Мразен и… най-вече обичанАко някой се загледа в интернета, по форуми, блогове и коментарите под електронните издания на вестниците, неизменно ще види една митична фигура – на Виликият злодей Гоце. Той е лош, Лош и ЛОШ, не само е агент на Държавна сигурност, ами е и сивият кардинал зад тройната коалиция, която съсипва България.

Когато човек излезе от алтернативната електронна реалност обаче и се огледа в истинския живот, нещата са направо противоположни…

Повод да се замисля за това е поредица странни случки, които ми се случиха напоследък. Те не са странни сами по себе си, даже са напълно нормални като се замислиш, ама на мен ми се видяха такива. И логично – прекарвам доста от времето си в интернет, от там се информирам, чета блогове и вестници, работата ми половината и тя е ровене там.

Та затова макар аз лично да нямам негативно мнение за Георги Първанов, някак бях останал с впечатлението, че той изобщо не е популярен сред хората, че го мразят, подиграват му се за Гоце-то, наричат го Седефчо и т.н. В който и форум да влезеш, Президента е една твърде хулена личност. Да оставим настрана факта, че е убил невинен вълк (забележете, невинен, а не виновен вълк 😉 ), ама е бил агент на Държавна сигурност, при това с нелицеприятното прозвище агент Гоце, участва (ше) в ръководството на БСП, значи е гнусен комунист, а освен това и той и само той е виновен за създаването на тройната коалиция и голямото влияние на ДПС във властта и през тоя мандат – значи е и туркофил, на всичкото отгоре. Един вид мошеник, който всички мразим и никога, ама никога няма да гласуваме за него, защото е заплаха за световната демокрация.

Именно затова бях силно изненадан, когато излязох от интернет в истинския живот и се огледах наоколо – видях, че всъщност… това може да ви дойде като лек шок… хората наистина харесват президента. По телевизиите (без скат де) няма да се чуе нито една лоша дума за него, по масовите вестници – също. Сега, за 24 часа и Труд разбирам, но дори и Капитал и Дневник не си позволяват да го хулят, което ми се вижда малко необичайно, предвид какво направиха горката Емел Етем 😉 Където обикалям по общински администрации, по министерства – доста често виждам в кабинетите на служителите я плакат, я снимка на Първанов. А понякога, в разговор, като кажа нещо негативно за него ме гледат сякаш съм извънземен с изржение тип “кви ги плещи пък тоя?

Със своята сдържаност, със сериозното си и обмислено поведение, Георги Първанов успя да стане симпатичен на много българи, дори на тия, които не са особено големи фенове на БСП.

Тъй че за интернет-политолозите, които предвиждат във всеки свой форумски пост или коментар под статия в онлайн изданието на вестник, че на комуно-туркоидната мафияюдео-масоните разбира се) дните им са преброени, да вземат да поизлязат на чист въздух и да поприказват с живи хора. Ще им се отрази добре, според мен.

Предимството да си ЖИВОТНО
Не всички интернет книжарници са кофти

Коментари

 1. Абе, Лонг:)
  Да ти имам проблемите…

  Все пак мен знаеш ли кое ме впечатлява най-много у Първанов- на последните президентски избори го преизбрахме. Това сигурно е наи-голямата цхест и пизнание за политиците в България, защото виждаш какво става. През моя по-съзнателен живот не си спомням 2 пъти да е била преизбирана поред една партия с един и същи лидер…
  А Първанов го направи. Ебаси, даже аз гласувах за него. Всички пенсионери гласиваха за него.

 2. Ха, да.
  И аз гласувах за него. Не защото съм от някоя червена (или каквато и да е) партия, но защото искрено ми е сипматичен, а и алтернативата, алтернативата… брррр.

 3. Димитър
  13/02/2008 - 09:54

  Мдааа, още не са те прочели много хора, просто предвкускам каква дискусия ще се разгори тука, имаш усет към скандала, няма две мнения.
  Относно Гоце – той не е лош – той е безличен и посредствен. Тъкмо по тази причина ме е срам, че е президент на България. Ако беше толкова печен имаше всички възможности да не връща мандата на 4-ти февруари 1997-ма, а да поеме отговорността за реформите като току що избран председател на БСП. Имаше мнозинство в парламента и 2 години да се докаже. Явно просто нямаше топки за целта.
  А за медиите – съгласи се, че няма как да пътуваш на безплатни екскурзии с президентския самолет и да пишеш против. Или си спомни какво стана с Иво Инджев, когато само попита има ли нещо вярно в слуха, че един спонсор на Гоце му е подарил апартамент.

 4. Димитър, не виждам какъв скандал може да е това, че някои хора харесват президента. Аз просто исках да подчертая разликата на реалната действителност с интернетската такава, където и само няколко кресливи луди, които неуморно скитат по форумите са достатъчни, за да се създаде погрешно впечатление за общественото мнение по даден въпрос.

  точно поради това не предвиждам особено оживена дискусия 🙂

 5. Майк Рам
  13/02/2008 - 11:02

  Те кресливите луди и тук ще дойдат 🙂

  Иначе, аз смятам, че ролята на президента не е героична, така че дори и “безличен” да е, ако може да си върши работата, аз го приемам. И гласувам за него.

  Друг е въпросът, че ние сме масово политически неграмотни и очакваме от президента чудеса, без да се съобразяваме с факта, че по закон неговите възможности са ограничени. Той е президент, все пак, а не Месия!

  Айде, да заповядат лудите 🙂

 6. бляка
  13/02/2008 - 11:23

  Дали е харесван или не няма ,значение. Важното е какво прави. А на фона на всички други хора, които правят глупости, той така се е скрил-покрил, че е направо безличен призрак. Медиите не могат да смогнат на глупостите и лошия ПР на другите политици, за да се захванат и с него.
  Аз лично не харесвам политиката да зависи от мистъериозни хора. Мистерията винаги води до конспирации. Ако една личност, от която зависи битието ти е публична, колкото и лоша да е, е много по-добре, отколкокото един голям брат обвит в усмивки на бабички по телевизията и мъгла. За мен публичния образ на Първанов е една пропаганда, целяща отклони вниманието на хората от основните проблеми, а с поведението си , другите политици я подпомогат ….

 7. @Димитър
  когато се провалиш си подаваш оставката, народното недоволство 97-ма да не мислиш че щеше да спре само защото в БСП са си сменили лидера? най-правилното и наистина държавническо решение взе Първанов тогава, и една птичка пролет не прави това явно го знае Жоро, а ти си вярвай че прави…

  Обикновено в мрежата изплуват негативните коментари, хората които харесват Първанов не смятат за необходимо, мързи ги или нямат дразнител който да ги накара да пишат хубави неща, докато отрицателно настроените, ги дразни дори споменаването на Първанов – и Гоце та Гоце, питам такива какво е направил Първанов като Гоце, че толкова се повтаря това Гоце е нищо, вероятно бил направил нещо, но го покрил, ами ако случайно не е направил нищо неморално, това да си част от тайните служби само по себе си не значи нищо, още повече елементарното възпитание не би трябвало да ти позволява да правиш заключения за конкретна личност само на някакви общи бази от рода на агент в ДС, отделно тази личност е Президент на България и това е достатъчно да се поне минимално уважение, но не, за някои той не бил техния президент, ами какво трябва да се прави? да си изберем 20 президента щото всеки си има свой собствен избор, та всички да си имат президент ли? какво? или онова старче Неделчо Беронов щеше да е по-добрия избор?
  Реално президентската институция не е толкова важна, но интересно в какъв дразнител се е превърнала, за хора които са издигнали омразата във форма на екзистенциално самозадоволяване… забележете кога започват да лаят кучетата – президентът амнистирал медиците, започва вой, и защо? щото тъпаците се дразнят че Първанов е в подобна позиция, добре какво трябва да направи “Гоце” да не ги ли амнестира, та да не се разлаят кучетата? Първанов дал 3 часова пресконференция, ми що да не си дава? говори му се, смята че има какво да каже, обаче някакви пак недоволни, все едно са били задължени да го слушат.
  На мен ми прави впечатление значително по-позитивното присъствие на лявонастроените потребители в мрежата, за разлика от фашизираните десни тъпаци, бълващи омраза, няма подобен момент при левите, може би затова и дясното скоро няма да го бъде поне в традиционните СДС и ОДС, не може политиката която водиш да е базирана само на едната омраза, я срещу комунистите, я срещу Бойко, Симеон, Гоце… абе всеки който е взел кокала, който си си харесал

 8. Ангел Грънчаров
  13/02/2008 - 11:29

  “Със своята сдържаност, със сериозното си и обмислено поведение, Георги Първанов успя да стане симпатичен на много българи, дори на тия, които не са особено големи фенове на БСП.”

  Това твое твърдение е шега, нали?! Щото като го прочете човек, няма как да не се посмее от душа 🙂 Голям шегобиец си, развесели ме, денят ми тръгва добре 🙂

 9. Ангеле, че съм те развеселил се радвам – един голям веселяк съм аз 😉 Но както казах, необходимо е само да се разходиш извън интернета и може би извън кръга на приятелите си, с които говориш за политика, за да разбереш, че съм прав. Поговори за президента с няколко човека, които не познаваш, да видим какво ще ти кажат.

 10. извод: народът обича хората, за които се излива по-малко помия по вестниците (а помията се контролира с пари и влияние). така беше и с Царя, и с Бате Бойко

  втори извод: интернет-грамотните са ужасно малка част от населението, но те имат достъп до други източници на информация и алтернативни мнения и бързо-бързо намразват Гоце

 11. Абе уж и аз съм интернет грамотен и имам достъп до “други източници на информация и алтернативни мнения”, ама още не съм го намразил. По-скоро ми е безличен.

 12. nname, дай някоя причина да се мрази Гоце? аз също бих казал, че е безличен и до кои толкова източници имаме достъп тези които висим в нета? до блога на Ангел Грънчаров ли? или до Медиапул?

 13. Още изводи: Първанов не е дизайнерския президент.
  Дизайнерите като висша прослойка не го обичаме хич. Четем авторитетни източници на информация и благодарение на всестранната си развитост бързо научаваме плановете на компартията да зароби цялата държава! И дизайна! Както и че всъщност тя и ДС контролират всичко в държавата поне от два века насам!

  Да не говорим, че в интернет ВСИЧКИ го мразят. От съвременния дизайнер и блогър се очакват поне три неща: да има линк към блога на Йовко, да мрази Първанов/да обича МАРТИН, и да подкрепя активно в БЛОГА си всички граждански мероприятия!!!

 14. Ами проблемът на хората е, че много по-лесно вярват на лошите неща. И както е казал Оскар Уайлд “Хората вярват на всичко, стига да им се каже шепнешком”. Каквото и да е, функцията на Гошката е най-вече да ни представлява пред другите нации. Той се справя отлично. Това е.
  А не знам и защо всички си мислят, че България е на това “гайле” само заради нашите политици. Че са некадърници, това е ясно. Ама светът отдавна се управлява от държави със възможности “far beyond” нашите. Нас ни подчиняват. И това не е само, защото нашите политици не виждат, че се прецакваме със всички договори, които подписваме. Просто няма къде да отидем. И да протестираме, и да не протестираме, това е положението. Работата е там, че на нас ни трябват умни управници, ама не един, а много. На всички важно постове. А нямаме такива. Или ако имаме, той ще е един или двама. Както се каза по-горе, така няма да дойде пролетта…

 15. @voxy
  http://www.voxybg.com/2008/02/blog-post_10.html

  Коя всъщност е вашата позиция относно “Седефчо”? Първанката като високо рейтингов и като уж в качеството си на личност, пряко избран от българите (уж, защото на електората на БС/КП и магаре да му предложат, ще гласуват за него), има прекрасната възможност да придиря управляващите относно, примерно, аджеба на Данчо Ментата кой му даде морална реабилитация и как тоя, дето му я е дал, не го е срам? Ама ако се обади за Ментата, трябва и за Доган, а за него вече има ли очи? А ако докачи за Доган, трябва и цялото БС/КП да “нахрани”, нали? А ако го направи, трябва и до себе си да стигне, май, и да обясни за М. Велев и Г. Гергов – тези видни олигарси под крилото Гоцево……

  Лонганлон, четох, че си спрял ТВ-то, предполагам и “Труд” не четеш. Евалла, но се сещаш, че ония, дето си го слагат Гоцето по стените, са потребителите им – и избирателите му. И точно тия медии са с огромна заслуга Гоцето да се кипри втори мандат, освен малоумния твърд електорат на партията му. И сега се подсети, докато си гледал ТВ, за каква промивка и манипулативност (в посока, удобна за силните на деня) иде дума в трите национални ефирни ТВ-та, откъдето става масовото информиране и продуцирането на политически позиции у “гражданите” на България. Масово българите, особено по-възрастните поколения, от които са и предимно участващите в изборите, са изключително наивни – те казват “казаха по ТВ-то”, “у вестника пишеше”. Е, тогава как няма сред не-интернет потребителите Първанката да е популярен?

  А относно самият Гоце. Проблемът със сътрудничеството му на КДС, както и принадлежността му към института по история на/към БКП се състои в това, че това го прави съпричастен изцяло с несвободния, безбожен и тоталитарен режим – той е бил съграждащ елемент на комунистическия режим. А сътрудничеството му очевидно е проблем и за самия него, защото той мълча като риба по въпроса и като кандидат за президент, и през първия си мандат. Чак в предизборното време на 2006 г. си каза, като се представи за герой и пръв българин по случая. Ако беше всичко ОК, щеше да го има у CV-то му още като кандидат за президент на, поне на хартия, свободна и демократична България – т.е. проблемът с пазенето в тайна на тая биографична подробност е от ценностен характер – не може и не бива току-така, без катартично прочистване, един борил се комунистическият строй да го бъде, днес да се бори да оглави свободен и демократичен строй. А Първанката ДО 2000 година си беше сприхав и заядлив праволинеен неокомунист, подкрепящ режима на Милошевич, анти-НАТО ориентиран, “анти” относно либерални и пазарни реформи и пр. Е, тая светкавична тотална метаморфоза в светогледа му, тая, следователно, тежка безпринципност Гоцева, като как беше забравена, и като как масово се прие без никакъв проблем???!

  Роман мога да напиша за Гоце, но ще се сопра, че станах досаден. Простете за отплесването.

 16. Иван Бедров
  13/02/2008 - 13:37

  “… хората наистина харесват президента. По телевизиите (без скат де) няма да се чуе нито една лоша дума за него, по масовите вестници – също….. Където обикалям по общински администрации, по министерства – доста често виждам в кабинетите на служителите я плакат, я снимка на Първанов.”

  Имаш вид на готин пич. Не се ли усещаш, че описаната от теб идилична картинка напомня на годините преди 1989г? И тогава по телевизиите не се говореше нищо срещу комунистите, и тогава нямаше нищо негативно по вестниците, и тогава “по общински администрации, по министерства” висеше портретът на Тодор Живков. Вероятно тогава хората много са харесвали комунистите.

  Дано да си искал да напишеш някой майтап, който не мога да разбера. В противен случай ми става страшно, че млад и образован човек мисли така.

 17. Като влезеш “от интернет в истинския живот” вероятно ще установиш, че освен Гоце хората харесват още Слави Трифонов, Азис, Борислав Зюмбюлев.

  Нали знаеш: “Всеки си има вкус”, казало кучето и…

 18. Ангел Грънчаров
  13/02/2008 - 14:14

  longanlon, за съжаление не общувам с хора, имащи силно неадекватно възприятие на реалността, така че доста се съмнявам, че ще имам някога късмета да попадна на фен на Гоце Първанов. Но попаднах поне на теб де, така че поне ме развесели, за което съм ти благодарен 🙂

 19. Невероятно е, че за горните Ви твърдения основание са публикации в пресата, предавания в телевизията или портрети зад гърба на чиновници вминистерствата. Без коментар.

 20. anivge, не харесвам Първанов, но не го мразя, мене ме вълнува причината да бъде мразен, не нехаресван и ти си поредния който отново не каза нещо конкретно, а само общи приказки, принадлежност към някакъв режим, какво е правил бе пич?

  “защото на електората на БС/КП и магаре да му предложат, ще гласуват за него”
  а защото десния електорат не гласува за “магаретата” които му предлагат – Неделчо, Мартин…. само защото са ги спуснали от централата

 21. Първанов се отличава с посредственост, безличност и нагъл популизъм. На мене ми е смешен,но още по-смешни са хората, които му вярват.
  Същото важи и за бате Бойко, но него го мразя, защото за разлика от Първанов е и удивително тъп.

 22. Тая любов да ви кажа аз е измислена. Хората незнаят защо харесват Гоцето. Еми ного ясно защо – заради Труд, 24часа К1 и всички др гъзолизци. Първо да си кажа че Гоцето въобще не ме вълнува и ми е през к**а кой го харасва и кой го мрази. Но винаги запалвам мотора на спора когато някой каже нещо от сорта: “Ми той Гошката най добрия президент” или “Той направи толкова неща за българия”. Веднага контрирам с въпроса: – “Е мама му стара кажи поне едно”. До ден днешен съм задал тоя въпрос поне 100 пъти на 100 различни хора и отговор няма. Хората харесват Гошко щото така казват по телевизията и вестниците. Човека е едно безлично подобие на управник – седи си на удобния стол и си кроти прибира си заплатката и се вози в разни самолетчета и т.н. То тва му е и работат – представителна фигура на държавата. Така че майната им на всички.
  А относно ДС винаги съм казвал – Такова е било положението тогава(95% от населението са били доносници). Както сега плюете по Гоцето, КУРитаров, и др. знаини и незнайни доносници, така и нас ще ни оплюват след 10 или 20 години, че сме били да речем членове на кварталната видиотека, че сме гласували за бат Рамбо опа извинете бат Бойко или муртавия(Костов)

 23. Ангел Грънчаров е един от идолите ми. Нищо че не е софианец. Заедно ще борим комунизма и ДС. И ще станем известни!

 24. Не му се дразня, защото за разлика от повечето политици се старае да не насажда негативно настроение като говори. Смисъл – не плюе по никого, не изпъква непрекъснато какво е направил (не че прави нещо:)..ама това може да е част от кампанията му за президентска партия…ИЗобщо към медиите с техните възможности за манипулиране съм малко скептичен и не гледам много телевизия, нито слушам радио.

 25. Не обичам политическите дискусии, но имам въпрос:
  Хората, които пишат тук наясно ли са какви са функциите и правомощията на българския държавен глава? Какъв статут има президентската институция и т.н.??

  Функцията на Първанов не е да прави нещо, а просто да носи костюми и да се усмихва в чужбина, да не говори глупости и да не се спъва пред посолствата, да не ръкомаха много докато говори – и толкова. Изпълнителната власт и тия, които трябва да бъдат питани какво са направили за България се помещават в сградата от другата страна на булеварда.

 26. @Punkoslav евала – точно тва исках да кажа. Но много хора мислят че Гоцето има някаква власт. И за това обичам да се гавра с тях и ги питам какво точно прави наш Гошко. Щото 99,9% от хората живеят в някаква измеслена реалност – естествено благодарение на телевизията и вестниците.

 27. @voxy

  Нищо, колега, не е правил Гоце, бил е на 31 г., когато комунистите спретнаха 10-ти и “промяната”, и просто не е имал време да се развихри. Развихри се впоследствие и щом не отбираш от ценности, ценностен разговор, критика на ценностите, ето ти някои мизерии на Гоцето на прагматично-практическо-фиинасово-икономическата плоскост – поинтересувай се за тесните връзки със Саддам и крупните суми по сметки на БС/КП, капитализиращи тези връзки (там имаше едни злоупотреби на Саддам по програмата на ОНН “Петрол срещу храни” и БСП-то се оказа у кюпа косвено) по времето, когато Първанката беше “шеф” на Партията.

  Пред скоби да кажа защо шеф е в кавички – шефовете на БС/КП (Виденов, Първанов, Станишев) са все такива мишкареещи и сиви личности, просто защото са подставени лица, кукли на конци, те не с лидерски качества, ум и харизма са стигнали до тия постове, а като послушковци, конформисти и удобни на “динозаврите”. А това е възможно да се случва заради простия електорат на БС/КП и мотивите му да гласува за тях – защото “през комунизма беше убаво, почивка на море всяка година, всички бяха нахранени, сигурни и имаха работа”.

  Между другото, съвършено друга е ситуацията с “десния” електорат – то не че има многоброен, монолитен и едновременно истински такъв в БГ, пък и Заимов взе 65 000 гласа, а Беронов – 270 000, които резултати веднага снемат адекватността на аналогията ти между двата електората. Условно десните, които избраха ОДС на Костов през 1997 г., бяха към 2 200 000, а съотношението ОДС/БКП на тия избори беше около 60%/40%!, а на изборите през 2001 избирателите на ОДС бяха към 850 000 и то след доста успешен мандат на ОДС – а БСП взе около 950 000 през 1997 след опустошителното управление на Виденов! Избирателите на десницата – СДС и ДСБ,през 2005 вече бяха към 500 000, а на БС/КП към 1 150 000, което се водеше за нисък резултат – Атака много електорат дръпна тогава от “столетницата”, който всъщност рано или късно пак ще й принадлежи. Та изводът е, че десните с право, или не, се разочароваха и като предимно мислещи хора се отдръпнаха. Обаче, БС/КП дори и да докара собствения си електорат до просешка тояга, винаги, при всякакви обстоятелства, може да разчита на едномилионна армия нещастници.

  Та за Първанов – Георги Гергов и Манол Велев са новобогаташи, от така наречените назначени капиталисти. Тези двамата са богати, имайки чадър от властта на Първанов и изобщо, която всъщност не е същински негова власт, а на лансиралите го, както обясних по-горе. Тези двамата трупат богатстсва чрез далавери с публична собственост, чрез “бизнес” с държавата, която им отстъпва апетитни терени и изобщо публични ресурси – досущ както става у Съветския съюз. Тези двамата са и спонсорите на Първанката. Гоце не един път е ходил по балове, организирани от бившия свиневъд Гергов. Гоце ги нарича тия “отговорен и едър български капитал”, който е “нормално да получава държавна подкрепа”, защото е български, а Гоце държи на българското, той е горд българин.

 28. пънкославе, тия работи ги знаем, ама човека се опитва президентска партия (а що не и република) да прави…малко отдалеко почва , ама сигурно..затова виси въпроса, дали с някои от качествата си е доказал , че заслужава това

 29. Авинге
  “Пред скоби да кажа защо шеф е в кавички – шефовете на БС/КП (Виденов, Първанов, Станишев) са все такива мишкареещи и сиви личности, просто защото са подставени лица, кукли на конци, те не с лидерски качества, ум и харизма са стигнали до тия постове, а като послушковци, конформисти и удобни на “динозаврите”. ”
  искам да ми посочиш нашенски политик, който не е поставено лице, мисли и прави за добруването на България, има реална власт и може да проемни нещо и също така да ми обясниш коя партия НЕ Е комунистическа при положение, че стабилна цифра екс-червени са в СДС (и не само). Опитай да обясниш и защо по телевизията искат от лекарите да издават касови бележки за преглед, а не искат да обложат хазарта с данък (във ВСЯКА модерна държава е обложен) и ми кажи как ще оправиш родината, като те изберем за народен представител.

 30. Все повече се убеждавам, че в България добър политик е този, който не прави хубави работи, но прави само малко лоши. 🙂 по този параметър Гошката Първанов е горе-долу ставащ – не направи ЧАК ТОЛКОВА големи бели, не е ПРЕКАЛЕНО нагъл.

  озадачава ме фактът, че ругаят по ‘Гоце’, а той всъщност е само сурат. И да иска, не може нищо да направи (то май затва и не е кендзал твърде много). Бой по останалите трябва, онези в грозното сдание срещу нелепата статуя на конник – там трябва да се съсредоточи омразата, плюнките и (мечтата ми) – камъните и развалените яйца. 🙂

  ПС> В календара си за 2010 съм записал – ‘Провери дали хората псуват Мартин Забравих-му-второто-име, кандидат за кмет на София през 2007 и ако да, дай си сам 10 лева’. 🙂

 31. Иван Бедров,

  Казваш, че ти става страшно, като виждаш млади хора като мен да мислят “по този начин“. Аз искам да попитам, кой е “този начин” на мислене?

  Това, което си цитирал са мои наблюдения, не размисли. Цялата ми статия отразява не мои мисли и мнения, а само и единствено наблюдения. За разлика от друг път аз нямам някаква теза, по която да напиша какво мисля, а просто казвам какво съм видял.

  Така че ми е леко непонятно това твое отношение тип “не говори лошо за президента не е в ред“.

 32. Уви Т.Л. , според мен си прав. Дотам сме стигнали ,че трябва да избираме по-малкото зло. Народното и 240те разбойника са за въжето, ама няма добра алтернатива. Реши народът, че иска силна ръка-яви се отнякъде Волен и…в началото много го уважаваха, докато някой не му извади нечистите ризи. Накрая стигаме до там , че гласуваме само по симпатия. На последните избори бях член на комисия и…не гласувах 🙂 Така де-не стига, че броиш като идиот гласовете до никое време ами и да ги увеличаваш е някак греховно. ДА не говоря , че трябваше да хвърляме чоп , кой ще ходи с председателя и ще виси като малоумник до 2-3 след полунощ неделя срещу понеделник.
  Какъв е изводът-като е скапана политиката-теглиш и една майна и търсиш красотите на живота. А такива има доста дори в България (не ще да ви слушам песимизмите), така че дерзай 😉

 33. Още нещо искам да добавя, тоя път лично мнение по повод високата обществена подкрепа за Президента.

  Според мен голяма част от хората се отвратиха от негативно настроени политици. От политици, които се конфронтират с останалите партии, приказват колко другите са лоши и затова сме зле и продължават ли продължават да пръскат останалите с лайна, за да изглеждат те по-чисти.

  Първанов, честно казано не прави кой знае какво, но поне не се замесва в тия политически ежби (или го прави много внимателно), поради което не успява да раздразни повечето хора и да им се набие на очи като неприятник. А при практическата липса на положителни политици с добър имидж… като няма риба и ракът е риба.

  Голяма роля има и това, че всички негативи на БСП ги обират Станишев и правителството де.

 34. Относно предния пост на Лонганлон-плюй комуняги и си супер “фьешън”. Те не че не заслужават ама ако търсим негативи във всяко нещо и гледаме да ги изопачим максимално по-добре да си теглим един куршум в тиквата.
  П.С. ще прощаваш ама се “разфлъдих” нещо. Предпразнично ,щото вдругиден съм рожденник а утре е запивно-лубовен ден и няма да ви губя времето с размисли и страсти.

 35. Е, па честит Рожден ден, тогава, надявам се успешно да го съчетаеш със Зарезан и свети Валентин 🙂 (айде и нещо положително в коментарите под тая тема да има)

 36. anivge, Костов също направи доста хора близки до властта доста богати, но срещу него нищо не се пише дори когато се възмущава от корупцията, не би ли трябвало един Иван Бедров да пусне пост срещу подобен цинизъм, но не, те обективните пропускат нашите, предпочитат да пишат само за лошите комунисти и да се тупат колко обективно гледат на нещата, а лошите Труд, 24 часа, bTV, Nova само възхваляват управляващите… еми не ми изглеждат и те много обективни, а и като се сетя че толкова глуповато наивен популист като Мартин Заимов им е кумир…

  За периода 1997-2007 са умрели близо милион пенсионера, които са имали решаваща роля червените да вземат толкова голям процент 97-ма та прочистването най-верочтно се е състояло

 37. малко встрани от темата:

  от известно време се чудя на нещо – имаме най-ужасните дебили за ‘управници’. нито едно ново лице, или ако се появи някоя птичка, тя е подлога на старите кримки и е същата (вкисната) бира.

  та, запитах се, защо няма все още ‘младежка’ партия, основана от чисто нови хора, които да таргетират точно тези, на които им е писнало от дебили и подлоги – хората между 18 и 30. тези, които не са обременени от ‘комунистическо минало’, видели са целия път на Промяната от начало до сега, имали са и имат възможност да се информират както трябва (а не с вестници и телевизия) и не на последно място – живеят в глобалното село Интернет. Това са ….ами бая народ. Които се чудят за кого да гласуват и биха дали гласа си за някой нов, свеж и сравнително напредничав. аз лично бих отишъл да гласувам за първият, който каже, че ще се бори за легализация на марихуана и проституция. има адски много хора, които имат същите или подобни мераци като мен.

  защо не се е появила подобна партийка, сдруженийце или както там искате го наречете? просто се питам 🙂

 38. @DAYMARE

  “искам да ми посочиш нашенски политик, който не е поставено лице, мисли и прави за добруването на България, има реална власт и може да проемни нещо и също така да ми обясниш коя партия НЕ Е комунистическа при положение, че стабилна цифра екс-червени са в СДС (и не само)”.

  Аргументът, че всички политици са като Първанката (оспорваем), по никой начин не е причина да не говорим критично за него – днес авторът ни е задал тема “Гоце и неговата популярност сред масите” и читателите му се занимават с тази тема. Този тип аргументация много често се използва от неокомунистите – като го питат “пикаещия у фонтани” за насраните му гащи, той казва, че и на Костов били осрани, примерно.

  И ми е писнало и затова съм злобен точно към комунягите – Гоце и БС/КП никога не слизат от сцената, никога не биват наказвани, каквито и поразии да направят, за разлика от другите, те винаги са на “гребена на вълната”, заради нещастниците, които ги избират. А отделно, че други партии имат много повече свършено нещо реално, докато са били на власт, но въпреки това са наказвани жестоко, до тяхното заличаване от картата на политиката. А най-голямото зло в България за последните десетилетия – БКП и нейната наследница, пак са на власт.

 39. Към ТЛ-и аз съм си го мислил-трябва да имаш широк гръб зад теб а и нишата е много стабилно окупирана. Никой не би допуснал силна конкуренция, ако може да я смачка в зародиш.
  АНИВГЕ- е ти сега ме изкарай комунист бе бро. Цял ден мога да плюя презрените ми седесари и тяхната негативна нагласа да приписват всички злини на света на БКП и БСП…щом това е достатъчно да съм червен, окей-болшевик съм!(проуд ту би болшев…соц рулез)
  Кой казваш са партиите правели нещо за България, дето са изчезнали от картата? И коя е алтернативата на комуняги ООД, дето ще спаси БГ?

 40. Жилов
  13/02/2008 - 18:44

  Avinge, отвори си блога и за коментари на хора извън WordPress.

 41. coprophagus
  14/02/2008 - 23:52

  Не знам защо някой хора като чуят БСП и почват да пюят на посоки, да вадят досиета и т.н. … похватите са ви известни.

  Според мен:
  1. Президента е по скоро представителна и от части дипломатическа длъжност и не толкова отговорна колкото всички си представяте. Може би единственото условие което е добре да притежава човек на този пост е “Ненатрапчивост”, с други думи да не е в центъра на някакви скандали и политически ежби. Първанов на няколко пъти до сега показа изключителен финес колкото и да не му харесва на някой (което го прави и добър политик както и Доган, но това вече е друга тема).
  2. голяма част от комнентиращите се обзалагам не са гласували за никой на последните президентски, парламентарни, и местни избори (и аз не гласувам, но не мрънкам за щяло и нещяло) така, че сами сте си виновни един вид.
  3. трябва да започнем да гледаме маааллллко по друг начин на политиката в милата ни държава. Стига с тея глупости за комунизъм, в момента БСП са по-десни и от партията на Костов, време е да почнем всички да мислим в пари и по специално как да ги правим, а не кой ще дойде на власт и ще ни направи заплатите по 200 000 евро на година.

 42. Радан
  15/02/2008 - 13:03

  Longanlon,

  Нищо странно няма в това, което пишеш.

  Първанов съсредоточава неодобрението на мнозина (в т.ч. моето бурно неодобрение) именно защото успешно създава и манипулиа една политическа и медийна среда, която го прави масов любимец.

  Това, което пишеш за медиите, е безспорен факт. “Капитал” в последно време започват остра критика, и тя ще се развива. Но телевизиите, масовите вестници и т.н. се държат подлизурски, унизително. Така се държат и повечето БГ-политици. И това си има обяснение:

  – Президентът, чрез доста ловка апаратна игра, си осигури мнозинство в СЕМ, пряка власт в съдебния съвет и прокуратурата, чрез съюза си с Румен Петков и Доган държи правителството, подкрепи навсякъде олигарсите на местните избори, без значение дали са червени сини или нек’ви други.

  Гоце Първанов стана свещенна крава на българските медии, тема табу за 3/4 от политиците (включително ГЕРБ, където вяажи заповедта на Бойко “За Президента говоря само аз” – а той не говори), любимец и покровител на бизнес-империи като тези на Георги Гергов, на Вальо Златев, на ченгетата зад Тор Бьорглафсон и Цветелина Бойкова-Бориславова, медийния картел на издателите около Тошо Тошев.

  И това – съвсем естествено – предизвиква остра, понякога прекалена реакция на хората, които виждат този процес. Според теб един умерен журналист и човек като Иван Бедров “луд от форумите” ли е? Не – просто като журналист от бТВ знае отвътре как се правят новини за президента и вижда очевидното в медийния живот.

  Това, че ти нямаш тази чувствителност към узурпацията на медиите и цензурата, товяа обяснява защо ти “нямаш негативно отношение” – ОК, твоя работа. Но огромната част от хората, за които говорриш, просто нямат достъп до критични материали за Гоце, те живеят в свят на цензурата.

 43. Просто аудиторията в интернет и тази в “истинския живот” е различна – нормално в за всеки интелигентен човек да разбере че агент гоце е клоун слуга на съветската власт :> но пък масовия читател на хартиени издания и телевизия се кефи да маха там със знаменцето и да се кефи че първанката е “човек от народа” – “мисли за народа” етц. а не да чете по вестниците че е мекере бояджия – пръв на митингите в подрекпа на милошевич и 5 години по късно пръв натовец :> затова и нищо не се пише против него.

  За това кой колко е десен и кой колко е ляв само ще кажа че кат изгорят новодомците с заемите за апартаменти ще се леят кървави сълзи – и ше има “мръсни комунисти зеха ми парите зеха ми апарамента бомби да ги бият” :> но тея работи вече са се случвали така че надали ще има нов филм.

 44. Сталин
  15/02/2008 - 18:24

  Шефе, истината боли нали? Заради това ли ми махна поста? Нито съм псувал, нито съм лъгал … Твой си е блога, махни го и този да не те притеснява.

 45. Не, шефе, просто постът ти бе прекалено глупав. Тоя блог няма да се превърне в клуб политика на dir.bg, нито в него ще има малоумни коментари като под статиите в електронните издания на вестниците.

 46. Радан
  17/02/2008 - 00:29

  Изобщо съм много скептичен към разелението “истинки/виртуален” свят. Всеки свят е истински, независимо колко е виртуален. Особено по отношение на медиите – вестник “Труд” “истински свят” ли е, при положение, че вътре рядко има дори полуистини:)

 47. E, на места тезата издиша.
  Хората всъщност харесват президента, защото.. по ТВ и радио не се чува лоша дума за него!
  🙂

 48. Димитър
  18/02/2008 - 14:29

  Как да уважаваш такъв човек?
  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=460222

 49. @Димитър, не ти ли харесва твърдата и ясна позиция на нашия “Мразен и…най-вече обичан” президент? Даваш ли си сметка колко му е трудно да говори много, а да не казва нищо(защото на хабер си няма какво да каже)?

  Ааа…не си прав! Никак. 🙂

 50. За общественото мнение в България нещата са доста ясни – в голямата си част хората, които гласуват у нас, лесно се поддават на манипулации и са склонни да не мислят с главите си. Отношението към Първанов не прави изключение – това какъв е той, а именно средноинтелигентен селндур, попаднал на точното място в точното време, изобщо не определя мнението на хората за него. За това, че е злодей, и дума не може да става – той е просто мижитурка без политическо значение в Бъглария.
  Далеч по-важно и по-опасно е отношението към Бойко Борисов и мутренското му обкръжение, от което той така и не се е дистанцирал. Започвам вече да си представям последния в ролята на министър-председател и тръпки ме побиват – Симеончо ще ни се види кадърен на фона на Бойко. Но ще видим – шансовете да уврят дървените глави на целокупния български електорат са минимални и вероятно отново ще гласуват за някой “спасител в ръжта”, но все пак ги има.
  Я, ама тя темата май беше за президента Първанов и Зорка. Хмм, че ние имаме ли президент?

 51. Ангел Грънчаров
  12/03/2008 - 12:54

  Още ли обичаш Гоце след като в ден на траур – изгорели като факли 9 българи във влака! – отиде да се позабавлява на лов в гората?!

 52. Аз не го обичам, Ангеле. Просто ме дразни как някои го мразят прекалено френетично.

  И това за лова на вълци пък още повече ме подразни как всите се спуснаха да плюят, та плюнка не им остана, сякаш ако не беше отишъл на лов е щял да ги върне тия изгорелите.

 53. Когато не харесваш някого е лесно да си намериш повод да продължиш да не го харесваш.
  Аз също гласувах за него и то не защото го харесвам или не, а заради алтернативата да не е той. И смятам, че е нормално да Ви се струва малко(или много) безличен – ми, такава е президентската длъжност у нас. Безлична. Ако бяхме президентска държава, един щеше да носи отговорността. Добър – лош, ама един. А не, както сега, отговорността да се размива между двеста и четиридесет човека, повечето натопили гагата и лочат ли, лочат…
  И да, хората го харесват. Дали е както харесват Азис или не, няма значение. Нима щеше да е по-хубаво да го мразят, както мразят Еди-кой-си?

 54. Never underestimate the power of stupid people in large groups.

 55. Мен у Първанов не ме впечетлява нещо съчествено, по-скоро ме притеснява това че се води карък на българският национален отбор по футбол, да се надяваме че е просто лошо съвпадение. Защото най-често когато той гледа мач на българите те не могат да победят 😀 :S

 56. и за мен Първанов е наистина безличен- нито го харесвам , нито пък ми е анти.

 57. Николов
  01/02/2009 - 17:43

  Ако се съди по публикацията, аз би трябвало да съм страшен фен на Първанов. Отговарям на цялата социология на социолога, направил си проучването според нагласите на портретите в чиновническите кабинети и на опашките за суперпенсии на благоденстващи пенсионери. При това въобще не произхождам от “вражеско семейство” – напротив от комунистическо. Майка ми и досега гласува за БСП и харесва Първанов. Ако беше жив баща ни, Бог да го прости, сигурно щеше да прави същото. Но защо ли ние трите им деца не. Изглежда са ни възпитали лошо – не успяхме да се научим да крадем по комунистически и предадохме партията – препитаваме се от честен труд, а това в нея е недопустимо. Защото тя не е партия а Мафия.Да сте чули някой почтен човек да е мафиот или обратното? Но да се върнем на “Партията”. Някой би ли могъл да ми обясни каква й е идеологията – лява ? Господи! Дясна – абсурд! Ами тогава? Ами просто – клептокрация. И то абсолютно безскрупулна – без оглед дали ще съсипе милиард, за да открадне милиони.Така извърши и прехода – това с куфарчетата беше дреболия в сравнение със съсипсните на входа и изхода предприятия, вместо да бъдат продадени навреме на стратегически инвеститори за да продължат да работят – като в останалите бивши социалистически страни, например. Но ако ги продадат навреме, кой ще ги остави на входовете и изходите? И интересно, какво положително намира авторката в Доган, с решаващата помощ на когото бе избран Първанов? Може би и харесват изсечените от дървената мафия гори, или си отдъхва в сарайте му, купени чрез обръчите му без да е платил лев данък? Или демокрацията която е осигурил не само на “гяурите” в контролираните от него региони, но и на обикновените български граждани от турския етнос? Или може би й харесва борбата на правителството с престъпността? Дето ако президентските съветници – олигарси не се изтребват помежду си, щяха да са чиста вода ненапита? Или спряните фондове на ЕС, за да влизат в джобовете на ония с намигванията? Ами превръщането на институциите призвани да защитават гражданите в нейни подизпълнители – това го твърдят органите на ЕС, не само аз. Или ширещата се политическа полицейщина? Да ти взимат личните данни, че си посмял да протестиращ и да те пребиват понеже някой си бил хвърлил снежна топка срещу бронираната като Робокоп, жандармерия? Е, г-жата от агитпропа много трудно ще ме убеди, че работодателите й от Мафията (БСП-ДПС), са много готини а Гоце, супер. Нито че такъв плужек като дезертьора от българската армия,съветския гражданин Станишев, без трудова книжка до назначаването му за премиер е идеала за България. След като прогонихте милион и кусор млади хора – цвета на нацията по чужбина, може като си вкарате няколко стотин хиляди гласоподаватели от Турция, и като си купите още толкова роми, и още стотина избирателни комисии, може и пак да яхнете държавата. Но чак пък и да ме накарате и да ви се възхищавам, няма да стане.

 58. Хората НЕ харесват президента.Сигурно си сънувал нещо.До последно подкрепяше ДПС и съветваше Бойко да прави коалиция с тях.Баси българина и родолюбеца.Ще ми навира турците със зор във властта.
  Немога да повярвам, че това си го писал ти!Ако си наблюдавал ,,червените бабички” те сигурно си го харесват.Ама те и да няма какво да ядат пак ще го харесват.
  Май нетрябваше да будя тази тема, защото е много стара.Първанката понеже ми е противен не се сдържах да драсна малко лоши мисли за него.Виждал съм го тоя пич наживо.Един държавник трябва да излъчва увереност и авторитет не като тоя смотльо-неориентираност.Щуркаше се насам, натам вероятно от страх от народната любов.

 59. @Весо
  като оставим настрана факта че на мен първанов ми е абсолютно противен,според мен не си схванал точно тезата на Лонг
  тя не е че Лонг го харесва а че това което говорят политолозите се разминава с това което мислят хората /според него/

Leave a Reply

Задължителните полета имат *