Исторически аквариум
Някои от приятелите ми са изказвали мнение, че силно се дразнят как САЩ се имат за властелин на света и водят по свое усмотрение “незаконни” войни. По този повод взех да си мисля едно нещо: ние, хората от цивилизованите страни, си живеем в някакъв исторически аквариум.

За какво иде реч? Ами за следното: човечеството съществува вече 50 000 години. Цивилизацията горе долу от 6 000. Във времето от преди 50 хил. години до 1945 г. естественото и единственото нормално състояние на това човечество е войната. Брутална и кървава или ненужна и нежелана от никого, дълга и къса, с тояги, саби, самурайски мечове, пики, мускети, карабини, самолети, артилерия, прашки … През цялата история масовото убийство е било начин на живот за повечето хора, а войната – основната държавна външна политика. Шумер, Персия, Македония, Рим, Испания, Англия … всички велики империи са постигнали могъщество чрез армиите си – без войни не само създаването им като империи, но и оцеляването им като държави не би било възможно.

Чак след най-кървавата и унищожителна война в човешката история, в средата на двайстия век, войните тотално намаляват и повечето хора не заят какво е това сражение и масова насилствена смърт. Няма масови мобилизации на населението всеки няколко години, половината мъже не умират на бойното поле. Министерството на войната и Министерството на външните работи вече не са едно и също министерство, ако ми позволите нелепата, но показателна шега. Войните на цивилизованите държави са такива, че да не предизвикат сериозни социални или икономически сътресения. От петдесетина години насам се развива една философия на мира, на граждански права, на ‘справедливост’, държавно разбирателство… Разбира се, тези филососки течения са известни по-отдавна, но преди това не е имало условия те да бъдат наистина възприети като съставна част от реалния свят.

Точно това имам пред вид, като казвам, че живеем в исторически аквариум – 50 години без големи войни и ето че започваме да си мислим, че сегашното положение на нещата е най-нормалното и естественото. А къде останаха 50-те хиляди години насилие? Човешката история винаги е била доминирана от войната и светът, в който сме се родили не е правило, а по-скоро изключение на фона на историята до сега.

Дали това изключение ще е жизнеспособно или напротив – ще забели корем, ще разберем, но дотогава нека не се учудваме толкова, че международната политика е, както е била винаги, като клетка с гладни плъхове, където всеки гледа да изяде другия – в икономически и военен смисъл.

Ценз за гласуване – не, благодаря!
Жени, фитнес и диети – нЕкои наблюдения

Коментари

 1. Войната поддържа мира, икономиката, благоденствието и целия съзнателен ‘мир’. Инче казано – прочети Оруел и неговата “1984”.
  Така е то.

 2. ако броиш гражданските войни, постоянно е имало война някъде и последните 50 години. в отделни части на света и преди е имало продължителен мир. като не броим студената война можем да кажем че с малки изключения последните 60 години в европа не е имало война.
  като става дума за САЩ, аз се учудвам не на това че водят войни, а на начина им на водене на война през същия този период за който говорим. те воюват при пълно незачитане на местното население, винаги го настройват срещу себе си, и като резултат губят войни. постигнаха целите си в Кувейт(като не се задържаха там), а губят в Корея, Виетнам, Ирак;

 3. Говоря естествено само за цивилизования свят, не за разни бананови републики или за ония, дето не знаят разликата между жена и камила.

  Дори цивилизованите държави да са водили войни през последните 60 години, това не са масовите войни от миналото – които ангажират целия ресурс на държавата, с масова мобилизация на населението, с опасността за целостта на нацията и т.н. По-голямата част от жителите на въпросните държави нито са изпитали самата война, нито са я виждали, нито дори са били заплашени по някакъв начин.

  Затова много бързо са забравили какво е било ежедневието и начина на живот през цялата история на човечеството, освен сега.

 4. доколкото разбирам, тезата ти е че се забравя, какво е това война.
  и поради това може би американците са по-склонни да подкрепят войната, вижда им се нещо абстрактно, което не могат да почувстват.
  може и така да е. поради това днес един терористичен акт има много по-голямо въздействие, отколкото би имал преди 50тина години. и поради това се променя в тази посока все повече съвременния начин за водене на война.

 5. Не.

  Тезата ми е, че няма какво толкова да ревем срещу агресивната външна политика на САЩ. Това си е съвсем нормална политика на всяка държава през цялата история на човечеството, а ние просто прекалено бързо сме забравили това.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *