Подаряване на книжки – продължение


Преди две седмици някъде обявих в пост, че раздавам няколко книжки, които не ми трябваха вече в личната библиотека. Резултатът беше положителен и за един ден книжките бяха пожелани от нови собственици.

Време е за продължение…

Е, продължението, за разочарование на някои, не е, че раздавам още книжки – освен ако на някой не му се иска да притежава десетина книги-игри, които не се наемам да опиша, щото ме мързи.

Получихте ли ги?

Първо, искам да помоля тия, на които съм изпратил книжки преди две седмици да споделят дали са ги получили. Български пощи, както подобава на държавна фирма, изобщо не се славят с качество на услугите си и съвсем регулярно не доставят къде пощата, къде известията за нея на адресата.

Затова тия, които все още не са си получили книжките, нека да отидат до пощата в техния район и да попитат за тях – пощенските клейма трябва да са от 20-21 март.

А ще изпратите ли?

Второ, ще ми се да приканя и други хора да се включат в туй богоугодно дело – раздаването на книги. Всеки от нас има книги, които знае, че повече няма да погледне, не са му интересни, подарени са му, купил е просто ей-така, научил е каквото има за научаване в тях…

Колкото и да са неинтересни и безполезни обаче, тия книги могат да си намерят нови собственици, на които да са интересни и които да ги оценят, вместо да стоят в мазата, по кашони, да се въргалят насам-натам или да заемат място в библиотеката. Изпращането на една книга струва 80 ст., което едно, че е направо без пари (то за без пари и такова качество на услугите, биха казали от Български пощи) и второ, че може да ги пускате със служебната поща, за да не влизате в излишни разходи.

Аз не съм от тия, дето си падат по организиране на кампании, но ако на някой му се занимава… Уверявам ви, удовлетворението е голямо, а ползата за тия, на които ще подарите книгите си – още по-голяма.

—————————————————–

И не забравяйте да посещавате сравнително новите ми проекти – микроблога ми, както и блога за аквариуми.

Защо ядем боклуци, като може… да не ги ядем?
Като за първи април

Коментари

 1. Получих 😀
  На крака ми я донесоха.
  Аз от българските пощи съм доволна – единственият малък ‘трик’ е да се праща с препоръчана поща, защото тогава винаги стигат пратките до местоназначението си.
  Да, ще изпратя след време.

 2. Магдалина
  02/04/2008 - 09:35

  Сърце не ми дава да се разделям с книжки, дори с тези, които хич не са ми били интересни, за капак нямам място и вече ги трупам на купчини на пода, но… Абе може да събера кураж и сили.Особено ако си купя Фондацията на Азимов, отделните малки книжлета директно заминават.

 3. Получих 🙂

  чакам само да стигат до мен
  че да ги щракна и ще има пост 🙂

 4. Силвия
  02/04/2008 - 11:11

  Ууупс – книжката пристигна ако си спомням навреме. Пристигна ми накрака или поне докъдето трябваше – до портиерката. Сега се препрочитаме за 3-ти път.

 5. Аз нищо не съм получавал! (плаче)

 6. Ами то само с хейтене и тролване не става.

 7. Преди няколко дена получих бележка, че трябва да отида да си взема книгата от пощата. Което и направих.

  А за раздаването – сигурно ще се намерят 20-30 книги, които никога повече няма да погледна, но като си представя цялата процедура (обявяване, опаковане, надписване, разпращане, етц) и ме домързява 🙂

 8. Георги
  02/04/2008 - 12:13

  И аз получих, съвсем навреме 🙂 За раздаване незнам, може, но при положение, че не изпитвам някаква определена емоционална привързаност към дадената книга. Обаче затова е нужна мащааабна инвентаризация:)

 9. Loshia,

  Ако имаш мерак – всичко е лесно. А и става доста бързо – трябва ти само амбалажна хартия и широко тиксо (купуват се от офис магазин). Един лист хартия стига за два пакета. И марки трябват де – една книжка средна големина е 80 ст., 2-3 са 1.20 лв.

 10. Майк Рам
  02/04/2008 - 12:26

  Дали да не помислим за някакво по-мащабно решение? Нещо като библиотека, в която внасяш книги, които вече не те интересуват и си търсиш такива, които те интересуват. Проблемът е, че опаковането и разпространението са времеемки дейности, а и струват някакви пари. Все пак, дали на някой няма да му хрумне нещо хитро?

  Аз също имам книги, които бих дал на друг, а имам и такива, за които съм сигурен, че никой няма да ги пожелае. Тях пък съвсем не знам какво да ги правя. Жал ми е да ги хвърлям, защото имат хубава подвързия, ама за нищо не стават – книги по остарели компютърни технологии 🙂

 11. Наско
  02/04/2008 - 13:02

  Да си направим вариант на BookCrossing сайт, с тази разлика, че няма да подхвърляме книгите на случайни места, а ще си ги подаваме един на друг.

  Така всеки преди да пусне книга в обръщение ще я регва в сайта, същото ще прави и този, който я получи. Ще стане нещо като читателски лог на всяка книга.

  Сайтът ще служи като каталог на книгите в обръщение, както и ще може да си букваш конкретна книга и съответно ще я получиш като ти дойде реда.

 12. Aми, както казах, аз не съм много по кампаниите, стига ми славата да съм идейният вдъхновител 🙂 Ако има мераклии – моля 🙂

 13. Наско
  02/04/2008 - 13:42

  Нека видим дали ще им е интересно на хората, после ще го изпланираме.

  Иначе аз принципно съм на линия за разработката. Ако някой иска да помага за дизайн – нека свирка.

 14. Ами нашата организация в момента подготвя подобна система за обмен на книги. Малко ми е трудно да кажа срокове, че некомерсиалните проекти винаги са зависими от комерсиалните такива, но се надявам за началото на летния сезон и читателските отпуски, системата да заработи, както и да има желащи да я ползват, разбира се.

 15. Наско
  02/04/2008 - 14:39

  Чудесно! Ето че няма да се налага да го пиша аз 🙂

  @Gamar: А щом проектът е некомерсиален мислили ли сте да го изкарате в публичното пространство? Да намерите начин да държите обществеността в течение (ако не и да разчитате на обратна връзка) относно напредъка на работата?

 16. Сайтът се прави имено за публичното пространство. Да си го ползваме 5-6 човекта тука, няма да има никакъв смисъл, нали? 😉
  Нямам идея за “маркетинговата” стратегия как ще се направи, но ще си букна тая тема и ще гледам по някакъв начин да ви информирам специално.
  Петър ако иска, може да помогне също с пост, когато настане време.
  Поздрави.

 17. Ех, Лонжи, понякога имаш и добри попадения, но дори тогава коментиращите те ще се погрижват да омажат всичко както само те си знаят. “Мащабно решение”, “маркетингови стратегии”, направо да паднеш от коня. Дай им на елитните блогъри “идея” и гледай им сеира какво “разискване” и “предложения” падат. И то става въпрос за книги, които “не ни харесват и искаме да се отървем от тях”. Библиотека “Посредственост” ли ще правим ли, какво ли. Или пък за “компютърни технологии” ?! Бе на кой му пука за тия неща. Все едно за “телевизионна техника” или “водопроводи”. Не може ли да подаряваме и книги които ни харесват. Умните хора четат по много книги, но се съмнявам всички тези които са им харесали да ги трупат в огромни библиотеки в холовете си.

  Цвилен Милев, велик дизайнер, блогър (но и много други неща) (живее в София)

 18. Toва за “библиотека посредственост” не е съвсем вярно. Наистина, идеята ми е да се раздават книги, които не ви трябват – че защо ще раздавате книги, които харесвате, които ползвате? Алтруизмът е чужд на нормалния човек и изключително глупав сам по себе си.

  Но понеже вкусовете и знанията на хората са различни, това, което е ненужно за един, може да бъде интересно и полезно за друг. Това важи за художествената литература, а особено много за техническата, защото като научиш нещо книгата не ти трябва, но има много други хора, които искат и те да се научат.

 19. мунчо
  02/04/2008 - 16:13

  Ама не е задължително да се “сбогуваш” с книгите си. Ако gamar ги напише така нещата, може да се поддържа и функционалност за “заемане” за определен период. На мен много ми харесва идеята.

 20. Много си краен относно алтруизма. Глупаво е ако “имаш две ризи да дадеш едната”, ако имаш 100 лв, да подариш на някой 90 от тях. Но не и хептен нищо да не даваш даром на никого.

  През последните две години ми се събират едно трийсетина прочетени книги. Бих могъл да ги разделя на три групи: Първо римско, такива които ми харесват много и не бих се разделил с тях, за да мога да си ги препрочитам когато ми е кеф, или пък да ми красят библиотеката до огромния телевизор хохохо – да речем 4-5 броя от тези 30; Второ римско, такива които са ми харесали доста, но въпреки това бих ги подарил, защото а)съм в добро настроение и искам повече хора да се запознават с тях вместо с недоразумения като Богдан Русев, Преслава и Слави и б)ако толкова много ми се дочетат отново, мога да си ги намеря някъде в електронен вид; Трето римско, такива които не ми харесват хич и изобщо не ми пука за тях, естествено, че и тях бих подарил.

  Но се замислям, че май си говорим за различни неща, ти очевидно наблягаш главно на Трето римско. Както и да е, на мен и без това основна цел ми е да се ебавам с глупавата блогосфера, така, че няма да задълбавам повече в този спор.

  Цвилен Милев, мегадизайнер и антикомунист

 21. Никой не казва да не даваш нищо даром другиму – това е едно много ограничено и честно казано глупаво приемане на егоизма.

  Може да дадеш и всичките си пари, и двете си ризи – стига това да ти е приятно, стига да ти носи ползи – да изпиташ щастие, да спечелиш престиж… Именно затова моят възглед е, че алтруизъм не съществува и всички, начело с майка Тереза са егоисти 🙂

 22. Марчо
  02/04/2008 - 17:48

  Така и така се чудиш какви простотий да измислиш по цял ден – направи нещо друго или включи и това: стани посредник – не ти, сайта ти между тези, които искат да подарят книга – не само такава, с която искат по някаква причина да се разделят, а и специално купена по желание на библиотека (читалищна или училищна – те обикновено се оплакват от липса на средства) или човек (тук рискът е малко по-голям, защото има вероятност след това да иде да я препродаде). Проблемът с транспорта остава, затова обикновено този, който иска да дарява, може да си поеме и разноските по изпращането. Когато книгата е предназначена за деца напримар – тя трябва и да е в много добро физическо състояние. Нека дарителят опише състоянието на книгата -дали е нова, запазена и т.н. Направи така, че заглавието да попадне там, където е нужно – да не се предлагат задарение неща, от които библиотеката (или този тип библиотека) не се нуждае. Рекламирай сайта, поне това го можеш.

 23. Марчо
  02/04/2008 - 17:51

  Та стани посредник (сайта ти) между дарители и библиотека така, че заглавието да попадне при този, на когото е нужно. Да не говорим за компютърните ти умения -защо не направиш една мрежа в някоя читалищна библиотека?
  Такъв сайт ще иска известно време да се популяризира, но може да стане нещо – хората ще го научат. Помисли само как да осъществяват контакт дарителите и библиотеките/читателите. Да не натрапва човек нещо на някого, който не го иска.

 24. Марчо
  02/04/2008 - 18:24

  Нещо май не те заплени идеята?

 25. Ами, както се вижда, няма много запалени по идеята да подаряват книги.

  Иначе за всякакви безсмислени интернет-кампании, протести, бойкоти и какви ли не подобни глупости са на първа линия, ама ако ще трябва наистина да свършат нещо, никакви ги няма…

 26. Имам малко книжки за подаряване, две нови, както и доста стари, ще публикувам пост на моя блог и ще помоля да го публикуваш и при теб, но за съжаление това ще стане в петък.

 27. ето най-после един смелчага 🙂

 28. Моя милост много ще им се радва на книгите-игри, защото както отбелязах по-рано имат сантиментална стойност за мен. Но не искам да се вътриш за колет. По-скоро ако минаваш към София да драснеш едно майл-че, или да ми напишеш в кой град живееш, ако се случи да имам път натам да ти кажа едно “здрасти”

 29. На мен ми е много по-лесно да ти ги пратя, отколкото да ги разнасям 🙂

 30. Идеята за подаряване на книги е страхотна. Аз, например, чета доста и обичам книгите си. Даже тези, които не са ми харесали- пак ги обичам. Почти във всяка книга мога да открия нещо, което да ми хареса. Което да ми направи впечатление. Просто нещо, което да не ми позволява, да се разделя с книгата.

  Затова пък, когато попадна на наистина добро четиво, се случва често да се върна в книжарницата и ако имам достатъчно пари да купя 2-3 копия ей така- за да ги подаря на някой, който ми е скъп. Да споделя хубавото четиво. Понякога да напиша нещо вътре. Така, ако имам възможността, бих раздала и цялата си библиотека. Но моя книга не бих подарила на никого. Даже не обичам и да заемам.

 31. аз мойта си я получих и я почвам веднага като довърша ‘чупливи неща’ на нийл геймън.

 32. Алексчо
  06/04/2008 - 03:07

  Е, много четете, бе, радвам се!
  Да взема да ви пратя на всичките една покана да пишете в “Аз чета” – http://www.azcheta.blogspot.com

 33. Случайно попаднах на http://www.dnes.bg/article.php?id=50248

 34. айсайдер
  10/10/2008 - 18:04

  Момчето ми я праща точно 3 пъти…..с пощите.

 35. Обяви в НаОферта
  01/05/2009 - 16:03

  готина идея 🙂
  ако мащабите се разрастнат и направите подстраница, специално за това – пиши ми и може да сложа банерче в моя сайт за обяви 🙂

  Аз преди бях мислил нещо подобно, но идеята ми беше книгата да не се задържа, ами да си е надписана на задната корица за какво си е и да се предава от ръка на ръка, като всеки си пише отзад името и така пътят на книгата остава начертан 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета имат *