Пайнерът и европроектите


По повод придобилия небивала известност европейски проект по програма “Конкурентноспособност” на фирма Пайнер ООД на стойност към 2 млн., си припомних колко напред е Митьо Пайнера в развиването на бизнеса си и печеленето на пари, както и колко много аз харесвам чалгата (не музикално, а идеологически).

Но по-важно, припомних си какво написах преди време в списание Forbes относно европейските проекти като цяло и техния смисъл (или по-скоро липсата на такъв). Не, проект за развитие на конкурентсноспособността на Пайнер ООД не е неморален – напротив – спечелили са хората, да си го изпълняват. Неморална е самата система на европейските проекти, която раздава пари за абсолютни глупости. Статията ми в сайта на Forbes, отразяваща мнението ми, формирано след почти десетгодишна работа в сферата на европейските проекти.

Ни съм умрел
Защо олимпиадата в Сочи се бойкотира сама

Коментари

 1. А добре дошъл отново 😀

  “Неморална е самата система на европейските проекти” – определено.
  Но не знам “Пайнер” по колко морален начин са спечелили проект за “конкурентноспособност”, при положение че са монополист и нямат с кого да се конкурират.

 2. Ами зависи от системата за оценка на проектите. След като голяма част от оценката идва от финансова стабилност, оборот и други подобни фактори, съвсем нормално е големите фирми да имат предимство пред малките.

  Разбира се, тия критерии се използват, за да се види че фирмата е стабилна и проектът няма да е някаква кула с пясъчни основи. Фактът, че тотално обезсмислят идеята на програмата няма никакво значение за попълващите формулярчета европейски чиновници.

 3. Сега, макар на пръв поглед наистина да изглеждат като монополисти на чалга-пазара, Пайнерите си имат бая голяма конкуренция в областта на културата като цяло. Сред телевизиите също не са монополисти. Скандалът тук е не спечеленият от тях европроект, а цялата схема на европроектите въобще. Съжалявам, че ще се понезнамкойпътя, но примерно проект „Информирани и здрави” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е в пъти по-скандален, излишен и всъщност е аватар на хвърлянето на пари на вятъра.

  Два милиона, но за какво?

  Рекламни материали във вида на посредствени клипове и публикации, флаери, тениски, шапки, химикалки и чадъри, които трябва да убедят населението да не яде сол, да кара внимателно, да ходи с каска, като е на работа и забравих още какво беше. А на документи всичко е ок. Клиповете са излъчени по ьтв примерно, за която, по официални данни, знаем, че я гледат пет млн. човека, следователно пет милиона човека са видели клиповете. Публикациите са във вестници, които са в тираж 100 000, следователно 100 000 души са прочели, че не бива да ядат сол. Флаерите са… Да не продължавам.

  И никой овластен, ако въобще има такъв, не се сеща да иде да провери наистина ли баш яденето на сол е най-големият проблем за здравето на българина, нито пък някой си дава сметката, че спазването на някакви правила – по пътищата, на работното място или другаде – става не след гледане на образователни клипчета, а посредством някаква регулация, че и санкции, ако потрябва. Пайнерите поне ще си купят някаква техника, тези пари няма да изчезнат безследно под формата на флаери и рекламни листовки с качество “ще ги дам на сина, те таман в училище учиха как се работи с пъблишър”.

 4. Нали все се вливат в нашата икономика, каква толкова е драмата …

 5. Стоян
  16/01/2013 - 15:51

  Това е пълна подигравка, не знам какво да кажа… Няма подобна идиотщина, време е да се събудим и да вземем мерки.

 6. И какви “мерки” предлагаш да вземем? Излизане от ЕС?

  Засега България е на плюс с ползите от членството – макар ЕС да харчи пари, те не са наши, а германски, и макар ЕС да прекалява със стремежа за контрол върху всичко, поне контролът върху нашенските политици е позитивен.

 7. Владо
  16/01/2013 - 20:59

  а, бе, винаги съм се чудил, ако не знаехте името на фирмата дали реакцията щеше да е същата. Да, може би Европа дава пари за глупости, но в крайна сметка, човека си е написал бизнес план за закупуване на техника. И хората са го одобрили. Друг е въпросът дали е станало с помощта на някого или не…но пък от друга страна, сума ти народец взима кинти по програмата за развитие на селските райони. И в доста случаи това не са производители на чалга или други презрени от Ентелектуалците съсловия или пък далавери…Ама не, ние трябва да дадем мнение и да покажем колко сме възвишени…Ама като сте толкова готини и находчиви, що не отидохте вие да кандидатствате, бе…Лонги, не е насочено към теб това, а по принцип към останалите “гледащи в паницата на другия” които пишат тук.

 8. Разбира се, че нямаше да е същата реакцията. Много фирми вземат субсидии по проекти, то земеделци, то тютюнджии…

 9. Айде напиши един проект и на Морфов де? Или при пайнера всяка сутрин нова певачка ти носи кафето?

 10. Аз само не мога да разбера – как по “Конкурентноспособност” като Пайнер няма конкуренция?! 🙂

 11. Пайнер е единственият реално действащ “лейбъл” у нас. Няма какво повече да се каже.

 12. Така си е.

 13. Градската самодива
  17/01/2013 - 16:43

  Която и да е фирма да спечели проект за техника- имам едно наум. Доколко наистина с техника ще си подобрят качестово. Проблемът на мисленето в “проекти” е, че създава дейности, които може да не отговарят на действителността. Колкото и замайващо да е да се прави бизнес, бързо изстрелване в стратосферата може да причини и вреди.

  Другото е, че ти правиш проект за подобряване на качеството- но дали това е еквивалентно на по-добра техника? Пример: заставката на Сънчо подобряваше качеството си всяка година именно защото не беше сменяна. А сега я замениха с модерна 3Д анимация, която е адски бездушна.

  Колкото до музиката, не всяка музика е просто безобидна. Музиката е език, който зависи от фините вариации на интервали, тембри, ритми, темперамент на инструментите. Музиката може да промени вниманието ти към нещата, да направи някои неща по-видими, да скрие други. Така че има значение, ако човек прекалено дълго време слуша кръчмарски терци (виж секцията за интервали и темперамент) и други изразни средства, които насочват вниманието и кръвта главно към тазовата област. Така де, битието определя съзнанието.

  Точно чалгата в сегашния вид няма да стане музика за културни хора. Некултурността е втъкана във всеки акорд, буквално. Човек като прекара известно време с музиката, ясно вижда разликата между ноти и акорди, които те извисяват и такива, които те връщат към животинското.

  Лично на мен чалгата ми действа физически отвратително. Общо взето, полутон е разликата между дамата и проститутката и между мелодичното и кръчмарската терца…

 14. Владо
  17/01/2013 - 20:45

  до Самодивата и не само,
  и на мен чалгата ми действа отвратително…преди като се напиех, издържах до половин час…сега въобще не я понасям. Но тук не става въпрос за музикални вкусове и колко е правилно да се дават пари за чалга. Никой не е дал пари за чалга. Тук става въпрос за компания, която е подготвила бизнес план, представила го е, одобрили са го и живи и здрави да си ги ползват по предназначение тези пари. Проблемът е, че всички в България знаем коя е тая компания и всички трябва да си покажем колко сме интелигентни и как трябва да заклеймим всичко, което на нас ни се струва пошло. Тази компания има канал, който излъчва само българска народна музика, който рекламира българската природа и места за туризъм…но целокупното форумно, фейсбучещо племе само чува ‘чалга’ и ентусиазирано-първосигнално започва да умува (разбирай плюе) дали е правилно или не. Днес дори сганта, наречена политици, се изказа, че едва ли не сме щяли да одобряваме проекти за порноиндустрията…смях, те освен за чалга и порно (точно в тази комбинация) за друго не могат да мислят…

 15. Ще си дам мнението по няколко въпроса. “Пайнер” имат монопол у нас, идеята е да изнасят (да са конкурентоспособни на европ./световен пазар) и да се борят със Хамериканските конкуренти (Уве Бол също цоца пари по тази линия).
  Лошото е, че парите не са немски, а наши в по-голямата си част. Държавата съфинансира (обикновено 20-30%) всички проекти, а 2/3 парите от Европа са нашите вноски в европейския бюджет.
  Най-лошото е в какво отиват тези пари. Една от програмите е “административен капацитет”, във всяка друга има мерки (подпрограми) за информиране, кампании и администрация, във всеки проект има 5% (ако помня добре) за неговото изготвяне, но изготвящите го фирми искат още. Например във Фонд Мезеделие преди 2 години имахме по 2 компютъра на човек на (малко) бюро, защото парите от спечелен проект трябваше да се оползотворят. Точно по Конкурентоспособност първа тръгна мярката за сертифициране на фирмите по ИСО. Т.Е. пак няма да имаме роден Скайп/Нокия, но фирмите, които печелят обществени поръчки ще имат ИСО, платено от ЕС.
  В допълнение, бизнесът, който работи динамично, няма време и сигурност, за да кандидатства, тъй като инвестицията трябва да се финансира с банков кредит, а след това се чака реимбурсиране от разплащателните агенции. С проекти се занимават фирми, които нямат “зор”: М.Пайнера слабо го интересува дали сега или след година ще си направи ново студио, чичо на село също не бърза да пристрои и ремонтира семейната къща, за да стане “къща за гости”.
  И последно: спечелилите проект фирми понякога получават огромно конкурентно предимство пред другите на база глупав критерий/политически връзки. Напр. една мандра взима 2 млн., а друга нищо, защото собственикът е прехвърлил фирмата на дъщеря си (+5% на ранкинга).
  Няколко хубави думи за накрая: все пак доста селскостоп. производители и преработващи фирми, както и индустриални предприятия, получават финансиране за инвестиция в дейността си, което е нещо :-/

 16. “Неморална е самата система на европейските проекти, която раздава пари за абсолютни глупости.”
  Това нали би трябвало да се контролира от самите държави, на които се предлага финансирането. Иначе щом има пари нека дават. Проблемът не е в европейските пари, а в контролирането на разпределението им тук в БГ.

 17. хех, а “самите държави” от къде ще знаят кое е глупости и кое не? чичковците и лелките в министерството, дето земат по 400 лв. заплата ли според тебе са компетентни да вземат решения за икономиката на страната и за харченето на милиони?

  като казвам, че проблемът е в европейските проекти, имам предвид че точно системата, в която някакви чиновници (били те европейски или български) и политици (европейски или български) решават къде да дават пари и кого да “подпомагат” е сбъркана. първо вземат парите от всички нас (данъци), а после ги дават на когото решат?!?

 18. Обичам фолка само така, големите просто знаят как се изкарват пари другите вместо да се учат завиждат абе Бг.

 19. Поредната изкривена имагинерна реалност в България!Митко Пайнера да им смени ампоато на певиците си и ще издуха конкуренцията даже и на улицата на червените фенери!Може за 2млн. да направи лек тунинг на певиците, а на текстописците да ги снабди с нов мозък!ле ле

 20. @Владо –

  “но пък от друга страна, сума ти народец взима кинти по програмата за развитие на селските райони. И в доста случаи това не са производители на чалга”

  Проблемът е, че не са и производители на селскостопанска продукция. Ама минава далаверата тихомълком. Просто за Пайнера се чу, може би щото е единствен проект за “култура”, който взема субсидия.

 21. Да, “култура” 🙂

 22. Взимат повече от 400 лева

 23. Виктория
  06/04/2013 - 15:58

  Скептична съм към начина на спечелване на тези проекти. Да не забравяме, че това си е жив монопол до голяма степен!

 24. Двама млади животновъди отглеждат биволи от 5 години.
  Запознават се с основите на проектите.
  6 месеца пишат планове и проекти.
  След внасянето на проекта се “оказва” че ,г-жа Кунева е забравила за биволи отглеждане у БГ.

 25. Пламен
  29/06/2013 - 16:21

  Е нали проекта насочен към затъпяване на нацията трябва да върви

 26. Кога ще пускаш нова статия?

Leave a Reply

Задължителните полета имат *