Предимството да си ЖИВОТНОДа си як. Да си голям. Да си ОГРОМНО мускулесто животно – това е мечтата на много момчета, но която за малко от тях се превръща в реалност. Щото за да си едър или трябва да си ти е наследствено или да си напомпано стероидно говедо. Е, или да блъскаш с години във фитнеса, ама това е трудно и невинаги дава желания резултат.

Да си едър обаче се отплаща добре. Едрите мъже се радват на уважение, което е недостижимо за кльощавите им събратя – в работата, в живота, с жените, колкото и хърбавелите да си казват, че мускулите не са най-важното…

Може би си спомняте една стара статия тук, в която споделям вижданията си за жените и техния светоглед – как понеже са по-слаби физически, постоянно са обект на някакви домогвания и постоянно се страхуват. Сега възнамерявам да доразвия идеята си, че физическите размери на мъжете имат голямо значение за това как въпросният мъж мисли и най-вече какво е поведението и отношението на останалите хора към него.

Всъщност, далече съм от мисълта, че мускулите са най-важното, а още по-далече съм от идеята да ставам говедо като тоя на снимката горе. Въпросът е обаче, че … те наистина имат значение, дори в общество като нашето, където на нормалния човек не му се налага да се бие, за да оцелее или да получи това, което иска. Голата истина е, че едрият мъж бива приеман по-сериозно от слабия и дребния. И тук изобщо не говоря за побоища или нещо такова, където размерът би имал значение – става дума за съвсем нормални житейски ситуации, в които ако си едър и особено пък ако си мускулест, всичко минава като по вода, а ако си слабичък и дребен се появяват неочаквани проблеми.

Аз винаги съм бил слаб – когато бях на 14 години, бях висок 182 см и тежах 48 килограма. Повече не пораснах на ръст, но до около двайсе и четвъртата ми година поддържах стабилно тегло от 66 кила – бях си хърбав. След като започнах да работя се хванах да тренирам и качих до 92 и изведнъж, преди да се усетя, за пръв път в живота си бях … ами едър. Сега тежа по-малко, но времето, в което бях напомпан ми беше достатъчно да видя драстичната промяна в отношението на непознатите хора към мен. Това ме накара да се замисля и да се поогледам с всички ли е така. Оказа се, че с всички.

Случки

Един приятел ми беше написал, как в техномаркет му правили проблеми за това, че носи собствения си фотоапарат, докато пазарува – идвала охрана, разправяли се и т.н.

Няколко познати са имали проблеми с това, че са внасяли отворена минерална вода в Била, докато са пазарували – можело да са я откраднали от там, казвали продавачките – отново охраната е викана и т.н.

Чета колко блогъри са имали проблеми с таксита – неучтиви, груби таксиджии са ги псували, гонили от колите, даже били.

За градския транспорт и неговите контрольори пък да не говорим – мен лично са се опитвали да ме свалят с напълно редовни билети няколко пъти, а какви разкази съм чувал за дърпане, бой, неправомерни глоби…

Общото на всички тия случки е… че се случват на жени или на слаби мъже. Никога на едри и мускулести. Никога. Което при повечето такива ситуации е странно – поне в магазините, ако погледнем реално, няма никакъв шанс охраната да се опита да те бие, дори ако си слабичък (освен ако не се държиш като идиот де) и изходът на спора зависи от аргументи, не от физическа сила. Но … фактът си остава – едрите мъже си влизат и с фотоапарати, и с вода и никой не им прави забележка.

За разни гишета, каси, вадене на документи и др. където имаш вземане – даване с чиновници, продавачи и т.н.това също важи и аз лично го изпитах, след като качих килограми: много по-малка е вероятността да те бавят, да не ти обърнат необходимото внимание, да ти се правят на голямата работа и да ти създават излишни проблеми.

Размер = Уважение

Както казах и по-горе, ако погледнем реално, едрите мъже в ежедневието си не се бият. Макар, че може, твърде малко вероятно е ако сервитьорката е неучтива, стокилограмовият тип, когото тя обслужва, да й обърше два шамара и да й блъсне няколко пъти главата в масата, за да я научи на обноски. А и всъщност това би могъл да го направи всеки мъж, дори и слаб, защото в общия случай мъжете са много по-силни от жените. И въпреки това едрият получава добро обслужване забележимо по-често. Този принцип действа и в работата. На едрите (не дебелите!) мъже ръководството и колегите имат повече доверие, отнасят се с тях с по-голямо уважение – лично изпитах това.

Тъжно е наистина (за слабите е тъжно де), но атавистичните инстинкти още не са ни напуснали напълно и дори определят в голяма степен поведението ни. Първичният страх от по-едрия мъжкар е дълбоко заложен в нас и съставлява голяма част от чувството (чувство ли е?), което наричаме уважение и респект, макар в днешния живот да няма реални причини да е така.

———————————————–

Гласува ли? .

Девически колеж
Мразен и… най-вече обичан

Коментари

 1. ми аз съм от слабите мъже – 176см./64кг. и си печеля уважението със скандали и грубиянство, определено работи… наистина едрият мъж на пръв поглед респектира, но много бързо може да загуби “уважението”, ако вземе да се държи като клоун, а не като едър мъж :))…

 2. Иво Мирчев
  12/02/2008 - 09:20

  Съгласен съм. Има и друго -ако говорим за съвкупности, на базата на всичко гореизброено, с времето другите мъже (не едрите) свикват и променят поведението си. Същото се случва и с едрите. Т.е. тяхното поведение е проекция на отношението на околните. А в следствие на това вече те се радват на различно отношение по някои важни въпроси в работата си.
  Надявам се да съм се изразил максимално ясно…

 3. Димитър
  12/02/2008 - 09:45

  Това е направо ода за мутрите 🙂

 4. Майк Рам
  12/02/2008 - 10:06

  Ми те хората са си го казали – размерът винаги има значение! 🙂

 5. Aми, Димитър, наистина се отнася и за мутрите. Т.н. “олимпийски щат”, който основно се преквалифицира в мутри и престъпници, след като социалистическата система вече не му наливаше пари, се състоеше от всякакви професионални спортисти – не само борци, но и боксьори, каратиси, самбисти… Реално, дори тези от тях, които са дребни, ниска категория, могат да пребият обикновен човек, но… мутри станаха само едрите, тежките. Повечето от тях даже не тренираха вече, на тях почти не им се налагаше да се бият, те главно плашеха и респектираха. С размера и вида си.

 6. Закона на джунглата бе пич.
  До Иво Мирчев …. слона е бая едричък, но не е агресивен, ако не му се налага.

  За съжаление е така както си описал в статията си Логи. Много от положителните качества както на жените, така и на слабите мъже остават незабелязани за околните. Тази “прослойка” се налага да убеждава и да се доказва в обществото много по-обстойно от колкото някоя празноглава горила.
  Да, никой не смее да се изпречи на едрия мъжага, но зад него често хихикат, защото той е синоним на тъпоъгълник. Ние малките си мислим, че не може Господ да е бил толкова несправедлив, ако на един е дал повечко за снагата, то на другия, за който са се свършили мускулите дал повечко мозък. Разбира се, че всичко е до болка относително,защото познаваме много гноми велики и силни. Все пак и човешкия род живее по закона на джунглата, правото е на страната на силния независимо от вида на силата му.

 7. Atanas Mishef
  12/02/2008 - 10:41

  Дано да не стигне до мутрите, че longanlon ще върне стария строй с тази статия 🙂

 8. Е, нищо ново 🙂
  Жените като цяло харесват по-едри мъже, по възможност с физика тип триъгълник – широки рамене и по-тясна талия. Аз не съм изключение също.

 9. Бу, доколкото съм забелязал, жените харесват оплешивяващи мъже с шкембета – поне според моите наблюдения повечето са омъжени за такива 🙂 🙂 🙂

 10. Миглен
  12/02/2008 - 11:15

  Ей тука има други фактори вероятно – може да са женени за парите им, не го изключвай. Иначе да едрите са със една крачка по напред, отивам да ям и после във фитнеса 😉

 11. ББ е архи-символа на истината в твоето наблюдение за българския живот, но ми се струва, че съвсем не по всички краища на света това е актуално и валидно към момента. Където има върховенство на закона – Западът, или различен светоглед – Средния и Далечния изток, там законът на джунглата – правото на по-силния, не е определящ, даже е премахнат. Българите се страхуват от физически състоятелните и тоя страх поражда у тях “уважение”, истинското име на което е “страхопочитание” и “нагаждане” (към средата). А средата е примитивна, защото законът на джунглата е върховния закон в наше село.

  И не че аз лично не се “облагодетелствам”, не че не ми правят “чупки в кръста”, само защото съм добре физически. Но е примитивно.

 12. Longanlon, жените не харесват “оплешивяващи мъже със шкембета”. Просто мъжете стават такива след като се оженят (за шкембенцата специално- то другото не пита )

 13. Вили, думите “шега” и “ирония” ги има в речника, потърси ги 🙂

 14. Маркуча
  12/02/2008 - 12:26

  Лонг, забелязвам, че напоследък си служиш с разни журналистически тарикатлъци – “Бомба уби трима”, а после става дума за гръмнала печка 🙂

  Иначе си прав, не ми се е случвало контрольор да се заяжда с мен, а таксиджиите ме гледат с уважение и любезно ме питат какво мисля за трансфера на Валери Божинов. Истината е, че колкото и да сме цивилизовани, някои инстинкти все още се обаждат в нас, и добре, че е така. Едрият мъж е по-забележим, заема повече място, значи е по-силен. Кварталните гамени по-скоро ще нападнат някоя девойка или гърчав осмокласник, отколкото някого с 30 кила по-тежък. Затова и девойките предпочитат някой силен пич да върви до тях, за да ги брани от другите яки типове. Аз лично наричам това здрав разум, или инстинкт за самосъхранение, както искаш. Защо според теб Хитлер е изтрепал толкоз народ? Понеже се е пукал от яд, че е нисък и само с една топка. Кой коли проститутки и ги пъха във фризера? Разни дребни и сиви счетоводители. С това просто компенсират малкия размер.

 15. А, Лонганлон, не си прав!

  Жените все така харесват стройни, яки мъже както на 20, така и на 40 и 60. Ама този плешив шкембелия до тях (който някога не е бил такъв, де) не им дава да си поиграят на воля 😀 Уви.

  Нещо като с харесването от мъже на 90-60-90, а у дома те чакат 60-90-120 и ти нищичко не можеш да направиш по въпроса…

 16. Цветан Дичев
  12/02/2008 - 13:16

  Отивам на дискотека това лято в Бургас с един мой приятел. На една и съща възраст сме, но аз съм с около 30 килограма по-тежък (не си мислете, че съм някакъв дебелак, просто ходя на фитнес и се поддържам). Него не го пуснаха в дискотеката, но аз нямах никакъв проблем да вляза. Даже и не ме претърсиха за нож, пистолет и т.н. Извод: Наистина на по-едрите мъже им е по-лесно. (било то и да влязат в дискотека) 🙂

 17. За шкебетата на мъжете и какво харесват жените.

  За жените не е важно шкембето, важно е каква възможност има шкембето. Ако е на висок пост шкембето, жената не очаква от него кожено палто, екскурзия във Венеция, кола или апартамент /е, ако е от фолка – да/. Бедната слаба женица /много често с чисто нова диплома от Илиянци/ очаква да бъде назначена на “подходящо” място във ведомството в което шкембето заема висок пост. Шкебмето, понеже е бедно по душа, но велико и богато със служебното си положение често прави такъв “подбор на кадри”. За това сме на това дередже. Огледайте се около вас, та нима няма такива “специалистки”….и всичкото това е благодарение на СИЛНИЯ.

 18. PC Software
  12/02/2008 - 13:44

  Дааа…животът не е справедлив и явно и не трябва да бъде!

  Не мисля,че това е само въпрос на атавизъм,по-вероятно това може да се определи, като още една гаранция от природата,че човешкия род ще продължи да се развива.

  По-слабите и дребни мъже трябва да търсят начини да компенсират с интелект,чар или нещо друго…

  Всичко това може да се обобщи с определението – “естествен подбор”.Колкото и да сме цивилизовани,не трябва да забравяме основната причина за нашето съществуване,а тя е “продължаване на рода”.Всичко останало,което ни се случва е само част от тази основна наша функция…

 19. Абе язе съм слаб…жилав де, ама слаб. И за 4 месеца бях охрана в Европа-веригата хипермаркети. Бях примамка един вид…като видя някой агресивен, най-учтиво го моля да си покаже багажа (ако е влязъл такъв) и ако вдига шум за минутка идва шефчето…а той беше животно…метър и седемдесе ама много широк…и бабанките се спичаха, щото не знаеха още колко ще им се наредим , а обикновено след тежък ден и ние ставахме заядливи. Та веднъж дойде в магазина известен наш спортист по бодибилдинг…Димитър…в момента му забравих фамилията ама го имаше на плакати за някакви добавки. И беше с мацката си-и тя здраво момиче-предполагам,че ако ми се ядоса може да ме отупа без много да му мисли. ЗА ебавката го помолих да си покажат багажа и…с усмивка ми го показа бе…и мацката – дамската чантичка а хич не беше длъжна. Така , че едрите хора, не винаги са някакви заядливи дебили.
  Освен това не сте прави за естествения подбор-едрите хора са уважавани, но рядко са лидери. Дали заради някакъв страх- но кога сте чували за як лидер? Александър Македонски? Фюрера? Наполеон? Това са хора, заради които са умирали стотици хиляди без да им мигне окото(а изброените са ебахти мършите), така че не сте прави. Освен това един приятел -спортист дето малко прилича на Лонганлон ми вика , че му писнало в тъмното да го заобикалят от 3 метра и че хората са едни предубедени нещастници

 20. Аз харесвам тренирани тела, но не прекалено напомпени и не от онзи тип “самовлюбени мачовци”. Човек трябва да се развива не само духовно, а и физически, и нещата трябва да са комплексни. Това не означава, че не уважавам слабите или не бих била с такъв. Това, че не е едър, не означава, че е по-малко стойностен, не можеш да избираш какъв да се родиш. Факт е, че един голям човек респектира повече от слабия и в това няма лошо, трябва да има различия – да има уважавани и пренебрегвани, едри и слаби, умни и глупави, и т.н.
  РАА, тези жени, които визираш – са прости и не могат да се справят с живота сами. Не са най-удачните за сравнение според мен. Не е толкова важно каква възможност има някой, а каква имаш ти.

 21. Daymare, напълно си прав, че много от наистина едрите и яки мъже не са заядливи и агресивни. Просто не им се налага – точно поради уважението, което вдъхват с вида си, те са свикнали да виждат около себе си мили и услужливи хора, живеят по-спокойно.

 22. Теди, бейби-важно е излъчването. Ако човек има силно такова, могат да се правят някои компромиси с визията(е не прекалено големи). Смисъл ако ти хареса поведението и начина на изразяване на едно момче, може и да не е с триъгълна форма на тялото, но ти това сама си го рабзрала.
  Лонганлоне, чувал ли си за Галин Релефа, брат? Напиши го във вибокса и може да се вдъхновиш за цяла статия…е тва е животно , ама екстремно тъпо. И явно хората му имат уважение, щом още никой не го е пребил както си трябва (ама то неговото са уникални комплекси)

 23. РелефАт го познавам аз много добре – колко смЕх е отнесъл по форуми… Само дето той е около 165 см висок и тежи 70 кила някъде. За уважение не ми се говори 🙂

 24. Явор Иванов
  12/02/2008 - 14:54

  Супер статия! Според мен има голяма истина. Макар и някои хора да си печелят уважението с пари и грубо поведелие и bla bla едрите мъже в по-голямата част от времето имат предимство. Просто не говорим за постоянен респект или нещо от сорта, а за респект при първа среща и тн. Естествено както са го казали хората (малко перефразиран за случая): “По мускулите посрещат, по акъла изпращат” 😉

 25. Mr. Mahony®
  12/02/2008 - 15:15

  Не разбрах точно за коя държава става дума (както и за коя епоха), но мога да предполагам. Сигурно става дума за Булгария, Америка и някоя подобна аборигенска и/или полицейска държава в наши дни. А може и за други държави, но … преди доста години.

  Аз съм от слабичките (ca. 65 кг.), но с нормален ръст (178 см.).

  Да, имал съм проблеми, но точно с такива, каквито са описани – селяни, мутри, идиоти … абе българи. (В Америка не съм ходил). В Германия (където съм живял) например, презират такива едри (говоря за изкуствени) хора и дори са убедени (което после се оказва истина), че са от източния блок. За близо три години видях 2 мутри и те бяха …. нашенци, от село.

  За жените … ами моята много се впечатли, когато и казах, че бих я взел, дори и вече да си имаше дете. Дори много бих се радвал, ако беше така.

  Аз мисля, че излъчването е важно, част от което е и (този) размерът. Но това излъчване е искуствено, като това на Чалга-Бухалките. Те и за това се привличат. Важна е топлината на първо време и после това, което ще излезе от устата или ръцете на човек.

  Ето сравнете Софиянски и БоБо … кога сте го видяли да излъчва позитивност, радост, усмивка?

 26. Е, аз тогава да не се притеснявам за себе си. Тука в Брюксел така хубаво наддадох с около 20 кила и явно вече будя голямо уважение 🙂 Аз съм вече от “големите” и ще си ползвам горе написаните права 😉

  А иначе винаги съм се бъзикал с моите приятели, че сега мязам баш на депутат с това шкембе 😉

 27. Четох, че жените се привличат от едри мускулести типове, но само когато става въпрос за моментни връзки. За дълготрайна връзка предпочитат грижовни типове с някои по-“женствени” качества независимо от мускулите. Това е социологическо изследване, не моя проекция 🙂 И това съвпада с природните закони. Мускулите са знак за изобилие на тестостерон, което е важно, но предвид дългия период на отглеждане на малките при хората грижовността излиза на първо място при естествения отбор.

  Да, доминирането на едрите типове е атавизъм с реално влияние сред непознати като описаните ситуации. Но при други обстоятелства мускулестите нямат това влияние, например в дадена работна обстановка. Като сме станали социални и доминираме в природата по други начини освен чрез груба сила, и по-ниските и слабите могат да имат значителни други инструменти за сила на разположение…

 28. razmisli, както съм и написал и в статията, влиянието, което имат не е защото могат да се бият – в съвременната среда това няма голямо значение (освен ако не обичаш да се трепеш в селската дискотека де), но може би самото им самочувствие налага това чувство за уважение.

 29. Да де. Аз това имах предвид. Когато мускулестият е в среда от непознати (примерно магазин или дискотека), околните го “четат” с информацията, с която разполагат, тоест външния вид, и съответно така и атавистично реагират. Когато е сред познати или в среда, в която има създадени взаимоотношения, например на работното място, тогава мускулите им не са единствената ги идентифицираща информация… Съгласна съм с това, което пишеш, просто го допълних 🙂

 30. PS. Като казах “груба сила” имах предвид “респекта, който поражда впечатлението за груба сила” (ако искаш изтрий този коментар).

 31. Лонг, сори, ама това са пълни глупости 🙂 и най-дребния и хилав наркоман е в състояние да насере най-големия мъжага. разликата е точно една спринцовка. използвана. и като екс-ученически биткаджия, мога да ти гарантирам, че по-едрите падат по-лесно. аз съм 1.65, сещаш се горе долу къде ми падаше лакътя….особено когато ‘мъжагата’ опитваше номера с надвисването 🙂

  аз бих казал – не се респектирай от размера, а от намеренията и способността на субекта да гаднее 🙂

 32. искам да допълня нещо, че съм много зле и не си прочетох поста преди да го пусна 🙂

  намесвам биенето, защото на практика това е факторът, който образува респекта, каквото и да си говорим 🙂 очевидната способност на някой да те сгъне на 2 е достойна за уважение сама по себе си 🙂

  но ако погледнем на размера на човек от гледната точка на заплаха (да ни сгъне на 2), която е желателно да избегнем (поради което го уважаваме), то гледаме не съвсем правилно. както споменаха горе – Александър, Наполеон, Бисмарк, Фюрера….едва ли някой е смеел да ги предизвиква лице в лице, нищо че е имало мъжаги и по онова време 🙂

  а най-гадното копеленце на земята, което познавам е 1.50 висок циганин, който беше заобикалян като бясно куче от всеки 🙂

 33. tL_, аз, както няколко пъти подчертах, изобщо не говоря за бой. Не знам в какъв свят живееш ти, ама на нормалните хора не им се случва да се бият често, на повечето никога не им се случва.

 34. Не е съвсем така, имам един приятел 1.93 доста тежък над 100 кила и изобщо изглежда като яко копеле, обаче е доста добър по характер и не е като да не се заяждат с него разни хора и то най-странното е, че такива които не го познават и с нищо не ги е предизвикал, а реално може да им махне главата с ръце.

  Според мен парите са предимството, което описваш. По принцип си карам един Фолксваген и един път карах Ауди на 2-3 години и просто всеки ти дава път дори да имаш предимство и като цяло шофирането става съвсем различно.

 35. Longanlon, нямаш си представа колко съм съгласна с тебе

 36. Лично според мен всичко идва от самочувствието. Когато мъжа е едър/мускулест или просто силен, той го осъзнава и макар и да не го показва, го излъчва и това определено респектира.

  Приятелят ми е 203см. Много често се е случвало съзнателно или не да засечем някой с мерцедес, после да ни засекат нас, да излезе мутрата, да се засили с шамарите и псувните, и в момента, в който приятеля ми излезе, мутрата рязко сменя тона и казва “Абе гле’й къде караш бе! Щеше да ме отрепеш! С детето съм!”

  Физиката респектира. Винаги е било така. В природата е така. По-слабия физически винаги отстъпва. По-едрия екземпляр винаги е начело на глутницата. Дребните нямат шанс- единствената им възможност е да се наежат с някоя друга кавга и това е. А някои и това не правят. Подвиват опашка и си плюят на петите.

 37. Лонг, ти може и да споменаваш боя, ама точно той е източникът на респект. 🙂 защото грамадната физика се оправдава само от способността за….ами бой. 🙂 иначе кому би била нужна?

  иначе си живея в нащия си свят, където мутри налитат на бой и сгъват опашки пак пред възможността да ядат – какво? – бой. 🙂 колкото и изтънчено да искаш да го изкараш, все до това опират нещата 🙂 една хубава поговорка – ‘Бий, за да те уважават’ – сумира общо всето всичко, което може да се каже 🙂

 38. ТЛ много се усложняват нещата в тази тема. Ако аз, да речем нямам какво да губя-семейството ми е измряло и нямам любоффф, ела ме пребии..нека си метър и 20, нека си 2.50…ще намеря една ютия и ще гръмна теб и всеки, който се прави на оборотен за моя сметка. Първоначален респект всяват едрите хора (респект не страх- и дребния циганин с гаден поглед може да те стрестне-така е) или хора със силно личностно излъчване-ама тия не са много по принцип. Скоро се заяждах с един звер на обществено място..личеше си, че може да ме събори с 2 удара, но аз най-нагло си го гледах в очите с умерено количество неприязън и даже погнуса…нещо не му стискаше пред хора, а и причиата не беше съществена. Намеквам ти, че човек го избива на агресия, само ако нещо в личния му живот е тръгнало в лоша посока, или изначало не е добре с главата,ама вторите си намират майстора винаги.

 39. Ако приемем, че харесването е някаква първосигнална реакция, не е ли логично високите и едри мъже да са по-вървежни, така както блондинките – и двете категории се забелязват отдалече. Освен това отразяват перфектно начина, по който двата пола избират партньор – мъжете по атрактивната визия, жените според желанието си да бъдат закриляни и обгрижвани.

 40. Поли, абсолютно съм съгласен 🙂

 41. Поли – тъй е ама ти засягаш предимно отношения между различни полове (това за вървежността) а ние вече няколко дена мъдрим кой кого може да натупа 😉 То Лонг си писа за разликите в мисленето между м-та и ф-та (айерси жаргон)та повечето учавстващи в спора съвсем излязохме от магистралата.
  Само за справката – кефя се на естествени хора и като вися изрусена мацка с леко тъмни корени на косата ме напушва смях или ми става тъжно за заблуденото момиче, соу -изрусени мацки – бъзз офф! :р

 42. Рейнъра
  13/02/2008 - 20:14

  Здравейте,
  Ще се намеся за кратко в темата. Първо моята позиция. Аз съм от “малките”, цялото си детство и голяма част от младежките години изкарах като дебелак без никакви амбиции във физическо развитие, на късни години нещо ме удари по темето и за последните шест-седем месеца не съм се разделял от здравословното хранене и тежестите у дома и залата. Промяната, поне на този ранен етап, е осезаема, макар че пътя е трънлив и напоследък осеян с травми и болежки. Не съм генетично надарен и никога не бих изглеждал като животното на снимката (най-малкото заради цвета на кожата, хаха), но по моя и чужда преценка имам някакъв потенциал и правя всичко възможно да го реализирам преди природата да ми вземе и последния шанс за това и да се влея в армията шкембета, които уреждат жените си на ръководен пост, докато се чукат с контингента от близкия фитнес. Който иска да види – да гледа линка към поста. Това с цел да е ясна позицията ми в живота, не че ще впечатля блондинките които четат блога.

  Мисля, че при атавистичните прояви има разлика между един физически слаб човек, който полага сериозни усилия върху физиката си, и един физически слаб човек който не полага това усилие. Един трениращ, макар и физически слаб мъж е в постоянен досег в среда, в която вижда реално как се изгражда човешката физика, което си е на практика един вид наука без никакви мистерии освен лотарията наречена човешки ген. Той има ако не директни контакти, то ясно може да си изгради метод на поведение, което запазва неговото самоуважение и самочувствие в среда, в която ако ги нямаш, не издържаш дълго време в залата и се връщаш към гледането на телевизия с бира в ръка, псувайки биячите от WWF. Хората, които тренират, може да имат уважение към по-мускулестите мъже, но то вече има някаква основа – онези са преминали през цялата многогодишна борба с тялото си за да постигнат тези резултати и заслужават професионално уважение. Не са се родили такива 100-килограмови, разпорвайки мама на парчета. И като цяло, работата в подобна среда, подготвя един индивид до някаква степен да се справя с първоначалното впечатление и първи контакт в каквато и да е социална среда. Заменете социалната завист с професионална такава и като цяло ще се чувствате по-добре изправени пред една от “несправедливостите” на майката природа. Току-виж станете “средно-голям” – тоест, да добиете една представителна мускулатура и я задържите с годините – и това ще ви е от полза. Ту единия ъгъл ще ви уважава, ту с другия ще имате обща тема за разговор и няма да търсите стереотипи за да защитавате честта си… поне не винаги. 😉 Друго не може да направите по въпроса.

  Много се изговори за това как мускулестите получават уважение априори благодарение на атавистичната ни природа, но мисля че не защо е така е толкова важен, колкото как се чувствате вие ако ви се наложи да отдадете такова уважение? Защото истина е, че някои хора за да получат уважение трябва да се борят цял живот и да пролеят кръв и пот, примерно ако си яко негро през 50-те на миналия век в Щатите, за други това е всекидневен комплекс и сравняване с другите около тях, но замислете се, самият факт да отдадеш уважение някому, да кимнеш уважително или да проявиш вежливост не струва нищо. Затова преглътнете самочувствието си и уважавайте по-големите и по-яки от вас без причина… но само веднъж! Ако не получите ответно уважение от тях, нищо чудно да се почувствате измамени и окрадени, но всъщност не са ви взели нищо. Но ще сте получили първия и особено важен шамар по пътя на отърсването от атавистичните си нагони поне към съответния индивид. Здравите момчета също няма да ви обърнат повече внимание, за тях вие сте нищо, прах в очите, освен ако не сте изгодна партия да им плащате суплементите (а те са скъпички). Защото повечето мускулести мъже са егоцентирчни задници, които от ранни години са отгледани в захарния свят на безплатното уважение и рядко им се налага да го заслужат като вас. Това често изражда характера. Те са положили повече труд в залата от вас, но затова пък не полагат никакъв труд в това да получат безплатен достъп до дискотеката или да бъдат прескочени от кондукторката в тролея. Вие сте си спестили двата часа на ден в залата, но затова пък стоите запъртъци до тях и плащате за да ви пусне русокосото мургавелче на околовръстния. Не е красива картинка, но обективно си е сделка. Само дето като сте били малки не са ви казали условията. Е, съдба.

  Нещо много важно, което TL спомена е, че въпреки първоначалната реакция, истинските хора които заслужават да бъдат заобикаляни, са тези които умеят да гаднеят. Човешкото тяло е изумително с това колко добре може да се адаптира към много ситуации и колко лесно може да бъде поразено и изведено от строя. Един 1.60-сантиметров уличен бияч може да повали 2-метрова канара, който от стероиди едва се облича сутрин, и да го убие на място. Един 1.60-сантиметров счетоводител (о, разбира се, всички счетоводители са психари, не знаехте ли?) може да залее Димитър Димитров и гаджето му с киселина докато излизат сутрин към залата и сбогом Мр. Олимпия България… Въобще, стискайки зъби да преодолеем първоначалната животинска реакция тип “снишаване и изправяне на козината” хората, от които най-много трябва да се боим са тези, които са способни да сторят неописуеми вреди без да им мигне окото. Не които са направили по-дебела китка от врата ти. Много рядко двете неща съвпадат.

 43. Абе не знам колко респектира физиката…
  Наскоро имах служебна среща. Пичът дойде с трима бодигарда – гардероби естествено. Не можах да се сдържа да не се изхиля.

 44. @S: Май за друг вид респект иде реч, а?

 45. Поли, за същия иде реч.

 46. релефът е номер едно. той е отдаден изцяло на това което прави. и един ден ще го постигне. един ден всичките хора които са му се присмивали ще бъдат мъртви. защото смъртта е неизбежна. той също ще бъде мъртъв, но ще бъде запомнен с това, че е бил сам срещу всички.

  п.с. лонганлон, логичен си като бакалски тефтер бате. 🙂

 47. това с бакалския тефтер беше за daymare, но ако ти харесва лонганлоне може да го задържиш и за себе си. другите са големи гадове. как само му се заканват и го ебават. това да се подиграваш на местния идиот е занимание достойно за презрение. малки хлапенца псуват на майка някакво нещастно момче. и мускулести батковци пръскат слюнка по един слаб и беззащитен човек. галин релефа е номер едно. той прави най-доброто на което е способен. а ти?

 48. “галин релефа е номер едно. той прави най-доброто на което е способен”

  Витаминко, вярваш или не, няма никакво значение дали правиш всичко, на което си способен, ако то не е достатъчно.

 49. “Витаминко, вярваш или не, няма никакво значение дали правиш всичко, на което си способен, ако то не е достатъчно.”

  Образуваха ми се допълнително гънки на мозъка докато го чета в опити да го разбера. Brainfitness.

 50. Е, кво има толкова да му разбираш…

  Примерно участваш в състезание по бягане. Тренираш колкото можеш, даваш всичко от себе си на състезанието… но не печелиш. Това, че си дал всичко от себе си не те прави победителят – купата вдига тоя, постигнал най-=добър резултат, независимо дали това за него е било лесно или трудно.

  Та така и с релефа – колкото и да се напъва, колкото и да дава всичко от себе си, ще си остане идиот.

 51. но ще бъде най-добрия идиот културист.

 52. истината е много проста…
  жените,които имат по сигурен успех в живота са красивите такива , същото се отнася и за коравите момчета.
  Идеята за жена – красота и привлекателност, а за мъжете – сила и стабилност. Разбира се , повечето ще кажете той е корав, но е плиткоумен тя – красива но акъла и е колкото на пиле.Всъщност кой е казава че живота е справедлив? Природа 🙂

 53. товарищМаузер
  22/03/2008 - 03:34

  Понеже стана дума за това колко били опасни малките зли хора – има един закон, който важи във всяка една ситуация на физически сблъсък – при равно ниво на подготовка, предимство има винаги по-тежкия. Нищо лично, просто физика – силата е равна на масата по квадрата на ускорението. То затова са измислени категориите в бойните спортове.

 54. Именно законите на джунглата винаги ще ги има. До колкото някой умници си мислят че всеки напомпан мъж е глуповат това определено не е вярно. Интелигентни мъже има и в добра физическа форма.
  Определено жените на по 20-25 харесват по мускулести мъже.Оформените и изпъкнали мускули са по-секси.Но определено не трябва да се прекалява с покачването на мускулна маса!
  Факт е , че по-едрите мъже не са толкова агресивни. С тях никой не се закача или изпада в конфликт.Затова те се ядосват по-трудно.

  Аз съм за мускулите стига да не липсва характера и мозаъка в главата.

 55. Мдам, вярно си е, аз съм от “слабите” жени и съм забелязала, че когато съм със зъбатия си кучо или с по-едър представител на мъжкия пол заяжданията спадат с 90%, а за неща от типа “Ах, как се пресичат пътищата ни…” и дума не става. Т.е. друго си е да си потенциално опасен.

 56. Ицката
  18/09/2010 - 11:00

  Интересно становище. Аз винъги съм бил едро, кораво момче… И като вас “дребните” също се налагаше да си доказвам качествата… Успех в училище, в работата, с приятели, момичета. Никога не съм се приемал за “мутрообразна машина”, нито познатите ми са ме гледали с подобно око. Бих казал, че възпитанието играе най-важна роля за оформянето на една личност… Ако си отроче на семейство яко-работяги и никои не ти обръща внимание шанса да се впишеш в горе посочения стереотип е много по голям, отколкото ако постоянно ти набиват в главата кое е добро кое не е, правилно, неправилно, прочие неща които родителите ни учат докато растем… А относно жените. Да си кажа честно досега не съм успял да привлека вниманието на кое да е момиче със външния си вид независимо колко съм внушителен(нямам предвид коледна трапеза разбира се xD).

 57. всеки посетил http://www.anaboli.org може да стане едър мъж 🙂

 58. Едър да. Дали ще остане мъж обаче… не се знае.

 59. То ако си мухльо на 60 кг,на 100 не очаквай промени… 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета имат *