Хомеопатията е за идиотиБях чувал за хомеопатията, но като всеки човек, който няма проблеми със здравето, никога не съм се интересувал особено от лекарства и видове лечение, нито пък ми е било чудно какво й е толкова специалното, че отделни “хомеопатични” лекарства се продават.

Любопитството обаче си ме глождеше лекичко и когато личната ми докторка се опита да лекува без абсолютно никакъв успех синузита ми миналата година с едни малки бели хомеопатични топченца, аз взех, че полюбопитствах аджеба каква е тая толкова напредничава наука. Оказа се, че е наука за идиоти…

В началото прочетох някакви статии в интернет, как хомеопатията не била много разпространена, защото традиционната медицина подтискала развитието й и я отричала. После разбира се, погледнах в нашенската и в английската уикипедия и попаднах на твърде любопитни факти. Тия факти привържениците на хомеопатията не само не ги отричат – те са самата основа на хомеопатията, на начина на приготвяне на лекарства и са широко известни (е, не и на мен до онзи ден де).

Принципът на хомеопатията бил “принцип на подобието”, базиран на симптомите – т.е. когато човек има някакво заболяване, то бива лекувано с вещества, които предизвикват подобни симптоми като тези, които човекът има. Примерно ако имаш язва и те боли стомаха от нея, те лекуват с малка доза вещество, предизвикващо стомашни болки. Това често означава, че съвсем различни болести биват лекувани по един и същи начин, защото имат някакъв общ симптом. Аз разбира се не съм медицинско лице, но дори от призмата само на нормалния ми разсъдък и изгледаните от мене няколко докторски сериала, това ми звучи като невероятна глупост.

Но не, далеч не е само това. Принципът на лекуването е едно на ръка, но нека погледнем принципа на приготвяне на хомеопатичните лекарства. Привържениците на хомеопатията вярват, че водата има памет. Каква е тая памет и как действа те не казват, но ни убеждават, че водата “помни” какви вещества са били разтворени в нея и запазва действието им дори когато тях вече ги няма. Именно затва хомеопатичните лекарства се приготвят по следния начин:

Wikipedia: След като приготви изходната субстанция – сок от съответната билка, химическа сол, лекарство или др., тя се разрежда серийно в разтвор от дестилирана вода и спирт. Обикновено се разрежда няколко пъти в съотношение 1:100. След това от получения разтвор се взема малко (обикновено една капка) и се разрежда още веднъж в с 99 части разтворител, т.е. в съотношение 1:100. От него се взема една капка и се разрежда в 99 части разтворител – което е разреждане в съотношение 1:1 000 000. Това разреждане обикновено продължава до тридесет пъти, но някои школи прилагат хомеопатични лекарства, разредени по този начин 200, 1000 и повече пъти.

Не съм добър с математиката, но ясно се вижда, че при подобно милиардно разреждане на лекарството, накрая в течността не остава дори една молекула от него. Нооооооооооо…. водата помни! Или беше спиртът?

Източници на горните твърдения не са някакви фанатични противници на хомеопатията, както може да ви се стори – това са официалните данни, които хомеопатите дават за своята работа, извадки от хомеопатични трудове (виж след статията) и основните принципи, върху които се базира хомеопатията. Направо не мога да повярвам. Т.е. да, знам, че хората принципно са глупави, ама да повярват на това??? Но всъщност какво се учудвам като знам колко много хора ходят на врачки, вярват на хороскопи и гледат екстрасенси по канал2001?

Доколкото съм забелязал от разговори и четене на форуми, повечето хора базират подкрепата си за хомеопатичните “лекарства” на опита – според тях те са им подействали положително. Ние обаче, като твърди привърженици на научния, а не на езотеричния подход, няма как да се задоволим с подобно нещо – науката се занимава не толкова с явленията, а с причините за тия явления. Разбира се, в статиите хомеопатите се опитват да припишат някаква научност на теориите си, позовавайки се на резултати от опити с термолуминисценция и ядрено-магнитен резонанс, но някак винаги пропускат да сложат линк или поне да цитират точни данни за това какви са били резултатите от тия изследвания, къде и от кой са били проведени… Факт е, че до сега няма научно базирано обяснение защо хомеопатичните препарати биха действали, нито пък има проведени независими медицински изследвания които да проверят действието им в контролирана среда т.е. дали наистина имат някакъв ефект върху организма на човек и какъв точно е той.

Така, както аз го виждам, хомеопатията представлява някакъв вид съвременен шаманизъм – определен тип хора винаги са имали нужда да повярват в някакви мистики и едно време шаманите са им ги предоставяли, сега го правят хомеопатите, които не дават правдоподобни научни обяснения, а искат само ВЯРА. Това се съчетава с модерните напоследък “нетрадиционна медицина” и общото влечение към по-природосъобразен живот и използването на по-малко химии в ежедневието.

Мнението на световната медицинска общност е, че действието на хомеопатичните препарати се дължи само на плацебо ефекта и че хомеопатията е чиста проба шарлатанство. Напълно го споделям.

——————————-

Източници:

* Уикипедия

* Wikipedia

* Wikipedia дискусии

Хомеопатична литература:

Глупостта умира трудно
Бойко Борисов – футболен деятел

Коментари

 1. о, поздрави за възмущението – споделено е! 🙂

  преди време по Дискавъри имаше полубиографично филмче-портрет за “френския учен”, който първи открил “паметта на водата” при леко безумни обстоятелства, които впоследствие никой не могъл да повтори (дори и той?), но видиш ли – той искрено вярва в действителността на наблюдението си… за мен case-ът е closed!

  обаче, интересно е как хомеопатичните бабини дивитини се продават в щатите? те може и да не се славят като най-умната страна на света, но си спомням нещо дочуто, че медицинските тестове необходими за получаване на разрешение за влизане в употреба на едно лекарство на пазара, включват сравнение между контролна група потребители вземащи плацебо и такива вземащи изпитваното лекарство.

  в случая с хомеопатията излиза, че имаме 2 групи пациенти смучещи бонбончета, та станното/страшното тук е, че освен ако хомеопатичните лекарства не минават различни изпитания от горните, преди вкарване на пазара, то излиза, че така или иначе решителната разлика в ефекта е в рамките на статистическата грешка, щом едно хомеопатично плацебо успява да се класира за тираж пред друго такова, без здравни претенции…

  sccarrrey… O_o

 2. Спас Колев
  31/08/2007 - 14:16

  От моя гледна точка това за начина на приготвяне определено е успокояващо. Когато болестта е имагинерна, по-добре да я лекуваш с въздух под налягане, отколкото с истинско лекарство 🙂

  Преди време гледах нещо подобно за съдържанието на гинко в масовите продукти. Даже са му измислили име:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Angel_dusting

 3. Daggerstab
  31/08/2007 - 14:17

  По повод тестването на лекарства и хомеопатията – във блоговете на разни лекари от Щатите и Великобритания, на които съм попадал, се оплакват от необходимостта да водят бой с хомеопатското лоби и законите, които изключват хомеопатичните лекарства от системата на тестовете. Така че работата отново опира до политика и пари…

 4. Като докторски син съм много скептичен към хомеопатията. Мога да ви кажа обаче, че хомеопатите понякога успяват да се справят на фронтове, на които медицината разчита само на чудо. Това нещо съм го виждал с очите си 1 път, така че вече не съм толкова невярващ. Е да, може да е било плацебо ефект – чудо, но може и да не е било, нали?

  При всички случаи, ако нещо се лекува с лекарство, никак не е препоръчително да се пробва с хомеопатия 🙂

  Аз лично съм пробвал “оксцилококциум” – пълна измама.

 5. Водата може би наистина помни… Имаше интересно изследване на японски учен, че водата може да се влияе дори от думи… не е шега.

  Това, че ми се струва невероятно, не значи, че не е възможно… иначе опираме до Гогол “Това не е възможно, защото това не е възможно”, а не бих искал 🙂

  My $0.02:)

 6. според мен, е пределно ясно, че хомеопатията не е за никой от нас – просто защото лечение с плацебо се свежда до самовнушение и късмет, а щом сме скептични – по-сериозния от двата компонента отпада. 🙂

  така, че “осцило-квот-си-там” автоматично няма как да ти помогне, както няма да помогне и на мен 🙂 Докато докосване до лакираната, но иначе пластмасова статуетка на Девата от Гваделупе, ще изцери като стой и гледай подходящо надъхания човек :))

 7. Daggerstab
  31/08/2007 - 14:18

  Мишел, японският “учен” се казва Масару Емото:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Masaru_Emoto

  Аз лично нямам нищо против хомеопатията да се окаже вярна – би решило доста проблеми – но доказателства за верността липсват.

  А по повод “Осцилококциум”, едно време рових на сайта на Боарон за годишните им печалби… доста прилична сума беше. 🙂

 8. Тази история с паметта на водата е не просто основата на хомеопатията, тя е алегория на цялата хомеопатия 🙂
  Да, наистина има изследвания, които показват, че водата образува някакви сложни динамична структура, каквито няма при другите течности (всъщност водата е една изключително шантава течност като физически свойства, ама това е друга история). Но и тук, както при хомеопатията, журналистите и хомеопатите са започнали да разреждат фактите с вода, после още и още, и още, докато в крайния продукт не е останала и една “молекула” научна истина. Не е ли забавно? 🙂

  Longanlon
  Болдвам коментара, щото много ми хареса 🙂

 9. блажени са вярващите, защото тяхно е царството небесно… или нещо подобно. Имам под ръка “Новият домашен хомеопатичен справочник” – подарък от майка ми. Като прочетох за симптомите и лечението от разширени вени нсе чудех да се смея, да плача или да изпия 300 грама мастика. Накрая се спрях на третото.
  цитирам малка порция от бълвоча:
  Hamammelis (лекарство) При разширени вени в областта на крайниците, половите органи и правото черво. Засегнатата зона се усеща като натъртена и като че ли вените ще се пръснат. Болката е пробождаща и жилеща, а целият участък е втвърден и възлест. Симптомите се усилват от топлина.
  Pulsatilla (пак лекарство)Кратки пробождания в областта на разширените вени. Тежест и вдървеност на долните крайници и подуване на глезените. Състоянието се влошава по време на бременност, от топлина, в покой когато се остави кракът да виси. Подобрява се от бавна разходка на открито.
  Ай сиктир бе. Не са ми ясни много симптомите защото нямам такива сериозни, но съм сигурен, че всеки идиот ще се досети – при топло, когато се остави кракът да виси и при бременност е логично да се влоши състоянието на всеки, който има разширени вени. Освен това винаги едни разширени вени биха се подобрили от разходка – просто мускулите помагат за изтласкването на кръвта.
  Освен това за да помогне което и да е хомеопатично лекарство трябва да спреш да пиеш да пушиш, кафе, чай и един куп други работи. Причина хомеопатичното лекарство да не сработи може да се окаже, че покрай тебе е минал някой със силен парфюм. Я тиа дървета не ги ручам.
  591

  Коментар от Невежа

 10. Невежа
  31/08/2007 - 14:19

  Колко е хубаво да си блогър! Прочиташ две статии в Уикипедията и вече имаш категорично мнение за всичко! Хомеопатията е измама, американците не са ходили на Луната, Земята е куха и ние живеем отвътре. Ако продължиш в същия дух може да прочетеш в Уикипедията статия за неврохирургията и да си направиш собственоръчно трепанация пред огледалото.

 11. Veni Markovski
  31/08/2007 - 14:19

  На мой близък хомеопатията помогна и то много – след като бяхме
  ходили на 19 (деветнадесет) доктори – кой от кой по-големи специалисти,
  единствената, която помогна бе д-р Атова, кожен лекар и хомеопат,
  работеща в София. Не искам да навлизам в подробности, но и до днес
  когато има нужда, хомеопатичните гранули вършат чудеса.

  Може да не вярваш, може да цитираш каквото искаш, но за мен резултатът е 19:1 в полза на хомеопатията.

 12. Aми да, то това е разликата между науката и шаманизма – за едното трябва да разбереш как и защо действа, за другото просто да повярваш на чудото…

 13. МариЯна
  31/08/2007 - 14:20

  За хомеопатията едва ли бих могла да коментирам, избягвам всичко свързано с лекари, болници, лечение етц.
  Видях, че коментирате обаче водата и влиянието й. Хм тум мога много да кажа, аз бих ви препоръчала обаче един филм, който ще замести абсолютно излишните ми 100-на реда обяснения. Филма може да намерите дори и в BG тракерите, казва се “Великата тайна на водата”(или на руски само “Вода”). Говорехме за научни обяснения относно свойствата й – ето руски учени дори са онагледени :), аз лично останах изумена.

 14. Жилов
  31/08/2007 - 14:20

  Хайде сега намесихме и това, филмчето, в което ако псуваш, във водата се образуват грозни форми, а ако редиш поезия – красиви кристали.

  http://asktisho.wordpress.com/.....ermessage/

  Точно този филм е пример за псевдонаучност: никъде не се казва нищо докрай, просто се позоваваме на “експериментите”, които не е ясно правилно ли са проведени и интерпретирани. Доколкото помня, авторът им не е успял да ги възпроизведе в контролирана среда.

  Longanlon
  И тоя коментар го болдвам, щото ме кефи

 15. О,това за руските учени е една от любимите ми теми.
  През последните години след перестройката руската наука процъфтява в някои области и достига непознат и от хрушчовите времена възход.
  Винаги ме е вълнувало съобщението ИТАР ТАС съобщает,със затаен дъх чета поредната изумителна новина за кацнали извънземни в задкавказието,за новите сеанси на Кашпировски,за безкръвните операции на якутските шамани,за онази кранистка от Днепропетровск която след като я треснал трифазният почнала да вижда в рентгеновият диапазон и сега търси монофазен за да хване цаката и на ядреномагнитният резонанс- викаха и “жената рентген”
  Чудя се зя нея- ако примерно пробва с прав а не с променлив ток- дали няма да започне да действа и като ректална сонда?
  Беше доста популярна по времето на Кашпировски и неописуемата Тамара Глоба.
  Изобщо явно дълбоката и екзалтично впечатлителна славянска душевност е непрекъснат извор на чудеса и вяра.Естествено в една едва крепяща се държава няма кои да проверява истинноста на всеки подобен феномен,от друга страна защо пък и да го проверява- на повечето руснаци им е останала само вярата в екстрасенси и самогонът,така че руският бит е богато поле за подобна “наука”

  А дали вярвам в хемеопатията?
  Естествено че вярвам.
  Също вярвам във феята на зъбчетата,вярвам че Майкъл Джексън не е педофил и че Бритни Спиърс беше девствена до 21 годишна.
  И на Станишев му вярвам,прочее аз съм си доверчив като кокер шпаньолче.

 16. Coprophagus
  31/08/2007 - 14:21

  Хъм… Така колкото и да ми е неприятно да си го призная Пешко (като човек учещ медицина и човек който не вярва много много на бабини девитини) това че хомеопатията не е научно обоснована не може да докаже липсата на ефект (поне теоритично пък и нямам данни от проучвания и т.н.). А по лошото е че “май”(нямам лични наблюдения, но съм склонен да се доверя на братовчед ми който работи в аптека и ако от нещо разбира то това са лекарствата) ефект наистина има.

  Макло теории за действието на водата (добре де хомеопатичните лекарствени средства):
  1. смята се, че в устата се намират рецептори които при поемане на хомеопатични продукти се активират и от там подават сигнали към главния мозък и водят до съответния ефект (поради тази причина се получава ефект надхвърлящ плацебо ефекта и то над статистическата грешка, но и това е все още теория така че механизма може да е много по-различен).
  2. хомеопатичните лекарствени средства се използват по правило при хронични заболявания (които по-принцип се лекуват бая трудничко от опит знам). Традиционната медицина използва подобни методи за обостряне (преминаване от хронично към остро протичане) чрез използването на дразнещи вещества и др. (нека не навлизам в подробности). Реално погледнато и хомеопатията прави същото… нещо от сорта е на това да гасиш огъня с огън.
  3. ако сте се чудили защо не трябва да пиете кафе, алкохол, цигари, и да хапвате силно подправени храни прочетете отново 1-ва точка.

  И нещо коети имам да кажа в заключение.
  Медицината е в момента една от най-бързо развивашите се отдели на науката както и компютърните технологии (може би дори ще доживеем да видим мякоя мислеща машинария пък била тя и с размерите на квартал), не е изключено хомеопатията да е поредната човешка глупост (в историята има достатъчно примери за подобни простотии), но не е и изключено да е само върхът на айсберга. Все още не знаем прекалено много неща (дори нямане добро определение за живот, най-доброто което съм чувал май беше нещо от сорта :възможността да се действа нелогично в логични ситуации… или нещо подобно.) дори и духовете, зомбитата и върколаците може да съществуват все пак до сега никой не е направил достатъчно добро изследване за да опровергае дори и тази идиотска теза така че…

 17. марти, много четеш бе не съм ли ти казвал, че е нужно и друго.
  Пешо, казваш за идиоти – в момента в 12 ветерниарни факултета в Франция се изучава хомеопатия. Мислиш ли че при животните е възможен плацебо ефект?
  Хубаво цитираш Ханеман, но все пак ако тръгна да цитирам неща от хирургията от началото на 19 в ще ти настръхнат косите. както всяка друга био – наука и хомеопатията има сериозно развитие. аз я ползвам често. но, внимателно. първо не вредя, както е казано. като всеки метод и хомеопатията има мнооого ограничения. Проблема е в БГ – хомеопатите или да бъда по точен в някои от тях. а иначе хомеопатията ни дава още 2500 лекарства на избор.
  пример: имаме в заарата поне 3 деца с алергия към де що се сетиш НСПВС /противотемпературни/ – там нямаме избор – даваме хомеопатия и о – изненада тя действа.

  пп. хомеопатични по деиствието си са и някои лекарства ползвани от “другата” медицина. ако не вярваш провери метотрексат, сулфаентерин, хистаглобин, десензибилизация, метод на Безредка, златни соли….
  ама от тесногръдие тва не го признават ни едните ни другите.

 18. Хора, базикйайте се колкото искате (и аз така мислех преди),
  но след това си излекувах гласните струни с хомеопатично лекарство, а ми бяха казалаи(многознайните лекари) че лек за м тези”възелчета” нямало.

  Едва ли всичко е безопасно,
  но истината е (включително и) някъде там 🙂

 19. Калин
  31/08/2007 - 14:22

  Може да пробвате този филм “Великата тайна на водата”

 20. Пробвахме го – типичната псевдонаучна дрисня, каквито излизат за десетки “велики тайни” – я на пирамидите, я на лютеницата. За да вярваш на такива неща интелигентността ти трябва да се доближава до тая на редовия читател на 24 часа…

 21. значи това е 3тата статия която разглеждам на блога ти, след америка и чистотата и откровено се чудя що си губиш толкова от времето да ги пишеш тези откровени глупости.

 22. Щото глупакът не признава нищо друго, освен себеподобния си, нали знаеш 😉

  Ако смяташ, че пиша глупости (което може да е вярно, като се има пред вид, че нямам медицинско образование), посочи ми кое от твърденията ми в статията не отговаря на истината. Не мненията ми (че хомеопатията е глупост, те са лични мои мнения и могат да се променят, ако има доказателства, които ги оборват), а фактите, които съм написал. Покажи ми научни изследвания, а не популярни статии и ще се съглася, че има наука в хомеопатията.

 23. павка
  22/10/2007 - 23:52

  Аааааааа, сега се сещам защо някой като се уплаши и бабите ходят да му леят куршум – от паметта на водата ще да е. Абе има нещо тука… 🙂

  П.С.: То нали там леенето на куршум е някво такова пак стопяват парче олово и после нещо го охлаждат във вода и после я пиеш, не знам дали е точно така, но подобно.

 24. Аз съм жена. С всичките му там гадни женски проблеми 🙁 След упорито тъпчене с цял куп хормонални таблетки заради болните ми яйчници не станах по-здрава, а получих някои “екстри”, които уж вече били преодолени в най-новите продукти на най-новите компании! Хомеопатията ми реши не само тези проблеми, а ме избави от едни гадни и странни обриви, които никой лекар не можа да оправи, а също ми излекува двуседмична упорита кашлица за два дена! Всеки може да се лекува както намери за добре. Но за мен това е начина!

 25. За хомеопатията до голяма степен съм съгласен, че е bullshit, за водата, паметта на водата и пр. обаче не съм. Има много въпроси, които са свързани с водата и на които науката още не може да де отговори. Съществуването на водни клъстери обаче със сигурност е потвърдено, преподава се в университетите и се държат изпити по това. Формирането на тези клъстери зависи от моментното състояние на течността, механични вибрации, температура и т.н. Тъй, че с определен анализ (не казвам, че е лесен и тривиален) за дадена водна проба може да се устави, на базата на формираните клъстери, при какви обстоятелства са се формирали. Е на това точно му се казва, че водата има памет.

  Обяснението на един професор (или доцент беше, не си спомням вече – става въпрос за лекция по хидрология, а човекът беше специалист и по химия и биохимия) в един български университет относно водата и веществата попаднали в нея се състоеше в това, че водната молекула е полярна и като такава образува клъстерни структури около чужди полярни молекули. Значи идеята е, че ако имате вещество, разтворено във водна среда, водата формира клъстери в зависимост от разтвореното вещество.

  Каква е връзката с човешкия организъм и хомеопатията. Всички знаем, че един много голям процент от човешкото тяло е съставено от вода и всички биохимични процеси в човешкия организъм протичат в такава среда. И сега има един феномен в химията, който още не е намерил обяснение, а именно фактът, че някой химични реакции се ускоряват във водна среда. Съответно може (но може и да не може) скоростта на реакцията да се влияе и в зависимост от клъстерните структури във водата. Ще трябва да изчакаме обаче науката да даде отговор.

  Като цяло обаче и на мен това със супер разреждането в хомеопатията ми се струва абсолютно чиста и бистра водица, но практиката е показала, че не е удачно да се отрича напълно нещо, на базата само на интуицията. Нещо от типа: “абе на мен това ми се струва супер невъзможно, значи е невъзможно”. Само да припомня колко са му се смяли на Айнщайн за теорията на относителността. След определено време обаче знаем какво се е случило, а също така знаем, че сигурно няма човек на земята, който да не знае кой е Айнщайн. Примери мога да ти дам още хиляда, включително и за ефекти и наблюдения, които са възпроизводими и за които все още няма обяснение.

  За reference относно водата, клъстерите и on-water reactions:
  Water Memory (В частта More recent experiments се казва, че резултатите са противоречиви – някои екипи ги потвърждават, други ги отричат)
  On-water reactions
  Научна публикация относно стабилността на водните клъстери

 26. Kлъстер (от английски cluster – грозд, чепка) представлява група компютри, свързани в мрежа помежду си, за да осигурят повече изчислителна мощ, взети заедно. Клъстер се нарича и обединяването на 2 или повече сектори от пътеките върху FDD или HDD носители на информация. В икономиката понятието клъстер се отнася до група от взаимосвързани фирми с еднаква стратегическа цел.

  Не знам това какво общо има с водата, а от двете статии, които си сложил едната е за влиянието на водата в хомеопатията, а другата – за изследване направено в университета Пату в Индия… Някак не им се доверявам 😉

  Да не говорим, че вчера моята докторка се опита да излекува зачервеното ми гърло с някакви учудващо евтини хапченца и когато резултатът беше нулев се зачудих кви точно са, видях, че са хомеопатични.

 27. Ми аре пусни един search в google за:
  water cluster + university и глей к’во ще ти излезе, Тома неверни…

  А за компютрите и клъстерите там и аз знам достатъчно (все пак това ми е специалността) 😉

 28. Абе LONGANLON ,само да попитам с какво ти излекуваха синузита … не вярвам да са успяли

 29. Bih iskala da popitam Martichka koe e homeopatichnoto lekarstvo ,koeto i e pomognalo za glasnite struni.Az imam sushtia problem i ot niakolko sedmici se opitvam da nameria razreshenie.
  Lekarite iskat da me operirat,no bih iskala da opitam s vsichko predi da podloga na operacia.
  Blagodaria!

 30. Аз имам уртикариес и се подрисквам сутрин като се напъна да стана от леглото. Въпросът ми е – когато ми предпишат вълшебната вода къде да я прилагам? Ако ще се подмивам – добре, но ако ще трябва да я пия няма ли да засили кафявата ми струя преди да започне да действа? Дали пък да не попитам за някои по-големи хомеопатични хапчета, които помнят корка?

  @LONGANLON – колко от специалната вода имаше в хапчетата за синузит? Да не са ти я разредили както в кръчмата кръщават виното?

 31. Милко Георгиев
  10/01/2008 - 02:12

  Прочетеният материал НЕ доказва, че Хомеопатията НЕ работи.
  Лично аз нямам пряка допирна точка и нямам крайни мнение. Опзнавам един приятел, лекуван от синузит с хомеопатия – без резултат. Но леваци има във всяка сфера на дейност.

 32. Хомеопатията и екстрасенсите са продукт на невъзможността на традиционната медицина да помогне при голямо количество болести/особено хронични/.Те просто поддържат илюзията в един човек страдащ от някаква болест ,че има надежда да се излекува.Като се окаже ,че и те не помагат-нещата си идват на мястото.Личното ми мнение,е че екстрасенсите са си чиста проба мошеници,а хомеопатите-вярващи си че могат да помогнат.Когато хомеопат ми докаже,че е излекувал спукан апендицит с хапче,тогава ще повярвам на силата на хомеопатията.

 33. Антония
  10/02/2008 - 09:41

  Факт е че моите деца и децата на някои мои познати ги излекуваха от бронхит,червено гърло ,грип ,за които личната ни лекарка досега ги тъпчеше със силни антибиотици за едно зачервено гърло ,факт е че действа и много деца без антибиотици го доказват колкото и на някои лекари да не им харесва,вярно че не всичко може да излекува хомеопатията но и алопатичната медицина не може също нали

 34. Антония
  10/02/2008 - 09:48

  За да действа драга Моня и Соня и другите там противници не трябва да ви лекуват личните лекари ,а лекар специалист хомеопат, да не смесвате изобщо двата вида лекарства ,сигурна съм в излекуванео ви защото го изпробвахно се иска строг режим за да действат лекарствата
  Дори и хомеопатичните лекарства да действат на основата на внушението ,опитайте това да го направите с алопатичните-ще стане ама друг път
  За мен хомеопатията каквото и да е си е една цяла наука ,но защото не можем да я обясним не и вярваме като с чудесата
  Най малкото не вреди ,какъв ви е проблема тогава
  Нима личните ви лекари ви лекуват перфектно или другите лекари-всеки ден има доказателства за обратното ,а да сте чули за лекар хомеопат сгрешил фатално ,а ….

 35. Антония
  10/02/2008 - 09:53

  Драги Chvor
  Има написано кои болести лекува хомеопатията
  А и що за идиот трябва да си та да чакаш до последния момент да ти се спука апандисита ,ще отидеш още като започне леко да те боли ,че и даже по рано с профилактичен преглед който никой българин не прави затова сме толкова здрави
  Чудеса няма ,но хомеопатията действа за ужас на всички и за невяра на всички

 36. Всъщност не действа.

 37. Антония
  19/02/2008 - 23:09

  Драги Longanlon
  При моите деца действа ,нали го виждам ,как ще ме обориш ти че не действа , а…..
  Чакам отговор …
  Досега винаги моите деца пиеха антибиотици за щяло и нещяло ,за всеки грип и настинка ,а сега не ….
  И не само моите деца ,а и на мои познати
  Примири се …..

 38. Антония
  19/02/2008 - 23:15

  И на мен ми е много чудно как действа , но факт е че действа……и това ми е достатъчно за да не тровя и двете си деца ,защото личната ни лекарка ги беше обърнала на опитни мишки ,сменяше антибиотик след антибиотик докато ги излекуваше ,и болестта се връщаше след една седмица ,ако бях потърсила по рано хомеопат за което страшно съжалявам нямаше да изживея ужаса от операцията на сливиците на сина ми и как стоях в коридора на болницата докато той стоеше под пълна упойка за да му махнат сливиците които нашата некадърна лекарка не можа да се пребори ,а хомеопатите могат ,да могат …..доказават го ….

 39. Антония
  19/02/2008 - 23:16

  Няма значение илюзия ли е или шаманство хомеопатията ,действа нали ,хайде да опитат и традиционните лекари с шаманство ама и това не могат ….даже ,те какво ли могат изобщо….

 40. Антония
  19/02/2008 - 23:19

  Защо смяташ че не действа -обясни ,теб ли не е могла да излекува или какво
  Ако нямаш наблюдения директни не казвай че не действа докато не пробваш
  И трябва стриктно да се спазва това за кафето ,колата,ментата ,шоколада и другите там защото иначе наистина няма полза видях го с очите си

 41. Антония
  19/02/2008 - 23:25

  За да действа хомеопатията трябва да се ходи прио опитен лекар -хомеопат,да изписва само едно лекарство хомеопатично ,да не ги смесва и този Осцилококцинум не го изписва никой уважаващ себе си хомеопат а тъпите лични лекари и то е смесено хомеопатично и не действа разберете го това нещо ,действа само класическата хомеопатия а не тези Осцилококцинум,Парагрип те не са истински хом.л-ва и да се спазва режим
  Пробвайте и спазвайте стриктно и тогва ми се обадете

 42. абе това – хомеопатия – не е ли по-засукано и модерно име на ‘билкарство’, ‘знахарство’?

  иначе лично мен ме досмеша – ‘няма да си тровя децата с антибиотици’, ‘трябвало режим да се спазва’. Ами аз пък предпочитам да се излекувам от тъп грип за 3 дни с брутална химия, вместо да се влача като сопол 3 седмици с илачи незнайни. и когато някаква си билка ми излекува хремата, елате ми се обадете 🙂 ама под ‘излекува’ имам предвид – пиеш и повече никога нямаш запушен нос.

  ама режим трябвало? не трябвало да поркам кафенце, чайче или квото е там? ми кво лекарство е това тогава, баси, че то си е ограничение, аз искам лекарство, а не казарма. and guess what – с антибиотиците такъв проблем няма – те просто си действат 🙂

  и ако на нещо му трябва ‘вяра’ (или плацебо ефект, за по-претениозните към думи) – то не е ‘нещо’, а религия.

  ПС. сещам се за следния виц – Ченге спира як Мерцедес и гледа вътре – долен клошар. На въпроса кво дъ фак става тука, клошарят отговаря – ми имам вълшебни лайна, лекуват плешивост и така натрупах парици. Ченгето – както си е редно – си имало плешивина и помолил клошаря да му цъкне малко под фуражката и после го пуснал. Нашият отпрашил.

  На 200 метра зад клошаря – две мутри в джип се късат от смях. Единият казва – Брато, ако тоя се изсере на главата на още една кука, ще му купя и вила.

  Та така….някакви клошари/хомеопати цвъкат по главите на хората, а на 200 етажа над тях, мутри/костюмари се хилят.

 43. Антония, това че си се оставяла личната ти лекарка да ти трови децата, въпреки че си знаела колко вредни са антибиотиците, мисля че е само по твоя вина. Аз за цялото си детство съм пил само веднъж(феноксиметилпеницилин ако не греша), а съм боледувал поне 100 пъти. И дори тогава, майка ми беше абсолютно против, но положението беше критично(t над 41C).
  Уточнявам, че по него време хомеопатичните бяха блясък в очите на шефовете на Boiron. Всъщност, и това не са били. 🙂

  TL_, да слагаш билкарство и знахарство едно до друго, е меко казано наивно.

 44. Антония
  20/02/2008 - 13:44

  Оставих да ги трови защото и другите лекари казваха същото и те предписваха антибиотици,бяха безсилни пред постоянно увеличени сливици и не минаваше без антибиотик,повече няма да споря с Вас ,аз си виждам ползата ,ако ще да е билкарство и знахарство и магия дори,важното е че действа и то не само аз го казвам а милиони доволни хора ,а който не може да удържи 10дни без кафе ,алкохол,цигари и др.вредни да си продължава …..

 45. Антония
  20/02/2008 - 13:48

  И не е вярно че ще се влачите 3седмици ако пиете хомеопатични,3 седмици ще се влачите с химията на обикновенните л-ва ,хомеопатичните действат веднага
  кое л-во лекува завинаги драги TL че искаш това от хомеопатичните

 46. Антония
  08/03/2008 - 00:54

  Какво става ,защо никой не пише нищо ,къде изчезаха изведнъж всички

 47. Чета и не вярвам , то маи да ви кажа на всички невярващи разбрах че има различни хомеопатични школи и едната от тях отрича хомеопатичните лекарства които се продават по аптеките , тука става въпрос за строго индивидуален подбор на лекарство и освен това психиката е тясно свързана така че на мен ми допада поради факта че се търси причината за заболяването

 48. Гил-Галад
  12/07/2008 - 09:33

  Хомеопатия – шит.
  Ако има някакво действие се дължи изцяло на плацебо….
  ТО един познат в експериментална обстановка доказа че степчета и газирана вода действат като енергийна напитка и повишават концентрацията….

 49. Вие многознайковци, всички сте идиоти!
  Когато няма накъде да ходите и няма кой да ви помогне забравете какво сте писали тука и тичайте при хомеопата си.

  Ако ви се роди дете-идиот (говоря за “нелечима” болест) единствения ви вариант ще е хомеопатия.

  Най-любими сте ми вие дето само знаете да плюете. Любопитство те глождело, а?! Що не отделиш тогава 10тина годинки от живота си да го задоволяваш и тогава да говориш? Как е възможно да има такива тъпанари като вас тука, които прочитат една статия някъде и решават, че могат да се изказват! Глупаци!

  Помнете какво ви казах ако ви се роди олигофрен, щото това винаги може да се случи…а според вас няма как да се оправи, нали!!!!

  Вие сте поредните малоумници в България, които само знаят да отричат без никакво основание!

  Трябва да се лекувате!

  Що не идете в Англия например да видите какво мислят за хомеопатията там и тогава да творите тия глупости.
  Неблагодарници скапани!
  Нищо не сте видели от хомеопатията, че да говорите!

 50. Абе като гледам, и на родителите ти им се е родил идиот, ама хомеопатията очевидно не ти е помогнала… 😉

 51. Всеки може да вярва в каквото си иска.Хомеопатията си е наука.Има си своите принципи и съответно области на приложение.В някои случаи е подходяща в някои случаи неподходяща. Има вече и доста разновидности- класическа хомеопатия, немска школа, английска школа, френска школа и т.н.Аз не съм лекар, но се интересувах от принципа на действие.Не забравяйте, че това е на квантово ниво. Говорим за безкрайно разреждане – т.е. не може да се открие субстанцията с класически способи на количествен анализ, но остава енергията на връзката най-общо казано.
  Също – след като става въпрос за лечение на квантов принцип -нещата са много различни ако ги сравняваме с традиционната медицина. Подхода е много различен за всеки един случай.
  И не на последно място за да е резултатна терапията е необходима голяма самодисциплина, воля и постоянство от страна на пациента.Необходимо е да се проследяват лекарствата и да се консултира с лекаря-хомеопат.
  Аз лично имам доста литература на тази тема и съм прилагала някои от продуктите на Боарон за себе си и моите близки.
  Простички неща- но са ми помагали.Не става въпрос за шаманство, нито за окултни неща, нито за плацебо.
  Използвала съм парагрип, арника, пирогениум, туя и още няколко неща от монопрепаратите.Използвала съм ги симптоматично и имаше много добро повлияване както при мен, така и при моите близки.А…лечебния процес изисква продължителен период от време и е препоръчително да се провежда съвместно с хомепат за да има резултат.
  Накрая мога да кажа, че колкото по-малко знае човек- толкова е по уверен в правотата си и не приема света около себе си. А света е многообразен и науката е необятна.Бих искала да поясна, че хомеопатията е доста древна, но при нас се появи сравнително късно…..

 52. Всеки може да вярва в каквото си иска. Хомеопатията си е наука.

  Разбира се, че всеки може да вярва в каквото си иска. Ако приемеш, че нещо може да е наука без учените да го смятат за такова, теорията ти е издържана отвсякъде…

 53. Еми лонгалон, с тая статия разочароваш! Тъй като за нас хомеопатията е зелева наука и сме свикнали да се тъпчем с антибиотици…
  И аз така темерутски реагирах първом на хомеопатията, но вземи се поразрови да видиш наистина за какво става въпрос: идеята на хомеопатията я има и във ваксините-дава ти се от същите бактерии като на болестта и това твоето тяло го помни. То всъщност те и ваксините идват от хомеопатията, ама вземи попрочети да видиш за какво иде реч.
  И забележи как звучи “тялото ти помни”. Ама ти не помниш какви са били бактериите нали? И какво е тялото ти ако не вода? Или клетките имат собствена нервна система?
  На запад това е уважавана наука, хората там не пасат трева и живеят по-дълго от нас, неслучаино. Редица дълголетни знаменитости също я ползват-кралицата майка е една от тях.
  Прочее аз първия път като ми ги даваха хич не знаех, че това е нещо специално, тайно ми ги даваха. Оправих се за 4 дена от грип, дето другите хора се влачат по 1 месец. После и алергията си оправих, а имах, повярвай ми жестоки проблеми с нея- почти нищо не можех да ям. А бях на 10-12 годинки. В момента тъпча здраво.
  Също така хомеопатията се ползва и за животни- и действа, проверил съм. Хайде не ми излизай сега с номера за плацебо и че аз съм грешал и прочее.
  У нашенско това учение дълго е било обявявано за лъженаука и са ни тъпчели( и продължават!) с антибиотици. Затова сме по-здрави от тия тъпаци на запад дето връзките не могат да си вържат.
  Ама странно защо живеят не само по-дълго, ами и по-добре.
  И туква вече навлизам в други теми…;)

 54. “Затова сме по-здрави от тия тъпаци на запад дето връзките не могат да си вържат.”

  по-здрави сме, викаш… може би затова, средната продължителност на живота ни е по-ниска от средната за Европа с около 10 години и от средната за САЩ с 13 години?

 55. Клавиатурата ми няма режим “ирония” но може би трябва да се науча да го предавам по-добре;)
  Абе нали хомеопатията е за тъпаци….

 56. Предполагам, че има някакво неразбиране на същността на терапия по метода на хомеопатия.Ще си позволя да дам известно пояснение главно за това да има достатъчно база данни по темата. Винаги съществуват двете страни: ЗА и ПРОТИВ. Важното е да сме добре информирани.Всеки има право на мнение, лична преценка и избор.
  Хомеопатията датира от почти 200 години. Тя е вид медицина, чиито основи са положени от немския лекар Самуел Ханеман.
  Хомеопатия – дума от гръцки произход и означава : omeos -“подобен” и pathos -“страдание”.Означава “да се лекува с нещо, което причинява ефект, подобен на страданието”.
  Накратко Ханеман твърди следното:
  1.Медицинското лечение е успешно само когато е в съответствие с определени закони на лекуването, съответстващи в природата.
  2 Никой не може да лекува извън тези закони.
  3.Няма болести като такива, има само болни индивиди.
  4.Една болест винаги е динамична по природа. Следоватлено лекарството трябва също да е в динамично състояние ако искаме то да лекува.
  5. Пациентът има нужда само от едно определено лекарство на 0аден етап от неговото заболяване и от никакво друго. Докато не бъде открито точно това лекарство, той няма да бъде излекуван, в най-добрия случай състоянието му само ще се облекчи.

  Хомеопатичните лекарства се правят от субстанции, получени от три източника: растителен, животински и минерален. Но опитите върху здрави хора са решаващи за това дали може или не мэже да се употребяат като лекарства.
  Не случайно определението за хомеопатия е: “терапевтичен метод, базиран на явлението подобие и използващ лекарства в малки или безкрайно малки дози.”
  Под терапевтичен метод се разбира, че медицината е една единствена, че средствата за диагностика са еднакви за всички лекари.
  Хомеопатията не е различна медицина, тъй като тя се използва само на етапа на лечение.
  Дори Хипократ в своите записки е посочил, че има два основни методи на лечение: “чрез противоположности” и “чрез подобия”.
  Но ГОЛЯМАТА СТЪПКА прави Ханеман с това, че разбирайки Законът на подобията като основна истина, ние ТРЯБВА ДА МОЖЕМ да определим лечебните свойства на веществата чрез системното им използване върху НОРМАЛНИ ХОРА.
  Именно този систематичен метод е първият от важните приноси на Ханеман към медицинската мисъл.
  Ханеман първи приел, че ДЕСТИЛИРАНАТА ВОДА, АЛКОХОЛЪТ и ЛАКТОЗАТА /млечната захар/ са медицински инертни, така че той разреждал лекарствата в тези субстанции.
  Ханеман открил, че всяко вещество в природата има вътрешна енергия. Ние можем да мобилизираме и използваме тази сила, ако знаем как да преработим правилно въпросното вещество. Науката е показала, че когато е възможно да се редуцират веществата до тяхното молекулярно състояние и да се изолира една молекула, тази молекула извършва непрестанно автоматично движение, известно като “Брауново движение”
  Всеки атом и молекула са съставени от високоенергийни нива и частиците, които се съържат в атомите, се движат със скорости, често доближаващи скоростта на светлината.
  Всеки знае, че от разцепването или синтеза на атомите се освобождава огромно количество енергия. Това означава, че в материалните субстанции в нашия свят има енергия.
  Чрез повтарящите се разреждания и сукуции/динамично разклащане във вертикална и хоризонтална посока/ в хомеопатичното лекарство се отключва огромна лечебна енергия, която е вътрешно присъща за конкретната субстанция.
  Във всеки случай се доказва, че енергията се освобождава чрез подходящ метод.
  Брауновото движение може да се наблюдава с микроскоп.
  Модерната квантова физика измерва с голяма точност енергиите и скоростите на субатомни частици, а атомните експлозии освобождават енергията, която се съдържа в материята.
  С други думи материята е проникната от енергия, която може да бъде освободена и насочена към лечението на заболяванията.Използват се неутралните вещества като носители/ вода,алкохол лактоза/ за де се запази СПЕЦИФИЧНАТА за всяко вещество енергизирана субстанция.
  Има вещества, които нарушават тази енергизирана субстанция и те се явяват “антидоти” – това са ментол, камфора, кофеин, никотин и др. Поради това при приемане на хомеопатични препарати е необходимо да се спазват някои правила с цел да се съхрани силата на лекарството и да има лечебен ефект.
  Наей-общо:
  1. Лекарствените препарати са с динамично /енергийно/ а не материално естество и на болестта е увреждане от динамичен порядък.
  2. Болестите увреждат жизнената сила на човека и симптомите са отражение на разстроената жизнена енергия.
  3. ВСЯКО ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕСКАРСТОВО Е ПРЕЦИЗНО ИЗБРАНО за всеки конкретен пациент. Лекарството е тясно свързано с нарушението у пациента, което пък обуславя повишената чувствителност на пациента към лекарството.
  Образно казано тази зависимост се оприличава като ключът в ключалката.
  Друг е въпроса, че мнозина прилагат хомеопатичните лекарства неправилно. Не е достатъчно да се отгърне лекарствения справочник и да се потърси лекарство срещу главоболие.Това означаварпълно неразбиране на хомеопатията.
  Симптомите, от които се оплаква пациента и които той описва като главоболие, могат да бъдат също толкова различни колкото “симптомите” при повреда на автомобила.
  По този начин се постига плацебо ефект.
  Що се касае до ваксините- смея да твърдя , че те нямат нищо общо с хомеопатията. Идеята при ваксинациите е създаване на антитела, което от своя страна е само аспект от комплексността на имунния отговор.
  “Ваксините представляват имунопрепарати, съдържащи антигени, които индуцират специфичен имунен отговор спрямо едно или няколко инфекциозни заболявания.”
  “Според биологичната и физико-химичната характеристика се делят на живи,убити,анатоксични,химични,рекомбинантни,субеденични,
  синтетични пептиди и т.н”
  В зависимост от биологичната си принадлежност на ваксиналния щам ваксините са вирусни, бактериални и т.н.
  Ваксините индуцират не само имунен отговор, но оказват влияние върху редица органи и системи, което е съпроводено с клинични прояви.
  В “Световна конспирация срещу здравето” д-р А. Гълъбов е засегнал обширно тази тема.
  http://bulgaria.indymedia.org/.....splay/1276 по раздели и глави в съкратен вариант
  http://mitack.net/misc/ZDRAVE_KONSPIRACIA.pdf

 57. Бате Зарко
  21/09/2008 - 07:15

  За каквото и да си говорим, все е за пари.

 58. Не каза твоята докторка излекува ли ти синузита?
  На мен много пъти са ми казвали, че имам, но така и не съм си правил изследвания – свикнал съм да ми е запушен носът и това е. Обаче миналата година реших да се пробвам с хомеопатия. Започнахме едно лечение с тези малките хапчета. Интересното в случая е че времето на доктора е по-скъпо от лекарствата (за разлика от класическата медицина). Та с едното лекарство нямах успех, с второто имах само временен, с третото ми се появи странна миризма в носа (обяснението бе, че нещо гнило се е отпушило и изтича) – представи си кошмара нещо да ти мирише на гнило вътре в носа и нямаш отърване от него седмица… но и това отмина и носът ми пак си остана “нормално” запушен. После пробвахме още 2-3 вида хомеопатични хапове, които вече докторката ми ги даваше от нейните кутийки и не ги купувах, съответно не знаех какви са и резултатите бяха най-различни, но не и трайно положителни. След около два месеца се отказах. Миналата зима имах невероятна хрема… три дена напълно запушен нос, възпалено гърло и болки в главата… при такиво симптоми нищо не можеш да си навреш в носа за да го лекуваш – чакаш да мине… после явно от нещо неизлекувано започнах да се събуждам през нощта и да кашлям без причина… лечният ми лекар опита поне 5 различни лекарства, включително и антибиотик и накрая ме пооправи… сега съм на едни капки против алергия, които като спра да ги вземам и пак ми се запушва носът…
  Като извод обаче мога да кажа, че от хомеопатичните лекарства имах най-странните резултати – ту запушен, ту отпушен нос, ту миризма, ту теч от носа… но като краен резултат – никаква промяна. Съдосвиващите лекарства на основата на ксилометазолина ми отпушват носа, но водят до сълзене от очите, което определено изглежда тъпо в офиса…
  Та исках само да кажа, че хомеопатия прави нещо, в моя случай не успях да докарам нещата докрай…
  Интересно ти как си излекува синузита?

 59. Здравей,както сам споменаваш,не си се сблъсквал със здравословни проблеми и доколкото разбирам,не си особено заинтересуван.Има неща,които човек не може да си обясни.Съществуват светове,до които не можем да се докоснем,защото нямаме сетива да уловим сигналите,което не значи,че ги няма.Ти търсиш логическо обяснение на хомеопатиятя,не вярваш,че водата помни,не вярваш,че си част от цялото,сътворено от ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС.Повярвай и всеки твой ден ще бъде изпълнен с чудеса.И няма да имаш време да наричаш другите”идиоти”Вникни в думите ми,преди автоматично да възроптаеш.ЗНАМ И СЪЗНАВАМ КАКВО ГОВОРЯ.Погледни глобално и в мащабни маргиналии,и ще видиш нов свят.И там ще четеш по водата и ще събираш посланията по крилата на пеперудите.Можеш ли?Готов ли си?Ще го направиш ли?И тогава задай ПРАВИЛНИЯ ВЪПРОС,за да получиш,ПРАВИЛНИЯ ОТГОВОР.

 60. Мила Нели, докато ти четеш послания по крилата на пеперудите, едни мили доктори те наблюдават през малкото прозорче на килията и приготвят дневната ти доза успокоителни 🙂

 61. Тука нещо и сектанти почнаха да се навъртат. Лошо лошо !!! И блог пространството се запълни вече с …”децата на мойсей”, “хората на христос ” и така нататък. Не, че не вярвам в Господ и така нататъка…ама на някой мн здраво са им бръкнали в мозъка тези неща.

 62. Преди време синът ми имаше двустранен максиларен синузит. Пет дни му биха едни много болезнени инжекции и едновременно пиеше Зинат. След тези пет дни му направиха пак рентгенова снимка и казаха, че уж е добре. Продължиха му Зината още 2 дена, но детето си остана със запушен нос и продължаваха да излизат зелени секрети. Та бяха ми казали за някаква билка и аз отидох в билковата аптека. Жената ме попита за какво ми е билката и аз обясних. Разпита ме подробно за състоянието на детето и ми даде две шишенца с малки гранули – Sticta pulmonaria и Pirogenium и обясни по колко и как да се вземат. Само след еднодневен прием секретите от носа се избистриха. Разбира се, приемането на гранулките продължихме май 2 седмици. Та не знам дали тези малки гранулки помагат, но на синът ми помогнаха.

 63. Малинка Шиникчийска
  16/11/2008 - 20:08

  С хомеопатия се отървах от Псориазис! А дерматоложката ми беше казала, че ще го влача докато съм жива и ми предписа кортикостероиди – като се прибрах и прочетох листовката запратих така нареченото лекарство в коша за боклук. И не съжалямам! Оттогава са изминали към 15 години. Но не приемам за истински хомеопатични лекарства готовите форми (имам пред вид такива като произвежданите от Боарон), поне повечето. Смисълът на хомеопатията не е – лек за еди кое си заболяване, а лек за еди кой си човек с еди какви си характеристики и – съответно – проблеми. Фактически хомеопатията е вид информационно въздействие. Сега ползвам други средства, също от информационно естество – Матрицата на Здравето – http://www.matrix.com.ru и: http://www.aires.spb.ru. Наистина руснаците са отишли много напред, какво да се прави, когато някои са далеч от тях – ами да си вземат прилежно фармацевтичните средства, да ги режат, да си вървят по наклонената плоскот – надолу! Доста епикризи съм превела досега – на серии по три, че и повече и виждам как човекът влиза с някаква си там диагноза, режат го или го лекуват с всякакви лекарства и процедури, изписват го – било оздравял, било с подобрение; но след няколко месеца – влиза отново – с влошаване на болестта – излекуваната; и така – до смъртния акт. Съвременната медицина се стреми да облекчава симптомите основно. Информационната – да премахва причините!
  А шаманите с безкръвните операции са не от Сибир, а от Филипините, поне не знам за такова явление в Сибир.
  Ако Соня иска, да ми изпрати имейл на prevodi2003@abv.bg, ще й дам инфо – един доцент в Медицинска академия си реши точно такъв проблем, а беше почти на път да се откаже от преподавателската си дейност. А аз преди няколко месеци стопирах на 30-та минута от началото му зверски пристъп на мигрена – отдавна не бях имала, точно със средства на Матрикс (не става дума за матрицата от филма, държа да го отбележа за онези, които възнамеряват да пуснат някоя глума, за да замаскират невежеството си в някои области).
  Що се отнася до думата клъстер – нима не е ясно, че думите имат по много значения – ами дайте си труд – отворете кой да е речник!
  И още нещо – това че някой не разбира и/или не приема нещо, защо трябва да се толерира използването от него на хули, защо трябва да нарича хората, които имат друго мнение и други познания – идиоти? Просто питам…

 64. Георги Александров
  03/12/2008 - 21:22

  Не ми беш е интересно да прочета цялата статия , само искам да кажа – имах алергия , започваше от Март и свършваше Октомври .Задух , кашлица , запушен нос , силни и неприятни сърбежи в носоглътката и небцетоалергичен конюктивит разни сърбежи по тялото .И така -7-8 години . От две години вземам хомеопатични продукти и сега изкарвам алергията почти незабележимо.
  Явно хомеопатията НЕ Е ЗА ИДИОТИ!

 65. Petya Zhekova
  13/12/2008 - 18:57

  това че не познаваш нещо-не ти дава повод да го отричаш!аз лично си излекувах интеркостална невралгия.сестра ми излекува кисти на яичниците и последствията от тях,след като беше два пъти оперирана и бяха я уверили че няма да се появавят повече.дъщеря ми от малка имаше алергия,която се появяваше пролет и есен.естествено с алопатична медицина няма лечение,отново намерихме спасение с хомеопатия.мога да дам още куп примери за положителни резултати.

 66. Фармацептичната мафия печели от тълпата, която не внимава и не търси. На повърхността стои една основна маса от населението, което се манипулира лесно от лекари и оттам отива в лапите на мафията. Естествено тази мафия е във всяка област, където човек вади пари и плаща: автомобили, които след 3-та година се нуждаят от сериозен ремонт/грешки в компютрите и т.н.; бебемафия – купуваш рекламирани скъпи боклуци, защото за детето хайде ще дадем.. и т.н и т.н. Всъщност става дума за природен закон/принцип – като си лековерен и не се самообразоваш и не внимаваш – стоиш на повърхността, следователно си лесноманипулиран и мафиите печелят от това.
  Принципа на хомеопатията се използва и в други области, но ако разкажа за тях, тук има такива титани на форумното слово и мисъл, че по-добре да не им се дава така лесно информация. Ако имат качества (търпение и желание) да търсят и научат, ще го направят и без моята помощ.
  За този принцип на живота говори Христос, казвайки: Не хвърляйте бисерите на свинете, защото тях ще стъпчат, а вас ще разкъсат”.

 67. Х., въпреки, че се задълбавам много основно, стоя далеч от фармацевтичната мафия, лекувала съм се с хомеопатия (сега с други алтернативи) и не съм към титаните – както ги наричаш, нещо не вдявам, може би защото нощес не съм си лягала въобще.
  А, и има и нещо друго – ФМ (съкратено – фармацевтичната мафия) не се свени да СЪЗДАВА и да подтиква напълно излишно потребление на лекарсква – внушава с упорито-напоителни реклами колко е сериозно положението с еди какво си заболяване, респективно новоизмислен синдром на… квото там, че едва ли не всеки е застрашен, че трябва да се приемат еди какви си лекарства – даже до определен момент се внушаваше, че е добре да се вземат ПРЕВАНТИВНО, какво – ами АНТИБИОТИЦИ! И ето ти сега – многобройни бактерии, резистентни и към най-силните антибиотици, които пък вече ги бива май само да си разбиеш бъбреците и/или черния дроб! И впрягат в изпълнението на тази дейност (уж) известни лекари – поне от екрана “авторитетно” сипят мъдрост достолепно-компетентно изглуждащи лица, непременно с бели превръзки, които мимоходом ни втълпяват, че положението е сериозно, но че с еди какъв си медикамент ще се оправим! А също така – това си е очевадно – дават финансово рамо на героичните и/или колоритни медицински сериали, които забиват последния пирон в ковчега на способността да мисли на обикновения средностатистически зрител/потенциален/почти сигурен пациент. Например – една моя добра позната, която не страни от алтернативните способи, дори напротив, но… преди време я спипа една яка настинка и разбрах, че взема антибиотик, от доста силните – предписан й от лекаря, естествено. Защо, питам – ами нали разбираш, за всеки случай, ако има и бактериален компонент, да не развия пневмония, и на мен не ми харесва, но няма как… Нямало как! А тя, милата, има сериозен проблем с бъбреците, особено с единия. Естествено, това си е нейна работа, но в такива случаи на човек му иде да вие и без луна… Просто, това “няма начин” е парализатор на мисленето, убиец просто! А и тя самата, го повтаря в някакво упоение, и имам чувството, че е загубила не само способността си да мисли, но и да чува нещо различно от “НЯМА НАЧИН”!

 68. Изглежда, че темата вече е изчерпана. Но все пак не ми стана ясно за кой “принцип на хомеопатията” става въпрос в изказаното мнение на Х?

 69. Човешкото тяло има способностите да се регенерира и лекува от всякакви болести. То е уникално и има много неподозиращи способности, за които даже и не предполагаме. Съвременият свят ни е оставил в ръцете на други, които да решават вместо нас кое е правилно и полезно. Все по-малко мислим и четем и много лесно се доверяваме. Пропагандата е на всякъде, а най-голямата пропаганда е медицината, нон стоп по телевизията се бълват реклами на лекарства и ни убеждават колко са хубави и полезни и как ще ни излекуват. А всъщност дали наистина лекуват? Каквото си написал за хомеопатията, това може да се напише и за съвременната медицина, защо не вярваш на хомеопатията, а вярваш на другата медицина, какво те кара да вярваш на едната, но не и на другата? В същност, ако се замислиш, колко помага медицината в момента? И какво всъщност лекува, когато си болен? Съвременната медицина, разделя човека на части и органи, всяко хапче лекува една част, като лекува само следствито на болестта, което се е проявило, в тази част от твойто тяло, а каква е причината да имаш тази болка или възпаление или каквото и да е там? Мислил ли си някога върху този въпрост или оставаш лекарите да решават вместо теб? Хомеопатията не лекува, тя събужда тялото и му помага да се излекува само, защото то най-добре знае какво му е ? И хомеопатията не разделя човека на части, а го разгледжа като едно цяло, затова тя е строго индивидуална, това което ще ме излекува на теб може и да не помогне. И не на последно място, дори да ти сбъркат лекарството хомеопатията по никакъв начин не може да ти навреди, а какво знаеш за страничните действия на съвременните лекарства?
  Препоръчвам на всички да прочетат книгата на д-р Атанас Гълъбов “Световната конспирация срещу здравето”, може да се намери в интернет. Приятно четене.

 70. poliiv, под горното се подписвам с две ръце! Книгата е много добра. Чела съм я – имам я, както и “Окованата свобода”. Считам, че следващото ниво е квантовата медицина – ползвам продуктите им – работи както нищо друго.

 71. Даниела
  13/02/2009 - 08:53

  Много смело разбивате хомеопатията с плацебо ефекта, обаче е факт, че той не може да обясни бързото и ефикасно действие на хомеопатичните при бебета , малки деца и дори при хора като вас, които са ги вземали на майтап, за да докажат, че са шарлатанщина.

 72. Генади
  17/02/2009 - 21:45

  Мисля, че след толкова упреци, Лонги е длъжен да си преразгледа вижданията за хомеопатията 😉

 73. Лъчезар Томов
  16/03/2009 - 22:16

  За мен истинското чудо е не хомеопатията (ако действа), а самият Плацебо ефект, мисля, че той заслужава по – сериозно разглеждане.

 74. Екатерина Димова
  28/03/2009 - 11:06

  Хомеопатията лекува и то много успешно много неща които традиционна алопатична медицина не може да лекува . Автора на статията пише че неговата лекарка е лекувала синузита му с хом. лекартсво неуспешно , предполагам че тази лекарка е Джи Пито ми , което е изкарало боаронски хомеопатичен курс , това няма нищо общо с истинската класическа хомепатия , това е псевдо хомепатия и е опасна , така че ако ще се лекувате с хомеопатия трябва да отидете при лекар истински класически хомеопат , който наистина знае как се лекува с хомеопатия . Аз опитах да лекувам с хомеопатия све неща при сина ми за които традиционната медицина алергия няма , а плацебо ефект при дете на 1 год или на 1 и половина , едва ли може да има , лечението беще успешно и изключително бързо се получи , първо лекувахме херпангина , по-късно лекувахме алергия към кравия белтък , и двете диагнози са ни сложени от традиционни лекари

 75. Отличен (6+) 🙂

 76. Тука блести от бисери – ако ги продадем в някой цирк може да пооправим малко баланса на държавата. @Genadi иска ми се да те поправя – ваксините не са отслабени бактерии, а отслабени вируси, бактериите се лекуват с антибиотици, а вирусите с имунна защита.
  Вярващата дето споменава сътвореният от Иисус Христос свят и тя пада от нейде – явно не знае, че Иисус е сътворил само християнската религия и нищо повече. Ама и Longanlon e отличник на тема събиране на кворум по тема “За и против Хомеопатията”…
  Имаше една теория, че ако се започне с поемането на малки дози цианид за дълъг период от време – накрая ставаш резидентен към него (устойчив)…

 77. Преди десетина години и аз бях скептично настроена към хомеопатията, защото едни от най-откровените откачалки, които познавам, без медицинско образование, бяха изкарали някакви “курсове” и се надпреварваха да “лекуват” наляво и надясно с разни капки и хапчета.Ужасяващо звучи комбинацията “психотерапевт-хомеопат”!!! 100% бях убедена, че това е шарлатания и освен влошаване на състоянието и плацебо нищо не може да стане.По-късно, обаче, когато се пренесохме в Холандия, се оказа, че личният лекар на семейството ми (човек на възраст, с дълъг стаж на домашен лекар, специалност вътрешни болести) има и специализация по хомеопатия, забележете – в медицински университет, и я практикува от години. Благодарение на хомеопатичното лечение, предписано от него, успях да се справя с някои от здравословните си проблеми. Е, съгласна съм, че не можеш да предотвратиш спешно цезарово сечение с хомеопатични капки :))Но висока температура, кашлица, главоболие, тревожност, диария… Включително при малката ми дъщеря. Може би в духа на дискусията трябва да отбележа, че не използвам друга хомеопатия, освен холандска – “Dr Vogel” и то само по предписание на лекаря ми или лекарсктва, приготвени в специализирана хомеопатична аптека по негова рецепта. Малко ми се струва несериозно такова ожесточено плюене по тема, по която плюещите очевидно не са така компетентни, както би им се искало да ги възприемат околните.
  Иначе – бъдете здрави и да не ви се налага да ползвате услугите на какъвто и да било доктор:))

 78. Направо съм в потрес колко прост народ има тука. Явно не сте на ясно колко народ има убит от некадърни доктори, които толкова боготворите, отричайки хомеопатията!Още по- малко пък сте на ясно за страничните ефекти на химията, която гълтате за болестите си.Цялата ми фамилия се лекува с класическа хомеопатия и до сега няма случай да не е помогнала за каквото и да било.

 79. @кака проблемът е , че фактите в покдрепа на хомеопатията не са достатъчно ясни и затова народът негодува. Това, че родата ти и ти сте живи , нито доказва чудотворнтие сили на хомеопатията, нито че хората умират заради химиите, да не говорим, че именно химии държат живи много други човеци

 80. От година и половина се лекувам с хомеопатия – почувствах действието й още през първите дни и въпреки, че не знаех с какво точно се захващам, виждах, че действа. След това се задълбочих и прочетох повече по въпроса.
  Разбира се, авторът на статията не би повярвал на паметта на водата, тъй като има хора, които живеят в свят, който се вижда, пипа и мирише и до там. Има обаче и хора, които живеят в свят, в който водата образува кристали, болестите са език на душата, а лекарствата само потискат истинските “болести”.
  И да, народът негодува, защото е станал твърде недоверчив, заради масираната кампания на фармацевтичните компании, че само химията ще спаси света. Бившият ми приятел всяка сутрин с кафето и цигарата пиеше по един аналгин. “Помага ли ти?” – питах аз. “Не” – отговаряше той и също като авторът на статията ми се надсмиваше, че разчитам на “шарлатани” да ме излекуват. Факт е, обаче, че конюнктивитът ми е изчезвал за половин час, че съм се лекувала от гнойна ангина за 2 дни и какво ли още не с хомеопатия. А неговото главоболие така и не изчезна.
  Така че – всеки си има мнението по въпроса, аз говоря от собствен опит. И по-добре да сме настроени положително към алтернативните начини за лечение, отколкото да оборваме всичко, без дори да сме го опитали.
  Поздрави,
  Мила

 81. Мила, дори се питам как тези хора, които, както казваш, “живеят в свят, който се вижда, пипа и мирише и до там” приемат все пак, че земята е кръгла, а не плоска, че онова твърдо нещо, на което си слагат чинията, както и самата чиния и съдържанието й са съставени от неща наречени “молекули”, а пък молекулите – от атоми, а те – от електрони и т.н., които не могат да се видят – не и с просто око. Защо не се позамислят, че радиовълните не могат да се помиришат и все пак – слушат радио; не се тревожат, че радиацията не може да се пипне, но пък ако са изложени на нея могат да пипнат рак, примерно… Твърдоглавци нароил Господ, в доволно количество… Любопитно ми е как отхвърлят нещо, без дори и да се запознаят, без аргументи…

 82. Бе кви глупости бе, вий вярвате ли си като ги пишете тия писания, а в зелени човечета вярвате ли. -А така, много хубаво продължавайте да вярвате!

 83. флатко
  20/10/2009 - 00:32

  “общото влечение към по-природосъобразен живот и използването на по-малко химии в ежедневието.”

  Авторе, да разбирам ли че си против това “общо влечение”? Дай да унищожим каквото има в природата наготово и да си го купуваме с мангизи от богатите чичковци, а?
  Моето мнение е ,че съвременната медицина е такъв шибан бизнес, че хомеопатията не може и да си мечтае за подобни приходи. И лобизмът е ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ, отколкото за хомеопатията.

  Ще ме извиняваш, ама тая химическа лаборатория, в която са ни натикали да живеем, е виновна за поне 90 % от болестите днес, и не заради липса на прогрес, а заради долни мошенически схеми.

  И накрая – виж коментарите на хората, които те подкрепят: те дотолкова изобилстват от правописни и граматически грешки, че изглежда авторите им никога не са ходили на училище! Май трябва да търсим идиотите на друго място…

 84. Чудно как с “плацебо ефект” хомеопатияа лекува живтни?..

  Памет на водата? Да, съществува, както съществува и гравитация, която никой още не е видял нито пипнал.
  И нима тя не е съществувала, преди ябълката да пане и чукне по главата Нютон, който да я формулира?

  Извод: Природните закони са обективни, и съществуват независимо от ограниченото и субективно човешко съзнание!

 85. Всъщност, много е лесно да се твърди, че хомеопатията помага и на животни. Няколко човека са ми го заявявали до сега. Нито единот тях не е прилагал линк с изследване, доказващо това.

 86. EllyMinator
  17/12/2009 - 20:20

  Във Франция обучението за хомеопатичното лечение е част от университетската програма за студенти по ветеринарна медицина и хомеопатията е често използвана: http://www.boiron.com/fr/htm/0.....n_veto.htm
  http://www.dochomeo.com/les_an.....inaire.htm
  Всъщност са наблюдавани доста добри резултати при животните:http://www.theavh.org/index.php Това тук е сайтът на Академията по ветеринарна хомеопатия.

 87. хахаха о, сега наистина съм впечатлен – два линка към сайта на фирма за производство на хомеопатични препарати и един към частна “академия” състояща се от двама души… 😛

 88. EllyMinator
  18/12/2009 - 14:48

  Е, не е нужно да се впечатляваш толкоз 🙂
  Напиши в “гуглето” “ветеринарна хомеопатия” и виж какво ще ти излезе. Мързеше ме снощи да търся, пък сега имам работа, но ако действително се интересуваш, а не ти се търси, може да ти намеря – мойта едната котка имаше няква упорита хрема – когато я намерих беше малка и много мърлява, та освен пудра, бях и я изкъпала и явно настина, че после 2 месеца беше няква сополива, тук ветеринарят има за котки само хапчета против паразити и сериозно ми се изсмя, като му казах, че искам да ми излекува котката. Тогава една позната ми даде едни хомеопатични капки, които бяха за хрема при котки. Подействаха и не вярвам да е било плацебо ефект.

 89. Прав си приятелю! Жалко но е факт – половината от хората са слабо образовани и без желание да се образоват сами. Съответно хомеопатии, секти, врачки и тям подобни идиотщини са ни налазили, като скакалци. За мен лично хомеопатията е най-масовата и долна измама в света.

 90. ебаси колко идиоти има…
  за инфоормация на оздравелите хомеопати, ако наистина тука има такива, преди 1-2 века не е имало антибиотици и васксини, а преди 2 века и хомеопатия не е имало… но тогава хората също са оздравявали без да взимат лекарства
  това не е аргумент в ничия полза.
  За антибиотиците, ваксините и другите истински лекарства има колкото искате научни иследвания, за хомеопатията и други шарлатании няма, няма и да има.
  Ако не разбирате какво е наука, да ви онагледя – това е нещо резултат на което са телефоните ви, компютрите, телевизорите, автомобилите и хиляди други полезни и работещи неща. Общото между тях е, че са резултати постигнати с помощта на научен подход.
  Измисляки си някакви правила и действайки според тях – това не е наука. Илюзионистите също махат с пръчка на сцената преди да изавдят зайчето от шапката, но това не значи, че има наука за правене на зайчета с помоща на кръгообразни вдижения с магическа пръчка.

 91. no comment
  18/08/2010 - 14:53

  емо , хората преди 2 и преди 20 века масово са измирали от грип, ама ти какво знаеш? Щом хомо сапиенс е оцелял, е оцелее някак още известно време, но това не значи , че хомеопатията (или каквато и да е алтернативна/недоказана медицина) не може да бъде оправдана (всъщност не вярвам в хомеопатии).
  Нещо не разбрахме какво е наука от твоите обяснения, разбрахме само следствията му, но сигурно и на Едисон едно време са му говорели, че такова нещо като електрическа кршка няма как да има с помощта на жички и и прав ток. Та за хомеопатията има научно обяснение, просто то е твърде малко вероятно и трудно за доказване. И като си толкова “научен мозък” обясни ми къде свършва космоса (онова дето е изградено от вакуум и чат-пат създава планетки и звезди чрез голям взрив) и какво има зад този завършек

 92. Longanlon, голям модератор си. Това, което споделя твоите виждания, го “болдваш”, а другите – не. В този случай сам си водиш монолозите 🙂

 93. Не съм модератор, а собственик на блога. Болдвам умните коментари, а не глупавите.

 94. Да, виждам. Всичко, което противоречи на твоето виждане, е глупаво. Приятен ден 🙂

 95. Не. Всичко, което противоречи на здравия разум е глупаво. И всичко, което се основава на вяра, а не на факти и доказателства, е глупаво също 🙂

 96. Homeopathy: there’s nothing in it – кампания на http://www.1023.org.uk 😉

 97. Калчо
  14/06/2011 - 00:03

  Хомеопатичните лекарства не може да се предписват от обикновенни доктори, без хомеопатично обучение. Това обучението продължава няколко години, а прочитането на 1-2 хомеопатични наръчника не правят обикновенния доктор хомеопат. За целта ако искате да се лекувате хомеопатично – просто трябва да намерите така нарачения “класически хомеопат”, който да се занимава с това от поне няколко години, да има диплома за хомеопат и да има поне 1-2 години изучаване на нормалната медицина (не е задължително да има диплома за доктор, а просто да знае основни неща в медицината).

  Аз имам поне 2 независими проблема – ежедневно главоболие и проблем с нервите и от там със стомаха и сънят. За проблема със стомаха – обиколих 10-тина от известните гастро доктори за последните 7 години и нито един не успя да ми помогне – невероятни болки, дето се оправят само за по 5-6 дена при ползването на новото лекарство и после пак същото.

  За сънят и нервите – подобно – като се почне от най-леките – валерян, валидол и като се стигне до по-тежки – само временен ефект от по 5-10 дена максимум.

  Имах ежедневни болки в главата.. понякога търпими, понякога не… през ден пиех аналгини, нурофени и други болко успокояващи.

  От както съм на хомеопатично лечение (класическо – това е ключа тук) – вече 6 месеца не знам що е болка в стомаха.. нервирам се многократно по-малко… и главата ми не ме боли.

  В началото на лечението ми реагирах доста самоуверено и си купих 2 наръчника за хомеопатия и се опитах сам да се лекувам… демек ходих 2 пъти на хомеопат и после соло.. резултата беше точно нулев. И точно за това казвам – нещата дето изглеждат очевадни – явно не са, а това малко доктори го разбират и се пробват с минимални знания да правят сериозни лечения… а хомеопатичните лекарства нямат “упътвания” за какво лекуват.. те са на база психически профил и физически симптоми и така едно лекарство може да лекува до и над 10 000 болести/проблема/симптома.

  Та хубаво е винаги да има и ЗА и ПРОТИВ за всяко едно нещо… дето се казва и двете страни на монетата.. обаче нека собственика на сайт-а да се замисли дали радикално съобщаването “хомеопатията е за идиоти” не обрича хора, на които обикновенната медицина не може да помогне – хомеопатията да помогне.

  И ако се чудите как да си намерите класически хомеопат – пробвайте с бате google – търсете за “препоръчайте класически хомеопат”, “добър класически хомеопат” и всякакви други подобни, които се сетите. Ако отделите 15-30 минути – ще си намерите със сигурност. Ако първия, който намерите не ви помага – сменете го с друг, но не се отказвайте, само защото не сте усетили нищо още в началото или от първия хомеопат. Може също и да питате свойте приятели и познати дали не могат да ви препоръчат класически хомеопат – това също е доста добър начин да си намерите добър хомеопат.

  И последно.. ако вярата лекуваше – всичките доктори и професори дето посетих последните 7 години – щяха да ме излекуват 100 пъти до сега.. защото при всеки отивах с невероятен оптимизъм – с идеята, че отивам при по-добър спрямо предишните – по-голямо светило в областа си.. но тц – нито един не успя да ми помогне за повече от няколко дена. А когато отидох на хомеопат – отидох с невероятен песимизъм, защото бях чувал само подобни неща, като тези дето са написани на тази страница… и когато ми дадоха 1 капка от лекарството и ми казаха “айде чао, обади се след 2 дена” и аз останах като гръмнат.. казах си “е за това ли беше – седях 2 часа тук и говорих какво ли не.. за 1 капака…. и как се предполага тази 1 капка да ми помогне ?????”. Това което се опитвам да кажа е че самовнушение има при оптимизъм и желание (така наречения плацебо ефект).. а при липсата им какво има ? Отговора е – лечението и действието на тази 1 капка, която приех.

  Това е моята страна на монетата 🙂

 98. красимираа
  27/08/2011 - 15:54

  браво,най-сетне някой да се разрови и да блесне истината,хомеопатията е чисто шарлатанство,с цел лесно печелене на пари.учудвам се че толкова хора й вярват и даже спорят ,че са били излекувани на принципа на самовнушението.какво да кажа балъци в тая държава в изобилие,нека се лекуват с”ментови бонбони”щом това им харесва.

 99. Петкова
  18/01/2012 - 15:57

  Всичко зависи от хомеопата! Попадала съм на такива, които не ми помогнаха, но и на такъв, който ме избави от псориазиса – дали е временно незнам, но петната изчезнаха точно от тези малки бели топченца, на които авторът се подиграва…Така, че всеки сам да решава дали да пробва или не!

 100. Леле, чорбаджията на блога е истински магьосник. Всички хомеопатки изпълзяха на припек, осефериха се и започнаха да нападат нас, трезвомислещите, които сме учили науките както трябва, а не сме затънали в лепкавата миризлива тиня на езотериката. Не са хубави тия работи, другарки (хомео)патки, а.к.а.големи бели птици!

 101. Пурку
  22/03/2012 - 05:42

  Сега е 2012 година. Казуса по темата е започнат преди 5 години, но дори към днешна дата е все така актуален. 🙂

  Бих се опитал да дефинирам една основна грешка: Има ясно изразено противопоставяне, образуващо два лагера. Едните привърженици на традиционната медицина и всичко свързано с нея. Другите привърженици на хомеопатията и всичко езотерично свързано с нея. Ето това е основния проблем.
  За традиционната медицина, всички сме наясно как се осъществява нейното развитие през годините – хипотезата се превръща в достоверна, когато експеримента я потвърди.
  Но откъде идват разногласията и противоречията в хомеопатията? Всъщност противоречията ги има и в астрологията, нумерологията, екстрасенсите и т.н.
  Ще дам един пример с нумерологията, който важи и за другите мистични “науки”, като хомеопатията и т.н. Истинската същност на нумерологията е метод за кодиране на информацията посредством цифрите, като се използва математиката най-общо казано. Но колкото и да го криеш, ако едно нещо е ценно то рано или късно излиза на яве. Ако се поинтересувате от историята, ще видите, че най-добрия начин да скриеш нещо от хората е като им го покажеш пред очите. Какво имам предвид – паравана, наречен нумерология, всъщност замаскирва истинската същност на символизма на цифрите. Пред хората се излагат глупостите за това как цифрите определят човешките съдби, показват пътя на съдбата и т.н. Т.е. символизма на цифрите е представен пред хората. Той няма нужда да се крие. Никой няма да го търси и няма да може да го намери. Той е на показ и всеки го вижда. Колкото повече книги се пишат за нумерологията, колкото повече се говори за нея, толкова повече се замаскирва истинската същност на символизма на цифрите. Не знам дали схванахте тънкия момент? Ще дам друг пример с една мисъл на немския министър на пропагандата и информацията от нацистка Германия: частичната истина е най-добрата лъжа. Абсолютно същото е с хомеопатията, екстрасенсите и т.н. Забулването на същността с лъжи, като се разпространява отчасти истината, е много по-добър метод, отколкото да се опитваш да криеш цялата истина. Дано да сте разбрали откъде идват противоречията във всичките тези окултни и мистични “науки”.
  Но в крайна сметка, кой е най-добрия начин за лекуване? Човек когато го е закъсал, последната му грижа е да чете гореизложените конспирации.
  Отговора е много прост – храната! Човешкия организъм е интелигентна система с невероятни възможности да се самолекува. Дайте му правилната храна, нищо повече. Ако един чисто нов бензинов автомобил го заредиш с дизел, няма да работи. Ще пуши, ще киха, ще тресе и т.н. Но когато го заредите с правилното гориво, цялата сложна система на двигателя с вътрешно горене, цялата електроника и машинария заработва отведнъж! Същото е при човека – дайте му нужното гориво! Лекарствата които употребявате са синтетична химия. Цялата храна, която консумирате е химизирана – не е останало нищо органично в нея. Ето го и същността на абсурда: Храните станаха отрова, а отровите – лекарства! Една от причините поради която при хората настъпват положителните резултати при лечение с хомеопатични средства е заради това, че са спрели употребата на антибиотиците и синтетичната химия! Толкова е просто и елементарно – яжте органична храна, в която не са използвани пестициди, изкуствени торове, стабилизатори, консерванти, овкусители, оцветители, подобрители, набухватели и т.н. Яжте сурова храна, без да е преработена и обработвана термично по какъвто и да е начин. Със суровоядство се лекува диабет за няколко седмици!!! Дайте правилното “гориво” на организма си, а хомеопатията и традиционната медицина я оставете на по-заден план.
  Храната е твоето лекарство – Хипократ.

 102. животно
  23/03/2012 - 11:24

  @Пурку +1, само че, за да си набавиш качествена храна е добре да познаваш хора, които я произвеждат

 103. Пурку
  24/03/2012 - 03:22

  животно казва:
  March 23rd, 2012 at 11:24
  @Пурку +1, само че, за да си набавиш качествена храна е добре да познаваш хора, които я произвеждат

  Ето един малко известен начин да се набавя биологична храна:
  1. http://www.solidarno.com/taxonomy/term/7 – цъкнете от падащато меню – солидарни ферми

  Специално в България, ако човек е находчив, все още има доста начини да си набавя изцяло биологична храна.

 104. Жалко е само ,че и хора които така страстно отричат хоеопатията рано или късно стигат до нея,но не им достига чест да кажат ,че им е помогнала.Познавам много такива и е жалко за тях.Само мога да се съглася ,че всеки втори се прави в днешно време на хомеопат,без да имат каквато и да е представа от лекарствата и дозите,и ако попаднете на такъв определено няма да ви помогне защото и той не знае какво прави.

 105. динко
  16/05/2012 - 18:21

  не знам какви глуподти пишете благодарение на хомеопатията съм жив вече четвърта година с рак 3-стадий съм с разсейки в малкия таз и хилосите лекарите се чудят как съм жив дори виках някой хора и едно момче с което лижах в болницата да дойде с мен да за да живее те казваха ти си луд слушай си лекарите аз им казвах ако останим тук ще измрем аз понеже съм руд и избрах хомеопатията другите починаха на кое да вярвам на глупостите които пишете че хомеопатията била билка вода спирт разреждалосе 1-200 или към 1000 аз вярвам на това коета преживях че съм жив значи хомеопатията действа лекарите не могат да асимелират как съм жив много е важен хомеопата как и по какъв начин ви лекува аз при който бях ме лекува без пари ако иска някой да си пишем скайпа ми е citatara

 106. че си жив е хубаво, но това че хомеопатичните препарати се получават чрез разреждане го казват самите производители на такива препарати, както и хомеопатите. разреждането е основата на хомеопатията. образовай се малко.

 107. динко
  16/05/2012 - 20:35

  няма значение кое как разреждат ной важното е че съм жив ако искат и пръст да слагат важното е че действат тез лекарства медецината е безсилна пред тез болести видях как убиха мои познати с медикаменти химио и лъчетерапия

 108. Хомеопатите ще ги призная когато измислят хомеопатично противозачатъчно. Дотогава ги включвам в групата на шарлатаните.

 109. Аз пък само за 2 дни си излекувах остра гнойна ангина с подобни хомеопатични хапченца…И детето си излекувах от бронхит само с няколко гранулки…Какво искате да ми кажете: че е станало с внушения и самовнушения ли?

 110. Към Деси по-горе:
  Живея в Скандинавия, където хомеопатията също е била на безумна мода през 90-те години, но сега вече почти никой не си спомня за нея. За сметка на това, традиционната медицина се прилага доста по-отговорно, отколкото в България. Ако имаш ангина, винаги ти взимат проба от гърлото и не намерят ли стрептококи (има и много вирусни ангини), което се констатира с моментален тест, не ти дават нито антибиотици, нито витамини, нито хранителни добавки, а отпуска по болест и в повечето случаи след 2-3 дни вече си на подобрение, а ако случайно не си, пак те тестват и така. И за така наречените бронхити същото се отнася. Моето болнаво и слабичко дете прекара 5 години в детската ясла и градина, където се разболяваше всеки месец с висока температура, болки в гърлото, повръщане и т.н., а се наложи в действителност само 2 пъти досега да взима антибиотик, а в останалите случаи се излекува от самосебе си. Сега, на 7, е развило имунитет и вече много рядко е болно. А, освен това в детските градини се практикува много игра и дори следобедно спане в колички навън, независимо от време и сезон, под един навес, което пък намалява силно изложеността на зарази.

 111. Хомеопатията,е за идиоти.Първо какво означава,едно нещо да помни.За да помни,това нещо трябва да има,елемент на паметта.Водата какво е,два атома водород и един атом кислород.Свързани чрез,ковалентна връзка.Така до тук,нищо кой знае какво.Особенното на водата и нейните ”по-такива” свойства,демек добър топлинен буфер и тн се дължат на два фактора.Първо водата е дипол кво ще рече тва ми,че имаме два полюса.А защо има два полюса,защото кислорода е от 6-та А група на периодичната система,от тука следва че има 6-атома във валентния си слой,а с него образува химични връзки.Тъй като кислорода,не може да премине във възбудено състояние,той има само два свободни електрона,с които може да образува електронни двойки,с електрони на друг хим.ел. сиреч връзка.Той се свързва с два атома водород,но тъй като има по-голяма електроотрицателност кси-използва се скалата на Полинг(поне аз я използвам нея,а другите да си е.м.).Така кислорода издърпва електроните към себе си и се получават полярни връзки.Но решаващо за полярността на молекулата е геометрията на молекулата.Въглерода е в sp3 хибридно състояние.Но има две не участващи във връзка ел.двойки и се получава Bent molecular geometry-104 градуса и 45 минути валентен ъгъл.Като водородните атоми се доближават,а с тях и частичните положителни заряди,а кислорода с частичният отрицателен седи на разстояние и така се оформя дипола.След като имаме дипол и водород,който е свързан със значително по-електроотрицателен от него елемент,а именно кислорода водорода се оголва и привлича съседните на него кислородни атоми и формира водородна връзка,именно на нея се дължат по-слециалните свойства на водата,защото тя е най-здравата междумолекулна връзка.

 112. Баба Яга
  15/12/2012 - 19:40

  Интересното е, че имената на хомеопатичните лекарства звучат също като имената на магиите от поредицата романи, посветени на младия магьосник Хари Потър.

 113. Баба Яга
  15/12/2012 - 19:55

  Лекарствата не се създават, за да лекуват. Създават се, за да се продават.

 114. Ок, да приемем, че хипотетично водата има ПАМЕТ. Това е в основата на хомеопатията.

  Развивам хипотезата – водата има памет и помни всичко, което е минало през нея, дори и вече то да не е е там. Да речем, на някакъв принцип се случва.

  Добре, мамка му, водата не измислена вчера. Водата в малката ни планета седи тук още преди да има човеци. Тази водата минава през агрегатните състояния много пъти на ден. След появата на човека и животните – минава постоянно през организмите им, заедно с цялата им микро среда. Изполвза се от разстенията, които също гъмжат от всакакви елементи – някой от полезни, а други вредни за хората.

  Слагаме сега и цялата ни система от канализации, тоалетни, пречиствателни станции и цялото изложение на микро среда през която минава водата.

  Ако водата помни – тя има спомен за цялото ни многобразие от вещества, които са минавали през нея. Каква е логиката водата да помни точно този елемент, който хомеопатията е вложила в нея, а нито един от безбройните елементи, които са взаимодействали с нея през последните хиляди години по всякакъв природен (и не само) начин?

  Някакво времетраене? Избирателна памет? Начин на “комуникация” с водата тип – помни това, забрави онова?

  Само докато се пренесе едно шишенце хомеопатична смес сигурно минава през 200 влияния, които по същата логика, трябва да окажат влияния върху паметта на водата.

 115. Няма по-добро доказателство, че хомеопатията е измама, от описанието й от един от нейните поддръжници.

  http://www.holisticabg.com/pag.....urr_node=4

  ————————————-

  “Причината Хомеопатията да е забулена в мистицизъм…”

  Причината някои неща да са забулени в мистицизъм е, че не могат да се видят, да се пипнат, да се изследват. Защото най-често не съществуват.

  ————————————

  “Става двустократно разреждане и се отбелязва с 2СН. Следват нови сукусии и се появява хомеопатичното лекарство Pulsatilla 2СН. Така можем да продължаваме до безкрай.”

  Можем ли? Здравей! Аз съм съседа на съседа на съседа на съседа на съседа, който ти даде кокошката.

  А защо една гОла вОда струва толкова пари?

  ————————————–

  “Енергийните им колебания също започват да си приличат.”

  Каква по-точно енергия? Потенциална, кинетична, каква? Потенциална енергия е, когато хомеопатичния продукт си седи на масата, а кинетична е, когато го метна в коша.

  ————————————–

  “Колкото повече се разтръсква разтворът на разреждането, толкова повече се наподобява източника.”

  И да не забравите да кажете “абра-кадабра”!

  ————————————-

  “Как хомеопатът изгражда теорията си за необходимото на конкретния пациент лекарство е тайната на изцелението! Това е ключът за успеха на хомеопата.”

  Демек, как ще съумее по-добре да те излъже.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *