След Родни Кинг: черните бунтове в Лос АнжелисПродължавам статията си Да си спомним: Родни Кинг с описание на събитията, които последват оправдаването на четиримата полицаи от съда в Simi Valley.

На 29 април 1992 г. съдът намира обвинените в побой над Родни Кинг полицаи за невинни по всички обвинения и ги освобождава. Това решение, заедно с медийната истерия и манипулации с цел търсене на сензация катализират повишеното от много време насам напрежение в черните гета на Лос Анжелис и предизвиква най-големите “расови бунтове” в САЩ от времето на Мартин Лутър Кинг насам…

Разбира се, случаят “Родни Кинг” е само повод за бунтовете – истинската причина за тях е начинът на живот на голяма част от черната общност в гетата на южен централен ЛА – изключително високата безработица сред живеещите там (засилена от икономическата рецесия в САЩ в края на 80-те и началото на 90-те), ниското образование, огромна престъпност. Само седмици преди това двете най-големи черни бандив ЛА – Bloods и Crips спират дългогодишната кървава вражда помежду си и се споразумяват да работят заедно срещу полицията в града и да поставят политически искания (?!?).

Няма доказателства бунтовете да са организирани – участниците нямат публични лидери, не са издигнати никакви искания, никой не говори от тяхно име. Смята се, че бунтовете започват спонтанно на няколко места в ЛА на 29 април, веднага след произнасянето на оправдателната присъда срещу полицаите и продължават шест дни – до 4 май 1992 г. През тези дни няколко десетки хиляди чернокожи се включват в масови нападения над представители на други раси, чупене на витрини, палежи на сгради и автомобили. Особено много хора, дори жени и деца участват в разграбване на магазини и складове и нападенията над собствениците им.

Множеството от участниците в различните престъпни действия са млади мъже, болшинството черни и по-малко латиноамериканци. За шестте дни, през които продължават бунтовете са убити по различни данни между 50 и 60 души, ранени са над 2000, подпалени са над 3600 пожара, които унищожават напълно 1100 сгради, общите щети се оценяват на сума между 800 милиона и милиард долара. Повечето от убийствата са резултат от престрелки между враждуващи банди, използващи безредиците за да уредят лични сметки.

Особено много щети понася корейската общност в ЛА: тя е обект на масова омраза от страна на гето-чернокожите, защото голяма част от магазините в най-бедните части на града принадлежат на корейци, а месеци преди това кореец застрелва черна жена, която се опитва да обере магазина му с оръжие в ръка. Корейски магазини са ограбени и подпалени, понякога дори с хората вътре, корейци, а покрай тях и други азиатци са нападани и пребивани от вилнеещата тълпа – убити са 7. Сред корейците тези събития са известни като Sa-I-Gu (사이구) – 4/29.

В потушаването на бунтовете и възстановяването на реда се включват специалните части за борба с масови безредици на полицията в Лос Анжелис и 4000 души от националната гвардия на САЩ, които буквално отвоюват улица след улица в разбунтуваните квартали, напредвайки с джипове Хамър. Редът обаче е възстановен едва с помощтта на още 4000 души – редовни войници и морска пехота, извикани от Форд Оркс с танкове Abrams и БТР-и на петия ден от бунта. На шестия ден бунтът официално е обявен за овладян, но военните остават в града още седмица.

А какво става с Родни Кинг?

В резултат на масовото недоволство, делата срещу четиримата полицаи, арестували Родни Кинг са възобновени. Тъй като щатският съд вече се е произнесъл, заведени са граждански искове срещу всеки от тях от името на Кинг. В резултат на исковете на Родни Кинг е присъдено обезщетение от $ 3,8 милиона, а двама от полицаите – осъдени на по 30 месеца затвор (условно) – за безпристрастността на делата още се спори.

С парите Родни Кинг стартира собствен рап-продуцентска къща – Alta Pazz Recording Company, която няма особен успех и той се премества да живее във Фонтана, Калифорния. Няколко години по-късно, през 1999 г. е арестуван отново за побой над съпругата си, а на следващата година насилствено е подложен на рехабилитация поради употреба на халюциногена PCP. Следват присъди за “неприлично разголване” и отново каране с превишена скорост в нетрезво състояние и под въздействието на наркотици и оказване на съпротива при арест. От 2004 г. до сега Р. Кинг е в затвора.

Всичко това аз си го спомням, когато американци започнат да ни учат на политики спрямо малцинствата. Добре, че поне в Европа им се види края на тия халюцинации на тема “мултикултурно общество” с падането на Блеър и общото осъзнаване, че гражданите са граждани тогава, когато имат не само граждански права, ами и граждански задължения.

Да си спомним: Родни Кинг
Ще ми откраднат ли компютъра?

Коментари

 1. The Man On The Silver Mountain
  31/08/2007 - 10:25

  Rodney King…

  Изключително много се кефя на информация (статии, филми), които разкриват американската простотия, прикрита под високопарни фрази за своб…

 2. Павел Танков
  24/10/2007 - 14:02

  На шестия ден бунтът официално е обявен за овладян, но военните остават в града още седмица.
  Ако беше в БГ П. Петк. щеше да каже, че бунт изобщо не е имало, или в най-лошия случай той е овладян за часове.

 3. “гражданите са граждани тогава, когато имат не само граждански права, ами и граждански задължения.”

  Ще ми бъде интересно да прочета и други твои разсъждения в същия стил, само че отнесени не към американската, а към родната действителност (през твоя поглед). Ако не те мързи да пишеш де. 🙂

 4. Лъчезар Томов
  06/03/2009 - 11:17

  Правата на малцинствата не могат да бъдат по – големи от правата на мнозинствата, иначе е дискриминация.

 5. Келанвед
  11/04/2010 - 14:27

  Много силна статия

Leave a Reply

Задължителните полета имат *