Злободневно


Напоследък няколко неща привлякоха вниманието ми в новините – големи работи стават в държавата ни, да ви кажа. Няма как да пропусна да се изгавря както с отдавна изстиналия труп на Българската православна църква и с поредния й събор, така и с абсурдните акцизи на дизела и логичната стачка на превозвачите.

С кеф ще спомена още и горкият Станишев, който сам не знае какво да прави с правителството си, че даже и изкуфелият съдия, осъдил гнусния убиец Стависки условно, “щото бил известен”

Пази боже, сляпо да не прогледа

Аз отдавна казах, че Българската църква даже вече не приритва в претсмъртни гърчове, ами трупът й направо се е вкочанил и изстинал. Това ми становище бе официално потвърдено на Шестия църковен събор в Рилския манастир миналия месец, където големите попове се събраха да бистрят бъдещето на църквата. Избистриха го те само както те си могат и за пореден път показаха, че са на светлинни години отдалечени от вярата, вярващите и всякаква социална дейност и че потънали в дълбините на собствената си глупост не виждат по-далеч от прашните си книги и черни одежди.

Щели да въвеждат предмет “Православие”, обявили се срещу извънбрачното съжителство и употребата на алкохол. Браво господа попове – за пореден път доказахте с решенията си, че не сте обществени фигури, а един вид луди аскети, стоите далече от хората и обществото, не говорите на разбираем за хората език, а припявате на старославянски, не ни учите как да се обичаме и да живеем по-щастливо, а само заклеймявате това или онова с пяна на уста. Държите се сякаш сме ви длъжни с нещо – на вас и религията. Да, ама средните векове отдавна отминаха и модерната концепция за религия няма нищо, ама нищо общо с вашето старческо фъфлене. Време е да си вървите.

Дизелът – луксозна стока

Да си вървят поповете, ама явно ще трябва да е пеша, защото дизелът поскъпна – дотолкова, че превозвачите взеха да протестират. Оказва се (каза го министърът на икономиката тая сутрин, нема лъжа), че цената на дизела в България, преди данъците и акцизите, е най-ниската в Европа – което по-иначе казано означава, че държавата оскъпява горивото, като го облага с безумно високи налози.

Може би отново е време да попитам – за какъв дявол ни е акциз върху горивата?!? Според Министерството на финансите, загубите от неувеличаването на акцизите ще коства на държавата по 200 млн годишно. При условие, че държавата има огромен бюджетен излишък (който за първото тримесечие достигна отново неподозирани висоти) и може да си позволи да загуби малко пари, не само за да задържи, ами и да свали цените на бензините – това ще е голямо облекчение за бизнеса, а и ще свали инфлацията, защото цените на всички стоки се влияят от транспорта. Вместо да обвинява вносителите на дизел в картелиране, правителството може да се вземе в ръце и да направи поне малко данъчни реформи, които ще се усетят пряко от хората и бизнеса.

Разбира се, безумните мерки, които вездесъщото Министерство на икономиката с вездесъщия си министър предлагат не закъсняха – да се замрази, видите ли, регистрацията на нови фирми превозвачи, за да се ограничи нелоялната конкуренция (?!?) и да се “наблюдава и ограничи зареждането на български камиони с гориво в чужди бензиностанции” (?!?!?!?!?!?). До кога държавата смята, че може да бори нелоялната конкуренция с ограничаването на конкуренцията по принцип?!?!?!?!?!?!?!?! И не станаха ли много въпросителните и удивителните, когато говоря за държавни мерки в икономиката?

Рицарят на печалния образ

Като стана дума за правителството, няма как да не отбележа, че то си има и други проблеми, не е като да мисли само за дизела. Станишев, горкият, съвсем предаде фронта и изостави досегашната линия на големата управленска Тройка, която диктуваше нищо да не се признава, всичко да е наред и Европа да си гледа работата:

Сергей Станишев: Защото не се знае кой кого слуша. Аз съм говорил с лидери на партиите, които дори влизайки в кабинета на министър-председателя казват тук можем ли да говорим. И аз не мога да им дам еднозначен отговор…

Мравунякът е окончателно разръчкан, с безценната помощ на няколко строги брюкселски чиновника. Правителството очаква включване от магазина за здрав разум…

Здрав разум обаче няма

Поне в съдебната система, която би трябвало да се занимава с корумпираните, такъв не виждам. Гнусният мазняр Максим Стависки утрепа човек и си излезе невредим, защото, видите ли, бил известен. Всички сме равни пред закона? Да, ама както е отколе, някои са по-равни от другите.

И това разбира се го знае всеки, но сега, забележете, го признава, при това с гордост, съдията, който го е осъдил. Дъртият мухльо “с 40 години стаж като съдия” даже не се срамува и не изглежда като да осъзнава колко абсурдно е изказването му. В другите държави на престъпленията, извършени от известни личности се гледа като на знакови и им се дават много сериозни наказания, защото тия хора би трябвало да са пример за младите и обществото – с известността им върви и социална отговорност. А тук напротив – ако си “голям” може да правиш каквото искаш, при това според официалното мнение на съда. Щях да се хиля на глупостта му, ако не ме беше толкова яд.

————————————————

Та такива вихри се вихрят в милата ни държавица – дом на киселото мляко, розовото масло и цървули от всякакъв тертип. Остава да видим Бойко до къде ще я докара като стане премиер, щото седесето, горкото, никакво го няма и затова не виждам кой друг ше може да спечели изборите.

ех, Аланис…
Кликни и виж

Коментари

 1. Павел Танков
  21/05/2008 - 10:26

  “Оказва се (каза го министърът на икономиката тая сутрин, нема лъжа), че цената на дизела в България, преди данъците и акцизите, е най-ниската в Европа …”
  … а след облагане – най-високата в Европа.

  Бензинът също. Преди малко повече от 2 седмици зареждах бензин в Словения – 1.06 евро/литър. По-евтин е от тук.

 2. Павел Танков
  21/05/2008 - 10:28

  Но както знаем нашият стандарт на живот най-високия в Европа и затова е нормално да са ни най-скъпи горивата. 🙂

 3. Срещу думата идиотщина в речника има снимка на правителството (или по-точно на всички правителства до сега)
  Незнам защо според всеки един министър проблемите се решават чрез забрани. Няма да зареждаш в чужбина, няма да регистрираш нова фирма и все неща в този дух.
  Преди време имаше разгорештен спор за кражбите на железопътните линии и решението на компетентното лице (извинявам се но не му помня името) беше следното: Да се затворят всички изкупвателни пунктове за метали и така нямало да има кражби 🙂 🙂
  А за Ставииски, уважение и поклон пред това което е постигнал в спорта, но трябва да гние в затвора поне 10години. Уесли Снайпс получи 3 години за укриване на данъци за някаква смешна за икономиката на САЩ сума. Което всъщност се оказа максимално възможната присъда.
  Има нещо сбъркано в гена на българина. Докато е част от народа има извисени идеали и амбиции, хуманност и човеколюбие а като се докопа до власт колкото и малка да е тя става алчно и мързеливо говедо !!!

 4. Едно от малкото неща, с което може да конкурираме „стара Европа” са нивата на данъците. Страни като Германия, Холандия и Франция скърцат със зъби срещу „данъчния дъмпинг” на източноевропейците. Едно ото нещата, които са наложили е някаква директива, която определя минимални равнища на акцизите за всички страни от ЕС. Ние не сме ги достигнали, имаме срок до 2011 година.

  Така, че за съжаление това дали да има акциз и колко да е той вече зависи не от София, а от Брюксел.

 5. Спас Колев
  21/05/2008 - 11:26

  А преди няколко дни Познър говореше за рязко вдигане на акцизите върху горивата (със съответно сваляне на други данъци) – да им е гадно на руснаците, Чавес и муджахидините. 😀

 6. Тук има една статия, от която се вижда, че нещата не са толкова прости

  http://www.segabg.com/online/a.....id=0000901

  Държава Бензин А-95 Дизел
  България 2.33 лв. 2.56 лв.
  Австрия 2.50 лв. 2.53 лв.
  Германия 2.84 лв. 2.70 лв.
  Чехия 2.40 лв. 2.42 лв.
  Унгария 2.34 лв. 2.47 лв.
  Испания 2.28 лв. 2.44 лв.
  Словения 2.17 лв. 2.33 лв.
  Швейцария 2.25 лв. 2.48 лв.
  Люксембург 2.40 лв. 2.23 лв.
  Полша 2.50 лв. 2.45 лв.
  Норвегия 3.20 лв. 3.24 лв.
  Швеция 2.80 лв. 3.02 лв.
  Белгия 3.00 лв. 2.60 лв.
  САЩ 1.23 лв. 1.44 лв.
  Великобритания 2.70 лв. 2.99 лв.

  Източник: Европейската комисия, Oil bulletin

 7. По време на “комунизъма” не е имало акциз върху дизела. Оттогава датират автобусите “чавдар” и “икарус”, които бълваха черен пушек и трябваше да ги заобикаляш отдалече, ако ти е мило за дробовете. Оттогава датират и панелките без никаква топлоизолация. Изкуственото поддържане на високи цени на горивата помага да се използва енергията по-разумно, икономично и ефективно, без разхищения. И затова когато пазарните цени се покачат заради някоя прищявка на ОПЕК, европейците могат да стиснат зъби и да го понесат, без да се налага да пращат децата си да умират някъде на майната си, само и само да осигурят стратегически петролни ресурси.

 8. Общо взето съм съгласна с констатациите и коментарите, от които най ми допада мнението на Shorgov.
  Интересен е, за мене обаче, сайтът Православие БГ (особено по-старата му версия, макар че новата е по-логична), където намирам хубави, интересни статии от млади, интелигентни православни свещеници…
  Но за ‘Гнусният мазняр Максим Стависки’ не съм особено съгласна, защото безспорно той наистина е виновен и следва да понесе сурово наказание (пази Боже никому да не случи да изпадне в неговото положение, обаче – никой не е застрахован… тук четящите и пишещите никога ли не са се изкушавали да седнат подпийнали зад волана?). Просто си мисля за множеството ужасни убийства, които станаха по пътищата на страната, и в София също (цяло семейство затрито, едно момиче на път за училище, убити на автобусна спирка, абитуриенти край Перник, … нескончаем списък) и техните извършители понеже не са световни шампиони, въобще не са престъпници, кротичко се измъкнаха от отговорност…

 9. това за акциза което си написал Лонг е доста безсмислено, голям бюджетен излишък не значи, че няма за какво да се харчат парите, все едно в края на месеца си похарчил половината си заплата, ще поискаш ли да ти я намалят?

  Чернобил, адски прав си, също от цените се вижда че сме в общия кюп, златната среда

 10. Само че, Вокси, твоята цел като работиш е да печелиш пари и по-голяма заплата. Ама на държавата работата не е да печели максимално – работата на държавата е с минимални средства да осигурява максимално добри условия на гражданите си.

  Харченето на повече и повече пари от държавните чиновници има само негативен ефект, защото с него се маскира нуждата от по-ефективни начини на работа. Виж здравеопазването – за няколко години бюджетът му се е качил тройно, а качеството с колко се е повишило?

  Там е работата, че държавата не харчи ефективно средства и затова е по-добре да се ограничи с минимума, а останалите да ги остави на гражданите и бизнеса (т.е. да не им ги взема чрез големи данъци), защото те много по-добре знаят какво да правят с тях и как да ги инвестират.

 11. yoalbo да изкушавали сме се, НО щом си достатъчно възрастен да имаш книжка, би трябвало и да си достатъчно възрастен да взимаш решения и да си носиш последствията от тях.
  Отделно остави, че беше лице на Не Карам Пил – баси не трябва и на 1 бира да се качва, дори не трябва на жълто да минава. Като се е хванал нека освен за публичност и да се потруди малко като даде пример.

 12. Лонг, с минимални средства означава една магистрала да не може да си построим, смяташ че държавата разполага с кой знае какви средства? сивата икономика е няма и всеки си плаща всичко? и колко ефективен за икономиката ни е примерно мутро-автопаркът?
  В здравеопазването виждам една Токуда която работи с НЗОК и е на печалба и предлага качествено обслужване, значи касата очевидно не пречи на частния бизнес да се развива и плаща не толкова лоши пари за стационарни случаи на здравноосигурени, това че някои смятат че едва ли не всеки преглед на порязан пръст или грип трябва да се плаща от касата показва доколко не са наясно със смисъла в задължителното здравноосигуряване
  Кажи кои данъци смяташ че трябва да са по-ниски, колко са сега и колко трябва да станат според теб, щото едно по-ниски данъци нищо не говори

 13. Shogi, напълно съм съгласна с тебе, на 100%, вкл. и особено за рекламната кампания (направо си беше наглост от страна на Стависки), ама думата ми беше за ония другите, неизвестните дето убиха хора, предизвикаха трагедии и никой не говори повече за тях – платиха си, измъкнаха се… и всичко е в реда на нещата, злободневно?
  ps: забравих,… за министъра на икономиката! – този човек наистина публично заявява, че си няма и понятие от икономика и всички гледаме това и… нищо?…

 14. ОСНОВНИЯТ доход на разни сенчести бизнесмени идва именно от държавата. Колкото повече пари има за харчене държавата, толкова повече от тях отиват по разни “наши хора”, фирми на батко и татко, уредени държавни поръчки и нагласени търгове и т.н.

  Това е така, защото държавният чиновник не се отнася грижовно с парите – те са “държавни”, а не негови. Затова той никога не прави всичко възможно те да бъдат изхарчени ефективно. Държавата не може да построи магистралата не защото няма пари, а защото корумпираните чиновници са толкова зазяпани в собствената си изгода, че сами си режат клона, на който седят.

 15. Лонг, ма стига с тези чиновници, има толкова други неща за които се харчат парите, отделно масата чиновници са нископлатени, единици удрят джакпота… интересно е че смяташ че парите които се въртят са достатъчно, пак не каза кои данъци имаш предвид… общите приказки са ясни, че държавата не е добър собственик го знаем, това обаче не значи че не трябва да си строи пътищата с данъци които преди това е прибрала, по-ниски вероятно си има някакво минимално ниво, а за корупцията – има си избори

 16. Павел Танков
  21/05/2008 - 17:13

  chernobyl:
  “Изкуственото поддържане на високи цени на горивата помага да се използва енергията по-разумно, икономично и ефективно, без разхищения.”
  Нямам нищо против, само парите от акциза да ходеха където трябва.

 17. Разбира се 🙂 ако парите от акциза действително отиваха за екология и енергийна ефективност, България щеше да е зелен рай… ех, мечти…

 18. @voxy само парите изпратени по разни европейски програми за пътната мрежа са достатъчни за да се асфалтират няколкократно всички пътища в България. Познай, къде са отишли.

  @chernobyl
  Това, че вдигали ценита, за да карат хората да икономисват си е поредната демагогия. Просто на нещо, което се харчи много по стара традиция се слагат големи цени за да са приходите в бюджета по-големи, без да се направи елементарната сметка, че ако печалбите и оборотите на фирмите са по-големи и бюджетът ще е по-добре. Икономии могат да се постигнат, ако ги има съответните технологии, а не чрез изкуствено ограничаване.

  Колкото за равните и по-равните – то в Щатите уж правят големни процеси ама О Джей Симпсън го оправдаха, нищо че всички знаят, че е виновен. Та нищо ново и тук и там.

 19. +Божо, “за равните и по-равните”: ами, по мое мнение, това е така, защото всъщност се е установило едно “пазарно” правило в правосъдната система (там, а може би и у нас), че не е важна истината, а кой е по-добрият адвокат, т. е. конкурират се ‘за правдата’ адвокатите и печели по-добрият… формално това изглежда ужким правилно…

 20. @yoalbo
  Мда. В правосъдието всъщност не се търси истината а както един приятел се изразява – се “надпърдяват” прокурори и адвокати кой ще, аа.. е хайде, кой ще си го извади (аргумента) най-добре.

 21. 🙂

 22. Т.Лефтеров
  22/05/2008 - 09:18

  А-95 А-98 дизел

  ФРАНЦИЯ – 1.43 1.47 1.40 цените са в евро

  В Щатите Уесли Снайпс поучи 3 години за укриване на данъци.
  Уесли получи максимално, защото е известен!
  Максим получи минимално, по същата причина!

  Хубаво е да си известен в БГ!
  Лошо е да си известен в САЩ!

 23. Чета поста и коментариите и ми става тъжно за моето и вашето поколение. Дано….

 24. Миглен
  23/05/2008 - 22:51

  Що ти е тъй тъжно kanew?

  А иначе религията е на път да остане в миналото а храмовете да се превърнат в музеи на човешката глупост и слепота с извинение.

 25. айсайдер
  21/06/2008 - 10:24

  Има една мн.интересна статистика-за присъдите на шофьорите…Та присъдата на Максим НЕ Е ПО-РАЗЛИЧНА от масовите присъди в Б-г..т.е. никаква!
  Просто такава е съдебната практика…мързи ме да ви вадя статистики-намерете си ги и ги прочетете

Leave a Reply

Задължителните полета имат *