Лични зъболекарски питанки


Не се страхувам от никой, освен от зъболекаря си!” е казал един велик генерал през втората световна, но дори да приемем, че зъболекарските услуги доста са напреднали от тогава, моята питанка е дали това е станало и в България, или нашите зъбари са същите касапи, каквито са били лекарите преди 200 години.

Опитът ми сочи, че по-скоро са пропуснали световния напредък…

Преди години прочетох за опита на Gregory със зъболекар в Нова Зеландия и благородно му завидях, защото моите посещения при аналогични специалисти у нас от най-ранна детска възраст са свързани не само с пищящата машинка, с която ти бъркат в мозъка, ами и в по-късна възраст с нарастващо недоумение защо аджеба това е необходимо.

Да се разберем отначало – аз нямам никакво понятие от стоматология и всичките ми тия размишления са абсолютно аматьорски, извадени единствено от моят собствен и на приятели опит. Но когато имам от 10 години една гигантска дупка в зъб и това са ми всичките зъбни проблеми, почвам да ставам яко подозрителен.

Мойте зъбки

Пояснявам – по времето на комунизма се правеха редовни зъболекарски прегледи на учениците – идваха зъболекари в клас и ни проверяваха зъбите, записваха си кой къде има кариеси и ни привикваха по списък в следващите седмици да ни ги пломбират. Така и аз в трети клас се оказах с кариес на един кътник, който въпреки ужаса ми и преплитащите се след излизане от кабинета крака, беше надлежно издълбан и пломбиран със сива пломба (от старите).

Тия сиви пломби имат трайност 20 години принципно, но ги обявиха за вредни, въпреки, че милиони хора си живеят с тях безпроблемно. На тяхно място почнаха да правят бели пломби, които не били вредни, но за сметка на това имали трайност 5 (пет!) години. Това го разбрах едва когато на двайсетина годишна възраст тая ми сива пломба падна и се отвори огромната дупка, която зъболекарят бе издълбал в детския ми зъб, в бесен опит да атакува из основи вероятно практически невидимия ми тогава кариес.

Докторът ми ме увещаваше да издълбае още малко зъба и да ми сложи бяла пломба, която трябвало да се поднови след 5 години – тогава още издълбаване, градене на зъб … до след още 5 години вероятно, така и не разбрах. Освен това съм бил имал още няколко “точковидни кариеса“, които също трябвало спешно да се издълбаят и пломбират. Пак с бели пломби – старите били отровни, а и ги нямало вече. Да, държат 5 години.

По една или друга причина не отидох втори път и до сега, 10 години откак ми падна пломбата, не съм ходил да ми слагат нова, а си стоя с дупката. Проблеми със зъба нямам. Проблеми и с другите си зъби нямам – въпреки “точковидните кариеси” и неизбежната гибел, която били носили.

Въпросчета

Предполагам, кариесът, който зъболекарят ми е открил в трети клас е бил миниатюрен (точковиден?), защото от малък не обичам сладко, мия си зъбите, а и генетично са ми здрави. Пред вид, че толкова години безпроблемно си живея с “точковидни кариеси”, нужно ли е било зъбарят да ми издълбае половината зъб тогава?

Тия малки кариеси изяждали бавно зъба отвътре. Ами не е ли по-добре бавно и да не усещаш нищо, отколкото за 10 мин да ти го изпилят и после на всеки 5 години да се влачиш по зъболекари, да те боли яко, да се притесняваш за пломбите си и накрая пак, но по-бързо да се окажеш практически без зъб?

Как мислите, дали спечелих от това, че 10 години си стоя с дупката, която не ми пречи, вместо да ходя редовно да ми дълбаят зъба, после корена? Дали ако бях ходил, сега нямаше да съм всъщност без зъб, само с изпилен корен?

Не е ли яко тъпо да се атакуват практически невидими кариеси, при условие, че пломбите не могат да осигурят по-голяма трайност, надеждност и безболезненост в сравнение със зъб, който има кариес и не е пломбиран?

А как ли е по чужбината?

Актуална снимка – юни 2009
Гледам на теб само като на приятел

Коментари

 1. Така като те гледам по-горе на снимката – хубави зъбки имаш. 🙂

  Сега сериозно! Не знам как 10 години си стоял с тази дупка, при положение че в нея би трябвало да влиза храна и следователно да дразни зъба. Още повече ако не само влиза, но и не успееш да го изчистиш достатъчно добре – храна като се разлага в зъб или между зъбите в никакъв случай не е хубаво.

  Как е по чужбината ли? Нямам кой знае какви опити – освен, че взимат страшно скъпо. Поне в САЩ ако си, ще ти излезне поне 2-3 пъти по-скъпо отколкото да се върнеш в България да си ги оправяш (като в тия сметки включвам и самолетния билет), но и не знам за САЩ и чужбината, но другата страна на медала наречен България е, че у нас е от изключително голямо значение при кой отиваш на зъболекар, защото голяма част от нашите стоматолози, за съжаление, са слаби.

  А колкото до самото отношение на стоматолозите от типа “точковиден кариес”, ами всички стоматолози са така, Лонганлон. В цял свят са дребнави. Цялата работа е да ти вземат парите, нищо повече. Ако знаят, че си склонен да им платиш тлъста пачка, за да си оправиш зъбите или да си сложиш изкуствени зъби като тези от рекламите, веднага ще ти измислят някаква дребна причина да им дадеш да ти поработят в устата. Понякога дори може да си измислят: “Твоите зъби не са добре подредени – трябват шини, но ако искаш може и да ти ги изпилим и да сложим металокерамика (май от такова се правеха изкуствените зъби), с която няколко си години можеш да стоиш и после трябва да ги сменим”.

 2. Хехе, интересно как го помниш този ми постинг. Една година по-късно получих писмо, в което ми припомняха, че не съм ходил при тях за този период и ме канеха да отида на профилактичен преглед:)
  Иначе по въпросът ти за бг качеството – за толкова пари – толкова качество. В интерес на истината аз съм доволен от зъболекарката си в София.

 3. доволен… за колко години напред?

 4. minimalistic
  23/06/2009 - 09:27

  мен пък от една година ме боли зъб (след смяна на стара пломба с нова) и не мога да ям на едната страна на ченето си.. на тоя зъб никой зъболекар до момента не може да разбере какво му е… някои твърдят, че е за коронка, други казват, че не е, трети ми вадиха пломбата да видят дали предния бил почистил добре – и нищо… аз обаче тъп и упорит си ям на другата страна и не давам да го вадят, умъртвяват или коронясват, без някой да представи някакво доказателство защо ме боли :-/

  @григор: я кажи коя е тая зъболекарка в Сф, че аз си търся нова в момента 🙂

 5. Само не разбрах – кой е генералът?

 6. Лъчезара
  23/06/2009 - 09:50

  Явно зависи от зъболекаря. Аз също си имам от тия точки по зъбите и според моята зъболекарка това не са кариеси (засега) и не е добра идея да им се прави нищо. Освен да се поддържа добра хигиена.

 7. Определено си зависи от това при кого отиваш. Аз имам мно го добри впечатления от двата кабинета, които ползвам, но съм чувал страшни истории за други зъболекарки. А “семейната” ни зъболекарка е супер компетентен човек, чете редовно денталните журнали, за да е в крак с всичко ново и има свръх модерен кабинет – дори си има рентген на място и не се налага да се разкарваш за зъбни снимки на друго място.

 8. Сандо
  23/06/2009 - 10:28

  Проблемът с безскрупулните зъболекари-бизнесмени, чиято цел е да ти продават пломби, коронки и прочие “необходими” или направо “спешни” лечения и манипулации, е вече световно явление. И моите френски зъболекари са същите мошеници! Преди няколко месеца получих нещо подобно на абцес и взех среща при първия попаднал ми свободен зъболекар (щото, видиш ли, всички са заети с месеци напред!). Зъболекарят ми каза, че вината била в лошо поставената коронка (струваща 750 евро), която трябва да се строши и да се махне (язък за 750-те евро…), а след това трябвало да се почиства и прави нова коронка… Направи ми оценка за 950 евро…

  Отидох веднага при моя зъболекар, който ми беше направил виновната коронка. Човекът се уплаши, започна да заеква, направи ми цялостна снимка на устата и ми доказа, че възпалението е далеч от коронката и произлиза от растящи криво мъдреци… Самият той призна, че сред колегите му е пълно с мошеници. А възпалението се оправи с малко антибиотици.

  Така че при мен избирането на зъболекар се прави само по приятелски препоръки! Имам добра здравна застраховка и затова почти нищо не ми излиза от джоба за зъболекарски услуги, но това не означава, че трябва да си правят експерименти и да трупат богатство на мой гръб и зъб!

 9. Мен ме касапиха в продължение на години различни варвари с машинка в ръка, обещавайки ми да запушат две титанични дупки, които сами отвориха. След тригодишни мъчения махнах с ръка, теглих една майна на зъболекарите и оттогава нямам оплаквания. Не че въобще не съм усещал болка понякога, но нищо страшно – и определено нищо, което да не подлежи на промиване и обезболяване.

  За чужбината… ами доколкото помня (за близката чужбина, когато ходих до Гърция) – май и там упорито от известно време пробутват “бялата” пломба (времето й на живот обаче не помня дали беше толкова късо). Тенденцията е глобална, като зъбарите се оправдават с “вреден ефект за здравето (класическата амалгама съдържа и незначителни количества живак), естетични причини и замърсяване на околната среда (!!)”. Общо взето аргументите срещу употребата на класическата амалгама са изредени тук, но поне мен не ме убеждават в нищо.

 10. В края на учебната година в училището на дъщеря ми дойде зъболекарка, която по здравна каса започна да преглежда и оправя зъбите на децата. На дъщеря ми оправи три кариеса напълно безплатно и доста професионално. Друг е въпроса, че сега ще ходим за зъбни шини и не ми се мисли какви пари ще струва.
  Що се отнася до едно време – наистина тогавашните пломби имат срок на годност към 20 и повече години. Правеха се доста добре, нищо че оборудването не беше като сегашното. Имах доскоро пломби от ученическите години, все пак са минали оттогава към 25 години.
  Не ме бърка, че ще ме боли – стига да се намери някой да ми даде пари, мога да седя на зъболекарския стол с часове. Търпя доста.

 11. Аспарух, линкът е много информативен и ме разсмя – на мястото, дето обсъждат вредите за околната среда(!?!?) Ебаси олигофрените, тия толкова ли няма с какво да се занимават, та чак до пломбите стигнаха – хората не са сигурни дали е вредно човек да го има в устата си, а те се притесняват че природата ще се отрови от същото…

 12. Хриси
  23/06/2009 - 11:01

  По времето на соц-а имаше наистина такава дентална практика – и се работеше с амалгама (сивите пломби, както ги нарече Лонг), която освен срока на годност имаше и отлични свойства.
  Днешните пломби в по-голямата си част се правят от фотополимер – вид пластмаса, която се втвърдява под въздействието на светлината. Естетични са, спор няма, и понеже са от лесен за обработване материал, могат да се моделират така, че да възстановят зъба максимално анатомично.
  Недъзите са, че през 5 (а понякога и през по-малко) години се налага да се сменят, защото дъвкателния процес ги изтънява, или да им се промени цветя заради консумация на алкохол и от пушене. И ако не се пробият от изтъняването, могат да се свият от много горещи напитки, От което пак ще ви зейнат дупките…
  Въпрос на стоматологична компетентност е какъв вид пломба ще ви поставят – а,алгамените наистина не се използват, защото това все пак е метал, а металът корозира от течности и химични реакции, пък и не е естетичен. Освен кариес може да предизвика и усещане за метален вкус.
  Но има металокерамични пломби и още няколко други вида, които няма да ви се налага да сменяте толкова често.
  Фотополимерните пломби са по-евтини в сравнение с тях, но пак повтарям – вида на пломбата се определя от: степента на разрушение на зъба; състоянието на останалите зъби,които ще имат контакт с пломбата, и най-общо цялото състояние на венците и чувствителността ви към лекарствени препарати.
  Нещата далеч не са толкоз прости и не се свеждат там до някакво си запушване. Ама то… 🙂
  Лонг, и за да не се чудиш, аз съм бивш зъботехник 😉

 13. Хриси
  23/06/2009 - 11:13

  “Как мислите, дали спечелих от това, че 10 години си стоя с дупката, която не ми пречи, вместо да ходя редовно да ми дълбаят зъба, после корена? Дали ако бях ходил, сега нямаше да съм всъщност без зъб, само с изпилен корен?

  Не е ли яко тъпо да се атакуват практически невидими кариеси, при условие, че пломбите не могат да осигурят по-голяма трайност, надеждност и безболезненост в сравнение със зъб, който има кариес и не е пломбиран?”

  Не, не си спечелил. Колкото и да е голяма дупката, все има начин да се затвори с пломба, в крайна сметка, ако е прекалено голяма, се прави реконструкция на зъба чрез облицоване с корона или т.нар. пинлей – отливка на дупката с надграждане и лек щифт, който идеално да пасне като липсваща половина.
  Не, не е тъпо – несъществуващи кариеси няма – а ако не усещаш нищо, не значи, че нищо не се случва. Бавното увреждане на зъбния емайл отвътре наистина руши зъба, и може в някой прекрасен ден, както си ядеш, да ти се събере в шепата въпросния зъб, разпарчетосан, защото се е счупил от натиска, и онова, което е останало от него, е невъзможно да се възстанови. Убедена съм, че този вариант не ти допада, та е по-добре редовната стома-профилактика при кадърен доФтор. Енджой! 🙂

 14. Интересна история, която много напомня на моята отпреди 23 години (точно)- един петък (както обикновено)през далечната 1986 ме заболя зъб – 6-ти долу ляво т.е. кътник. Отидох на зъболекар, който ми разби мисленето, видях звезди послед бял ден, намразих цялото зъболекарско съсловие… Болката беше ужасна ! За онези, които не знаят да поясня – в онези мракобесни времена (1986) и през ум не им минаваше на зъбарите да използват упойки. Защо не знам, явно времената бяха такива. Та, отидох след два ли, три дни ли беше, не помня при същия зъболекар, за да махне лекарството и да пломбира отворения зъб. Доктора махна лекарството и каза, че трябва да се почисти още малко, защото било останало още малко “черничко”…. Отказах категорично, станах от стола и няколко месеца си тъпчех памуци в зъба, които сменявах по 2-3 пъти дневно, защото устата ми започваше да смърди на “абортирали катерички”. През това време отчаяно търсех стоматолог, който да се съгласи да работи с упойка. Ходих в една детска градина, при шефката на детска стоматология в град Толбухин (днес Добрич), в студентски град и нали, “който търси намира…” Та, търсейки и разпитвайки наляво и на дясно попаднах на една дама, чийто първи братовчед бил много много добър зъбар, но уви емигрирал в Швеция. Проведохме телефонен разговор с него и той ме насочи към двама души от стоматологичния факултет, които според него биха работили на драго сърце под анестезия и … единия от тях лекува зъбите ми и цялото ми семейство и до ден днешен 🙂 та и на моите деца (на 11 и 13 години)

  Ето и мойте съвети:
  1. Намери си добър (но, найстина добър зъболекар
  Note: Мнението на пациентите не е меродавно. Има доволни, има недоволни пациенти, зависи на какъв ще попаднеш. Един доктор най-добре може да бъде оценен от друг доктор ! Проблем, но не е нерешим !
  2. Задължително си направи всички болни зъби
  3. След като си направиш всички зъби, задължително започни да посещаваш профилактично добрия си зъболекар 4 пъти в годината – на всеки три месеца !
  4. Ако не си суетен настоявай за добрата стара амалгама ! Никакви фотополимери и други модерни щуротии !
  5. Задължително си почиствай зъбния камък 2 пъти в годината
  6. И на последно място: навсякъде има и калпазани, и читави хора. Така е и при зъболекарите…

 15. Малко притеснено се включвам, защото принадлежа към оплюваното от вас братство. Ама все пак да поясня малко.
  1- Няма такова нещо като 20 години срок на годност при амалгамата/сивата пломба/. Всяка пломба /амалгама или полимер/ е желателно да се подмяня м/у 3 и 5 години. Това не означава задължително, че ще се счупи. Има едно нещо наречено “стареене на материала”, което води до нежелани изменения в структурата на пломбата. Както едни обувки може да ги носиш сума време и нищо съществено да им няма, освен, че са станали грозни, смачкани и разбира се, рискуваш всеки момент да те изоставят. Условията и натоварванията в устата са сходни с тези, които изпитват подводници и дори космически кораби. Това е съвсем сериозно. Всичко, което се разсекрети от военните, първо идва в стоматологията. Например стоманата използвана за корони и мостове е на практика стоманата на немските подводници от ПСВ, пластмасата за протези е пак немска разработка за уплътнение на съединенията в подводниците през 20-30 г., керамиката е изолацията на спътици и ракети и т.н. и т.н. И въпреки всичко, няма измеслен материал, който да е по-добър от създадения от природата. А дори той, както много от вас са забелязали не е вечен.
  2- “Амалгамата е отровна”- пълни глупости на куб! Преди повече от 20 години, започва кампания финансирана от концерните производители на полимерни пломби.И май имат успех. Значи, първата амалгама е от 1825-30г., не помня точно. За толкова време, бая човечство щеше да се е изтровило, ако това беше вярно. Единственото вярно нещо е, че действително преди 20 години качеството на амалгамата е по-добро, отколкото сегашното, ама това не зависи от зъболекаря.
  3- “Малките кариеси” дали ще се правят зависи изцяло от отделния случай и няма общ постулат приложим в/у всички хора.
  4-“Голяма дупка без болка”. Това въобще не означава, че няма проблем. И то проблема може да е доста значителен. Болката не е сигнал, че настъпва проблем, а те уведомява, че проблема се изостря.
  5- За чужбина мога да говоря конкретно за Англия.Обслужването по NHS е на доста ниско ниво. По-ниско от тук. Изискването е пломбата да се задържи 2 месеца. Ако искаш истинско качество-частно и пак зависи къде.
  6- И най-гадното за мен-колегите печалбари. Да, съществуват, доста са, въпреки, че ми се струва, че понамалява вече тази мода. Спасението е винаги да се иска второ, дори трето мнение.

 16. Най-модерния метод за лечение на големи зъбни дефекти, найстина е с инлей (не пинлей). Те биват два вида – метални – класика, и керемични

  Керамичните инлеи са супер, но са доста скъпи: 700 до 900 лв, като в тази цена влиза зъботехника и терапия вкл. временната пломба (докато чакате отливката да стане факт)

  А, амалгамата колкото и да я плюват си е супер. Има я и се използва все още и в най-развитите страни по света.

 17. Иво, извинявай, ама да се сменя пломба на 3-5 години звучи абсолютно несериозно.

  първо, както е видно хората си карат с амалгамите по 15+ години и второ, за какво да ми пилят зъба всеки 3 г. като може да си стои така – нали след 20 г. и в единия и в другия случай от него няма да е останало много?

 18. както е видно хората си карат с амалгамите по 15+ години и второ, за какво да ми пилят зъба всеки 3 г. като може да си стои така – нали след 20 г. и в единия и в другия случай от него няма да е останало много?

  Това го обясних с обувките за 15+.Изборът си е изцяло твой. А смяната на пломба не значи пилене на зъба, а премахване на старата пломба и поставяне нова. Няма за какво да се пили пак зъба, разбира се, ако не е почнал пак кариес.

 19. и по какъв начин се маха старата пломба? казваш “сезам отвори се!” и тя пада ли?

 20. Като бях в казармата и то това хич не беше отдавна преди почти две години. Изстреляха ме на зъболекар във военна болница Плевен. Зъболекарката беше жена на възраст. Отидох първия път сложи ми лекарства и трябваше да отида втори. Та пристигам аз но съм си забравил направления и прочия, ии тя просто ми каза… “Майната му и без това ще ме съкращават, дай да оправям каквото има да оправям”. И ми сложи две амалгама пломби без да се замисля или да ме предупреждава за каквото и да е било.
  И после се сблъсках със софийските зъболекари, препоръчаха ми Я колеги. Беше готина, не си спазваше уговорените часове, това че ти си на работа тях не ги касае кой знае колко. Обикновено действа без много много да ти обяснява и да те пита…. Само казва трябва да направя това и почва.
  Масов проблем, е че зъболекарите “не знаят как/не могат” да правят блокада на нерви (упойка), и ти си в положение Suffer и когато вдигнеш ръка за това, че болката става не поносима те ти се карат. И после излизаш от кабинета си бял, травматизиран, два дена в несвяст… и т.н.
  Мартин Тонев, се похвали за един млад зъболекар в Стара Загора, който работил много внимателно и винаги слага упойка.
  Още си го търся зъболекаря в София, в интерес на истината, нямам време да ходя на зъболекар, а на всичкото отгоре да закъсняват с час и половина от уговорения час хич не е приятно.

 21. Ицката
  23/06/2009 - 12:28

  Аз лично съм много доволен от своя зъболекар. Първият път, когато отидох при него, след прегледа ми каза, че ако всички бяха като мен зъболекарите щяха да са безработни 🙂

  Общо взето ходя веднъж годишно при него, за профилактичен преглед. Досега ми е изчистил 2 кариеса на мъдреци (те често се разваляли мъдреците).. и май само това.

 22. Александър
  23/06/2009 - 12:30

  Иво: “А смяната на пломба не значи пилене на зъба, а премахване на старата пломба и поставяне нова. Няма за какво да се пили пак зъба, разбира се, ако не е почнал пак кариес.”

  А защо тогава ВИНАГИ пилят зъба, като сменят старата с нова, м? М? М? Моля ако има и ЕДИН човек тука, на който не са му пилили зъба при смяна на стара с нова пломба да си каже! Та, Иво, моля те, обясни ни, това е, което ни тревожи всъщност!

 23. и по какъв начин се маха старата пломба? казваш “сезам отвори се!” и тя пада ли?

  Еххххххххх, де да можеше така! И аз искам. Ама всъщност се изрязва /само пломбата/, без да се закача зъба.

 24. Александър
  23/06/2009 - 12:40

  Aaa, ясно!

 25. E, тва звучи по-добре…

 26. Гадньо
  23/06/2009 - 13:37

  Проблемът е в страхът от ходенето на зъболекар. Ако ти правеха свирка, вместо да ти бръмчат из устата и да ти къртят все по-малко оставащите оригинални части, сигурно щеше по повече от веднъж на ден да ходиш.

  Аз, честно казано, колкото и неприятно да ми е да ходя на зъболекар, мисля, че може би има полза от счупването на пломбите — така поне по-често ще се ходи. Проблемът, който не знам дали има точен отговор (по-скоро не) е вероятността за повторно появяване на кариес на вече пломбиран зъб, кариес, който пломбата да скрива от нас. Ако пломбите се чупят по-лесно, чисто математически има по-голям шанс да открием новия кариес преди да е направил големи поражения. Моята зъболекарка (не знам до колко мога да й имам вяра) казва, че още не е напълно ясно как точно се формира кариеса, но в долната статия пише доста за него:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Dental_caries

  Май важи същата максима, както при закупуването на коли: ако искаш добре изглеждаща уста, плащаш. Редовно. Не знам до колко изглежда естествено, но за сега поне е факт, макар и тъжен за по-голямата част от населението.

  Честно казано, мисля, че единственият сигурен шанс за качествена промяна е генно модифицирани хора, които на всеки n (4 <= n <= 8) години сменят зъбите си (акулите го правят по-често). Това, ако може да се комбинира с текущата здравина на зъбите, мисля, че е напълно достатъчно да ни избави от кариеса. Обаче това е мнооооооого в сферата на мечтите. Друг вариант е стимулиране на развитието на регенеративните технологии, с чиято помощ примерно да ти помогнат да си изградиш чисто нов зъб на сравнително сносна цена. Както и ръка, око, и т.н.

 27. Anna Moritz
  23/06/2009 - 13:39

  Oбаче старите пломби развиват вторични кариеси на границата между зъба и пломбата, така че без пилене рядко се минава. Като ти махнат старата пломба и хааааааааа отдолу се усмихват 2 кариеса които естествено трябва да се изпилят преди да се затвори зъба отново.И така – затворен кръг.

 28. Не се терзай.

  В любимия ти форум четох тема за това, как с правилно хранене човек можел не само да предотврати кариесите, но и да излекува съществуващите си (да, да, да!)

  Като добросъвестен гражданин не се и съмнявам, че ще прегърнеш новия почин, който хем ти пази зъбите, хем те отдалечава от омразните зъболекари.

 29. тва само в бг мама могат да го напишат, обзалагам се 🙂

 30. Само като видиш “любимия ти форум”, е ясно, че не говоря за друг 😀

 31. по-добре е като имаш малък кариес, да ходиш докато е време. Точно тези “точковидните” на мен само ми ги изпилват мъничко и слагат малка пломба, въобще не се стига до голямо дълбаене и тн. А в момента, в който кариеса стане достатъчно сериозен и започне да поли, работата е станала дебела и е голяма занимавка. Така че най-добре ги лекувай докато е време.
  А за онази дупка, която не усещаш да те боли, ако умъртвен нерва, няма да усещаш, ама това не значи че не стават мизерии междувременно.
  Иначе за срока на годност на пломбите не знам. Аз си имам фотополимерни пломби на повече от 5 години и нищо им няма 🙂

 32. @minimalistic а възможно ли е проблемите да ти ги създава венеца?
  Искаш ли координати на зъболекар?

 33. Дори и при толкова безпроблемни зъби при дупка не се стои толкова време. Без да съм стоматолог мога да ти разясня какво става от такова чакане: задържаш гадости в дупката, не можеш по никакъв начин да я прочистиш и стават възпаления. Доста е възможно след такъв дълъг престой отворено да се наложи операция – резекция на корен. Има и нескопосани такива, затова се стига и до повторения. Абе, с две думи – не е весело. Разказчета от приятели са това (не само стоматолози)…

 34. И моите зъби, като нечии други, решават да напомнят за себе си в много неприятни моменти. Един от тях беше като бях на стаж и преподавах литература на бъдещия Митьо Пищова и тем подобни бабаити събрани иначе в елитна гимназия във Велико Търново.
  И тъй като не знаех при кого да отида…отидох при най-близкия зъболекар.
  Е, бога ми по хубаво не ми е било никога на подобно място.
  Докторът на средна възраст, мил и усмихнат. Момата, която записваше данните – симпатична и шегуваща се с лекаря, както и той с нея…за моя сметка разбира се :). Всичко чистичко и новичко…или поне така изглеждаше.
  И после хоп – лека упойка, за да не чувствам нищо и…плазмен телевизор над главата ми, пуснат на музикален канал, за да се разсейвам :)))))
  Така и не усетих кога бяха готови….и си струваше цената, която даже не беше кой знае колко завишена.
  Пропуснах ли да кажа, че лекарят беше арабин…..

 35. Амалгама и сега слагат.
  Явно зависи от зъбаря.
  Ако попаднеш на човек е добре.

  При социализЪма вярно беше безплатно, ама и упойки не слагаха. Ама било пулпит. Ама гол нерв се виждал. Голяма работа. Пациентът ако издържи, негов късмет.(Така си умря проф. Ярослав Тагамлицки – инфаркт на зъболекарския стол)

  Сега си намерих свестен зъболекар, но си е до късмет.

 36. А знаете ли, че начинаещите зъболекари се упражняват върху….ми, върху доброволци 🙂
  Той практкува отгора ти, а ти не му плащаш.
  По принцип има и лекар, който наблюдава начеващия зъболекар 🙂

 37. Тарна
  23/06/2009 - 16:57

  По въпроса за малкия и големия кариес, мисля ,че зависи от зъболекаря. Аз имах същия случай, но моята зъболекарка реши, че не е хубаво да се дълбае толкова малък кариес и така си ходя без да се оплаквам от нещо. Колкото и да е неприятно, наистина е най-добре да се ходи редовно. Обикновено съветват на 6 м, но това ми се вижда прекалено и ходя на 1 г.

  Няма по-хубава емоция от тази да се страхуваш преди прегледа и после да ти кажат, че няма нищо за правене, даже зъбен камък.

 38. Аз, като специалист по зъболекарите вече, мога да кажа следното:
  – не съм съгласен, че изборът на зъболекар по препоръка на колеги е по-добър от направения такъв по препоръка на пациенти. Мнение от коментиращите.
  При зъболекаря почти винаги се ходи с текуща болка или скрита такава – проблемен зъб, възпалителен процес, свръхчуствителност(аз). Така че всеки малко или много го боли, щом седне на стола. Ясно е, че всеки има различна представа за това кое колко боли.
  Важното в препоръката е какво е било отнощението на лекаря към теб и твоята болка.Дали упойката е достатъчна и на място(много важно), дали продължава да дълбае, виждайки как се гърчиш на стола му и ти повтаря “УУуу, такъв голям гущер, пък плаче”. За мен тази препоръка е много важна.
  – напълно споделям мнението “колкото парите, толкова и услугата”.
  Човекът, при когото ходя от десетина дни всеки ден, защото имам да наваксвам, работи доста скъпо. Дори според стандартите на град като Пловдив. Но е “в час” с най-новите неща в бранша му. Той не поставя въпроса “Искаш ли да ти сложим това, за да ти легне по-тънко”. Той работи с най-добрите(според него) консумативи, изпраща ме за снимка след всяка по-сложна манипулация, допитва се до колеги във форумите(лаптопа е on line) и нещо много важно – не пести. Не пести нито упойка, нито разните му там гадории, дето са за еднократна употреба. И работи – едина час, понякога и повече, устата ми е разчекната като “портала, кога се уволнянвахме” и той бърника вътре.
  – тихата музика помага много.
  – мъжете да избягват жени-зъболекари, ако са бъзльовци като мен. 🙂

 39. Алекс
  23/06/2009 - 17:16

  Просто се радвам, че си нямам работа със зъболекари в последните 15-16 години…като малък ходих само да ми вадят зъби. Редовно си ходя на прегледи и диагнозата е: “Без кариеси?!! Издай тайната, бе човек.” Тайната-не я знам.

  От странични наблюдения- тези пломби на руската ми майка, които са правени в СССР все още са си на мястото, а скорошните правени в европейска България почнаха да падат….

 40. Жилов
  23/06/2009 - 19:44

  Колко много съм се преебал…

 41. Светослав Бацоев
  23/06/2009 - 21:05

  Значи, това че при теб не е прогресирал кариеса не значи че гаранция няма да се случи това. А ако възпалението се усложни (това може и да протече безсимптомно), става много неприятно. Може да стигне до костите на челюстта. Да не говорим че чрез кръвта инфекцияте може да се пренесе в кой да е орган. Примерно в бъбреците. И от един нелекуван кариес да хванеш пиелонефрит. Това рядко се случва ама го има.

 42. QNA PLATOVA
  23/06/2009 - 23:19

  Zdraveite!
  Eh, Longanlon podhvana temata, koqto az mnogo 4esto obsujdam – za sujalenie s malko hora, za6toto ne e priqtna za vseki.
  Az za 22 god. jivot sum minala prez kakvooo li ne. Purvoto mi istinsko hodene na zubolekar be6e v Juniordent, kudeto mi napraviha nqkolko plombi4ki. I poneje maika mi ne prave6e “poraruci” na “bezplatnite” doktori, te se durjaha naglo s men (4-5 godi6no dete) i me otpratiha, nedovur6ena. Taka 4e ot BG zubolekari sum patila dosta.
  Posle bqh pri Donevi – mnogo izvestni sa. Naistina Doneva mi sloji breketi i uspq gore-dolu da opravi zahapkata mi, za okolo 1000$, predi 10 godini. Posle trqbva6e o6te 1 6ina da nosq, koqto oba4e ne pomogna. Belite plombi oba4e si bqha mnogo dobri (okolo 200$). Ima6e karanica mejdu neq i maika mi i pove4e v BG ne sum bila na zubar.
  Vuv Vienna mi preporu4aha Veselin Mladenov, pri kogoto otidoh na kontrola. “O, ne pu6ite, mnogo dobro e polojenieto” i posle me dulba v 3 zuba, na koito im nqma6e NISHTO, mahna mi belite skupi plombi i mi sloji amalgam. Vzima6e mi pari na ruka (koeto v Avstriq ne e zakonno). Sled 1 godina amalgamite mi padnaha, be6e golqma gadost, zubite mi se razru6iha totalno. V Bruck/Leitha raionniq zubar na Johnstrasse mi izvadi 2 napulno razqdeni zuba + plombira v bqlo okolnite. Platih samo za upoika i bql material, drugoto e ot durjavata.
  Ne razbrah za6to tozi v Bruck ne mi izgladi novite plombi, a gi ostavi grapavi, koeto spored men gi kara da zadurjat ostatuci. Ina4e koronki i protezi sa mnogo skupi tuk, horata hodqt v Ungariq. Az si hodq s 2te dupki, sega mi rastat mudreci.
  A dqdo mi be6e kanadec, i idva6e v BG da si opravq zubite, v USA i Kanada ne smee6e da ide na zubar zaradi cenite. NIKOGA nqma da otida v BG na zubolekar

 43. QNA PLATOVA
  23/06/2009 - 23:30

  Ne uspqh da dovur6a. Naro4no kazvam imena, za da si pravqt horata izvodite.
  A za zdravi zubi sum gotova gladna da stoq, no nqma da si sloja amalgam ili da karam bez upoika. V Bulgariq pri Donev vsi4ki bqhme s upoika, na men dori predi injekciqta me prusvaha.
  Kakvi sa tiq bez upoika?! I za amalgama si kazah ve4e, 4e mi padnaha kato olovni top4eta 4asti4kite v ustata i ne iskam pove4e. Izliza 4e v po-golqmata 4ast ot EU vsi4ko, koeto se vodi ne “le4enie” na zub, a “kozmetika” kato naprimer koronka ili nevidima plomba, trqbva 4ovek sam da do pla6ta. V Avstriq bqlata plomba struva do 60 EUR, v zavisimost ot gramaja. Makar 4e za men tova ne e nikakva kozmetika. Pla6ta se ili cash, ili ti se dava belejka za v bankata. Koito se samoosigurqva, polu4ava smetkata 1x godi6no ob6to.
  No ako imate osigurovka v Avstriq, idete si pri avstriec – 6te se otnese dobre i profesionalno, 6te obqsni kakvo to4no 6te pravi – i populnete vuprosnika pri purvo pose6tenie!!!! Za6toto az pri Mladenov si izpatih, ne bqh populnila ni6to, ne znaeh kak trqbva! Vse pak stava duma za va6ata usta i zubi, pitaite vinagi kakvo 6te se pravi po vas!!
  Nadqvam se da sum bila polezna!

 44. Светослав Бацоев
  24/06/2009 - 01:21

  Стига глупости, в България има и професионални зъботехници. Не че не вярвам че сте си патили от разни пишман зъболекари, със сигурност има и такива. Ама има и много добри, които работят на ниски цени на всичко отгоре! Като гледам какви са цените в развитите държави, определено тук ще си оправям зъбите, а не в друга държава. От Варна съм, ако някой иска да му дам координатите на зъболекаря, който посещавам(и от който съм изключително доволен), да пише.

 45. Съгласен съм със Светослав Бацоев. Всичко зависи на кого попаднеш, Яна, така че не отхвърляй българските зъболекари с лека ръка. А и като чета тука разните разкази – оказва се, че сред българските зъболекари специалистите на много високо ниво не са толова малко, колкото си мислех.

  “- напълно споделям мнението “колкото парите, толкова и услугата”.”

  Дали??? Аз имах проблеми първата година като студент в САЩ и си направих преглед на зъбите плюс допитване за цената на оправянето им. Е, откриха ми два проблема, за които искаха (по смътни спомени) около $2000 (или май бяха $4000 – затова казвам, че нямам много добри спомени от този случай). Много, нали? Е, върнах се в България, защото изчислих, че при скъп зъболекар в България дори цената на услугите му плюс самолетния билет ще излезнат по-евтино. Направих си преглед и в България – рентгенова снимка и другите процедури по протокола – и какво да ви кажа. Освен, че ми излезна по-евтино, оказа се, че съм имал малка киста в корена на един от зъбите ми – нещо, което скъпарите, при които бях (чиито цени за региона в САЩ бяха нито скъпи, нито евтини) в САЩ не откриха, та се наложи операция. Цепнаха ми венеца (след като ме упоиха, разбира се), махнаха кистата, зашиха ме и толкова. Изглежда, че колкото парите, толкова услугата не винаги е правилен девиз, дори когато става въпрос за разликата в стандарта на живот.

 46. Поли Козарова
  24/06/2009 - 09:47

  Аз (с риск да ви разочаровам 🙂 няма да разказвам лични впечатления от зъболекарите в БГ и спомени от техните мъчения, а ще си позволя да цитирам един мой много кратък пост от блога Маркетинг Буркан. Там имаме една неявна класация на професиите в БГ, които най-лошо работят с клиенти. Както се досещате, зъболекарите са сред тях.
  ——————————————————–

  Има професии в България, които са оперирани от маркетьорско мислене. Една от тях е професията на зъболекарите.

  Нека заедно да си представим какво щеще да се случи, ако маркетьорите бяха зъболекари:

  – Всички зъболекари щяха да имат Интернет сайт
  – На сайта им щеше да е публикувана тарифа за услугите
  – Щяха да работят със Здравната каса
  – Може би щяхме да ползваме специални цени за семейно зъболечение, за комбинация на лечение с рентгенови снимки, за профилактични прегледи на децата си
  – Асистентите на зъболекарите щяха да ни се обаждат по телефона, за да резервират времето ни за преглед и да ни напомнят с sms за него
  – В чакалнята на зъболекаря нямаше да е препълнено и мръсно
  – Асистентката му щеше да е внимателна и учтива
  – Докато чакаме, можеше да четем брошури на тема „зъбите и калцият“, „зъбите и цигарите“, „млечните зъби“…
  – Щяхме навреме да влизаме в кабинета, когато дойде наш ред
  – Нямаше да слушаме мръсни вицове докато преглеждат зъбите ни или да ни наблюдава гаджето на зъболекаря
  – Щяхме да получаваме касови бележки в края на прегледа
  – Ако маркетьорите бяха зъболекари, нямаше да преценяваме дали събеседникът ни е отляво или отдясно, когато разговаряме
  – Ако това беше истина, всички българи щяха да се усмихват широко.

  Дали пък това, че маркетьорите не са зъболекари, е причината българите да са толкова мрачни?

 47. “…при скъп зъболекар в България…”
  Ами, за това става дума, а не за сравнение на зъболекарските цени по света.
  Защо не отиде при евтин зъбар в България? 🙂

 48. Бе има и в България скъпи зъбари, дето има да ги благославяш после с години…

  Но има и много добри.
  Имах късмет да намеря една зъболекарка, която ми е оправила няколко зъба, за които няколко други, търсени зъболекари са ми казвали, че са нелечими и трябва да се вадят.

  Е, взема повечко парички де, ама е оправдана цената.

 49. Няколко човека споделят, че са си намерили добри зъболекари.

  Искам да ги попитам: по какво съдите, че са добри? колко години носите техните пломби безпроблемно? повече от 5?

 50. Ето нещо за кариеса. http://video.google.com/videop.....#038;hl=en
  http://journeytoforever.org/fa.....cetoc.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Weston_A._Price

  Искам да попитам и вас, коментиращите. Защо смятате, че човек,/в конкретния случай зъбарина, който не е точно човек/, ще запълни дупка в структура създадена от природата и то доста съвършена структура, по-добре, по-здраво и по-задълго от самата природа? И защо се смята, че една пломба на 20 години ако стои няма проблем? Защото обикновено проблеми има, ама понеже не боли не се обръща внимание. Ако се ограничим до обектът зъб и неговата дупка нещата са от прости по-прости, ама има и други части- венци, пародонт, корени. А една стара пломба може да увреди доста неща. Любопитството ми не е заяждане. Останал съм с впечатление, че хората очакват от зъболекарите да са по-добри от природата. Един път като ти е запълнена дупката и край- до живот да няма мърдане. Само, че не е така. Самите производители на материали си описват в дипляните- това 3-4 години, другото най-много 10, а онуй третото го снимай всяка година за всеки случай. Съмнявам се, че корпорациите са филантропи и умират да създадат материал, който да е вечен.

 51. House M.D.
  24/06/2009 - 13:41

  Не изчетох всички коментари, но някои искрено ме разсмяха. Манталитетът да се ходи на зъболекар, чак когато заболи здраво, е зловреден и ощетяващ здравето на човека. На стоматолог се ходи нормално 2 пъти в годината. Така всякакви проблеми се диагностицират навреме и се решават бързо и по-безболезнено.
  Затова ходя на стоматолог често, именно защото мразя да ме боли и да ме човъркат много. Както би се случило с някой кариес профунда или пулпит. А в последния случай се налага една дълга и неприятна процедура, която Иво може да ви обясни по-добре.

  Зъбите винаги се развалят. На някои по-рядко, на други често, но това винаги се случва. Не е задължително да е кариес.
  Единици са хората, които нямат кариеси, дори и те имат куп други по-сериозни проблеми, за които не знаят. Зъбът не е сам по себе си, в него има пулпа, около него пародонт, венец, челюст, меки тъкани. Кой нямал кариес въобще не говори за здравината на зъбната му редица.

  За последните 12 години имам един стоматолог и 3 обтурации, една от които е след пулпит. Не желая да проверявам трайността на пломбите и да чакам да ми падне пълнежа втори път. Стоматологът е добър, не защото е мой. Добър е, защото е доказано кадърен, има добър екип и лекува семействата ми години наред (повече от 10).

  И стигаме до въпроса за “добър стоматолог”. Пациентът не е специалист и често впечатленията му са сбор от емоции, заложени в него представи за това как следва да се държи или изглежда определен човек и на трето място – обективни находки след срещата със специалиста.
  Например по обективната находка “ходих при д-р Г. и не ме боля, а при д-р Е. преди време ме болеше”, пациентът може да заключи, че д-р Г. е по-добър.
  С едно изречение: Мнението на пациента е твърде субективно в обективността си, ако ме разбирате. В 9 от 10 случаи е така.

  Стоматологията е скъпо изкуство. Консумативите са скъпи, инструментите, апаратурата. Всичко е скъпо и изисква редовна поддръжка и подмяна на определен период. И на мен ми се иска да е по-евтино, но няма как да стане.

  Ходете на стоматолог редовно, икономисайте два пъти в годината една бутилка качествена водка и идете на профилактичен преглед. 🙂

 52. Искам да ги попитам: по какво съдите, че са добри? колко години носите техните пломби безпроблемно?

  Аз специално не съдя по това. Макар че за сега са ми падали пломби правени, когато съм бил ученик.
  Амалгама ;). Но вярно че доста седяли.

  Фотополимерни за сега не са ми падали, някои са на повече от 10 години. Само за една ми беше казано, че е желателно да се подмени.

  Съдя по това, дали оправят тежки случаи, а аз съм с много лоши зъби и при мен те са чести, както и дали след като е “излекуван” някой зъб, не се случва след време да започне да боли.

 53. Светослав Бацоев
  24/06/2009 - 14:54

  Аз имам фотополимерни пломби които са на повече от 5 години, но наистина имам и такива които са падали след половин година. Не мога да кажа дали това е от зъболекаря или самия материал на пломбата. За амалгамите не съм чувал много понеже когато имах първите си проблеми със зъбите, те вече не бяха “на мода” 😉

 54. това с ‘точковидния кариес, дето се превръща в гигантски паметник на студентската некадърност’ го изживях и аз. същата история – училище, ‘ха, един малък кариес тукинка’, една студентка (още бях малък да й зяпам циците, докато се беше навела над мен, яд ме е) и сега, 20-ина години по-късно съм с коронка. междувременно този зъб беше убиван с арсен, после изграждан, чупен, пак изграждан, пак чупен, после седя като зейнав ров 6-7 години…трагедия…

  аз съм генерално обиден на Природата, че при наличието на толкова много хубави материали, здрави и издържливи, е направила зъбите от тъп кокал…органични…пфу 🙁

 55. minimalistic
  25/06/2009 - 09:34

  @iffi: да, моля… пиши тук или на axiomaticabv.bg. мерси 🙂

 56. Гарга Рошава
  25/06/2009 - 12:57

  Започнах да ходя по зъболекарските мъки още на невръстните 3 години, оттогава не съм спирала. Имаше един период, в който ходех 3 пъти седмично в продължение на година и нещо, като приключих можеше направо да ида да се дипломирам като стоматолог. Така че имам широк опит с какво ли не, влизало в моята уста. Амалгамите наистина са много по-трайни, точно защото не се изтриват като белите. Но не е вярно, че ги няма вече, след като самата вездесъща здравна каса ти покрива една ли беше, две ли такива годишно. Поне допреди 1-2 г беше така. Моята зъболекарка, при която ходя през последните около 15 години (и съм безкрайно доволна от нея), винаги предлага на задни зъби, които не се виждат, да слага амалгама. Пък ти си избираш. А от 13 години чакам една амалгама на четвъртия ми зъб отпред да падне, ама тя не ще, гадината, залепила се е и не пуска.
  Завиждам ти за хубавите зъби, но твърдо съм против това да зее дупка толкова години. Ако беше мой, до сега нищичко да не е останало от такъв зъб 🙁

 57. Генади
  25/06/2009 - 17:49

  Баща ми е зъболекар. В чужбина дори и преглед слагат упойка. Тук упойка, там упойка… И огромен скок за алергиите, защото упойката е едно от най-алергизиращите медикаменти. Така на 3-тото отиване на зъболекар ти си силно алергичен, той пак ти слага упойката…и заспиваш вечен сън, защото се задушаваш за 10-тина секунди.
  Така, че се радвайте от ниските цени(сравнение с тези на запад) на нашите зъболекари и професионализма им, защото не винаги западно означава по-добро.

 58. Светослав Антонов
  25/06/2009 - 21:33

  Имам общо 5 пломби, всичките амалгамни. 3 отпреди петнайсетина години и още 2 от миналата година.
  Правени са от две зъболекарки, едната е “семейният” зъболекар, а другата беше случайна, и ми остави неприятни спомени.
  Спомням си, че толкова ме болеше, че бях започнал да треперя, при което тя ме обвиняваше че й преча да работи…
  Още имам чувствителност в този зъб и ме съмнява, че не е бил направен добре.

  За сравнение, семейната зъболекарка ме питаше въпроси тип “ама целият кървиш, сигурен ли си че не те боли”.
  Даже накрая се принудих да кажа “боли ме леко, но търпя”, което си беше чиста лъжа, защото не усещах абсолютно нищо. Казах го отнемайкъде след десетото питане.

  Та миналата година, както си миех зъбите усетих че имам нещо заклещено между кътниците. Посегнах да го измъкна с нокът, при което нокътя ми влезна няколко милиметра навътре в зъба. Поизплаших се, разчовърках с пръст въпросният зъб и задната му част буквално се разпадна.
  Впоследствие семейната зъболекарка ми обясни, че това е въпросният процес при който зъба се разрушава отдолу, и макар че на вид си е съвсем добре, изведнъж може да се счупи.
  Тя е вече доста възрастна, лекувала е майка ми, още преди да се родя. Не ми бяха правили пломба от много отдавна, и при положение че тя носи бая дебели очила, в началото малко се колебаех дали да ида при нея. Проблема беше, че след последните преживявания не исках да ходя при някой когото не познавам, а половината ми зъб липсваше, така че положението беше спешно.
  Жената ми запълни зъба, попита ме и запълни още един точковиден кариес, амалгамни пломби. Нищо не усетих, нямаше упойка, цялата операция ми струваше 24 лева.
  Абсолютен контраст с предната пломба при която бях готов да стана от стола и да си отида с дупката в зъба, само и само да не търпя ужасната болка.
  Докато тази женица работи, ще съм при нея, а междувременно разпитвам за добър зъболекар в София 🙂

 59. QNA PLATOVA
  25/06/2009 - 22:05

  Ne otri4am zubolekarite v Bulgariq, no vse pak sum patila. nqma kakvo da luja. A ot bulgarina vuv Vienna su6to patih.
  Zatova ve4e ne mi se riskuva.
  A kolkoto do alergiite – to4no zaradi tqh se populva vuprosnik “na Zapad” pri purvo pose6tenie. Za da se znae kum kakvo si alergi4en, dali si (zarazno) bolen i podobni.
  Bolka ne turpq i si pla6tam, za da ne q use6tam. Ot amalgama ne sum nikak dovolna.
  hehe, imah edin priqtel, na kogoto i 2mata roditeli bqha zubari. Ima6e uuuujasni zubi. Haha, ne mojeh da povqrvam. No naistina si struva mnogo pari oborudvaneto na 1 kabinet, kakto i obu4enieto i dopulnitelnite kursove.
  Ako mojeh, 6tqh da vi preporu4am nqkoi dobur zubolekar.

 60. Лиляна
  26/06/2009 - 15:12

  До Светослав Антонов
  ––––––––––––––––––––––
  д-р Божилов, “Лайош Кошут” 51 – на гърба на Пирогов. Звъни се долу на “стоматолог”. Перфектен, но не прави амалгама.

 61. Понеже питаш ще ти кажа какво ще стане от личен опит. Един прекрасен ден, докато дъвчеш нещо ще чуеш звук подобен на храс или прас в устата си и с учудване ще установиш, че зъбът ти се е сцепил да две половини – парчето от вътрешната страна ще се държи само на един корен и ще се клати яко но пак няма да можеш да го извадиш сам. Освен ако не си извънредно голям самодеец-ентусиаст и не прибегнеш до инструментите в гаража ще се видиш принуден да отидеш на зъболекар, където ще се запознаеш с един неприятен инструмент подобен на малко длето наречен сонда. След като послушаш смущаващи звуци от стържене на кост в кост и главата ти се помести наляво-надясно от напъните да ти извадят зъба ще се окажеш с голяма кървава дупка, която ще напомни за себе си, когато упойката премине. Тогава можеш да я дезинфекцираш с шише водка, докато се чудиш защо не отиде на време да си направиш една пломба или да си сложиш една котона за 200 лева в краен случай. Тва не си го измислям, обикновено така става, мдааа. Питай патило детсевика.

 62. @Longanlon: Най-дълго носената от мен пломба е един фотополимер на шести горе в дясно – кътник, който е “разрушен” 3/4. Зъболекарката е добра, но направи нов кабинет и заивиш много яко цените. От 4 години посещавам една млада и симпатична лекарка, доволен съм от нея, но една от пломбите (бяла, не фото полимер) се изтри за 2 години и половина. За мен добрият зъболекар не е този на който му траят пломбите по 100 години, а този пред когото мога да стоя спокойно с отворена уста и при първи сигнали, че ме боли или ми е некомфортно да се усети и да промени или стилът си на манипулация или да предложи упойка. Тази младата е точно такава, а и ползва ултра модерна техника и материали. Зъботехник имам приятел, който ми изработи МЕТАЛЕН зъб, без инкрустация, който пасна 1/1 в устата ми на мястото на потрошен в казармата кътник. Вече ползвам и двете половини на устата си много доволно 🙂

 63. П.П. Срокът дето още ми е “цяла” пломбата на 6ГД е 8 години.

 64. Мен ме интерсува дали всички млечни зъби це сменят

 65. принципно всички млечни зъби трябва да паднат до около 8 годишна възраст.

  при някои хора не падат – това е ненормално и трябва да се отиде на зъболекар

 66. Ивелин
  26/09/2009 - 14:34

  търся добър зъболекар, за вампирски зъби – Пловдив !!!

 67. az sam v treti klas i mi se klati katnik. tova normalno li e?

 68. Az iskam da spodelia gorchivia si opit ot edin zabolekar, koito mnogo, ama mnogo se haresva, no za ogromno moe sajalenia sled negovata “kompetentna namesa” veche ne se usmihvam. Kazva se Natanail Stefanov i ima kabinet na Pette Kjosheta. Toi tvardi, che chovek triabva da ima dentalna kultura pri izbor na stomatolog. Tozi sashtiat gospodin taka mi sasipa preden zab, che me e sram da se zasmeia i ne moga da nameria drug stomatolog, koito iska da korigira greshkata na tozi gospodincho. Osven tova tsenite mu sa bezumni. Moiat nai-priatelski savet kam vseki e da izbiagva tozi zabolekar!!!!

 69. Ооо, и при мене така – уж да се оправи някакъв кариес на преден зъб, ама това чегъртане го изтъни и след не много време рече ГРОМ и се счупи. А си беше добър преден зъб – да кажеш, че ме е болял – не. И се почна едно скулптуриране – с пак такова бяло едно беше реставриран. Ама не мина много време – пак. Реставриран отново. Счупи се. Сега май му е третата реставрация. Не си е работа – кой знае колко още време щеше да си “спи” работата с оригиналния кариес…

 70. Здравейте!
  Аз съм на 12 години и предният зъб ми е счупен на половина по диагонал. От вътрешната страна липсва повече. Та аз го счупих някаде на 9-10 и ми бяха сложили нещо за да не драска незнам точно. Сега преди около 1 месец ми падна “това нещо”. Сега трябва да хода да ми го изграждат. Въпросите са ми “Каква ще е болката” и “Какво точно трябва да се прави”

 71. ходенето на зъблекар е отвратително, но не боли (освен ако са ти мноооооооого развалени зъбите)

 72. Valia special za teb ot lichen opit potarpevsh sam s tozi problem. Otidi vazmojno nai barzo na zabolekar za tozi problem. Slagat upoika ne se boi dori da poboli malko vinagi e po-dobre ot alternativite.
  E da ti kaja kakvo sledva… Plombirash dokato mojesh sled tova se slaga shtift izgrajdane na zaba … sled tova slagat koronka eventualno smeniat zaradi nekadarno napravena sled 2,3 godini… e dori da go zagubish v procesa vinagi ima implant vse pak e preden zab nepriatno e izglejdash losho na snimkite … samo 1 neshto gledai da si pri po-kachestven zabolekar.

 73. Не смогнах да прочета всички коментари, защото са доста, но на едно място мернах нещо да настояваш за амалгама и се изсмях от сърце. Аз не съм стоматолог, на 24 години съм, нямам нито една пломба и мисля нито един кариес /скоро ходих на профилактичен преглед/ и така се завъртяха нещата, че покрай мен има много стоматолози та виждам и защо и те са недоволни. Повечето пациенти разсъждават така: щом не умирам от болка и мога да спя няма да ида на преглед. Така си карат дълго време докато накрая положението стане неспасяемо, тогава се завлачват до най-близкия дентален кабинет, който не е задължително най-добрия, там им правят каквото могат и двете страни остават недоволни…
  Та за амалгамата, това е пулен абсурд, пломбата с амалгама, до колкото знам е просто една тапа, която да ти запълни дупката. “Бялата пломба” е от материал който позволява да се моделира така че не просто да изглежда като твоето си зъбче, а да ти върши работа, да можеш да дъвчеш и т.н. Естествено тези неща ги знам от моите приятели стоматолози. С което отиваме и на другата тема – намери си добър лекар, задавай въпроси как да се грижиш за зъбите си, миенето не е достатъчно за да имаш здрави зъбки. Стоматологът трябва да е търпелив и да работи внимателно, ако не познаваш такъв мога да ти препоръчам няколко в София 😀 😀 😀
  И още нещо, което си е изцяло мое разсъждение и не е обвързано с влияние на лекари – ти често казваш, че твоето тяло е твоят храм, замисли се, че ако са ти зле зъбите няма да можеш да се храниш добре и от това ще страда цялото ти тяло. В същото време, чисто теоретично, ако имаш проблем със сърцето и ти кажат, че трябва два пъти в годината да ходия на профилактика ще превърнеш посещенията при кардиолог в религия, не си мисли че зъбите ти са по-маловажни от всичко останало в тялото ти – при тях проблемите просто се появяват със закъснение. Wash, floss, rinse 😉

 74. Общо взето си права – предвид развитията от последните няколко месеца, дори подготвям статия, опровергаваща тази.

 75. Надявам се всичко да е наред и повече хора да се отнасят сериозно към здравето си, а не да се грижат само за външния си вид. Ако мога да стигна и още по-далеч – наблюдавам как много от младите хора са станали лъскави обвивки с изгнило съдържание, трябва по-отговорно да се държи човек.
  Поздрави! 🙂

 76. Мануела
  05/07/2010 - 12:42

  Сега видях тази така “приятна” тема.
  Видях оплакването защо пломбите трябвало да се сменят толкова често. И аз си живеех с мита, че пломбите са едва ли не вечни, докато миналото лято не изревах на умряло от болка. Заболя ме зъб – отначало лекичко, но за няколко дена болката се засили. Викам си “Расте ми мъдрец, бута другите зъби, нормално”. Да, ама не. Оказа се, че пломбата е твърде стара вече и е започнала да се разпада. За моя “радост” вместо зъбът да се разпада отвън и да има видими белези за това, той е почнал да се руши отвътре. И парченца от пломбата почват така да дразнят нерва, че главата ми се сцепи от болка. Следва умъртвяване на зъб, вадене на нерви, коронка, ужас.
  От тогава съм си казала, че такава болка повече – найн. Така че ходете редовно – спестява и пари, и болка.
  А иначе с моя зъболекар сме се разбрали – без упойка е само прегледът. Ходя спокойно и седя без да подскачам на стола. Хем не преча на работата му, хем мен не ме боли, обикновено приключваме за минути.

 77. d_r_wаtsоn
  16/12/2010 - 16:48

  коментар от Свежо: Ох, все едно аз съм го писала! (thumb up) (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 78. Карис
  19/10/2011 - 20:56

  Дайте всеки да каже имената на един или няколко добри според него стоматолози и да видим кои ще съберат повече гласове.
  Примерно мен ме интересуват такива от Южна България: Пловдив, Стара Загора, Хасково

 79. Здравейте! Имам керамичен зъб от една година, никога на сум имала проблеми с него, но днес докато закусвах целия падна..в устата ми се отвори огромна дупка не негово място .. звънях на стоматолога ми, но никой не ми вдигна…Мога ли да ям и как да предпазя дупката от замарсяване?

 80. моят съвет е да отидеш веднага на друг стоматолог. всъщност, препоръчвам да е най-скъпия, който можеш да си позволиш.

 81. добър зъболекар в хасково
  29/10/2012 - 17:35

  @Карис Аз лично мога да препоръчам д-р Стелян Димитров в Хасково!За сега добре се е справял с мои проблемни зъби,както и с такива на приятели.Винаги съм предпочитал при лекарите да ми бъдат препоръчани,за да си намаля риска от неприятни изненади след това.

 82. Здравейте
  Като цяло имам здрави дъби или поне така беше докато родих. Ходех на зъболекар веднъж годишно и всичко си беше ок.На 30г ми сложиха първата пломба на мъдрец. Стана бързо за няколко минути. Сега в момента пак ходя за пломби само, че се оказа, че гадния кариес е много ниско разположен при венеца и лесно почва да кърви и спира работата на лекаря. Доволни сме от нашата, ходим от години всички при нея. Незнам дали взима скъпо, защото не знам колко взимат другите. Има прегледи, който е добре да се правят редовно и този при зъболекаря е един от тяп. (това е само моемнение)

 83. Аргирова
  24/01/2014 - 11:26

  Зъболекарите не са чак толкова страшни.Има си упойки 😉

Leave a Reply

Задължителните полета имат *