Мутренските години


Помните ги първите години на “прехода” след падането на комунизма у нас – тогава мъжете бяха истински мъже, жените истински жени, а децата искаха да станат мутри, за да карат големи, черни коли.

И аз бях там, и по мен стреляха – с газов пистолет де, но си бяха луди години, от където и да ги погледнеш…

Казват, че човек е най-впечатлителен по времето, когато се оформя личността му и начинът му на мислене – ранните тийнейджърски години. Затова си мисля, че мутренските години, които съвпаднаха с първите ми години в гимназията и далеч от родителското тяло, са оказали някакъв може би все още скрит, но несъмнено пагубен ефект върху крехката ми психика. Очаквам с нетърпение мига, в който стана много богат и мозъкът ми се разкапе от скъпо уиски и евтини курви до толкова, че да почна да ходя на психоаналитик и този състрадателен жрец на църквата на Фройд състрадателно да ми обясни, че живея така саморазрушително, защото са доведени до неуспех отчаяните ми опити да се доближа до ролевия модел, който едновремешните еднолични властелини на ърбън-вселената – мутрите – са оставили в детското ми съзнание.

И наистина – днес мутрите са общо взето в новините и в по-големите чалга дискотеки, а инцидентно и в некой кортеж тежки черни коли, който те задминава по магистралата (в случай, че това не е кортежът на Станишев де, който се движи из страната по същия начин). Но през съдбовните ’93-’94 година началният капитал в България се ковеше с бухалки, а кварталните мутри, повечето от които по-късно щяха да бъдат застреляни от себеподобните си, бяха местните обекти на подражание. А аз по това време бях ученик в Плевен: 13 годишен пикльо с физиката на скакалец и (констатирам с немалка доза съжаление, понеже умствено като че ли не съм се развил много от тогава) с толкова акъл и по спомените ми държавата бе като едно гето – всичко бе евтино, кичозно и шумно, и всеки искаше да е гангстер.

Евала на холдинга

Комунизмът (доколкото сме го имали) току си бе отишъл и ръцете на частната инициатива под всякаква форма бяха развързани. Това останаха златните години за гаражните магазини с турска конфекция, за фалшивите пари, фалшиви наркотици и оригинални маратонки Аbibas и Neki. Пред честните ми, детски сини очи, всеки се бараше далавераджия, купуваше, продаваше и (евентуално) ядеше боя и после разказваше за това с гордост. Този икономически и социален феномен породи знаменателния за епохата героизъм – да пробуташ фалшиви долари в магазин за спортни стоки, и да си купиш с тях фалшиви маратонки.

Като си спомням по-големите ученици и младежи тогава, имам чувството, че в тия години цялата държава се състоеше от wannabe мутри, биячи и далавераджии. Всеки си купуваше черно кожено яке и гледаше лошо, ако и баща му да беше сладкар в местната баничарница. Всеки говореше маниерно и на всеослушание по мобифона (често изключен), което породи градското мемеАй бегай от тука с тия десет хиляди марки бе!“. По заведения с мръсни пластмасови масички, тийнейджъри седяха, облекли новите си анцузи, пушеха и докато пиеха жълт сок за 10 ст., с важен вид се лъжеха един друг кой колко валута е сменил тази седмица, и кой на кого “скочил” в местната дискотека.

Местните дискотеки пък (както сега по-печално известните фолк клубове) бяха едва ли не лобно място за всеки уважаващ себе си градски жител. Там невинната селска простотия и стремежът към варварска показност на протагонистите на тогавашния капитализъм избиваше в паркиране на колите (внос, крадени) пред входа или на средата на улицата, дебели златни ланци и маркови анцузи, задължителният лош поглед и агресивно поведение, както и, ако наблюдателят има късмет, атрактивни, но кратки схватки между нашмъркани и пияни, шкембести, дебеловрати великани (“ти знайш ли аз на кой съм човек бе!”) и инцидентни стрелби.

Канстофони-манстофони

Пробивайки си трудно път през няколкото години академични дебри на гимназията обаче, бях и жив свидетел на сравнителния упадък на мутрите и мутренската култура. Прекалено голям брой от тях биваха пребити и застрелвани (или поне така се чуваше, не съм виждал никой застрелян), без да напечелят многото пари. Неколцина се гръмнаха сами, макар да имаха кола и руса десетокласничка за гадже (мерилките на успеха тогава), което им действие предизвика недоумение у отчаяно домогващата се до тия мерилки, лошо гледаща младеж.

Изобщо, ако съдя по скромния си личен опит и разказите на приятели (и на любимата си братовчедка, която по едно време беше една … руса десетокласничка – Яна, обичам си те 🙂 ), това мутренският живот не беше много нормална работа – прекалено много наркотици, стероиди и алкохол, прекалено много нервни кризи и рев имаше, за да бъде това един мъжки живот. Имам чувството, че мутрите тогава бяха хора, които живееха живот назаем, винаги на ръба на лудостта, притискани отвсякъде от нуждата да поддържат характерния си начин на живот и поведение. Те бяха мутри и не можеха да са други, затова повечето от тях нямаха избор, освен да изгорят бързо, светейки за кратко.

Мартин Димитров за шеф на СДС?
Ако случайно…

Коментари

 1. То и сега има мутри, въпреки упадъка им, който си констатирал. Интересното е, че България за тези 15-на години напредна доста в добрия смисъл на думата. Да, пак има корупция, пак мутрите се стрелят, пак нямаме правосъдие както си му е редът, но тогава си беше бая по-лошо. Вярно, че аз бях прекалено малък, за да помня какво е било преди толкова много време, но много добре си спомням по-големият страх да излезнеш на дискотека, дори да излезнеш навънка ако е нощно време. Да не говорим, че по време на този т.нар. демократичен преход от хората, които завършваха елитните езикови гимназии почти всички (95-100%) заминаваха в чужбина да учат и адски малка част от тях се върнаха. Сега как е? От моят випуск дали 40% отидоха в Европа, а такива като мен, дето заминаха за САЩ, Канада или Австралия дали има 1%. Това е по мои най-бегли изчисления. И при положение, че аз завърших Английската гимназия, така че не говоря врели некипели.

  Интересното е, че аз като се сетя за мутри неминуемо се сещам и за чалгата. И, докато мутрите вече са по-западнали от тогава що се отнася до влиянието им в обществото, чалгата западна като чалга за сметка на поп тоновете в нея и клиповете на Пайнер, които (Пайнер) създадоха телевизия Планета и буквално запушиха устите на конкуренцията, станаха на много по-високо ниво. По-конкретно в момента най-некачествените клипове на Пайнер са по-качествени от най-качествените чалга клипове тогава. Далеч съм от мисълта да сравнявам клипове. Просто се опитах да направя аналог между мутри и чалга.

 2. Мутренското движение беше социално-културна инсталация с жив материал. Ако се сещаш в един точен момент едни точни автори им казаха “Айде стига, наиграхте се” и те станаха бизнесмени. И останаха само няколко дебели пияници по кръчмите,дето тогава играеха трето храстче от ляво.

 3. Абе нищо не е като едно време – ни мутрите, ни чалгата, даже марки няма, а някакви пикливи евра дето им е толкова тънка хартията, че не знаеш пари ли е, цигарена хартия ли е. 🙂

  текстът е много добър, поздравления 🙂

 4. Nemago, не мисля, че “някой им каза”, че са се наиграли – по-скоро обстоятелствата ги принудиха да улегнат. Никой не може да поддържа такъв начин на живот за дълго – лудите глави ги изтрепаха.

  Ама и ти си прав де – икономическите интереси се смениха, колко му беше да прекараш един тир в началото и да си купиш баварец на старо. После всичко се намести, интересите се разпределиха и нямаше място за самодейност.

 5. коментар от Свежо: Добра статия.

  Спомени спомени

 6. Палпурина
  01/12/2008 - 11:01

  Да, мутрите си бяха част от прехода. Неминуема част, предполагам. Но като всяка една крайност и тази не продължи дълго. И ВИС си заминаха и СИК 1 и 2 си заминаха, дори Мултигруп се покриха. Сега са ТИМ. Докога? Утре ще са други. В живота, особено този живот, който се променя изключително динамично, много бързо преминават преходните ценности и моди (мутри, фалшификати, чалга, простащина, ланци, гейове, лесбийки, руси кичури…и всичко останало). На мястото на тези преходни моди идват други, отново преходни.
  Затова хората са казали, че са важни пръвите 7 години, защото тогава се учиш кое е непреходното, кое е истинското и кое в живота никога няма да се промени. А всичко останало е част от пейзажа и човек просто се научава да живее с него. Или въпреки него.

 7. и за какво го пишеш това???не споделяш нищо ново, а всичко това е дъвкано и дъвкано.може би искаше да напишеш, че и теб са те гърмяли…ах че мъжкар.

 8. Пиша, защото искам 🙂 А ти защо четеш?

 9. Магдалина
  01/12/2008 - 13:02

  Мхм, интересно, явно сме живели в различни Българии, или по различен начин ли, що ли… Аз знаех, че има “мутри”, ‘щото се носеха подобни слухове, даже понякога убиваха някакви такива, но не съм попадала в дискотека с тях, поне до 97ма, не съм имала съученици, които “въртят” марки и долари и носят анцузи, и искрено казано, явно съм пропуснала голяма част от забавленията и удоволствията на прехода 🙁
  Може би ще ми се смеете, но разбрах за личността Васил Илиев в деня, в който го застреляха, от вестника. Е, постарах се да наваксам с информацията оттогава насам, феноменът е прекалено интересен от социо-културно-икономическо-антропологическа гледна точка, че да бъде подминат с лека ръка, дори до ден днешен социално пътищата ни да не се пресичат с екземпляри от породата.

 10. Палпурина, ТИМ какво общо има със СИК и ВИС-2 би ли обяснила? освен че си прочела някоя жълта статийка

 11. Магдалина, все пак Плевен си е Плевен и ако не си живяла там, няма как да знаеш 🙂

  До към ’98 г. там нямаше голям магазин за мъжка мода (костюми), цялата главна улица бе окупирана от безбройни магазини за спортно облекло. Анцуг с маратонки и кожено яке бе практически официално мъжко облекло по онова време в Плевен.

 12. Палпурина
  01/12/2008 - 13:17

  Voxy, твърде сложна е връзката, за да бъде обяснена в един постинг.
  Предложението ми е да прочетеш наскоро нашумялата книга “Новите български демони” на Юрген Рот. Ще ти се изяснят някои връзки, които до скоро и на мен не ми бяха ясни.
  А тази книга е далеч от жълтите статийки.

  Що ли всеки път като пиша в този блог, после съжалявам….

 13. ами то и аз като пиша в тоя блог съжалявам, ама кво да прайш – зарибявка е 🙂

 14. Палпурина, не си мисли, че @voxy знае какво е ТИМ.

 15. 🙂 Няма за какво да съжалявате. Едно време беше “модерно” да гледаш лошо, сега е “модерно” да пишеш лошо :):) …

  Иначе неприятни времена бяха. А аз през целия си живот се опитвам да разбера връзката между музиката – творчество, красота, емоция… и ланците, свалките, боя, ялкохола, наркотиците, колите пред дискотеката, охранителите, оръжията и нервните сервитьорки, и т.н. и т.н… защо толкова народ решава, че именно мястото, където хората слушат музика и се забавляват, трябва да се превърне в мястото, в което могат да те пребият, да те ограбят, да те надрусат, но не и да чувстваш добре и да се забавляваш! :):)

 16. Палпурина, и това ти е източникът на информация :))) който ти дава основание да твърдиш подобно нещо? странно и прекалено наивно

 17. Всичко което ни се случва и ни заобикаля има своята логика. Има една много хубава книга: “Следеният човек” на Веселин Бранев – препоръчвам я. Много добре обяснява днешните културни и субкултурни обшествени прояви и прослойки като следствие от миналото ни.Някак си всичко ти се подрежда като я прочетеш.

 18. Палпурина
  01/12/2008 - 15:37

  Voxy, а би ли ни осветлил/а кои са твоите източници?
  Не ни оставяй в пълно неведение, нищо че сме най-обикновени раби Божии, нямащи нищо общо с твоите духовни и високо просветени висини на познанието.

 19. Минковски
  01/12/2008 - 15:44

  Еххх, хубави времена бяха тогава, Пешо – на мен повече ми харесваха от сега. Сега мутрите са мноого по-лоши и по-страшни. А и модата всеки да се прави на мутра не е отминала, не и в по-големите градове – даже е по-лошо защото днешните кандидат мутри са мноого по-прости от същите персонажи от преди 15 години, пистолетите са много по-достъпни, а дрогата много повече. Като че ли имаше един период, през който тъпанарите си се биеха кротко по дискотеките, без да се правят на мутри, но за жалост той отмина…

 20. хехе, Викторе, помня как си мечтаеше на твоя ръст да си 150 кила, за да станеш и ти мутра 🙂

 21. Минковски
  01/12/2008 - 15:48

  Закъсняхме с 4-5 в раждането – това ме е спряло сигурно, късно беше вече. Сега имам възможност да стана 150 кила, но нямам желание….

 22. то нема и смисъл вече – други са нещата сега… ако решиш да богатееш по тоя начин, с бяла якичка ще откраднеш много повече, отколкото с бухалка

 23. neuromantic
  01/12/2008 - 16:21

  За съжаление мутренските години не са свършили, изчезнали са просто треторазрядните квартални мутри, най-забавната и цветна част от хранителната пирамида. Изчезнаха, защото истинските мутри се преоблякоха и минаха на тъмно и вече не са ярък модел за подражание въпреки, че техните символи на успеха все още продължават да са култ. Истинските мутри не са родени от контрабанда с китайски боклуци. Това са “хора”, които и в днешни дни ако те блъснат с немска верижна машина, ще трябва да им се извиниш. Те са създадени от бившите ни тайни служби и генерали с цел терор и поддържане на нечий ред. Така разбира управлението на народа Майката-Кърмилница. За съжаление нищо забавно не може да се измисли за тази порода. Напомнят ми малко на японската Якудза, които преди немного време са вършели мръсната работа на правителството си, с тази разлика, че онези си носят суровия дух и нямат нищо общо с показната китна ориенталска селяния, царяща тук, както и не забравят кой е господаря – не се налага да бъдат отстрелвани периодично.

 24. neuromantic, това дето го описваш вече не са мутри, ами са си бизнесмени, олигарси или както там се казват. Преди някои от тях може да са били мутри, но отдавна са сменили бухалките с куфарчета. Яките момчета около тях са просто охрана.

  Мутрите бяха феномен, защото бяха полу-независими звена в престъпната машина и това позволяваше (и дори налагаше) характерния им начин на живот.

 25. Нямам много спомени от този период, защото 1996-1999 не бях в България. Но това ме подсеща, преди около 2 месеца се разходах из центъра на София, и покрай съдебната палата ги мернах. Някъде към 20ина души, с няколко скъпи возила. Е, изглеждаха out-of-place and time, жалки и като жертви. Определено мутрите извървяха пътя си от всемогъщи мафиоти до прости охранителчета…

 26. Павел Танков
  01/12/2008 - 17:11

  GR8,
  Преди имаше такъв лаф, като се срещнат двама приятели/познати, които не са се виждали скоро, или пък при запознаване, 2-рия въпрос след питането за имената беше “К’во слушаш?”, има се предвид каква е любимата ти музика.

  Аз както преди, така и сега си оставам “музикален помияр” и никога не съм могъл да дам конкретен отговор за стил или изпълнител, макар че, естествено, имам любими такива, но не се ограничавам с тях.

  Тогава трябваше да имаш свой стил музика, не може всичко. Ти рапър/металист/чалгар ли си или какво? Тогава много ме кефеше Жан Мишел Жар и като си купих уолкмен (сони, много готин) си го слушах. Един съученик (рапър тогава) вика “Я да чуя” и после като чу няколко секунди само си свали слушалките и добави със съжаление “Павка, как може да хабиш уолкмена с т’ва?”

 27. Е, да, това бяха годините на метъла, спор няма – от нашия клас само Драго беше рапър и още 4-5 човека слушаха други неща.

 28. Палпурина, мернах че си правист, аре сети се колко абсурден ти е въпроса, за правист…. (и не говорим за конкретни доказателства каквито в България винаги липсват)

 29. neuromantic
  01/12/2008 - 17:21

  Longanlon, давам ти един-два примера от изминалата година, случки с близки хора. Кола минаваща на червено блъска колата на мой приятел, след което ясно различим мутант се разбира с пристигналия полицай (само с приказки) и моя приятел излиза виновен от ситуацията! Наричай ги бизнесмени, ако предпочиташ. Друг случай – баща ми бива засечен на магистралата (?!) от неква филмирала се кокаинова дрисла, прелитаща с кола за 200 хиляди и понеже той не отстъпва, от прозореца тя крещи “ще те убия копеле” а до нея разбира се седи ухилено огромно животно пак от познатата порода. Забавно, жалко само че това може да бъде реалност за всеки от нас… Сетих се също за един случай в Драгалевци където някакво младо семейство беше скалпирано понеже си играело с кучето на съседката – манекенка! Еми това ако не е тотална мутризация на държавата не знам. Но ако предпочиташ, нека ги наричаме просто охрана.

  Олигарси са бившите ченгета от ДС въртящи сега милиардите на държавата, те са шефовете на мутрите, не говорим за тях.

 30. И аз не си спомням тези години – бяхме малки, сладки варненски момиченца, които повече се интересуваха от това да се правят на дедективи, отколкото да се занимават с лоши батковци.И слава Богу.

  С лошите батковци почнах да се занимавам доста по-късно….И тогава вече не бяха онези, които Петър описва по-горе.
  Макар че Плевен…ми Плевен си е Плевен – там се запознах с един дето си изкара пушката да стреля по мангалите на улицата, дето му пречат…загрозявали гледката:)

  Другите лоши батковци…не ме радват.
  По ме забавляват лошите бизнесмени – поне имат акъл в главите.
  Миналата седмица стопирахме по тъмно на Сливен и ни спря един джип с 3-ма “симпатяги” вътре.
  50 минути от Сливен до Бургас – ни звук, ни стон. Дори си изключих джи ес емите, за да не нарушат зловещата атмосфера :)ако някой случайно звънне.
  Зловещи бизнесмени бяха.Но в никакъв случай прости или глупави.
  ….сега е тяхното време…

 31. Помня, как да не помня. Сега обаче не е много по-добре. Покриха се само ротвайлерите – редовите бригадири. Отгоре пак им дърпат конците, някои живяха бързо, ама други се легализираха и препраха каквото там напечелиха.Като чета каментара на neuromantic и се сещам за вица, дето нашмъркана мутра се блъснала във валяк. Като дошли ченгетата, полицаят си поприказвал малко с мутрата, прибрал нещо в джоба и отишъл при човечеца с валяка: “Казвай сега, какво стана, как го изпревари, как го засече?”

 32. QNA PLATOVA
  02/12/2008 - 00:14

  Eh, jalko za tazi statiq, za6toto hem mi e predelno qsno vsi4ko, hem mi e 4ujdo. Iskam da kaja, jalko, 4e tova sa ti spomenite ot Bulgariq prez 90te, za6toto moite sa dale4 po-raznoobrazni i polojitelni. Moje bi sum imala v moeto obkrujenie v Sofia izbor mejdu oneq tipove s 4ernite qketa i obiknovenite mladi ili vuzrastni hora, ot koito nai-ve4e se u4eh i ima6e za6to da sum s tqh.
  Vse pak i nie imahme ku6ta v Dragalevci i si gi poznavah mutrite – interesnoto e, 4e tam jiveeha i mnogo “zvezdi” i politici ku6ta do ku6ta s tqh. Kakto i sega vpro4em.
  Na praktika vseki ima izbor i samo horata, koito nqmat individualnost i nezavisimost [kakto i VOLQ] vutre v sebe si, mogat da tvurdqt, 4e vsi4ki prez sredata na 90te, osobeno mladite hora, sa bili taka nastroeni, kakto ti gi opisva6. Ti kazva6 “vseki iska6e da e gangster”, Longanlon – eto pak, sujalqvam, 4e si prekaral vajni godini ot suzrqvaneto si v takova obkrujenie. Za6toto v moeto po4ti nikoi ne iska6e da stava gangster.
  BTW, i AZ 4esto na 10-12-godi6na vuzrast si polu4avah djobnite ot na6te v DM ili $ – pri4inata be6e, 4e Levut togava se obezcenqva6e i edinstveniqt na4in zaplatata ti da ne se ravnqva na 1/10 ot sebe si sled 1 sedmica be6e da se obmeni v nqkakva valuta s postoqnen ili narastva6t kurs. Zatova za izvesten period vku6ti kutahme samo 4ujdestranna valuta i si vzimahme po malko za obmen, kogato ni trqbvaha. I taka to4no prez zimata 1996-1997 uspqhme da gledame krizata na Jan Videnov i zapalvaneto na Parlamenta samo po televiziqta, bez da ni zasqga, makar 4e jiveehme na 2 kra4ki ot “Car Osvoboditel”.
  Kolko jalko, 4e bulgarite ne sa taka svobodomisle6ti!
  Sledpisanie: Longanlon, slu4aino da si gostuval v RE:TV poslednata sedmica? Mai te mernah tam….Ima6 li klip i link?

 33. @valia_bg

  валя, миличка. това бяхме тримата тенори, не ни ли позна?! пазехме си гласовете за предстоящия концерт. фигаро, фигаро, фигаро-о-о-о-о-о-о-о

 34. Voxy, нЕма ти влизам в жаргона, но ако искаш да водим ползотворен диалог или спор, както и да го наречем, ще трябва да се позовеш на източниците си. Иначе просто висиш във въздуха. И така, за добро или лошо, аз не бих могла да си говоря с теб.
  Иначе ако трябва да бъда честна, ми звучиш като човек, който не живее и никога не е живял в България. Не ми се занимава да гледам профила ти, но приказваш така сякаш си “на гости на третата планета”… не съм от тук и съм за малко…

 35. vitaminko
  Барем да пяхте изпели нещо, че да ни стоплите душиците:)

 36. neuromantic
  03/12/2008 - 11:10

  “50 минути от Сливен до Бургас – ни звук, ни стон… Зловещи бизнесмени бяха.Но в никакъв случай прости или глупави”

  Евалата, маце. Без да обелят дума си разбрала колко умни и надарени са. Имаш усет.

 37. QNA PLATOVA
  07/12/2008 - 23:04

  Neuromantic, ama ti ne razbra li? V NIKAKUV SLUCHAI PROSTI ILI GLUPAVI!
  Moje bi sa bili vupreki vsi4ko prekaleno tupi, za da progovorqt.

  Abe koi kaza po-gore, 4e predi6nite mutri bili po-umni ot sega6nite? Edno e sigurno: “narodut” si e qvno nepromeneno zadrusten za poslednite po4ti 20 godini da dopuska nqkakvi si ex-sportisti i tehnite poddrujnici/podobni da se razmahvat iz prekrasnata ni strana kato care, napulno beznakazani.
  Edno ne6to se e zasililo prez poslednite godini: mutrite dobivat vse pove4e pari, razmnojavat se vse pove4e i sa vse po-nedosegaemi. Vzeli sa straha na mnogo pove4e hora, otkolkoto predi 10-15 godini.
  Za6toto togava vse o6te si pozvolqvaha nqkoi hora da im se podigravat i da si kazvat istinata za tqh. Sega vsi4ko jivo e kleknalo!!! Nqkoi da kazva ne6to lo6o za kmeta na Sofia slu4aino? Kato ov4icite vuv “Fermata na jivotnite” sa stanali! PFU!

 38. Вал Ванков
  07/12/2008 - 23:28

  Супер статия. 🙂 Като сравним времената в които аз съм бил на 2-3 годинки и сегашните то почти нищо не се е променило. Всаки иска да е с черното BMW и да има парите, но вече схватките са на ниво “Ти знаеш ли кой е тате”…

 39. @QNA PLATOVA – важното е впечатленията да са цялостни.
  ” “политици” и “звезди”, живеещи къща до къща с мутри” … кое му е странното не разбрах само ?

  Инак никак не съм съгласен, че им е минало времето, на мутрите, положението си е все същото, само дето хората едва ли не свикнаха с тях …

 40. QNA PLATOVA
  10/12/2008 - 22:20

  Baluan, ne sum kazala, 4e e stranno, a 4e e interesno sujitelstvoto na ednite s drugite. Za6toto po TV se govori za “prestupni grupirovki” kato za ne6to 4ujdo i abstraktno ot strana na politicite. Nikoi politik ne kazva, 4e jivee s dealer ili sumnitelen biznesmen ot drugata strana na ogradata mu. Vse su6tata istoriq. Vremeto naistina im mina, za6toto ve4e sme sviknali s tqh totalno. Mugs are out.
  Tova, koeto suvsem ne moga da razbera e za6to golqma 4ast ot bulgarskiq narod se e primiril i ne se opul4va…ETO tova e strannoto!

 41. @QNA PLATOVA – добре де, “интересно” си казала. Което, обаче, в определен аспект е все едно “странно” да кажеш … Все пак, кое, ако не странното, е интересно 😉 Предполагам това ме е подвело така да го напиша. А и, на мен лично това хич не ми е интересно – отвращава ме.
  Чудиш се защо хората са се примирили ли ? Ами, в една голяма степен – точно заради този “интересен” факт. Точно заради това, че така наречените ни “политици” и “звезди” съжителстват безметежно, в симбиоза дори, с подобни индивиди … а, в крайна сметка, точно те са хората, които трябва първи да дадат отпор …

 42. бизнес идеи
  15/12/2008 - 19:36

  не мисля, че нещата много са се променили оттогава само ето анцузите са заменени с маркови костюми. А десетоласничките винаги ще си ги има

 43. Ооооо, променили са се. Вече и охранта им е с костюми и то маркови, а да не говориме че са малко по сдържани от към селски прояви. Абсолютна парадоя е, важното е да не им се обръща внимание. И с 100 милиона са си същите идиоти. 🙂

 44. @AntiVirus – “Абсолютна парадоя е, важното е да не им се обръща внимание. ” – що за глупост ?!

 45. “uspqhme da gledame krizata na Jan Videnov i zapalvaneto na Parlamenta samo po televiziqta, bez da ni zasqga?!?!, makar 4e jiveehme na 2 kra4ki ot “Car Osvoboditel”.
  Kolko jalko, 4e bulgarite ne sa taka svobodomisle6ti!”

  “Tova, koeto suvsem ne moga da razbera e za6to golqma 4ast ot bulgarskiq narod se e primiril i ne se opul4va…?!?!
  ETO tova e strannoto!”

  WTF???

  QNA PLATOVА – мислех близо 10 минути какво да напиша в отговор на нещата, които ръсиш, но измислих само едно – “Заболя ме главата от глупостите ти”
  Много хубаво, че си израснала сред “разнообразни”, “положителни” хора – може би в полите на Витоша и сте си свивали тревица в “DM ili $” за джобни, които са ви давали родителите Ви.
  И така сладко с “копеле-това…..копеле-онова” покрай вас са се случвали неща, на които нормален човек няма как да не обърне внимание и да забрави. Така, че тези неща за средата и “възвишените” ти приятели (от които си се “научила” да бъдеш един прекрасен егоист, с каквито е пълна милата ни родина )…разправяй ги по купоните.
  Няма да си правя труда да цитирам останалите неща, с които се излагаш и напълно противоречащите ти мнения в отделните постове.

  Убеден съм, че мнението ми няма да има никакво значение за теб, но рядко се чувствам толкова привлечен да напиша отговор на някой на подобно място!

 46. QNA PLATOVA
  24/05/2009 - 22:22

  Ivaylo,
  Prez Qnuarskite subitiq bqh na po4ivka v Albena i zatova ne hvanah oleliqta pred Parlamenta. Znam 4e tova, v kombinaciq s ku6tata mi na Vitosha te e poburkalo, no si be6e fakt. I izob6to ne sum imala “mutri” v priqtelskiq si krug – prosto poznavah nqkoi, vijdah kakvi sa. Ne znam dali si hodil v Dragalevci, osobeno predi 15-20 godini, za da vidi6 kolko prekrasno be6e, kolko estestveno i zanimatelno.
  A ina4e sum izrastnala v Centura na Sofia.
  Pri4inata da imahme valuta vku6ti, su6to q pi6e v dulgiq mi comment gore. Na6te obmenqha zaplatite si, ne sa gi krali, nito sa bili ogromni. Bqha se setili navreme.
  Nie ne se primirihme, za6toto napusnahme stranata. Makar i da ne vi kefi, tova e edin na4in. I -oh yeah- znam kakvo e da misli6 svobodno i da izrazqva6 misulta si. Jivotut mi e 4udesen, tuk, kudeto sum. Korenite mi su6to ne sa bulgarski, taka 4e nqmam ugrizeniq.
  Mnenieto ti e vajno za men, za6to ne? Trqbva vse pak 4ovek da ima samo4uvstvie i da se 4uvstva vajen za drugite.

 47. Много добра статия , , ако може пусни една втора част.

 48. втора част с какво?

 49. “Longanlon казва:
  February 10th, 2010 at 12:23 pm

  втора част с какво?”

  хахаха ще ме разбиеш,как с какво
  хората искат втора част ,не може да разочароваш феновете си
  славата има и негативна страна,хората почват да си мислят че май май си длъжен да правиш разни неща/не са много сигурни де/
  така че не се офлянквай ами сядай да пишеш втора част на….на каквото и да е 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета имат *