Български красоти


Мда, не всички аквариуми представляват мътен буркан, в който унило плуват две гупи. Аквариумите биват и готини, някои дори и много готини.

Ето няколко български примера от конкурса на Аквариум.бг тази година…

Както знаете, едно от хобитата ми е акваристиката – по-точно акваскейпинга: отглеждането на тропически аквариумни растения и подреждането им в красиви за окото комбинации. Разбира се, лесно може да забележите, че нямам кой знае какви зашеметителни успехи в тая насока, но за радост има хора, на които дизайнът им се удава като стой та гледай и те създават неща, които си струва да се видят.

И тази година форумът на Аквариум.бг, в който бях модератор преди да се откажа в полза на тоя блог, направи конкурс за снимка. Смятам да представя няколкото аквариума, които най-много ми харесаха, независимо от категория и класиране. Кликайте снимките за увеличение, а всички участници и класирането може да видите тук (кликайте на имената на категориите).

Докато гледате, моля да забележите, че всички тези аквариуми са сладководни (не морски, а с вода от чешмата), всички са правени от българи и нито един не е дело на професионалист – всички участници са просто любители:

Аквариумът на wars

Аквариумът на jek

Аквариумът на DJ Bamby

Аквариумът на anonto

Аквариумът на borislav

Аквариумът на abaro

Аквариумът на 77

Надявам се са ви харесали 🙂 В заключение ми се ще да кажа, че поддържането на такъв аквариум не е нито трудно, нито изисква време – трябва само да се чете доста. Аз примерно отделям по точно 1 минута дневно, за да се грижа за аквариума си.

Още книги за подаряване…
Няколко злобни блогъри

Коментари

 1. Цветан Дичев
  12/01/2009 - 08:13

  Не е за мен това нещо! Иначе последната снимка на аквариума много ми хареса. 🙂

 2. страхотни са! последната даже и на аквариум не прилича…

 3. коментар от Свежо: Е нема толко яки аквариуми!!!

 4. Това последното не го разбирам. Навремето имахме аквариум с рибки. Четохме, но да, не бяхме стопани първа класа. Аквариумът не беше голям, но пък го украсявахме с камъни, някакви треволяци от специализираните магазини. Имахме и някаква машина, която бълбукаше във водата (забравил съм за какво беше). И все пак – трябваше да сменяме водата поне два пъти в месеца. Та точно затова не разбирам последното (с едната минута, което споменаваш). Смяната на водата и почистването на аквариума отнемат повече от една минута.

 5. Д.Н. – ами истината е, че просто не си чистя аквариума никога. Кликни на линка и ще разбереш 🙂

 6. Ее, много са добри. Има някои, които направо разбиват. Много готини работи. Имаш хубаво хоби 🙂

 7. Ясно! Сега като прочетох онова – то с такъв огромен аквариум наистина не ти трябва да го чистиш. 🙂

 8. Красота! Последният на 77 си е като ландскейп, все едно гледам остров. Много оригинално.

 9. Павел Николов
  12/01/2009 - 12:48

  Е, наистина е красиво. Но и аз като Цветан бих казал, че е за мене това. Преди годиин имах аквариум с рибки, не толкова красив, но имах. И какво стана, не зная, явно моя някаква немарливост – рибките умряха. След това две седмици ходех като болен. Не бих желал да се повтори. Но който си го може, прави го. А на нас, неможещите, ни остава гледането. За което лично аз благодаря.

 10. Човече, сега жена ми ще ме изхвърли от нас 🙂
  Последния път, когато показа тия красоти така се амбицирах (даже писмо ти писах) и тръгнах да купувам аквариуми, растения и всичко това завърши с един огромен неуспех 🙁
  Сега съм на крачка на постъпя по същия начин 🙂

  Чудото на DJ Bamby ме кефи най-много!

 11. Shorgov, не знам какво имаш пред вид под “неуспех”, но ако се беше консултирал с мен или чел достатъчно във форума на Аквариумбг.ком нямаше да има фалове.

  Красиво е, ама не съм казал, че е лесно 😉

 12. Ами то всичко се учи – предимно с четене, но не само, трябва и малко опит, сигурно на всеки му се е случвало да сбърка нещо и рибите да умрат. Но веднъж като се научиш, е голямо удоволствие и е вярно, че добре направеният аквариум сам се поддържа. Някой ден като спра да прескачам от квартира на квартира, ще си направя аквариум по мой вкус… тези на снимките доста ме вдъхновяват.

 13. Мартин Данов
  12/01/2009 - 14:53

  Леле, третият е невероятен. Имам 3 аквариума, 2 по 100 и 1 – 120 литра и ми прави впечатление, че когато някой дойде дома първото, което заглежда са рибоците даже когато аквариума е жабурнясал леко. Най-добре е когато в аквариума е създадена собствена биосфера и се поддържа сам.

  За тази цел са нужни сомчета да чистят дъното в дълбочина, едни рибки, които смучат стенита на аквариума (забравих как се казват), охлюви да доизшлайфат стъклото и неравните повърхности както и водорасли с по-малко листа и по-солидни стъбла понеже устицата на листата не смогват на активния живот в затворено пространство и си разрушават бързо. По-добре е повече стъбла отколкото листа и настилката е добре да е чакъл 1 на 1 см., за да се чисти лесно. Хубаво е да има някой по-голям каманяк да създава солидност + това по-малките рибки обичат да кръжът около нещо, може да бъде и ствол на клон или дърво (кух в средата), за да може да се крият от светлината. Сянка е задължителна понеже рибите не понасят постоянна светлина. Също така е важно да не слагате хищни големи и малки риби, ясно е какво става.

  Longanlon:

  Maртине, позволявам си да задраскам част от коментара ти и да те посъветвам преди да учиш останалите, да се информираш по-добре по въпроса, за да не ги подвеждаш.

  Позволявам си също така, да ти препоръчам форума http://aquariumbg.com/forum/index.php и статиите в раздел Литература в него (видими са само след регистрация), за да наваксаш с информацията 🙂

 14. Всички са страхотни, най-много ми харесаха тези на anonto и borislav. Много ми се иска да се захвана с такова хоби, от 1-2 години се каня. Ти, като имаш такива интереси и вече създадена страница за аквариума, защо не публикуваш малко информация за начинаещи?

 15. Любомир Попов
  12/01/2009 - 19:46

  Приятелю, признавам те за тъкачка многостанничка. Кога успя да пишеш тук, кога успя да подпечатваш 100 командировъчни, кога написа 30 фактури?

 16. Готини са….на картинка
  Рибите и съответно прилежащата им среда са едни от нещата в живота ми, които така и не успяха да предизвикат силни емоции в мен 🙂

 17. Любо, нищо не си видял ти – докато течеше семинара, в нашия офис имаше и отдит, та трябваше да угаждам и на една одиторка, която няма никакви причини да е благоразположена към нас 🙂

 18. Единственото което мога да кажа е само… красота.

 19. Любомир Попов
  13/01/2009 - 09:05

  Факир.

 20. Отглеждането на рибки в къщи наистина доставя голям удоволствие, но наистина трябва да си наясно какво правиш. Аз преди 5 години реших, че ще имам аквариум на всяка цена, но си мислех, че е проста работа. Купуваш рибки, даваш им да ядеш, сменяш им малко водата и готово. Да, ама не! Три пъти купувах рибки и трите пъти измряха. Накрая реших, че някои природозащитници ще заведат дело срещу мен затова, че избивам животни от некомпетентност.

  Сега обаче, дъщеря ми дава много зор за рибки и ще трябва да попрочета повече за тях. Хубаво е, че вече има сайтове като аквариум.бг, където можеш да научиш всичко за отглеждането на рибки.

  Петър – имам един 70-литров аквариум, дали е подходящ като начало, или е препоръчително да си взема по-голям?

 21. 70 л. аквариум е подходящ за начало 🙂

  Сега остава да си купиш подходяща техника, осветление и пясък и да наредиш всичко (без вода).

  И чак после да почнеш да планираш какви риби да си купиш 🙂

 22. коментар от Свежо: 🙂 страхотна красота! Благодаря!!!

 23. Мартин
  13/01/2009 - 12:06

  Аквариумът на wars, изглежда доста пуст, виреят ли рибки там ?

  А иначе как го чистиш твоя или растения изяждат мръсотията ?

 24. Николай Цветков
  13/01/2009 - 12:07

  Лонги, за да поддържаш аквариуми като на снимката се изисква много повече от една минута дневно. 🙂
  Иначе, наистина, могат да се направят и хубави неща с малко усилия.

 25. коментар от Свежо: Благодаря! Всичко, публикувано от теб, ще ми е страшно полезно! Тези дни синът ми получи аквариум и сега, разбира се, аз поемам грижата за всичко покрай него!

 26. Мартине, такъв аквариум практически не го чистиш. Веднъж годишно примерно са размества (като ти писне да гледаш тази подредба и си направиш нова) и тогава се промива пясъка (а някои даже не го промиват, а го слагат с боклуците, защото в тях виреят полезни бактерии). Разбира се, филтрите се чистят – различни възгледи има за това колко често – от всеки месец до два пъти годишно 🙂

  Ники, в тази минута аз не включвам часовете, в които стоиш, гледаш го и си мислиш дали пък онзи камък няма да стои по-добре 2 см. в ляво 😉

 27. коментар от Свежо: Много е красиво,но всичките тези живинки,които толкова ни радват,така ни и връзват,че не може да се мръдне никъде за повече от ден-два.Те не пускат с куче или коте в хотел или почивна база , а аквариуми как се мъкнат?Който може ,да ги отглежда,аз ще им се радвам на аванта-прощавай!

 28. Ще го направя! Само малко да се затопли навън времето, че много студ 🙂

  Кажи някой магазин, където мога да отида и да си купя всичко необходимо и най-вече качествено. Че при първия ми опит като им казах, че искам пясък без миди, ме гледаха доста учудено продавачите. А знам, е варовика вреди на рибите.

 29. legrandelf
  13/01/2009 - 11:30

  коментар от Свежо: Което си е яко, си е яко! 🙂

 30. Николай Цветков
  13/01/2009 - 12:32

  Иска се мерене на параметри на водата, слагане на торове, подрязване на растения, вмъкване на извадените, чистене на изгнили листа, обиране на боклуци, смяна на вода, чистене на филтри. Решиш да сложиш фон. Не ти хареса и го смениш с друг.
  Вярно, това не се прави всеки ден накуп, но си иска нужното време и внимание.

 31. Уникални аквариуми, страшно ме впечатлиха и ми се прииска да си имам такъв.Всички са много красиви, но тези на 77, anonto и DJ Bamby , просто ме накараха да ахна, поздравления.

 32. ss_division
  13/01/2009 - 14:57

  Какво сте се хванали с тая минута? Не може ли човека да вмъкне малко метафора? Ако мислите да започнете да се занимавате с акваристика и да отделяте по минута, то подобре не започвайте изобщо.

 33. ss_division
  13/01/2009 - 14:58

  И между другото хората не само са се постарали а това е резултат на много повече отделено време от минута.

 34. Защеметяващо направо. Едната минута не е за мен, като е само толкова, ще ме домързи и нея да отделя. Ще зяпам картинки само и ще се възхищавам на хората, които се занимават с това.

 35. Е, “пропуснах” да кажа, че трябва много да се чете – а това четене не го включвам в минутата 🙂

 36. пари от нета
  21/01/2009 - 19:39

  Много красиви снимки.Ако бяха по-големи директно на wallpaper щяха да са ми 🙂

 37. има ограничение за размера при участие в конкурса

  а коментара ти ще го оставя, въпреки името, само заради темата 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета имат *