Откажи телевизиятаГледането на телевизия, смятам всички ще се съгласите, не е жизнено важно за човека – и въпреки това по-голямата част от населението на тази планета прекарва поне по няколко часа дневно зяпнала в телевизора (имам пред вид по-голямата част от тази част от човечеството, която не кОпа в някое оризище 24/7 де).

Всъщност, гледането гледането на телевизия не само не е полезно – то направо е вредно. И за разлика от другите пороци, дори не е наистина приятно, ако имаш късмета да приютяваш някоя и друга сива клетка под скалпа.

Нека приемем, че и ти като мене си млад (или поне се за такъв се имаш), що-годе интелигентен притежател на компютър и на професия, която ти прави мазоли по-скоро на мозъка, отколкото на ръцете. Бачкаш през деня, а вечер искаш да разпуснеш малко, но по възможност да не затъпяваш допълнително, щото убитите мозъчни клетки от подводниците и рома с кола всеки уикенд са ти повече от достатъчно. Ето един съвет от мене:

Откажи телевизията, замени я с компютъра

По-лесно е, отколкото предполагаш и тя ще ти липсва по-малко, отколкото си мислиш (каквото и да си мислиш, тя изобщо няма да ти липсва).

Разсъди логично – какво гледаш по телевизията? Новини, филми, сериали, предавания някакви. Тях обаче ги излъчват в пределен час, в който ти общо взето не си в къщи, имаш работа, спи ти се, ебеш, режеш ноктите на морското свинче (м/у другото това го прави редовно, щото бързо растат и извиват пръстите и животинката се мъчи – има сайтове как точно се режат, потърси ги) или някакво друго твое смислено занимание. Предполагам ясно ти е, че е доста тъпо да зарежеш някакви неща, които правиш, за да гледаш нещо само защото някой е решил да го излъчи точно в това време. Или да висиш пред телевизора и да блееш, докато почне ‘твоето’ предаване – така се губи супер много време, в което не правиш нищо, даже не гледаш нищо, а само минаваш каналите и прогресивно се превръщаш в картоф. Да не говорим пък, че болшинството от предаванията смучат, ама яко, особено новините, пълни с мутри, медиците, политици, медиците, убийства, медиците, убийства, мечка разби трабант заради кекс, още убийства и шибаните медици за десерт, както и други разни неща които никак, ама никак не те интересуват. Те са правени за ‘масовата аудитория’, която смятам знаеш, се състои от кретени, които харесват рекламата на вивател с 300 и напълно логично е на тебе да ти предизвикват мозъчна диария.

Изходът е лесен. Така или иначе не четеш вестници, щото са тъпи и в тях няма нищо интересно и се информираш от интернет, където може да подбираш и четеш само сайтове и блогове, които са ти интересни (с тоя RSS пък това удобство е доведено до максимум). Да направиш следващата крачка в същата посока е логично, че и много лесно – просто започни не да чакаш предаванията си по телевизията, а да си ги теглиш от интернет. Има множество торент тракъри, в които по-интересните предавания биват качвани минути след излъчването им (да, Отзвук няма да го намериш там и точно това ми харесва в тях). За филмите си знаеш.

Какво се получи при мен? След като свалих телевизора в мазето, подарих дивидито на нашите и на мястото им в хола поставих компютър с 21″ монитор и безжична клавиатура/мишка на масичката, направо съчувствам на тия, които се самопрецакват с телевизията. В интернет мога да си избера какво да гледам, при това независимо колко е старо/ново и дали “се излъчва” в България, не се притеснявам, че ще изпусна някое излъчване, мога да си изтегля целия сезон на предаването или сериала, не ми се налага да гледам реклами за новия магически прах за пране или за мамо изаках се или дали куклата се е изакала (ебаси), нито да изгледам цялото нещо, което не ми е интересно само за да видя как ще свърши… Всъщност аз успявам да гледам повече телевизия от преди и то за много по-кратко време от това, което повечето други хора прекарват пред телевизора без да могат да гледат нищо смислено. Час и половина дневно, не повече – и пак успявам да изгледам цял сезон на някой сериал за седмица и по филм всеки няколко дни.

Това е индивидуалистично консуматорство, доведено до крайност – получаваш точно каквото искаш, когато го поискаш и както го искаш, без да се налага да търпиш корпоративния крап. Че и философско, на всичкото отгоре 😉

.

Законите за порното и порното със законите
… ама на куково лято.

Коментари

 1. Това за “ставаш на картоф” ми хареса особено 🙂 Аз съм доста улеснена в потребителския си избор – просто нямам телевизор!

 2. Ами аз отдавна вече гледам телевизия по изключение, то даже и вестника ми е в електронен формат.
  Стига сме били консуматори, време е ние да оформяме съдържанието.

 3. Аз не гледам ТВ вече 4 години! От тогава има и фанелки с надпис: KILL YOUR TV

 4. От 7 години не купувам вестници.От 4 години не гледам ТV. Виж, слушам радио като фон.

 5. агресивно-справедливият ти тон просто ме убива 🙂 спирам да гледам ТВ!!! убеди ме!

 6. Още един в правата вяра! 😉

 7. Май доста хора са заменили телевизора с компютъра, освен мен. Това може само да ме радва.

 8. Имам малък телевизор със стайна антена и гледам само новини и чат-пат някое пряко предаване спорт или нещо което ме интерисува.
  Вестниците чета по интернет.
  Това е от 1.1.2000 г.

 9. Аз пък гледам Viasat History, National Geographic, Viasat Explorer, Discovery Channel и почти нищо друго. Че и си плащам. 🙂
  И не знам защо, но имам сериозни съмнения, че има някаква опасност скоро да затъпея вследствие на това. До сега май става точно обратното………….

 10. Коронал
  19/03/2008 - 01:38

  При мен по стечение на обстоятелствата лаптопа и ТV-то са в противоположни ъгли на една стая – в резултат слушам телевизия и заклевам се много е тъпа – 90 на сто не се разбира без да гледаш, а това си е страшно за изразните средства на медията.

 11. Общо взето е така, особено за сериалите, само че хич без телевизия не става – примерно мачовете на широкоекранния телевизор са екстра, а доколкото ги има по интернет са с лошо качество, да не споменаваме VIASAT HISTORY и други такива интересни канали. Забелязвам обаче, че по-дъртите (разбирай компютърно неграмотни) хора са най-вярната аудитория на телевизията – явно поради липса на алтернатива.

  ПП: Според мен мониторът и телевизорът не трябва да са едно и също нещо – някакси странно е…

 12. Ти добре ли си? Телевизиата ако е лошо, Интернет е дваж по-лошо. Аз страдам от Интернет зависимост и не ти пожелавам да разбереш какво е това да имаш маниакално желание да посещаваш форуми всеки ден.

 13. Темата е от преди две години, но е още по-актуална сега. Българска телевизия престанах да гледам откакто пуснаха турските сапунки и реалити шоутата превзеха съботите и неделите. Засега пускам телевизора по скоро по навик и го изключвам почти веднага. Това което се случва с телевизиите последните години (разбирай българските национални телевизии) е вид еволюция в обратна посока в резултат на променящия се профил на ТВ зрителя. Образованите и млади хора мигрират към интернет. Пред екрана остават всички останали – хора които са израснали с телевизия и слабо образованите (за да няма обидени – двете групи не ги поставям под общ знаменател). И така – телевизията се храни от реклами, за да привлече зрители (потребители на реклами) съответно променя съдържанието, което предлага. Няма драма, чисто и просто телевизията вече не е прозорец към света, както беше до преди 10-тина години. Съвременната телевизия в агонията си да оцелее, ще пада все по-низко (разбирай – риалити, сапунки, реклама, цинизъм и улична простотия). Та това е бъдещето на националните ни телевизии. Все още се опитвам да разбера какъв е бизнес модела на базата на който съществуват BBC, National Geographic и такива като тях, които предлагат истинско съдържание без да ни засипват с реклами. Не знам какъв е отговора, но дано ги има и занапред.

 14. бизнес моделът на телевизиите, които нямат реклами е прост – разпространяват се само с кабел, не са ефирни. т.е. за да ги гледаш, трябва да си платиш такса на кабелен оператор, а той за да ги излъчва трябва да им плаща.

 15. А, не е задължително – повече са тези, които хем са кабелни, хем имат реклами. Учудващо, но БНТ1 напоследък дава някои доста стойностни филми (и сериали). Това не пречи гнусотията на Пъпеша да си седи, де…

 16. Петър е прав, обаче аз за да се оправдая с моята закостенялост по отношение на телевизиоманията – мога да кажа само, че тъй като обикновено прекарвам вечерите сам, докато половинката се подготвя за поредния държавен изпит по право, имам нуждата да не се чувствам чак толкова сам.
  Всъщност не гледам нищо специално, имам нужда от фон, нещо което да ми шуми.
  Когато се запаля по даден сериал, и аз така – свалям сезоните и почвам да гледам, но тъй като съм супер консуматор на удоволствия (срамувам се от себе си) ги изглеждам за няколко вечери, с цената на безсънието (ето това е неразумно)
  За капак – мога да кажа, че всъщност реално аз съм един интернетфил, даже по-скоро интернетманиак, и много е прав Иван, интернета е супер коварна зависимост, заради липсата му например, вече не правя излети 🙁
  И, в крайна сметка – въпрос на способност да игнорираш нещата
  Въпреки, че Петър съвсем (правилно сякаш)се шегуваше, че аз съм един от най-добрите потребители на реклама, докато слушам ТВ, всъщност запомням праха Eliese, или течния Rex, и в един момент се превръщам в жената от бонукс, рекламираща течния прах за пране като по-добра алтернатива от обикновения 😀 😀 😀

 17. И аз гледам само от интернет.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *