Държавата сплашва мутрите?!? – ха ха ха


Цял взвод барети щурмували имението на братя Галеви, за да заварят вътре тоя, дето духа. Целият оперативен капацитет на България и службите й трябвало да бъде впрегнат, за да може да се респектират мутрите и криминалните елементи.

Егати оперативния капацитет, щом стига само, за да ги респектира тия мутри и криминални елементи, а не и да ги вкара в затвора…

Държавата от много години, с всичките си ресурси, е по петите на двамата Галеви – МВР и всякакви агенции ги разследват, правят проверки – на бизнеса им, на финансите им, викат ги за разпити, правят показни акции, а всякакви служби вдигат пушилка по медиите. Резултатът е една голяма и кръгла нула – двамата не само са на свобода и не са им повдигнати никакви обвинения, но даже минимални нередности не са открити нито във финансите им, нито в бизнеса или дейностите на тях или техните фирми.

Миналата седмица, след акцията на баретите срещу имението на Галеви, по вестници и телевизии разни “експерти” и всякакви журналисти се надпреварваха да изказват мнения, че видите ли, до къде сме били стигнали, че държавата да трябва да използва целия ресурс на всичките си служби, за да респектира две прости мутри от някакъв малък град. Явно държавните служби, всякакви дансове, гедебопи, меверета и т.н. имат капацитета само да “респектират” криминалния контингент и да вдигат патардия по медиите за всеки (незаконно) конфискуван от тях компютър на 14 годишен пикльо, теглил емпетройки, но не и да залавят престъпници.

Лафът “ние ги хващаме – прокуратурата и съда ги пускат” не върви изобщо – защото работата на полицията и следствието е не само да хване престъпника, а и да осигури достатъчно неопровержими доказателства, с които прокуратурата и съда да могат да работят и да го осъдят. Хората в САЩ градят едно бъдещо RICO (Racketeering Influenced and Corrupt Organizations – свързано с мафията) дело с години, трупат доказателства, материали, работят плътно с прокуратурата и чак тогава, когато е сигурно, че доказателствата са достатъчни за присъда, арестуват заподозрения и го съдят.

Хората

На мен ми беше много интересно да прочета в блога на SS7 за това какво става в Дупница, как хората възприемат братята Галеви (които не са всъщност никакви братя и само един от тях е Галев). Също интересно бе да гледам предаванията на Мартин Карбовски (Отечествен фронт) с интервюта с двамата, набедени за престъпни босове. И ми направи голямо впечатление, че общо взето никой, който ги познава не ги счита за престъпници – всички говорят за това как помагат на града, как в Дупница няма престъпност заради тях.

Чудно ли е, че хората в Дупница харесват двамата Галеви? SS7 не си е заключвал колата в Дупница от години и никой даже цигарите не му е откраднал. Когато държавата е слаба и не може да осигури безопасността на гражданите, съвсем логично тези граждани обръщат надеждите си за ред и сигурност към всеки друг, който е готов да им ги предостави. По същия начин през 19 в. в Италия слабото правителство не само не е можело да защити гражданите на Сицилия (Сицилия за италианците е далечната, бедна провинция) от безбройните банди, ами и самите корумпирани служители по места са изнудвали населението – и хората са възложили надеждите си за налагане на ред и справедливост на мафията, чиято първоначална функция е била точно тази.

Очевидното

За мен е съвсем ясно, че оперативният капацитет на службите на МВР издиша отвсякъде (по мое мнение главно заради некомпетентност във високите нива на управлението им, а не заради служителите). Така полицията не е в състояние нито да залавя ефективно престъпници, нито пък да защитава населението от тях.

На хората не им дреме особено за това, че някой шуробаджанак присвоил едикакви си пари от ЕС или че някакво шуробаджанашко държавно предприятие било приватизирано под масата. Главните щения на тия обикновени хора са насочени към това, като се прибират вечер да не ги е страх, че някой ще ги пребие и ограби. Когато им разбият апартамента не искат полицията да дойде след три дена и да каже “ами ние кво да направим?“. Не искат изнасилвач на деца да бъде пуснат от прокуратурата, заради административна грешка в документацията за ареста му.

Държавата не може да сплаши мутрите. Даже и обикновените престъпници не може да сплаши, затова се налага тях да ги сплашват самите мутри. И това ако не е кръговрат…


Дивото зове
Ина Григорова и Богдан Русев: завръщането

Коментари

 1. Светла (една от всичките)
  22/10/2008 - 07:49

  Преди 3-4 дена слушах (аз не виждам достатъчно и затова не гледам) по някаква телевизия (или Канал 1, или БТВ) интервю на някаква идвънредно невъзпитана и неграмотна журналистка с Галев и Христов. Та те покрай другото, почти през смях, разказаха, че от седмици наблюдавали как т.нар. органи (служби, агенции и г.н.) ги следят по най-нескопосния начин. И обясниха, че тъй или иначе, като бивши служители на реда, са съответно обучени да виждат какво става наоколо, но и за обикновен човек било очевидно, че ги разработват. По тази причина ченгетата не са ги изненадали, ама хич. Сигурно никак не е лесно да се шпионира шпионин, особено ако си лаик, попаднал в службите с връзки или по случайност.

  От друга страна, защо пък тези двамата – Галев и Христов – защо, питам се, трябва по презумпция да се третират като престъпници само въз основа на това, че са много богати, влиятелни и бивши служители на ДС? Ами ако наистина всичко, което вършат, си е съвсем законно?

  Ох, живеем на странно място в интересни времена. И щеше да е много смешно, да не беше толкова страшно…

 2. Коронал
  22/10/2008 - 08:28

  Братя Галеви, не са света вода, но кой ли е, браво че удържат на цяла държава службите, но как ли става това?

 3. Светла, те не са бивши служители на Държавна сигурност – много са млади за това. Били са барети в частите за бързо реагиране.

 4. Светла (една от всичките)
  22/10/2008 - 09:23

  Галев в края на 80-те години е работил в РПУ в Дупница, а през 1990 г. е постъпил в Специализирания отряд за борба с тероризма (т.нар. “барети”), където е бил и Христов. Този отряд от средата на 80-те години беше в рамките на Шесто управление на Държавна сигурност. Самото управление беше закрито в началото на същата 1990 г., а неговите структури преминаха на подчинение на Службата за борба с организираната престъпност и други институции. Обаче в онзи период и самата организация на структурите на Шесто управление, и подборът на кадрите, си бяха в пълно съответствие с порядъка и традициите на Държавна сигурност. Кадрите бяха подбрани внимателно и много добре обучени. Не случайно много бивши “барети” сега са богати и влиятелни хора. Те просто не са случайни хора (каквито са повечето служители в органите на реда днес).

 5. Два въпроса с повишена трудност:
  – защо в България няма RICO закон?
  – защо “Българското ФБР” 🙂 няма разследващи функции и не събира годни за съдебен процес доказателства?

 6. Да не говорим за гостуването им в “БНТ Такси”.Какви неща изговориха….Смешна държавица.

 7. Калпава полиция – калпаво разследване!
  Дали им е законен бизнеса, немога да дам компетентно мнение, но определено нещата намирисват.
  Един приятел преди няколко дни ми каза(по друг повод) – “Човек за да свържи дадена работа, трябва желание”. Не виждам никакво желание от страна на мвр, данс или който и да е друг.
  Цялата работа е просто медийна шумотевица(за отчитане на дейност и усвояване на пари). Някой задава ли си въпроса какви пари са изразходвани за организирането на тази (безрезултатна) акция. А и тия двамата предполагам, че са знаели поне месец преди нея.
  Не по-малко важен е и факта, ча дори да ги бяха арестували, още на следващия ден щяха да ги пуснат 🙂 Нищо чудно двете бивши барети и едно дело срещу държавата да заведат я за незаконен арест я за нещо друго!

 8. nrg, в България няма РИКО закон, защото тия, които трябва да го приемат не са луди да приемат закон, според който самите те трябва да станат обект на разследване 🙂

 9. Палпурина
  22/10/2008 - 13:20

  Не знам за друго, ама тоя на снимката не може да носи толкова злато, просто не може! Тоя е трафикант на крадено злато :)))))))))))))))))))
  Както и да е. За другото си прав. В държавата ни истинското отдавна е заменено с фалшиво, главата е на мястото на краката и обратното, мафията е истинската изпълнителнаа власт, законодателната и съдебната власти работят за нея, а пък официалната изпълнителна власт е в ролята на послушно куче на стопанина си – мафията.
  Кръгът е завъртян и, честно, идея си нямам как може да се излезне от него…

 10. Тия братя Галеви, че правят някои работи незаконно – най-вероятно си е така. Но колко не спазват закона е друг въпрос. Не съм чел много за тях, но все повече и повече се убеждавам, че те не са толкова черни, колкото се опитват да ги изкарат. Между другото преди няколко месеца четох в сайта на (забележете) Би Би Си анализ на тяхна репортерка за двамата. Жената била отишла в Дупница и си е поприказвал с тях. Те са я били возили в един от техните джипове и ѝ обяснявали какво правят за Дупница и, че за тях било странно как били преследвани от държавата все едно са Осама бин Ладен. Мисля, че статията я имам запазена в компютъра…
  Да, ето ви копипейст на статията:

  Bulgaria under pressure over crime
  By Oana Lungescu
  BBC News, Sofia

  Just 18 months after Bulgaria became a member of the European Union, it risks losing millions worth of EU funds unless it can prove it is cracking down on corruption and organised crime.
  Some of the reasons for Bulgaria’s plight can be found in the capital Sofia’s leafy central cemetery.
  Under black marble monuments engraved with life-size portraits lie men whom most Bulgarians know by their nicknames: the Godfather, the Doctor, the Russian, the Banker…
  It is a who’s who of those who became mega-rich during the country’s murky transition to democracy and died in a hail of bullets.
  Shady connections
  There have been 150 contract killings since 1990, but not a single conviction. The latest took place in April, not far from one of the busiest bus stops in Sofia.
  Best-selling author Georgi Stoev was shot three times, once in the head, and died later that day in hospital. A former wrestler, Mr Stoev had written nine books about Bulgaria’s mafia bosses, many of whom he claimed to know personally.
  Some say he was killed by his characters. But his editor Vlado Daverov holds little hope of solving the whodunit.
  “It would be a first in Bulgaria,” he said.
  Many suspect that crimes remain unpunished due to links between the former communist security services, business and politics.
  The interior ministry was recently rocked by revelations that senior officials had been leaking files to mafia suspects.
  >>>>>>The interior minister himself had to resign after admitting he had met two controversial businessmen, Plamen Galev and Angel Hristov, who were under investigation at the time.<<<<<>>>>>”If we were guilty in the slightest,” Mr Galev told me, “do you think we’d be sitting here talking to you?
  “The authorities have checked our properties, the source of our income, they’ve checked us for drugs. The only thing they didn’t accuse us of is being cousins to Bin Laden!”<<<<<>>>>>They even drove me around Dupnitsa in the armoured jeep on a tour of their projects – leisure facilities in the local park, a new school canteen, a revamped bus terminal.
  “The politicians,” they said, “should be getting to work too, rather than blaming us for their problems.” <<<<<<
  Under growing pressure from the EU, the Bulgarian authorities have sprung into action. There is a new agency to crack down on organised crime and new ministers have been appointed to ensure EU money does not fall into the wrong hands.
  Along with its neighbour Romania, Bulgaria is subject to special monitoring because neither country was deemed to fully comply with EU standards when they joined the bloc in 2007.
  A team of EU officials was in Sofia this week to assess progress ahead of a key report in July.
  While Prime Minister Sergei Stanishev admits there are problems, he denies that cutting aid is the answer.
  “If Bulgaria would be punished,” he told me, “who would suffer? Bulgarians have always been very pro-European and they would expect indeed that they would not be deprived of the possibility to enjoy the membership of the EU, to benefit from it.”
  The EU has already frozen hundreds of millions in aid for Bulgaria’s battered roads and other desperately needed development projects. But there are billions more to come in the next years. And as one EU official who visited Bulgaria this week told me, cutting aid is clearly an option.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7440551.stm

 11. Приятелю не е задължително мафията да бъде затрита.Вземи италия за пример …Берлосконие пак беше избран за президент а е най-големия мафиот.Важно ,според мен,е хората да живеят добре и да не им се хвърля в лицето кой какво прави…мен не ме интересува дали тези хора имат пари,какви коли карат и как са получили всичко това.За мен е важно да не ме е страх нощем по улиците да имам пари да живея нормално …и сега по интересното е :да няма дупки по улиците,да се направи нещо за безбожния трафик полиция да не афишира всяко “геройство” по телевизята…мамка му браво ли искат да им кажа…ами аз се си мислех че това им е работата!!! със всеки следващ репорташ те насаждат страх в хората и хоп…ето ти лесен начин да оправляваш тълпата …всичко е вързано и лошо няма само дето го показаха на хора а и качеството на живот се влоши прекалено,та да се стигне до там да задаваш въпрос защо някой няма какво да яде а тези карат коли за по 200 000Е…отплеснах се ,но много ме е яд на глупавите и бездарни политици..

 12. какво да ви кажа
  След като в Бургас 2ма полицаи си играха на руска рулетка и застреляха умишлено момче от упор (лице в лице, както се вика,което повикали на тяхната маса), в заведение в центъра на града
  И единия полицай е ШЕФ на РПУ в Приморско и видите ли получил АМНЕЗИЯ минути след убийството….
  http://news.burgas24.bg/55819.html

  За какво си говорим въобще
  …човекът все още е ШЕФ!!!!!!!!

 13. ахъм….човек свързан ли е с мутрите, дори и това свързване да се приключва с едно кафе преди години – куршума и конфискация на цялото имущество. никва прошка към тези. паметта ни е много къса, и много скапана, щом почнахме да виждаме в мутрите някакви защитници на народа. Робин Худ е ИЗМИСЛЕН герой, мама му стара…а дори и да не е, определено не е върлувал в България.

  овци, дръжте се достойно, бахти….направихме бившата мутра Стоев герой, направихме свързания с мутри журналист герой, сега и тези ли…? и това е само в последната година, не ми се започва колко култов статус имат Илия Павлов, Карамански и Самоковеца в днешно време. аз съм заложил пари, че до 2010 ще има паметник на поне един от тях някъде в беге, толкова сме скапани.

 14. Ако беше крадил вафли шефът на РПУ Приморско да го осъдят /както вече има прецедент/ на 2 години лишаване от свобода а той просто убил човек за забавление.Дали и в друга държава можеш да си вземеш болничен след това.А братя Галеви можем да ги видим кандидати за орден Стара планина.Зависи на кого са давали пари./Справка Тодор Батков/

 15. tL_ Абсолютно прав си.Не овце.Тъпи овце сме.В името на спокойствие ,което е относително сме способни да затворим очите си за престъпници,хора с изкривено мислене и такива, които ги адмирират.Дребни душици.Мръсните новобогатащи като Илия Павлов,,Самоковеца ,Галеви ,Малеви,трябва да се разстрелват от упор или да ги пребиваме с тояги овчарски,прост народ това е.Да ви се неначуди на наивитета човек.Срам ме е от вас…………..

 16. А такива батковци като онзи горе на снимката трябва да ги бесиме за ланците им ………………………

 17. Светла (една от всичките)
  23/10/2008 - 10:50

  Ау, какви сте кръвожадни варвари. Да се разстрелват за какво точно? От нашите мутри има доста по-богати и по-безочливи хора по света – и те ли да се разстрелват? Аз дори шефа на Градския транспорт в София не бих разстреляла, че от години инквизира 2 милиона души, а просто бих го заставила да пътува само с градски транспорт. Точно това е проблемът, че никой от нас не мисли, не се опитва да разбере какво става, а всички действат на автопилот. И всеки се спасява поединично. Не само мутри и мафия ще ни управляват, а всеки хитрец, който се сети, понеже ни е по-лесно да ни управляват, отколкото да се управляваме.

  Та пак да попитам, по-специално tL_, matew и каквито други екзекутори се появят – за какво точно трябва да се разстрелят Галев и Христов?

 18. Нема батко, нема татко

  Докато никой не ме накара да си спазвам законите – ми…няма да ги спазвам.
  Прост пример – в Бургас като се качиш в автобуса, знаеш, че ще ти вземат 90ст., щот си има контрола постоянно.
  В София – няма да си вземеш билет, щот я те проверят, я не.

  Като не си платя тока – еми…спират го,затуй плащам
  Като не си платя водата…не я спират, затуй мога да не я плащам.

  Като затъна звъня на татко да ме изкара…щот мога и щот знам, че има познати.
  Като източа някой еврофонд, си стягам шпката и заминавам в болнични на Хаваи, щото съм платила и на ченгетата, и на шефовете им, на митницата и къде ли още не…

  Щот МОГА
  и докато мога ще го правя.

  ясно и просто

 19. Тия момчета, така наречените братя, добре че се появиха в града в средата на 90-те – да изчистят града от цялата паплач, която тероризираше населението – бяха ужасни хора, да ме прощават мъртвите и сакатите измежду тях…… Та, дойдоха братята, с техния отряд, които, м/у другото, са най-елитната част съществувала някога (не е чудно, че знаят, че ги следят, нали сегашните милиционери четат от техните доклади 🙂 ), и започна чистката – тука малко натиск, там онам добри думи, излязоха от отряда, или поне така се говори, после се оградиха с охрана, оръжие, адвокати, капитали, и започнаха да установяват текущото положение – бавно и напоително, с далновидност.
  Аз като гражданин на Дупница казвам : да са живи и здрави ! Искам такива хора като тях да участват в управлението на града – останалите управници да си вземат поука – можело а ! ?
  Вервайте ми, преди тях беше страшно в града… мутри в истинския смисъл на думата – дрогира се някой си, и решава да застреля братовчед си по средата на дискотеката ! Мир на праха му на оня готин човек, знаете за кой говоря. Та така….
  Да ги оставят на мира братята, и да погледнат към доброто което са направили – знае ли някой колко пъти са давали пари за операции на деца, или за трансплантации ? Не, разбира се, и те си траят, не искат да парадират, може би. Стана много прочуствен тоя пост 🙂
  И не, Longanlon – резултата не е нула, а е много на нула за Галев и Христов. Ебати порнографската държава, такива дисциплинирани и строги хора ни трябват във властта.

 20. Мдаа , държавата верно е порнографска 🙂

  Аз отдавна го казвам – Галев не е проблема , проблема е МВР (там е най-голямата мафия) и самата държава.

  Че Галев е давал пари за трансплантации – верно е. Спаси детето на май приятел, което се нуждаеше от трансплантация на черен дроб. Ако зависеше от държавата – познайте какъв щеше да е резултата .

  Пък и досега Галев не е крал държавна пара, а БСП иСДС що пари окрадоха – нямам думи. Ама тях никой не ги закача за нищо.

  Та тия с разстрелите – по спокойно. Дайте някаква основание за думите си. Виз ако ще разстрелвате политици – с две ръце съм за.

 21. До авторите на последните два коментара: Не, че имам нещо против Галеви, ама веднага идва и следният въпрос – откъде имат тези пари, за да ги дарят? И аз бих искал да дарявам пари за трансплантации, ама нямам такава възможност.

  И пак повтарям – нямам нищо против братя Галеви! Нито ми пречат, нито нищо. Даже ми се вдигнаха в очите като четох статията от Би Би Си на Оана Лунжеску. Със сигурност обаче ми се струва, че не са чак толкова черни, колкото тъпите медии (за кой ли път тъпи, между другото) ги изкарват.

 22. Мен, честно казано, много повече ме стряска фактът, колко публично, ама цинично публично става всичко.

  Тази година бум на оставки, уличаване на високопоставени лица в далавери, убийства…само-убийства…

  Безумно.

  Казали на милия Доган, че подчинения му се само-убил и той толкова се опечалил и втрещил, че час и половина не могъл нищо да каже….
  …докато не му пристигнат адвокатите.
  хех, ивинявайте, ама чак пък толкова, няма нужда.

  А забелязали ли сте какво става пред училищата, когато свършват смените на децата – родителите масово ходят да си прибират дечицата. Страшно е!

  Щото мен никой не ме е взимал от 2-ри клас натам, а живеех в един от крайните квартали на Варна.
  а сега…..

 23. коментар от Свежо: всичко е само показност без последствия както и с всички онези с които пълнят новините всяка вечер и ни занимават дълго време,а накрая или се разболяват или са невинни като ангелчета

 24. “Не, че имам нещо против Галеви, ама веднага идва и следният въпрос – откъде имат тези пари, за да ги дарят?”
  Е леко не схвана ли идеята, че изобщо ме е важно откъде са парите, стига хората да са доволни от присъствито на въпросните двама? И аз бих предпочел да ни управлява всеизвестен престъпник, с желязна ръка, отколкото псевдогерой , който да осере положението, както всички преди него и да парадира колко е демократичен.

 25. Видял
  28/10/2008 - 22:05

  Прочетох и статията и всички коментарии до тук…Само едно се сещам да кажа – жалко!!!
  Какъв е моя извод?
  Да, точно така, заложената система в началото на 90-те години, а може би даже още в средата на 80-те работи безпогрешно!Хората имат качеството бързо да забравят, пропускат някои от основните логически взаимовръзки.Никой не се замисля защо дадено нещо се случва точно по определен начин, а не примерно по друг…
  Адмирирам автора на статията, но и неговите коментари, са само плъзгане по повърхността…
  Има едно, много просто правило – няма “велики и безмъртни” и винаги, когато се появи, някой с подобни претенции, веднага се намира друг “по-велик и безмъртен”, който бързо намира начин да се докаже още по-убедително от предния самономинирал се…!Доказателствената част е обикновенно с летален край…
  Това разбира се, е отново, само повърхностната част на нещата, храната, която се подава към медиите…,но наистина, защо се е случило, остава загадка за обикновенния човек.
  Причината обикновенно е проста – въпросния “велик и безмъртен”, просто е забравил, кой го е направил такъв…

  Та така, винаги има условия, причина и следствие…

  Поздрави!

 26. Тодор
  14/11/2008 - 13:57

  От както битува мнението,че всяко настоящо правителство
  е най-силната мафиотска групировка в момента,”което е истина” ореола на мафията помръква! Следва извода,че “братята” са почтени и добри граждани!

 27. Пабло Ескубар например е бил смятан за герой в неговата държава защото е създавал училища..и т.н.т.А вие знаете кой е той и какво в действителност е извършвал.

 28. koi kakto moje taka se orejda 6to trqq da se zavijda na horata te6i li sa taka da si opraqt jivota nqma smisal da gi zanimavat 6tot e besmisleno nqma mutri si4ko e biznes

Leave a Reply

Задължителните полета имат *