Теории на конспирацията


По принцип, имам една теория, че 90% от хората на света са идиоти, но тоя факт се осъзнава само от останалите. Е, понякога ме обхваща някакъв неоправдан оптимизъм и почвам да си мисля, че може би мнозинството не е чак толкова тъпо, но винаги в такъв случай реалността ми плесва отрезвяващо приятелско шамарче, един вид потупване по бузата и иронично-подигравателен поглед.

Един пример за такова ме споходи, четейки коментарите под една статия на Капитал за теориите на конспирацията и баламите, които вярват в тях

Всъщност, аз се бях наканил да напиша нещо на абсолютно същата тема и подсказката за това отлежава вече месеци в моя google notebook – провокираха ме, разбира се доволното количество писания, на които съм попадал на тема масонско-илюминатския заговор, книги от “капацитети” като георги ифандиев (тва е един ненормалник от телевизия скат) за това как ционистите контролират света, както и множество коментари в собствения ми обичен блог, препоръчващи ми да гледам филмите на Майкъл Мур и вездесъщия Zeitgeist.

Прости обяснения на сложни проблеми

Ясен Пекунов обаче ме е изпреварил и е излял в изтънчена проза общо взето това, което и аз мисля по въпроса (един път да имаме едно мнение с него, да не повярваш 😉 ) – че хората, които вярват в разните му там теории на конспирацията просто чувстват безпомощни че не могат да схванат какво и защо се случва около тях, не успяват и да контролират собствения си живот – затова са склонни приемат простичките обяснения че злите сили владеят света и те самите нищо не могат да направят. Нищо, освен да ми досаждат с глупостите си, разбира се.

Ясно е за всеки, претендиращ да подслонява под шапката си малко повече сивота от Барека, че да се вярва безрезервно на казионните медии не е много добра идея. Но някои хора винаги са се изкушавали от мисълта, че светът е толкова просто устроен, че даже те могат да го разберат. За предпочитане без особени усилия или, не дай си боже, некакво образование, четене на дебели книги и т.н. Колко по-лесно е да кажеш, че юдео-масоните са виновни за всичко…

Чак смешно ми става, като някой ми препоръча да гледам филма Zeitgeist с апломб и увереност: “гледай го и ще разбереш демек от някакъв филм ще получа просветление свише и ще ми станат кристално ясни основните движещи сили на световната икономика, общество и политика. Хиляди години учени и мислители се опитват с променлив успех да разберат какво движи света, ама кво знаят те – всичко, което ни трябва е да гледаме 90 минутно филмче, започващо с откраднат от един от любимите ми комици монолог за религията и продължаващ с конспиративен и назидателен тон с няколко съшити с бели конци елементарни обяснения на сложни световни проблеми.

Шамарчето

То не, че е кой-знае какво шамарче, ама просто леко се потресох като видях коментарите под статията, които доста агресивно (да не говорим, че на места и фигуративно – анатомически) се противопоставят на гледната точка на автора и го обвиняват… в какво друго – че е купен от юдео-масоните, за да въвежда народонаселението в заблуждение, така щото американците и илюминатите имат интерес да държат България слаба и народа й глупав, за да ни управляват по-лесно.

Не съм предполагал, че такова голямо количество хора, нежели пък читатели на като че ли най-ставащия за четене вестник у нас, страстно вярват в конспиративни приказки. Ама кво се учудвам, щом “лекарство”, което се самовъзхвалява, че с него едновременно можете да си излекувате спин-а и да си лъснете сребърните лъжици е най-продаваната хранителна добавка у нас, повече хора вярват на хомеопатията отколкото на витамините, а игри с есемеси, астролози, магове и екстрасенси се харчат като топъл хляб по всички телевизии.

Ама все пак, ако посмея да завърша неоправдано оптимистично и да използвам един път и аз един апломб, прогресът винаги е бил движен от науката, а религиите (независимо дали се казват социализъм, християнство, фашизъм, анти-глобализъм, конспирации и т.н. масови заблуди) са били само пясък, понякога и чакъл де, в колелата му 🙂

Концертът на Guano Apes е утре…
Кои “християнски ценности” са ценни?

Коментари

 1. Лонг, тя работата е ясна. Суеверие и лумпени колкото си щеш. Пиши повече за прогреса. Мисълта ми е, че си интелигентен и според мен не си струва усилията да хабиш време и интелект за подобни теми като настоящата. Ти си знаеш най-добре де.

  Чел ли си нещо от Алвин Тофлър?

 2. коментар от Свежо: ЧИ кво му Й сложнУтУ на животЯ Уа?
  !. Раждъни (следствие на запой)
  2. Дйетскъ гръдинъ (от малък да свикваш с ранното ставане, киселото мляко и спането по обед)
  3. Училищи (перфектна подготовка за масовата промивка)
  4. Балъ!!!! (Един от върховните стремежи в живота, на едно със сватбата, купуването на панелка и опел на старо)
  5. УбразУваниЙ (Без коментар)
  6. а)Работа (задължително за някой друг, поради ограниченият капацитет, нежелание за поемане на отговорности и разбирасе заради пенсийката)
  б)Шопска салата, телевизия планета, 100 кг съпруга, и задължително около 2 броя нови попълнения за въпросните точки (разбирай деца)
  7. Пенсионер (горд абонат на в-к 3-та възраст и основен потребител на кисело мляко)

 3. Жал ми е че ти, и много други като тебе, отказвате да си отворите очите, да приемете истината. Такива като теб ще си останат доживот жертви на заговора на безплътените съзнания от съзвездието (да не казвам кое). Но си помисли нещо… Дали е случайно съвпадение факта, че американците, чието правителство се управлява от Тях от най-много време, всяка година на една и съща дата (4 юли) изпращат светлинни сигнали в небето точно когато земята е обърната така, че Америка се вижда от Тяхното съзвездие? Не се ли сещаш, че това е дирижирано предаване на данни всяка година, отчет пред техните ръководители? Как може да не виждаш нещо, което се вижда толкова лесно и с просто око…

 4. хахахаха Яворе, цар си 🙂

  Както каза Гарабед под статията в Капитал:

  Когато се разпадна социалистическата утопия, като спряха да отиват едни пари в разни левичари на запад, се саморазтуриха и западните компартии. Техните активистчета са шило, което в торба не стои.

 5. Силно подкрепям в частта за “простото око”. 🙂

 6. косьо
  02/06/2009 - 09:06

  Яворе, а да не би китайците – тези нови бъдещи световни господари – да са изобретили фойерверките именно с цел комуникация?

 7. Аз не съм от хората дето вярват, че някакви мистични сили движат света или, че едни шамани се събират и правят вуду-магии. Но от друга страна смятам, че не трябва да се отива и в другата крайност и да се мисли, че всичко следва своя закономерен ход. Според мен истината е, че където има намесени икономически интереси, съответите среди се стараят да манипулират нещата. А в днешния мултимедиен век няма нищо сложно в това. Надявам се, че ти като разумен човек не вярваш например, че СПИН и Свинския грип са се появили от някакви маймуни и прасета. Или, че някой лош и брадат е съборил кулите близнаци. Примерите са много – манипулират ни както си искат. То ти стига само на рекламите да им се връзваш. Така че, който може да чете м/у редовете, който не може – да яде жизнено необходим чипс и активия! 🙂

 8. Косьо, при китайците е друго. Сещаш ли се кое човешко творение се вижда и от космоса? Просто преди много години са се опитали да напишат “отчета” направо на земята с предтекста, че строят стена за защита от монголците. Ако се загледаш ще видиш определн pattern в извивките на стената…

 9. значи някакъв цървул казващ, че е архитект, твърди – ама това не е възможно така да стане щото бла бла(специално за кулите), и изведнъж всички тези конспиративно настроени кретени в миг стават специалисти и ама ето виждате ли? че и почват да спорят сякаш те са архитектите и напълно им е ясно кое как става, всеки ден гледат блъскащи се самолети в сгради със същата конструкция. Накрая правят няколко маймуни хванали 20 “експерта” милионери.

 10. Ивайло Желязков
  02/06/2009 - 09:43

  Чета коментарите на Явор и силно се надявам, че това е плод на едно готино чувство за хумор, ако ли не, значи Лонганлон и Капитал са на прав път и се налага да ограмотяват нацията.

 11. Никой, нищо не казва за снимката под заглавието 🙂

 12. Спас Колев
  02/06/2009 - 10:17

  Хехе, Zeitgeist е губене на време. Шедьовърът на жанра (демагогия за дебили) е Bamako. Там виновни са МВФ и империалистите, но това са дребни подробности.

 13. Ми като за филм само с негри – толкоз…

 14. коментар от Свежо: Странен коментар. 🙁 Иначе, Балтазаре, не съм съвсем съгласна за Ифандиев, макар че и аз съм резервирана към конспиративните теории в крайните им форми. Също и за анти-глобализма – защо си го умешал с фашизъм, религия и т.н.? Щото тогава в същия кюп трябва да сложиш и глобализма – неолибералната идеология.

 15. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  02/06/2009 - 10:35

  Не съм гледал Цайтгайст, даже не знаех, че има подобен филм, а сега съвсем мисля да не го гледам 😀 😀 😀

 16. Иван Янакиев
  02/06/2009 - 10:41

  Здрасти Петре,

  аз също като теб съм чел и гледал почти всички по-известни произведения на човешката мозъчната дейност върху коспирациите в света. Трябва да призная, че има и доста интересни хипотези, които са наистина интригуващо представени на аудиторията… това, мисля че няма как да го отречеш.

  Областта в която работя и начина по които трябва да си върша работата (за да ме възприемат насериозно) са ме научили и ме карат да приемам с изключителен скептицизъм всичко, което не е научно доказано или няма даден достоверен източник на информация. Но филмът на Мур за здравната система в САЩ, както и Zeitgeist (ама само първата част, не тази от 2008) ги намирам за изключително интересни като гледнаточка на авторите и бих препоръчал на всеки да ги гледа… разбира се, само да ги гледа, но без да попива автоматично информацията като онез видеота-папагалчетата от едно време. 🙂

  Тези филми и книги за мен притежават точно толкова полезна, интересна и интригуваща информация, колкото и анимацията “Красавицата и Звяра” на Дисни. Според мен, всеки задължително трябва да ги гледа, да си помечтае, че е красавицата или звяра, да се отпусне на дивана и да се отдаде на приказния свят, но като свърши филма да си даде ясна сметка, че реалността не е анимационна и чайника няма да трагне из къщата, пеейки си някое яко парче в дует с чашата, превръщайки цялата къща във вариете като Мулен Руж.

 17. Сравнението ти на филма Сико на Майкъл Мур с Красавицата и звяра е изключително подходящо 🙂

  Гледал съм го – той е елементарна приказка за това колко нещастни са хората, които нямат достъп до здравеопазване и как ако държавата им го плащаше всичко щеше да е цветя и рози. Също като в приказката, нали, звярът е галантен джентълмен и всъщност принц.

  Само че ако погледне човек с трезви очи почва да се чуди как тъй човекът с отрязаните пръсти от филма се жалва, че му искали, представете си, 12 хил. долара да му ги зашият, и то само защото през живота си не бил платил и долар здравна осигуровка! Срамота, как може! Аз никога и долар не съм дал за осигуровка, а те сега искат да си платя! Подлеци…

 18. аз мога да кажа нещо за снимката – това са: черния – Ахмед Доган, куклусите отляво надясно: Волен Сидеров, Бойко Борисов и Иван Костов

 19. по-скоро черния е иван костов, а куклусите са доган, станишев и яне янев 😉

 20. Все 1 конспирация от всичките хиляди няма как да не е вярна, но дори това да е 1% шанс, тя ще бъде пренебрегната заради разпространеното мнение, че тези които вярват са.. как го каза – лумпени. Жалко.

 21. Снимката е култ!

 22. QNA PLATOVA
  02/06/2009 - 11:13

  Dobro utro!
  :)))) Iznenadva me, 4e si se zael s konspiracii. Oba4e statiikata ti pone me nakara da se 4uvstvam mnogo silna, imenno za6toto i az ne vqrvam na teq ne6ta.
  Za men si e 4isto sebeotricanie i podigravka za edin zrql 4ovek da govori, 4e e jertva na tezi i onezi (4esto grupi hora, koito ne e vijdal nikoga), a ne na sobstvenite si gre6ni re6eniq i postupki. Za6toto ako mojeha pove4eto hora da go osuznaqt, 6tqha da razberat (tova, koeto za men e elementarno), 4e vseki sam se razporejda s jivota si i moje da napravi ot nego kakvoto si poiska.
  Istinata e, 4e hora s takova mislene mi se struvat tolkova zabludeni, 4e 4ak me qdosvat! No neka ne zabravqme straha ot neizvestnoto, koito tlaska tolkova mnogo hora da vqrvat na propovedi i misti4ni obob6teniq za jivota na planetata.
  A sled kato mnogo golqma 4ast ot priqtelite mi vuv facebook stanaha Fans of Zeitgeist, se hvanah i az da go gledam, no o6te purvite 10min mi omruzna i si gledah edna komediq 🙂 No naistina kogato pitah kakvo mu e na toq film, te kazaha, 4e “6te vidq”.
  Pozdravleniq za nameka da se 4etat knigi! Ot tqh se nau4ava nai-mnogo 🙂

 23. Balthazar.Ivanovich
  02/06/2009 - 10:19

  коментар от Свежо: Кво ме интересува, че не си съгласна, да не съм го писал аз 😀 😀 😀

 24. Balthazar.Ivanovich
  02/06/2009 - 10:20

  коментар от Свежо: ПП: Ако има нещо, обръщайте се към Лонганлон – цък на линка и там ще се раберете 😀

 25. коментар от Свежо: Е, след като ти го публикуваш тук, значи имаш отношение към него, което си заявил предварително и ме остави с впечатление, че споделяш написаното.Аз изразих само моето мнение, а ти дали се интересуваш от него не е мой проблем.

 26. Balthazar.Ivanovich
  02/06/2009 - 10:42

 27. Иван Янакиев
  02/06/2009 - 11:44

  @ Longanlon

  ами точно и на мен това ми беше мислълта – да си скубеш косите от яд, че някой, който цял живот не е плашал и 1 долар осигуровки и сега навсичкото отгоре трябва да плаща за здравни услуги (горкият) е толкова сериозно, колкото и най-голямата трагедия в живота ти да бъде как милият принц са го превърнали в звяр.

  А Zeitzeist, по достоверност на информацията е на едно ниво с J.Bond 007… ако се загледаш, след филма не е даден нито един научен източник на информация, което за мен е точно толкова художествено-измислено, колкото и 007. Въпреки това и двата филма са ми изключително интересни. Тук проблемът е, защо хората осъзнават, че Bond е измислица, а в същото време са убедени в истиността на Zeitgeist?

 28. Zeitgeist е триумф на пишман конспиратора – едностранчиво представена информация, с изкривени факти и съмнителни аргументи.

  Говоря специално за втората част за 9/11 – такива глупотевини са наговорени там, които общо взето се оборват с 5 мин търсене в гугъл, ама това е прекалено много труд за конспираторите. Те гледат и само кимат с глава. Парадоксалното е че говорят колко заслепено и обработено било човечеството от тия висши сили/масони/извънземни/гущери/сиви/зелени, как трябва да си отворим очите и да прогледнем…А всъщност точно те са обработените по елементарен начин от подобни повърхностни филми.

 29. коментар от Свежо: глобализацията не е идеология, а естествен процес.

  споменатите от мен религии се противопоставят на естествените икономически процеси – с единствения възможен метод – репресии, забрани.

 30. Balthazar.Ivanovich
  02/06/2009 - 12:02

  коментар от Свежо: Като “Не е важен човека, важен е боя” от “Съншайн”

 31. /*
  Надявам се, че ти като разумен човек не вярваш например, че СПИН и Свинския грип са се появили от някакви маймуни и прасета.
  */

  смех смех

 32. хихи свинският грип не е някакъв по-смъртоносен грип (всъщност даже е много по-малко опасен), разликата с обикновения грип е че и прасетата могат да се разболеят от него.

 33. коментар от Свежо: Явно някои не правят разлика между глобализация и глобалиЗЪМ, но това е за тяхна сметка.

 34. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  02/06/2009 - 13:19

  Е как да не е опасен. Помисли малко, ако прасетата се разболеят от него и вместо да ги лекуват, идиотите вземат та ги изтребят… загиваме 😀

 35. Е, преди като изтребиха сума пилета загинахме ли? Или тва си беше само преразпределение на производителите на пилета, от което едни загубиха, а други наспечелиха липса на конкуренция?

 36. long, не си много прав>

  But in 1998, says Richard Webby of St Jude’s Children’s Research Hospital in Memphis, Tennessee, swine H1N1 hybridised with human and bird viruses, resulting in “triple reassortants” that surfaced in Minnesota, Iowa and Texas. The viruses initially had human surface proteins and swine internal proteins, with the exception of three genes that make RNA polymerase, the crucial enzyme the virus uses to replicate in its host. Two were from bird flu and one from human flu.

  идеята, че е опасен иде от тука>

  Researchers believe that the bird polymerase allows the virus to replicate faster than those with the human or swine versions, making it more virulent.

  http://www.newscientist.com/ar.....?full=true

  иначе, всеки който твърди, че фармацевтичните компании
  създавали вируси се нуждае от лечение със силни невролептици…

 37. Добре, разбрахме че няма конспирация, ама моля обяснете ми за RIAA и MPAA и примерно Google

 38. ПП> съжалявам за оня разчекнат ред по-горе..
  нещо не ми е наред с Х11
  предполагам е заговор на Майкрософт срещу OSS

 39. George Carlin – Много добър… как не го бях чувал. Благодаря!

 40. Добре де, гледам, тук все разумни хора сте се събрали, та трябва да ви е ясно откъде тръгва всичко. Цялата работа е там, че българите още в Библията, че и преди нея са предопределени да владеят света. Всички източници сочат, че коренът ни тръгва още от много древни времена, преди Пангея да се разцепи на Гондвана и Лавразия. По стените на пирамидите в Египет ясно си го пише. Знае се, но е добре укривано, че всички фараонски династии са си с чисти български корени. И въобще. Ето защо светът сън не спи и иска да ни го натакова. Особено евреите, които са фалшифицирали Библията, за да излезе, че те, а не ние, са богоизбрания народ.

  Майтапа настрана, обаче всъщност наистина има неясноти около убийството на Кенеди и участието на Осуалд :)Но това няма нищо общо с факта, че всъщност човек никога не е стъпвал на Луната и всичко е станало в холивудско студио. 😐

 41. 1)http://en.wikipedia.org/wiki/Sturgeon%27s_law
  Не си просвоявай идеи 😉
  2) И тогава, когато оплю въпросното лекарство ти казах, че има ефект. Поне аз лично съм го изпитал за поне 2 от изброените заболявания в листовката му.

 42. за кое лекарство става дума? за това дето на опаковката му пише, че става за лъскане на кухненски прибори и лекува спин ли?

 43. Преди години подобно приложение беше някво нещо “Амуей”. Една позната постоянно се опитваше да ме накара а) да му стана и аз дистрибутор и/или б) да си го купя.

  С това чудо човек можеше да си мие зъбите, да си полира мебелите, да си лъска паркета, да си тори цветята, че и още някакви други приложения май имаше, ама не ги помня. Май явно тогава бизнесът с хранителни добавки още не е бил толкова разпространен у нас, та са пропуснали и качеството му на ваксина срещу свински грип, имуностимулатор и цяр срещу ишиас и оплешивяване.

 44. всъщност аз като прочетох тва се потресох щото преди 100-150 години същите илачи са се продавали под общото име “painkiller” (на български – Пенкилер хехехе) и пак с тях е можело да си излекуваш ишиаса, да си боядисаш косата в три цвята и да си отпушиш канала на банята…

 45. kogato 4ovek zapo4ne da si misli, 4e e ot ostanalite 10%, togava ve4e ima problem.

 46. Ива, познах те, не се крий! 😉

 47. “По принцип, имам една теория, че 90% от хората на света са идиоти, но тоя факт се осъзнава само от останалите”.

  Според мен нещата са малко по-различни 🙂

  Има 10 вида несъвместими идиоти и всяка група е представена от 10% от хората. Така който и да питаш, винаги ще ти каже, че останалите 90% са идиоти. В това се убеждавам непрекъснато 🙂

 48. ммм, твоята теория е доста по-правдоподобна от моята…

 49. За същото става въпрос. Ако щеш вярвай – ти губиш 🙂

 50. Хора и да има манипилация, не и обръщайте внимание. РАботете си каквото ви харесва, говорете с когото ви харесва и правете други работи , с когото ви пусне (ако това ви влече)…стига конспирации и интриги са управлявали живота си. Манипулацията контролира простите хора. А за масоните аз зная много повече от всички вас!!!
  http://dreal.net/wiki/index.ph.....0%BD%D0%B8

 51. Павел Николов
  02/06/2009 - 16:06

  Ако на някого му се чете нещо за така наречените “Протоколи на цийонските мъдреци” като фалшификат, ето: http://xoomer.virgilio.it/pave...../Kon/1.htm .

 52. коментар от Свежо: тва е щото някои не сме на педесе години хехехе

 53. коментар от Свежо: Не е нужно да си на петдесет, за да прочетеш някоя и друга книга и да не ставаш смешен с невежество.

 54. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  02/06/2009 - 18:43

  Марфа направи десятка 🙂
  Точно неземната предопределеност на българина е в основата. Много сме велики и затова всеки гледа да ни мори – страх ги е от нас 😀 😀 😀

  Марфа, поздравления за коментара – чиста есенция на българския .. ще го нарека патриотизъм 😉

 55. Аз съм голям любител на теорията на конспирацията. Във всеки такъв филм истината, полуистината и лъжата са вплетени и абсолютно неразличими.

  Примерно кръгът Гилденберг или там какъвто беше – 100-тина държавни глави и бизнесмени решават съдбата на света. Има поне 2 филма за тях. Куцото е, че всяка група от повече от 4-5 души без ръководител е говорилня и това превръща 3-4 филма в смешки.

  От друга страна теорията за false flag operation 911 е доста изчерпателна и възможна 🙂

 56. ps. кажи, дали ти е проработило това с коментарите в тбл (с този коментар го тествам). системата ми е пратила 50 e-mail-a с грешка, но не съм ги видял.

 57. всичко друго – ОК, обаче хомеопатията верно помага повече от витамините /на хапчета/ 😉

 58. Лъчезар Томов
  02/06/2009 - 23:54

  Моралният прогрес винаги е бил движен от религиите и именно те са внесли разликата между човека и животното. Научният прогрес е морално неутрален

  Що се отнася до конспирациите- понякога има такива , но те трябва да се докажат с аргументи и винаги са локални (не глобални). Глобалната конспирация е на образованите хора, които са се наговорили да взимат повече пари от необразованите 🙂

 59. бойкоСтефанов
  02/06/2009 - 22:59

  коментар от Свежо: Иванович, искрено се надявам, ти да не спадаш дори към куйрука на 90-те процента 🙂
  Жив и здрав, ти си интелигентен човек, винаги си го доказвал.

 60. ОТО СКОРЦЕНИ
  03/06/2009 - 00:25

  Longanlon:
  Оставям този коментар да стои, поради несъмнената му развлекателна стойност 🙂

  ———————–
  Автора на темата Теории на конспирацията е платен агент на
  световното космополитно еврейство.Възможно е да е чифут или
  ползен идиот,който като папагал повтаря това,което неговите господари чифутите му внушават.Всички демократи са неблагонадеждни и непълноценни човешки същества,дегенерирали
  и изродили се дебили и олигофрени.Паразитният капитализъм,
  който защитават унищожи Свещеното ни Отечество.
  Демокрацията е символ на разруха,престъпност,хомосексуализъм,наркомания,проституция и
  всеобщ упадък на морала и нравите на обществото.
  Еврейската демокрация превърна етническите българи в безправни роби и неличности.Две трети от правителството са
  чифути,както и всички правителства от 1989г.до настоящият
  момент.Когато се вгледаме във физиономийте на министрите в
  правителството е трудно да намерим българска физиономия.
  Вижте водачите на листите на евроизборите.,на БСП-ЧИФУТА
  КАЛФИН,НА СДС И ДСБ-ЧИФУТКАТА НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА,НА НДСВ-
  ЧИФУТКАТА МЕГЛЕНА КУНЕВА,НА ГЕРБ-ЧИФУТА НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ,
  НА НАПРЕД-ЧИФУТА И ОЛИГОФРЕНА ЛЮБЕН ДИЛОВ СИН,НА ЛИДЕР И
  НОВОТО ВРЕМЕ-ХОМОСЕКСУАЛИСТА И ДЕГЕНЕРАТА ЕМИЛ КОШЛУКОВ.
  Колкото и да не вярвате псевдо демократи,че съществува
  Заговор и конспирация против етническите българи-фактите и
  обстоятелствата ги доказват.Вчера-представител на масонският орден-Малтийският орден,връчи масонско отличие на чифутката Меглена Кунева за нейните действия,които
  съсипаха и унищожиха Свещеното ни Отечество.
  НАШЕТО ДЕЛО Е СВЯТО И НИЕ ЩЕ ПОБЕДИМ ЮДЕО-МАСОНИТЕ!!!
  БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!

 61. Аз се чудя как любителите на конспирации все още не са измислили, че световните “господари” са всъщност безсмъртни, които се хранят с теории на конспирацията… “В Русия съм, в Русия съм”…

 62. Зелен Бетон
  03/06/2009 - 04:13

  Целият проблем с конспирациите, манипулациите и т.н. може да се реши само при едно условие: ако човек свикне да МИСЛИ (със СОБСТВЕНИТЕ си сиви клетки), вместо да търси отнейде ГОТОВИ ИСТИНИ.

  Може да не знам всичко, може да съм наивен, може да греша, и със сигурност греша – но истината (каквото и да означава това понятие) е ТОВА, КОЕТО АЗ РЕША, ЧЕ Е. Точка.

  Ако с подобно схващане си троша главата, то си е моя работа. Но НИКОЙ и НИЩО не може да претендира, че е източник на някаква ултимативна истина, която да съм длъжен да възприема as-is. По дефиниция не може. И да обличам някого (или нещо) в подобни правомощия е тежка форма на кретенизъм.

  За съжаление – масово разпространена. ТОВА е чумата на съвремието. Не СПИН-ът, не разните му там грипове. ТОВА е нещото, което ни убива. Може би не като индивиди, но като форма на разумен живот – със сигурност.

  Опитът на някой (или нещо) да претендира да бъде изразител на общовалидни и безусловни истини според мен трябва ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА. И то към особено тежките престъпления.

  И не само това: специално по този повод в правораздаването трябва да се върне публичното изпълняване на наказанието. Каквото и да е то. Вместо елегантната мотивировка “с цел превенция” бих предпочел директното “за назидание”.

  За опитите да се НАЛАГАТ или (особено!) безалтернативно да се ВНУШАВАТ “истини”, УМИШЛЕНО ПОТИСКАЙКИ тяхната оценка от страна на възприемащия, горното трябва да важи с още по-голяма сила.

  А агитаторите за един или друг “източник на истина” трябва да се третират като съучастници.

  Ако някой иска да каже какво смята за истина – моля, да заповяда, включете микрофоните, насочете прожекторите, да му дадем вниманието си. Каквото и да каже, то може да съдържа и полезна информация (най-малкото – информацията, че И ТАКИВА теркове има по широкия свят). Но единственото, което може да направи, е да си каже тезата и да я подкрепи с аргументи. Както той ги вижда.

  Оттам нататък, дали това е истина или не, решавам аз. Ако умея (И ако съм СВИКНАЛ) да мисля самостоятелно, вероятността да сгреша в преценката си е по-малка. Ако не мога да мисля или – най-гадното – НЕ ЩА (щото процесът НЕ МЕ КЕФИ), отивам down the drain. На туй в нЕкои теории му се вика “естествен подбор”.

  P.S. Аз иначе съм кротък и безконфликтен индивид. Не и по тази тема обаче.

 63. Браво за статията ти, колко е просто да щракнеш в интернета думата “масонци” за да разбереш истината

 64. albert venn dicey
  03/06/2009 - 06:56

  Longanlon,
  какво им е на филмите с негри?

 65. albert venn dicey
  03/06/2009 - 07:00

  Longanlon,
  иначе си донакъде прав да обединяваш социализма, християнството и антиглобализъм като масови заблуди – враг.
  И все пак не всичко в християнството например е било враг на прогреса (някои протестантски вероизповедания са били и са доста либерални и прогресивни), както и някои социалисти са били доста полезни с другите си неикономически идеи.

 66. Лъчезар Томов
  03/06/2009 - 09:15

  Моля, моля, социализмът е учение на Дявола, не го бъркайте с Християнството. Социалистите убиваха свещеници и горяха църкви, защото “диктатурата на малцинството” е несъвместима с любовта между хората

 67. коментар от Свежо: да ама е смешно да си педесе и да пишеш по цял ден глупости из сайт като тоя 😉

 68. абе аз като стане дума за християнство, също не се сещам за “любов между хората”, щото в историята и идеологията му няма много любов – за сметка разбира се на ксенофобия, расизъм, религиозна нетърпимост, убийства, войни и т.н. а конкретно у нас – кражби, заменки на имоти, алчност, държавна сигурност…

 69. коментар от Свежо: Нямам идея за кого говориш, но явно не е за мен. Иначе, като гледам, доста торби сол ти предстои да хапнеш.

 70. http://projectoria.org/forum/t.....stvorenie/
  Петре-този линк ти го давам, не за да четеш дългите писания, които с лека ръка ще отречеш, а за да погледнеш последния коментар (най-долу) в който са изброени 20 тина доста известни учени-креационисти и после да не говориш, че еволюционистите бутат науката напред.
  @Зелен Бетон – разбери, че някои дават мило и драго , за да си направят битието по-интересно. Същите тези някой биха се радвали , ако масоните , извънземните и демоните съществуват. Това често са хора с твърде развинтено въображение или такива, на които не им се мисли много и предпочитат други да го правят вместо тях.

 71. Винаги съм си мислел, че теориите на конспирацията са просто едни факти, които се знаят или се знаят отчасти, които са подредени по определен начин. Логическа манипулация. Не е трудно по принцип 🙂

 72. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  03/06/2009 - 12:40

  Лъчо Томов, да ме извиняваш, но не си прав.

  АЛКОХОЛЪТ и по-точно осъзната нужда да се произвежда алкохол, е нещото, което ни различава от животните.

 73. Светослав Антонов
  03/06/2009 - 12:42

  Здравей Петре,
  искам да изкоментирам Цайтгайст, понеже му правих превод на втората част, и останалите конспиративни теории.

  Значи, всеки си има глава на раменете, всеки сам трябва да си съставя мнение. Не е правилно всички конспиративни теории да се слагат в една кошница, нито пък всички твърдения да се разглеждат като равностойни.

  Примерно това, че членовете на британското кралско семейство са потомци на гущероподобна раса, смесила се с марсианците, не е равностойно на предложението че ЦРУ е организирало атентати срещу държавните глави на Гватемала и Боливия.
  Плюс това в Интернет има достатъчно различни източници за всеки един проблем, за да може всеки да си направи собствено проучване, ако е чак толкова запален привърженик на конспирацията.

  Има много детайлен руски сайт специално за първата третина на първия Цайтгайст – тази за религията. Там взимат всяко твърдение, едно по едно от филма, и показват как то изобщо не е вярно. Те твърдят, че филма умишлено изопачава факти, за да докаже тезата си… което в някои случаи е така. Интересното е, че въпросният сайт също умишлено изопачава факти, за да обори филма 🙂
  Мисля, че всеки е способен да отсее същността на твърдението за религията – а именно че Християнството е произлязло от вярванията на древен Египет. След това всеки може да прочете литература за това какви са били вярванията на древен Египет (аз мисля че Книгата на Мъртвите я имам поне в няколко варианта), да сравни с Библията и сам да си направи изводите.

  Самия Цайтгайст не е оригинално произведение, той е “съшит” от трудовете на различни хора и организации, след което тези трудове са представени така, че да достигнат до заключението на авторите – “всичко е любов, всички сме едно цяло” бла бла, хипи философия.
  Повечето теории на конспирацията са структурирани по същия начин – компилация от факти, които се представят така, че да докажат гледната точка на автора, който е чел тези факти/документи и т.н.

  Предложението за произхода на Християнството от египетските вярвания мисля, че беше на един археолог, който е написал книга по този въпрос, после няколко други археолози са написали книги за неговата книга, някои са съгласни с него, някои не са… в крайна сметка повечето египтолози са на мнение, че той не е много прав, но това са тънкости които се виждат само от специалист в тази област.

  Когато говорих с приятели икономисти за механизма за създаване на парите (началото на втория Цайтгайст) те ми отговориха “Ти описваш учебника по икономика за първи курс”…
  Сниманите документи като “Механика на модерните пари” всеки може да ги намери, разните там Щатски постановления, наредби и т.н. също.
  Втората част на филма – за политическите убийства, икономиката и ЦРУ, си е директно взета от книгата “Признанията на един икономически убиец”, и се коментира директно от автора на книгата. Дали неговите твърдения са верни или не – всеки може да си прави изводите от първа ръка.

  Не ми се задълбава повече, тъй като темите са много и разнообразни.
  Моето мнение е, че няма световни конспирации и заговори на тайни общества. Има общи интереси, има бизнес интереси, има картелиране на фирми, корпорации и т.н. Има политически интриги, корумпирани ръководители… един поглед над българския политически живот е достатъчен.

  Жалкото е, че там където има истина, тя се губи в тоновете бълвоч, който се изсипва и се смесва под общия знаменател “теория на конспирацията”.
  Достатъчно е да сложиш думата “извънземни” до “Осама бен Ладен”, и никой нормален човек няма да прочете нищо свързано с геополитиката в момента.

  Аз останах с отворена уста, когато един познат започна да ми обяснява как не е имало Холокост, избитите евреи през Втората световна война са били няколко хиляди, а останалите са умрели от тиф.
  Анти-ционистките настроения напоследък, и то в България, по мое наблюдение са доста засилени, и може би оправдани, но те се израждат в анти-еврейски настроения. Съвсем нормални иначе хора почват да ми обясняват как е оправдано да се избиват милиони хора, независимо дали са евреи, цигани, левскари…

  Писна ми да пиша. Ще приключа с цитат на Достоевски: “Никоя истина не струва колкото една детска сълза”. Ето ти добър критерий за вярване или невярване в която и да е теория на конспирацията. Само че е важно да се прилага двустранно – и про- и анти-

 74. коментар от Свежо: ми точно за тебе говоря – прости, ако не си чукнала още 50 – външността ти ме заблуди. а за глупостите – просто погледнах 800-те коментара, които си напраскала в свежо…

 75. коментар от Свежо: Възможно е да ти изглеждам по-възрастна, отколкото съм, но не очаквах, че това има толкова голямо значение за когото и да е тук, включително и за теб.Не държа да ме харесваш нито мен, нито коментарите ми, но ми звучиш много несериозно с подобни оценки. Или отговаряй на коментарите ми по същество, или не ми хвърляй тук пуканки срещу вятъра с приказки, като “глупостите, които са напраскала”. Щото като ти гледам “кармата” ти повече клониш към петдесетгодишните/забележи правописа на думата :)/, срещу които пръскаш слюнка. Радвай се, че не обсъждам твоята снимка.Достатъчно оспамихме, предлагам да спрем.пп Балтазаре, голям хитрец си, подхвърли ми недопечен, горещ картоф и сега гледаш сеир.

 76. @Светослав Антонов много точно посочи същността на проблема:

  няма световни конспирации и заговори на тайни общества. Има общи интереси, има бизнес интереси, има картелиране на фирми, корпорации и т.н.

  И аз преди време си упражнявах краснописа с подобни теми:
  http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=17

  А иначе по подобни констпиративни и други псевдонаучни теории по правило се увличат хора, които са много слабо запознати със същността на проблема.

  Като кацането на Луната да речем, дето Марфа спомена за него.

  И понеже за простотията е характерно да не долюбва образованите хора, много лесно народа се пали “те учените/икономистите/инженерите/… нищо неразбират! Я гле – шамана/гуруто/врачката/… кво казва!”

 77. Определено виждам предпочитание към темата за конспирациите 🙂 Струва ми се, че вече в няколко статии се въртим около нея.
  На мен друго ми е интересно. Че има масони – има. То те не се и крият, щото като си заведат жените на официалните сбирки….нали ви е ясно, че после цял свят разбира 🙂
  Ама защо им викат тайни братста, организации или не знам какво си…като всъщност не са такива.

 78. коментар от Свежо: Браво, много добра статия. Но истината е, че тя не е тази “Тайна Истина”, която ни представят всякакви хаховци. Но тези, които им вярват никога няма да разберат това, защото те им ВЯРВАТ. Те искат доказателства, че тяхната истина не е истина без да дават доказателства за теориите си. Вяра е достатъчна. И после това не било религия. Само едно нещо се чудя, като толкова са наясно със света и конспирациите в него, защо не направят така, че света да стане по-добър и да няма конспирации. Преди време бях доста по-толерантен към всякакви такива теории. Да си вярват хората, какво толкова. Само, че това стана епидемия и ми писна от всички страни да ни облъчват.

 79. Браво, много добра статия. Но истината е, че тя не е тази “Тайна Истина”, която ни представят всякакви хаховци. Но тези, които им вярват никога няма да разберат това, защото те им ВЯРВАТ. Те искат доказателства, че тяхната истина не е истина без да дават доказателства за теориите си. Вяра е достатъчна. И после това не било религия. Само едно нещо се чудя, като толкова са наясно със света и конспирациите в него, защо не направят така, че света да стане по-добър и да няма конспирации. Преди време бях доста по-толерантен към всякакви такива теории. Да си вярват хората, какво толкова. Само, че това стана епидемия и ми писна от всички страни да ни облъчват.

 80. коментар от Свежо: В един разказ срещнах много добър лаф, който подхожда на случая: “Какво е доказателството, че има извънземни?Ами доказателството е в това, че досега не са се обадили. Умни са.”
  Разказа няма нищо общо с темата, но е доста забавен. Ако някой иска да го прочете: http://ianchefff.blog.bg/izkus.....nih.343118

 81. Интервю на Дъглас Адамс за “Американски атеист”
  “…Наистина не вярвам, че не съществува бог – всъщност убеден съм, че няма бог (разликата е тънка)…”

  Да вярваш или да си убеден – има разлика, нали?

  Щем-нещем, обаче, се налага да приемаме някои неща на доверие – поне за прости ежедневни проблеми от типа “не трябва да се дава много газ доката колата още е студена”. Не съм се убедил лично в посочения пример, но и не изпитвам желание да пробвам експериментално.

  Та да вярваш за някои неща, според мен е неизбежно, но не е трудно да се увлечеш и да занемариш напълно мозъчната дейност.

 82. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  03/06/2009 - 20:45

  ето още един щрих към темата за конспирацията. има тайни агенти, тайни милиционери, агенти на ДС, на ЧК, на ВЧК, на НКВД, КаГеБисти, чекиджисти и за малко да пропусна Ангел Панчев.

  Гледайте и се молете да не ви се прилепи някоя икукумявкала бабичка, че ще ви докара до подобно състояние, колегите свежари вече не издържат 😀 😀 😀 добре, че съм последовател на великото учение на неебателите и не ебавам, иначе…

  http://svejo.net/home/link_sum.....?feature=6

 83. хахаха линка рулира батка 🙂

 84. Лъчезар Томов
  03/06/2009 - 21:28

  Има известна разлика между вяра, религия и църква. Проблемите са главно в инсттуцията и то в точно определена институция – Католическата църква. Не мисля, че книгите могат да бъдат обвинени за престъпленията на читателите им, нали така 😉

 85. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  03/06/2009 - 21:36

  Не рулира, направо лупингира 😀 😀 😀

  Лъчо, по Великден в блога на Радо имаше тема за религията и вярата и мисля добре се получи – не стана диалога, но се видяха доста мнения. Виж на http://radobg.wordpress.com/
  (май е ден след празника)

 86. Петко
  03/06/2009 - 21:52

  Според мен предположението ти за 10% интелигентни хора (или поне неидиоти) е изключително оптимистично. Ако се вземе извадка от форумите на Капитал, може и да са 10%, но ако погледнеш в dir.bg която и да е тема и коментарите под нея, ще се убедиш, че в някои случаи е по-малко и от 2%.

  Един хубав начин се отсеят кандидатите е да се дава тест:

  1. Вярваш ли в пандемията от свински грип
  2. Вярваш ли че през 2012 света ще свърши
  3. Вярваш ли в Зейтгейст дъ Муви?
  4. Вярваш ли в креационизма и че теорията на Дарвин няма почва на този свят.

 87. С този пост заби кур в гъза на демокрацията.
  Гаден подставен масоно-илюминатско-юдейски агент 🙂

 88. Лъчезар Томов
  04/06/2009 - 00:17

  Благодаря, Балтазар. Сега ще прегледам тамошната дискусия

 89. Лъчезар Томов
  04/06/2009 - 00:19

  Дай по – точен линк, човекът си пише системно за Железните

 90. @Петко – давай така момче! Ти си нашият борец срещу идиотите..Ще пускаме тестове и който не го отсява му лепим значка “тъпак” и..да му мисли после! А тия проценти на базата на коя статистика са значи?

 91. Кефи ме как ей така спомена Барека в поста си. Много забавно се получи – хем истина, хем поезия вкара. 🙂

  Сега по отношение на теорията ти в началото, аз смятам, че по-вярна е следната: “Всички хора по света, които са по-глупави от мен (който и да е този “мен” – аз, ти, Барека и т.н.) 🙂 са идиоти.”

  Бареков, четеш ли? :спукващо се да се хили емотиконче:

 92. До Светослав Антонов: “Примерно това, че членовете на британското кралско семейство са потомци на гущероподобна раса, смесила се с марсианците, не е равностойно на предложението че ЦРУ е организирало атентати срещу държавните глави на Гватемала и Боливия.”

  Коментарът ти е много на място. А колкото до атентати и заговори организирани от американското правителство, такива писания ги има и в американските (забележи) учебници. Така че колко те са теории на конспирацията е доста сложен въпрос, да не кажа и че не са конспирации.

 93. @Steliyan

  Аз се чудя как любителите на конспирации все още не са измислили, че световните “господари” са всъщност безсмъртни,

  Ооо, измислили са… и си вярват!
  http://clubs.dir.bg/showthread.....=&sb=

  http://clubs.dir.bg/showthread.....=&sb=

  Това са само два примера, как един вярващ спори усилено, че “властелините” са открили безсмъртието …

 94. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  04/06/2009 - 14:41

  Обърнахме го на чат и накрая домакина ще ни нарита, но ето:

  http://radobg.wordpress.com/2009/04/19/easter/

 95. Иво Апостолов
  04/06/2009 - 17:10

  От целия филм ЦайтГей, единственото смислено нещо бе анализа за фед.

  А щом врачките вече взеха да се появяват по националните телевизии и да гледат чрез СМС-и, малееее

 96. “ма кво се учудвам, щом “лекарство”, което се самовъзхвалява, че с него едновременно можете да си излекувате спин-а и да си лъснете сребърните лъжици е най-продаваната хранителна добавка у нас, повече хора вярват на хомеопатията отколкото на витамините, а игри с есемеси, астролози, магове и екстрасенси се харчат като топъл хляб по всички телевизии.”

  Това е нещо, на което никога няма да спра да се изумявам… Не знам, човече – според мен всичката тази вяра в конспирации, врачки, гледачки, магки (ба ли му ма*та как се казва) е резултат от ниска култура, основно. Щото ако поназнайваш туй-онуй, попътувал си тук-там, попрочел си това-онова, имаш поне малко по-широк кръгозор, надали би бил толкоз прост да вярваш на тия неща. Уви, в България огромната част от хората са с много ограничен поглед към света. Не случайно 80 от 100 човека тайно вярват, че по клавиатурата на компа тече ОПАСЕН ток (личен опит)… Но какво да искаме – при тази образователна система (и нейното все по-голямо западане), тази атмосфера на печалбарство и криминална безнаказаност… и по-зле ще става.

 97. Нещо ми изчезна коментара (сигурно съм го делнал без да искам). Който беше в смисъл: “Лично предположение: това с простиите с СМС и врачките ще продължи да се разраства, основно заради разбитата образователна система и масовото изпростяване на младите…”

 98. Интересно ми е всички, които отричате конспирцаията, как ще коментирате речта на Кенеди? Нима и той е поредната откачалка?

  …. The very word “secrecy” is repugnant in a free and open society; and we are as a people inherently and historically opposed to secret societies, to secret oaths and to secret proceedings. We decided long ago that the dangers of excessive and unwarranted concealment of pertinent facts far outweighed the dangers which are cited to justify it. Even today, there is little value in opposing the threat of a closed society by imitating its arbitrary restrictions. Even today, there is little value in insuring the survival of our nation if our traditions do not survive with it. And there is very grave danger that an announced need for increased security will be seized upon by those anxious to expand its meaning to the very limits of official censorship and concealment. That I do not intend to permit to the extent that it is in my control. And no official of my Administration, whether his rank is high or low, civilian or military, should interpret my words here tonight as an excuse to censor the news, to stifle dissent, to cover up our mistakes or to withhold from the press and the public the facts they deserve to know ….

  … Today no war has been declared–and however fierce the struggle may be, it may never be declared in the traditional fashion. Our way of life is under attack. Those who make themselves our enemy are advancing around the globe. The survival of our friends is in danger. And yet no war has been declared, no borders have been crossed by marching troops, no missiles have been fired.

  If the press is awaiting a declaration of war before it imposes the self-discipline of combat conditions, then I can only say that no war ever posed a greater threat to our security. If you are awaiting a finding of “clear and present danger,” then I can only say that the danger has never been more clear and its presence has never been more imminent.

  It requires a change in outlook, a change in tactics, a change in missions–by the government, by the people, by every businessman or labor leader, and by every newspaper. For we are opposed around the world by a monolithic and ruthless conspiracy that relies primarily on covert means for expanding its sphere of influence–on infiltration instead of invasion, on subversion instead of elections, on intimidation instead of free choice, on guerrillas by night instead of armies by day. It is a system which has conscripted vast human and material resources into the building of a tightly knit, highly efficient machine that combines military, diplomatic, intelligence, economic, scientific and political operations ….

  President John F. Kennedy
  Waldorf-Astoria Hotel
  New York City, April 27, 1961
  Ето и линк – http://www.jfklibrary.org/Hist.....271961.htm

 99. Zeitgeist е развлекателна супа от полуистини и откровени глупости, сварена с много пикантни подправки. Доколкото си спомням, основната теза на първата му част беше, че т.нар. Свето писание е само компилация/римейк на по-стари източници и в него няма (почти) нищо оригинално. Което е самата истина. Другите части потопяват филма на едно много ниско ниво. Колкото до конспирациите, не е да ги няма, но от всички масово разпространени, единствено историята с кацането на Луната (или по-скоро с автентичността на КАДРИТЕ от Луната) ми звучи като донякъде възможна – в смисъл, скалъпена.

 100. Уважаеми Longanlon,
  За първи път пиша коментар под статия в блога ти, въпреки че го чета от около година. По повечето въпроси съм съгласен с теб, поради което и не пиша коментари. С тази статия обаче не съм изцяло съгласен. По принцип съм умерен човек с десни либертариански възгледи, и когато гледах Zeitgeist 1 и 2, първото което ми дойде на акъла след филма беше “Кой иска да мисля че това е така?”. Подобни филми винаги трябва да се гледат с мисълта че те сами по себа се биха могли да бъдат пропаганда и конспирация. Няма съмнение че такъв форум като Builderberg Group има, защото се събират всяка година в луксозни хотели по света, пряко законодателството на страните си, с охрана, приличаща по маниер и начин на работа на Secret Service. Това е президентска охрана, и нямаше да е там ако няма защо/за кого. Какво си говорят, те си знаят. Обективна истина е че 50% от населението на земята живее с под долар на ден. Обективна истина е и че има достатъчно храна за всички, а да не говорим за пари. Има колкото щеш хуманитарни организации, партньорства за мир и каквото още ти дойде на акъла. За половин век, откакто ги има, не само че не успяха да помогнат, ами и положението се влоши – африканците са свикнали на помощи и не щат и да чуят за работа. Според мен това е целенасочено причинено от т.нар. развити страни, за да държат Африка с огромните и ресурси на колене. Същото се отнася и за редица страни в Азия. А че се готви световно правителство е очевидно и човек трябва само да погледне какво става: EU, AU, NAFTA… Превръщането на света в свободна икономическа зона няма да доведе нищо добро със себе си, тъй като е мултикултурен и хилядолетия на различия не могат да се забравят за 20 години. Свински грип – пълни глупости, лекува се с Тамифлу (който произвежда Тамифлу, халал да са му милиардите от WHO). От 6 месеца, от началото на “епидемията” са се разболели 21,940, умрели са 125, това прави смъртност от 1/175. Не е нито много повече от който и да било друг грип, а пък и разболелите се са в световен мащаб изключително малко. Така че определени финансови, индустриални и икономически кръгове определено дърпат конците на тези или онези политици. В по-малък мащаб може да се наблюдава на Българска земя – т.нар. олигархия. Така че има нещо, наречи го както щеш. Тъй като на света нищо не се променя към добро, а само към война, глад, бедност, извращения и зверства, ми е трудно да повярвам че мощни организации като UN, EU, NATO и т.н. не могат да въдворят мир в Дарфур, Близкия Изток или Ирак. Те просто не искат, не им е удобно, защото обезсмисля съществуването им, поне на NATO. Истинският тероризъм (за убиване, а не за пари или медийно внимание) се зароди в последните 20-30 години, под влиянието на нагласите на хората в Иран.
  Темата за това кой реално управлява света е изключително сложна и многопластова, защото има различни видове власт – политическо, икономическо, военно, териториално, здравно, религиозно. Хората могат да бъдат манипулирани по безброй начини. Гледай например Обама – изкара военните от Ирак, за да ги вкара в Афганистан. Ама разбира се, там има хероин, слагаме ръка на него, поддържаме производството му, продаваме го (милиарди безотчетни пари), след което хвърляме също толкова милиарди за война срещу дрогата. Пак война, пак оръжие, пак го купуват. Накрая се оказва че войниците и техните “врагове” се стрелят с патрони на един и същ производител, че и от едни и същи оръжия. Ако някой няма интерес от световен мир, това са производителите на оръжия.
  Мисля, че като цяло си разгледал темата много плитко, а тя никак не е плитка. Пак ти казвам, не вярвам в юдео-масони, но нещо на този свят определено не е наред, защото ако всички тези организации си вършеха работата, нямаше да има гладни, бедни и терористи. Моят съвет, наблюдавай обективно и заемай средна позиция, отричането на каквато и да било световна конспирация е най-малкото отказ да се огледаш и да я откриеш около себе си. WalMart, IKEA, мол културата, МЕТРО, Kaufland (особено!) – това са икономически убийци и тяхната политика е целенасочена. Чуждестранни инвестиции – бич за една малка държава. Първо, приход на свежи пари, после – обратно с лихвите. Често си говоря за това с един приятел и доскоро колега, блестящ икономически и пазарен анализатор. И двамата сме интелигентни и информирани хора и не можем да повярваме, че всичко е такова, каквото ни се показва. За пари се правят/не се правят неща, които водят до много лоши последици за цели страни. Определени картели са наясно с това. Ако искаш да ме обориш, или да изкажеш своята теза за нещата казани от мен, моля пиши ми на мейла.
  С уважение,
  minimala

 101. Когато Африка е колониална, тя е много полезна на завоевателите си – те развиват икономиката и обществото там, за да могат да ги използват. Aфрика такава, каквато е сега не е от полза за никого. Огромните й ресурси стоят неизползвани, защото никой инвеститор не се чувства достатъчно сигурен в безопасността си, за да ги разработва.

  Това не е резултат от заговор на високо ниво – защото никой няма полза от неработеща икономика. Резултат е от добронамерени борци за свобода, искащи да освободят държавите си от “оковите на колониализма”, смятайки че после всичко ще е цветя и рози – но не си даващи сметка за бъдещите хаос и войни. Резултат е от популистката политика на западните държави, наливащи хуманитарни помощи, които държат диктаторите на власт. Резултат е от безсилието и липсата на политическа воля на ООН да наложи мир в региона.

  Ти смяташ, че голяма част от световната политика се диктува от заговори и интереси на високи нива. Аз пък смятам, че още по-голяма част от нея е резултат просто от некомпетентност, безсилие и политически популизъм, които са характерни за всяко едно правителство по света – защото правителствата се състоят от политици и от чиновници – две групи, които са известни главно с некомпетентността си, алчността си, и късогледството си.

 102. Има една грешка, която американците повтарят безброй пъти – Иран, Ирак (малко по-специален случай), Корея, Виетнам, Куба и още много други. Имам предвид марионетните диктатори и правителства, които американците настаняват в тези страни, след което се стига до война/революция. Във всички изброени случаи про-американският диктатор е толкова корумпиран, че народа изнемогва и се зараждат нормалните за такава среда фундаменталистки и комунистически движения. Останалото е история. А добрите про-американски диктатори остават на власт до смъртта си, или докато самите американци не решат да ги махнат оттам (специалният случай на Ирак и Афганистан).
  За Африка – безсилие и липса на политическа воля на ООН да наложи мир в региона? Мисля че просто мира е в разрез с интересите на ООН. Проста сметка, ти си Уницеф: вместо да купиш на едно африканско село (Онгобонго например, население 750 души, 500 от тях деца) 50 крави и един бик ($2500 общо при най-лошия случай), за да пият всички малки негърчета мляко, е по-оферта:
  -> правиш fund raising кампания за гладуващите дечица в село Онгобонго, по CNN, почти без пари защото е кампания а не реклама и CNN искат да се покажат като филантропи, пък и данъчни облекчения ще получат
  -> даряват да речем 70000 човека по долар ($70000)
  -> купуваш 5000 кутии адаптирано мляко Nestle по $10 кутията, и даваш $20000 за да си изплатиш кампанията и транспорта
  -> едно дете изкарва с една кутия 10 дни (като не пие много), 500 деца с 5000 кутии изкарват 100 дни
  = след 100 дни пак нямат какво да ядат, Nestle не са продали млякото на по-ниска цена като за Африка и са си прибрали пълната печалба, и дефакто единственият спечелил са те, парите са останали в развитите страни, но вече не са в 50000те жалостиви дарители, а в голямата корпорация. Отново “100 дни по-късно, дечицата в Онгобонго отново гладуват. За жалост, парите събрани от вас, драги зрители, бяха достатъчни за много кратко време, дайте пак”
  А за споменатите $70000 щяха да се купят:
  – 50 крави и един бик
  – семена от непретенциозна трева, за да се направи пасище (Голямата част от африканската почва е плодородна, просто липсва лесно достъпна вода)
  – електрическа помпа на фотоволтаици за вода за кравите и за напояване на пасището
  – Шеврон-Тексако идват и правят сонда за вода на добра воля (е ако Уницеф ги помоли как да откажат…)
  – книга “Как се отглеждат крави” (в селото има някой грамотен)
  – разни други необходими за говедовъдството неща (корита, инструменти, ветеринарномедицински препарати)
  – сено за известно време докато порасне тревата на пасището.
  Резултатът е: мляко, телешко (кравите раждат за да дават мляко), говеждо, а колелото на говедовъдството се завърта и скоро Онгобонго дава излишното си мляко и месо на съседното село. А с още 70000 хиляди, ако слушат, ще им пратят камионетка и бензин да не карат на волски каруци.
  Защо аз, дришльо на 21, мога да го измисля, а ООН не може? Защото не иска, и защото на Nestle така им е удобно, и най-вече, защото за това са сключени ДОГОВОРИ между тях и ООН. Никаква конспирация, а най-обикновени договори, заради които умират хора. ООН определено има сметка от неработещата икономика на Африка, тъй като това води до недостиг на предлагане на ресурси => високи цени на последните и много пари за тези, които ги произвеждат (петролните компании, не държавите от които те се помпат, за тях остават стотинки на фиксирана цена). В една fiat currency монетарна система, това чисто и просто генерира ПА-РИ.

 103. Лонги, аз смятам, че голяма част от политиката се движи от икономически интереси. Както имаше една приказка – кой, каквото и да ти говори, знай, че става дума за пари.

 104. QNA PLATOVA
  06/06/2009 - 21:58

  aiii, Minimala!

  ..napravo sum mnogo na tvoeto mnenie. Jalko, 4e ne pi6e6 pove4e, golqm interes imam!
  No za Afrika, to4no – tq si e ma6inka za pari, kato vqturna melnica – ot vqtura pravi cenna energiq. Shokokompaniqta Cadbury’s izkupuva kakaoto ot Afrika za centove, posle im prodava obratno 6okoladite na mnogokratna cena. Eto tova e na krastavi4arq krastavici, pri tova realno! Bez nqkoi da gi spira. A Cadbury e angliiska kompaniq, znaqt mnogo dobre kakva e dalaverata.
  Drugoto e, 4e mnogo hora na Zapad znaqt za mnogo ot teq ma6inacii, no si zatvarqt o4ite. V u4ili6te u4ehme kak McDonalds izpolzva geneti4no promeneni produkti, kolko e vredno, kolko hora sa exploatirani etc. etc. No vsqko golqmo mejdu4asie moite argumentira6ti se po vuprosa i znae6ti suu4enici hodeha dotam i kupuvaha po 10-15 porcii za sebe si i okolnite.
  Tuk, v Evropa (cqla Evropa, EU i drugite) znaem, 4e sme Zlatniqt miliard, 4e nai-mnogo vredim na okolnata sreda, 4e pazaruvame na poraziq i posle hvurlqme hranitelnite produkti, bez dori da sa razopakovani. No tova s Afrika nqma da spre. Vuv Vienna se namira edin golqm ofis na Obedinenite nacii, poznavam ottam 2ma du6i, koito jiveqt v nevijdan za mene lux, s privilegii navsqkude, i 4estno ne znam to4no TE s kakvo spomagat za oblek4avane na polojenieto.
  Sega se setih: Ima li nujda ot nqkakva TAINA globalna konspiraciq, sled kato nie vse pak jiveem v edna VIDIMA neizbejna sistema, nare4ena Kapitalizum, v koqto drebnite trqbva da se pogulnat ot golemite, za6toto edinstvenata cel na vsi4ki e bezkraen RASTEJ?
  Spored men nqma nikakvi taini ne6ta, istinata e dostatu4no 6okira6ta. Dostatu4no e da se 4etat vestnici i da se pointeresuva 4ovek ot ikonomika v neta ili knijki.
  Ostava nadejdata, 4e sled kato vsi4ki golemi kompanni uni6tojat malkite i ostane samo 1, 6te se stigne do nqkakva revoluciq i do New world order. Sumnqvam se da go dojiveem, no istoriqta si se povtarq. haha, zna4i nqma da e tolkova New 🙂

 105. Как Ви се струва тази теория на конспирацията: http://www.dnevnik.bg/izbori20....._todorova/

 106. Здравей Яна,
  Да ти кажа честно аз не съм срещу пазарната икономика, няма нищо лошо в нея, в крайна сметка тя е основана на едно просто правило – едно нещо струва толкова, колкото ти дават за него. Обаче, тук възниква един парадокс: скъпо е това, което е рядко, системата е основана върху ДЪЛГ и НЕДОСТИГ. Съответно, растеж претърпява този, чиято стока е с намалено предлагане, защото цената ѝ се увеличава. Цената може да се повиши и от запазване на предлагането и увеличаване на търсенето. Тъй като един производител няма начин да контролира търсенето на продукцията си, той контролира собственото си предлагане, ако има достатъчно голям пазарен дял, това рефлектира неминуемо върху цената на продукта от всички производители. Тъй като пари при пари отиват, малките производители скоро фалират защото потребителското доверие е в големия производител, при така създалите се обстоятелства на високи цени. По тази причина нередки са случаите в които са изгаряни диаманти в Ботсвана и Сиера Леоне, за да се държи цената им висока. Обратно, един голям производител на конкретна стока може да убие по-малките си конкуренти по един също толкова гениален начин – той е достатъчно голям за да може да издържи, и буквално залива пазара с продукта си, продавайки го малко над себестойност+транспорт. Това причинява падане на цените на продукта и от останалите производители, които скоро фалират. След това големият производител вече е монополист. Можеш да го видиш приложено на практика в IKEA, те скоро ще влизат на българския пазар, и българските мебелни производители (много от тях надминаващи IKEA по качество) ще са принудени или да фалират, или да си преструктурират производството (направо да го сменят). Гореспоменатите начини за завладяване на конкуренцията са икономически убийства, и са резултат от “чуждестранните инвестиции” във всяка една посткумунистическа държавица като България. Помни ми думата, след 5-10 години пазара у нас ще се пренасити, тук вече ще са стъпили всички големи корпорации, и българските произвводители едвам ще кретат, ако ги има изобщо. Така, без инвестиции, няма да има какво да парира дефицита по текущата сметка и накрая ще се окажем народ, който работи за заплати за корпорациите, без да произвежда нищо. Това означава липса на средна класа. То и сега е така, само че още не е толкова ясно изразено, поне не в България. И следващата голяма криза като сегашната ще ни запрати направо в първи клас. И така ще е докато българина предпочита да си купи турски домати, вместо български, и не уважава родното производство.

 107. Ju, статия на Любослава Русева която цитираш никаква теория на конспирацията не е. Това е просто анализ, при това много добър.
  Препоръчвам ви да го прочетете

 108. “изгаряни диаманти”?!?

  човече, имаш ли представа какви температури и налягане са необходими, за да се създаде диамант от графит, камо ли пък да се разруши диамант чрез изгаряне…

 109. Fight Fire With Fire
  10/06/2009 - 17:19

  Според мен е много трудно да се отсее просото от плявата, пък и слагането под един знаменател по принцип не ми е по сърце, шот резултата обикновено е в трети квадрант;) Кой те знае и ти дали не си некъф бот на тия шушумигиги и да ни заглавичкваш нещоо, а? 🙂 И да ни отклоняваш от Истината! :Р

 110. Fight Fire With Fire
  10/06/2009 - 17:25

  Опс, видях това за горените диаманти: Братле, като попиваш инфо от Нетя, барем осмисляй го – недей само копи-пейст. Иначе има истина в нещата, дето ги пишеш, ама донякъде само, мое мнение. Но не обичам да обяснявам по нетя – болат ма пръстите…

 111. Fight Fire With Fire
  10/06/2009 - 17:51

  Сори за тройния пост (ако е проблем изтрии ги) – като се замислих и проверих малко май всъщност не е чак такъв проблем – горят в присъствието на атмосферен кислород 😉 при около 840 градуса. Диаманта изчезва се образува СО2, което си е яко, така че се извинявам за горния пост. Но наистина се образуват и трансформират при много висока температура и налягане.

 112. Георги
  11/06/2009 - 01:35

  Факт е , че парите управляват света , а това , че някой обича да се рови из историята и да разглежда различни теории и гледни точки за дадено нещо не е лоша постъпка . А , вече безрезервно да вярваш в него си е глупост . Мойта любима теория на конспирацията е за трилатералната комисия . 🙂

 113. Добре де, а някой допуска ли простата възможност хората да имат нужда да вярват в такива конспирации. Защо ли? Защото по мои лични наблюдения доста хора ги е страх да поемат отговорност за това, което се случва около тях и е много по-лесно да обвинят масони, божества и тн.

  Познавам масон лично и впечатлението ми беше за един изключително ерудиран човек : ) Те просто са като едно голямо семейство – всеки помага на всеки (a.k.a. шуробаджанащина : )

 114. Горят при 840 градуса, както ти самия каза. Температура, която не е толкова трудно да се развие в обикновен огън ако го раздухаш достатъчно. За разлика от условията за създаването им, диамантите се разрушават доста лесно. Бивайки просто въглерод, с кристална решетка във формата на четиристен (точно заради тази решетка са толкова твърди), не е нужно нищо повече от огън за да ги превърнеш в CO2.

 115. QNA PLATOVA
  13/06/2009 - 22:20

  Minimala!

  Zdrasti. Mislih si po tvoq comment za poglu6taneto na mestnite firmi ot 4ujdite. No ne mi se struva tolkova tragi4no. Poslednite 7 godini pose6tavam redovno Slovakiq, a ot 2007a ve4e pone 1x v sedmicata. Kogato za pruv put bqh tam, be6e ujasno: sivo, tumno, neprivetlivo. Otkakto vlqzoha v EU, ne6tata razcufnaha dosta: starite panelni blokove “soc-arhitektura” gi restavrirat masovo v hubavi cvetove i s uplutnenie, stroitelstvoto e umereno, no originalno, masovo navlizat 4ujdestranni firmi, ve4e tam mi izglejda kato Avstriq, samo na emblemite na poznatite mi firmi ima nadpisi na slova6ki. Tam za nula vreme opraviha zadrustvaniqta,napraviha no6ten transport (dori) do vseki ugul na grada, postroiha novi i ka4estveni puti6ta (v Bratislava). Supermarketi kato Kaufland, Tesco, Billa i Lidl sa nai-masovite tam… Spored men slova6koto proizvodstvo nikakvo go nqma. IKEA si e tam ot mnogo vreme… No 4estno, tqhnata ikonomika se razviva mnogo polojitelno i horata, koito poznavam ottam, sa dovolni.
  Za6to v Bulgariq da ne se razvie podoben scenarii? Za6to Bulgariq ne se opravi zaradi/vupreki investiciite? Istinata e, 4e otdavna sum otpisala misli kato “Koga BG 6te stane kato Avstriq i Germaniq?”, a samo se 4udq “Koga 6te stanem kato Slovakiq?”. Za6toto Slovacite imat su6tite sredstva, no postigat mnogo po-visoki celi.
  Tujno mi e, 4e Slovakia za pruv put e bila obqvena za avtonomna durjava ot 1939ta do 1944ta ot A. Hitler, a vtoriqt put e bil 1993ta. I s kolko to4ki ni biqt! Nie s vekovnata istoriq kakvo imame DNES?
  Tova konspiraciq li e ili tup narod?
  Longanlon, izvinqvai za spama 🙂 Molq za razbirane

 116. Divided_Zero
  29/06/2009 - 18:23

  Категоричното с привкус на истерия отричане на Всички теории били те конспиративни,научни,религиозни или и прочие е просто резултат от Високо Его не признаващо и не обмислящо чужди идеи! Лонгарион е очевидно интелигентен младеж ,но малко си е сложил “капаците”. Каква е логиката да се отхвърля всичко което НЕ е общо прието!? Нима може да сме сигурно че цялата информация която възприемаме е непременно вярна!? Нека си припомним (за тези по-голените от Лонг-а..примерно онзи анонинем Балтазар отново имаш огромно Его) какво ни учиха преди20на години по време на комунизма! Нима тогава не ни беше втълпявано че всички Ние сме равни а капитализма е гнил,гнил,гнил… Нека всички сега се огледат колко болезнено съшият този Капитализъм ни учи с шамарчета че ДА – НЕ СМЕ равни (е не го казва директно ,но питайте шивачките от цеха в Сандански).
  Който пък приема Всичката информация от учебниците за 100% вярна..да погледне македонските учебници с задраскани “бълграски” и дописани македонски царе…

  При абсолютно доказаното наличие на тайни служби с прекомерни правомощия (нима не е факт че ЦРУ агентите имат прави да убиват по време на акциия в чужди държави!?) защо е толкова странно че едни определени финансови кръгове съществували от векове (не е задължително да са масони както с присмешка се подмята) ще защитат Активите,Капиталите и Власта си чрез един не толкова елементарен механизъм.И тук не говорим за два долара – говорим за финанси в проценти от общият Капитал на цялото ни общество! Та също връщайки се към онзи тъп филм ЗейтГейст се питам.. нима Билденбург не съществуват!? Нима събиранията им не са тайни!?

  Аз лично Не вярвам в голяма част от теориите на конспирациите.. но съм значително по-внимателен когато става дума за управление на огромни потози от пари.Мисля че потокът ОТ МНОГО ПАРИ е създал собствен механизъм за защита… наречете ме луд но.. да до известна доза съм убеден в това.

  А за всички НЕ вярващи в теориите на конспирацията мога да кажа само едно – Живи и здрави да сте ,но защо така истерично Ви дразнят!? Бъдете толерантни и оставете всеки да вярва в каквото му е угодно.

  п.п.Напоследък ми направи впечатление че двете най-охулвани и оплювани “лоши материали” са
  1.) Националистите
  2.) Вярващите в теории на конспирациите

  Първите не са на мода – в глобалистичният свят няма място за разни национални сантименти.. вторите като че ли отново са прекалено анти-глобъл настроени.А това в връзка с мисълта че само до преди 20 години ВСИЧКИ бяха националисти и разбира се анти-глобалисти! Честито вярващи в демокрацията приятели.

  И да..аз съм глупав,ограничен с нисък интелект индивид.Няма нужда да ми го напомняте – всички антиглобалистични националисти сме такива!

 117. Divided_Zero
  29/06/2009 - 18:34

  Междудругото преди години имаше един страхотен учебник по Астрономия за 11 клас – автор Никола Николов. Ерудиран професор… хм какво ли стана с него и какво ли написа преди това този интелигентен човечец… Който иска нека се разрови.
  В крайна сметка и това е просто една конспирация 😉

  ааа да.. и той е от онези 10% ..разбирам 😉
  http://sturmbolg.blog.bg/nauka.....lov.101827

 118. Мда, @Divided_Zero, прав си, аз например съм масон, и мога да ти кажа кво правят българските масони. Събираме се значи в храма, сядаме на една маса и
  1. Решаваме дали ни кефи премиера, и ако не ни кефи, предизвикваме бунт, и народа го маха
  2. Успяваме да накараме народа да си мисли, че е гладен, поради което е необходимо да стачкува
  3.Или пък успяваме да накараме народа да си мисли, че е сит, за да не се бунтув Например, вие не знаете, но по времето на Станишев, ние наистина бяхме в много голям възход, но тъй като не ни кефеше, решихме да накараме хората да не гласуват за него. Сега всички се кефят на Бате Бойко.
  За капак на всичкото отгоре, НИЕ определяме, кой ще може да прави бизнес и кой ще крета. Съществуват редица хим препарати, които ние разпространяваме, и чрез които Ви контролираме.
  Сега, с помощта на видни еврейски учени, се надяваме да вкараме в действие Матрицата.
  И тъй като Вие, не масоните, не можете да се противопоставите, колкото и да искате, аз мога да говоря свободно и благодарение на факта, че Петър е получил от нас пари, за да всява хаос в съзнанието ви, то аз мога да говоря истините без проблем.
  Да живее Масонството.

 119. За плана Ран – Ът чувал ли си?

 120. В началото на “Студената война” – 1947 г. – Алън Фостър Дълес – първият шеф на ЦРУ – заявява:

  “Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството – тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”.

 121. Източник: “Тихи оръжия за бешумни войни”
  Я кажи ся за експериментите, относно теория на игрите 😀

 122. за Явор:

  Ама ти си дт ТЯХ!!!!!Пратили са те тук да ме баламосваш,докато ТЕ..мамка му!НАМАЗАЛИ СА МИ ЧАРШАФИТЕ С ОТРОВА!!!!
  То и сега има отвън един от Вашите.Маскирал се е на фикус,ама не на мене тия!Още щом го върнах,и веднага го припознах.На вид е верноок и плашливв в главата.
  НА СВОБОДА!В ПАМПАСИТЕ!!!!

  Абе няма ли пари здравната каса за лечението им?!

 123. трето
  06/12/2009 - 08:31

  всички сте луди! Няма конспирации…..както например,няма тайни служби,няма институти за обучение на конспиратори и антиконспиратори.
  Ами…..,то няма и хляб! Има смлени зърна на брашно,вода,сол
  и ..в пещта!

 124. Longanlon, така като гледам още малко ще отречеш корупцията и власта на елита? 😀

  Когато питам всеки “А ти готов ли си за промяна?” Всеки отвръща “Даааа!!”. Дааа ама неее, защото промяната започва от нашите МОЗЪЦИ и следователно от действията ни и защото свободата носи нови ОТГОВОРНОСТИ!Следователно много малко хора са готови за тази промяна…

 125. Всеки отвръща “Дааа!!” ама само защото е свикнал да приказва без да мисли. Аз не съм готов за промяна. Поне не за генерална, кардинална промяна на системата. Харесвам системата. Харесва ми животът, който ми осигурява, за разлика от всички останали системи през историята. Харесва ми безпрецедентната свобода и сигурност, които ми дава.

  На подсъзнателно ниво и всички хора харесват това – затуй и са инертни спрямо опитите на малцината с “революционно” мислене (главно леви идеалисти тире идиоти) за промяна.

  Не оптричам корупцията във властта, но разни идеализирани мечти за безкорупционно общество са само това – идеализирани мечти. Много е лесно да намираш кусури, по-трудно е да направиш така, че нещата да стават по-добре.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *