Дискусия в Капитал


От днес аз се включвам в дискусията на в. Капитал “Медии ли са блоговете”Моля за вашия глас с червеното бутонче НЕ – не защото блоговете не са медии, а защото не бива да са масмедии според определението на закона и да бъдат контролирани от него.

Самоубий се и … стани герой
Вирус

Коментари

 1. Стефан Манчев
  09/07/2010 - 09:37

  Аз гласувах със синьото защото спорът, поне официално, е дали блоговете са медии, а не дали трябва да бъдат контролирани. За мен е повече от очевидно, че те не са масмедии в общоприетия смисъл, и не могат и не трябва да бъдат контролирани по никакъв начин.

 2. след като е очевидно че не са масмедии, защо си гласувал със синьото? спорът е за това…

 3. Стефан Манчев
  09/07/2010 - 09:56

  Защото са медии.

 4. всеки Мунчо с достъп до интернет е медия??!? а чичо Гошо като се напие в кръчмата и той ли е медия?

 5. Лонганлон, като гледам, май само Стефан е гласувал “синьо”, така че няма какво да се притесняваш.
  Не знам къде виждаш червено, ти си си направо в розово 😉 … кофти работа

 6. да бе, и след оная фотосесия… с тва розово ше ми излезе име…

 7. Румен
  09/07/2010 - 10:53

  Добре де, след като проблемът са контрола и цензурата на медиите, не е ли по-добре да се опитаме да ги намалим? На мен ми изглежда най-простото и логично действие. Защото да се отрича че блоговете са медии е обречена кауза в дългосрочен план. Засега все още те не са масово четени и мнозинството хора някак не ги възприемат като медии, но тенденцията е ясна – повече хора ще ползват активно интернет, ще четат блогове, ще се появяват нови публицистични блогове и т.н.
  А и чичо Гошо като се напие в кръчмата и започне да бистри политиката си е медия :). От едната страна са политиците, от другата приятелите на Гошо, в средата седи Гошо и предава информация, пречупвайки я по собствени виждания. Медия отвсякъде 😉
  Важен е и въпроса какво става, като чичо Гошо смени темата и започне да ме псува мен примерно. Това може да се разглежда като практикуване на правото на свободно слово, но ако съм наблизо става бой. В цивилизована държава все пак е хубаво засегнатите от нечие свободно слово да могат да потърсят правата си, та контрола над медиите ако е нулев имаме проблем… Трябва да се търси win-win решение, въпреки че изглежда трудно.

 8. А русалките мацки ли са или риби :)?

 9. Румен
  09/07/2010 - 10:55

  Баси майката, защо по дяволите до коментара ми се показа снимката ми от профила в Гугъл?

 10. защото всичко е мафия 😛

 11. Георги Генков
  09/07/2010 - 11:11

  Червено/розово/ от мен.
  Не са медии, всеки радиолюбител медия ли е?
  Всеки който качва клип в ютуб медия ли е?
  Всеки който пише във f и t медия ли е?

  Хайде холан да има място да си ги псуваме на воля, политиците.
  🙂

 12. Всъщност и аз съм на мнение, че блогът е вид медия, но съм сигурен, че много по-лесно би било да се избегне малоумният контрол – поне на първо време – чрез “е ли е вид медия блогът, та да бъде контролиран като другите медии?”, отколкото да се тръгне да се гони Михаля при “след като са вид медия, защо да не бъдат контролирани като масмедиите?”. Просто в България е така. Затова съм много съгласен с хода на Longalon (не че реално ме боли, аз от политики и подобни не разбирам и не се изказвам, но въпросът е принципен).

 13. “Моля за вашия глас с червеното бутонче НЕ ”

  Недей така директно, човече. Вземи пример от депутатите. Вдигай химикалка, хвърляй кърпичка 🙂

 14. Чакай първо да станем над 1оо кила. 🙂

 15. хех, ако искаш да стигнеш фидосова ще са ти малко 😛

 16. не знам за блоговете, но веско маринов сам по себе си е медия 🙂

 17. btw моето мнение по темата:

  http://nname.org/2010/07/09/%D.....%B8%D1%8F/

 18. прочетох го преди час 🙂

 19. Стефан Манчев
  09/07/2010 - 17:24

  Цитирам: “всеки Мунчо с достъп до интернет е медия??!? а чичо Гошо като се напие в кръчмата и той ли е медия?”

  Нима приравнявате своя блог със “всеки Мунчо с достъп до интернет” и “чичо Гошо като се напие в кръчмата”.

  Не знаех, че имате толкова “високо” мнение за собствения си блог.

 20. Колко струва един блог ще разбереш като си купиш вестник. Като го прочетеш и не ти хареса, пробвай да го върнеш на продавача. Аз така правя с вкиснатото мляко.

 21. Селин
  09/07/2010 - 22:50

  Медия са, разбира се. От вида нови и интерактивни медии. Поне така се изучават във Факултета по журналистика и масова комуникация, а там ако не са наясно не знам къде са. Мунчо и Гошо ако си направят блог ще са просто некадърна и непосещавана медия, няма да са първата такава в БГ. :Р
  Но и аз съм ТВЪРДО ПРОТИВ всякаква форма на регулация на блоговете. По простата причина, че това е единственият начин за свободно изразяване, който ни е останал. Я опитайте да пуснете своя статия в някой вестник. В който и да е. Да видите с колко мнения ще трябва да се съобразите. Докато положението в България е такова, блоговете не трябва да бъдат регулирани. А и иначе също. Това са ЛИЧНИ сайтове, все пак. -_-

 22. Стефан Манчев
  09/07/2010 - 23:03

  Цитирам:”Дискусията около промяната на избирателните закони за това доколко и онлайн медиите трябва да бъдат регулирани, повдигна обаче въпроса медии ли са всъщност новите формати (и в частност блоговете), изпълняват ли те типичните журналистически функции и ако да, трябва ли да спазват определени критерии при поднасянето на информацията.”

  Автоцитат:
  “Блоговете са медии. Те не изпълняват никакви “журналистически” функции, каквото и да означава това, и за това трябва и имат абсолютна свобода на изразяване дадена им от “Всеобщата декларация за правата на човека”. По тази причина те не трябва и не могат да бъдат регулирани.

  Опит за такава регулация ще е равносилен на опит за регулация на изказванията на “Speakers corner in Hyde Park, London” със български закон.”

 23. Aми Селин… там във факултета по журналистика колко да са наясно с блоговете? Някой от там да има популярен блог?

  Това като едни известни консултанти дето консултират фирмите как да си правят блогове, докато техните лични блогове имат въпиюща и очевадна нужда от консултиране 🙂

 24. Стефан Манчев
  10/07/2010 - 06:51

  Longalon – “там във факултета по журналистика колко да са наясно с блоговете?”

  Блоговете не са нищо повече от едни лични дневници, побликувани в интернет, които могат да се четат от всички. В тях всеки блогър побликува каквото пожелае и може евентуално в реално време да получи коментари от други хора, за това което е написал и показал, и да им отговори.

  Естествено е да има добри и лоши, попълвани често или рядко, и изобщо всякакви блогове но въпреки това всички те са медии според определението. Те нямаше да са медии само ако останеха като дневници за лична употреба и ги четеше само авторът им.

 25. T.e. всяка реч, която не е за лична употреба е медия?

  Не разширяваш ли понятието до абсурдност?

 26. Стефан Манчев
  10/07/2010 - 09:04

  Напиши какво е твоето определение за медия и да сравним дали блогът ти отговаря на него.

 27. Баце, ако имаше точно определение за медия, нямаше да го водим тоя спор, камо ли в Капитал..

 28. Стефан Манчев
  10/07/2010 - 09:13

  Има и то е “абсурдно разширено” според теб.

 29. Стефан Манчев
  10/07/2010 - 09:19

  Под медия вие всъщност разбирате масмедия като, телевизия, радио, вестник, интернет издание и др. Точно вашият блог и на други популярни блогъри вече не е само медия, а масмедия защото се чете от много повече хора сравнено с някои класически масмедии. За това е и този безумен и напълно обречен напън да ви “регулират”.

 30. Филип
  10/07/2010 - 10:46

  Има логика в думите на Стефан Манчев.

 31. Светослав Бацоев
  10/07/2010 - 19:06

  Ако блоговете са медии то и всички други публично достъпни сайтове трябва да са медии. Гласувах с не.

 32. Стефан Манчев
  10/07/2010 - 19:27

  “Ако блоговете са медии то и всички други публично достъпни сайтове трябва да са медии.”

  Браво, точно така е, най-накрая някой да разбере за какво става дума. Но защо гласува с не!?

 33. Защото е повече от очевидно, че дискусията се води за това дали блоговете са масмедии, а не “медии” в смисъла който влагаш ти, защото според него и тетрадката на всеки ученик, всеки диск и изобщо всяка среда за записване на информация е медия и разговор по темата е излишен.

 34. Стефан Манчев
  10/07/2010 - 20:30

  Прочетете това:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mass_media
  Mass media denotes a section of the media specifically designed to reach a large audience. The term was coined in the 1920s with the advent of nationwide radio networks, mass-circulation newspapers and magazines. However, some forms of mass media such as books and manuscripts had already been in use for centuries.

  Mass media includes Internet media (like blogs, message boards, podcasts, and video sharing) because individuals now have a means to exposure that is comparable in scale to that previously restricted to a select group of mass media producers.

  Блоговете са масмедии защото са публично достъпни, и за това повече обяснения за очевидни неща на са необходими.

 35. И думите ми са публично достъпни – това прави ли всяко място, в което някой говори, масмедия?

 36. Стефан Манчев
  10/07/2010 - 20:34

  Всичко което дава възможност дадена информация да достигне до много хора е масмедия.
  Книги
  Списания
  Вестници
  Телевизия
  Радио
  Блогове
  Подкасти
  Видео споделяне
  ..
  ..

  Така ясно ли е?

 37. по въздуха се предават вибрациите на гласа ми и чрез него думите ми могат да достигнат до много хора. въздухът медия ли е?

  пак ти казвам, така, както ти приемаш масмедиите, самото понятие става нонсенс.

 38. Стефан Манчев
  10/07/2010 - 20:47

  http://en.wikipedia.org/wiki/M.....ication%29
  In communication, media (singular medium) are the storage and transmission channels or tools used to store and deliver information or data. It is often referred to as synonymous with mass media or news media, but may refer to a single medium used to communicate any data for any purpose.

  Думата медия идва от латински (medium) и според “Съвременен тълковен речник на Българския език” трето издание стр.440 медия -> масмедия стр.437 е Средство за масово осведомяване което задоволява потребностите от информация.

  Сега кажете вашият блог медия ли е?

 39. Човече, не разбра ли че според определенията които даваш, блоговете са медии и никой не спори за това? Не само блоговете ами и сидитата, лепящите листчета и мозъците на хората.

  Стига си повтарял едно и също, а вземи да разбереш контекста на спора и нуждата, която го предизвиква – нуждата да се види къде точно е разграничението между съвременното виждане за масмедия според закона и практиката и новите медии като блогове и социални мрежи, че даже и гугъл (прецедентите с тъмбнейлите и кеширането и авторските права върху тях).

  Повече от очевидно е, че днешните условия и проблеми изискват по-отчетливо дефиниране и разграничаване според други признаци и това, че ти си се хванал в някакви традиционни учебникарски определения показва само, че нямаш идея нито за същността на спора, нито защо се води той.

  Споко, не си ти единствения, дето се е сетил да отвори уикипедия, та да намираш ключа за палатката там. Прочети коментарите под статията в Капитал – може да видиш проблема в нова светлина. Или поне да го видиш 😉

 40. Стефан Манчев
  10/07/2010 - 21:15

  Ти прочети коментарите в Капитал. Моите също са там (BlieWater). Ще си спестя излишно писане и обяснения ако ги прочетеш.

 41. To писането ти е излишно и без да си го спестяваш явно, ама няма нужда да постваш по 3 коментара един след друг.

 42. Стефан Манчев
  11/07/2010 - 06:53

  Не знаех че има ограничение в начина на мислене, писане и броя последователни коментари!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *