentnite predavaniq sa razni reality show programi, deto uchastnicite, koito izobshto “ne sa naglaseni” se stremqt da izkarat niakoi dolar. Moje bi ako si pusna niakoi platen paket ot programi ste e razlichno , no malko me sumnqva. A i spored men televiziqta e napravena za hora, koito iskat da si gubqt vremeto. Obrazovatelnite neshta i sami mojem da si gi namirame, novinite sushto.

 51. Бебчо, новините на БНТ имат най-висок рейтинг от всички останали. Искам да ти кажа, че там работят най-големите професионалисти репортери, които аз имам честта да познавам. Такива като Ирина Цонева, политическия ресор, Иво Никодимов, на когото му казват Вихрения репортер* има 30 годишен стаж по телевизиите, а сигурно е по-млад от тебе. Той мина и през стола на водещия при Кеворкян, където са малко тия, които могат да устискат.
  Десислава Маркова, която е репортер от криминалния ресор и отразява новините там, беше репортерът, който пръв отиде на мястото на събитието при изваждането на телцето на малкия Пепи от езерото в Южния парк.
  Мария Чернева, която преди години водеше “Частен случай” е също невероятно себеотдадена на работата и е голям професионалист!
  Да не говорим колко натоварена, трудна, и понякога неблагодарна е работата в телевизията и в частност тази на репортерите и колко уважение заслужават тия хора, най-малкото щото недоспиват всеки ден! Не спът като тебе до 9,30ч бъди сигурен!
  Като не ти се гледа БНТ не го гледай

  Айде да си имаме уважението!

  Тия неща ги знам и те са 100% истина защото лично ги интервюирах тези хора за дипломния си труд.

  “Вихрения репортер” е било прозвището на Егон Ервин Киш
  Катя 27

 52. “Изваждането на телцето на малкия Пепи”?

  На кого изобщо му пука за шибания пепи (който и да е тоя)?!? И как реши, че е добра идея да се пробваш да ми играеш по сантименталната жилка, така и не разбрах…

 53. Хм, ето как човека който е свикнал всичко да се върти около него (демек егоиста) реагира! Не го написах нито с цел да те трогна, нито да ти играя по някаква жилка.
  Това че си тесногръд егоист си е твой негатив, който си личи от далеч и ти го пише на челото.
  Написах го, за някои от хората които четат блога ти,а те несъмнено са много. Истината никога не е само черна или само бяла.
  Ти не би могъл да удовлетворяваш и двете страни с твоето мнение,не е и нужно, но оставяй една вратичка и за другите, които мислят по малко по-различен начин!

 54. Истински добрия аналитик, какъвто имаш претенция че си, разглежда нещата/проблема/въпроса от всички гледни точки не само от неговата. Затова казвам че си тесногръд, не за да те обиждам. Стремя се към обективност. Просто виждаш нещата от един ъгъл. Но те имат различни страни и затова истинските журналисти излагат на показ всички важни гледни точки по проблема.
  Относно начина ти на писане – не отричам че пишеш четивно, увлекателно, цинично за моя вкус, но определено си популярен, което автоматично значи комерсиален. Но никога не се приемай за идеален!
  Приятелски съвет без ирония

 55. имаш неприятната склонност да приказваш прекалено много и да си мислиш, че на мен или на някого изобщо му пука за мнението ти – вервай, не е така.

 56. Long, momicheto e adski pravo. Ponqkoga proqvqvash nepriatnata sposobnost da ne uvajavash protivopolojnite na tvoeto mneniq i tova naistina te pravi tesnogurd (ne poznavam hora , koito da sa na 100 procenta ubedeni v kakvato i da e poziciq, vkluchitelno v svoqta sobstvena).

 57. е, поне го правя в собствения си блог 😉

 58. Prav si i ne znaesh kolko!!! Nai, ama nai, nai- tupata televiziq!!! Edinstvenoto vreme, po koeto sme na BNT, e kogato baba mi gleda Durzost i Krasota. Trqbva i zhivets, umira i e umrqla taq televiziq. Vchera se opitvam 5 chasa da se svurzha s nqkoi ot BNT, za da zadam 1 vupros otnosno gost v “Budi Zvezda”(ne sum go gledala do sega, no iskah da go gledam zaradi gosta). Vsichki tel. linii- zaeto. Na edna- zapisan lyubezen glas da mu… da. Nai-nakraq mi vdigna edno lyubezno momiche i kaza cne na vuprosa ne mozhe da otgovori da zvunna edi kude si. Nabrah nomera, no “nomerut ne mozhe da bude izbran zaradi tehnicheski problem”. ???!! . Sega ot 2 chasa iskam da namerq link kudeto da gledam BNT na zhivo. Na gosti trqbva da e Ruslana- pevitsa ot Ukraina, ta zaradi neq shte gledam BNT. Tq puk kak izbra tochno BNT, pfu. Link mi trqbva za da dam na fenovete i vuv foruma. Obache online BNT nikude ne raboti za men. Hm.. Emi, tova e BNT vse pak.

 59. Трагичното е, че БНТ се стреми да подражава на БТВ. За мен БТВ е най-противната телевизия, която отдавна съм отписал. А докато на нейното място беше Ефир2-нея долу-горе я харесвах. Нова направи същото и тя се елементаризира като БТВ. По БНТ може да се видят интересни документални филми, както и по ББТ. Предаванията на Павел Павлов и на Васа Ганчева също не са за изхвърляне. Също и “Език мой”. Имаше и образователно предаване за физика и астрономия, което също беше на ниво. “Атлас”-също. Доста се чудя защо безобразните куковци все още ги има на екран и то в събота вечер! Нивото на приятелката им Мартина Вачкова също не прилича на нищо. Обаче Валя Ахчиева си върши добре работата. А Драго-Чая и Митко-Пъпеша и аз не мога да ги понасям. И що за идея е това 1човек да води няколко часово предаване? Може да се видят по-свестни филми, но предимно в среднощните часове. И защо трябва програмата да върви цяла нощ при условие че тогава повтарят повечето предавания? Аз тъгувам за “Джаз тайм”, което беше заменено от “Пиано бар”. Явно е трябвало да вредят неговата “талантлива” водеща. В БНТ има и малко предавания за класическа музика, за разлика от останалите телевизии.
  А новогодишните предавания някога бяха на ниво. А сега няма??? Изумен съм? Тогава в тях участвуваха най-добрите ни артисти. Все пак не всичко е пари! Би трябвало телевизията да образова, да показва добър вкус и стил. А декорите и надписите са последното нещо, за което се замислям. Но да ти дадат доста пари и да не правиш нищо?

 60. Еуро Мунчо
  20/12/2008 - 10:21

  Работил съм преди 1982г. в единствената тогава БТ. За съжаление и сега констатирам печалния извод – “Панта рей – нищо не се променя”!Продължава протежирането на свои хора! Само дето не е Батето,г-жа Примова!…Почти два месеца се опитвам в тяхното ВИЕ да поставя някои въпроси,но вместо да ми отговарят,те се опитват да ми правят ” психоанализи по моите “пмейли. Опитвам седа им обясня, четова не е правено дори по Татово време! Обвиняват ме,че езикът ми бил остър и пр. Аз пък ги съветвам да четат тези и други отзиви, за да се научат да си уважават все още малкото останали зрители!

 61. Милко Георгиев
  13/05/2009 - 23:33

  Всяка сутрин минавам пред бнт и ги виждам какви са надути и ентелектуални – лъха “ние работиме в телевизията”. И редовните 200 полицая, дето я вардят. Всичко друго са подробности.

 62. Баси, 1. Аз нямам кабелна – реших, че не ми трябва допълнителна дупка в къщата и още едни кабели /освен тези за интернета, а аз много мразя кабели/
  2. В ефир хващам – Канал 1, БТВ и Нова ТВ.
  3. Канал 1 не го гледам от супер много време – да, вярно Минута е много (Вучков понякга толкова бързо казва отговора, че изобщо не разбирам нищо, дикцията му съвсем е зле, вече), някога имаше Атлас (сега има Глобусът по БТВ), и т.н
  4. И мен ме дразнят БигОлюгофрендери, МюзикИдиотъли, Пей с баба ми, танцувай с леля ми, Славчо-празноглавчо и пр.
  5. ТВ е пускам само за фон вкъщи, да бучи нещо, докато сърфирам из нета /иначе е много подтискащо/
  6. Иначе сутрин, ако имам време зяпам или сутрешния на Нова или Барека /зависи на коя ТВ съм спрял вечерта телевизора/
  7. Мартина Вачкова – имам непоносимост към нея, както и към Гала, тъй че гледам – ми, Часът на мама /харесва ми/, и в общи линии, докато опитващия се да стигне килата на гусин колегата си от националната ТВ – Звездев се опитва да ми показва некви супер измислени яденета, аз се къпя.
  8. Телевизията – ми май даже и сериали не зяпам вече, щото спряха оня – Забранена Любов /Уф, само заради Диана Любенова го гледах/
  9. Докато си бях на вилата /там немам нет, ама имам кабелна/ гледах History i National Geographic. Филмите по която и да е ТВ ми се струват вече гледани – само със сменено място и имена на герои и актьори
  10. Телевицията е тъпо нещо, Канала още по-тъпо

 63. Филмион
  27/08/2009 - 09:29

  Добре де всеки път,като се сетя за БНТ и ме хваща яд.Това са нашите пари.За БНТ демокрацията не е дошла.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *