Стрелба с въздушна пушка – законови рамкиТъй като си купих въздушна пушка (утре ще пиша за това), се заех да проверя как стои законово въпросът относно това, по какво мога да стрелям с нея и тук възнамерявам да изложа резултатите от търсенето си, та дано са полезни някому.

Колкото и да ни е странно, у нас има някои закони, които пречат на неограниченото пуцане по всичко, което мърда. Ясно е, че не е добра да идея да се стреля по хора, пък били и те невинно тичащи в парка крещящи сополиви деца, които яко ви дразнят точно когато се опитвате да покажете на гаджето що е романтика на открито. Но съществуват още няколко неща, които не е зле да знаете, преди да решите да се правите на Бъфало Бил из полята или градските улици…

Важно допълнение! Тази статия е стара (от 2007 г.) и изводите в нея са за тогавашната законодателна рамка. В момента е в сила нов закон от 2008 г.:

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
В сила от 31.01.2008 г.
Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г.
….
Чл. 10. (1) Забранява се проявата на особена жестокост към животните.
(2) За особена жестокост се смятат:
1. умишленото причиняване на смърт на животни;
2. умишленото причиняване на тежко и трайно увреждане на животни;

6. “Диво животно” е всяко живо гръбначно същество, различно от човека, включително свободно живеещите, с изключение на домашните породи кучета, котки, коне, магарета, крави, овце, кози, свине, гъски, патици, кокошки, пуйки и други.

Така че изводите надолу не важат вече!

————————————————–

Закони

В България е забранен всякакъв вид лов, освен този с огнестрелно оръжие – това поставя под забрана лова на какъвто и да е дивеч с пневматично оръжие, лък, арбалет, соколарство и т.н. Поради това е незаконно стрелянето с въздушна пушка по всичко, което Закона за лова и опазването на дивеча (ЗЛОД) определя като “дивеч” в своето Приложение 1. По-дребните животни, визирани там, които човек е възможно евентуално да утрепе с въздушна пушка са заек, пор, бялка, гугутка, див гълъб, сврака, скорец, фазан, както и всякакви видове гарги и патки. Стрелянето по тези животни с въздушна пушка е забранено от закона, затова пък стрелянето по други животни (които не са дивеч), по смисъла на този закон не е лов и не е забранено.

Друг закон, който ограничава стрелянето по всичко, което мърда е Законът за биологичното разнообразие (ЗБР), който забранява да се убиват животни, които са застрашени от изчезване у нас или в световен мащаб. От по-често срещаните, това са всички видове прилепи, кълвачи, смоци, костенурки, таралежи, хищни птици (соколи, мишелови, сови, кукумявки и т.н,) и сухоземни жаби, лалугер. А освен тях и стотина вида малки пойни птички, които не се различават лесно, затова не е препоръчително да се стреля по нищо, което не го знаете какво е.

Логични изключения

Не го споменавам горе, но защитени или дивеч са и повечето по-едри птици. Предполагам никой от четящите блогове не е толкова тъп, та да стреля по щъркел, но освен, че е защитен заедно с всякакви чапли, корморани и т.н. той не става за отстрел и защото е твърде едър. Въздушната пушка просто не може да убие на място нищо по-едро от половин килограм (евтини пушки) или 2-3 кг (яките пушки), а да се стреля по едро животно и да се остави да се влачи ранено е против всякакви принципи на лова и спортсменството, да не говорим, че е жестоко. По същата причина не бива да се стреля и на по-големи дистанции (повече от трийсетина метра) – тогава силата на изстрела не е достатъчно голяма, за да убие.

А какво може?

Всичко останало (то не, че остана много ) ) е съвсем законно да се стреля по всяко време и навсякъде, защото не се брои за дивеч и не го регулира ЗЛОД (ловният сезон също не важи), нито е защитено и съответно не го пази ЗБР. Това значи, че всеки, който оспори правото ви да стреляте по гълъби, врабчета, чайки, плъхове, гущери и водни жаби просто не познава закона. Безстопанствените кучета също не са обхванати от никакъв закон, каквото и да пищят нещастните маниаци, които ги защитават, но едва ли с въздушна пушка може да се убие куче. Все пак аз си запазвам правото да надупча задника на всеки помияр, който вие в 3 часа през нощта пред прозореца ми, или просто има неблагоразумието да се разкарва наоколо и да ръси бълхи, кърлежи и болести. Големи вреди на живата природа пък нанасят бездомните котки в извънградските райони (щото няма боклукчийски кофи, от които да ядат), но лично аз не мога да се насиля да стрелям по котка, освен ако не е някоя очевидно много болна.

А къде може?

Отправих питане към зам. началника на местното РПУ относно реда и начина на ползване на пневматично оръжие в рамките на града и отговорът беше, че няма закони, наредби или решения на ОбС, които да го регулират. Т.е. може да се стреля и в града, но се сещате, че това трудничко може да бъде обяснено на разярения баща, стискащ винкел и застрашително настъпващ към вас, щото се правите на мъж с пушката близо до детската площадка, на която играят децата му…

——————————————

И на края, искам да пожелая на всеки, когото този текст касае наслука и да пази дивата природа!

Бойко Борисов – футболен деятел
Първата въздушна пушка

Коментари

 1. …Това значи, че всеки, който оспори правото ви да стреляте по гълъби, врабчета, чайки, лалугери, плъхове, гущери и водни жаби просто не познава закона. Безстопанствените кучета също не са обхванати от никакъв закон, каквото и да пищят нещастните маниаци, които ги защитават, но едва ли с въздушна пушка може да се убие куче. Все пак аз си запазвам правото да надупча задника на всеки помияр, който вие в 3 часа през нощта пред прозореца ми, или просто има неблагоразумието да се разкарва наоколо и да ръси бълхи, кърлежи и болести.

  Чета ли добре, или явно и открито призоваваш да се стреля свободно с въздушна пушка по гореизброените видове животни, ако на хората им е скучно? Браво!… Ако е шега, е тъпа. Ако не е, толкова по-зле за теб…

  Гълъби? Чайки? Кучета? Ей-така просто, защото е законно според теб?

  Аз пък ще ти кажа, че има един закон за ветеринарното дело, който забранява нараняването без нужда на всякакви животни!

  Второ, че има и друг закон – неписан – и той е да си Човек, а не безмозъчно, което стреля за удоволствие!

  Трето, ако те видя наоколо да се размотаваш с тази твоя въздушна пушка, стреляйки по някое куче, бездомно или домно (все едно), или птица, ей-така, щото си нямаш друга работа, и ти е скучно, собственоръчно ще ти взема пушката и ще те насиня с нея, за да знаеш, че боли! И така ги боли и животните, когато стреляш по тях!

  Пфу… :-(((

  Хората… дали сме хора, понякога се питам…

 2. Мишел@
  Ловът е спорт от столетия – именно спорт, а не безсмислена касапница. Ловците стрелят за удоволствие, но не са безмозъчни убийци, а спортисти и природолюбители – те се грижат за дивата природа и внимават по какво стрелят, за да не нарушат равновесието в нея.

  Аз се смятам за природозащитник – обичам животните и природата, член и активист съм на Българското дружество за защита на птиците от осем години, имам домашни животни, които много обичам. Именно за това смятам, че по-добре от теб зная какво значи човек да обича природата. Да си природозащитник не означава да отричаш убиването на каквито и да е животни, защото убийството е най-естественото природно нещо, на него се крепят всички хранителни вериги. Да си природозащитник означава да си загрижен за видовете, не за индивидите. Законодателят е определил кои видове имат нужда от закрила – останалите са достатъчно многобройни и с достатъчен капацитет на възпроизводство, за да няма единичният отстрел негативно влияние върху тях.

  Накрая, относно твоята точка трета – пази си нервите, млад човек си да се ядосваш така. Пък и понеже ти видях телосложението по телевизията (и аз като всички се вълнувам от въпроса с полицейския произвол над блогърите и свободата на словото), позволи ми да предполагам, че всеки опит да ми вземеш пушката може да доведе от моя страна само до силни пристъпи на хилеж, граничещ на моменти дори с гръмогласен смях. Ноу офенс, ама спортът е хубаво нещо – пробвай го някой път 🙂

  А, да – Закона за ветеринарното дело е отменен, но и в заменилия го Закон за ветеринаромедицинската дейност текстът, който цитираш, както и целият закон, касае само домашните и безстопанствените домашни животни:
  http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2134660610

  Даниел@
  Златката не фигурира в Приложение 1 на ЗЛОД – т.е. тя не е дивеч, нито в ЗБР – т.е. не е застрашена. Но понеже по тъмно, когато излизат тия животни трудно ще отличиш златка от бялка или пор, съветвам те да се въздържаш да ги стреляш.

 3. Защо ми се струва, че longanlon се прави повече на мъж, отколкото е?

  Да наричаш стрелянето за развлечение спорт и да се правиш на регулатор в природата е доста смело и типично за хората с излишен тестостерон.

  Не ми е ясно какви комплекси избиваш, но е факт, че не са един и двама онези у нас, които дори и по човек биха стреляли и го правят с лекота, знаейки, че лесно ще се отърват от съд с няколко подкупа.

  Не става въпрос дали има у нас някакъв писан закон – а както ти е казал тук един четящ – дали си човек.

  Твоа, че ти се имаш за природозащитник според някакви си твои критерии, още не те прави добър човек.

 4. А, още нещо за Мишел:

  Наистина е иронично как също като полицаите, срещу които вдигаме вой, че са те привикали да се обясняваш, ТИ, когато смяташ, че ти изнася, решаваш че може да не се съобразиш със закона и да вземеш справедливостта в собствените си ръце, за да наложиш своето мнение за нещата…

  Нали се сещаш, че даже няма смисъл да те убеждавам колко е тъпо да заплашваш някого по интернет 🙂

 5. здравей 🙂
  та откъде, викаш, човек може да си купи хубава, отстрелваща хлебарки, гниди и помияри пушка? 😉

 6. Васил Колев
  31/08/2007 - 14:25

  Ако е забранен лова с друго, освен с огнестрелно оръжие, това значи ли, че не можеш да речем (ако ти е толкова акъла) да ловиш с нож, сабя или подобно оръжие?

 7. Даниел Панев
  31/08/2007 - 14:25

  @Васил Колев – можеш – с въдица 🙂
  Това е.

 8. Тц-тц, мислех те за свестен човек. И точно ти си тръгнал да намекваш за V в името на странджанските пчелички и тревички, мани … 😀

  В светлината на новите факти това придобива почти зловещ смисъл – издокаран в червената ширитена униформа и с плякалка в крепката длан ще тръгнеш да ги браниш от гадните врабци, дето ги кълват и им цвъкат отгоре 😀

  Не, човек, честно, туй направо плаче за елегия:

  Три деня младите спортисти
  как Страньджътъ бранят. Тучните баири,
  осеяни с гарги, откати тресат.
  Вредни твари нйедни! За безбройний път
  гадове налазват йекулогията свидна,
  с криле строшени ровят и черва посипват.
  Ято подир ято, неспирний батак!
  Дърт гугут безумний пак наежва врат
  и грачи: “Фърчете! Да им наторим главите!”
  И врабците литват с крясъци сърдити –
  ураган от буря, курешки, пера …
  Лонганлон процежда: “Яштьи ми съчмитьи!”
  и се чеше диво по нацвъканий врат …

  Ш`ма умориш с тва криворазбрано спортсменство! 😆

 9. Пък вий, софийските чада, природа нивга не видели, ше ме уморите с това криво разбрано “природозащитничество”… 😉

 10. Какво го налазихте човека бе ? Направил си е труда да провери и ни информира-нещо лошо в това? С въздушна пушка може да се стреля и по мишени(хартията нее защитена въобще)това си е просто спорт.Айде със здраве да си я ползваш.

 11. Като се заговори за варварство и за кръв ми изкочиха няколко въпроса! Я ми кажете как умира елен от глутница вълци? Как умира яребиче или зайче ухапано или хванато от змия? Tова е то природата!

  Моля ви не ставайте по големи турци от ходжата!!!

 12. О, горко ми, какъв съм неразумний късоглед наивник – естествено, че Лонганлон ловува с риск за живота си, за да изхрани свойта тленна плът и сюрия гладни дечурлига, как можах да пропусна тоя очеваден факт!

  И наистина са възмутителни коментарите, пускани от разни твърдоглави женки – такъв мъж се не плюе, бре, а се ухажва! Зер жена му нивга не ще гладна да ходи – днес гугутка, утре плъх – благоденствие с пълен търбух 😆

  Искрено ти обещавам да не си обрязвам ъъ цевта, премъдрий и разумен человеко, ама айде и ти да не наричаш черното “бяло”, става ли? 😀

 13. Било жестоко да се нараняват”беззащитните”животни защото тях ги боляло.А мен не ме ли боли като видя поредното петно разядена боя по колата,за боядисването на която моиналата година дадох 1500лв,или поредната мъстия която пикае по джантите.Питам ви като изявени природозащитници какъв е”хуманния”начин да си опазя колата от набезите на”беззащитните”животинки?За мен отговора е един:Да застрелям с пушката поредния бомбардировач,и да наритам яко бълхарника дето е решил да си маркира територия точно на моята гума.MICHEL-такива като тебе дето”…собственоръчно ще ти взема пушката и ще те насиня с нея, за да знаеш, че боли! И така ги боли и животните,…” най-много ги”обичам”.Лошото е че досега никой такъв любител на животните не е посмял да ми каже такова нещо в очите,може би защото е бил в същото положение или е поредния дребен смотльо дето е безсилен(физически)да направи това за което говори.

 14. Никола Наус
  31/08/2007 - 14:27

  Ебааааси гадният Лонгалон.. аре да го разпънем групово..

 15. Аре, аре, Барбус, стига софистика, че се оплиташ като пате в кълчища – освен ако не изпълняваш дословно всичките си псувни след поредното пропадане в дупка на асфалта или квато ти хрумне там битова неуредица, и ти си същия “смотльо”, дето не му стиска, не мислиш ли? Или да очакваме скорошен бейби-бум и серия от национални траурни дни, а? 😀

  Ако щеш се окичи с врабешка перушина като индиански вожд, ама това няма да ти подобри живота, нито да ти върне парите за некачествената акварелна боя. То винаги е лесно да прецакаш по-дребните, щото по-едрите са прецакали теб, ама това освен още негативизъм, нищо друго не носи, личи си по думите ти

 16. С пневм. пушка можеш да стреляш на разстояние повече от 20 метра от населено място (разбирай табелата) по предварително изготвени мишени. Останалото е се води дребно хулиганство.

  Добре е да започнеш най-накрая да правиш секс, така няма да те влече толкова към фалическите символи.

 17. Линч! Смърт за жестокия убиец! Да се разпне! Към животните трябва да се отнасяме по същия начин като с хората – нали и те имат права?

  Ама чакай малко, права ли имат? Правото да бъдат заклани и изядени? Че това е канибализъм! Правото да бъдат отглеждани в клетки? Че това е РОБСТВО! Всички, които ядат месо или карат каруца с магаре трябва да са в ЗАТВОРА!

  Също както вълците, нали ядат зайци, също и лисиците – те хищниците понякога не убиват за храна, а само за удоволствие, поровете примерно често удушават всички кокошки в кокошарника! Даже лястовиците – те ядат МУХИ! И хората убиват мухи!?! Садисти такива, как може…

 18. longanlon, щях да пиша в блога на Мишел един дълъг пост, после щех да го пусна тук и накрая го затрих.

  В 2 сутринта с най-голямо удоволствие бих застрелял комшийското куче разлаяло се точно срещу прозореца на спалнята ми.

  Мишел, мисля си че човек трябва да си избира битките в които да участва, а не да се хвърля на всяка подадена въдица.

 19. Coprophagus
  31/08/2007 - 14:29

  ухууууууууууууу… виждам май на някой хора им капе пяна от устенцата имат нужда май от противорабична (бяс)терапийка, така е като галиш бездомни кученца.

  АНИ не те познавам ама я се постави в следната ситуацийка:

  2.00 през нощта влизаш в кухнята с надеждата че има нешо за хапване в хладилника и хоп какво да видиш от сифона на мивката изкача плък покатерва се и аха да скочи върху теб… А сега признай каква ще ти е реакцията.

  1. разперваш ръце за да прегърнеш тази мила животинка и ухилена до ушите пищиш с тънко гласче “ау какво сладко хамстерче”
  2. скачаш на най-близкия стол и почваш да пишиш
  А. ако имаш съпруг или приятел който в момента се намира в домът ти ” УБИЙ ГО (поставете подходящото име в скобите)”
  Б. ако няма мъжко присъствие в домът ви: ами май просто си пищиш.
  3. има и трети вариант макар да е малко вероятен и се състои в отмерен удар с тиган по малък череп и почистване на кървавото петно от кухненския плот.

  сега-а-а я ми обясни с какво е по ХУМАННО убийствот с кухненски тиган от това с въздушна пушка.

  аре да не споменавам мероприятията по дератизация които по принцип са задължителни или какви трябва да са мерките при борба с птичия грип ако настъпи епидемия, така че аре молА ви се да си имаме уважението, че ми писна от псевдо еколози и природозащитници дето не различават крава от коза и си хвърлят боклука през балкона…

 20. Само не резбрех защо не ти се стреля по котки? Мен лично ме дразнят повече от кучетата. Не бих стрелял никога по куче, просто защото имам куче и харесвам тези животни. Котка също съм имал , но тя не ти се отплаща с нищо, за разлика от кучето. Така че аз бих стрелял по котки, не по кучета.

 21. Не бих стрелял по котки по същата причина, поради която ти не би стрелял по кучета, толкова ли не можеш да се сетиш? Обичам котки а кучетата като цяло са ми противни.

 22. Павел Танков
  22/10/2007 - 13:11

  Относно
  “Стрелянето по тези животни с въздушна пушка е забранено от закона, затова пък стрелянето по други животни (които не са дивеч), по смисъла на този закон не е лов и не е забранено.”
  Това не е точно така.

  Значи, по принцип по закон, което не е забранено е позволено, НО НЕ ВИНАГИ. Ако има закон, в който изрично се казва КОЕ Е ПОЗВОЛЕНО, то това означава, че всичко останало, което не е споменато Е ЗАБРАНЕНО.

  Например, ако в закона се казва, че право на глас имат всички лица навършили 18 г., то това означава, че останалите нямат право на глас, въпреки че не е изрично забранено.

 23. Както съм написал, в Приложение 1 от закона специално е описано към кои животни той има отношение. Това са животните, наричани “дивеч” и само тяхното преследване и убиване е лов по смисъла на закона.

  Именно за това се позволява убиването на скитащи котки и кучета в границите на ловните стопанства с капани, примки, отрова и въздушни пушки – защото тия животни не са дивеч, а убиването им не е лов (а лов е законно да се извършва само с огнестрелно оръжие).

 24. Абе като чета – тука всикчи мъже са чисти путки. Ако някой иска – да ме цензурира. Искам ЛИЧНО на мен, който и да е от тези над мен – да ми скочи и да ми вземе прашката, арбалета, пушката или гаубицата. Лично ще му разбия носа и ще го снимам за назидание на всички блогъри. Баси путките дето сте. Ми като ми ВИЕ някое тъпо УЛИЧНО псе под прозореца – много ясно, че ще го гръмна, щом имам с какво – щом не искате да е умряло – приберете си го у вас – да ви ВИЕ, сере и пикае у КЪЩАТА. Лонг – сори пич, че ти засрах блога, ама тея над мен са чисти мацки с патки…

 25. Авх. Извинение поднасям само на МЪЖЕТЕ осмелили се да застанат на страната на Лонг. Абе, жените и женчовците с изкривено природозащитно самолюбие – що не идете да защитавате нещо по-стойностно? Всъщност в закона никъде не пише, че с пневматична пушка не можеш да стреляш по цигани 🙂 Но Лонганон не го е споменал – щото все пак е хуманист не, че обича циганите :)…

 26. въпросът с кучетата:
  според закона може никой да не може да те пипне, но ако се набиваш на очи – носиш въздушна пушка из града, стреляш по всяко куче скоро ще дойде полиция и ще намерят да се заяждат – документи (ако не си носиш личната карта – в районното, ако не си си сменил адреса – мрънкат и т.н.) , документи на пушката (иначе я вземат), дребно хулиганство (правиш се на тарикат – трепеш кучета и смущаваш народа), справка в районното (ако си много отворен може и с гривнички, а там в килия с 10 мангала може и резбата да пренарежат на лява, с друга стъпка и друг стандарт) ,
  та проблеми може доста да си има човек,
  обаче ако кротичко от колата пук и бръмм на някъде
  кученцето ще си получи ускорена до 300 метра в секунда неелементарна оловна частица тежаща около 1 грам, която да му разплейне геймовете
  аз го правя често и призовавам всеки любител на псетата да си ги прибере и да си им се наслаждава в собствения си дом, да си го хапят, да си го опикават, лаят и т.н.

  Смърт на кучетата, щастие за хората.
  Толкова много кучета, а толкова малко рецепти…
  Купувам кучета за направа на огърлици от зъби…
  Трепи псета за пез пари (запазено право на удоолствие)

  За коментара:
  Правният анализ беше полезен. Това трябва да го знае всеки притежател на оръжие. Благодаря.

 27. гърменето по котки,кучета,врабчета е поэволено но само да имаш въздушна пушка.

 28. Здравейте от скоро имам въздушна пушка , която си купих основно заради гълъбите които ми серат по колите. Доста крайно звучи но в моя случай има голям ефект.Искам да ви уверя че гълъбите не са ми били проблем е вярно дразнил съм се когато ми нацвъкат колата отвреме навреме или перваза на прозореца нормално е ,но в нашето мождублоково пространство допреди няколко дни беше направо кошмар и то не основно заради самите гълъби ами заради хората които ги хранят с оставащия им от домакинствата хляб.
  Да храниш гълъбите няма нищо лошо, но дали наро4но или слу4айно те ги хранят на средата на паркинга при което може да си представите какво става тъкмо си измия колата и на следващата сутрин е нацвъкана все едно е била в коко6арник а както знаете пиле6ките …. влизат в няква реакция с лака на боята и ако не се измият в рамките на няколко 4аса остава петно което дори и с пастиране не може да се махне. Аз съм горе долу културен човек реших да опитам да реша проблема си като помоля комшиите ми който хранят гълъбите просто да не хвърлят хляба насредата на паркинга ами малко по-встрани на площадката. Така и направих наистина човешки помолих моля ви недейте да ги храните тук а 20-тина метра по назад така и така в крайна сметка за 5 минути се разбрахме и те обещаха да не ги хранят близо до колите. Нещата се пооправиха и хоп само след седмица все едно нищо не сме говорили пак старата история всяка сутрин колата нацвъкана всеки ден мивка и пак на другата сутрин ужас изкарах няколко дни така отново помолих казвам така и така 2000лева съм дал за боята моляви се недейте да ги храните то4но тук. Така и не ме послушаха. Все си казвах ще си купя пушка ще си купя пушка и хоп преди няколко дни имах път към един търговски център в който имаше такъв магазин и си взех още първия ден заминаха 6 гълъба в кофата за боклук от където пък клошарите си ги взимаха уж з акотките им ама май са си за тях както и да е. Естествено хранещите гълъбите комший веднага нададоха вой 4е щели да се обадяд в полицията и тн, аз казах: помолих ви няколко пъти щом не разбирате от дума явно това е начина но те гълъбите не са виновни а би трябвало по вас да стрелям! Та разменихме си любезности и ве4е втори ден гледам не хранят гълъбите на паркинга и колата ми е 4иста 4ак не ми се вярва и сега след като 4ета в нета за двете крайности за хората които защитават и убиват за кеф незнам 4естно да си призная беше удоволствие някак си в момента в който убиеш гълъба но след това ве4ер а дори и сега си казвам трябваше ли да се стига до тук неможеше ли просто с думи да се реши проблема а трябваше да си заминат животинките заради 30-тина метра разкарване.

 29. monikaisgone
  31/07/2008 - 21:47

  би ли ми пратил тези закони които си побликувал.надявам се да не пише точно това което ти пишеш, защото брат ми заедн с приятели сущо убиват гълъби безпричинно. просто искам да се информирам

 30. Оправих счупените линкове – просто ги накликай в текста и ще прочетеш законите. Колкото и да се надяваш обаче, в тях пише точно това, което съм цитирал.

 31. monikaisgone
  31/07/2008 - 22:07

  съжалявам но би ли уточнил къде точно пише че е разрешено убиването на гълъби защото аз съм на 12 и не разбирам много какво пише там

 32. Ами аз подробно съм го разяснил в статията.

 33. за хората които защитават кучетата, най лесния начин е кастрация. Но щом вие не си вършите работата тогава идваме ние така наречените лошите с пневм. пушки

 34. проблема ви е че само говорите но никой от вас “защитниците” не прави нищо ама нищо.

 35. в нашия град точно до парка живее една пенсионерка която храни поне 10 котки и 6-7 кучета, които нямат ваксини и не са кастрирани. Мен лично около 5-6 пъти са ме гонили но съм с колело и мога да карам бързо, но хората които не могат да се защитят попълват списъка с нахапани и зверски обезобразени личности. радвам се че скоро в новините не присъствало някое 3 годишно дете нахапано от безстопанствени кучета или някой позверял питбул или просто БТВ или Канал 1 не са съобщитили за това.

 36. страх
  07/10/2008 - 18:21

  Здравеитр а има ли закон който да забранява ползването на въздушни пушки,на лица под 18 принерно аз сам на 14 отиваме на село с приятели на поляната с мишени и си стреляме на воля.Понеже чесно Доста често се анвъртата полицаи могат ли да кажат нещо насред поляни и дървета. >?

 37. не знам за такъв закон. което не значи, че няма де. най-лесно е просто да попиташ някой от полицаите.

 38. az biq plahove vrabci vedna6 otsrelqh gligan ama ne s bazdi6na py6ka

 39. Кольо
  28/01/2009 - 13:15

  Не ме интересуват никакви закони и права на животните. Няма да чакам помиярите да нахапят децата, което сигурно е в правата им. Така, че приятели – бой по помиярите!!!

 40. Към Иво и някои други Другарчета 🙂
  Не съм съгласен с идеята за убиване на кучета и котки, само щото са улични. Това не е някаква милозливост или защитаване на природа и т.н. Просто кучетата не са виновни с нищо и е тъпо да бъдат наказвани. Нямам нищо против дори да бъдат избити(без да бъдат мъчени от некадърни “стрелци” разбира се), но ако някой някога направи нещо по повод законовата уредба в тази посока. Щото никой не може да ти забрани да си вземеш 10-ина кучета следващата година и да ги изхвърлиш, когато не са ти симпатични и не можеш или не искаш да се занимаваш вече с тях. Всички знаем колко бързо се размножават помиярите…
  Аз самият, също съм против, някой да ми натрапва грижата си за помияри и всякакъв друг вид животни, още повече когато съм потърпевш от цялата тая хуманна история… Ама… Другарю, Иво, аре щом си толкова мъж, че и принципен и съвестен гражданин даже, поеми си гражданската отговорност и стреляй по хората, дето не правят необходимите закони, по хората, които не следят за спазване на съществуващите такива и накрая по хората, които си изхвърлят домашните любимци и затова сме на това дередже. Съмнявам се, че ще направиш нещо по въпроса! Съмнявам се, че изобщо някой от вас прави нещо по въпроса! Иначе много хубаво си чешете езиците, че даже сте намерили и повод интрижки и караници да си заформите…
  Аре, със здраве и гледайте по-весело на живота! Така или иначе, всеки ще прави каквото сметне за добре 🙂

 41. ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
  В сила от 31.01.2008 г.
  Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г.
  ….
  Чл. 10. (1) Забранява се проявата на особена жестокост към животните.
  (2) За особена жестокост се смятат:
  1. умишленото причиняване на смърт на животни;
  2. умишленото причиняване на тежко и трайно увреждане на животни;
  3. организирането на боеве с животни;
  4. стрелбата по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни.
  (3) Не се смята за особена жестокост деянието по ал. 2, т. 4, когато се извършва при условията на крайна необходимост или съгласно разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча или Закона за биологичното разнообразие.

  ПП long, това с “активист на БЗДП” (точно в този пост) ми прозвуча малко като номера с индулгенциите, ама нейсе – пуснах си “Охота на волков” на Висоцки. Както се казва: всяко зло за добро 🙂

 42. Този закон е приет без никакво обществено обсъждане, освен с няколко “екологични” организации и логично, е абсолютно недомислен и неизпълним.

  В него не се дава даже определение на това какво е “животно” тъй че по смисъла на закона могат да те съдят за това, че си сгазил гущер с колата си на пътя, че си поставил отрова за мишки и т.н.

  Да не говорим, че ако този закон бъде приложен в сегашния си вид, трябва да се спре всякакво фермерство и клане на животни. Само че и вегетарианци няма да можем да станем, защото комбайните, доката жънат нарязват милиони дребни животни (зайци, пътпъдъци и т.н.) които живеят в житото, а карането на комбайн не е “крайна необходимост”…

 43. хе-хе, ама това е друга тема
  искаш закон – посочих го, за да не се заблуди някой, че няма
  А що се отнася до дефинициите, в Допълнителните разпоредби има доста ясни според мен като например:
  …..
  6. “Диво животно” е всяко живо гръбначно същество, различно от човека, включително свободно живеещите, с изключение на домашните породи кучета, котки, коне, магарета, крави, овце, кози, свине, гъски, патици, кокошки, пуйки и други.
  ….
  8. “Животни, използвани за храна на животни” са риби, домашни птици на възраст до 4 седмици, както и мишки, плъхове, хамстери, морски свинчета и зайци, които се отглеждат или убиват с цел да се използват като храна за животни.
  9. “Животни-компаньони” са животни, които се отглеждат в домакинството или от интерес към животното, доколкото става въпрос за домашни животни или опитомени животни от разред месоядни, гризачи, зайцеподобни, папагалови, чинкови, гълъбови и животни от клас Риби.
  Не те устройва за стрелбата с пушката, но това е 🙂
  За газенето на гущери и комбайните-убийци 😉 не ми се спори – нямам време. А и предполагам си знаеш, че не е така, де.
  Само се сещам, че едно време ловните дружинки наистина организираха “плашене” на дивеча пред комбайните, за да не пострадат зайци и мътещи яребици и пъдпъдъци…

 44. абе я да се махат тия зако ни ич няма да чакам някое куче да ухапе човек а и в тая държава веки трепе квот му падне съгласен съм че не грябва да се стреля по застрашени видове ама аз съм съвестен

 45. az jivotni za udovolstvie nqma da ubivam,no ako gramna nqkoi fazan4e ili zai4e 6te si go xapna na ve4erq.s vazdu6na pu6ka moje li?

 46. Теди 1 колежка на баща ми беше ухапана от домашно ку4е ами раката и е с 10 конеца,ако имах пушка бих го утрепала.Жената просто е искала да пусне 1 писмо в пощенската кутия,като посегнала да го пусне и тоя звяр и раздрал раката.Аз също имам ку4е ама го връзвам.

 47. Здравейте искам да си купя въздушна пушка до към 50-тина лева но несъм добре запознат с тях затова ако можете ми предложете определен модел (с пушката ще стрелям по мишени).Благодаря предварително.

 48. до 50 лв. у нас има само китайски пушки, които са общо взето еднакви, тъй че няма кво да избираш толкова

 49. Тъй като ще стрелям по мишени точноста е много важна затова ме интересува китайските пушки точни ли са?

 50. za mernicite na kitaiskite ne garantiram 4e sa to4ni no moje da si vzeme6 edna eftina optika. az napravih taka s moqta kitaiska pu6ka za6toto bez da iskam s4upih mernika a ne mi se t1rse6e i bez tova imah merak za optika i edna TASCO 4×20 mi v1r6e6e rabota. sega s1m s HATSAN 125 TH i s tazi optika ne stava. no moga da kaja 4e pri spokoino vreme i sled mn strelba na 20 metra ucelvah mnogokratno kibritena kutiika s kitaiskata pu6ka.

 51. kitaiskite pu6ki sa mnogo leki i nqmat otkat za razlika ot po-sk1pite prujinni i zaradi tva sa malko po-to4ni

 52. За каквато и да е стока, получаваш това, за което плащаш. За 50 лв. няма как да си купиш хубава пушка.

  Zamoro, това за отката изобщо не е вярно. Въздушните пушки имат откат само напред, заради движението на пружината и той е със закъснение, не като на огнестрелите оръжия, тъй че изобщо не влияе върху точността.

 53. i ne samo otkata vliqe ami i tejestta na pu6kata ot avgust 2008 strelqm s HATSAN 125 i namiram razlika v otkata ot obiknovennite

 54. Longanlon v mnogo forumi 4etoh za otkata pri HATSAN i drugite s1s s16tite harakteristiki i tam pi6e6e 4e osven otkata napred ima i nazad to4no zaradi tova eftini optiki s neka4estvena izrabotka se 4upqt mnogo 4esto

 55. смърт на бездомните псета,дето изядоха на бабата краката и скачат да хапят всички мотористи!!!!!!!!!!!!!

 56. Яките въздушни пушки са тук: http://www.oragie.com
  има калибър 45 и 50 кучето го прави на нищо.

 57. не съществуват въздушни пушки с такъв калибър.

 58. симеон
  09/10/2009 - 19:51

  съществуват, но са над 1400лв 😉 провери в сайта който е дал Боян. За разлика от нас в САЩ е разрешен лова с въздушно оръжие и общо взето тези пушки са правени за американския пазар. За разлика от .22(5.5мм) при .50 калибър съчмата е ~11.43мм.

 59. Вече има убито дете.Съжалявам че се оказаха толкова солени здравите пушки,явно ще трябва да вземем 5,5 мм с оптически прицел.Защитниците кучкари -заемете се със супичката.

 60. За кучетата вършат работа и хатсаните. Макар и турски пушки са много мощни, а пък не са толкова скъпи. Има въздушни пушки тук, които са за по 190 лв, а пък са по над 300 метра в секунда, което си е доста добре и най-важното – върши работа.

 61. Симеон е прав-съществуват пневматични пушки .45 и .50 калибър.Само се бърка за това, че при .50 диаметъра на куршума е 11,43-толкова е за .45, а за .50 е 12,7мм.Тези пушки са от типа ,,PCP” и резервоарите им за сгъстен въздух, чрез доста скъпи за целта помпи се напомпват най-често до около 200бара.Най-мощната въздушна пушка от типа PCP за която знам е с енергия на изстрела приблизително равна на тази на пистолет Макаров!Свръхмощните въздушни пушки обаче имат множество недостатъци, които обаче няма да разяснявам сега.Хората, които се интересуват от тях могат да намерят подробна информация в оръжейните форуми.

  Ще помоля hut даде повече инфо за нещастието сполетяло детенцето.

 62. Infanticide
  19/01/2010 - 17:45

  Meteor Magnum 1000 – .22 cal (5.5), 320 m/s = 165лв. Имам питбул и 3 котки, което не ми пречи да отстрелвам помияри и разгонени котараци.

 63. Хахахаахх кой ти ги говори тези работи бе човече?
  Метеора-а е сравнително мощна за пружинна пушка обаче тези 320м/с намат нищо общо с истината.Реалната скорост на тази пушка е 230-240м/с за калибър 5,5мм с чашки тежащи около 1 грам.

 64. Чочко
  31/01/2010 - 23:46

  Четох…четох…и аз имам въздушна пушка както имам и куче.Харесвам всякакви животинки,гледам да не ги трепя ненужно.Когато се налага обаче съм клал кокошки агнета прасета-не ми е удоволсвие но няма кой друг да го свърши.Когато човек има достатъчно МОЗЪК в главата то сам може да си постави граница на действията.И внимавайте- дори и слаба въздушна пушка е в състояние да рани сериозно животно или човек!

 65. McMilan Tac-50
  04/02/2010 - 20:27

  защо да не ги трепем да чакаме да стане както стана в софийския зоопарк ама нали скоро не е имало случай на нападнато дете всички забравят бездомните кучета. В нашия град заради студа кучетата се събраха на глутници и е въпрос на време някой да бъде нападнат…трепете при удобен момент

 66. кристиян
  22/02/2010 - 20:50

  аве нз аз си живея на село и живея на 2метра от гората така че кой ко ще да прай аз си ида в гората и си бия сички животни който са опасни и т.н. Но ми е жал за животните които нищо не са ми направили и за тва тези животни не ги пипам въобще.И призовавам да не убивате невинни животни ако се появи такова желание у вас най-добре се поставете на мястото на животинките.

 67. Абе Кристиянчо, какви опасни животни биеш с въздушна пушка бе пич?Я се събуди и поупражнявай правописа освен стрелбата, че си бая зле.Аз не претендирам, че знам и спазвам всички правила, обаче ти….

 68. McMilan Tac-50
  26/02/2010 - 18:31

  Много приятно ми става като видя как някое куче изважда от казана торбичка пълна с боклук измества я на средата на пътя, който е пред блока, разкъсвая изяжда нещо от нея и боклуците си остават на пътя, ама по-приятно е когато извадят памперси от казана или в торбичката е имало дамски превръзки(ползвани) МАЗАЛО е това е една от причините да се грижа да няма кучета край блока в който живея…

 69. ок, обаче е кофти когато понечиш да се “погрижиш”, и на 10 метра от целта да играят деца!ами тоя труп после?така ще си седи, докато не плъзнат болести по всички котки, кучета и плъхове наоколо…
  ясно е,че на общината не й мига окото.но все пак, има мн други методи.за какво трябва да ставаш снайперсита на квартала.
  има и други методи!моля ви…

 70. Аз лично съм ликвидирал над 30 безстопанствени кучета. Лъжа е, че с въздушна пушка не можеш да ги утрепеш. С моята Хатсанка 6.30 падат като круши, а преди това разбира се им пускам по някой друг изстрел по краката и тялото. Така че братя трепете бездомните помияри и котаци! А на фондация Четири лапи лично ще им изпратя снимки и клипове.

 71. McMilan Tac-50
  14/05/2010 - 16:34

  прати на мен аз няма да откажа skype: remm24

 72. a spored vas pravilno li e da ti strelqt s vazdu6na pu6ka v dvora po ku4eto i dori savsem slu4aino dva pati sa4mi prolitaha i pokrai men? i za tova ne6to da nqma nikakav zakon?

 73. Ако кучето ти лае и безпокои съседите, аз лично бих го гръмнал, ако съм ти съсед. Ако не лае, оплачи се в полицията от ненормалния който стреля по него.

 74. Според Наредбата на общината е забранено в рамките на населено мъсто да се използва възд. пушка , даже и прашка. Всичко става след табелата – край на населеното място.

 75. всяка община има свои наредби

 76. и така за пореден пат се обеждавам че хората или по конкретно мажете за без сарца какво е това стреляне идиоти без душа.И тези закони каде се защитават домашните кучета неразбрах.Че коиюй ще го регистрира като трябва да плаща.
  Моля някой да ми каже или покаже каде да прочета каво се случва ако някой ми простреля кучето като то не е регистрирано

 77. Ако имаш нерегистрирано куче, това означава, че нарушаваш закона – и не можеш да се радваш на законова защита, ако някой го застреля. Не знам за “идиотите без душа”, но точно такива като теб, идиоти които си мислят, че имат големи души, са хората, които множат нерегистрирани кучета и после от жалост изхвърлят малките на улицата, където те израстват на глутници бездомни кучета. Честно казано, жал ми е за твоето куче, че има стопанин като теб, на който не му пука достатъчно, та да даде 20 лв за регистрация. А щом някой го е застрелял, явно толкова си била и грижовен стопанин…

 78. Пе6о това ме интересужа6е,мога ли да стрелям по враб4ета и галаби без никои да ми казва ни6то и 4е мога да стрелям и в рамките на града много ти благодаря

 79. Според новия закон е забранено да стреляш по каквото и да е. За стрелба в рамките на града няма нищо в никой закон, това зависи от общинските наредби, които са различни за всеки град. Разбира се, това няма да попречи на някой ядосан съсед с винкел да ти обясни защо не е добре да стреляш около блока 🙂

 80. Хей хуманистите и “природозащитниците”!

  Човека е над всичко и преди всички!!!
  Псета на глутници се движат из София и убиха вече няколко души!
  Двама от тях са възрастни мъже – един преподават и един професор. Интелигентни хора завършили зловещо нахапани и ядени от глутница пумияри!!!

  Къде живеем?! В кой свят сме – да защитаваш пумиярите означава да се изплюеш върху труповете на тези двама зачерквайки техните животи като нищожни и по-маловажни от пумиярите!

  Много бих искал да ви видя само 3 секунди в такава ситуация да усетите как зъби се впиват в плътта ви и започват да разкъсват.

  Затворете устите си – или отидете в Пирогов да кажете на минимум 5 души дневно с разкъсни рани и често обезобразени за цял живот че кучето не е виновно, ами те са виновни че живеят в града или че си плащат данъците от които се храни цялата бюрократична машина, начело с мазната кметица, която не си мърда пръста.

  Разрешавам на всеки Българин да премахва пумиярите – убийци навсякъде и по всяко време.

  Изчистете града с всички средства!
  Човека е над мастиите!

 81. Георги
  17/04/2013 - 19:51

  Според закона за лова, е забранен лова с арбалети и животни (соколи, хрътки и др.), но нищо не се споменава за лъкове, прашки, въздушни пушки и прочее. Следователно (поне за сега) няма никакъв проблем да ловувате разрешените за отстрел животни с въздушна пушка, стига да сте ЗАКОНЕН ловец.

 82. Пенчо Кубадински
  16/05/2013 - 19:50

  Аве ей ентусиасти и ентусиастчета я оставете човечеца на мира да си пуца по гаргамелите и вредния дивеч…хахаха вие май много насериозно се вземате,а!?Ми ти бе,аверче,кво им се връзваш на тея клавиатурните пишман защитници,че си взел да им се обясняваш тука кви били законите и се вкарваш в разни филми…Нарамвай си пушкалото и отивай да гърмиш,даже щи дам една оферта много ще се изкефиш…ако можеш да си го позволиш де.Та:раздели се с 1300лв и си вземи една Big Bore 9mm с компресор ей от това нещо мой човек и глигани падат като го нататрузиш в чутурата и му спираш тока,само се чува цък и с глигана язък.От личен опит ти лафя имах същата ама я шитнах останах си само с ръчното паткалце.Айде френдовци и нефрендовци и да не ви пука за хорското мнение,смело напред с рогата и който не разбира с мира ши разбере със секира 😉

 83. Nazz_Nasko
  19/07/2013 - 01:49

  Под заглавие “Стрелба с въздушна пушка – законови рамки” аз лично очаквах да получа адекватна и точна информация за това, какво мога и какво не мога да правя с въздушното си оръжие. В тази връзка искам да благодаря на Longanlon, че така изчерпателно ни просветли в законовите разпоредби относно стрелбата въобще. Сиреч, мен точно тази тема ме интересува…аз така или иначе съм решил да стрелям и съвестта ми не си търси оправдания за това, което съм направил или ще направя с въздушната си пушка. Тези, които тук ни четат морал бих помолил да се прехвърлят на BGMAMA и там да съветват други, като тях за избора на куче примерно…лабрадор ли, шпаньол ли, болнка ли….
  Най-големите моралисти обаче пред себе си да признаят от къде те взеха домашните си любимци…като ги избираха потеклото им ли гледаха и от приют взеха най-безпомощното куче…
  Кварталните снайперисти ще помоля, като убивате кучета или котки моля да ги хвърляте после поне в казана, защото знам, че няма да си направите труда да заровите труповете някъде…просто ми писна от премазани кучета и котки по улицата, които никой не чисти…
  И за финал ще ви разкажа една история от миналата вечер, която всъщност е и повода да търся информация за въздушно оръжие…аз все още нямам такова…
  Та излизам аз на балкона в 3:15 сутринта да пуша една цигара и гледам пред мен на втория етаж на съседната сграда от външната страна на парапета да виси циганин и в последствие крадешком да се промъква в апартамента на нищо неподозиращите в съня си съседи… докато подам сигнал в полицията и докато патрулната кола дойде циганина откраднал от чантата на бедната пенсионерка 200 лева и без никакви притеснения си излязъл през входа на апартамента и после и от самия вход…невъоръжен се опитах да го гоня сам, но маймуната прескочи няколко гаража с лекота и изчезна в мрака…нямам думи да ви опиша, колко безпомощен и уязвим се почувствах
  та…по животни едва ли някога ще стрелям, защото просто не се дразня от лай на куче, бой на котки или гълъби, които ми оакват колата…решението е гараж, а и обичам колата ми да е чиста….НО по циганин катерещ се по улука или промъкващ се в мрака през прозореца на който и да е…ОГЪН…даже съм се спрял на въздушно оръжие с СО2, защото събират поне по 10-15 съчми и не се презарежда…сиреч мога да му напълня задника със съчми така, че да не може да се движи въобще…или поне докато го приберат ченгетата…или да избера газово оръжие…? Всъщност ще помисля още… 😉

 84. С въздушна пушка не стреляй по човек защото ако извикаш и ченгетата след това историята ще се раздуха и ще стъжниш живота на нас истинските ентусиасти дали хиляди левове за класни PCP – та.Заради такива изяви въведоха уведомителния режим и ако продължават нищо чудно и разрешителни да ни праснат някой ден.Вземи една прашка по-добре.Не е точна като въздушна пушка, но енергията на изстрела е пъти по-голяма и ще му остави само синини, които не може да докаже от къде са.Като му извадят сачмите от задника ако е видял, кой е стрелял по него ще ти се стъжни.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *