Защо да обичаш чалгата без да си фьешън?


Чалгата всички я мразим по дефолт, нали – тя не само е просташка, ами и развращава младото поколение, превръщайки го в комбинация от малолетни проститутки и изрусени педали. Само селяните, градски и селски, слушат чалга.

А дали пък не трябва всъщност да я обичаме…

То че няма да я заобичаме е ясно, ама поне да не я мразим толкова, ми е мисълта. Годините културни наслагвания от Камъните падат и Радка-пиратка трудно ще се изличат от съзнанието ни, както и лично от моето трудно ще се изличи първата вечер в казармата, когато бяхме посрещнати с азис и тогава си помислих, че да, това наистина ще да е най-гадното място на планетата (не се оказах прав, а азис беше инцидентен, но за това друг път).

Чалгата е просто музика

Като се замисли човек, чалгата не е кой-знае какво – не е като да яде хора нали. Музика като музика, весела една такава (предимно). Наистина, безпристрастният наблюдател и с невъоръжено око лесно ще забележи, че феновете на тази музика са предимно абсолютно дебили… Но това е лесно обяснимо с моята теория, че всъщност 90% от всички хора са абсолютни дебили и това съотношение, логично, важи за всички стилове музика, не само за чалгата – потни, невъзпитани говеда и прости кресливи пички съм срещал и по рейвовете, при това доста по-често, отколкото би ми било приятно, примерно.

Същият безпристрастен наблюдател също така лесно ще забележи, че текстовете на чалга-песните не са от на-интелигентните и се състоят главно от думите желая, обичам, копнея и мразя в произволни комбинации. Но… то пък кои песни са? Тия на Бритни? Или на Бионсе? Хехе моля ви се 🙂 Рапърите пък даже няма да ги споменавам. Дори, забележете, българската чалга е вече на светлинни години напред от сръбската, от която произлезе през 80-те. Докато съседите ни от запад си останаха на ниво кръчмарски напеви и нефелни фолк-опити, у нас чалгата се разви, наспечели пари, започна да прави все по-качествени (като визия де) клипове, да привлича все по-измайсторени жени (пластичната хирургия и тя е майсторски занаят), да бяга от рамките на селския кючек и да се превръща все повече в нещо като лъскав поп с лек ориенталски привкус.

Чалгата подкрепя свободен софтуер

Тука малко ще се отплесна, за да поприпомня нещо, дето съм го казвал и преди, а именно, че всъщност в България издателите и продуцентите на чалга се държат много по-адекватно от останалите представители на музикалния бранш, що се отнася до авторски права и разпространението на песните им в интернет. По-адекватно като казвам, имам предвид че не само не реват като изнасилени магарета, че емпетройките “им изяждали хляба”, ами изобщо не се занимават с подобни глупости – защото за разлика от останалите български ‘изпълнители’, чалгарите знаят как да печелят, как да изградят медиен образ, как да правят огромни, качествени концерти, как да продават допълнителен мърчандайз в големи количества и т.н. все необходими неща.

Айде сега, сексистки стереотипи…

Сега, няма как да не сте забелязали, че във фолка се подвизават предимно жени. Те са предимно руси, предимно с големи цици, предимно тъпи и се обличат предимно с дрехи, които народната мисъл на по бира и ентелегентна раздумка определя твърде иносказателно като курвенски. Малките момиченца, които израстват с канал Планета (господ да ги поживи), разбира се, се изтрепват да подражават както на впитите панталонки, така и на големите деколтета, което, когато се позатопли времето навън, превръща всяка разходка по центъра в безплатно пийп-шоу.

Само че, две неща: Първо, умните феминистки са казали (а те ги разбират тия работи), че всъщност образът, който демонстрират в сценичното си поведение певиците, бил, видите ли, образ на силна, независима жена, която печели сама парите си и се облича и изглежда както й харесва, независимо като каква я окачествява, нея и дрехите й, обществото, когато се събере на споменатите вече бира и ентелегентни раздумки. Което, казват пак тия умни феминистки, не било баш превъзходно и към каквото те, феминистките, се стремели, но все пак било много голям напредък в сравнение с преди, когато жените били в подчинена роля спрямо мъжа, зависими от общественото мнение и т.н. патриархални остатъци.

Освен туй, честно да ви кажа, ако дъщеря ви гледа Планета по-цял ден и се облича и държи като малка проститутка ми се чини, че, дет се вика, повредата е само във вашия телевизор. Демек дето викаше Катофски, няма как по цял ден да гониш кокошките и да ти се дослуша Павароти… Много ясно, че ако оставиш детето си без ролеви модел, то ще търси такъв в средата, в която все пак намира някакъв. Ако детето ти по цял ден гледа телевизия, че и точно тоя канал, вината си е изцяло в тебе, не в певачките или барбитата.

Или все пак е в тях, милите?

Снимайте полицаите в издънка
Българският рап

Коментари

 1. За чалгата особено мнение нямам. Не ми допада, колкото и да се е подобрила през годините (взимам думите ти за верни, нямам лични наблюдения). Не я слушам, съответно не насърчавам детето си да я харесва.
  Средата ми също не е чалга в общия смисъл, така че ще се надяваме че дъщеря ми няма да прихване по някое време от този стил.
  Не мога да се съглася с умните феминистки, може би защото не съм достатъчно умна, че демонстрираният външен вид е израз на независимост и сила. Закостеняла консерва съм, вероятно, но не бих искала детето ми да изразява точно по този начин независимостта и силата си.

  И да, определено съм съгласна с теб: ако някъде по пътя нещо стане и в резултат детето се превърне в празноглаво същество, чиято цел в живота е шопинг, външен вид и да не отказва на мъже с визитка ‘президент’, то вината за това не е нито в Планета, нито в Барби, а само и основно в родителите.

 2. Bruno Dante
  19/06/2008 - 09:17

  разбира се чалгата е просто жанр и мусикален формат който не е само bg или балкански феномен а факт в световната несамо популарна култура ,някъде дълбоко законспириран под форма на “сериозно изкувство”или мусика/както и да е/ другаде не чак толкова,но присъстваста абсолутно навсякъде по света и то не от вчера или онзи ден а най вероятно започвайки от късният hi-baroque/Мозарт / минавайки през classical period /Паганини/,romantic period ,20th century classical и най вече сontemporary classical period в който има тооооолкова много представители чалгаджии на всякакво ниво ,но просто немога да не спомена един мноого обичан от bg-аудиториа артист наскоро гастролирал в НДК-Nigel Kennedy 🙂 .та мисълта ми е за чалгаджййниците и чалгаджиите които неминуемо имат место в културната палитра и според мен този вид култура живее в пълна симбиоза със “сериозната”си побратима ,и наистина всеки средно интелигентен индивид има нужда от такъв вид дразнител ,застото съгласете се с хипотезата /ми/,че най големите критики обикновенно идват от персони дълбоко аддикирани към въпросният жанр- макар някой може и да се измее на подобно твърдение .бих подкрепил подобно твърдение примерно с аргумента че-неможе човек който не слуса чалга да бъде нейн критик или съдник.
  за bg- чалгата бих казал и това че примерно за нас имигрантите живеести от дълги години в чужбина/аз примерно повече от 20 год./тази музика си остава една от малкото възможности да се докоснем съвсем спонтанно до Вас и реалитета в Родината в момента,особенно след 1-2 ракии,оставям настрана автентичният български фолк,една емоция която много от нас мазохистично избягват съвсем неслучайно …подтискайки сълзите/си/..ее накрая и аз да кажа че за моя радост бг-чалга слусам къде за Коледа къде за 9.9 ..слусам!!!!.. артистите немога да ги гледам особенно силиконовите латинфундистки от селата ..наздраве

 3. че Бионсе си е чалга, само една таква – негърска. 🙂 аз винаги съм смятял, че американски р’н’б/рап = българска чалга 🙂

 4. една част от песните приписвани като чалга – а всъщност точно поп с лек ориенталски привкус са си съвсем стойностни и ако някой друг ги изпълняваше някъде извън България, щяха да се слушат и от чалгомразците, примерно този Панджаби що беше толкова хитов у нас като си е чиста чалга? винаги са ми били интересни хората които напълно я отричат, без изобщо да знаят какво отричат, те не я слушат, но си дават мнението на теория, дори в една песен да няма грам 7-8-ми ритъм, щом се изпълнява от певец от чалга-жанра тя вече е чалга и не им харесва

 5. Слушам чалга предимно и само по заведения, не я мразя по дефолт и не съм изпитала “нейното негативно влияние” 🙂
  Ще продължа да я предпочитам пред хаус партита, където човек е заобиколен от напушени и надрусани 15+ годишни, с черните очила и т.н., картинката я знаете. (макар, че и на тях ходя)

  Музиката е според настроението и вкуса, другото няма значение. Който не я харесва, да не я слуша. На мен не ми пречи да слушам нито Chambao,нито Katie Melua, нито който и да е друг.

  *А Горан Брегович всеки го харесва, нали?*(абстрахирайте се от текстовете, много от ритмите са 1:1).

 6. е то според, tL_, всичко е чалга. метълът също е чалга ама норвежко-шведска, кънтрито е американска чалга, попът и той чалга от Англия, операта и тя чалга, но от Апенините.

 7. Veliko Tarnovo Tourist
  19/06/2008 - 10:00

  Всъщност, преди време ми се наложи да търся чалга инструментали, а разполагах само с Playstation Portable. Той си има уайърлес, но браузъра е малко смотан. И няма как да дърпаш от торенти. Само http сваляне. И така бях попаднал на някакъв форум за музиканти, където се обменяше подобна информация. Оказа се, че форума се следи от “Пионер Мюзик”, оня, големия чалга-издател. И там имаше официално мнение, че същата компания няма нищо против да се обменят въпросните сингбеци, само да не се качват на сървъри в интернет. P2P обменът на чалга според тях е ок, обаче. Странен, но доста напредничав подход от страна на фолкаджиите, нали? Инак, за Бионсе и чуждата чалга… и Дон Омар е чалга, само че на испански. Може би всяка култура си има нужда от подобна музика.. за масите. Че и за под масите 🙂

 8. ПРЕДИ ВРЕМЕ:
  Пиша в блога си по разни теми, които вълнуват мене и общественото пространство и често получавам въпроси от приятели и непознати защо не пиша за това или онова, което било интересно, актуално и трябвало да изкажа мнение по него. Например:

  -”Показните убийства”
  -Македония българска ли е?
  -Тъпите реклами на прах за пране
  -Парцалите Труд и 24часа
  -Чалгата
  -Азис
  -ДПС, “турцизацията” и т.н.
  -Торентите, пиратството, нарушава ли правата ни ГДБОП
  -Баташките истории.

  Тия теми или живо не ме интересуват, или всичко, което има да се каже по тях вече е казано и те ще получат собствен пост в тоя блог, ама на куково лято.
  ЧЕСТИТО КУКОВО ЛЯТО НА ВСИЧКИ 😉

 9. Турист, Изобщо не е странен подходът на чалга-издателите, които подкрепят р2р разпространението на песните им.

  Те просто са развили целия си бизнес си в условията на пиратство и интернет и са се научили да печелят. За разлика от останалите музикални издатели, които са свикнали на лесното – да продават абсурдно скъпи сидита и всеки да им ги купува.

  коронал, мерси, че забелязваш 🙂 ще ми се да имам още предани фенове като тебе 🙂

 10. от друга страна, едно яко и много показателно текстче:

  Pink
  “Stupid girl”

  Go to Fred Segal, you’ll find them there
  Laughing loud so all the little people stare
  Looking for a daddy to pay for the champagne
  (Drop a name)
  What happened to the dreams of a girl president
  She’s dancing in the video next to 50 Cent
  They travel in packs of two or three
  With their itsy bitsy doggies and their teeny-weeny tees
  Where, oh where, have the smart people gone?
  Oh where, oh where could they be?

  Maybe if I act like that, that guy will call me back
  Porno Paparazzi girl, I don’t wanna be a stupid girl
  Baby if I act like that, flipping my blond hair back
  Push up my bra like that, I don’t wanna be a stupid girl

 11. И аз така преди зачерквах всякакви хора дето слушат чалга, и така загубих не един и двама приятели. Но пък напоследък имам познати които леко залитат тук там по ‘тоя стил’ и не мисля да ги съдя само заради това, щото като цяло са готини хора. Мен ми е безразлична, но пък са ми смешни разни бегемами като мисбу, гу, му и т.н., дето ‘люто мразят’ това и онова и страшно се гордеят с това – аре ше ви видим и вие какви деца ще възпитате ..

  Мария, вече прекаляваш и ти 🙂

 12. Лонганлон, и аз съм ти предан фен!
  Организацията ни за Ебавки с Българската Е-Блогосфера (О.ЕБЕ) дори вече е наела негъра, който да те опъне за наказание в случай, че нещо не ни допадне твой пост хаха. Beware & behave, както биха казали по-умните бг-блогъри живеещи в чужбина .. (Нека използваме повода да ги приканим да се върнат в Родината и да помогнат!)

  П.П. Надявам се този комент да е добавил достатъчно стойност .. :))

 13. Ще очаквам бъдещите инициативи на О.ЕБЕ с нетърпение (и вазелин) 😉

 14. Bruno Dante
  19/06/2008 - 10:48

  напоследък сред част от чалга артистите се забелязва и поситивен тренд – атрактивен избор брак с стабилен урист-прокурор ,лекар-козметолог или худжник-приложник вместо класическата схема бизнесмен-аграрник или търговски пътник-охранител ,това ме навежда на мисълта че и bg-чалгаджййница вече живее динамично и се развива по нормалните закони на културната еволуцията и не е бледо кичово копие на хипхопарите от бронкс и сохо ..cheers

 15. До какво води чалгата не е тайна, дано това се промени. Въпреки, че като гледам как чалгата се връзва с лукс и големи лъкскави автомобили не виждам как ще стане…
  Но си позволявам да те поправя, че за сръбската музика – конктретно турбофолка, си в известна грешка. Развива се невероятно много, но разбира се са останали изпълнители които пеят само кръчмарски песни а са на 100 години. А може и аз да съм предубеден, тъй като съм заобиколен от доста хора от Видин, за които Цеца Ражнятович е просто икона …

 16. Мразя чалгата! Не защото я отричам като цяло а защото ми я натрапват отвсякъде. Влизам в автобуса – чалга, влизам в магазина – чалга, разхождам се – чалга, качвам се на такси – чалга, пускам телевизора – чалга. Е мамка му аз натрапвам ли си музикалните предпочитания така нагло. Я се постави от другата страна. Незнам каква музика слушаш но ако те подложа на всекидневен обстрел с Iron Maiden, Black Sabbath, Judas Priest, GodSmack и още куп знайни и незнайни хеви метъл банди, мисля че много бързо ще намразиш метъла и всички негови поклонници. Ок, слушайте си чалгата но не ми я навирайте в лицето. Не че има някаква връзка но същото ми е отношението към гейовете. Да си живеят живота и да си се онождат както намерят за добре. Но в момента в който започнат да размахват китки пред мен и да парадират с държанието си ще ги пребия.
  А и още нещо относно чалга изпълнителките(известни още като певачки). Колко от тях могат въобще да пеят. Бил ли си някога на концерт или поне гледал ли си концертен запис примерно на Iron Maiden. Bruce Dicinson тича по сцената и скача като ненормален в продължение на 3 часа а гласът му се лее като от студиен запис. Чувал ли си Камелия, Анелия, Алисия и др. как пеят на живо. Трагична картинка!
  Не се развива чалгата, развива се технологията с която от грачеща гарга се прави супер талантлива певица 🙂

 17. Чалгата, като всеки друг стил си има своето място, щом има кой да я слуша. Веднага да добавя задължителното ” не съм почитател на този стил и избягвам места ,където се слуша”.
  Но всъщност, това, което не ми харесва в чалгата не е самата музика, нея можеш да я игнорираш при добро желание, не ми харесва всичко, свързано с този стил, защото музиката е само малка част от чалгата.

 18. Bruno Dante
  19/06/2008 - 11:41

  приателу ,неразбрах мен ли ме питас дали съм гледал ..оо Мен не ми се започва тази тема нито е тука миастото,само да ти спомена че не само съм го гледал набора/Dickinson / за последно миналата година на олимпййският стадион ,а има и скъпи за мен реликви и от него както и от Steve Harris ,Dave Murray и Janick Gers,no приателу това няма връзка с днескасният моабет еееххх ..но ако имас тема по въåпроса мога да те посетя и да си поговорим и за този вид мусика..вероятно има какво да ти разкажа за моите приклучения по концерти на Dio,Sabbath,Stones,Bryan Adams,Heep….разни фестивали….а за чалгата-да си прочел че съм написал да е обичам ??не не обичам чалга нито бъöгарска нито чужда но това не значи че не съм слусам/ее верно много рядко 1-2 пъти в годината по една -2 пиеси най много и то не до края 🙂 /,но то по тази твоя логика ииии Bg TV-зия не би трябвало да гледам или пък изобсто и в България не би трябвало да се връстам ..така излиза за съжаление..нисто лично мен..наздраве

 19. “Бил ли си някога на концерт или поне гледал ли си концертен запис примерно на Iron Maiden. Bruce Dicinson тича по сцената и скача като ненормален в продължение на 3 часа”

  Има ли нужда от коментар хаха

  Чалга не слушам и не искам да я защитавам, ама съм забелязал голяма прилика между чалга и метъл феновете. Метъл феновете често раздрусват на чалга като се напият (обикновено с евтин и долнопробен алкохол). Да не говорим, че и те ти навират в очите си предпочитанията си ежедневно, като се разхождат в черно-метални средновековни дрешки, не се подстригват с десетилетия, и се опитват да гледат страшно.

 20. @Bruno Dante
  Въпросчето всъщност беше към Long.
  Сравнението беше с IM защота са ми любими. Но може спокойно да замениш местата където пише хеви метъл с какъвто искаш др. стил различен от чалгата. Силата на твърдението остава. Коментара беше, че човек не трябва да натрапва предпочитанията си, били те музикални, сексуални, политически или каквито и да било други. Всеки е свободен да слуша каквато си иска музика. Не отричам, че има доста стойностни парчета. Но има една поговорака за кацата мед с лъжичка лайна. Получава се каца с лайна. Същото и за чалгата. Малкото стойностни парчета се губят в повсеместната простотия.
  Най-наглото е когато се открадне някоя мелодия и то 1:1 от гръцка, сръбска, турска или др. песен. А в обложката на диска пише с главни букви
  МУЗИКА И АРАНЖИМЕНТ: [ТУК СТОИ ИМЕТО НА КРАДЕЦА]
  Тема за хеви метъла при мен нямам. Причината е че имам сериозни проблеми с поддръжката на сайта ми и за неопределено време съм спрял достъпа до него.

 21. @mname.org
  Когато цитираш, цитирай докрай 🙂

  Това за хеви метъла е малко криворазбрано от малките идиотчета. Точно тия с “черно-метални-те средновековни дрешки” и неподстриганите коси. На тях също ми иде да им откъсна главите.
  Тия метъл фенове дето се подрусват на кючеци при 0,5гр. гроздова са си чисти чалга фенове. Тук нямам коментар.
  И опитай се да прочетеш какви са стиловете в метъла и кой точно от тях защитавам аз.

 22. Bruno Dante
  19/06/2008 - 13:03

  предполагам че господин mname.org е запален фен на т.н. “класическа” или “сериозна” мусика и затова така странно се е изказал за почитателите на тежкият солиден саунд no и затова добре го разбирам.и аз съм дето се вика в тази гилдия,но интересното е че колкото повече слусам кроcсоверпрогресив ,итало-симфоничен ,психиделия и т.н. прогресив както и някой от метал -фоpматите,толкова повече откривам в тях албинони,монтеверди,бах,вивалди,
  хенри пърсинг,жан баптист лули,скарлати,бочерини,паганини,стравински и т.н.
  та приателу голяма част от “металурзите” за които може би искас да говорис според мен са едно пряко потдърждение че крусата не пада по далечот дрвото,но за съжаление и бг-чалга попада в тази категория…балканският фолк и етно-мусика са така оплетени че е много трудно да се каже кое чие е ..дали това е турска ,србска грцка и ли бг-ееска чалга но едва ли и има някакво значение.а сто се отнася до пияните почитатели с дълги немити коси и черни дрехи ..еххх приятелу нима не си чувал че и маестро Папганини или Мозарт са били алкохолизирани гениуси а и не само те разбира се..ноо тези неста вървят ръка за ръка my friend ..наздраве и весел уикенд на всички

 23. “За чалгата особено мнение нямам.”

  “Мен ми е безразлична, но пък са ми смешни разни бегемами като мисбу, гу, му и т.н., дето ‘люто мразят’ това и онова и страшно се гордеят с това – аре ше ви видим и вие какви деца ще възпитате ..”

  Това не го схванах особено, но ще приема яростното ти мнение за абсолютен коректив. Аве!

 24. Манол
  19/06/2008 - 13:30

  Поредните коментари стил: “Аз мразя чалга”. Хора – get real. Като се напиете хвърляте гюбеци по масата и задявате мадамите, които си въртят изкусително задните части. Но морала не ви позволява да кажете, че слушате чалга. Аз слушам Рок, Хаус, Чалга, Рап – абе к’вото дойде. Че и метъл и класическа музика понякога

 25. Ей, Лонги, позрдавления!
  Поздравления и за Бруно!

  Shorgov – изкъкваш се в стил copout: първият коментар съвсем не говори за толерантност! особено в параграфа за гласа на певачките.
  Tова за ‘навирането’ не е много справедливо – (преди време в такситата: да, но днес – много повече са на вълна ретро, поне в Бургас; трябва да призная, обаче, че по-рядко ползвам таксита). Хич не ме убеждавай, че в магазина, на разходка и по телевизията само чалга има! Разнообразието е далеч по-голямо – зависи къде се ‘разхождаш’ или ‘пазаруваш’ и на кой канал ‘превключваш’. 😉

  Лонги, ако ти е интересно – писах за уж ‘добрия’ вкус, в отговор на ‘лошия’ вкус, който Лид разкритикува, афиширайки (или по-точно ‘фашизирайки’) чалгата като еталон за всичко пошло.

 26. P.S. – не понасям ранната чалга, макар че не знам дали мога да понасям късната – просто не я слушам. Това не пречи да имам приятели, които я понасят и от време на време дори я слушат.

 27. добре де защо поставяш всички под един знаменател какво означава “Чалгата всички я мразим по дефолт” – искам точно да ми го обясниш. Аз слушам чалга, слушам и пънк, слушам и поп, слушам и тех-хаус, не мисля че съм се развратил от който и да е стил музика. Една проста статистика – в чалготеките както вие ги наричате, 80% от жените които посещават такива места са страшно красиви, пият малко – мразят наркотици, и си търсят богати мъже, в клубовете които се пуска хаус, 90% от жените са надрусани (пиша само за жените защото съм мъж) с амфетамини или най-малкото което е пушат трева, и на другия ден са в пълна депресия, стига съвсем малко да им хареса мъжа биха си легнали с него, защото от наркотиците се засилва чувството на обич, в нормалните дискотеки ходят жени които пият много и предимно си търсят някой който и да е да правят секс, студентки и по беднички момичета. Метълките и пънкарките не ходят по дискотеки защото не пускат таква музика, събират се в тесен кръг по принцип си имат сериозен приятел който свири на китара и пият много бира. Сами изберете от кои да сте. Но това да разграничаваш някой, и да го наричаш че е селянин, курва, проститутка и тн. е наистина много несериозно !!

 28. Уважавайте феновете на Олд-скуул чалгата – те са на изчезване! Ех, къде останаха омърляните касетки, презаписани 20 пъти, пускани на разбрицан касетофон и пренавивани на ръка с помощта на молив?

 29. Маркуча
  19/06/2008 - 15:55

  Сръбската чалга е много по-поносима от нашата. Поне има мелодия и относително смислен текст, нещо, с което малко наши пев(и)ци могат да се похвалят. А циците на Лепа Брена са естествени 🙂

 30. @Val
  Кой казва, че съм толерантен? Ако разбираш толерантноста като: да оставиш някой да ти се качи на главатар то тогава аз съм най-нетолерантния човек на света. Толерантност – каква скапана и безмислена дума.
  По голямата част (около 90%) от приятелите ми са чалга фенове. Това по никакъв начин не вреди на приятелството ни. Като ме канят на гости слушам чалга, няма начин. Но когата идват при мен познай какво е отмъщението 🙂
  Ето нещо което поне на мен ми се струва доста смешно.
  Мой приятел е луд по чалгата 🙂 Казва че я слуша без звук и с достойнство в ръка 🙂

 31. Нищо против нея – стига да не ми пречи лично. 🙂 Имам приятели, които слушат – толерантен съм, ако не ми се насажда с идеята “Айде и ти да слушаш”.
  иначе – наистина добро!

 32. Напоследък все по-често се натъквам на разни статий с заглавие нещо от рода на “Мразя чалгата” не ми харесва,защото “певачките” са курви грачат и т.н. Започвам да се замислям хората дето ги пишат тия коментари защо го правят…на мен също не ми харесват много неща не само стилове в музиката.Longanlon e написал “Само селяните, градски и селски, слушат чалга”,а защо “гражданина не е написал каква музика да слушат хората който искат тепърва да стават “граждани” Няколко пъти се натъкнах на израза “безпристрастният наблюдател и с невъоръжено око” от което се питам той какъв е всъщност-пристрастен чалга наблюдател или човек който си пише разни неща без да мисли над тях,някой друг беше написал “аз мразя чалгата” защото ми я натрапват от всякъде-автобуси,магазини таксита,телевизия с което не мога да се съглася,нито по магазните съм чувал да звучи въпросната музика нито автобуси,а за телевизията всеки може да каже,че му се натрапва нещо(особено ако си е пуснал планета и не иска да смени канал)-по скоро се забелязва обратното и като казвам това имам предвид,че навсякъде виждам разни статий “аз мразя чалгата само хеви метъла”,не съм видял някой да напише “аз мразя хеви метъла”,защото изпълнителите са наркомани имат татоси и .т.н. не ми се започва сега изборявам за други стилове.
  Като не ви харесва лесно има…няма да слушат
  те планета,няма да ходите на места на който се слуша чалга,дано се намерят места и толкова морално и духовно извисене личности като вас…

 33. Заради последния параграф гласувах в “Свежо” 🙂

  Иначе чалгата ме подтиска, не мога да придобия поносимост към нея, въпреки че толкова години ме заливат отвсякъде с нея.

  А че продуцентите и мениджърите, които движат чалгата са най-печени, два лафа няма. Уви.

 34. къде ви заливат с нея? къде живеете че ви заливат с нея? чалга клубовете са си обособени отделно, в градския транспорт няма музика, единствено е възможно в някоя маршрутка или такси, но там чалгата ми изглежда най-малкия проблем

 35. @Mariya “*А Горан Брегович всеки го харесва, нали?*”

  Уха, ако съм ял нещо развалено винаги си го пускам – ускорява процеса на изхвърлянето.

 36. @voxy
  В градския транспорт във всеки втори автобус кънти чалга, от кръчмите около блока също бълва, когато някои съседи правят купон – също.

  Няма спасение.

 37. Прекрасно написана статия, браво. Сарказмът ти ми допадна особено много, но овациите със сигурност за твоята теория в началото на статията.

  Определено липсата на родителски контрол играе важна роля при формирането на детето като личност. Но пък и друго нещо може да се спомене – децата взимат много голям пример от родителите си…не мога да се съглася, че ако един родител напълно отрича чалгата и обясни на детето си защо тя е елементарна музика, то детето ще стане чалгар. Така че, общо взето – каквито родителите, такива и децата им.

 38. Предпочитана музика: джаз, класика, рок, блус, народна музика.
  Музика която търпя: техно (хаус), етно.
  Музика, която не разбирам: чалга, рап.
  Не мразя нищо, защото да мразиш нещо е просто обратната страна на абсолютната фенщина.
  На мен са ми просто безразлични. 🙂
  Колкото до “мразещите”, мога просто да им кажа – не общувайте с такива хора и толкова. Никой не ви е задължил. И да, срещат се тук и там, но не мисля, че само музикалните вкусове са всичко, което е нужно да се знае за даден човек.
  Само за протокола, всички врякат, че певиците са курви и пр., но за какво се пее в рока, ако може да попитам? Наркотици, секс, смърт? (а и много други стилове) Така че не мисля, че проблемът е в изпълнителите, а в слушателите. Всеки сам си изгража своят начин на живот и да се държи друг отговорен еабсурдно. Зрели хора сме, все пак. А хора, които оставят децата си да слушат такава музика или да израстнат с подобни ценности…. бррр.

  Лонги, сладка тема (пак старата песен на нов глас, но нейсе) и все пак, дай нещо, което не е толкова вечно като спорта, чалгата, политиката и екологията. 🙂

 39. П.П. Преди малко си говорих с човек, който не е глупав, учи навън (в Ливърпуслкият университе – мениджъмнт и безнес… нещо си), според който мацката от снимката горе е секси и зиглежда много добре ис поред него е образ за красива душа.
  Олеле.

 40. Енея, то и аз не бих я изгонил, ако ми позвъни на вратата хъхъхъ 🙂

 41. И аз не обичам, но не за това пиша. Извинете за оффтопика. Eneay, моля те бъди добра душа(като същинска попфолк лирическа героиня) и сподели опита си с джаза. Не искам да бъда прекомерно нахален, но би ли споделила дискографията си, та да мога и аз да почна от някъде. Сигурно 5 години си мисля да го направя и никога не мога да намеря нещо конкретно, нещо по като за начинаещи в океана от такава музика. Най-близо съм бил чрез Morphine. Благодаря(не ми се смейте много)

 42. Аз харесвам песните на “Черно фередже”. Текстовете на песните галят душата.
  Гледайки снимковия материал, се сетих за един от цитатите на великия кормчия Мао Дзе Дун: “Голямата цица разсейва ебача”

 43. А, да – май и аз трябва да споделя музикалните си предпочитания, щото гледам всички го правят (макар да не разбрах точно защо е важно).

  Та аз слушам главно различни видове метъл. Музиката, която най-не мога да понасям е джаз – убий ме, не знам защо. Самото й звучене ми е страшно неприятно, особено джаз-импровизациите са в състояние да ме накарат сам да си прегриза гърлото.

 44. Не слушам чалга/поп фолк по простата причина, че никога не ми е харесвала като стил, дори да съм бил пиян на сватба, купони или на други домашни сбирки. Не ми идва от вътре да я слушам в каквото и състояние да се намирам. Поради тази причина тази музика ми е безразлична и винаги гледам да се абстрахирам от нея. За целта ми помага телефона или стария дискмен. А който мисли, че всички слушащи хаус, техно или друга електронна музика се друсат много грешат. Повечето клъбари ходят на партита по клубове и предпочитат алкохолните и безалкохолните напитки (както и във всяко едно друго заведение)които се предлагат там.Еуфорията по модата електронна музика отмина, отмина и модата да се вземат стимуланти. Сега останаха истинските фенове на тази музика. Тези които циркулират от биад или синерс към червило и ялта не са от тези. Те клонят към фИешън вълната. Напоследък се заговори по медиите, че независимо дали във чалга, ретро или електронни клубове се използва кокаин, но това е друга тема на разговор.Между другото чалга има и в всеки стил музика, независимо дали е хаус, джаз, метъл и др. Всъщност като се замислите чалга има и в почти всяка една сфера от живота: политика, образование, наука, изкуства.

 45. мноо коментари бре:)
  аз съм съгласна с thorn за това, че идеологията й куца на тая музика,другото…плява
  и понеже не съм толерантна – не харесвам чалгата и съм предубедена към хората, които я слушат. Което,може да кажете, че не е правилно…ама то аз и към циганите съм предубедена, нищо, че има и умни хора сред тях. Та тъй.
  Което, разбира се не ознаава, че не мога да оценя някои песни, изпълнителките или музиката.Навсякъде си има по нещо, дето си струва. ама…пак съм си предубедена.
  Идея няма в тая музика. В хората дето ч слушат-също.
  И това не е лошо.Просто си е факт.

 46. Майк Рам
  20/06/2008 - 00:04

  Лонг, това е най-яката ти статия, която някога съм чел! Веднага си я букмаркнах, а сега си търся принтер да си я разпечатам и да си я залепя на стената! 🙂

  Тези мъдри мисли все едно от моята душа си ги взел, само дето се изразяваш по-красиво.

  Има само едно нещо, за което леко бих ти възразил: “90% от всички хора са абсолютни дебили”. Аз лично смятам, че процентът е малко по-висок. 🙂

 47. Майк Рам
  20/06/2008 - 00:10

  Kanew, чувал съм, че великата мъдрост на великия кормчия Мао Дзе Дун, която цитираш: “Голямата цица разсейва ебача” има и продължение: “Но не и големия ебач” 🙂

  Аз, разбира се, съм малък и скромен ебач и избягвам големите цици. Това, обаче, не ми пречи когато съм в добро настроение (или на няколко ракии) да си пея: “О, тигре, тигре, имаш ли па-а-ари?” Дали съм чалгаджия? 🙂

 48. За протокола, точната репила е 99% от хората са идиоти, а към останалият % се отнасяй подозрително, защото може да са под прикритие.”
  Това или нещо достатъчно близо до това.

 49. хъхъхъ, аз пък се бях притеснил, че имам прекалено песимистичен поглед върху обществото…

  Енея и Майк ме успокоиха 🙂

 50. Защо ли си мисля че единствената причина за захващането на тази тема е яснотата че ще се стигне до активен спор…

  Колкото до чалгата какво да кажа. Не ми допада този стил музика, но ми се е случвало да я слушам…къде по принуда къде не. И напоследък от време на време чувам чист поп от чалга изпълнителите. Всъщност това е неизбежна метаморфоза, защото в България важи поговорката “Всяко чудо за три дни” Тоест ако чалгата не се префасонира към нещо което да може да хареса на по-голяма аудитория, то тя ще умре.

 51. Mause, всъщност чалгата има най-голямата възможна аудитория у нас и никой друг музикален стил даже не се доближава до нея. Не знам на какво се базира предположението ти, че ако не се разрасне още тя ще умре, но на мен то ми се вижда просто пожелателно.

 52. Между другото, ДесиСлава, дето си я изтипосал, е една от най-добрите ни певици в момента. Момичето пее страхотно и лично аз много я харесвам 🙂

 53. както казах и по-горе, не бих я изгонил, ако ми звънне на вратата 🙂

 54. “Защо ли си мисля че единствената причина за захващането на тази тема е яснотата че ще се стигне до активен спор…”
  то си е така 🙂

  Десислава има глас, чувал съм я да пее народна музика. Мисля, че ако наблегне на попа и премахне изцяло фолка в музиката си ще е чудесно 🙂

 55. Лонги, ади сега пусни една тема за Азис и после дай да коментираме “защо да не мраизм дпутатите”.
  Като си почнал… (с клишетата), да довършиш.

 56. …каза тя пет мнения по-късно

  😉

 57. @ Bruno – txMan, it was a Woman who made your day! 😉

  @ Shorgov – твърдиш, че си толерантен и още как – “Ок, слушайте си чалгата но не ми я навирайте в лицето. ” + “Силата на твърдението остава. Коментара беше, че човек не трябва да натрапва предпочитанията си, били те музикални, сексуални, политически или каквито и да било други. Всеки е свободен да слуша каквато си иска музика.” – и това ако не е толерантност!

  Обаче шмекеруваш, защото в същото време твърдиш, че ти ‘навират’ чалгата в лицето. Ами не ходи там където я има или помоли таксиджията да смени радиото – клиент си, в крайна сметка! 😉

  @ Божо – За чалгата, ‘бумтяща’ в крайните квартални кръчми и градските автобуси – да не би да живееш там – в автобусите и в кръчмите, драги??? По същата логика те ‘заливат’ и рекламните билбордове!

 58. @ Ал (albinos) – пренасяш думата ‘чалга’ като ‘анатема’ над всичко пошло, долно или некомпетентно/некоректно – говориш за ‘негативния дискурс на чалгата’, като забравяш, че той има обратен ефект – пренася се върху самото музикално течение – откъде накъде?? Текстовете са същите като тези на диско-парчетата – дори още по-арогантни, понякога. Мелодиката и ритъмът са съвсем различно нещо – те са си музика, независимо от всичко!

  Ако приема тезата ти, то коментари като тези на nname + Longalon (отговора), на Shorgov (за достойнството в ръка) и Божо (дето пуска Брегович, за да се ‘облекчи’ от нещо развален) също са чалга! 😉

 59. @Val – Акцента пада върху продължението на коментара. Нямам нищо против когато не участвам в “простотията”. Направиш ли ме част от нея против моята воля ще ти счупя ръцете.
  Няма как да не ходя там (където пускат чалга) – освен да се изнеса от вкъщи. Комшията е луд по Азис и Милко мустака. Според криворазбраната демокрация не мога да му казвам какво да слуша и колко силно да е то! Кръчмата под блока (Младост 4) също дъни чалга до 1-2 през ноща. От скоро време и Васил Найденов намразих 🙂
  Ако някога си ходил в Сандански, една разходка по главната улица и научаваш всички последни чалга хитове 🙂
  Дразни ме и нещо друго. Всеки чалга фен държи да те запознае с последните си придобивки в тази облас. Кой каква нова песен имал, на коя друга песен приличала, как песента на била чиста чалга ами нещо “около” чалга.
  Абе хора, това не ме интересува. По-противни сте ми от най-запалените политически анализатори които решават световните проблеми с чаша мастиха и шопска салата 🙂

 60. @ Shorgov – имаш право да контролираш звука на телевизора на съседа! Имаш право да контролираш и звука в кръчмата! Просто си забравил или те мързи да си потърсиш правата! Това ни най-малко не означава, че имаш право да казваш на съседа какво да слуша! 😉
  Мен нито един чалга-фен не ме е занимавал с предпочитанията си – дори ако има такава опасност искрено-тактично го игнорирам или насочвам ктм друга тема – хкой не е настоявал агресивно да се върнем към чалгата!

 61. горното ‘хкой’ да се чете ‘никой’, а ктм – ‘към’
  и още – в предходния коментар:
  “Текстовете са същите като тези на диско-парчетата – дори още по-арогантни, понякога” – имам предвид, че диско-текстовете понякога са далеч по-арогантни в изказа си!

 62. хех- Val все си мислех, че аз звуча като филолог, анализиращ по един типичен начин, ама ти ме биеш, надминаваш, че чак се радвам, че не звуча така.

  Дали следващият път като ме качи някой на стоп,да не му кажа да спре чалгата…че иначе ще сляза!!!!:)

 63. Лонги, по-добре късно, отколкото никога.

 64. @Val
  Xa, да си потърся правата. 🙂 🙂
  След последното събиране при комшията(май честваше рожден ден или нещо такова) в 00:30 дойде полиция за да им направи забележка. Отвътре естествено дънеше чалга като за световно. Комшията с чаша ракия в ръка и раздърпани дрехи обясняваше на полицая, че неможе да му направи нищо и музиката няма де се спре докато той не реши. Предложи им даже да влязат вътре да ги почерпи. Единия от полицаите разбра че няма да се тигне до никъде (дори подкуп не получиха) и си тръгнаха. Музиката спря към 2 и нещо.
  Та за какви права ми говориш по точно.
  Коментарите тръгнаха в доста различна посока от идеята на темата, за което се извинявам. Прекратявам спама!

 65. @ Shorgov – 🙂 ама този твой комшия всеки ден ли има рожден ден, а? 😉 Аз прощавам такава изява на рожденниците. 🙂

  @ Valia – това си е твой проблем 🙂 – не е проблем на шофьора или на чалгата. К’во ти пречи да слезеш – нали си ‘на стоп’ – друга кола можеш да хванеш, а можеш и да решиш да помолиш да се смени станцията. Не вярвам шофьора да ти откаже, след като те е харесал(а) достатъчно, за да те качи на стоп и ако помолиш достатъчно ‘учтиво’. 😉

  Все пак това, което казах на Shorgov се отнасяше за такси – освен ако ти не си ‘плащаш’ по някакъв начин за стопа, пиле! 😉

 66. Не мога да понасям чалга!! Дали е заради бездарните певачки, които очевидно си издухват пътя до кариера, или слабоумните тесктове и отвратителна “музика”, не знам… Но очевидно хората с много пари в момента в България харесват това нещо и си го подкрепят финансово.

  Малко са чалга певиците, които имат някакво музикално образование: как така изведнъж стават про след като си хванат гадже мафиот, а преди никога не са имали каквито и да е творчески пориви, е просто мистерия. Но пък за блеене и мучене май не се иска творчески дух и талант. Само огромни цици, че да притискат гласните струни.

  Така че никаква толерантност за тази бездарна свинщина. Иначе ще си гледаме добрите оперни и традиционен фолк певици само по телевизора – в чужбина…

 67. Миглен
  21/06/2008 - 00:33

  Имало е песни, които толкова тъпанарски са написани и толкова често разни хора си ги припяват че направо избухвам като ги чуя, но като цяло знам текстовете на най-популярните щото се въртят навсякъде около нас. Не можем да избягаме от това, пък има и понякога сполучливи текстове но като цяло не става за слушане в къщи или докато вършиш някаква работа или си почиваш, за мен чалгата е за слушане в кръчма или чалготека, когато съм настроен за забавление хич не ми пука колко идиотски е текста на песните на Андреа докато пее в Ориента 33, разголила се е и има готини цици 🙂

 68. @Val ами нали като гърми в кръчмата се чува вкъщи бе!
  А че ти трябва да ставаш рано, че детето ти има изпит,на кого му пука.
  Айде не се правете на 5 стотинки.

 69. Малеее, каква попрелка станало тука…
  За да съм бърз ще кажа, че Shorgov е изказал точно мнението ми в първия си пост. Аналогията е точна – нямам нищо против и срещу гейовете, стига да не сядат на тоалетната, преди да съм станал аз.
  А със съседите проблема е решен по следния начин:
  инвестирахме в аудио блокчета “Техникс”, колони и бас каса “Ямаха”. Общо 930вата музикална мощ. Много поучитено и възпитателно действа на всички. Особено ранната “Металика” – ’83, ’84.

 70. Както казваше един уебмастер в DigitalPoint, “90% от хората са глупаци” 🙂 Предполагам важи и offline. Музиката не може да бъде оправдание на никой.

 71. val
  хех,като ме качиш някой път – ще разбереш, а ако прочетеш малко по нагоре-ще разбереш, че не е проблемът в самата музика, а ако решиш да помислиш малко по-задълбочено и не напишеш някой първосигнален отговор-може и да разбереш какво имам предвид

  ако не – споко,проблемът не е в теб, а в това, че не съм обяснила така, че да разбереш :)))))

 72. Valia, явно проблемът е все пак в мен, защото и ти също не си разбрала какво имам предвид. Ама нали съм първосигнална жаба, какво да правя… Къде ще се меря със ‘стопаджии’ от класа (било то галактически или не) като теб! 😉

  Та да се върна на въпроса за качването – не шофирам, щото кола нямам, пък и да имах, книжката ми стои в КАТ от 2000-та година, но да те осветля – на стоп отдавна не пътувам, нито смятам да качвам, ако река да шофирам. 😉

  А за чалгата – именно, проблемът изобщо не е в самата музика, нито в нейното потребление! Разгледай все пак всички коментари по-горе. Дано да стана ‘филилогически’ ясна! 😉

 73. гледах,гледах :)то именно за това…ама нейсе

  а за стопа – никакъв велик стопаджия не съм…просто от време на време обичам да излизам на пътя и да вдигам палец. Това е.

 74. Аничка
  03/07/2008 - 10:37

  Аз лично виждам нещатата по малко по-различен начин.Чалгата не може да се отрече,защотото съществува,но нека погледнем какви хора я слушат,та те не са прочели една стойностна книга през живота си,не са отишли нито веднъж на театър,за какво изкуство става дума,за каква ценностна система,след като идеята им е да се натряскат до козирката и да се качат на масата,та да друснат един кючек !!! Жижте какви са изпълнителите пеят колко много са били наранени ,а в личният си живот са пълни отрепки.Всички знаем легендите как можем станем “фолк” изпълнителка,просто с затжърждаването на чалгата на музикалната сцена културата безвъзвратно си отиде и като че ли масата от фенове са удовлетворени !!! Браво,браво нека дружно да заплюем културата в интерес на едно явление,което е мноогооо лесно смилаемо,но за това пък приложимо на масата !!!

 75. @Аничка

  Какво общо има театъра пък с чалгата? То и разни мацаници се водят изкуство и някои плащат луди пари да си ги окачат на стената, но това не значи, че щом аз примерно не харесвам подобни картини съм фен на Преслава.

 76. Chalgata, za dobro ili za losho e qvlenie, koeto nqma kak da se otreche. Koito iska -slusha si go i si prostee (ili se zabavlqva kakto obichat da kazvat slushashtite go). To i cigarite, deto gi pushim ne sa polezni (spored edin chichka ot selo , obache, spomagat za po-dobro kruvoobrashtenie, ama az si mislq , che tova e “bullshit”), ama izkusheniq kolkoto iskash-izbirai si. Zashto puk ne na chalgata? Kato se napia stabilno mnogo dobre si mi “vliza”.
  Dotuk s gayskite maitapi, mnogo pozdravi ot USA, malko me hvashta qd che TL me e minal po izrecheni gluposti v tozi blog, no ste se revanshiram kato si mu doide vremeto.

 77. Я каква темичка а пък съм я пропуснал!
  Относно т.н. “чалга” за мен разделянето на музиката на стилове е много тъпа класификация. Има добре направена музика и зле направена музика/все пак всяка музика идва от сърце нали? не я пише робот или програма/
  А относно адекватността на Пайнер ами като пример мога да дам изключително агресивната политика на Мюзикаутор напоследък с цел да бъдат заплащани правата на авторите-юрнали са се с Министерството на културата да извиват ръцете на хотелиери и ресторантьори да им плащат по 5-7 лева на стол. Тази простотия при Пайнер я няма.

 78. Цял живот съм имала особено отношение към чалгата и то е защото всеки един стил в музиката е отражение на определен начин на живот .В случая чалгата е балкански феномен отразяващ цялата абсурдност и кретенизъм на живота в балканските страни.Двайсетина годишни руси барбита,преспали с по-голямата част на мутренския елит се радват на бентлитата си,биват канени за щяло и нещяло по токшоута и дават експертно мнение по различни въпроси!И това ако не е абсурдно.А колкото до музиката им -винаги съм смятала ,че няма нищо по-непоносимо от ориенталски ритми примесени с дебилски текстове и като допълнение-абсолютна бездарност.Разбира се ,че просташки текстове има навсякъде,включително и в Америка,но там най-известните им певици поне демонстрират някяква класа,талант и певчески данни.Как някой би сравнявал Бионсе,Мадона,че дори и Бритни със”гласовитите” ни сънароднички,не мога да си го представя.

 79. Dare_Devil
  06/11/2009 - 11:41

  Тая темичка съм я пропуснал 🙂
  @Hally – Бионсе, Мадона и Бритни (еле пък Бритни) в музикално отношение са си чалга в най-чистия смисъл на думата – елементарна, лесносмилаема музика за масите. Разбирам, че всъщност си имала друго предвид, и това е което е истинския проблем на нашенската чалга. Тя не е само музика, чалгата у нас е начин на живот, ценностна система, модел на поведение. Музиката в този и вид (крадена яко, изпълнена от “певици”, дето и за чеп за зеле не стават, и гениални звукорежисьори) е просто едно от многото проявления на този феномен. Същия този феномен, който включва правото на собственика на Ламборгини да паркира където му кефне, правото на мутрата с джипа, който те засече на пътя да слезе и по тоя повод да ти шибне два тупаника, правото на оня с хъмъра да се качи пиян като митика зад волана, да кихне двайсетачка на спрелите го полицаи и два завоя по-нататък да убие човек…
  Иначе аз също слушам чалга, ама вносна – най-вече финландска.

 80. Пичка Върволичка
  15/02/2010 - 15:35

  хахаха…и аз тази темичка съм я пропуснала, пропуснала съм и това форумче, пропуснала съм и кой пише туууууук ! пук!
  ;)не че пак ще вляза да пиша и да чета…толкова мисъл струи, толкова готини лафове, такива майсторета, че не мога да го понеса.
  животът е пълен с изненади, наистина.

 81. Е, да се надяваме, че с времето ще разбереш разликата между форумче и блогче 😛

Leave a Reply

Задължителните полета имат *