Жени, фитнес и диети – нЕкои наблюдения


Жените, смятам ще се съгласите, са безспорно по-красивата половина от човечеството. И нека им благодарим, че се грижат толкова много за външния си вид, понякога напук на всякакви природни дадености :). Когато опре до фитнес и здравословно хранене обаче, съм забелязал, че са им присъщи някои доста странни заблуди, към които голямото число от тях се придържат със завидно упорство.

Много са ми забавни разни жени, които идват във фитнеса в различна степен на разпльоканост и си мислят, че като се запишат и ще отслабнат. Може би някой трябва да им спомене, че от самият акт на записването във фитнеса и даването на парите не се отслабва. Нито от това да идваш два пъти седмично в залата, за да поприказваш сладко с приятели и да полежиш върху уредите, помръдвайки мързеливо я ръка, я крак.

Не се отслабва и от закупуването на новия отслабвател от веестелешоп

Бил той магическа рамка за коремни преси, пеперудка която ти бие електрошок на мускулите, изи степер, термопанталони и всички други подобни простотии, с които „отслабвате без усилие и диети”. Уж всички искат да отслабнат, а като им кажеш за бягане и диета, правят една физиономия все едно си някакъв опасен луд и искаш да ги пратиш в концлагер. Повечето от жените се записват на фитнес или купуват тия играчки, защото смятат тия методи за мързелив начин за слабеене и като видят, че не става, се отказват. Тъпото е, че всъщност те полагат много големи усилия за слабеене, но незнайно защо все избират грешните методи за това…

Като споменах за диети

Не ви ли е направило впечатление, че жените използват всякакви изчанчени диети за отслабване – ябълкови, млечни, лунни, лучени, разделни и кво ли не друго, а единствения начин на хранене и трениране, който дава някакви реални резултати все успява да остане извън полезрението и интереса им? И като им споменеш, че може би вместо да тормозят здравето си с недохранване е по-добре да ядат повече белтъчини, плодове и сурови зеленчуци, да избягват въглехидратите и да спортуват умерено нещо аеробно (примерно бягане през ден), те включват на макс погледа, дето го описах по-горе и се опитват да те изпепелят с него… След което цял ден не ядат нищо, освен пакет мазни царевични пръчки или солети, а вечерта, умрели от глад и с чувството, че през деня са направили достатъчно за фигурата си, се натъпкват до пръсване с каквото намерят в къщи и завършват с шоколад или сладолед преди лягане.

Ех мили дами, красиви сте безспорно, но ако вместо по „магически” диети и „революционни” уреди се заплесвахте по здравословно хранене и спорт, щяхте да сте по-по-най 🙂

Исторически аквариум
Чедата божии

Коментари

 1. Тодор Христов
  08/05/2007 - 17:58

  Съгласен съм!

  В тази връзка, позволявам си да приложа 2 линка към статии от Белчо Христов, като допълнителна информация по темата:

  Вредните представи и навици на работещите хора – http://www.novavizia.com/57.html

  и

  Един лесен за изпълнение хранителен режим – http://www.novavizia.com/59.html

 2. Благодаря за статиите!

  Позволявам си обаче да не се съглася в г-н Христов за закуската. Според него тя трябва да е обилна и хранителна, но личният ми опит сочи друго – особено за човек, който работи в офис. Ще се спра по-подробно на този въпрос в друг постинг обаче.

 3. Хората(не само жените) не могат да го проумеят: не ядеш – отслабваш, ядеш много – дебелееш.
  Или пък реплики от сорта на: “Еди-кой-си много отслабнал!” – “Как?” Ем как бе бате! С глад и спорт! и воля.

 4. apieceofme
  11/05/2007 - 22:31

  А това, което мен винаги ме учудвало е, че във фитнеса или на йога, аеробика, тае бо и т.н. общо взето има само супер мацки 🙂 /евала!/ с невероятни тела, а тези, които най-много имат нужда от малко раздвижване само се вайкат колко кг трябва да отсблават и “уж” правят някакви диети за някакъв период от време, ама…то само с това не става. Щеше да е добре, но се иска повече.
  Попринцип не спортува, но когато почувствам, че трябва да отслабвам не посягам към поредната диета, прехвалена от еди кой си или пък изпитана от някоя холивудска звезда, а просто намалям количеството храна и гледам да се движа повече. Не е сложно.

 5. Да, прав си за ходенето на фитнес! Общо взето те са на ясно че няма да отслабнат, но да ходиш там е снобско! Това е начин на живот за някои хора. Ако решат да отслабнат, като се потят – могат да го правят и в къщи с не по-малък успех. Това е въпрос на желание и и характер. Но на тях им е необходимо да ги видят във фитнеса или да декларират пред познати, че ходят на фитнес!
  Това обаче не се отнася само за жени, познавам мъже които го правят…

 6. Дрън,дрън!Фитнес,правилно хранене!Всичко опира до метаболизъм,обмяна на вещества и голяма доза психика.А както каза LID и ВОЛЯ.

 7. Ако с това оправдаваш собствения си мързел – твоя работа…

  Наистина, метаболизмът и генетиката има отгомно влияние върху това как изглежда човек, но това изобщо не значи, че са единствените фактори и не можем да направим много за здравето и външния си вид със спорт и здравословно хранене.

 8. Мързелът е последното,което ми е присъщо,за това мнението ми в никакъв случай не бива да се счита за оправдание.И между другото-нямам нищо против спорта и здравословното хранене.

 9. Мързелът е последното,което ми е присъщо и мнението ми в никакъв случай не бива да се счита за оправдание!И между другото-нямам нищо против фитнеса и здравословното хранене.

 10. Белчо Христов
  14/12/2007 - 19:40

  Здравейте!

  Хубав сайт, виждам че съм посочен като автор на две статии. Ще се радвам ако проеменя виждането на някои потребители по-нагоре със моят фитнес-блог на адрес http://www.belchohristov.com
  както и да отворя дебат на тема “закуската полезна ли е” 🙂

  С поздрав, Белчо Христов

 11. Това за закуската го пишеше и в една от книгите на Владимир Леви.
  Накратко, той казва, че идеята закуската да е обилна идва от времената, когато хората са се занимавали основно със селскостопански труд и първо, като станат (към 4 сутринта) свършват огромно количество работа (доене, фураж и т.н. ) и чак след това сядат да закусят и естествено да са порядъчно огладнели.

  Говорил съм с хора, които живеят и сега по този начин и наистина една здрава закуска след здраво бачкане ги държи до вечеря. Но за градския начин на живот не винаги е добра идея.

  Е, зависи и от конкретния организъм разбира се.

 12. Хм, в това, което казваш има голяма логика. Да не говорим, че потвърждава тезата ми 🙂

 13. Дума да не става за физическа дейност. Хората не я обичат. Особено жените, които трябва да отслабват.

  Между другото, когато имаш увлекателна работа, или шефа ти виси на рамото – глад не се изпитва.

 14. Съгласявам се за закуската. Не трябва да е обилна, а малко и разделена на две.
  Моето обяснение е друго – обилното количество храна разширява стомаха и след като я преработи, той е готов да поеме същото или подобно количество. Затова много трудно може да стане това с обилната закуска, малък обяд и мижава вечеря. Да не говорим, че обилното хапване води до сънливост, отпуснатост – на организма ни му е нужна енергия, за да преработи поетата храна.
  Съгласявам се и с това за метаболизма. Но той може да бъде ускорен. Единият начин е да се яде често по малко, а другият – спорт.
  Аз съм инструктор и много се радвам на хора ,които идват в залата и искат да ме “изстискат” до край, искат да вземат от мен максималното, искат да заслужа техните пари. От друга страна много ме ядосват хора, които заради модата, снобизма или каквото е там, идват да “тренират”, но през цялото време се размотават или лежат по постелките. После сигурно се хвалят, че са били на Пилатес – нали е толкова фешън.
  Но не мисля, че това е синдром само при жените. По фитнес центровете има толкова мъже, които са там по много по-прагматични причини – там има жени. Не само от описания в поста тип, а готини, тренирани, атлетични жени. Ако не могат да “свалят” такава жена, мъжете поне могат да “оплакнат око”:-)
  Не се съгласявам с LID – не ядеш не е равно на слабееш. Заради метаболизма. Ядеш и тренираш правилно = слабееш и и зглеждаш добре.
  apieceofme, в спортните зали има такива жени, именно защото са там и тренират.

 15. Хубава статия, споделям мнението ти и се опитвам да променя нагласата на жените към диетите – диета е хранителен режим, а не гладуване и неядене. Обичам да създавам диети и се надявам, че помагам на много хора да разберат принципите на здравословното хранене и ползата от спорта. В последно време има голяма заплаха от обездвижване (седене на бюро) и хранене с разни неща в пакетчета, които не да истинска храна (солети, вафли, чипс, кроасани …). Позволявам си да сложа линк към диетите, които съм създала, както и към мнения за популярни глупави диети като Лунна, Кисело мляко и др. безумици: http://fitnesinstruktor.com/ca.....%82%d0%b8/

  Не забравяйте да се храните просто, с жива храна и да се движите винаги, когато ви се отдаде възможност!

 16. Svetoslav Stanev
  29/08/2008 - 13:46

  Любимки са ми тези дами, които са на диета, при която ядат по 3-4 пакета солети, 1 баничка и 2-3 вафлички 🙂

 17. Мързел, бате, всичко е от мързел. На някои им е по-лесно да си вменяват, че с диети и “магически” препарати ще успеят да поддържат фигурите си. Ама без тренировки просто не става. Това тяло трябва да се научи да работи. През живота си не съм била на диета, освен един сезон, много отдавна, когато бях състезател по джудо и трябваше да вляза в по-ниска категория, защото моята беше заета от далеч по-добри. Спазването на така наречените диети (защото под хранителен режим се разбира съвсем друго) е вредно, изнервя и жените, и хората около тях, а се дължи на две неща – комплекси и мързел. Най-вече не води до нищо добро – я организмът ще реагира с пинг-понг ефект и ще натрупа повече веднага, щом спрат диетата, я още по-лошо – анорексията и оная с косата…

 18. След цяла сутрин жадно четене и попиване из тоз блог не мога да не се стърпя да не пиша по тази тема (може би и няколко други). Съгласна съм! обаче особено за фитнес въпроса има и много такива мъже – в мойта зала има едни пишелемета, който да не са луди да дават по 5лв за треньор, редовно или седят и се подпират на уредите и обсъждат коя даскалка колко зла е, или се опитват да се осакатат вдигайки за рамена примерно щанга с 120кг примерно… Най-сладки са обаче като се разхвърлят по гащета и почват да си се възхищават какви яки мусколи са направили. Е, вярно е, че “beauty is in the eyes of the beholder” обаче нека да не става достояние на цялата зала. Има и други такива. Просто те са ми любими ^^

  Както й да е… Мили дами, внимавайте какво слагате в устата си 😉

 19. Аре стига, бе, мойта е на неква си диета на Пиер Дюкан иле нещо си таков, ядем ударно неколко деня само месо непържено и мазно. Закуска – трици со млеко. После втори период – зеленчуци с мИсо, пак такова. ама тва така ебава майката на бъблеците, че .. изобщо аз предпочитам жена ми да има некой излишен кг, вместо да е болна, щото се е подлагала на некви дзверщини. Е, Бога ми обичам я, толкова много, че не искам тя да е болна, заради фигурата си. Тъй, не искам и да е прасе, де… тва ясно. Та основния проблем на жените е, че се хранят с много боклуци, тип солети, чипс, вафли и др подобни тъпотии /вкл шоколад/. ТА те са достатъчно калорийни за да ебават майката на теглото, но и недостатъчно питателни, че да доставят необходимите витамини и минерали. А най-голямата заблуда е в количеството изпапана храна – всички си мислят, че ако ядат 200 гр на ден ще отслабнат, да ама не, то ако от тази храна примерно се задържи 100 гр, ко правим. Аз просто ям като разпран и се съм си едно тегло. Ма не ям боклуци, а заеби ти гените и метаболизма.

 20. Чичо Боби
  11/02/2010 - 09:56

  Абе, бог дал, бог взел. Има мадами, които плюскат четворно колкото мен и не надебеляват, има и такива дето апват като пиленца и им се лепи като пластелин. Божа работа. Аз ту дебелея, ту отслабвам. Но общо взето добре. А ям всичко, даже некой път като хапна мазно и винско и си викам ” Са тия с диетите да дойдат и да ме чекат да умрем!” Не съм умрел – още. Но ще умрем и май предпочитам жените да са си хапнали шоколадче, па ако ще да са и малко дебелки, ма по-добре отколкото изкуфели от глад.

 21. Напълно вярно диета е хранителен режим, а неядене.

 22. Аз лично не закусвам и се чуствам мн добре. Но Наистина ако човек иска да отслабне трябва да яде, а не да гладува. Да си изгради един режим на ядене и да го спазва.Съчетан с фитнес дава много добри резултати

 23. Буров
  17/04/2011 - 22:23

  Правилно хранене и спорт. Това е голяяямата тайна за хубаво тяло. Гладуването само уврежда организма…

Leave a Reply

Задължителните полета имат *