За какъв дявол ни е акциз върху горивата?Днес, 25 април 2007, един галон бензин в САЩ човек може да си купи за $2.87. Тъй като галонът е равен на 3.78 литра, а доларът – на 1.432 лв, излиза, че в най-богатата държава в света литър бензин струва 1.09 лв.

В една от най-бедните държави в Европа, литър бензин струва около два пъти повече – над 2 лв. Тази държава, познахте, е България.

Да, ще речете вие, ама САЩ се бият в Ирак, те са мръсници и мошеници, които убиват хора за евтин петрол… Пък ние сме едни благородни и никого не убиваме за нищо и петнайсе години ‘плащаме цената на прехода’. В известна степен това е вярно – САЩ купуват петрола на по-ниска цена от България. Но не чак толкова по-ниска, че това да обуслови двойно по-високата цена на бензина у нас. Фрапиращо по-високата цена на бензина в България идва от налагания от нашето правителство акциз върху горивата. За всеки литър бензин, който Нефтохим произвежда, трябва да плаща на държавата акциз от около 50 стотинки.Това допълнително, освен всички останали данъци. Защо?

Според определението за акциз, той представлява вид непряк данък, с който се облагат специфични стоки или суровини по различни причини. Най-често това се прави, защото държавата е решила, че иска да ограничи тяхната употреба – както в случая с алкохола и цигарите. Горивата (бензин, газ, дизел) се облагат с акциз заради вредното им влияние върху околната среда. Парите от този акциз би трябвало да отиват за екология.

Защо е всичко това, питам аз? Горивата и тяхната цена са един от най-основните фактори за развитието на икономиката. Ниските цени на основните горива имат за резултат по-бързото развитие не само на транспорта примерно, а на почти всички отрасли – все пак те са основен консуматив. В момента България има доста голям бюджетен излишък – пак се очертава в края на 2007 да е над милиард – значи пари, вкл. и за екология, има. Американците пращат собствените си войници на смърт, за да държат цените на петрола ниски, а ние сами си ги качваме… Защо е необходимо да се спъва развитието на българската икономика с налагането на безсмислен допълнителен данък?

Разбира се, акцизът върху горивата не е българско изобретение – в ЕС даже има фиксирани минимални стойности на някои акцизи – тия за алкохола и дизела важат и за нас. Дали подобна ретроградната данъчна политика не е една от причините Европа да изостава от САЩ в икономическото си развитие с 22 години? Затова чест прави на някои български евродепутати, че се опитват да преборят европейските директиви за централизирано налагане на тия минимални стойности на акцизите и да променят закона така, че всяка държава сама да може да си ги отпределя. Което е стъпка в правилната посока, защото в момента България има огромна нужда бързо да развие икономиката си, а е очевидно, че не липсата на пари е основният проблем на опазването на околната среда у нас.

Останете със здраве.

Цитатче като за изпроводяк:

Народното събрание скоро прие на второ четене текстове от законопроекта за акцизите и данъчните складове. Законопроектът за акцизите и данъчните складове ще влезе в сила от 1 юли 2006 г. Акцизът за олово съдържащи бензини ще бъде 670 лева за 1000 литра, а за безоловните бензини – 530 лева за 1000 литра. Досега акцизът за тези видове бензини беше 495 лева на 1000 литра. Вместо досегашните 395 лева за 1000 литра акцизът за дизела ще бъде 430 лева за 1000 литра. За 1000 килограма втечнен нефтен газ /пропан-бутан/ дължимият акциз ще бъде 340 лева. Пропан-бутанът, природният газ и биодизелът, използвани за отопление и битови нужди, няма да бъдат облагани с акциз.

Толкова ли е трудно да похвалим?
2 години затвор за… порно в интернет

Коментари

 1. Статията не е обективна, защото се сравнява цената на бензин в БГ с цената в САЩ. Ако сравните бензина в БГ с която и да е европейска държава, ще видите че в БГ ползваме най-евтиня бензин. Забравяте и че доставките на бензин за Европа и САЩ са от различни места.
  Да не говорим и че в САЩ нещата се променят, вчера бензина в Сан Франциско стигна $4.33/галон. В Сан Хосе и Оакланд е $3.55/галон.

 2. А Вие забравяте разликата между доходите в САЩ и у нас и като че не сте дочели тази тъй необективна статия. Хващате се за дреболии, без да видите основната идея.

  Разбира се, че европейският бензин е по-скъп и това отчасти е така заради високите акцизи върху горивата в ЕС.

  Всъщност главното в това писание е да подчертая, че има голяма връзка между икономическото развитие и ниските цени на горивата, че някои държави правят всичко възможно, за да намалят тези цени за вътрешния си пазар и че това се отразява само положително на икономиките им.

 3. абе до кога ще стоим безучастно,май на никой не му прави впечатление,тия хора се подигравт с нас,а тия пък които ги защитават за тях просто нямам думи,основната идея е ,че ни въртят на шиш както си искат и ние си мълчим,какво ни става нямаме явно смелост за втори 10-и януари,мен лично ми писана и то много ама сам човек нищо не прави и да отида да протестирам ще получа само презрителни погледи…………….хора нека се събудим ние сме велик народ не сме се прекланяли пред нищо какво ни става сега?

 4. ster.p, май си объркал мястото, приятелю. много повече ще ти приляга да се изказваш тука: http://www.ataka.bg/, а не в моя блог 😉

 5. ангел
  08/06/2007 - 11:47

  tova 4e ubivali za evtin petrol sa palni gluposti,a ti znae6 li tam kak be6e v irak.
  za mene vsi4ki takiva diktatori trqbva da se ubiqt

 6. Мда, при нас общо взето се действа на принципа “дайте да вземем колкото може повече”, без много много да се правят дългосрочни сметки. Даже акцизът за горивата да е наложен от ЕС, и чисто нашенски такива примери има.

  Например градския транспорт. Навсякъде (или почти навсякъде) той е на дотации и от билети се покрива малка част от разхдите. Но градският транспорт е необходим, за да могат предприятията да работят, най общо казано. Другите му функции – намаляване на задръстването и сътветно на замърсяванията са едно на ръка.

  При нас обаче се гледа едва ли не разходите напълно да се покрият от билетите. Знам, кой пътува с автобуси -хората с малко средства. Съответно гратисчийството е неизбежно. Или хората не биха могли да идат на работа. Вместо да се положат усилия да се подобри транспорта и да се привлекат и хората с повече пари да го ползват, вместо да се бутат с колите си по тесните пътища, усилията са насочени към пълно изтръскване на джобовете на тези, които са принудени да го ползват.

  И други подбни примери има, ама взе да става дълго.

 7. Ал.Иванов
  04/03/2008 - 09:11

  САЩ са в Ирак и воюват за ЕВТИН БЕНЗИН.За какво друго.Ние какво търсим там да ни попита човек.Да е бензина евтин на американците ли? Или за нещо друго.И какво е това нещо.Да не би акциза върху горивата?10%плосък данък.Наемници-българи, в Ирак и Босна,на които БГ плаща по 80 евро на ден.660 милиона чл.внос сме платили в ЕС тази година.ПАРИ ОТКЪДЕ? ОТ ВИСОКИТЕ ДАНЪЦИ,АКЦИЗИ,И ВИСОКИ ЦЕНИ НА СТОКИТЕ ЗА МАСОВА УПОТРЕБА.Всичко това е вече факт,нали.

 8. Всъщност, високите акцизи и данъци не събират повече пари в бюджета – напротив, събират по-малко.

 9. Djopatroni
  16/04/2008 - 09:39

  Към този който заявява че блога е негова собственост!Господин
  Longanlon,защо изобщо сте я пуснали тaзи тема?Мислите че с нея ще повлияете на акцизите ли?А в същото време Ви е страх да не би някой да ви отъждестви с атака.Я се огледайте какво става например във Франция,когато там има повишение на цените как реагира народа им.А ние какво?..Само ще си чешем езиците и пръстите по клавиатурите ли..Така ще е докато предпочитаме да работим с уста и с два пръста, че ако може и с един….

 10. Tази тема съм я пуснал, защото блогът наистина е моя собственост и в него изразявам личната си позиция по разни въпроси. Смятам този за важен, затова съм писал за него.

  Колкото до Франция, това е държава, от която изпитвам неподправено отвращение – нейната абсурдна социална (разбирай социалистическа) политика резултира в огромно мнозинство от неинтегрирани чужденци (и много бедни французи) в гетата, както и в непрестанни стачки от различни работници, които настояват държавата да регулира ли регулира бизнеса за по-високи заплати, осигуровки и т.н.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *