Защо е по-скъпа българската ИКЕА


Веригата за евтини и по-разчупени (в смисъл като дизайн, да се надяваме не като качество) мебели ИКЕА отвори магазин и в България, което беше очаквано от народонаселението, включително и от мен, с голямо нетърпение, понеже до сега най-близката ИКЕА беше в Солун. Само че, оказа се, че мебелите в новия магазин не са чак толкова много евтини, че даже, според недоволни, били по-скъпи от тия в солунския магазин. А вие какво си мислехте, че ще са по евтини ли?

Феноменът с по-високите цени на някои стоки, на местата където потребителите имат по-ниска покупателна способност е забелязан отдавна от икономистите (както и от самите потребители, разбира се). Големите вериги магазини за храни в градовете имат по-ниски цени от кварталната бакалия. Електрониката в България е на значително по-висока цена отколкото в САЩ. Малкият магазин в лош квартал е по-скъп от същия малък магазин в квартал на средната класа.

Особени полемики предизвиква това положение на нещата в САЩ, където собствениците на малки магазини в гетата, най-често азиатци и индийци, са обект на всеобща омраза от афроамериканските жители на самите гета, защото цените в магазините им са по-високи от тези в магазините в по-добрите квартали. Въпреки упорития им труд в кофти условия, за това, че продават по-скъпо в по-бедните квартали те биват обвинявани в алчност, безсърдечност, експлоататорство, расизъм и т.н. По времето на расовите бунтове в Лос Анжелис няколко азиатци са запалени живи заедно с магазините им, а много са пребити от тълпата.

Причината за скъпата ИКЕА

Причината за висичко това е толкова елементарна, че ми е супер учудващо как никой от големите медийни коментатори не се сети за нея. А тя е, че просто е по-скъпо да поддържаш магазин в по-бедна държава или по-беден квартал. За бедния квартал, има повече разходи по сигурността, поради по-голямата опасност от обири – алармени системи, камери. По-големи са загубите от кражби. Много от клиентите пазаруват на кредит заради непостоянните си доходи и понякога не си плащат борчовете. Полицията често е копумпирана и иска пари “за защита”. Местните банди също искат рекет всеки месец. 

България пък, е лошият квартал на Европа. За да правиш бизнес, и особено да отвориш голям чуждестранен магазин в София, трябва да минеш през иглени уши, да чакаш години и да смажеш колелата на властта с евро.

– Само установяването на собствеността върху земята, която искаш да купиш за строеж (на магазин ИКЕА примерно) е малък ад, ако има някакви неуредици, повече от 1 собственик, държавна, общинска собственост и т.н.

– Издаването на разрешително за строеж ви е ясно колко усилия изисква, минават години, а инвеститори споделят (в безопастността на чужбината, естествено), че на Изток от Шенген често доста високопоставени чиновници и даже министри си искат шестцифрени подкупи, за да дадат разрешителното. Спомням си с умиление разказа на инвеститор, който се опитал в Русия да прави някакъв мол и 3 години му бавили разрешителното, заради липса на доклад за въздействието на обекта върху миграцията на някакви патици (това в центъра на Москва) – докато не се срещнал на 4 очи с когото трябва и му казали колко трябва да даде.

– Строежа на такъв голям обект привлича вниманието на много акули – местни и политически дерибеи, престъпния свят на високо ниво (често тия трите са едно и също или поне са свързани). Нужно е да се уредят отношенията с тях, което струва пари, услуги и време.

– България има като цяло много негостоприемно законодателство за чужди инвестиции – инвестициите не са освободени от данъци, бюрокрацията и бумащината са огромни, изискват се множество разрешителни за всичко, които отнемат години, а първото нещо, което правят кметовете, когато се открие нов обект, е да го ударят с няколко десетки хиляди лв. такса смет (вместо да се радват че създава работни места).

– Дори обикновените комунални услуги са проблем, особено отношенията с енергоразпределителните дружества – след години чакане някои компании се принуждават сами да си прекарат жиците и да си направят трафопостовете, след което да ги дарят на НЕК или ЧЕЗ или който там отговаря.

Всичко това са разходи, които са много по-ниски в другите страни, в които е по-лесно да се прави бизнес. И затова българската ИКЕА не е по-евтина от тази в Солун, че даже е и по-скъпа. Разбрахте ли сега защо е важно да се стимулира бизнеса, да се намалява бюрокрацията, да се бори корупцията и престъпността?

Научна ли е теорията за глобалното затопляне?
Елате на WordCamp

Коментари

 1. Калин
  14/09/2011 - 07:46

  Търсиш под вола теле. Просто малкия пазар не може да генерира достатъчно оборот за да се работи с ниските маржове на големия пазар. Затова се компенсира с по-голям марж, стига конкуренцията да го позволява. Но тъй като за конкуренцията важи същото, появява се нещо като верижна реакция — всички продават по-скъпо на малкия пазар.

  При кварталните магазини е същото, но там има и друг фактор – те нямат достъп до ниските едрови цени на големите вериги, именно защото продават твърде малки количества.

  Иначе вероятно си прав за подкупите и други административни тежести, но това е просто малка част от всички разходи, свързани със стъпването на нов пазар.

 2. Кирил Кирилов
  14/09/2011 - 08:03

  Всичко което си написал е вярно. Има и още една причина, колкото е по-ограничен един пазар, толкова са по-високи цените а България с малкото си население и със съвсем ограничената си средна класа, които са основни клиенти на магазини като ИКЕА е напълно нормално да са малко по-високи цените. Право на всеки собственик е да реши какви цени да сложи, ако съотношението цена-качество е добро, ще купуваме, ако не, проблема си е изцяло на ИКЕА. За нас потребителите е важно, че ние винаги печелим защото с влизането на такива магазини пазара става по-конкурентен.

 3. Никола
  14/09/2011 - 09:18

  Честно, аз пък не мога да се начудя откъде се взеха тия (имам чувството, че са направо поръчкови) твърдения, че в българската Икеа всичко било едва ли не “в пъти по-скъпо”? Цените на повечето продукти от каталозите в румънската (Букурещ), гръцката (Солун), турската (Истанбул) и евентуално в българската (от онлайн каталога им) не се различават с повече от 10-15%.

  А и в крайна сметка big deal – нали има свободно движение на хора и капитали – всеки може да избере дали да иде в София или в Букурещ/Солун/Истанбул. :

 4. Разбира се, по-малките обороти имат значение, както и липсата на конкуренция – но в случая те, според мен, се негативизират от това, че магазинът на ИКЕА е нов и има голям интерес към него.

 5. Всичко това е много правилно, но:
  “…Причината за висичко това е толкова елементарна, че ми е супер учудващо как никой от големите медийни коментатори не се сети за нея…”
  Кой точно от българските вестници или телевизии би написал подобна статия, ако ще и всички журналисти да са на това мнение?
  Нали е по-лесно да мрънкаме колко сме зле и колко ни прецакват 🙂

 6. Ангел
  14/09/2011 - 09:49

  Всичко, което си написал е хубавои вероятно вярно, но не изчерпва цялата картинка според мен. Аз например съм забелязал, че дори елементарни стоки като дрехи на големи вериги в България са малко по-скъпи. При тях ги няма сложните разрешителни, бюрократични прцедури и тн. Да наемеш магазин в произволен МОЛ или на централна търговска улица е доста лесно. Разходите ти за наем и работна ръка обикновено са по-ниски от тези в западна Европа (работната ръка в пъти), но въпреки това много марки (или по модерному брандове) слагат по-високи цени (чарджват премиум) за продуктите си тук. Най-фрапантния пример са United colours of Benetton, които в България са позиционирани като премиум марка, а в Европа са в средния клас. Редовно виждам техни неща на двойни цени в България.
  Отделно марка като Lacoste е с 5-10% по-скъпа в България, отколкото в цяла Европа.
  Неричайте го както искате – skimming, лакомия – факт е, че марките се възползват от възможността да искат по-висока цена щом номера минава.

 7. polihronov
  14/09/2011 - 09:52

  Съгласен съм с мнението ти и четеики го ми изникна въпроса. Заща като е толкова скъпо и трудно да направиш подобен магазин все пак го правят.

 8. Ама никой дума не обелва за рекламата на IKEA в която откровено се плюе България! Ако сме наистина Българи- нема да се купува от магазините им!

 9. @Longanlon, напротив, ефекта вероятно е от най-важните.

  Бих цитирал Айн Ранд в “Атлас повдигна рамене” – как дребния бизнес в петролната индустрия изпофалира след като изчезна едрия, който ги “притискаше до унищожение”, понеже цените на всички материали и транспорт скочиха. А скочиха защото вече нямаше обемът на големият да позволява да са ниски …

 10. друго смислено мнение някъде от форумите:

  Става дума за един много стар трик, който се нарича сегментиране на пазара. Целта е всеки купувач да плати максималното, което е готов да даде. В момента има хора, които ще купят само защото е скъпо и си мислят, че е престижно. Когато те свършат, ИКЕА ще обяви “промоции” и ще купят пишман гъзарите, които искат да са гъзари, но им липсват парите. Когато и те свършат цените ще паданат още за да привлекат следващия сегмент от пазара и т.н. Това са хватки от пазарната икономика, които на запад дори не правят впечатление, но тук са повод за сензация и стотици коментари – безплатна реклама на ИКЕА за да могат най-заможните купувачи тоз час да се запътят към магазина и да демонстрират благополучието си!

 11. Ваня, каква е тая реклама, че ми е много интересно?

  Прочее, българи се пише с малка буква според правилата на българския език…

 12. Методи Маринов
  14/09/2011 - 10:33

  http://e-vestnik.bg/12660/skap.....kata-ikea/

  Ето още едно мнение по въпроса – Скъпи ли са мебелите в българската ИКЕА?

 13. Коментар номер 1 е 100% прав. А колкото и да търсиш под вола теле там няма такова. Малките магазинчета из Лозенец са по-скъпи от тези в Обеля или Левски. Разликата в цените на Женския пазар и тези на пазарите при РУМ Черни връх или Старата стена е в пъти. Цената на даден продукт се определя от пазара (т.е. при каква цена се купува), а не от разходите за производството. Причината в гетата да е по-скъпо е че там никой не иска да открива магазини там и съответно остват само някакви азиатци и др. маргинали, които работят в липсата на конкуренция и съответно сметките им излизат и при по-високи цени. Повтарям: Цената на даден продукт се определя от пазара, а не от разходите за производството.

 14. Klee, във високо конкурентна среда цената на продукта е възможно най-ниската над разходите за производство – колкото те са по-малки, токова по-ниска може да е продажната цена и съответно фирмата да се сдобие с конкурентно предимство.

 15. Те за тая реклама става дума: http://www.youtube.com/watch?v=o8h_S2vsijE
  🙂

  Колко е ужасно, че цял свят ни знае като дестинация за алкохолен туризъм, леле мале. Това е толкова несправедливо… Няма пък да им купуваме мебелите, щом е така. Лудницата, брате.

  Инак, не съм много съгласна със статията. Доколкото се опирам на ниските си познания в тази област, знам, че една стока струва точно толкова, колкото потребителят е готов да плати за нея. В тази връзка не намирам нищо необичайно в това, че нов играч на нашия пазар пуска стоки със завишени цени, за да види дали потребителят ще клъвне. Ако клъвне, за него ще е добре. Ако не клъвне, ще свали цените или ще си ходи. Нищо необичайно. Необичайно ми е обаче как никой от радетелите България да е на осем океана не пише същите неща срещу примерно търговците, дето продават киндъли, компютри и пр. подобни джаджи. Да не говорим за цени на олио, хляб и пр. хранителни продукти, много от които наистина са по-скъпи отколкото в страни с по-висок стандарт.

  Най-много по телевизора да се покаже поредният представител от комисията за защита на потребителите и да помрънка отегчено, колкото да не е без хич, но масовото недоволство срещу ей тия несправедливости от ежедневието ни нещо ми се губи. А това е някакъв абсурд. Някакви хора, които сигурно през ден си купуват нови мебели и най-накрая искат да се обзаведат и с продукти от каталога на ИКЕА, внезапно се чувстват засегнати на национално достойнство и развяват знамето на бунта. Ми като ви е скъпа ИКЕА-та, не купувайте оттам бе! То това да не е 83-та година, когато единствената възможност човек да се сдобие с мебели, беше да отиде в Мебелната палата и да се надява, че секциите най-сетне са дошли.

 16. трафопостовете не се даряват на НЕК и ЧЕЗ, а им се продават. те си ги плащат след няколко години

 17. първата причина е размера на пазара, а втората е валутния риск и по-високите лихви по кредитите. все пак гръцката фирма отваря магазина, вероятно е построено с кредит от българска банка

 18. Хех, изтрих един коментар който беше дълъг половин страница и завършваше със “СПЕКУЛАНТИ !!!” 😛 казвам го само за да сте наясно с шестващата идиотия сред по-ниско интелигентната част от населението, която лапа като бонбони конспиративните глупости за лошите чужденци които искат да ни заробят

 19. lucho870601
  14/09/2011 - 11:04

  Аргументите за високите цени, които си изложил са смехотворни. Данъците, които една Икеа ще плати в Швеция за една година вероятно надминават всичките рушвети, които “трябва” да се дават в България.
  В България хората нямат пари за скъпи мебели и за това Икеа ще генерира някакви мизерни приходи, които ще избиват печалбата с високи цени вместо с оборот.

  Освен това хората от Икеа вероятно са наблюдавали какво се случва с българите щом им се открие някой голям лъскав магазин. Бой за банани. Това ще стане и сега, без значение дали мебелите са скъпи. Всеки ще мине и ще купи нещо… даже и да не му трябва, даже и да е за 5 лева, даже и да е нещо малко. Догодина Икеа ще е празна.

 20. Човека е прав, особено за корупцията в комуналните и публичните услуги и тъй като чужденеца не е идиот, а е балканец си включва разходите в цената, били те бели или черни каси.
  Така че да се оплакваме не от тоя, дошъл тук, да прави бизнес, а от тоя който взема наготово – ние сме си ги създали, избрали, по свой образ и подобие.

 21. Спас Колев
  14/09/2011 - 11:49

  “…някои компании се принуждават сами да си прекарат жиците и да си направят трафопостовете” – “някои” не е най-точната дума, за 18 години постоянни наблюдения върху нежилищното строителство не се сещам за случай, в който да не е станало точно това.

  @nname: След приватизацията на ЕРП-тата те наистина си плащат един ден, но и да ги кредитираш с минимум няколкостотин хиляди (за обект от порядъка на ИКЕА) за три-четири години все струва нещо. А пък Софийска вода продължава охотно да приема този вид рекет.

 22. lucho870601,

  Aко си направиш труда да провериш, ще разбереш, че макар корпоративния данък на Швеция да е по-висок, за разлика от България там няма данък върху капиталовите инвестиции:
  http://www.deloitte.com/assets.....Sweden.pdf
  http://www.thelocal.se/25756/20100326/

 23. Longanlon, преди време четох една статия за положението в Гърция, че и там има много висока корупция и бюрокрация, ако искаш и ти я погледни:
  http://kaka-cuuka.com/2108
  Мисля, че стилът на автора ще ти допадне, макар че явно сте на различни мнения. 🙂

  Иначе и аз не мисля, че това има връзка с корупцията, поне не толкова голяма, колко това, че са франчайз и искат да използват името, за да продават на по-високи цени. Просто като боб, както се казваше в една пиеса. 😉

 24. Някой чете ли им прес съобщението, в което се казва, че цените са “пазарно адаптирани”? Т.е. цените са такива, на които Икея смятат, че ще имат най-голяма печалба, а не задължително най-големи продажби. Може да пищат хората че им е скъпо, но на 20-ти съм сигурен ще пак ще има бой пред магазина им! 🙂

 25. Икеа почти не плаща данъци понеже се води собственост на фондация 🙂 http://en.wikipedia.org/wiki/I.....ble_profit

 26. да бе, уверен съм че и в България има фондация ИКЕА и не плащат данъци :Р

 27. Рокси
  14/09/2011 - 12:39

  Четейки обясненията по горе веднага се вижда, че всеки си е харесал един ( от всички) принципи на ценообразуване и го е приел за алфа и омега:)
  Това, че цените са такива, на каквито ще има максимално търсене не е вярно, има достатъчно стоки, които се продават на определена завишена ( за да се гради имидж, да се филтрират купувачите и т.н.), както и такива, които се продават пък на занижени, за да завоюват по голям пазарен дял ( навлизането на Джъмбо например). Икеа имат стандартно ценообразуване навсякъде и то зависи най вече от страната- производител на конкретната стока, респ. разходите за транспорт + гореизброените разходи за труд, административни процедури. В България се произвеждат най вече дървени ( масив) мебели и някои играчки. При тях очаквайте по ниски цени. Самият факт, че магазините на марката изглеждат по един и същи начин по целия свят говори достатъчно, че диверсификация на географски признак няма.

 28. Написах го понеже коментирахте шведските данъци, не българските 🙂

 29. т.е. коментара ми беше като отговор на

  “Аргументите за високите цени, които си изложил са смехотворни. Данъците, които една Икеа ще плати в Швеция за една година вероятно надминават всичките рушвети, които “трябва” да се дават в България.”

 30. Боян Юруков
  14/09/2011 - 13:04

  Въобще не съм съгласен с причините за по-високата цена, които си посочил. Сравнението при електрониката в щатите и у нас е некоректна, защото там данъците са много ниски. В същия смисъл може да сравним цената на електрониката в Германия и България, където данъците на компаниите са близки, също както и цените.

  По-нататък изброяваш различни разходи като сигурност, неблагоприятни условия за бизнес и прочие. Истината е, че за да се изгради и поддържа такъв магазин в България е много по-евтино, отколкото в богата икономически страна. Единствено цената на земята е с близка стойност в София и в други страни. От там нататък материалите, строежа и най-вече работната ръка са доста по-ниски. Последното не трябва да се забравя, защото на практика заличава всички разходи, които посочваш.

  Дори обаче да предположим, че някое от тях реално оскъпяват бизнеса им тук, това пак не оправдава двойните цени на някои от стоките им.

 31. Първият коментар е в десятката. Моментът с корупцията и административните глупости го има, но не е основна причина. Водещ е факта, че българите хем сме малко, хем сме бедни.

  При по-малък потенциален пазар функцията на оптималната печалба се променя и е по-изгодно да продаваш по-скъпо.

  Един много опростен пример: ако на богатия европеец му предложиш кола с 20% по-ниска цена, той току-виж си купил две вместо една и търговецът в крайна сметка прибира повече печалба! В България това просто няма как да стане, така че няма стимул да намаляваш цените.

  ИКЕА България не продава по-евтино, просто защото няма изгода от това.

  Друг е въпросът, че създаването на подобно усещане за несправедливост (реална или не), се отразява на имиджа на фирмата.

  Моето лично убеждение е, че няма честни и нечестни цени. Просто има цени, на които купувам, и такива, на които не купувам. Но повечето хора имат по-различна представа за търговски морал.

  Ценовата дискриминация е много интересна тема, защото има много психология в нея. Например в самолета никой не прави скандал за това, че човекът на съседното място си е купил билет 2 пъти по-евтино. Някъде в мозъка на пътника се е инсталирало убеждението, че съседът си е направил резервацията по-рано и затова разликата в цената уж е справедлива, макар че услугата е една и съща и за двамата (в един самолет са, ебаси).

  Знаков е случаят с Amazon, които навремето бяха опитали да профилират различните потребители и да им предлагат “персонални” цени. В един момент Сульо разбира, че Пульо си е купил същото DVD от Amazon на различна цена, и става скандал. Фирмата бързо се отказва от идеята.

  ИКЕА много усилено се рекламира като социално отговорна компания, така че ми е любопитно дали сега и те ще се откажат от малко печалба, само и само те да излязат “добрите” и лелките да спрат да мрънкат.

 32. Лонги, като търговец от опит ще ти кажа, че високите цени на малките пазари са основно заради малките обеми при сходни разходи и по-високи доставни цени (отново заради малките обеми). Инвестицията в една ИКЕА и последващите разходи вероятно са сходни в България и на запад (има и оскъпяващи, и поевтиняващи фактори), но разликата в приходите ще е в пъти. Не отричам ролята на корупцията, бюрокрацията и други нашенски простотии, а между другото те имат и още една косвена роля върху цените – ограничават конкуренцията. Основния фактор обаче си остава малкия оборот.

 33. “Двойни цени” ли бе Бояне? ДВОЙНИ?

  Щото аз като гледам, разликите са минимални и то невинаги в посока нагоре:
  http://iordanmateev.blogspot.c.....-post.html
  http://iordanmateev.blogspot.com/2011/09/ii.html

  Айде сега дай примери за “двойни цени”, или се изложи като кифладжия 🙂

 34. Боян Юруков
  14/09/2011 - 13:33

  Не съм им гледал каталога. Съдя по казаното в другите медии. Ако това, което казва Йордан е вярно, то значи цените средно сред всички продукти са еднакви. Работата е там, че трябва да са по-ниски в България. Причината за това в никакъв случай не е ниската покупателна способност, а най-малкото в ниските заплати. Тук не говорим за разлики между различни вериги магазини с различна система и ефективност на работа, доставчици и прочие. При хранителните магазини говорим за спекулация, защото по веригата всичко се оскъпява точно заради посредника, който изнудва както магазина, така и производителя (за това имам конкретни примери). В случая на ИКЕЯ те си произвеждат и продават. В този случай или местните разходи в България са нищожна част от цената на крайния продукт, или просто не искат да си подбиват цените на гръцките магазини.

 35. Спас Колев
  14/09/2011 - 13:46

  @Боян Юруков: Когато гръцки изпълнител строи за гръцки инвеститор в България стойността на строежа хич не е ниска, вервай ми. Образуват се едни вериги от посредници, преплетени като свински черва, комисионни се делят на бели покривки, всеки гледа да получи по нещо и накрая общите загуби са почти като на Софийска вода. 🙂

 36. Все повече се убеждавам, че целият шум покрай ИКЕА е заради конкуренцията и ми мирише на платен (черен) ПР. Лично си направих труда да сверя страница по страница няколко различни каталога на ИКЕА с българския – вкл. проверих гръцкия и румънския. Цените навсякъде са абсолютно сходни – за повечето продукти плащаш идентична цена във Франция, Германия, Гърция, и къде ли още не. Да, има продукти, които в един каталог са малко по-скъпи, но други пък са по-евтини. Пастата си за зъби да не я купувате на една цена в цяла Европа? Защо тогава някой трябва да си сваля цените заради вас? Много ми е интересно как цял куп викачи взеха да шумят против една компания – частна при това – а без никакъв протест се съгласяват да работят за жълти стотинки и при това да ги вземат под масата, за да не плащат данъци. Много са отворени тия пичове, в кръчмата и фейсбук най-вече.

 37. Рокси
  14/09/2011 - 15:24

  E, Бояне, ти нищо не каза. Имаш ли представа какъв дял от крайната цена формират местните разходи за труд?
  Ако това са 20% ( макар че са по малко, почти съм сигурна) и приемем, че труда у нас е наполовина по евтин от средноевропейския, това значи средно 10% по ниски цени у нас.

 38. Лонги, сега да кажа това, което започнах във фейса. На първо място установяването на собсвеността в никакъв случай не е проблем, има Агенция по вписванията, имотен регистър и тн, които са публични и с едни добри адвокати по ЗУТ правиш изследване на правото на ползване/собственост/държане и тн. до Х поколения назад. Проверяваш си собствеността и си нямаш грижи. След като си купиш земята ествествено си наемаш фирма да ти направи инвестиционния проект, въз основа на който се вади виза за проектиране и след това разрешение за строеж. Самото разрешение за строеж се издава от Общината най-вече и за София например главния архитект, няма намесени министри и тн. Естествено има формалности, но къде ли ги няма. То даже по мое мнение е по-лесно да направиш каквото искаш тук, където всичко е възможно за пари, отколкото в чужбина, където няма да минеш само с проформа проверки, а ще те гонят яко за най-малкото несъответствие… Относно присъединяването към ЧЕЗ и другите доставчици мога да кажа, че при изграждането на нова сграда е предвидено тъй или иначе да си направиш сам трафопоста и външните връзки, които след това да предоставиш на ЧЕЗ. Аз поне не знам някой да е тръгнал да строи нещо и да чака енергото да му построи трафопоста 🙂 Що се отнася до чакането, има чакане, ама когато се правят нещата свовременно няма някакви съществени забави. Сега, за акулите, които биват привлечени от големите обекти… Да, сигурно има такива, въпреки, че май повече такива интереси има в малките градчета.
  Та така

 39. Лазар Белев
  14/09/2011 - 17:27

  IKEA са по-скъпи в България просто щото мислят, че на Бълканския полуостров ядем доматите с колците. Имаше и информация, че мабелите за българския пазар се произвеждат в Гърция и комшийте, за да изкарат малко кинти ни ги втриват на по-дебели цени. Фактите обаче са си факти – IKEA България предлага по-скъпи мебели в сравнение с другите страни.Аз лично няма да си купя нищо от там – е така от патриотизъм и за да подпомагам българското мебелно производство, което в ниаккъв случай не е по-малко качествено. :)Като ИКЕА направят своя фабрика в България тогава ще ги подкрепя. 😉

 40. Калин Стефанов
  14/09/2011 - 17:54

  “Цената на даден продукт се определя от пазара, а не от разходите за производството.” < – Това е тонът на почти всички коментари.

  По-голяма тъпотия не бях чувал. Ега ти простите хора четат тоя блог. Неква тендеция ли се очертава или?…

 41. Аз пък си мислех, че е заради по ниското потребление на стоки и същите разходи за подържането на даден обект или поне не сравнимо по-ниски. Т.е. не можеш да намалиш броя различни артикули съразмерно, трябва да има достатъчен избор въобще твоя магазин някой да го брои за нещо.

 42. Абсолютно съм съгласен с тезата на Петър Стойков. Като има много корупция и бюрокрация това става. Фактически пазаруващите в българската ИКЕА плащат подкупите и таксите, които спъват гръцките предприемачи, които отварят този франчайз. Престъпността е едно на ръка. Разходите по нея са фиксирани – в беден или в богат квартал, Лонг, пак се харчат пари за камери, за охрана. Докато рушветите се дават постоянно, за да стоиш в бизнеса, а отгоре на всичко не са фиксирани разходи.

 43. Някои хора могат само да мърморят. Първо се оплакваха, че щели да продават твърде евтино и щели да съсипят родните производители. Сега пък мърморят, че било скъпо щото не знам си какво. Имаш продукт и цена. Харесваш комбинацията цена/качество – купуваш, не я харесваш – не купуваш. Кое му е сложното.

 44. Българинът ако не се оплаква не е българин. Досега не съм срещал по-оплакващ се народ от нашия, а, повярвай ми, търсил съм такива. 🙂 Източногерманците малко приличат на нас. Казвам го от собствен опит, но пак – далеч са от нас в това отношение.

 45. Данаил
  14/09/2011 - 20:21

  Цялата работа е, че българите сме най-търпеливата нация не само в европа, но и в света. И 4 пъти по-скъпи стоки да ни пуснат, пак няма да предприемем никакви действия. Ще си седим у дома и ще мрънкаме колко са високи цените. Ценообразуването в България е “колкото могат да понесат без да мрънкат”, толкова ще е цената. Икономиката тук няма нищо общо.

 46. мили Данаил, икономиката има общо НАВСЯКЪДЕ, както щеше да знаеш, ако разбираше нещо от нея 🙂 ценообразуването навсякъде най-често следва принципа “най-високата цена, на която ще се купува продукта така, че общата печалба да е максимална”. дали е в България или другаде – икономическите принципи си работят, също като гравитацията.

 47. @Лазар, ИКЕА са в България от доста години, и гръцкият франчайз в лицето на Фурлис чрез магазините Интерспорт т.н.и на ниво централа. Доста продукти, главно малки мебели са направени тук от наши фирми именно по поръчка на ИКЕА. Не ги защитавам, защото зад ниските цени, замо подизпълнителите им си знаят какво е извиване на ръце за цена, качество, срок и техен стандарт, но все пак не виждам обективна причина да се говори против една компания която не действа по много различен пазарен подход от другите в дадена страна, освен черен ПР от конкурентите които ако сме честни “деряха” яко кожи от нашия гръб за далеч по некачествени стоки.

 48. По антипазарна статия от човек с либерални възгледи, не можех да си представя … Уви…
  Първо корпоративния данък във Франция е над 20%, като в сравнение с това – българския е направо – офшорен. И въпреки това, аз чета с умиление френския каталог, и направо изпадам в потрес като сравнявам българските цени.

  Второ: ако Икеа държи високи, спрямо пазарните условия цени – ще фалира. Който не може да устои на ниските цени, просто не го прави…

  Трето: мене като потребител, ич не ме ебе на Икеа кви са й разходите, това е същото като моят работодател да ми увеличава заплатата само, защото аз съм теглил 566 си потребителски кредит, взел съм 1345 си лизинг, и имам 13456 кредитни карти. Нали се сещаш, че моя работодател не го ебе за мойте кредити и мойте наеми. Той на мене е готов да ми даде Х лева, ако не ми изнася, ще се махна.

  Четвърто: Ако Икеа смятат, че трябва да се позиционират като евтина верига, която не ме товари с “ремонти, консултантски и не знам си какви други подобни”, що не вземе да реши, че ще й е по-изгодно да ми рекламира магазина си в Солун, ми отваря в София.

  Пето: Ама никак не съм ги карал да отварят в София, като са им високи разходите за получаване на разрешително за бачкане (Което включва и разни тъпотии от сорта на компесаторно озеленяване, компесаторни детски площадки и бла бла) да не отварят, бе… аз като потребител ама никак не искам да се интересувам Икеа какво точно е платила като рекет на общината и държавата, под формата на законов рекет, така както самата Икеа не се интересува какви са моите възможности и мога ли аз да си позволя да пазарувам от нея. Всъщност ама никак не ща Икеа да се интересува от доходите ми, нито пък аз искам да се интересувам от нейните проблемации.

  Шесто: Икеа разчита, че с високите си цени ще избие ниския оборот, който очаква.

  Седмо: Аз няма да пазарувам в Икеа, нищо друго освен чаши за вино, щото са евтини, а тъпите чаши дават ебаси фирата. Ако ми трябва специална стока икейска ще скоча или до Букурещ или до Солун. (Зависи за кой дом ще ми трябва)

  И осмо – това е пазарна икономика, ако в Аико ти продават мебел за 100 лева с качество Х, а в Икеа за 120 лева същото качество… имам два избора – или да изснобея или да изразумея…
  Изводът: Пазарът ще покаже дали Икеа са напипали оптималните продажни цени, или разчитат на първоначалното бутане и истерично пазаруване.Ако пазарът ги принуди да намалят маржа и те не издържат ценово – тогава… ще затворят кепенци (Което няма да е първият инвеститор фалирал у нас, спомнете си Бонжур)
  Така, че … ЦЕНООБРАЗУВАЩИЯТ ФАКТОР В УСЛОВИЯТА НА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА Е ПАЗАРЪТ.

 49. Интересно ми е твърдението, че българите са търпелива нация. В какво се състои това търпене, в невдигане на бунтове срещу лошите капиталисти с високите цени и ниските заплати?

  Никой не е забранил на хората да се опитат да организират ефективен бизнес, пък нека после дават високи заплати и да свалят цените.

 50. plankov, аз не видях в статията на Лонганлон това, което ти видя. Факт е, че като отвсякъде те опоскват за подкупи ти си принуден да предлагаш стоката си на по-висока цена. Ако има кой да ти купува стоката и този оборот ти е достатъчен, за да държиш бизнеса – оставаш. Ако ли не – затваряш, напускаш и повече не се връщаш. Това, че нито на теб ти пука за ИКЕА, нито на ИКЕА ѝ пука за теб няма значение (те със сигурност са изчислили, че с пазарните цени най-вероятно ще фалират в България). За това нещо си има и еластичност на търсенето – колкото по нееластично е то, толкова повече може да се вдигне цената.

  И какво ѝ е антипазарното на статията?

 51. Владо
  15/09/2011 - 10:08

  Статията е пълна с доста измислени твърдения. Даже съм склонен да мисля (почти съм убеден), че е част от контракампания на ИКЕА за усмиряване на духовете и търсене/намиране/предлагане на някакво уж логично обяснение за по-високите цени. В което няма нищо лошо, разбира се. Въпрос на комуникации.
  Та за статията – пълна измислица например е твърдението, че да построиш подобен обект в България, е да речем по-скъпо от Франция. И земята и строителните материали и трудът са в пъти по-евтини.
  А нелепите примери с евтините/бандитски квартали няма какво въобще да се коментират, защото нито мебелите са продукт от първа необходимост, нито ИКЕА са в ролята на “азиатския търговец”, който от немай къде се опитва да върже двата края с магазинче в Додж сити.

 52. Предишния коментар е един от многото, които твърдят, че “статията е част от кампанията на ИКЕА”, блогът е “част от медийната група на ИКЕА” (каквото и да означава последното) и други такива твърдения. Моля тия, дето го говорят това, след като са толкова навътре в нещата, ако може, да уредят плащането ми от ИКЕА. Много ще им се зарадвам 😛

  А като са тръгнали, още по-щастлив ще бъда, ако се свържат и с централите на СДС, ДСБ, БСП, както и с Джордж Сорос и тайните еврейски господари на света, заедно с шефа на Белла, фарма-мафията, лобито на ваксините и ГМО-лобито заедно с Монсанто – които, според коментари, всичките ми плащат, за да пиша поръчкови статии в блога.

 53. Данаил
  15/09/2011 - 10:36

  Longanlon, ако в България икономиката се движеше от същите “природни закони” както останалия свят, сега нямаше да обсъждаме, защо ИКЕА има по-високи цени тук от тези във Франция. В България икономиката има собствени закони. като в онзи виц, дето американците заплашват да ми пратят 2 атомни бомби и да ни заличат, пък Бойко им казал “аз пък ще ви пратя двама български икономиста за наказание”
  dzver, историята го е доказала това твърдение.

 54. Сега остава да напишеш една статия за чем-трейлс и да избиеш рибата на тия дето спират коне.

 55. Силвия
  15/09/2011 - 10:57

  @plankov, с разрешение да те цитирам и уговорката, че не нападам директно цитата:

  “И осмо – това е пазарна икономика, ако в Аико ти продават мебел за 100 лева с качество Х, а в Икеа за 120 лева същото качество… имам два избора – или да изснобея или да изразумея…”

  На мен в цялата истерия около идващата ИКЕА само това ми се струва интересно, понеже съм съгласна с водещите думи на Лонги: “Веригата за евтини и по-разчупени (в смисъл като дизайн, да се надяваме не като качество) мебели ИКЕА “…

  С две думи – Какво е толкова снобско да пазаруваш в ИКЕА? Поне от приятели в други държави по-скоро чувам отзиви като “о, това ли? нищо особено не е, взел(а) съм го от ИКЕА” в стил “от битака е, ама е интересно, нали?”.

  Може би причината да не съм понесена от масовата истерия е, че не си търся мебели в момента, но тръгна ли да се обзавеждам, ако си поставя за цел да снобея с мебели, определено ще крия, че съм ги взела от ИКЕА. Или изобщо няма да ги взема от там.

  Евала на ИКЕА, че успяха да разлаят кучетата така – преди да дойдат бяха “Дългоочакваната low-cost голяма компания за продажба на мебели”, а със стъпването си някак се издигнаха до мега-престижни. Интересно, ако Карфур почнат да продават възглавничките си от по 2 лева за по 50, дали всички ще скочат да обясняват как за всяка ниша си има място и който иска да се хвали после, че му е от Карфур възглавничката, то да си даде 50-те лева….

 56. Данаил, икономиката си е икономика навсякъде, също както и гравитацията си е гравитация навсякъде.

  Както съм описал в края на статията, колкото повече бюрокрацията и корупцията се намесват в икономиката, толкова по-печални са резултатите и изкривяванията по-големи. Можеш да се опиташ да влияеш на гравитацията, да слагаш подложки, да спираш… но не бива да забравяш, че тя тегли все надолу – направиш ли го, получават се инфекции като социализма, Гърция и 14 трилионния дълг на САЩ.

  На САЩ не им трябват български икономисти – те глупави икономисти там си имат колкото искаш, даже председателя на федералния им резерв в момента е от тях.

 57. Борис
  15/09/2011 - 15:14

  Хубава реклама, няма нищо обидно в нея…
  А цените са такива каквито са написани. Ако не са подходящи, могат да правят намаления. Нормално е Икеа да продават по-скъпо, по-едрите неща, след като едно проучване на пазара показва, че купуваме полски мебели с надценки от по 50%, спрямо цените в Полша.
  Колкото и да отричаме и да се надяваме, че Икеа ще донесе Шведски комунизъм, няма как да избягаме от “невидимата ръка”. Пазарът се регулира и саморегулира.
  Ако цените и качеството са конкурентни на пазара, значи нещата са ОК. Допитването към цените в другите държави означава силно да надценяваме нивото на глобализма в управлението на пазара.
  Не мога да се отърва от усещането как цялата работа с цените беше типична очерняща кампания, каквато ние си правим покрай всички избори… Само не знам защо сравняват цените с гардеробите в Англия, а не с гардеробите в Явор или Сомо, или и аз не знам…
  А колкото за демонстрирането на стандарт с мебели и коли, това е типично българска черта и не виждам какво общо има с цените. Дизайните на Икеа са евтини и практични, със скандинавска или японска аскетичност и не са подходящи за за демонстрация на каквото и да било, освен на желание за практичност…
  А и реално в БГ нормален пазар на мебели няма. Тук за всяко нещо (най-обикновено, маса например) или взимаш изпочупената мостра или чакаш доставка 30 дни. Това е конкуренция, на която идването на Икеа е като вадене на нож на умряло куче…
  Аз не вярвам да стигна до Икеа скоро, тъй като за сега не си търся мебели, но определено възможността да се прибера с желаната от мен мебел, след като съм имал възможност да я видя не само в каталога, струва много повече от смешната разлика от 30лв. При това тази разлика не е в конкурентни магазини от които мога да избирам, а е имагинерна цена на магазин на хиляди километри от мен, където нивото на конкуренция е на светлинни години от нашето…
  Дано Икеа успее освен черната нелоялна конкуренция да поразбута и пазара на мебели в БГ… Макар че аз лично не вярвам…

 58. Владо
  15/09/2011 - 16:15

  Longanlon, от една страна е възможно да станеш част от дадена кампания дори и без да разбереш. Нещата не винаги опират до пари и явни уговорки. В такъв случай няма как да искаш от някого пари за това, че ти е натиснал “копчето” и ти си сътворил горната статия да речем.
  От друга страна намерих време да попрочета и коментарите ти под статията и честно казано тяхното ниво не отговаря претенциите на човек – член на МЕНСА. И понеже не вярвам да си подкупил комисията на МЕНСА, съм склонен да вярвам, че в случая се опитваш да носиш от десет кладенеца вода, за да защитиш една откровено поръчкова статия.

 59. Светослав Антонов
  15/09/2011 - 16:17

  И аз съм съгласен, че тук по-скоро слабия пазар е фактор в ценообразуването, отколкото рушветите.
  С уговорката, че наблягаме на “по-скоро”.
  Ясно е, че парите от подкупи трябва да се избият, но те са все пак еднократен разход. И при тях има една невидима пазарна регулация – подкупите са толкова високи, колкото отсрещната страна е склонна да даде, и разбира се са процентно свързани с размера на бизнеса, който се каним да въртим.
  Колкото до ниската цена на труда в България – тя може да е ниска, но покупателната способност е по-ниска.
  И да не забравяме кадърността на ръководството.

 60. Всъщност Владо, в сравнение с останалите статии, в тази почти не коментирам… Погледни другите.

 61. Светослав Антонов
  15/09/2011 - 16:27

  Извинявам се за двойния пост.
  Абе що не зарежете тия обвинения в поръчковост? И да е поръчкова какво? Нещо невярно да е казал? Или трябва винаги да се ръфаме персонално?
  По-високи ли са цените? – По-високи са.
  Дават ли се подкупи в държавната администрация? – Направо ви е бедна фантазията.
  Хайде тогава по същество…
  Онзи ден имаше репортаж на бТВ, в който един бивш кмет от Кърджалийско обясняваше как кмета на Кърджали прави средно по 50 милиона лева на мандат – “от далавери”. Ако е кмет на по-малко населено място – 10 милиона.
  Какво повече има да говорим, това е обществена тайна

 62. ми всъщност не са по-високи, а на някои артикули са с няколко лв. повече, на други – с няколко лв. по-малко… виж горе в некой коментар съм дал 2 линка на човек дето ги сравнява

 63. Владо
  15/09/2011 - 17:25

  Интересно къде го видя това ръфане Светославе? Или считаш, че хората не могат да бъдат на различни позиции и без да се ръфат/карат. По-горе съм написал, кое е невярно в статията – например това, че едва ли не в България е по-скъпо да направиш/отвориш/поддържаш такъв магазин в сравнение с Франция. И не е вярно, защото:
  – цената на земята в България по принцип е по-евтина;
  – данъците са по-ниски (мноого по-ниски;
  – строителството и материалите са по-евтини;
  – трудът на персонала е по-евтин;
  – комуникационните разходи са по-ниски.
  Всичко с това компенсира в пъти евентуални искания за пари под масата. Отгоре на всичко пари под масата явно се искат/дават не само в България.
  И понеже съм убеден, че авторът тези неща ги знае и оценява не по-зле от мен, затова и твърдя, че е вероятно материалът да е поръчков – проста форма на платена комуникация с дадена целева група. В което няма нищо лошо, така че не може да става и дума за обвинение. Просто си говорим по тема, която явно ни вълнува.

 64. ами затова ти казвам, че много ще се радвам да си получа плащането от теб, след като си толкова сведущ за поръчковите статии 🙂

 65. Не бе Лонги, това е поръчкова статия без поръчка и без плащане :-D.

  Иначе фактите са, че по каталога на ИКЕА цените са малко по-ниски или от същия калибър както в другите български магазини. Тоест от това, което определя конкуренцията, а не някакъв магазин за обемни стоки на 3500 км …

  Тоест не е престъпно, скандално и несправедливо АИКО да продава скъпо, а е престъпно, несправедливо, че и дори скандално ИКЕА да продава по-евтино от тях.

  Ше получите шведски цени, като почнете да бачкате като шведи и изкарвате шведски заплати, за да може да се издържа магазина по шведски. Дотогава по-добре си трайте.

 66. икономист
  16/09/2011 - 01:01

  Мили хора – в пазарната икономика има едно основно правило – търсене и предлагане. Като е скъпа ИКЕА, няма да се пазарува от нея, и като нямат обороти, щат не щат ще свалят цените. Защото разходите си вървят. А който иска задължително ИКЕА, ще плаща.

 67. икономист
  16/09/2011 - 01:02

  Арон, Домко, Комо и другите като продават евтини китайски мебели на високи цени, никой не казал дума срещу тях.

 68. случайно минаващ
  16/09/2011 - 03:39

  Пфф. Незнам кво да кажа, след като всичко сте разяснили вече. Сега идвам тук и виждам, че сте влезли в един параграф 22. Все за едно и също пишете, според вашите си убеждения. Никой не погледна голямата картина обаче. И заради това възникват спорове помежду ви, ей така, от нищото. И явно така ви е забавно на всички – Пешо, Светльо, Benedeto, Ангел, Никола, Кирил … и всички останали.
  И голямата картина е само картинка с ниска резолюция.
  Цените се определят не само от търсенето, а и от предлагането. И да, производствените разходи са винаги включени, плюс малко марж. С една дума са завишени. Завишават се цените не според търсенето, а според заложената цифра в бюджетите в графа “чиста печалба след данъци и такси” на тия магазини от техните собственици. Най-често АД.
  И да, има корупция, и то много. За всякакви неща – от “изложи ми продуктите на предна линия” до “парцела ще е твой само при едно условие..”. Малък обхват дадох… Но както и да е.
  Да не казвам, че търговските директори на тези франчайз вериги са облагодетелствани от поне 50% от доставчиците им. Я с камина, я с коледен подарък за дома – нова изолация, я с други неща. И пари, разбира се. “Аз ще работя с вас, но трябва да има за какво , нали?”. Например 20 000 лв/евро/долари.. И то само да може производителя/търговеца, да си предлага стоката в тяхната верига магазини. А това не е ли пазарен дял. И откога той се търгува!?
  Отдавна се търгува. Винаги се е търгувал. Както всичко/всеки/каквото-и-да-е. Ако си монолитен търговец/фирма/фонд/дружество и т.н., и разполагаш с много пари, ти можеш да купиш пазарен дял+марката+цялата дейност на покупката ти. И сега става интересно…
  А уж имахме Комисия за Защита на Конкуренцията /КЗК/. Примерно. Законно, ако купиш някоя фирма и т.н., ти не попадаш, в смисъла на този закон, за нарушаващ членовете и алинеите му, защото всичко е ок. Но попадаш, ако си направил промени в цените на продуктите и услугите си, като си ги понижил.Отново примерно. Другото – купуваш компания заради пазарен дял. Тая компания произвежда стоки и услуги на еди кой си пазар. И тя е единствена на този пазар. След покупката, цените са в твоите ръце. Вече си монопол. КЗК идва и ти казва “цените са високи, намали ги, за да могат хората да купуват”. А ти казваш:” Добре, намалям ги”. И след това ги вдигаш. А хората пак купуват. И КЗК идват отново и казват “Казахме да ги намалиш, но ти ги увеличи”. И ти казваш :”Ми пробвах ги колко са способни да платят за това. Но, виждаш ли, те си плащат.”. “Да, плащат си, но не искат толкова да плащат”. И ти :”Еми те винаги се оплакват.Всички цени са им в повече и заплатите ниски. Но пак си плащат. Нали?”…

  И какво стана със спора за ИКЕА? Нищо. Темата се разми. Те ще си отворят, дори няма да прочетат вашите коментари тук, нито и където и да било другаде. И рекламата им ще продължи да върви все по-често и по-често по телевизиите. И пак ще си продават на 6000лв кухня без уредите в БГ и същата за 2500 евро в Гърция,но с уредите и т.н.
  И най-важното е, че ще има кой да ги купува тези техни продукти. Най-малкото, защото са от ИКЕА, разбираш уи.
  И след една година, ако никой не виждаш в магазина им, и той, въпреки това е все още там, ще бъде ,защото те са успели.

  Съжалявам, ако имам пропуски. Не мога да напиша към всеки коментирал в един изказ всичко, но смятам, че това е добре. Освен, ако Longanlon не реши да затрие коментара ми.

 69. Относно темата.. всички полудяхте с тази ИКЕА. Наистина е ясно защо в България ще е по-скъпо. Кое не е било?
  И сега една забележка, която ще си позволя да отправя към самия автор (надявам се да не се обиди): дразни ме маниерът ти на писане..както и грешките при самото писане. Виждам,че блогът ти е посещаван и има интерес към него.Статиите ти са интересни..ако вземеш сериозно моята забележка(което е по-скоро препоръка,а не обида),ще спечелиш и хора като мен в блога си:)

 70. След като те дразни маниерът ми на писане, вероятно няма да те подразни да четеш някой друг блог, а не моя – без да се обиждаш, разбира се 🙂

 71. Сандо
  16/09/2011 - 10:30

  Теорията на Longanlon щеше да е 100% вярна, ако в България съществуваше действаща пазарна икономика, което обаче съвсем не е така. Защото държавата се намесва непрекъснато в пазарните отношения, а освен това съществуват много монополи и дори част от монополите са държавни и пълнят черни каси на разните му там партии и групировки. Да не говорим пък за мафиотското регулиране на пазара и мафиотката диктатура в някои ключови за страната ни браншове (изкупуването на селскостопанската продукция, туризма, преработката на метали…)
  Освен това съм забелязал, че не само цените са различни, но и качеството на продаваните стоки не е същото, което пък вече не е само въпрос на “пазар”, но и на отношение към потребителите – ние все пак не сме второ качество хора, че да ядем второ качество храни, нали?
  Не, за някои неща не може да има оправдание, дори когато сме застъпници единствено на пазарната икономика и либерализма. Колкото до конюнктурата, крайно време е тя вече да еволюира и нещата да потръгнат ПОНЕ МАЛКО ВСЕ ПАК!

 72. Сандо, точно заради описаното от теб, написаното в статията е вярно – именно корупцията, монополите* и бюрокрацията повишават цените на стоките у нас и възпрепятстват икономическото развитие и конкуренцията.

  *монополите са функция на корупцията, защото само когато корумпираш властта може да постигнеш монопол и ефективно да изтребиш всякаква конкуренция – прокарваш закони и наредби, които притискат конкурентите ти, “твоят” човек в инспектората не им дава разрешителни и нонстоп им праща данъчни, само ти получаваш държавни субсидии защото зам.министъра е братовчед на жена ти, комисията за защита на конкуренцията и комисията за защита на потребителите не те закачат, защото си от основните спонсори на управляващата партия… такива неща.

 73. Даниела
  16/09/2011 - 10:59

  А как международни хипермаркети за хранителни стоки и дребна битова техника успяха да намалят цените до най-ниските в даден град, а само най-голямата такава верига не успя да стъпи на българският пазар както подобава?

 74. Сандо
  16/09/2011 - 11:18

  Така кажи де! Значи проблемът се състои в това, че няма пазарна икономика и хората живеят в прогнило от корупция общество, където всеки се оправя както може и се опитва неистово да се предпази от това да не го оправят и него по не най-подходящия начин. И Икеа е само функция на общото прецакване, а не негова причина. Нал’ тъй? Оттам нататък всички теории за търсене/предлагане, марж, пазар, цена на работната ръка, инвестиции/възвръщаемост, маркетинг и т.н. са напълно верни и приложими…, но не и за България.

 75. Даниела, всяко начало е трудно, а и не бива да забравяш, че хипермаркетите работят с български доставчици, цените на които са по-ниски, а ИКЕА не произвеждат нищо в България в момента. Освен това при хипермаркетите има голяма конкуренция у нас – няколко световни марки имат магазини, докато на мебелния пазар нещата стоят по доста по-различен начин.

 76. Една поправка – ИКЕА по принцип имат производство и в България – купуват от наши фирми както дървесина, така и готови продукти. Но не знам за какви количества става дума.

 77. Здравей, Лонгалон,

  Работя в ИКЕА Швеция от 3 години на средна мениджърска позиция. Няма да навлизам в подробности, тъй като само с това си слагам главата в торбата.

  Занимавам се предимно със скандинавски и немски пазари, т.е. не съм специалист по пазарите в Източна Европа и CIS, но мога да те уверя, че разликата в цените идва от франчайза. Погледнах някои от продуктите ни, които се изработват във Велико Търново и Стара Загора (най-добри за сверяване) и определено са си позволили волности.

  Относно корупцията. Тя е най-голям проблем при стъпване на пазара, не толкова след това (повечето неща се уговарят преди да отвориш, за да е всичко ясно, дори има неофициални договори!). Тази практика се затвърди, след като в Русия имахме страхотен провал, дори не успяхме да разкараме московския магазин и да го продадем на местни купувачи. Знам, че ИКЕА са се пробвали да отворят ’92-’94 в България и точно поради корупционни практики не сме стъпили на пазара. Сега е много различно. Разходите за отваряне в България не са по-високи от тези във Франция и няма как да има валидни аргументи по тая линия.

  Примерите със завишени разходи за сигурност не важат, други фактори играят много по-голяма роля, но да не списвам роман.

 78. Chernobyl,

  В България имаме производство (както цели мебели, така и само компоненти) за 45 млн. евро годишно. Това инфо дори не е тайна.

 79. ИКЕА(гърците) пускат стоките на тия цени, защото МОГАТ =) толкова е просто… :Р така и в моловете някои продават поминалогодишни колекции от разпродажби.. хъх

 80. Не мога да вдена откъде накъде някой ще диктува на някого на какви цени да продава и ще реве като саранска мечка. Ако ти е скъпо не купувай бе братче!

  Това свободна държава ли е или не, ако искам ще си отгледам една чушка и ще я продавам за 1000 лева и ако спазвам законовите изисквания никой не може да ми каже копче и да пищи.

  Ма било много скъпо, ми скъпо е, не купувайте тогава по дяволите, те са инвестирали, те продават, така са решили, заебете ги и това е.

  Направете магазини, произведете или купете стоки, продавайте по ниско, смажете ги да изчезнат. Ако сте момчета и момичета на место изяжте им пазара да ходят да просят, ебаси. Лудница пълна. Тва наще ора могат само да пищат и да плюят.

 81. Комитата
  17/09/2011 - 14:27

  Мисля, че самият шеф на Икея в Русия беше написал книга по темата, та след това трябваше да си дава оставката. Ще потърся подробности.

 82. много ще се радвам да намериш повече инфо 🙂

 83. За книга не знам, но уволнени шефове на ИКЕА Русия имаше. Разбира се, всички са знаели за корупцията, та тя в Русия си е ежедневие и ако е нямало подкупи, там ИКЕА никога нямаше да отвори магазин. Просто когато скандалът се раздуха се наложи да ги уволнят, за да успокоят топката. Има статии в по-стари броеве на бизнес изданията като Business Week и т.н. Няма да пускам линкове тук, но едно търсене в Google вади не малко резултати.

 84. Оказа се, че има и книга. Тя е писана от друг швед, не от тези уволнените. Той е ръководел операциите при отварянето на първия магазин ИКЕА в Русия и след като се оттегля от поста, решава да напише книга за преживелиците си там. Казва се Lennart Dahlgren, а книгата е “Despite Absurdity: How I Conquered Russia While It Conquered Me”. Интересни неща пише, примерно за среща между Кампрад и Путин заради проблемите с бюрокрацията и корупцията, са му искали между 5 и 10 милиона долара. Човекът се отказал от по-нататъшни разговори за тази среща и се чудел дали не се шегуват с него.

 85. коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) Страхотен анализ! Че то цяла бюрократично-мутренска джунгла! 🙁 🙁 🙁

 86. Лонг, много харесвам публикациите ти, но в случая не съм сигурен дали си прав.
  1.Не е коректно да намесваш щатите. Сравненията на цените, които родните медии правят са между магазини на ИКЕА в ЕС, нокой не споменава САЩ. Все пак от гледна точка на мита България, Гърция, Франция и Румъния (за тези страни видях сравнения на цените) са една държава. САЩ-не.
  2. ИКЕА не е квартална бакалия, нито е някакво магазинче в ЛА, а международна компания.
  3. Работя в търговска фирма. Статията ме накара да сравня цените на няколко, предлагани от нас масови стоки с тези на запад. От разговорите с нашите досъавчици съм нясно, че доставните цени за България са по-ниски, защото тук стандартът на живот е по-нисък. Все пак влязох в он-лайн магазина на един от техните западни клиенти и О, шок, цените там наистина са по-високи. Оправданието, че България е малък пазар звучи логично, но е неправилно. Или за да не стават недоразумения – това правило не може да бъде прилагано като общовалидно за всички сектори на икономиката. За едни то може да бъде валидно, за други не. А твоята статия е твърде обобщаваща 🙂

 87. MartinKo07
  19/09/2011 - 22:43

  Според мен Икеа са си направили проучването на пазара и са преценели, че на тези цени ще са конкурентни. Правилното сравнение ще е с други подобни хипермаркети в България. И съм съгласен с мнението на Ванко, че за всеки сектор важат различни правила.

 88. Дори за бакалиите не се отнася тази статия…
  работех в едни магазини, дето между Магазн А и Магазин Б, имаше огромна разлика в това какво се търси…
  Ако се паркираш в работническ квартал е нормално да ти вървят креМвиршите от пилешко месо… (дето съм ти казвал, че са от соя) и еФтената лимонада от левче…
  Всъщност теорията ти е частично верна… двулитровата лЕмонада от левче наистина е супер скъпа, на фона на една двулитрова кока кола. продуктите на кока кола са с не знам колко контроли за качество и безопасност и бла бла, докато лЕмонадата обикновено я произвеждат в един гараж, дето черпят вода от близкия язовир (за да е по Ефтено)
  Когато обаче сравнявам стоки с еднакво качество, не бих приел, че един неплатежоспособен пазар е предизвикателство за правене на бизнес с идеята, че като изплющим яки надценки, народът ще се избие за нашите качествени стоки. Некак си невърви… Специално с Икеа си мисля, че се надуват, щото си мислят, че нямат конкуренция, което не е точно така… Всъщност съм убеден, че след известно време ще свалят цените или ще хлопнат кепенците

 89. офтопикченце, ти на гръцките мениджъри вярваш, че имат реална идея за пазара ли?

  Да те светна ли, че съм правил сравнение на цените на промишлените стоки на Лидл… ми в Германия са по-скъпи (тва за хлебопекарни, апарати за кръвно, каски за велосипедисти и тн), НИЩО че Лидл ги внася от компанията-майка )))

 90. Спас Колев
  20/09/2011 - 07:47

  plankov, подсети ме за един, който през лятото на 1999 най-сериозно твърдеше, че Метро до няколко месеца ще фалира (по всички причини, изброени в коментарите нагоре), и затова се канеше да строи павилиони, които да дава под наем (да не изпусне нишата, която ще се отвори). :)))

  Аз не бих се грижил толкова за ценовата им политика, която може да има различни дългосрочни съображения. Примерно, (за разлика от Лидъл) умишлено да се стремят да се позиционират над най-ниския ценови сегмент, което не е невъзможно на нашия пазар. Както италианските марки за бяла техника, които тук са в средния сегмент, а в Западна Европа са на долната граница, ако изобщо присъстват на пазара.

 91. Венецианският търговец
  20/09/2011 - 16:31

  Защо никой не взема под внимание различните ДДС ставки в България (20%), Гърция (23%) и Румъния (24%) и при сравняването на цените?

  Трябва да се сравняват цените без ДДС. Примерно сравнение при една и съща стока и цена нето:

  – IKEA BG за 5000.00 лв. с 20% ДДС
  – IKEA RO за 5166.66 лв. с 24% ДДС

  Има разлика от 3.33% при една и съща стока и цена нето, само заради различните ДДС ставки.

 92. Мома Ангелинка
  21/09/2011 - 16:43

  Когато преди време отвори IKEA в Гърция, цените бяха като в Германския ИКЕА, но продажбите за първото 6-месечие бяха 50% по ниски от тези в останалите европейски страни. Така се взе решение цените да се вдигнат двойно. Резултатът – 70% по-високи продажби от тези в останалите европейски страни. По прицип гърците имат манталитета, че ако нещо е евтино – не е качествено. Все си мисля, че просто гръцката фирма отворила ИКЕА в БГ просто следва този модел. И бъди сигурен, че той ще проработи!

 93. Ще проработи, ако ти дават 14 заплата … ама като имаме два пъти по-нисък среден доход от гърците, не виждам как ще проработи…
  иначе да са живи и здрави, цените им не ме кефят и мисля да си пазарувам от Аико )))

 94. Бай Стоен
  23/09/2011 - 10:41

  Добре написано!

 95. Мома Ангелинка
  23/09/2011 - 11:56

  Тези времена за гърците отдавна отминаха, сега събират канапета от боклуците 🙂 Скоро доходите ще са като българските, при двойно по-висок стандарт на живот. Мирише на революция!!!!

 96. Чета ти блога от доста време и много рядко не съм се съгласявал с логиката ти..не че е задължително да се случва, но сега се случва и няма как да си замълча. 🙂

  Логиката да не бъдат евтини продуктите в ИКЕА е далеч по-проста отколкото ти си мислиш дори. Една цена, според икономистите, се определя не само от разхода, но и от търсенето-предлагането, от позиционирането на бранда и т.н.

  Или най-просто казано, когато нещо може да бъде продадено за 100 лева, от какъв зор ще се набутващ да го продаваш за 50 лв?? Първо тълпата от хора ще е толкова голяма, че ще трябва да назначиш двойно повече персонал да я обслужва, а накрая и profit-a ще ти е и много по-малък от по-големия брой продажби. И не на последно място, тези цени които сега обявяваш са максимални (справка каталог 2012). Т.е. оттук нататък всички промоции и оферти ще трябва да бъдат с по-ниски цени, отново според търсенето и конкуренцията.

  Освен това, смятам, че не е чак толкова скъпо да поддържаш магазин в България. Като изключим рушветите за колегите от Общината, всички останали разходи са ти много по-ниски от магазините в западна Европа например – труд, ток, данъци и т.н., което не само че компенсира риска, но и го препокрива неколкократно.

  Лека!

 97. Без да вземам страна, ще изложа само малко факти. Тези дни се втурнах като луда да превземам румънските молове и по – конкретно тези в Букурещ. Падна голямо пазаруване, главно от магазини чиито марки има и у нас, но тъй като съм от Русе реших, че Букурещ ми е по – близо примерно от Варна. През цялото време си мислех, че цените са еднакви в двете държави защото това са големи търговски вериги и според някаква моя /не особено логична/ логика е еднакво дали пазарувам в БГ или в Румъния. Представете си колко учудена останах когато като се прибрах влязох в българските сайтове да сравня и установих, че парцалките от Румъния са ми излезли със средно 20% повече. Нали Румъния е по – голяма държава, пазарът е по – голям, търсенето – в пъти повече, предлагането – огромно. Разликата в нашето и тяхното ДДС е само 4% ?!…

 98. Няма, просто няма чуждестранен инвеститор на българския пазар, който да не се е опитал да изклати покупателя и да изцоца максимално обстановката в нашата джунгла от беззакония и безнаказаност – така виждам нещата аз, опростено. Флагман-примери: МТел и ЕОН.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *