Актуална снимка – юни 2009


Най-после сколасах и тая година да си преобзаведа аквариума, като съм доста доволен от резултатите. Имам чувството, че колкото по-малко внимание му обръщам и по-малко усилия полагам, толкова по-добре се развива.

Снимката е кликаема, нали…

Това е снимка на аквариума ми 2 дни след като го рестартирах напълно – източих водата, извадих всичко от него, изкорених растенията, измих пясъка и камъните, след което отново насипах пясъка, наредих камъните и новозакупените мангрови корени (не гният, готини са, ама ебати цифрите струват), насадих растенията и налях водата. Упражнение, което обикновено правя за един уикенд, защото да разнасяш 100 кила пясък в кофи и да го миеш в банята на порции не е лесно занимание, а като прибавим камъните, ваденето и саденето, наливането на вода… си е бая работа. Тоя път обаче ме хванаха бесните и като се върнах от концерта на Guano Apes както не бях спал 2 дена, се хванах вечерта и за 5 часа свърших всичко.

Да поясня – упражнението не е необходимо с оглед почистването на аквариума. При правилни грижи той може да си стои, да си изглежда и да се развива перфектно, без да има нужда да се чисти с години. Само че на мен ми писва да го гледам подреден по един и същи начин толкова време, затова средно веднъж в годината го преаранжирам основно – нова подредба на ансамбъла камъни – корени – растения. Да припомня, миналата година след преаранжирането той изглеждаше така, а после се превърна в това.

Изненадващо

Обикновено когато един аквариум се преаранжира, той в началото не изглежда особено добре, трябват му 3 и повече месеца за да израснат растенията и т.н (пример: вижда се на снимките от миналата година). Изненадващо обаче, моят си изглежда (по моя скромна преценка де) супер още след като му налях водата и растенията се изправиха. Въпреки, че съвсем набързо, щото ми се спеше, нахвърлях всичко вътре без да му мисля много за визуални точки, японски стил и други такива работи, по които акваристите се прехласват. Просто направих едно баирче от камъни и пясък с корените отгоре и толкова.

Всъщност, понеже ме мързеше, приложих една нова за мен техника на садене на растенията. Вместо да отделям всяко коренче, да го мия и садя отделно, направо без да ги разделям набучих цели туфи криптокорина (кафявото) и голям и малък анубиас (зеленото ниското). Туфите придадоха плътност на пейзажа, която обикновено се постига за месеци растеж.

Вижда се, че си взех и още малко видове растения (високите зад корените), щото ми писна от бавнорастящи само. После си купих и повечко риби, ама на тая снимка още ги няма. Ше извинявата, че не махнах с фотошопа филтрите и техниката, ама не ми се занимаваше 🙂


Нови в блогрола 17.06
Лични зъболекарски питанки

Коментари

 1. косьо
  18/06/2009 - 08:47

  Красиво е.
  А не знаех че теориите на Милтън Фридман важат и за аквариумите 🙂 Интересно ми е как си победил закона на Архимед и корените не изплуват – по-тежки са от водата? Не вярвам да си ги напълнил с олово.

 2. Le_Grand_Elf
  18/06/2009 - 09:36

  Like it…

  [а.к.а Което си е, си е]

  🙂

 3. “колкото по-малко внимание му обръщам и по-малко усилия полагам, толкова по-добре се развива” – за смисъла на живота ли говориш? 🙂

 4. Марио Пешев
  18/06/2009 - 09:49

  Толкова е красиво, че ми е изключително трудно да повярвам, че е истински 🙂 Пусни една снимка и малко по-отдалеч с част от дома ти, че така изглежда като фотошоп явление :))

 5. Искам да съм рибка в тоз аквариум:)

 6. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  18/06/2009 - 10:23

  Скалариите ти са трепач

 7. мария
  18/06/2009 - 13:22

  много е красив:)

 8. Христо Блажев
  18/06/2009 - 15:19

  Наистина великолепно, прав е Балтазар, че скалариите са великолепни, но и неонките на ято не им отстъпват ни най-малко. Жадувам деня, в който ще се установя някъде и ще създам отново свой аквариум. Засега ще се насладя на твоя, браво за усилията 🙂

 9. Алекс
  18/06/2009 - 16:09

  Страхотно изглежда, но е трудно да се осъзнаят размерите. Може би, ако има някаква база за сравнение на снимката (например кредитна карта) ще е по-лесно.

 10. Anna Moritz
  18/06/2009 - 19:57

  da m skalariite a i akvaruima i podredbata sa mnogo krasivi – pri men ne vireqt tezi ribi. -taka i ne razbrah zashto…

  a ti tova vijdal li si go?
  http://www.valuatemysite.com/www.kaka-cuuka.com
  “”kaka-cuuka.com” is worth $3,690 USD” :)))

 11. Малко е крива (снимката).

 12. Това е най-доброто ти постижение в сравнение със старите снимки. БРАВО !

 13. Поздравления, изглежда много добре!

 14. косьо, милтън фридмън важи навсякъде 🙂 корените не изплуват, щото съм ги вързал за камъните отдолу с едни особено екологични 😉 кабели, които се надявам растителността да скрие в последствие.

  марио, ето снимка на хола, само аквариума на нея е със стара подредба:
  http://i89.photobucket.com/alb.....e/hola.jpg

  алекс, повече за аквариума, вкл. и размерите:
  http://kaka-cuuka.com/za

 15. albert venn dicey
  20/06/2009 - 14:37

  Никога не съм имал аквариум и честно казано не разбирам дори идеята. Но определено е красиво.
  Иначе мен бесните ме хващат по-често и тогава всичко става освен много чисто и преподредено. После си търся нещата известно време, докато свикна.
  М. Фридмън важи навсякъде.

 16. Лонги, ти си шибан робовладелец! Пусни гадинките на свобода иначе звъня на PETA… ако не вдигне, звъня на PETЯ и тогава вече ста’а опасно. Тя е зодия Риби, нали.

 17. Николай Цветков
  21/06/2009 - 12:28

  Не кликаема а кликабелна!

 18. uzumaki, кво против петя имаш ве, толкова е сладка 🙂

 19. me likes 🙂 тука ли бях видял линк към победителите в световния шампионат за акваристи (или нещо такова)? искам линка пак… 🙂

 20. не на световния, а на българския имаше:
  http://kaka-cuuka.com/942

  a ето ги и от световното миналата година (победителите са с нарисуваните медали):
  http://showcase.aquatic-garden.....#038;vol=0
  http://showcase.aquatic-garden.....#038;vol=1
  http://showcase.aquatic-garden.....#038;vol=2
  http://showcase.aquatic-garden.....#038;vol=3

Leave a Reply

Задължителните полета имат *