Как се губят клиенти


В края на миналата година реших да си купувам ново обзавеждане за жилището и за целта – да взема заем. Въпреки, че навсякъде валят реклами за “лесни” кредити от най-различни банки, на практика се оказа, че да вземеш кредит може да е доста трудна задача – и зависи главно от това на какъв кретен ще попаднеш в банката.

Тогава бях клиент Българска Пощенска Банка, тъй като организацията, в която работя от години са й клиенти също. Банкерът е изключително весел и симпатичен тип, та отивам аз и го питам за условията по кредита. Оказаха се що-годе добри.

И се почна

Искат удостоверение, че съм на постоянен трудов договор, искат служебна бележка за дохода ми в последните 6 месеца, искат да им кажа майчиното си мляко – ЕГН и други работи ясно, ама искат номер на стационарен телефон (а аз нямам) – не можело без стационарен телефон. Можело на роднина да дам. Дадох. Сега искат поръчител (може и без, ама лихвата е 16%) – и на него същите документи искат, че и на него стационарен телефон. И не, не можело да е същия, като предишния, дето го дадох. Можело на друг роднина, добре. Сега обаче, искат още един роднина – само името да му кажа и телефона (стационарен, без гесееми!) – тука почнах вече леко да се шашкам, щото тоя роднина телефона му не може да е същия, като предния дето го искаха… Така и не разбрах каква е тая тяхна болестна привързаност към БТК…

Добре, с роднините се оправихме. НОООООООООООООО сега трябвало да запиша приятел. Все едно съм в Стани богат дееба – и то с адрес и познай – стационарен телефон. При условие, че повечето ми приятели са под наем нямам ми най-малка представа кой от тях има телефон в къщи… Както и да е, намерих един, дето още живее в техните и не разчита само на гесеема си. Платих и ‘такса проучване‘ и зачаках централата в Плевен да дадат позволение за кредита.

Понеже всеки ден ходя в банката по работа, банкерът ми ме ъпдейтваше как върви проучването. От миналата седмица на подаването 2 пъти му връщали документите ми, защото не съм бил дал тая или оная информация – при условие, че аз ги виждам с очите си факсовете и на тях тая информация я има. Днес обаче чашата преля – върнали за трети път документите ми без забележки, но с отказ. Викам на банкера ми “Я дай да говоря с тия от Плевен” – даде ми човека по вътрешната им линия. Търся аз ‘отговорника по кредитите’, обяснявам му се… той вика “Да, знам, аз движех твоя случай‘ (на ти ми заговори изведнъж ?!?). Добре де, какъв е проблема с кредита питам, нали сички документи там съм дал, нямам други задължения, месечната вноска е 1/4 от заплатата ми само… А той се изцепва “Ми … ни ми хъресва къде ръботиш“.

Ябълката на раздора се оказа фактът, че работя за неправителствена организация. За сведение обаче, работодателят ми е изряден клиент на тази банка от 8 години т.е. още от отварянето на офиса й в града. Прилежно е регистриран преди цели 15 години в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел (в страницата на който има и всички финансови отчети) и от тогава е безукорен платец както към НАП, така и към НОИ – и всички тези данни са достъпни в за всеки, който си направи труда да ги потърси. Мдаааа, пич, на мене също не ми харесва къде работиш, щом наемат хора като теб…

На следващия ден отидох в ДСК. На въпроса ми как мога да взема кредит от тях, отговорът беше “Много лесно”. И лесно се оказа. Попълвам един лист с данни, поръчителят и той един лист, печат от работодател. Нищо друго. Лихвата по кредита намалява с близо процент с ползването на всяка от следните услуги: ако получавам заплатата си в тяхната банка, ако ползвам сметката за разплащане с 2 фирми (ток, телефон, вода или гесеем) и ползвам електронно банкиране. Донесох документа, “проучваха” ме по-малко от 18 часа и парите си взех на следващия ден (Какво направих стях след като ги взех, може да прочетете тука). Както можете да се досетите, вече съм клиент на десека.

Далеч съм от мисълта, че те са перфектната банка (въпреки, че и сайтът им е много хубав и служителите в кол-центъра са учтиви и много информирани), но идеята на това писание е да споделя, че в силно конкурентната среда на пазара за потребителски кредити печалби ще имат онези банки, които разполагат със служители, подготвени ефективно да преценяват надеждността на клиентите си, които залагат на бързина и комплексен подход както в обслужването, така и в проучването, а не онези, които се презастраховат, при това с остарели и неадекватни способи (стационарни телефони? wtf?) и гледат на клиента перманентно като на някакъв потенциален измамник.

Комунизмът е жив
Зайнфелд

Коментари

 1. стия стационарни телефони се излагат… ебати глупавата бътрешна бюрокрация са си измислили

 2. Администратор
  25/05/2007 - 23:49

  Хаха ! Внимавай, защото точно вчера си говорих с майката на една дружка, която работи като счетоводител на една фирма и имат проблем точно с ДСК – там тя превеждала вноските по кредитите на една тяхна служителка, а те отивали за погасяване на вноските на друга клиентка, която просто има същата фамилия (не говорим даже за първо има, а още по-малко за ЕГН). Чувал съм и за други проблеми там.

  Учудващо ми е също, че за БПБ съм чувал все хубави работи, но явно кредитите им куцат. От друга страна пък най-хвалената банка в кредитите си остава Булбанк.

 3. Човече, не разбираш ли, че всичко е с цел? Гърците си знаят работата, стационарния телефон показва МНОГО неща, ама МНОГО. Жалко, че са те изгубили като клиент де.
  Само ДСК не ми хвали пред която и друга банка да е 🙂
  Направо става комично 🙂

 4. Разбира се, че всичко е с цел. Ясно ми е, че така се застраховат, че клиентът им има постоянно жилище, както и роднини с такива и така може да бъде намерен в случай, че това е необходимо. Но този метод си е чиста проба глупост, да не говорим, че е морално остарял. Кой човек си слага в нов апартамент стационарен телефон? Какво пречи да си на квартира и да имаш в нея стационарен, а на другия ден да се преместиш в нова?

  А по-важното е, че затягането на условията за даване на кредити и презастраховането с подобни условия просто изхвърля банката от реалния пазар за кредити, защото има много платежоспособни клиенти, които не отговарят на абсурдните й условия, а и не им се занимава с бюрокрацията, не им се чака няколко дни и т.н. Видно е, че много други банки предлагат кредити при много по-либерални условия.

 5. Longanlon,
  Може ли да публикувам това в моя блог http://ogledalo.wordpress.com?
  Темата е добро обслужване. Аз имах подобен случай във Варна и там ДСК се оказа по-добрата банка.
  Lancelot, ти коя банка предпочиташ?

 6. Заобикалям ги вече банките, както и повечето институции “в услуга на обществото” – не заслужават нито да им отделям от времето си нито да им давам пари (L%) сам се спасявам – има как!

 7. Е, то ако почнеш на тоя принцип и сам да си шиеш дрехите , сам да се подстригваш и да си изписваш лекарства, до къде ще я докараш?

  Целта е да ползваш услугите и да даваш парите си на тези фирми, които най-пълно отговарят на желанията ти – така те ще оцелеят и ще се развиват, а другите, некадърните, ще загинат.

 8. Димитър Н. Mитев
  02/06/2007 - 11:19

  Ехх колега… нали това казвам – има алтернативни начии да се финансирам за сметка на банкерите!
  Ако не ги знаете те са:
  1. Стоки на кредит, лизинг;
  2. Видове заеми – кеш, самофинансиране(фирмата в която работиш,познати, колеги, лихвари-има доста изгодни)! Безплатен обяд няма – вапроса е кой ще реализира пропуснатите ползи!!! А фризьора ми с годините е доближил нивото на вашият.

 9. хахаха тва за фризьора беше яко 🙂

  За алтернативните начини за финансиране от т.2 си прав, разбира се, но никак не съм убеден, че лизингите и стоките на кредит излизат по-евтино от банков заем на същата стойност и плащане в брой. Разбира се, има фирми, които предлагат разсрочено плащане без лихва, но на повечето места увеличението е 15-20%, докато потребителски кредит с таксите не излиза повече от 12.

 10. Димитър Н. Mитев
  02/06/2007 - 12:34

  Така е колега – за процентите и изгодата си прав. Здравето и нервите обаче трябва да се пестят в случаи като този в банката!

 11. Най-перфектно обслужване има в International Asset Bank, проверете и ще се убедите сами. Все още българска банка, но работят по европейски, а специалистите им са супер. Дано има повече такива банки!

 12. Макар и темата да е доста поостаряла едва ли няма да е актуално това, което ми се случи сега. Наистина се оказва че ДСК си е най-стабилната банка.

  Освен блога, в който отскоро започнах да подържам се занимавам и с изработка на страници. Блъскам им здраво рекламки и от тях редовно (всеки месец) ми идват чекове за осребряване.

  Всички банки в милата ни татковина осребряват чековете за срок от около 30-40 календарни дни. Обяснението, което дават е, че чакат потвърждение. Единствено банка ДСК осребрява чековете за 10 дни. Просто тогава идва потвърждението на чека. Попитах служителката (много възпитана и компетентна лелка) защо става така и разбрах… Останалите банки като получели потвърждението изчакват и вальора (парите тоест да им се преведат) а ДСК просто не изчакват парите… В полза на клиента…

  Мисля, че няма какво повече да коментирам… ДСК е банката, която препоръчвам и ползвам 🙂

 13. ДСК требе да я закрият, барабар с РайфайзенБанк. Те са егати тъпоплиткоумните банки изобщо…
  не знам как е у ПлЕвЕн Дъ Ге, обаче у София, аз работя с над 15 банки и се оказва, че по големи малоумници от служителите в Райфайзен няма, а ДСК са изключително мудни предпенсионни лели…
  иначе най-лесно се взима кредит от Прокредит, ако е за физ лице, де

 14. Това с стационарните телефони май го има все още.
  Дори “Джет кредит” ми искаха преди половин година, но все пак мина и без него, но с малко мрънкане. Наистина да се зачуди човек в 21 век за какво са им стацинарните телефони, те са вече на изчезване, май само фирмите вече има такива

Leave a Reply

Задължителните полета имат *