Нов вид спамНямам ни най-малко съмнение, че ще обера наградите за най-нелеп спам, получаван някога.

Миналата година получих и прочетох до последната запетайка едно спам-писмо (а днес се сетих за това). То бе на английски, стандартното за нигерийския принц, който имал 200 млн долара, ама не можел да ги извади извън страната, та ако може да му дам номера на кредитната си карта, за да ги преведе на нея, а после да си ги вземе като избяга от Нигерия. За мене щял да остане 1 млн, представете си.

Но…

Невероятното тук е не съдържанието (този тип спамове са май най-често срещаните в зората на спамърството и широко се подвизават и днес), а фактът, че го получих по факса. Разпространението на спам по имейла е практически безплатно. Затова именно подобни идиотски писма съществуват изобщо – заради възможността да ги изпратиш на 1 млрд хора и един поне от тях да е достатъчно тъп да даде наистина кредитната си карта.

Пращането на факс обаче не е безплатно. Пращането на международен такъв не е и евтино дори, при това с дължина 2 страници. Не е и времево икономично – щото ако си напишеш бот, за 1 млн имейла ти трябват няколко минути, ама само за един единствен 2 стр. факс – минимум 30 сек. Според кода на номера, факсът бе пратен от Белгия – страна с дълга история на съмнителни икономически практики, нечестни бизнесмени, финансови измами и др. (това между другото). Не знам къде ще му излезе сметката на тоя спамър, за да прати достатъчно факсове, че да получи и желания резултат (че и с такова малоумно съдържание).

Аз обаче си направих труда и разхода да пратя факс с отговор – просто удоволствието да го направя тогава ми подобри настроението през целия ден. Бяха само две думи на английски, с написани със замах с дебел маркер. Дали ще ги познаете )

Принципно го казвам
Cheap update

Коментари

 1. Боян Юруков
  31/08/2007 - 14:32

  Всъщност факсове могат много лесно да се изпращат през интернет вече – точно като писма. Даже мисля, че по едно време mail.bg имаха такава услуга. Ако са използвали такъв метод, няма проблем да имат бот.

 2. Васил Колев
  31/08/2007 - 14:32

  Спомням си как преди много години, бивайки ученик в гимназията (8-9 клас), някакъв чичко се появи в училището с молба да му преведем едно такова писмо, получено по пощата…

 3. fuck the norm
  31/08/2007 - 14:33

  за първи път чувам за спам, пуснат по факса 0.о

 4. юбомир Петров
  31/08/2007 - 14:33

  Представяте ли си новия модел факс машина на Philips (примерно)…с диалог от типа на:
  Send to: [number]
  Captcha verification: [code]

  😀

 5. dEMO VERSA
  03/11/2007 - 12:20

  мисля че се сещам втората дума е YOU

 6. NO THANKS…?

 7. Хахааа, какъв но тенкс бе ,пич , сигурен съм че това с Ю-то е отговора , макар че и но тенкс звучи логично 🙂

 8. Най–вероятно, да изпраща факс ,за него е безплатно, в някои европейски страни има оферта на телефонни оператори,когато звъниш или изпращаш факс до европейска държава ,е безплатно

Leave a Reply

Задължителните полета имат *